Sykkelverktøy - miniverktøy og multiverktøy best i test

Vi har testet 20 smarte verktøy. Dette er testvinnerne

Skal du på tur bør du sørge for å ha med et sykkelverktøy slik at du kan fikse ting ad hoc, i stedet for å måtte trille sykkelen den lange veien hjem. 

sykkelverktøy miniverktøy multiverktøy
SYKKELVERKTØY: Skal du kjøpe sykkelverktøy? Her skriver vi om miniverktøy og multiverktøy til sykkel.

Skal du gjøre store og små reparasjoner på sykkelen din, trenger du et sykkelverktøy. Her kan du lese tester av de beste og mest praktiske sykkelverktøyene til tur- og verkstedbruk.

Sykler består av mange deler og komponenter, og innimellom dukker det opp et behov for å skru, stramme eller justere disse.

En skrue kan trenge etterstramming, kjedet kan ryke, og hvis du skal ta av hjulet ved en punktering, må du ofte ha en unbrakonøkkel for å få gjort dette.

Da er det viktig med et godt egnet sykkelverktøy. Her er våre test-favoritter:

Mini- og multiverktøy

Det vanligste, og mest relevante sykkelverktøyet som de fleste kjenner til, er mini- eller multiverktøyet.

Begge navn passer, fellesnevneren er at dette er små sykkelverktøy sett med mange funksjoner, som kan hjelpe deg ut av knipe på tur hvis noe skjer. 

Disse har som regel et lite utvalg unbrako- og torx-nøkler, og en kjedekutter. 

Topeak Mini 20 Pro er både best i test og et godt eksempel på et slikt verktøy. Men her finnes det mange gode alternativer, som for eksempel Lezyne Super V 23 eller Blackburn Wayside.

Slike verktøy kan også komme i form av integrerte verktøy, som du kan stue bort i hulrom på sykkelen. Wolf Tooth EnCase Bar Kit er et godt eksempel på dette, men både Lezyne og Granite Design lager gode alternativer.

Et annet alternativ er skralleverktøy. Dette er skraller som du kanskje kjenner igjen fra mer tradisjonelle verktøy, men i mindre format som gjør at du kan ta dem med på tur. Her er Syncros sitt alternativ verdt å se på. 

Spesialverktøy

Mange komponenter finner man kun på sykler, og derfor finnes det også spesialverktøy til disse. Dette kan være verktøy som både er ment for å ha i sekken på tur, eller i verktøykassen hjemme.

Skal du stramme skruer med presisjon, trenger du en momentnøkkel. Disse finnes både i større og tradisjonelle versjoner, eller i mer kompakt format som denne momentnøkkelen fra Lezyne.

Hvis du får behov for å åpne kjedelåsen på kjedet ditt, finnes det spesialverktøy til dette fra både Wolf Tooth og Lezyne som vi har testet.

Verktøy for verkstedet

Dette kan være vanlige verktøy, som ikke nødvendigvis er begrenset til sykler. Forskjellen er gjerne at verktøyene har god ergonomi og er behagelige å skru med.

Hvis du lurer på hva som er greit å ha liggende av sykkelverktøy i boden eller garasjen, har vi skrevet om dette her.

Hva må du se etter

Det viktigste du bør se på før du handler miniverktøy eller multiverktøy til sykkel, er om det aktuelle verktøyet har funksjoner som tjener deg og din sykkel bra.

Det hjelper lite om verktøyet både er lett og ser tøft ut, hvis du for eksempel mangler en essensiell unbrakonøkkel til din sykkel. Derfor har vi en sjekkliste til å hjelpe deg med å komme i gang:

Har verktøyet alle funksjonene du trenger?

Det er kjipt hvis en skrue med 2,5 mm unbrako-hode på sykkelen har løsnet, og du bare har 2 eller 3 mm unbrako.

Vil du komme til på alle steder du skal skru på sykkelen?

Sjekk om sykkelen din eller komponentene kan by på utfordringer rent fysisk når du skal skru. Typiske steder: bremsekaliper som kan ligge kinkig til mellom hjul og ramme, justeringsskrue på bremsehendel, justeringsskrue på gir.

Skal verktøyet tjene til flere formål?

Er det kun snakk om nødreparasjoner i felten, eller vil du helst slippe å ha verktøykasse hjemme og heller kompensere med et innholdsrikt miniverktøy? 

Er verktøyet for stort/lite/lett/tungt?

De færreste gidder å drasse på utstyr som tar mye plass eller veier for mye. Kanskje skal du ha plass til miniverktøyet i en seteveske? Eller lomma på shortsen, eller kanskje til og med stroppe det fast til sykkelen? 

Er verktøyet godt å bruke?

Ligger verktøyet godt i hånden, og får du godt grep/moment? Her kan det være store forskjeller, og spesielt når det gjelder spesialverktøy som for eksempel kjedekutter.

Det større bildet – har du andre/flere verktøy?

Miniverktøy hjelper deg med å fikse enkle, mekaniske oppgaver på stien.

Men selv om noen av dem har ekstrafunksjoner som dekkplugg og dekkspak, anbefaler vi likevel alltid at du alltid har med deg (og gjerne montert på sykkelen) en pumpe, slange, dekkspak og lappesaker.

På den måten får du både fikset punkteringer og plugget slangeløse dekk.

Hvis du monterer dette på sykkelen, slipper du å glemme av det hvis pakkingen går litt fort eller du har byttet drikkesekk. Du kan enten stroppe fast dette tilbehøret med en enkel stropp, eller pakke ting i en pakkpose.

Klikk deg inn for å lese mer om hvert enkelt verktøy. Kanskje finner du din favoritt, eller et verktøy som kan passe ditt bruk bedre?

Test av Wolf Tooth 8-Bit Kit Two multiverktøy

Multiverktøy er noe de aller fleste har et forhold til, og som man stort sett kun bruker når uhellet først er ute eller ved små justeringer underveis på turene. Vi har testet multiverktøyet 8-Bit Kit Two fra amerikanske Wolf Tooth med hele 23 funksjoner. 

test av wolf tooth miniverktøy
ANNEN VRI: Wolf Tooth sitt modul-verktøy er sammenleggbart, og har en rekke verktøyfunksjoner. Wolf Tooth 8-Bit Kit Two Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Wolf Tooth 8-Bit Kit Two

Størrelse: 147mm x 26mm x 21mm

Pris: 1450 kr

Vekt: 172 gram (veid av oss)

Farge: sort/grå

Nettside: wolftoothcomponents.com

skala
8/10

Wolf Tooth er et amerikansk selskap som i stor grad har spesialisert seg på tilbehør til sykkel, og gjerne av den litt smarte og nyskapende sorten. De lager både verktøy for hjemmeverkstedet og multiverktøy til å ha med på tur.

Wolf Tooth 8-Bit Kit Two er et solid multiverktøy i tre deler som inneholder det meste man trenger for en hurtig reparasjon når du er ute å sykler. De tre hoveddelene holdes sammen ved hjelp av magneter. Mange av smådelene på hver hoveddel har også magnetisk feste.

Multiverktøyet veier 172 gram og er 14,7 cm langt. Dette gjør at den fint får plass i både baklomme, hofteveske eller sekk. De ulike bitsene er laget av S2-stål, mens de tre hoveddelene er laget av aluminium med høy styrke (7075-T6).

Funksjoner

Multiverktøyet har hele 23 ulike funksjoner som kan hjelpe deg ut av flere problemer som kan oppstå. Vi har også testet et lignende verktøy fra Wolf Tooth tidligere, men det er noe enklere (kun en av de tre delene) og har kun ulike bits, demontering av kjede og rasp.

Den første hoveddelen består av:

 • En kjedetang for enkel demontering av hurtiglås på kjede

 • Dekkrasp for å klargjøre for dekkplug

 • Plass for hurtiglås til kjede (medfølger ikke)

 • Ni ulike unbrako- og torx-bits

 • Flat- og stjernetrekker

 • Eike/ventilverktøy

Den midterste hoveddelen består av:

 • Dekkspak i plast (kan byttes ut)

 • 8 mm fastnøkkel til for eksempel lufteskrue på bremser

 • Verktøy for retting av bremseskiver

Den siste hoveddelen består av:

 • Kjedekutter

 • Knivblad med ekstra knivblad

 • 3 mm unbrakonøkkel

 • Dekkplugg-verktøy

 • Fem dekkplugger

Praktisk bruk

Verktøyet er praktisk i bruk og magnetene holder de tre ulike delene godt sammen. Den er veldig grei å ha på baklomma eller i sekken. De ulike delene er gode å holde i og vi synes kvaliteten på de ulike delene og bitsene er god, selv etter en del bruk. Det er enkelt å splitte de ulike delene og finne frem til verktøyet du trenger. 

Verktøyet ligger godt i en lomme på sykkeltrøya og lager heller ikke noe merkbar lyd. Dekkspaken på den midterste delen er av det solide slaget og tåler mye juling ved installasjon og demontering av dekk. Denne delen kan også byttes ut hvis den skulle vi bøyd eller knekt. 

Hvem bør kjøpe dette multiverktøyet?

Dette er multiverktøyet for deg som ønsker å være forberedt på alt som kan oppstå underveis på en tur, samtidig som du ønsker et solid og holdbart verktøy du kan ha glede av i mange år.

Alternative produkter

De færreste kan konkurrere med 8-Bit Kit Two når det kommer til antall funksjoner på et enkelt multiverktøy. Når det er sagt får du også kjøpt to av hoveddelene fra Wolf Tooth hver for seg hvis dette er ønskelig. 

Syncros kommer med et multiverktøy kalt Guide Kit Tool med ganske mange funksjoner til rundt tusenlappen. Et annet alternativ er Granite Design Stash, som også inneholder mange nyttige funksjoner.

Konklusjon

Wolf Tooth 8-bit Kit Two er et solid og holdbart multiverktøy som vil kunne hjelpe deg med å fikse de aller fleste problemer som måtte oppstå underveis på sykkelturen, men du finner billigere alternativer på markedet. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Det meste du trenger for småreparasjoner på tur

Lett

Holdbart

MINUS

Dyrt

Test av Granite Design Rocknroll Mini Ratchet Tool Kit skralleverktøy

Utstyrsspesialistene i Granite Design har flere typer verktøy – vi har testet deres Rocknroll Mini Ratchet multiverktøy til sykkel, med skrallefunksjon og praktisk oppbevaring.

test granite design verktøy miniverktøy sykkel multiverktøy skralleverktøy
LETT Å FINNE: Verktøymappen fra Granite Design har nyttig merking av de ulike verktøyene. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Granite Design RocknRoll Mini Ratchet Tool Kit

Pris: 399 kroner

Vekt: 133,7 gram (veid av oss)

Produsent: https://granite-design.com/

skala
7/10

Granite Design er en produsent som har spesialisert seg på å lage sykkelutstyr. Det være seg utstyr som verktøy og flaskeholdere, eller mekkestativer, ringeklokker og ventilkjerner. 

Produsenten deler inn produktene etter konsepter. Tidligere har vi testet integrerte verktøy fra Stash-systemet, som du kan plassere i hulrom på sykkelen.

Denne gangen er det et verktøy under kategorien Strap Solution vi har sett nærmere på.

Dette er verktøy som man kan stroppe fast til sykkelen, og verktøyet vi har sett på kalles Rocknroll Mini Ratchet Tool Kit.

For å bruke denne, må du også ha en stropp. Enten Granite Design sin egen som kalles Rockband, eller fra andre tilsvarende utstyrsprodusenter

Verktøymappe til tur

Verktøyet kommer i en kompakt mappe. Mappen kommer i to farger – sort, og kamuflasjegrønn.

Baksiden, eller det som blir utsiden av mappen har en påsydd stropp, som du kan trekke din foretrukne stropp gjennom for å feste den til sykkelen. Denne stroppen har mye friksjon, slik at den ikke skal løsne. 

Innsiden er enkel. Her er det en rad med bits, og plass til tro kjedelåser, samt to lommer til skralle og forlenger. De små lommene er tydelig merket, en fin detalj. 

Verktøyet har: 

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • T25 Torx

 • PH2 Stjerneskrutrekker

 • Skralle

 • Forlenger 

test verktøy granite design
PAKKET OG KLAR: Verktøyet er pakket og klart for tur. Mappen har også en hempe på baksiden så du kan stroppe fast verktøyet til sykkelen med Granite Design sin egen stropp, eller tilsvarende fra andre produsenter. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har brukt Rocknroll Mini Ratchet Tool Kit både på sykkelturer og på hjemmeverkstedet for større og mindre mekkejobber, for å sette det på prøve. 

Helt enkelt

Granite Design sitt Rocknroll Mini Ratchet Tool Kit er et av de mer sparsommelige utstyrte i testen, men har likevel basisfunksjonene for enkle mekkejobber. Utvalget av unbrako-bits finner vi fornuftig til de fleste mekkejobbene.

Du får bare med én Torx-bit, men det er til gjengjeld den mest utbredte, T25. Du kan selvfølgelig også med dette verktøyet bytte ut bits i mappen slik at du får et ideelt oppsett til deg og ditt bruk.

Den innvendige oppdelingen av verktøymappen er en av de bedre i testen. I tillegg til inngraveringer, har alle verktøyene tydelig merking med hvit skrift på innsiden av mappen, slik at du lett identifiserer riktig verktøy. 

test granite design verktøy sykkel
FORLENGER: Verktøyet fra Granite Design har en praktisk forlenger som både gir bedre grep/moment, og litt enklere tilgang til å skru i noen tilfeller. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Oppbevaring av kjedelåser er et stort pluss. Selv om de andre mappene også har lommer, er det en fordel med formsydde, små lommer til dette formålet. Vi fikk stappet nedi én kjedelås til SRAM, og en til Shimano i de to lommene. 

