For få år siden var hjul i karbon noe som kun ble brukt på landeveien, eller på spesielle lettvektssykler til bruk i enkle terrengritt. Karbonteknologien har nå kommet så langt at de fleste produsentene vil hevde at deres karbonfelger kan brukes til alt fra rittsykling til enduro, flere bruker også karbonhjul til utforsykling.
Produsentene vil hevde at karbonhjulene tåler mer juling enn tilsvarende i aluminium. Så sikre er produsentene blitt på dette, at de fleste tilbyr en garantiordning som erstatter felgen din hvis du er så uheldig å sprekke den eller knekke den under sykling.

SOLIDE: Karbonhjulene fra Zipp, DT-Swiss og Crank Brothers er laget for å tåle masse juling.
Karbonfelger kan lages litt annerledes enn aluminium. På grunn av måtene en karbonfelg konstrueres på er det mulig å lage felger i en litt annen fasong og med lavere vekt i forhold til stivheten, enn med aluminium. Det skal også være mulig å lage karbonfelger som flekser på en forutsigbar og ønsket måte for å maksimere dekkenes grep mot underlaget, samt øke komforten for syklisten.

FORSKJELLIG TILNÆRMING: Alle felgene er laget i karbon, men med vidt forskjellig tilnærming.
I denne testen har vi testet tre av bransjens dyreste og gjeveste karbonhjul. Alle hjulene i denne testen er beregnet på hard enduro- og stisykling og skal tåle det aller meste du klarer å utsette dem for. Indre felgbredde på 30 mm er standard i dette segmentet.
Hjulene representerer tre forskjellige tilnærminger til moderne terrengsykkelhjul.

FELG-PROFIL: DT SWISS-hjulene har en ganske tradisjonell felgprofil, men tydelig dobbelbunn og rund fasong mot eikene.
DT Swiss-hjulene er de mest tradisjonelle. Disse har karbonfelger med rund profil med litt ekstra høyde på felgen.

CRANK BROTHERS SYNTHESIS-FELGENE: Synthesis-felgene kommer i tre varianter, DH, E og XC - Vi har testet E/Enduro-variantene i midten.
Crank Brothers felgene har lav profil. For- og bakhjul er konstruert litt forskjellig. Felgene har tross den flate profilen, ganske klassisk dobbeltbunnet konstruksjon.

UNIK PROFIL: Zipp-hjulene har enkel bunn og er utformet for å flekse som et ankelledd.
Zipp-hjulene er helt unike på markedet. De har felger som er laget som en enkel U i karbon, uten dobbel bunn.
De forskjellige hjulene har også forskjellige egenskaper i navene.
DT-navene har rette eiker uten bøy ved navet.
Crank Brothers-hjulene er bygget rundt de spesielle Industry Nine-navene med ekstremt tette inngrepspunkter.
Navene på Zipp-hjulene har også tett med inngrepspunkter, men ikke like tett som på Crank Brothers-hjulene.
Zipp-hjulene er laget med 32 eiker både foran og bak for ekstra holdbarhet.
Vi har testet alle hjulene i 29er-versjoner og påmontert like Michelin Wild Enduro-dekk i 29x2,4-størrelse. 29-tommer er i ferd med å bli den ledende hjulstørrelsen i alle varianter av terrengsykling.

MED LIKE DEKK: Vi har testet alle hjulsettene med enduro-dekk fra Michelin.
Vi har syklet gjentatte nedkjøringer på sti med hjulbytte mellom hvert run. Vi har testet alle hjulene på den samme sykkelen. Vi har brukt både en stisykkel med kort vandring og en endurosykkel under testingen.
Alle hjulene har blitt testet med likt dekktrykk på samme testøkt. Vi begynte testingen med 25 psi i bakdekket og 23 psi i fordekket. I senere økter gikk vi ned til 20 psi i både for- og bakdekk.
Vi har ikke gjort noe egen innsats for å sprekke eller knekke karbonfelgene, men har syklet i partier der vi tidligere har ødelagt karbonhjul. Ingen av hjulene viste noe tegn på brekkasje under testingen.
Alle hjulene er testet med slangeløse dekk, med 180 mm bremseskiver foran og bak og med 12-delt SRAM XX1 kassett.