Skrallen kunne med fordel hatt litt mer friksjon for bedre grep og moment, uten at dette er et stort ankepunkt. 

Forlengerfunksjonen setter vi pris på. Den gir oss litt bedre grep, fordi vi kan holde rundt hele skrallen. I tillegg er det i noen tilfeller litt enklere å komme til skruen du skal skru på.

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Som skralleverktøy vil du lett like varianten fra Granite Design. Vi liker godt forlengerfunksjonen.

Vil du helst også ha kjedekutter, må du se på andre alternativ, men husk at dette kan kompletteres med å enten integrere en kjedekutter på sykkelen, eller ha med utenom.      

Alternative produkter 

Er du på utkikk etter verktøy som har en slik skralle-funksjon, kan du se på alternativene fra Syncros og Blackburn vi har med i denne testen.

Av andre typer verktøy er det verdt å nevne dem som kan integreres på sykkelen på forskjellige måter. Hvis du er på utkikk etter mer tradisjonelle miniverktøy, har vi også testet det.   

Konklusjon

Granite Design Rocknroll Mini Ratchet Tool Kit er både brukervennlig og smart. Sett bort fra den åpenbare mangelen på kjedekutter, har verktøyet både god brukervennlighet og utforming. Vi liker spesielt godt detaljen med oppbevaring for kjedelåser.

Om du allerede har, eller planlegger å gå inn i Granite Designs økosystem med produkter, kan du kombinere dette verktøyet med en kjedekutter og andre løsninger for å stroppe fast.

Men verktøyet står seg også godt som et isolert produkt, så lenge kjedet ikke ryker.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Praktisk rom for kjedelåser

Fin merking av verktøy i posen

MINUS

Har ikke kjedekutter

Test av Blackburn Big Switch Ratchet skralleverktøy

Blackburn Design lager produkter som skal gjøre sykkelturen både enklere og mer praktisk. Vi har testet det kompakte multiverktøyet Big Switch Ratchet Multi-tool.

test verktøy
INNPAKKET: Verktøyet fra Blackburn Design kommer i en hendig mappe av stoff. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Blackburn Design Big Switch Ratchet Multi Tool

Pris: 599 kroner

Vekt: 160 gram (veid av oss)

Produsent: www.blackburndesign.com

skala
7/10

Blackburn Designs har i en årrekke produsert praktisk tilbehør til sykler og sykling.

Verktøy er bare én ting, de lager også pumper, stativer, lys, og mye annet. 

Utvalget av verktøy er stort, og de har flere varianter. Også én med skralle, som vi har testet her. Navnet er Big Switch Ratchet Multi-tool.

Det meste på plass

Foruten stjerneskrutrekker er de fleste nødvendige funksjoner på plass i dette verktøyet. 

Verktøyet har: 

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • T10 Torx

 • T25 Torx

 • T30 Torx

 • Skralle

 • Skivebremsverktøy

 • Kjedekutter

 • 3 eikenøkler

 • Ventilkjerneverktøy

test blackburn big switch verktøy sykkel miniverktøy
KOMPAKT: Verktøyet fra Blackburn kommer i en hendig verktøymappe, med tilhørende gummistropp for å sikre at ingenting løsner. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Utstyret kommer i en sort mappe, med en tilhørende gummistropp for å holde den ekstra godt sammen.

Borrelåsen er kraftig nok, men det skader ikke med litt ekstra trygghet. 

Verktøyet er kompakt plassert i folden, og Blackburn har funnet plass til en praktisk lomme for oppbevaring.

Her kan du for eksempel plassere et ett lappesaker, eller kanskje en ekstra kjedelås eller to. Bra!

Praktisk bruk

Vi har testet multiverktøyet fra Blackburn Design på sykkelturer og på hjemmeverkstedet til større og mindre mekkejobber på sykkelen.   

Flere funksjoner

Som hos Syncros får du her en velassortert og nyttig verktøypakke. Utstyr som lappesaker og dekkspaker får du ikke, men til gjengjeld får du et kjekt verktøy for å klemme tilbake bremseklosser i skivebremser.

Integrering av 8 mm unbrako i kjedekutteren gir også ekstra plass til bits – her er utvalget godt. Vi ville vurdert å bytte ut en av de tre Torx-bitsene mot en stjerneskrutrekker – sistnevnte følger nemlig ikke med. 

Skrallen ligger godt i hånden. Den har friksjon på enden – vi kunne også her gjerne sett mer friksjonsflater for bedre grep. Det er bits-holder i begge ender av skrallen, som forenkler mekkingen. Du kan også bruke den som en T-formet nøkkel når du monterer 8-millimeteren. 

Kjedekutter er praktisk, og et must på tur. Dette leverer Blackburn i dette verktøyet. Den er virkelig av den minimalistiske sorten.

Kontaktflaten du holder i er knapt større enn en tommel, og gir ikke veldig godt grep.

Vi slet rett og slett med å få skrudd til hardt nok. Kombinasjonen av liten kontaktflate og den tynne skrallen kan vi anta er årsaken. Her er Syncros sin variant en god del bedre.

test blackburn verktøy sykkel miniverktøy multiverktøy
FLIK: Her er det ikke mye gods å gripe fatt i. Vi opplevde kjedekutteren som ganske kronglete, og flere ganger fikk vi ikke skrudd til hardt nok slik at kjedesplinten løsnet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Alle som er interessert i et kompakt men solid multiverktøy til sykkel bør ta en titt på dette verktøyet fra Blackburn. Her har du flere nyttige funksjoner og en praktisk oppbevaringslomme. 

Alternative produkter 

Av multiverktøy med skrallefunksjon har vi testet varianter både fra Granite Design og Syncros. 

Liker du Blackburn Designs har de også lignende verktøy uten skralle, som for eksempel Big Switch Multi Tool, Switch Multi-Tool og Switch Wrap Tool kit.

Av andre typer verktøy er det verdt å nevne dem som kan integreres på sykkelen på forskjellige måter. Hvis du er på utkikk etter mer tradisjonelle miniverktøy, har vi også testet det

Konklusjon

Blackburn Design har et nær komplett og veldig nyttig multiverktøy her. Kjedekutteren drar dessverre noe ned i brukervennlighet - dette kunne vært løst bedre. 

Ekstra oppbevaringsplass er et pluss, og det første vi ville gjort er å utstyre verktøymappen med lappesaker og ekstra kjedelås.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Kjedekutter

Praktisk oppbevaringslomme

Kan brukes som t-håndtak

MINUS

Liten kontaktflate på kjedekutter

Ingen stjerneskrutrekker

Test av Syncros Guide Kit skralleverktøy

Utstyrsleverandøren Syncros har laget et kompakt og innholdsrikt verktøysett. Les mer om hvorfor dette settet bør vurderes når du skal velge multiverktøy.

test syncros guide kit miniverktøy
IKKE BARE FOR GUIDEN: Syncros sitt Guide Kit-sett er et verktøy de fleste kan ha både glede og nytte av. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_anbefaler
Syncros Guide Kit Tool

Pris: 999 kroner

Vekt: 208,5 gram (veid av oss)

Produsent: www.syncros.com

skala
8/10

Det er ikke uvanlig at sykkelprodusenter også produserer komponenter og utstyr på siden.

Syncros jobber tett med sykkelprodusenten Scott, og leverer både komponenter som seter, setepinner og hjul, men også tilbehør som minipumper og verktøy.

Utvalget av miniverktøy er stort, og i denne testen skal vi se nærmere på det som kalles Guide Kit.

Ikke bare for guider

En sykkelguide kan i mindre grad basere seg på flaks, og må sørge for å ha med nødvendig utstyr til reparasjoner i felten.

Du trenger på ingen måte å være sertifisert sykkelguide for å få kjøpt multiverktøyet, selv om navnet kanskje tilsier at utstyret er noe for proffene.   

Verktøyet kommer i en lekker mappe som foldes sammen med en strikk. Vi skal også snakke om bruken av verktøyet, men tar for oss innholdet først.

Her får du altså:

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • T15 Torx

 • T25 Torx

 • T30 Torx

 • Skralle

 • PH2 Stjerneskrutrekker

 • 2 x eikenøkler

 • Mavic M7 eikenøkkel

 • 5nm moment-innsats

 • 2 x dekkspaker

 • 6 x lapper til slange

Verktøyet gir deg med andre ord det meste du trenger til å fikse mekaniske jobber i felten.

Av tilbehør så savner vi umiddelbart 2 og/eller 2,5 mm unbrako.

test syncros guide kit verktøy
STROPP: En praktisk, grønn stropp holder verktøyet samlet under oppbevaring. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Men i likhet med andre verktøy som vi har testet, kan du selvfølgelig komplettere eller justere bits-beholdningen hvis du kjøper noen ekstra selv.

Syncros leverer sågar bit-sett hvis du vil ha fra samme produsent. 

Praktisk bruk

Vi har testet verktøyets funksjoner ved mekkejobber av både større og mindre grad på sykler i testsammenheng over noen uker. 

Eksklusiv innpakning

Syncros-verktøyet kommer i en mappe av glatt, syntetisk stoff. Den er ryddig og oversiktlig.

Skrallen ligger på et eget stativ, og er enkel å løsne. Denne løsningen liker vi godt.

Som med begge de andre verktøyene i testen kan man skru fra to vinkler, både fra hodet og håndtaket på skrallen.

Skrallen har friksjonsområder omtrent midt på, noe som gir god motstand når vi skrur. 

test syncros guide kit verktøy
FLERE FUNKSJONER: Kjedekutteren tjener til flere formål. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Selv om dette ikke først og fremst er en momentnøkkel, kommer også verktøypakken med en moment-innsats.

Denne er begrenset til 5nm, altså maksimalt moment for det meste av skruer til for eksempel styre, styrefremspring, seteklemme etc.

test syncros guide kit verktøy
STRAMT NOK: Syncros-verktøyet kommer med en momentnøkkel-innsats. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Vi kontrollmålte mot andre momentnøkler, og tilsynelatende stopper den på riktig dreiemoment, selv om vi ikke får klikket vi blir lovet.

Kjedekutter er det også. Denne tjener også flere formål, som eikenøkkel, og holder for en 8 mm unbrako-bit.

For å bruke kjedekutteren kobler du en 4 mm unbrako-bit på skrallen. Kutteren er helt kurant i bruk, selv om vi kunne ønsket oss en litt større kontaktflate å holde i.

Her er den helt gjennomsnittlig i funksjon sammenlignet med kjedekuttere på andre multiverktøy, og et knepp bedre enn Blackburn sin i denne testen.

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Hvis du liker følelsen av en god skralle når du mekker, og tanken på å ha alt samlet på ett sted, kan dette verktøysettet absolutt være noe for deg.

Hvis du derimot er av typen som får fnatt av å måtte åpne en verktøymappe for å få tak i unbrakonøkkelen for en kjapp justering, er kanskje et mer tradisjonelt miniverktøy riktig for deg.

test syncros guide kit verktøy
KUTT HER: Syncros-verktøyet kommer med en praktisk kjedekutter. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Det finnes utallige typer sykkelverktøy som egner seg til å ta med på tur. Hvis du ser etter verktøy med skralle slik som dette fra Syncros, kan du se på alternativer fra Blackburn og Granite Design. 

Av andre typer verktøy er det verdt å nevne dem som kan integreres på sykkelen på forskjellige måter.

Hvis du er på utkikk etter mer tradisjonelle miniverktøy, har vi også testet det.   

Konklusjon

Syncros Guide Kit er et supert og allsidig multiverktøy til sykkelturen.

Det er med god margin det dyreste verktøyet i denne testen, men du får det meste av verktøy du trenger(minus de minste unbrakonøklene) i én kompakt pakke. Liker du å ha verktøy med skralle på tur, kan dette være et fint verktøy for deg.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Praktisk og fin oppbevaringsveske

Ganske komplett sett for de fleste situasjoner

Dekkspaker!

Kjedekutter

MINUS

Mangler 2 / 2,5mm unbrako ut av esken

Litt liten kontaktflate på kjedekutter

Test av Crank Brothers F15 miniverktøy til sykkel

Ikke la deg lure av et stilrent design. Crank Brothers F15 er et miniverktøy til sykkel som byr på flere overraskelser i denne testen.

test crank brothers f15 miniverktøy multiverktøy
STRØKENT: F15-verktøyet fra Crank Brothers er stilrent. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
TS_anbefaler
Crank Brothers F15

Pris: 519 kroner

Vekt: 163 gram (veid av oss)

Produsent: https://int.crankbrothers.com/

skala
8/10

En skal ikke alltid la førsteinntrykket bli stående, og dette verktøyet er et godt eksempel på det. 

Crank Brothers har alltid vektlagt design sammen med funksjonalitet.

Det gir seg litt mer utslag i noen produkter enn i andre. Der M20-verktøyet er ganske tradisjonelt i utforming, er dette F15-verktøyet snarere mer rent.  

Glætt

Hele verktøyet ligger innkapslet i en CNC-frest aluminiumskropp, som også kan tjene som flaskeåpner til en kald drikke etter sykkelturen. 

I den ene enden sitter en kjedekutter, i den andre sitter selve verktøyet. Begge holdes fast med en magnet. Du kan ta ut verktøyet, finne nøkkelen du skal ha og sette det på plass i aluminiumskroppen igjen for maksimalt grep og moment.

Verktøyet kommer også i tre signatur-utgaver fra utforsyklisten Greg Minaar, hvor de respektive verktøyene er minner om seiere i Leogang, Fort William og Mont Sainte-Anne. 

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • T25 Torx

 • Flat skrutrekker

 • PH2 Stjerneskrutrekker

 • 4 eikenøkler

 • Kjedekutter

 • Flaskeåpner 

Praktisk bruk

Vi har testet F15-verktøyet fra Crank Brothers til både små og store mekkejobber både ute på sti og hjemme i testperioden.  

Grepa  

Med 15 funksjoner er ikke dette verktøyet med flest funksjoner i testen, men det tas igjen i brukervennlighet.

Der utmerker kjedekutteren seg spesielt.

Der de fleste andre kjedekuttere på miniverktøy er små metallbiter som du knapt klarer å holde rundt, kan du her holde godt rundt aluminiumskroppen når du skrur til.

Det gjør reparasjon av kjedebrudd vesentlig enklere.

Selv om dette ikke er det største verktøyet i testen, ligger det godt i hånden også når det skal gjøres andre reparasjoner og justeringer. Vi liker spesielt godt at du kan legge unbrako-settet inn i metall-chassiset når du skal skru.

Det gir skikkelig godt grep og moment når du må stramme til skikkelig hardt.  

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Hvis du har irritert deg over små kjedekuttere som er vanskelig å bruke på miniverktøy, er antakelig dette verktøyet for deg. Du får ikke ekstrafunksjoner som dekkpluggverktøy og oppbevaring for kjedeledd, men snarere veldig god ergonomi.  

Alternative produkter 

Er du opptatt av design og funksjonalitet, kan kanskje M20-verktøyet fra samme produsent i denne testen være noe å se på. Hvis du i tillegg er opptatt av smarte løsninger, kan vi anbefale deg å se på testen vår av integrerte verktøy du kan ha på sykkelen.  

Konklusjon

Crank Brothers F15 er et meget godt miniverktøy til enkle mekkejobber på sykkelen. Det har en kjedekutter med meget god ergonomi, og god brukervennlighet generelt. Noen funksjoner mangler for den kresne, men det er til å leve med.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Suverent beste kjedekutter i testen

Godt moment

MINUS

Ingen merking av verktøystørrelser

Test av Blackburn Design Wayside miniverktøy til sykkel

Blackburn leverer to verktøy til denne testen av miniverktøy. Vi har sett nærmere på modellen Wayside Multi-tool, som har flere nyttige funksjoner for å skru på sykkelen.

test blackburn wayside miniverktøy
LITT ANNERLEDES: Blackburn har gått for en litt annerledes vri på sitt Wayside multiverktøy. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
TS_anbefaler
Blackburn Wayside

Pris: 449 kroner

Vekt: 190,6 gram (veid av oss)

Produsent: www.blackburndesign.com

skala
8/10

Blackburn Design har flere typer verktøy, lys, tilbehør og komponenter til sykler. De lager både skjermer og stativer. 

Produktene spenner helt fra landeveien og langt ut i terrenget.

I tillegg til for eksempel minipumper og gulvpumper, lager også Blackburn verktøy. I denne testen har vi med to verktøy fra dem, Tradesman og Wayside som vi skal se nærmere på her. 

Litt spesielt

Wayside-verktøyet skiller seg fra Tradesman fra samme produsent og flere av de andre i testen på spesielt én måte: her får du løse unbrakonøkler som du kan ta ut av verktøyet for å skru med.

I likhet med verktøyet fra BBB, har dette også en kniv med tagget blad.

Dette er mulighetene du får med verktøyet: 

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • T25 Torx

 • T30 Torx

 • Flat skrutrekker

 • Kjedekutter

 • Kjedeholder

 • 3 eikenøkler

 • Bremseklossverktøy

 • Ventilkjerneverktøy

 • Kniv  

Praktisk bruk

Vi har brukt verktøyet til større og mindre mekkejobber både ute på tur og på hjemmeverkstedet. 

test blackburn wayside miniverktøy multiverktøy
KLAR FOR (NESTEN) ALT: Blackburn Wayside har de fleste verktøyfunksjonene du kan ha bruk for. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Full pakke

Løse unbrakonøkler har en del soleklare fordeler, men også noen ulemper. Det faktum at de er løse gjør det enklere å komme til på vanskelige steder, og kan i noen tilfeller også gjøre det enklere å skru.

Én ulempe kan likevel være at du ikke får like godt grep og moment, siden nøkkelen ikke sitter fast i et verktøy.

Totalt sett vil vi likevel se mer på dette som en kuriosa, snarere enn en stor ulempe. Du får rett og slett en litt annen type verktøy. 

Verktøypakken forøvrig er hensiktsmessig. Her får du unbrakonøkler fra 2 til og med 8 millimeter.

Det følger også med en praktisk stang med krok for å holde sammen kjedet når du skal kutte det eller montere kjedelås.

Kjedekutteren er av det minimalistiske slaget, her får du så vidt grep med tommelen. Vi måtte bruke mye krefter på å få kuttet kjedet. En litt større kontaktflate ville gitt bedre grep og moment.

test blackburn wayside miniverktøy
PRAKTISK: Skal du gjøre ulike reparasjoner på kjedet kan denne stangen gjøre det litt enklere. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Wayside-verktøyet har i likhet med BBB-verktøyet i testen også en kniv, med sagblad. Igjen, det dukket ikke opp situasjoner hvor vi fikk bruk for dette, men vi ser heller ikke på det som en stor ulempe at du har et slikt verktøy tilgjengelig.

test blackburn wayside miniverktøy
PÅ MED LÅS: Med den kjekke stangen som holder kjedet, slipper du å holde kjedet fast samtidig som du skal montere ny kjedelås. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Har du alltid vært frustrert over at miniverktøyet ikke har løse unbrakonøkler slik du har hjemme? Da er dette definitivt verktøyet for deg.  

Alternative produkter 

Wayside-verktøyet er supert, men hvis du vil se på flere alternativer har vi testet flere varianter i denne gruppetesten. Vi har også testet flere typer verktøy, og kan spesielt anbefale deg å se på testen av integrerte verktøy.  

Konklusjon

Blackburn Wayside er et supert og allsidig miniverktøy som du ikke kan gjøre mye feil med. Vi setter spesielt pris på løse unbrakonøkler og allsidigheten det gir.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Løse unbrakonøkler gir økt allsidighet

MINUS

Liten kontaktflate på kjedekutter

Test av BBB Primefold BTL-48XL miniverktøy til sykkel

Med 18 funksjoner og blant annet kniv i arsenalet, bør du være klar for det meste med dette miniverktøyet fra BBB. Vi har testet sykkelverktøyet BTL-48XL.

test miniverktøy sykkel bbb multiverktøy sykkel verktøy
PLENTY: BBB Primefold-verktøyet har mange funksjoner du kan ha nytte av når du skal skru på sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
BBB Primefold BTL-48XL

Pris: 329 kroner

Vekt: 215,5 gram (veid av oss)

Produsent: www.bbbcycling.com

skala
7/10

BBB har i en årrekke levert all slags tilbehør og komponenter til sykling.

De har en rekke forskjellige verktøy til sykkel, både som kan høre hjemme på verkstedet, og mer kompakte miniverktøy til å ha med på sykkelturen.

Til denne testen fikk vi levert verktøyet Primefold BTL-48XL. Det har en rekke forskjellige verktøy, og kniv(!).

Primefold BTL-48XL er et stort verktøy, og med god margin det tyngste verktøyet i testen. 

Verktøyet har følgende funksjoner:

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • Flat skrutrekker

 • Stjerneskrutrekker

 • Kniv

 • T25 Torx

 • T30 Torx

 • Kjedekutter

 • 5 forskjellige eikenøkler

 • Bremseklosspreder   

Praktisk bruk

Vi har testet miniverktøyet både ute på stien og i hjemmeverkstedet til enkle mekaniske oppgaver på sykkelen. 

Tungvekter

Den høye vekten gjenspeiles nok i antall funksjoner, men også byggekvalitet. Formfaktoren er stor, og verktøyet hviler godt i hånden og vi får godt moment når vi skrur.

Verktøyene er lange, og det er godt å ha følelsen av et litt lengre og større verktøy i hånden.

Kjedekutteren har også BBB løst på en smart måte. Den er kombinert med verktøyet du bruker for å presse skivebremsklosser fra hverandre. De to verktøyene er leddet, så når du folder det ut, får du godt grep og moment rundt kjedekutteren.

test verktøy sykkel bbb
MED KNIV: Ikke alle sykkelverktøy blir levert med kniv. BBB sitt Primefold-verktøy har dette, og mer til. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Skal du presse fra hverandre subbende bremseklosser, skrur du enkelt løst verktøyet fra gjengestangen det sitter på. 

Vi kommer heller ikke utenom å nevne kniven. Som ett av to verktøy i testen (Blackburn Design har det andre), har dette verktøyet et knivblad.

Bladet er kort, og delvis preget med tagger, så det også kan tjene som en mikroskopisk sag.

Selv om vi ikke fikk bruk for kniven under vår test, er det heller ikke noen ulempe å ha et slikt verktøy til rådighet.

test bbb verktøy sykkel
FOLDBAR: Det ligger i navnet; BBB har løst kjedekutteren ved å ha et håndtak som kan foldes inn. Da får man bevart det gode momentet når man skal skru. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Hvis du liker både følelsen og vekten av et stort verktøy i hånden, som har de fleste funksjonene du trenger på en sykkeltur, kan dette verktøyet være noe for deg.  

Alternative produkter 

Er du på utkikk etter et allsidig miniverktøy, kan du se på et av de andre verktøyene vi har testet i denne gruppetesten.

Hvis du vil ha en litt annen type verktøy, kan vi anbefale deg å lese testen vår av verktøy du kan integrere på sykkelen. Vi har også testet flere andre produkter fra BBB, for eksempel fotokromatiske briller og pumper

test bbb primefold verktøy
SUPER: Miniverktøyet har en av de bedre kjedekutterne vi har prøvd i dette formatet. Her får du godt moment til å skru. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

BBB leverer et allsidig og godt verktøy med sitt Primefold BTL-48XL.

Her får du de fleste basisfunksjonene du har behov for, og verktøyet til antakelig hjelpe deg ut i fra de fleste situasjoner. Det er både stort og tungt, men gir til gjengjeld en god mekkeopplevelse.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Kjedekutter med større kontaktflate

Solid byggekvalitet

MINUS

Har ikke oppbevaring for ekstra kjedeledd

Tungt

Test av Syncros Matchbox 8CT miniverktøy til sykkel

Syncros leverer et skikkelig kompakt og lett verktøy til testen. Kan man slippe unna med lav vekt og formfaktor, og fortsatt få god funksjon?

test syncros verktøy sykkel
KOMPAKT: Verktøyet fra Syncros tar ikke mye plass, verken i sekk eller shorts-lomme. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Syncros Matchbox 8CT

Pris: 499 kroner

Vekt: 95,5 gram(veid av oss)

Produsent: www.syncros.com

skala
6/10

Formfaktor på verktøy kan variere mye. Til denne testen leverer Syncros et verktøy som definitivt er av de mindre – Matchbox 8CT. Det er både lett, lite, og har en god del funksjoner.

Syncros har flere typer verktøy og tilbehør til sykkelen.    

Matchbox 8CT har ikke veldig mange funksjoner, men til gjengjeld har det flere av de mest vanlige verktøyene man har bruk for. Her får du:  

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • T25 Torx

 • PH2 Stjerneskrutrekker

 • Kjedekutter  

Praktisk bruk

Vi har testet miniverktøyet til større og mindre mekkejobber, både ute på tur og i hjemmeverkstedet. 

test syncros verktøy
LOKK: Kjedekutteren folder inn som et lokk over unbrakonøklene og de andre verktøyene. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Minimalistisk

Syncros-verktøyet er både lettest i testen, og et av de mest kompakte. Dette er så lite og lett at du antakelig vil glemme at du har det i lomma.

Isolert sett er det bra. Og her har du en del basisfunksjoner, men ikke mye utover det.

Her får du verken 6 eller 8 mm unbrako, eller bonusfunksjoner som eikenøkler og dekkpluggverktøy.

Med alt det sagt, er Syncros-verktøyet godt i bruk, og det er kanskje ikke ofte man får behov for en 8 mm unbrako på tur.  

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Én ting er lav vekt, men noe annet er begrenset utvalg verktøy.

Sjekk nøye at du har alt du trenger for at dette verktøyet reelt sett kan hjelpe deg. Hvis det har det, får du et superkompakt og lett verktøy til turen.

test syncros verktøy sykkel
OVERRASKER: Til tross for liten form, er kjedekutteren god å bruke. Bra! Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Vi har testet dette verktøyet mot en rekke andre miniverktøy til sykkel. Du kan lese tester av de andre verktøyene her.

Syncros lager også flere typer verktøy og utstyr, og vi har testet for eksempel dette miniverktøyet. 

Ser du for eksempel etter smart oppbevaring av verktøy på sykkelen, kan du lese vår test av integrerte verktøy her.   

Konklusjon

Syncros har laget et minimalistisk og lett verktøy med sitt Matchbox 8CT. Kjedekutteren overrasker positivt, og hvis du har alle verktøyene du trenger her, slipper du unna med lav vekt.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Kompakt

Lett!

God kjedekutter for størrelsen

MINUS

Mangler noen verktøy du kan få bruk for

Test av Topeak Mini 20 Pro Miniverktøy til sykkel

Topeak Mini 20 Pro er et lite og lett miniverktøy til sykkelturen. Men det har også én funksjon vi skulle ønske alle miniverktøy hadde. Les testen vår av det smarte sykkelverktøyet.

test miniverktøy topeak
LITE..: Men innholdsrikt. Topeak Mini 20 Pro har flere nyttige funksjoner. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_best_i_test
Topeak Mini 20 Pro

Pris: 499 kroner

Vekt: 153,8 gram(veid av oss)

Produsent: https://www.topeak.com/global/en

skala
8/10

Topeak har en rekke typer tilbehør til sykkel, både for profesjonelle mekanikere og vanlige syklister.

Sortimentet inkluderer både verktøy og pumper, bikepacking-vesker og stativer.

Deres utvalg av miniverktøy til sykkel er også stort, vi har testet modellen Mini 20 Pro.  

Til tross for at det er et av de minste verktøyene i testen, har Topeak-verktøyet en av de mest innholdsrike verktøypakkene. Her finner du: 

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako x 2

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • 10 mm unbrako

 • T10 Torx

 • T25 Torx

 • Kjedekutter

 • Kjedeholder

 • Kjedesplint-verktøy

 • Dekkspak

 • Flaskeåpner

 • 4 eikenøkler

 • PH2 Phillips stjernekrutrekker

 • Flat skrutrekker

Praktisk bruk

Vi har testet verktøyet fra Topeak til mindre og større mekkejobber på sykkelen. Både ute på tur langs veier og stier, men også i hjemmeverkstedet.

Topeak Mini 20 Pro er et av de mindre verktøyene i testen. Til tross for det, ligger det godt i hånden, og gir en god brukeropplevelse når vi mekker. Det er en passe lengde på de ulike verktøynøklene som gjør at vi kommer godt til i de fleste situasjoner.    

2 mm unbrakoen er vinklet. Det er det både fordeler og ulemper med. Fordelen er at du for eksempel kan få justert bremsehendler (som ikke har hurtigjustering), uten å måtte demontere hele hendelen fra styret.

Den vinklede unbrakonøkkelen gir dog ikke verdens beste moment når du skrur, så vurdér hvor viktig dette er for deg.

test topeak mini 20 pro verktøy sykkel
KOMPONENTER: Topeak Mini 20 Pro-verktøyet har flere kjekke funksjoner. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Kjedekutteren er liten, men gir nok moment til at vi løser kjedebrudd på en tilfredsstillende måte.

Har du ennå ikke opplevd et slarkete verktøy, er det antakelig bare et spørsmål om tid. Dette har Topeak løst på en genial, men fryktelig enkel måte. I kjedekutteren er det integrert en ekstra 3 millimeter unbrako, slik at du enkelt kan stramme opp verktøyet ute i felten. Dette er så smart at alle miniverktøy burde hatt det. 

Mini 20 Pro har også en dekkspak. I møte med første dekkbytte, ble denne bøyd. Her mener vi Topeak like gjerne kunne erstattet dekkspaken med en annen relevant nøkkel. 

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Alle som er på utkikk etter et kompakt og smart miniverktøy til sykkel bør se nærmere på Topeak Mini 20 Pro.

test topeak mini 20 pro verktøy
GOD NOK: Størrelsen tatt i betraktning, fungerer denne kjedekutteren ganske godt. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Alternative produkter 

Mini 20 Pro er allsidig miniverktøy. Vi har testet det mot flere andre miniverktøy til sykkel som du kan lese om her. 

Hvis du ser etter en smart måte å få med deg verktøy på sykkeltur, kan vi anbefale deg å lese vår test av integrerte verktøy til sykkel. Her kan du finne tips til flere verktøy.  

Konklusjon

Foruten en dekkspak som kunne vært sløyfet, er Topeak Mini 20 Pro et enkelt, lett og kompakt miniverktøy som har de aller fleste nødvendige funksjoner.

Stort pluss for integrert verktøystrammer – her har flere produsenter noe å lære.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Verktøystrammer inkludert

Formålstjenlig verktøypakke

MINUS

Dekkspak er ikke mye verdt

Test av Lezyne Super V 23 miniverktøy til sykkel

Lezyne leverer ett av de letteste og mest innholdsrike verktøyene i denne testen. Men holder det mål i bruk? Les vår test av sykkelverktøyet Lezyne Super V 23.

test lezyne super v23 verktøy miniverktøy sykkel
INNHOLDSRIKT: Verktøyet fra Lezyne har en rekke funksjoner. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
TS_godt_kjøp
Lezyne Super V23

Pris: 584 kroner

Vekt: 154 gram (veid av oss)

Produsent: www.ride.lezyne.com

skala
8/10


Det er ikke bare Crank Brothers som har stort fokus på det visuelle med produktene sine. 

Lezyne har også gjort seg bemerket med sine sorte og blanke produkter gjennom en årrekke.

Tilbehør som pumper, lykter, GPS´er og verktøy er bare noe av det Lezyne produserer.

Utvalget av verktøy er stort, tidligere har vi testet både integrerte verktøy og andre typer verktøy fra Lezyne. Til denne testen har vi fått multiverktøyet Super V.

Super V kommer i to utgaver, med tilnavnene 22 og 23. Vi har testet sistnevnte, som har et enormt arsenal av funksjoner. 

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • T10 Torx

 • T25 Torx

 • T30 Torx

 • Stjerneskrutrekker

 • Kjedekutter

 • 8 mm fastnøkkel

 • 10 mm fastnøkkel

 • 4 eikenøkler

 • Dekkpluggverktøy

 • Dekkplugger

 • Flaskeåpner

 • Verktøy for retting av bremseskive

 • Bremseklossverktøy

 • Ventilkjerneverktøy

 • Kjedeleddholder

Alle funksjonene til tross, klokker verktøyet inn på lav vekt, sammenlignet med de andre verktøyene i testen. Formfaktoren er også kompakt. Verktøyet bygger lite, og kan gjøre pakking enklere. Det være seg i shortslomma eller sekken.

Dette har Lezyne oppnådd ved å øke bredden på verktøykroppen, slik at verktøyene i veldig liten grad overlapper hverandre. 

test lezyne super v23 miniverktøy sykkel
PLUGGSETT: Ikke alle miniverktøy på markedet har denne funksjonen. Her er dekkpluggsett pent integrert i verktøyet. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Praktisk bruk

Vi har brukt verktøyet til små og større mekkeoppgaver og justeringer på sykkelen, både ute på tur og i hjemmeverkstedet.    

Oversiktlig

Det kan være fordeler og ulemper med utformingen Lezyne har valgt på verktøyet. En fordel som vi satte pris på, er at verktøyet er oversiktlig. Med alle nøklene på linje ved siden av hverandre går det raskt å identifisere riktig verktøy. Vi hadde likevel satt pris på inngravering av verktøyet, for enda bedre brukervennlighet. 

Den brede formen gjør at verktøyet hviler godt i hånden, og er komfortabelt å skru med. Lengden på verktøynøklene er passe lang, slik at vi kommer til på litt mer utfordrende mekkejobber.

Dekkpluggverktøyet er kort, som forventet. Med leddfeste er det selvfølgelig ikke lett i bruk som et dedikert verktøy til jobben, men det gjør nytten.

Det er ikke uvanlig at miniverktøy kan bli slarkete. Det ble også vårt Lezyne-verktøy etter noe tids bruk.

test lezyne miniverktøy sykkel
LASTEPLASS:Verktøyet fra Lezyne lar deg også oppbevare en ekstra hurtiglås til kjedet på siden av verktøyet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Der samtlige av de andre verktøyene i testen krever unbrakoverktøy for å strammes, har Lezyne valgt noe litt mer spesielt – her må du ha to T20 Torx-nøkler. Vi måtte lete lenge i verktøyskuffen før vi fant det.

Hadde Lezyne gått for den mer utbredte (i sykkelsammenheng) T25 Torx eller unbrako, ville dette vært bedre etter vår mening. Det er en liten detalj, men på et ellers nesten feilfritt verktøy får slike detaljer litt fokus.   

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Hvis du er opptatt av lav vekt og kompakt formfaktor, men ikke vil kompromisse på antall funksjoner er antakelig dette verktøyet for deg.

test lezyne multiverktøy sykkel
FUNKER: Kjedekutteren fungerer helt OK. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Lezyne Super V 23 er et av de mer velutstyrte miniverktøyene i vår gruppetest. Du kan lese tester av flere miniverktøy til sykkel her. 

Vi har også testet flere typer sykkelverktøy. Om du ikke allerede har lest den, kan vi anbefale vår test av integrerte verktøy du kan ha på sykkelen din.   

Konklusjon

Lezyne Super V 23 er et veldig allsidig miniverktøy, i et lett og kompakt format.

Dette verktøyet vil antakelig kunne løse de aller fleste oppgaver i felten for flere typer syklister på en tilfredsstillende måte.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett!

Mange funksjoner i kompakt pakke

Oversiktlig

MINUS

Kunne hatt bedre merking av verktøy

Test av Blackburn Design Tradesman miniverktøy til sykkel

Testens andre verktøy fra Blackburn heter Tradesman og har en rekke praktiske funksjoner.

test blackburn tradesman miniverktøy sykkel verktøy sykkel
MØRK VARIANT: I likhet med verktøyet fra Lezyne, har dette fra Blackburn sorte unbrakonøkler- og verktøy. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Blackburn Tradesman

Pris: 289 kroner         

Vekt: 179,9 gram (veid av oss)

Produsent: www.blackburndesign.com

skala
8/10

Blackburn er et populært merke med flere typer komponenter og tilbehør til sykling.

I sortimentet finner vi både sykkellykter, gulvpumper, minipumper, og flere praktiske verktøy.   

Utvalget av miniverktøy er stort, og i denne testen har vi med to verktøy, Wayside og Tradesman.

Her skal vi se nærmere på sistnevnte.

Tradesman er et miniverktøy som har de aller fleste funksjonene en syklist trenger. Utformingen er ganske så tradisjonell, med en ramme med verktøy inni. 

Verktøyet deler fler av funksjonene som vi finner på modellen Wayside fra samme produsent. Her får du:

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • T25 Torx

 • T30 Torx

 • Flat skrutrekker

 • Kjedekutter

 • Kjedelåsverktøy

 • 3 eikenøkler

 • Ventilkjerneverktøy 

 • Verktøy for skivebremsklosser

 • Kjedelås-oppbevaring

Selv om mange de samme funksjonene er her, er de løst på litt andre måter. På Tradesman er det mer tradisjonelle unbrakonøkler, men også her får du L-nøkler helt opp til 4mm.

Det kan ha sine fordeler både for moment når du skrur, men også for å komme til skruer. Eksempler på dette er justering av bremsehendler og seter.   

Et av verktøyene Tradesman er alene om å ha i denne testen, er et dedikert verktøy for å åpne kjedelåser. 

test blackburn tradesman verktøy sykkel
PRAKTISK: Denne delen av verktøyet tjener to formål; oppebevaring av ekstra kjedelås, og spredning av bremseklosser i kaliper. Smart! Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har brukt verktøyet fra Blackburn til små og store mekkeoppgaver på sykkelen, både ute på tur og i hjemmeverkstedet.  

Jevnt over bra

I testperioden opplevde vi at Tradesman-verktøyet kunne hjelpe oss med de vanligste mekaniske utfordringene som oppstår på tur.   

Verktøyet for å åpne kjedelåser er det positivt tillegg på dette verktøyet. Har du stått ute i skogen og prøvd å få åpnet en kjedelås, har du antakelig opplevd at dette kan være ganske utfordrende.

Hvis du ikke har med deg et dedikert verktøy for å ordne dette, kan det bli vanskelig. Men her imponerer altså Blackburn med en liten ekstra funksjon. Du plasserer platen på dette verktøyet under kjedet slik at to pinner får plass på hver side av kjedelåsen. Deretter bruker du unbrakonøkkelen på 4 millimeter og tvinger låsen sammen, og opp.

test verktøy sykkel blackburn
HAR DU..? Prøvd å åpne en slik kjedelås uten ekstra verktøy? Det er ikke nødvendigvis veldig enkelt. Med dette verktøyet fra Blackburn blir det en litt enklere jobb. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Det er supert å ha et dedikert verktøy til å presse bremseklosser som subber fra hverandre. Blackburn har valgt et materiale som flekser ganske mye. Med litt kranglete bremseklosser måtte vi bøye veldig mye for at dette skulle hjelpe oss.

Vi presiserer at verktøyet ikke knakk, men her liker vi alternativene i metall fra andre produsenter litt bedre. Det er mer tillitvekkende.

I likhet med et par av de andre verktøyene i testen opplevde vi økt slark under bruk, så verktøyet måtte strammes opp ved et par anledninger.

Selve verktøyet ligger godt i hånden, og gir godt grep og moment når vi løser ulike mekaniske jobber.

test blackburn tradesman miniverktøy sykkel
KUTTING: Verktøyet til kjedelåsen fungerer også (blant annet) som kjedekutter. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Hvis du ønsker deg L-formede unbrakonøkler i verktøysettet på tur, er dette verktøyet absolutt noe du bør se nærmere på.     

Alternative produkter 

Liker du Blackburn sine verktøy, kan vi anbefale deg å lese testen av Wayside-verktøyet i samme gruppetest som dette.

Vi har også testet andre typer verktøy, som skralleverktøy og momentnøkler.

Liker du smarte løsninger kan vi anbefale deg å lese testen vår av integrerte verktøy du kan ha på sykkelen. 

Konklusjon

Blackburn Tradesman er et allsidig sykkelverktøy som kan hjelpe deg å fikse de aller fleste mekaniske utfordringer ute på sykkeltur.  

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Oppbevaring av kjedelås

Verktøy for kjedelås

God merking av verktøy

MINUS

Noe stor formfaktor

Test av Crank Brothers M20 miniverktøy til sykkel

Designekspertene i Crank Brothers lager ikke bare verktøy som ser stilige ut – M20 har også en rekke funksjoner du har bruk for på sykkelturen. Vi har testet miniverktøyet.

test crank brothers m20 verktøy sykkel
NOKO ATTÅT: Crank Brothers M20 er ikke bare et vanlig miniverktøy, her får du også med dekkplugg-sett. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Crank Brothers M20

Pris: 419 kroner

Vekt: 205,5 gram (veid av oss)

Produsent: www.crankbrothers.com

skala
7/10

Crank Brothers er kanskje først og fremst kjent for sine fargerike og stilrene produkter – alt i fra pedaler og pumper til pedaler og hjul. 

Til denne testen av miniverktøy har vi fått modellen M20.

Der andre produsenter har en hel armada av forskjellige verktøy, har Crank Brothers klart å begrense seg til tre serier: Y, F og M.

M20 har som navnet avslører 20 funksjoner, og er dermed det verktøyet fra Crank Brothers som har flest funksjoner.

De er som følger: 

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm ubrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • T10 Torx

 • T25 Torx

 • PH1 Stjerneskrutrekker

 • PH2 Stjerneskrutrekker
  Flat skrutrekker

 • Dekkpluggverktøy

 • Dekkplugger

 • Ventilkjerneverktøy

 • Skivebremskloss-verktøy

 • 8 mm fastnøkkel

 • Kjedekutter

Praktisk bruk

Vi har brukt miniverktøyet M20 fra Crank Brothers til både større og mindre mekkejobber ute på tur og på hjemmeverkstedet.

test crank brothers m20 verktøy
FUNKSJONER: M20-verktøyet har de fleste verktøy du har behov for ute på tur. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Det meste du trenger

M20-verktøyet plasser seg ganske midt på treet i denne testen når det kommer til vekt og formfaktor.

Den lille plastboksen som oppbevarer dekkplugger og kjedeledd er selvfølgelig noe du kan legge igjen hjemme, men det veier lite og gir deg stor merverdi.

I den nevnte plastboksen er det også en dedikert oppbevaringsplass til ekstra kjedeledd. Dette er supert, men vi skulle helst likt å se en magnetløsning for å holde det på plass.

Det ville både økt kvalitetsfølelsen, og redusert risikoen for å miste kjedelåsen/leddet. 

test crank brothers m20 verktøy
LITEN: Kjedekutteren er liten og oppleves ikke veldig god i bruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Verktøynøklene er passe lange etter vår oppfatning, og kombinert med en verktøykropp med utfresinger for mer friksjon, gir det en god brukeropplevelse når vi skrur.

Dekkpluggverktøyet er i korteste laget, og siden det er leddet på verktøykroppen forutsetter det en bestemt hånd når du skal bruke det.

Kjedekutteren har en liten kontaktflate. Det gjør det litt utfordrende å få skikkelig tak når det skal repareres, men dette er ikke Crank Brothers alene om i denne testen. 

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Enkelt – alle som er på utkikk etter et allsidig miniverktøy til å hjelpe deg ut av mekaniske utfordringer som kan oppstå på stien eller langs veien.  

Alternative produkter 

Vi har testet en rekke andre miniverktøy sammen med dette sykkelverktøyet fra Crank Brothers. Du kan finne både gruppetesten, og flere andre tester her. 

Er du på utkikk etter andre typer sykkelverktøy, kan vi anbefale deg å lese testen vår av verktøy du kan integrere på sykkelen.    

Konklusjon

Crank Brothers M20 er et kompakt og solid verktøy, med god ergonomi og brukervennlighet.

Her får du funksjonene du trenger for å fikse det aller meste på tur, men vi ønsker oss en mer brukervennlig kjedekutter. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Dekkplugg-verktøy

Solid kvalitetsfølelse

MINUS

Ikke magneter på kjedeledd-holder

Alt for liten kontaktflate på kjedekutter

Test av Park Tool IB-3 miniverktøy til sykkel

Park Tool er viden kjent for kvalitetsverktøy til hjemmeverkstedet. Men hva om du skal reparere noe ute på sykkeltur? Vi har testet miniverktøyet IB-3.

test park tool miniverktøy
LITT ANNERLEDES: Verktøyet fra Park Tool er utformet på en litt annen måte enn de andre i testen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Park Tool IB-3

Pris: 399 kroner

Vekt: 178,2 gram (veid av oss)

Produsent: https://www.parktool.com/

skala
7/10

Noen produkter i sykkelindustrien kan du kjenne igjen uten å se logoen. Park Tool er en slik produsent. Deres lett gjenkjennelige blåfarge gjør at du ikke kan ta feil når du ser et verktøy.

Park Tool er kanskje mest kjent for verktøy og utstyr til verksteder, det være seg profesjonelle eller amatørmekanikere.  

Men i sortimentet finner vi også miniverktøy og multiverktøy, vi har testet modellen IB-3.

IB-3-verktøyet skiller seg ut fra samtlige andre i testen når det kommer til utforming. Her er det ikke en klassisk ramme med verktøyfunksjoner inni. Her er det heller en stamme i midten, som verktøyene ligger rundt. 

IB-3 utmerker seg også med 1,5 mm unbrako, som eneste verktøy i testen. Verktøypakken er ikke den største, men basisfunksjoner er likevel på plass. 

 • 1,5 mm unbrako

 • 2 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • T25 Torx

 • Flat skrutrekker

 • Kjedekutter

 • Dekkspak

 • 8 mm fastnøkkel

 • To eikenøkler

IB-3 har også en løs, dedikert dekkspak, som også fungerer som en del av kjedekutteren.  

test park tool verktøy
TODELT: Verktøyet er todelt, og dekkspaken sklir av sånn at den også kan brukes som momentnøkkel på kjedekutteren. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har brukt verktøyet til større og mindre mekkejobber både ute på tur og i hjemmeverkstedet.

Solid verktøy

Til tross for litt annerledes utforming, hviler verktøyet fra Park Tool godt i hånda.

Noen av verktøynøklene er litt korte, det gjelder spesielt de minste.

Oppsiden er til dels kjedekutteren. Her utgjør hele verktøykroppen håndtaket, i stedet for en liten metallbit. Det gir godt grep, og godt moment. 

Dekkspaken utgjør momentnøkkelen med sin fiffige løsning med 8 millimeter fastnøkkel. Også dette fungerer godt, selv om vi mener en unbrako-løsning ville gitt enda bedre funksjon.

Det samme gjelder eikenøklene. Siden de er integrert i den løse dekkspaken har du både godt grep og får en bedre opplevelse når hjulet trenger justering i felten.

Også dette verktøyet ble litt slarkete i løpet av testen. For å stramme det trenger du en 4 mm unbrako, og en 10 mm fastnøkkel. 

test park tool miniverktøy sykkel
GODT MOMENT: Her får du godt moment når du skal mekke på kjedet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Er du opptatt av å ha en god ergonomisk kjedekutter, bør du sjekke ut dette verktøyet.  

Alternative produkter 

Vi har testet en rekke miniverktøy i denne testen. Du kan lese om de andre verktøyene her.

Du kan også lese mer om hva du bør ha i hjemmeverkstedet, eller vår test av smarte, integrerte verktøy som du kan gjemme bort på sykkelen.  

Konklusjon

Park Tool IB-3 er litt annerledes miniverktøy med noen finurlige løsninger.

Vi liker spesielt godt en kjedekutter som gir god brukeropplevelse, og verktøypakken hjelper deg i de fleste situasjoner.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Funksjonell dekkspak

Kjedekutter med god ergonomi

MINUS

Ikke den mest komplette verktøypakken

Noen nøkler er litt korte

Test av Lezyne Dual Tubeless Insert Tool Kit

Lezyne lager en rekke forskjellige verktøy og tilbehør til sykling. Vi har testet en innholdsrik utgave av deres integrerte styreverktøy, som også lar deg plugge slangeløse dekk.

test av lezyne dual insert tubeless kit
DESIGN FRA LEZYNE: Lezyne har gjort seg store på å levere nyttig verktøy og annet tilbehør til sykling, i en stilig innpakning. Dette verktøyet er intet unntak.
Lezyne Dual Tubeless Insert Tool Kit

Pris: 798 kroner

Vekt: 127,6 gram

Produsent: www.ride.lezyne.com

skala
7/10

Driver du med sykling, er sjansen stor for at du har hørt om Lezyne tidligere. 

Produsenten har spesialisert seg på å lage verktøy og pumper, og annet tilbehør som syklister har bruk for på tur.

Sykkellykter, GPS´er, pumper og annet nyttig tilbehør har også dukket opp i sortimentet de siste årene.

Lezyne har et stort utvalg verktøy, og har også flere varianter du kan ha i styret. Disse kan kjøpet som et sett (som vi har testet her), eller som enkeltprodukter.  

Solid kvalitetsfølelse

Navnet på vårt testprodukt er Lezyne Dual Tubeless Insert Tool Kit (puh!). Det består av et verktøysett, og utstyr for å plugge slangeløse dekk.   

Vi har her testet Large-utgaven. Merk at du også får dette settet i en small- og medium-utgave, da med færre verktøyfunksjoner, men også lavere vekt.

Vi har testet large-utgaven (altså den mest flest funksjoner), og her får du da:

 • 10 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 2 mm unbrako

 • T30 Torx

 • T25 Torx

 • T10 Torx

 • Phillips #2 skrutrekker

 • Dekkpluggverktøy

 • Dekkplugger

test lezyne dual insert kit verktøy sykkel
VEID:.. og funnet sånn akkurat passe.

Med andre ord er det meste på plass her, bortsett fra en kjedekutter. Det er også verdt å merke seg at Lezyne-verktøyet ikke har 2,5 mm unbrako hvis det er en størrelse du har bruk for. Man kan selvfølgelig kjøpe en 2,5 mm unbrako-bit og bytte ut, eventuelt ta med ekstra, men det er greit å være oppmerksom på.

Verktøyet er laget i aluminium, og bit´ene sitter mot kroppen av verktøyet med gummistrikker, slik som Wolf Tooth sin variant. Her er det også merket tydelig hvilket verktøy som er hva, en fin detalj om man ikke klarer å se forskjellen på en T25 eller T30 Torx helt uten videre. 

test lezyne dual insert kit verktøy sykkel
SOLID: Byggekvaliteten på dette verktøyet er upåklagelig. I forgrunnen ser du de ulike gummiringene du kan bytte ut for å få optimal passform i ditt styre.

Dekkpluggverktøyet kan du reversere i hylsen, slik at du får et skikkelig grep. Bra!

Når du kjøper dette verktøyet, følger det med sett med gummiringer av forskjellig tykkelse som du kan legge på for best passform til ditt styre. Styrer kan ha forskjellig indre diameter, så sjekk når du monterer hva som vil passe best for ditt oppsett.

Verktøyet kommer i størrelsene small, medium og large. Og avhengig av hva slags styre- og hvilket verktøy du velger, vil du kunne bruke dette verktøyet på noen bukkestyrer også. Målene på verktøyet er oppgitt på Lezyne sine hjemmesider.  

Praktisk bruk

Vi har montert Lezyne-verktøyet på vår testsykkel, med holker som har åpning på enden. Styret er et RaceFace Turbine R på 780 mm bredde. 

Verktøyet har blitt brukt på flere sykkelturer til justering av stem, styre, demperfunksjoner, og stramming av skruer på sykkelen.  

Håndfast

De fleste multiverktøy vil aldri bli like gode i bruk som dedikerte verktøy på hjemmeverkstedet. Kompromissfaktorer som vekt og utforming gjør noe med brukervennligheten.

Men her har Lezyne gjort en god jobb med å lage et verktøy som ligger godt i hånden, som gir deg godt moment, og ikke minst kvalitetsfølelse. Lezyne har oppnådd dette uten at vekten på verktøyet har blitt spesielt høy.

Metallkroppen som utgjør selve verktøyet er lang, ligger godt i hånden, og gir oss godt moment når vi skrur.

test lezyne dual insert kit verktøy sykkel
BEST: Dekkplugg-verktøyet fra Lezyne er desidert best i bruk. Om man kanskje må tåle noen gram ekstra, så er ergonomien best i klassen.

Vi setter også stor pris på den nevnte merkingen av bits. Her tar det kort tid å identifisere riktig bit og skru. Dette er helt klart et verktøy hvor brukervennlighet og kvalitetsfølelse er prioritert.

Dekkplugg-verktøyet er kanskje det beste i testen – når man skrur ut reameren og monterer i endestykket får man skikkelig godt grep. 

Nære på

Lezyne er farlig nære på å ha et perfekt produkt med sitt Dual Insert kit. Ergonomi pleier Lezyne å være flinke på, men dette verktøysettet er ikke helt uten forbedringspotensial. Endehylsene er litt små, og hakket vanskeligere å få grep på enn Wolf Tooth sin variant når vi stopper ute på stien for å skru.

Med alt dette sagt – de fleste syklister ønsker ikke at verktøyet skal være noe man må dra fram hvert femte minutt på tur.

test lezyne dual insert kit verktøy sykkel
MANUAL: Om du skulle ha glemt hvordan man plugger dekk, har Lezyne tatt seg bryet med å gravere inn en bruksanvisning.

I motsetning til de to andre verktøyene, får du ikke med en kjedekutter i dette produktet, så det må du eventuelt skaffe og ta med på annet vis.   

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Verktøyet fra Lezyne utmerker seg med en solid kvalitetsfølelse, og vil kanskje være spesielt aktuelt for deg som er opptatt av god ergonomi.

test miniverktøy sykkel
REFERANSE 1: Her kan du se verktøyene sammenlignet i størrelse.
test miniverktøy sykkel
REFERANSE 2: Her kan du se de ulike verktøyene sammenlignet.

 Alternative produkter 

Åpenbare alternativer er de to andre verktøyene i denne testen fra Granite Design og Wolf Tooth.

OneUp, Specialized og Bontrager lager også varianter av integrerte verktøy.

test lezyne dual insert kit verktøy sykkel
GODT MERKET: Med inngraveringer er det lett å se hvilket verktøy som er hva.

 Konklusjon

Lezyne scorer høyt på ergonomi og brukeropplevelse. Både verktøyet og dekkplugg-reameren ligger godt i hånda og føles solide i bruk.

Vi kunne gjerne sett en 2,5 millimeter unbrako for å komplettere verktøysamlingen. Det er en quick fix å ordne, men kjedekutteren savner vi. Kommer Lezyne med dette etterhvert, har du et komplett verktøy med meget god brukervennlighet. I mellomtiden kan du jo kanskje komplettere med Granite Design sin kjedekutter, og montere den i kranken? 

Tar du ansvar for å fikse kjedekutteren selv, har du et meget solid og allsidig verktøysett i Lezyne Dual Insert Tubeless Kit.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Super ergonomi, og godt moment i bruk

Kommer i flere størrelser/konfigurasjoner

Modulært

Rimelig

God merking av verktøy

MINUS

Har ikke kjedekutter

Mangler 2,5 mm unbrako

Test av Wolf Tooth EnCase System Bar Kit One sykkelverktøy

Dette integrerte sykkelverktøyet for styret har flere funksjoner, og en bra finish. Men hvordan er det i praksis? Vi har testet Wolf Tooth EnCase System sykkelverktøy.

test wolf tooth encase system bar kit one verktøy sykkelverktøy miniverktøy
KOMPAKT: Wolf Tooth EnCase System er en kompakt og fin løsning med ulike verktøy til å ha inni styret på sykkelen din.
TS_best_i_test
Wolf Tooth EnCase System Bar Kit One

Pris: 1100 kroner fra produsentens nettside + frakt

Vekt: 134,3 gram (veid av oss)

Produsent: www.wolftoothcomponents.com

skala
8/10

Wolf Tooth har spesialisert seg på komponenter og tilbehør til sykler. 

De lager alt i fra tannhjul og styrelager til verktøy, holker og annet tilbehør.

Tidligere har vi testet dette smarte multiverktøyet, en nyttig pakkpose, og en smart skinne til flaskeholderfestet ditt.

EnCase-systemet føyer seg inn i rekken over smarte og fiffige produkter, selv om WolfTooth ikke er alene om å lage slike. 

Myk innpakning

Der de andre alternativene i testen i all hovedsak er i metall, har Wolf Tooth valgt en litt annen tilnærming.

Styrepluggene er laget av metall, og på innsiden av styrepluggene er to myke gummi/plast-hylser.

Inni disse ligger det et verktøy på hver side av styret. Inni styrepluggende er det også plass til ekstra kjedeledd, og en ventiladapter eller ekstra ventilkjerne.

test wolf tooth encase system verktøy sykkel
SMART: Det er flere måter å designe et slik verktøy på. Wolf Tooth sin løsning liker vi godt, hvor verktøyet ligger inni en hylse.

Hylsene kan klippes til etter behov (etter forhåndsmarkerte maler), hvis den indre diameteren på styret ditt tilsier det. 

Wolf Tooth leverer kanskje den mest komplette verktøypakken i testen, og her får du følgende: 

 • 8 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 2 mm unbrako

 • T30 Torx

 • T25 Torx

 • T10 Torx

 • Flat skrutrekker

 • Phillips #2 skrutrekker

 • Eikenøkkel

 • Ventilkjernenøkkel

 • Magnet

 • Kjedekutter

 • Dekkpluggverktøy

 • Dekkplugger

 

I tillegg kan du kjøpe en ekstra pakke med dekkplugger, kjedeledd og ventilkjerne/adapter fra Wolf Tooth.

test wolf tooth encase system verktøy sykkel
PÅ VEKTA: Pakken med verktøy fra Wolf Tooth holder en relativt lav vekt i denne testen.

Praktisk bruk

Vi har montert Wolf Tooth EnCase-verktøyet på vår testsykkel, med holker som har åpning på enden. Styret er et RaceFace Turbine R på 780 mm bredde.

Verktøyet har blitt brukt på flere sykkelturer til justering av stem, styre, demperfunksjoner, og stramming av skruer på sykkelen. 

test wolf tooth encase system verktøy sykkel
SOLID: Endestykket i metall er solid, og har en utfresing som gjør det enklere å få tak når verktøyet skal ut og i bruk.

Enkel montering

Installasjonen var i vårt tilfelle såre enkel. Med holker som har åpne endestykker var det bare å dytte verktøyet rett inn i styret, uten noe mer dilldall.

I bruk er verktøyet like enkelt. For å få det ut av styret, må du rikke litt i metallenden, til mothakene i gummi sakte slipper taket, og verktøyet kommer ut.

Har det meste

Av verktøyfunksjoner er Wolf Tooth i toppsjiktet i denne testen. Her får du det meste du trenger, uten at du behøver å tenke på å ha ekstra verktøy tilgjengelig. 

Utformingen gjør at vi har godt moment både når vi skrur og bruker kjedekutteren. Lengden er et sted mellom Lezyne (lengst i testen) og Granite Design(kortest i testen).

test wolf tooth encase system verktøy sykkel
VINKEL: Her ser du kjedekutter og verktøy foldet ut. Bitsene holdes av magneter og strikk. Du vipper dem ut av sporet for å ta dem i bruk.

Ikke helt uten forbedringspotensial

I likhet med de andre verktøyene må du skru av en endehylse for å få tilgang til dekkplugg-verktøyet.

I likhet med Granite Design, kunne Wolf Tooth fint spandert på seg en kontaktflate med mer friksjon her, slik Lezyne har gjort. 

Med svette fingre eller i regnvær strevde vi litt med å få løs hylsen. Det er lite godt å gripe tak i, her er både Granite Design, og spesielt Lezyne bedre.

test wolf tooth encase system verktøy sykkel
TRIM: Hvis den indre diameteren på styret ditt skulle være litt trang, kan gummihylsen trimmes ned med saks for å passe bedre.

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Er du på utkikk etter et integrert sykkelverktøy som kan gjøre sykkelen din klar for det meste, bør du vurdere Wolf Tooth EnCase System.   

test miniverktøy sykkel
REFERANSE 1: Her kan du se verktøyenes størrelse sammenlignet med hverandre.
test miniverktøy sykkel
REFERANSE 2: Her kan du se verktøyenes størrelse sammenlignet.

Alternative produkter 

Åpenbare alternativer er de andre alternativene vi har testet i denne gruppetesten, fra Granite Design og Lezyne. Vil du se på andre integrerte verktøy, har f.eks OneUp, Bontrager  og Specialized alternativer. 

test wolf tooth encase system verktøy
FELT-REPARASJON: Med kjedekutter og dekkplugg-verktøy er du klar for det meste som skulle skje i felten.

Konklusjon

Wolf Tooth Encase-systemet leverer et stort utvalg funksjoner, til en bra pris og vekt.

Hvis favorittholkene dine er av typen med lukket endestykke, må du innstille deg på å bytte, men det kan det være verdt. Verktøyet er både enklest å ta inn og ut av styret, det sitter godt fast, og fungerer godt i bruk, tross liten formfaktor.

Selv om ergonomien ikke er den aller beste i testen, så drar Wolf Tooth seieren i land med den mest komplette verktøypakken, og med god brukervennlighet.   

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

De fleste funksjoner du trenger

Lett å montere/ta ut

Vil fungere på noen bukkestyrer

Modulært, du kan kjøpe tilbehør

MINUS

Skru-lokk kunne hatt bedre friksjon

Vil ikke fungere med holker som har lukket endestykke

Ikke like godt moment som hos f.eks Lezyne

Test av Granite Design Stash multiverktøy

Granite Design Stash er et verktøykonsept som lar deg montere verktøy i styret og på gaffelen på sykkelen din. Hvordan fungerer dette mot alternativene?

test granite design stash sykkelverktøy miniverktøy multiverktøy
INNHOLDSRIKT: For å få det meste du trenger til nødvendige reparasjoner på tur, er det tre verktøy fra Granite Design du må skaffe deg. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Granite Design Stash verktøy

Pris: 1247 for testet konfigurasjon

RCX Multi-Tool Kit: 679 kroner

Tubeless Flat Tyre Repair Kit: 269 kroner

Chain Repair Tool Kit: 299 kroner 

Vekt: 193,1 gram(veid av oss)

Produsent: www.granite-design.com

skala
7/10

Granite Design er en relativt ny produsent på markedet for verktøy og tilbehør. Kolleksjonen av produkter er ikke stor, men til gjengjeld er det flere nyttige produkter. 

Vi har i denne omgangen testet verktøy, men Granite Design lager også flere produkter som flaskeholdere, ringeklokker, stropper for slanger og verktøy, og annet tilbehør.

Granite Design jobber etter konsept, og i denne testen har vi testet en pakke fra Stash-konseptet. Enkelt fortalt er det integrering av verktøy på sykkelen.

Her har vi testet en konfigurasjon med totalt tre komponenter, som til sammen gir en ganske allsidig pakke:

 • RCX Multi-Tool Kit

 • Tubeless Flat Tyre Repair Kit

 • Chain Repair Tool Kit 

Til sammen gir denne pakken følgende verktøyfunksjoner når alt er montert på sykkelen:

 • 6 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 3 mm unbrako

 • 2,5 mm unbrako

 • 2 mm unbrako

 • T25 Torx

 • Flat skrutrekker

 • Eikenøkler

 • Ventilkjernestrammer

 • Dekkpluggverktøy

 • Dekkplugger

 • Kjedekutter

 • Magnet 

test granite design stash verktøy sykkel
TUNGVEKTER? Pakken med verktøy fra Granite Design klokker inn på nesten 200 gram.

Praktisk bruk

Vi har montert Granite Design-verktøyene på vår testsykkel, med holker som har åpning på enden. Styret er et RaceFace Turbine R på 780 mm bredde. For denne testen monterte vi ikke RCX Multi-Tool Kit´et i kronerøret på gaffelen, men brukte multiverktøyet løst.

For ordens skyld har vi testet det nevnte verktøyet i to andre tilfeller, da påmontert på testsykler, og kan si noe om funksjonen med det som bakgrunn.

(Granite Design opplyser at verktøyet for kronerøret kan ha utfordringer med å passe i enkelte elsykkel-spesifikke dempegafler fra Fox og Rock Shox)

Settet med verktøy for kronerøret kommer i to versjoner: én hvor verktøyet boltes gjennom hele kronerøret, og én versjon som boltes i en tilhørende stjernemutter (se bilder). Sistnevnte vil også fungere på kronerør på gafler som ikke er hule hele veien gjennom, eksempelvis på gravel- og landeveissykler.

For å montere dette verktøyet i kronerøret, må man flytte eller banke ut stjernemutteren som pleier å være der fra før.

Verktøyet har blitt brukt på flere sykkelturer til justering av stem, styre, demperfunksjoner, og stramming av skruer på sykkelen.

Begge verktøyene som er laget for montering i styret vil også kunne passe i hulrommet i senter av kranken på sykkelen din. Da må du bytte ut en gummipakning og endestykke, begge deler følger med. 

Kompakt

Vi har vurdert denne «pakken» med verktøy helhetlig. Her er verktøyfunksjonene spredt utover tre steder, i stedet for to.

Verktøyene er kompakte. Både miniverktøyet, kjedekutteren og dekkplugg-verktøyet er små i formen.

Dekkplugg-verktøyet skiller seg også ut, ved at det er det eneste i testen som har dedikert raspeverktøy og pluggverktøy.

Miniverktøyet er også kort, og du har ikke like godt grep som på alternativene fra Wolf Tooth eller Lezyne. Til alle våre reparasjoner og justeringer på stien var ikke dette kritisk. Men er du av typen som ikke liker små verktøy i hånda, er det greit å være obs på. Granite Design har merket de ulike unbrakonøklene tydelig, som gjør det raskere å identifisere hva du skal bruke. Bra! 

Kjedekutteren har god ergonomi, og den lar deg også oppbevare ekstra kjedeledd på en smart måte.

test granite design stash verktøy sykkel
GOD KJEDEKUTTER: Kjedekutteren fra Granite Design gir deg godt moment, og er god i bruk.

Av funksjoner så er det meste på plass her. Av unbrakonøkler er det kun 8 mm vi savner. Selv om det å bytte ut bits kan være praktisk, er det likevel godt å bruke Granite Design sin løsning hvor de ulike unbrakonøklene er fastmontert.

En av de største forskjellene på dette verktøysettet og de to andre alternativene i testen, er at for å få tilgang til verktøyene inne i styret, må du løsne en unbrakoskrue. Det hjelper med andre ord ikke å ha disse verktøyene med deg, hvis du ikke også har med unbrako. Det være seg i form av Granite Design sitt verktøy i samme serie, eller et annet foretrukket verktøy.

Dette er det selvfølgelig både fordeler og ulemper med. Fordelen er at verktøyet sitter godt fast, og det skal mye til for at det løsner og forsvinner. Ulempen er åpenbar – har du ikke med deg unbrako, får du ikke tilgang til verktøyene du trenger. For de fleste vil ikke dette være en stor problemstilling, men om du skal vurdere flere verktøy, er dette en faktor du bør ta hensyn til. 

test granite design stash tool
TO DELER: Dekkpluggverktøyet har i motsetning til de andre i testen et dedikert raspeverktøy.

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Granite Design-pakken vi har testet i denne omgang skiller seg litt fra de to andre, ved at du må montere verktøy i kronerøret på dempegaffelen

Et alternativ er selvfølgelig å kjøpe et vanlig multiverktøy ved siden av, som antakelig vil gi enda flere funksjoner enn det Granite Designs variant byr på her. Men er du innstilt på å gå for hele pakkeløsningen til Granite Design, vil du være godt hjulpet.

Ta det med i din vurdering når du handler. Hvis du allerede har et godt fungerende miniverktøy du er glad i, kan for eksempel deler av denne pakken være et veldig godt kjøp. 

test miniverktøy sykkel
REFERANSE 1: Her kan du se verktøyene sammenlignet.
test miniverktøy sykkel
REFERANSE 2: Her kan du se verktøyene sammenlignet med hverandre.

Alternative produkter 

Åpenbare alternativer er de to andre verktøyene i denne testen fra Lezyne og Wolf Tooth. OneUp, Specialized og Bontrager lager også varianter av integrerte verktøy.

test granite design stash verktøy sykkel
FULL PAKKE: Her er pakken avbildet med verktøyene, og dedikerte unbrakonøkler som følger med for å installere verktøyet i kronerøret.

Konklusjon

Granite Design sitt alternativ er kanskje først og fremst for dem som har et praktisk miniverktøy fra før som alltid er med på tur, men også vil ha muligheten til å plugge dekk eller reparere kjedebrudd.

Da kan du for eksempel klare deg med bare dekkplugg-varianten.

Til tross for litt høyere vekt, opplever vi ikke at vi får vesentlig bedre funksjon eller nytte av dette verktøyet kontra de to andre. 

Som komplett sett når ikke dette helt opp i testen. Ikke alle kan, eller vil ha verktøyet i kronerøret på gaffelen, og selv om det er en lettvint operasjon å gjøre, er det likevel en terskel å komme over.

Men om du er ute etter å skaffe deg smart tilbehør til sykkelen som ditt eksisterende verktøy ikke har, eller gjøre sykkelen din litt mer klar for uhell på stien, er Granite Design sitt Stash-konsept absolutt en god løsning.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Kompatibel både med åpne og lukkede holker

Kan monteres i krank

Modulært, kan velge hvor mange komponenter du vil ha

MINUS

Krever flere produkter for å få alle verktøyene du kanskje har behov for

Montering i kronerør på gaffel kan være litt mer plunder enn i styret

Krever verktøy for å få tilgang til komponenter i styret

Mangler 8mm unbrako

Test av Syncros Greenslide 11CT Multi-tool

Er det mulig å lage et verktøy som både er funksjonelt, minimalistisk og pent? Syncros har gjort et forsøk på nettopp det med sitt Greenslide 11CT miniverktøy for sykkel.

test syncros miniverktøy sykkel greenslide 11 ct
MINIVERKTØY: ... eller multiverktøy. Syncros Greenslide 11CT har flere nyttige funksjoner. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Syncros Greenslide 11CT

Pris: 399 kroner

Vekt: 159,8 gram (veid av oss)

Produsent: www.syncros.com

skala
8/10

Utvalget av miniverktøy til sykkel er enormt. Det gjør at det kan være stadig vanskeligere å velge hvilket verktøy du vil ha.

Av og til dukker det opp verktøy som har litt nyskapende løsninger.

Vi har blant annet sett på integrerte verktøy til sykkel, og noen miniverktøy som har litt annen utforming enn ellers, som for eksempel Crank Brothers F15.

Syncros sitt Greenslide 11CT er et verktøy litt i samme gaten.

Greenslide-verktøyet kommer i flere varianter med tilnavnene 5, 9, og 11 som vi har testet. Tallet henviser til antall funksjoner.

Innpakket

Greenslide 11CT er litt annerledes enn andre verktøy i samme kategori. Her har du en verktøykropp i hardplast, hvor funksjonene er gjemt inne i verktøyet.

For å gjøre reparasjoner på kjedet, trekker du ut kjedekutteren fra enden.

For å skru, folder du ut en bit-holder, slik vi gjerne ser på skralleverktøy.

test syncros verktøy sykkel miniverktøy
KOMPAKT: På dette verktøyet er alle funksjonene skjult inne i en plastform. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Denne kan du sette i to vinkler, etter hva du selv foretrekker. Bit-settet er klipset fast, og du løsner det i enden av verktøyet.

Bitsene sitter på en plastskinne. Disse er selvfølgelig utbyttbare, og fra produsenten får du:

 • 3 mm unbrako

 • 4 mm unbrako

 • 5 mm unbrako

 • 6 mm unbrako

 • 8 mm unbrako

 • T15 Torx

 • T25 Torx

 • T30 Torx

 • PH2 Stjerneskrutrekker

 • Kjedekutter

 • Kjedeleddholder

 • Ventilkjerneverktøy

Observante lesere vil kanskje se at her er det verken 2 eller 2,5 mm unbrako.

Disse kan du selvfølgelig skaffe til selv, og Syncros selger tilsvarende skinner med unbrako- og Torx-nøkler slik at du kan komplettere ditt sett, for 79 kroner. Dette ville vi anskaffet samtidig med verktøyet.

syncros test verktøy sykkel
EKSTRA: Disse ekstra bit-settene koster ikke mye, og kan være lurt å anskaffe seg. Foto: Syncros

Praktisk bruk

Vi har brukt Greenslide-verktøyet fra Syncros til forskjellige mekkeoppgaver på sykkelen, både ute på tur og i hjemmeverkstedet.

Godt grep

En ganske vanlig opplevelse mange har, er at det er fiklete å skru med miniverktøy. Her er Syncros Greenslide 11CT en positiv overraskelse. Den forholdsvis tykke plastkroppen på verktøyet hviler godt i hånden, og føles mer som håndtaket på en skikkelig skrutrekker.

Dette gjør verktøyet både mer presist i bruk, og gir bedre moment. Spesielt fint er det at man kan folde verktøyet i to vinkler på en lettvint måte. Da kan du effektivisere når du skal entre gjengene, og få bedre moment når det skal strammes til.

test syncros miniverktøy sykkel
VINKLA: Du kan vinkle dette verktøyet, ut i fra om du skal skru løst, eller stramme til skikkelig. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I bruk er verktøyet generelt enkelt. Du vil selvfølgelig bruke litt mer tid på å montere riktig bits enn du ville løst samme oppgave med et tradisjonelt miniverktøy, men når du først begynner å skru, får du igjen i form av god ergonomi. 

For å løsne 8 mm unbrakoskruer må du først montere en 5 mm unbrako, og så en ytterligere adapter som du finner på kjedekutteren. Her kunne vi ønsket oss enten en magnet-løsning eller noe lignende som holdt 8 millimeteren bedre på plass. 

Kjedekutteren er noe av det bedre man kan finne blant miniverktøy. Den har en lang metallstang som gir deg noe å holde i, og motstykket på verktøyet gir godt moment når du skal bryte opp kjedet.

test syncros miniverktøy sykkel
GOD FUNKSJON: Dette er en av de beste kjedekutterne vi har prøvd på et miniverktøy. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Det er rett og slett en av de bedre kjedekutterne vi har prøvd i et miniverktøy-format, når vi sammenligner mot flere referansemodeller. 

Magnetiske holdere til ekstra kjedeledd på kjedekutteren er en bonus, men vi hadde gjerne sett at disse hadde en ekstra sikkerhetsløsning for å holde dem på plass.   

Når du er ferdig med verktøyet, pakkes alt sammen på sine respektive plasser, og det tar lite plass i både sekk og lommer. 

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Hvis du liker verktøy som gir deg godt grep og godt moment når du skrur, kan dette verktøyet være noe for deg. Men sjekk først at du har alle verktøyene du trenger.

test syncros miniverktøy sykkel
FLIPP-FLOPP: Bit-holderen foldes praktisk og pent inn i verktøyet. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Alternative produkter 

Syncros Greenslide 11CT er et morsomt og litt annerledes multiverktøy. Usikker på hva du skal velge? Se gjerne på denne guiden

Hvis du liker litt smarte løsninger, kan vi også anbefale deg å lese vår test av integrerte verktøy du kan ha på sykkelen.  

Konklusjon

Syncros Greenslide 11CT et kompakt, smart og litt annerledes verktøy.

Vi liker spesielt godt at du får godt grep og moment når du skal mekke, og en solid kjedekutter.

Ut av esken har det ikke alle funksjonene vi helst skulle hatt, men tar du deg bryet med å oppgradere litt, kan du få et praktisk verktøy til sykkelturene dine.  

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

God ergonomi, lett å få grep

Godt moment på kjedekutter

Utbyttbare bits

Oppbevaring av kjedeledd

MINUS

Mangler noen verktøy rett ut av esken

8 mm unbrako-adapter sitter løst på verktøy

Test av Lezyne Multi Chain Plier kjedekutter og verktøy

Dette smarte verktøyet fra Lezyne kan hjelpe deg i både én og to kinkige situasjoner på sykkeltur.

test lezyne multi chain plier verktøy sykkel
MINI-TANG: Dette smarte verktøyet fra Lezyne har flere funksjoner. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Lezyne Multi Chain Plier

Pris: 549 kroner

Vekt: 59 gram (veid av oss)

Produsent: www.ride.lezyne.com

skala
7/10

Når kjedet ryker underveis på sykkeltur, må du ha egnet verktøy for å reparere det. Mange multiverktøy har kjedekuttere, men disse er ofte noe begrenset av designet.

Men hvordan få med deg en dedikert kjedekutter på tur uten at det veier for mye? Vi har testet et alternativ, Lezyne Multi Chain Pliers.

Lett og funksjonelt

For det første, er det viktig å merke seg at dette ikke er et fullverdig miniverktøy til sykkel, men snarere noe du kan komplettere turutstyret med.

I motsetning til Wolf Tooth sitt liknende verktøy har du ikke et bits-sett. Her er heller reparasjon av kjede satt i høysetet, med noen tilleggsfunksjoner.

Funksjonene du får, er: 

 • Kjedekutter

 • Kjedelås-verktøy

 • Ventilkjerneverktøy

 • Retteverktøy til bremseskive

 • Oppbevaring til ekstra kjedelås

Med andre ord må du ha med deg et annet verktøy i tillegg. Det være seg et vanlig miniverktøy, eller noe av den integrerte typen. Vi har for eksempel testet verktøy som kan integreres i styret. 

Kjedekutteren er forøvrig oppgitt å kunne brukes med alt i fra 8-12-delte kjeder.

test lezyne miniverktøy sykkel multi chain plier
KOMPAKT: Verktøyet fra Lezyne er lite i form, og veier bare noen få gram. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Praktisk bruk

Vi har brukt verktøyet til å demontere kjedeledd, kjedelåser, og rettet bremseskiver. I løpet av testen ble også flaskeåpneren også tatt i bruk, selv om dette ikke er den viktigste funksjonen.  

Vi har ikke fått testet verktøyet over en lengre periode for å si noe om slitestyrke på de ulike komponentene.

test lezyne multi chain plier verktøy sykkel
FLERE LEDD: Små magneter holder ekstra kjedeledd/kjedelåser på plass. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Et bra tilskudd

Både visuelt og i hånden minner verktøyet en del om Wolf Tooth sin variant.

Den CNC-maskinerte aluminiumskroppen er slank og lett, og ligger godt i hånden. Kjedelåsverktøyet åpner du lett med én hånd. Det smetter lett på plass igjen, ved hjelp av en magnet. Tangen har ikke veldig mye gripeflate, men med et solid håndtrykk smetter kjedelåsen opp. 

test lezyne multi chain plier verktøy sykkel
SMUD: Denne tangen gjør åpning av kjedelåsen mange ganger enklere. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

For å bruke kjedekutteren må du derimot skru verktøyet fra hverandre. En maskinert skrue med godt grep er enkel å løsne. Den ene platen har en utfresing som passer overens med kjedekutteren, og slik setter du verktøyet opp. 

Den samme maskinerte skruen fungerer som et dreiehjul, som gir deg lett rotasjon frem til verktøyet treffer kjedesplinten. Da tar du grep rundt selve platen.

test lezyne multi chain plier miniverktøy sykkel
VINKEL: Først skrur du de to platene fra hverandre, og så kan du bruke tangen også som kjedekutter. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Denne er både kort og skarp, og gir ikke veldig godt grep, men uansett bedre enn mange konvensjonelle miniverktøy vi har prøvd. Det er kjærkomment når man står ute i skogen og kanskje både er kald og våt på fingrene. 

Som med miniverktøy flest, er det også en viss grad av kompromiss inngått her. Det hadde hjulpet mye om kontaktflaten var litt lenger. 

Retteverktøyet for bremseskiver kan etter vår oppfatning brukes på to måter, enten mens verktøyet er skrudd sammen, eller løst.

test lezyne verktøy sykkel
FLATE: Kontaktflaten på denne kjedekutteren gjør at du får mye bedre moment enn med små miniverktøy, men også denne har forbedringspotensial. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

I førstnevnte tilfelle får du en L-form å gripe etter, som noen kanskje vil foretrekke.

I sistnevnte tilfelle er det et kortere verktøy å gripe i, men du står også mer fritt med bevegelsen. 

Hvem bør kjøpe dette verktøyet?

Har du ikke opplevd kjedebrudd, eller at kjedet har kilt seg på tur er det antakelig bare et spørsmål om tid før du gjør det. Derfor bør en kjedekutter alltid være en del av standardutrustningen din. Kjedekuttere på små miniverktøy er ikke alltid like gode, og sånn sett kan dette verktøyet komplettere utrustningen din på tur. 

Såkalte hurtiglåser til kjeder har gjort bytte og montering/demontering lettere, men et egnet verktøy gjør prosessen langt mer overkommelig.

Alle som har prøvd å åpne/lukke en hurtiglås på kjede med bare nevene vet at det som regel innebærer en god del bannskap, og fingre sauset inn i en svart guggete blanding av kjedeolje og møkk. For noen hundrelapper og noen små gram kan du spare deg både bannskap og håndvask.  

test lezyne multi chain plier verktøy
BØY? Skulle du være uheldig og bøye bremsekiva på tur, gjør dette verktøyet opprettingsjobben en god del enklere. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Alternative produkter 

Det finnes også tilsvarende produkter fra andre produsenter. Vi har for eksempel testet Wolf Tooth 8-Bit Pack Pliers.

Dette verktøyet har riktignok litt andre funksjoner enn Lezyne sitt, men deler funksjonen med å kunne åpne såkalte kjedelåser.  

Man kan argumentere for at det slikt verktøy bør ha både kjedekutter og kjedelås-tang, men dette er en vurdering du må gjøre opp mot ditt eget behov, og eksisterende utrustning.

Konklusjon

Lezyne har nok en gang laget et smart verktøy. Dette verktøyet løser ikke alt alene, men kan være et fint tilskudd hvis du allerede har et miniverktøy.

Det være seg i form av noe du har i sekken, på lomma, eller kanskje i styret slik som disse integrerte verktøyene vi har testet.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Innovativt flerbruksverktøy til turen

MINUS

Litt kort håndtak på kjedekutter

Test av Lezyne Torque Drive momentnøkkel for sykler

Er du usikker på hvor mye du skal stramme bolter og skruer på sykkelen din? Da kan en momentnøkkel være praktisk – vi har testet Lezyne Torque Drive, som skal gjøre mekkejobben litt enklere for deg.

test lezyne torque drive momentnøkkel
PENT: Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_anbefaler
Lezyne Torque Drive momentnøkkel

Pris: 649 kroner 

Vekt: 176 gram for komplett sett med emballasje (veid av oss)  

Produsent: https://ride.lezyne.com/ 

En sykkel er i sin enkleste form en ramme med komponenter, hvor disse er skrudd sammen på forskjellige steder.

En sykkel kan ha skruer og bolter i et stort spekter av dimensjoner, og alle disse må skrus til med forskjellig moment.   

Noen steder er det mer prekært enn andre at skruene strammes til oppgitt moment, for eksempel når det er karbondeler involvert. 

Så hvordan vet man om han har strammet til nok? Eller for mye?   

Her kommer momentnøkkelen inn i bildet, og vi har testet et alternativ fra verktøy- og utstyrsprodusenten Lezyne.  

Men hva skal jeg med dette?  

En momentnøkkel er et verktøy som måler hvor mye moment du strammer en skrue eller bolt med.  

Når vi omtaler moment på norsk, snakker vi gjerne om hvor mange newtonmeter vi strammer med, eller forkortet «Nm». Hvis du ser over sykkelen din, vil du også se at flere av komponentene dine har inngraveringer hvor det står hvor mange Nm en skrue skal strammes.  

test lezyne torque drive verktøy
T: Verktøyet fra Lezyne har et T-formet håndtak. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Så hvorfor er det så nøye hvor mye man strammer en skrue?  

Det mest åpenbare, er at nøkkelkomponenter på sykkelen må strammes tilstrekkelig for ikke å løsne. 

At dette er viktig på styre og stem er åpenbart, men det er også viktig at holker, bremsekalipere og setepinner holder seg på plass mens vi sykler.   

Alle disse nevnte komponentene må strammes med et angitt moment for ikke å løsne. Tanken på et styre som løsner midt i en utforkjøring er noe de færreste liker.  

Og like fullt er det noen skruer som heller ikke skal strammes for mye. Dette kan det være flere grunner til. Overstramming av skruer kan i verste fall føre til deformering eller ødeleggelse av komponenter, eller at man ødelegger gjengeinnsatser i rammen eller gjenger på boltene.  

Med flere bevegelige deler kan også overstramming av skruer føre til at komponenter ikke beveger seg slik de skal. Dette gjelder for eksempel med senkepinner. Disse kan slutte å fungere hvis du strammer setepinneklemma for hardt.  

Dette er bare noen tenkte tilfeller hvor en momentnøkkel kan være nyttig:  

 • Stramming av styre/styreframspring 

 • Stramming av bolter i demperoppheng 

 • Stramming av bolter til bremse/girhendler 

 • Stramming av setepinneklemme 

test lezyne torque drive momentnøkkel
TO DELER: Verktøyet monteres fort sammen fra oppbevaringsfutteralet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Grunnleggende funksjoner 

Lezyne Torque Drive kommer i en praktisk liten oppbevaringsveske i stoff, med innlegg i skumgummi til selve verktøyet.  

Verktøyet er to-delt, og har et såkalt T-håndtak. En løs sylinder kan skrus ut, og utgjør tverrstangen du bruker for å få moment. På endestykket er det gravert inn skala for newtonmeter-måling.   

Verktøyet fungerer som flere andre multiverktøy, hvor du kan bytte til ønsket bit.  

I pakken følger det med:  

 • Flat skrutrekker 

 • Stjerneskruterekker 

 • 2 mm unbrako 

 • 2,5 mm unbrako 

 • 3 mm unbrako 

 • 4 mm unbrako 

 • 5 mm unbrako 

 • 6 mm unbrako 

 • T10 Torx 

 • T25 Torx 

Bitsene holdes også magnetisk på plass i verktøyet. Bits kan du selvfølgelig kjøpe til, og spesialtilpasse utvalget du har i settet til akkurat ditt behov.   

Praktisk bruk  

Vi har brukt momentnøkkelen over tid til større og mindre mekkejobber på både egne sykler og testsykler.  

Verktøyet har primært blitt brukt på hjemmeverkstedet. Vi har ikke kontrollmålt kalibreringen av newtonmeter på verktøyet.   

Noe er annerledes 

Momentnøkkelen fra Lezyne skiller seg fra andre typer momentnøkler både i form og funksjon.   

De fleste momentnøkler ser ut som et tradisjonelt skralleverktøy, med momentmåling i grepet. Lezyne-verktøyet har derimot en T-form, som vi er vant med å se fra unbrako- og Torx-nøkler. Mer om det senere.  

Den andre forskjellen ligger i at her har du ikke en terskelfunksjon som slår inn og avbryter strammeprosessen. Andre momentnøkler klikker over i det du passerer momentet du har angitt på nøkkelen. På Lezyne-verktøyet må du selv følge med og se på skalaen om du er på riktig moment.  

I testperioden har vi brukt verktøyet til å både løsne og stramme flere skruer. Det har i all hovedsak vært en god brukeropplevelse.  

T-håndtaket monteres raskt sammen, og gir godt grep når det skal skrus. Skalaen er godt merket, så du trenger ikke forstørrelsesglass for å se hvor hardt du strammer til. Når det er sagt, hadde det ikke skadet om streker og tall hadde vært enda et knepp større, for enklere bruk.   

test lezyne torque drive momentnøkkel sykkel
INNGRAVERT: En inngravering på verktøyet forteller deg hvor hardt du strammer til. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Siden verktøyet ikke har en terskelfunksjon hvor du forhåndsdefinerer momentet den skal stoppe på, stiller det litt større krav til deg som mekaniker. Du må selv følge nøye med på at strekene på verktøyet kommer på linje, og holde igjen.   

Det gjelder spesielt hvis du beveger deg opp mot den øvre enden av momentskalaen.  

Bit-settet som verktøyet kommer utstyrt med er det ikke mye å si om, annet enn at det tjener de aller fleste oppgavene vi har utsatt verktøyet for. Det har ikke vært tegn til unormalt mye slitasje, og magneten i verktøyet holder godt på dem.  

Hvem bør kjøpe dette produktet?  

Hvis du lever med konstant bekymring for om du har strammet skruene på sykkelen nok, kan en momentnøkkel være en god investering. Noen hundrelapper for dette verktøyet er vesentlig billigere enn å skru i stykker dyre karbonkomponenter eller strippe gjenger.        

Alternative produkter  

Momentnøkler er ikke bare et spesifikt verktøy for sykler, det brukes også til flere andre formål.  

Derfor vil du finne momentnøkler både fra sykkelverktøyprodusenter som BBB, Feedback Sports, Topeak og andre. Man får også kjøpt momentnøkkel hos f.eks Biltema og andre leverandører av verktøy.  

Bontrager har en momentnøkkel som er fast på 5 Nm.     

Konklusjon 

Lezyne Torque Drive er et hendig og praktisk verktøy til hobbymekanikeren som skal løse enkle oppgaver i verkstedet som fordrer momentnøkkel.  

Seriøse hobbymekanikere eller profesjonelle vil nok se til mer avanserte momentnøkler, men for den som bare skal stramme en skrue av og til, vil dette verktøyet fungere greit.    

PLUSS

God ergonomi

Godt utvalg i bits

Praktisk oppbevaring

MINUS

Noe begrenset newtonmeter-rekkevidde

Manglende terskelfunksjon stiller litt høyere krav til deg som bruker

Test av WolfTooth 8-bit Pack Pliers multiverktøy

WolfTooth har laget et superlett og kompakt multiverktøy til sykkel. Men har det alle funksjonene du trenger, og hvordan er det i bruk? Og er dette miniverktøyet som får deg ut av enhver knipe?

test wolftooth miniverktøy multiverktøy
TEST AV WOLFTOOTH VERKTØY: Vi har testet Wolftooth 8 Bit Pack Pliers, et litt annerledes verktøy til sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Wolftooth 8-Bit Pack Pliers

Pris: 599 kroner (wolftooth.com)

Vekt: 68,7 gram

Mål: 146mm x 20mm x 9mm

www.wolftoothcomponents.com

skala
8/10

Et miniverktøy eller multiverktøy bør du aldri dra på tur uten. Alle som sykler må forholde seg til Murphys lov, og da er det greit å være forberedt. Et godt multiverktøy skal kunne hjelpe deg ut av flere problemer som kan oppstå, og vi har testet en kompakt og lett variant fra WolfTooth – 8 Bit Pack Pliers.

WolfTooth er et amerikansk selskap som i stor grad har spesialisert seg på tilbehør til sykkel, og gjerne av den litt smarte og nyskapende sorten. De lager både verktøy for hjemmeverkstedet, og multiverktøy til å ha med på tur.

8 Bit Pack Pliers er et lett og kompakt multiverktøy. Utformingen kan minne om en Leatherman, i form av en slags tang du folder ut. Da avdekker du også de forskjellige funksjonene.

test wolftooth verktøy
KOMPAKT: Verktøyet fra Wolftooth er særdeles kompakt. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Basen er i aluminium, og i enden av verktøyet er en 8mm unbrako, med 4mm innvendig bit, som du setter din foretrukne bit inn i. Bitsene er skjult inne i verktøyet når det er foldet sammen, og holdes på plass av magneter.

Magneter gjør også at verktøyet smekker sammen med et klikk, og ikke ligger og dingler.

Verktøyet er sort, men dreiepunktet i tangen er en skrue som kommer i flere forskjellige farger for den som er opptatt av slikt.

Dette er funksjonene du får

 • Eikenøkkel

 • Nøkkel for å stramme ventilkjerne

 • Flatjern

 • Stjerneskrujern

 • 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, og 8mm unbrako-bits

 • T10 og T25 Torx-bits

 • Tang for å bytte kjedeledd

 • Verktøy for å rengjøre ventil

 • Verktøy for å stramme ventilmutter

 • Lagring av ekstra kjedeledd

 Verktøyet koster 599 kroner + frakt og avgifter på Wolftooth sine egne hjemmesider hvor du kan handle fra. Det er også tilgjengelig fra andre nettbutikker, for eksempel Bikeshop i Norge. 

Du får mer tradisjonelle verktøy med opptil flere funksjoner, inkludert kjedekutter for lavere priser enn dette, men nå er dette også et litt annerledes sykkelverktøy.

Slik er det i bruk

Vi har testet verktøyet over en periode på noen uker. Med testing av sykler er det alltid justeringer som må gjøres, så verktøyet har blitt flittigere brukt enn hva man kan regne med til vanlig på tur. Vi har også brukt verktøyet til flere mekkeoperasjoner hjemme.

WolfTooth overdriver ikke i sin påstand om at verktøyet er lett. Ultralett er kanskje å ta i, men vårt referanseverktøy, et Topeak Mini 20 Pro, veier 152 gram, så det er altså snakk om cirka halvparten av vekten. (Topeak har for ordens skyld noen flere funksjoner). Dette verktøyet er så lett at vi glemmer at vi har det i lomma.

Har du noen gang bøyd ett kjede, eller kilt det fast slik at du må åpne en såkalt hurtiglås på kjedet uten verktøy? Det kan være noe skikkelig herk, og da hurtiglåsen kan sitte vanvittig stramt.

Dette er det geniale med dette verktøyet. Du må regne med å fortsatt bli litt klissete på fingrene av kjedeolje, men du slipper å rive og slite i kjedet med glatte fingre og risikere å skjære deg på det skarpe kjedet.

Verktøyet smetter på plass på hver side av kjedelåsen, så er det bare å klemme, og løsne låsen. Såre enkelt, men utrolig praktisk.

test wolftooth verktøy sykkel
GENIALT: Dette gjør åpning av kjedelåser utrolig mye enklere ute i felten. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Verktøyet har alle de vanligste bitsene vi ser etter på et multiverktøy. Det er ikke mange sykler du ikke får skrudd på hvis du har dette med deg. Et pluss for dedikert verktøy for å stramme ventilkjerner – har du en pumpe som skrus på ventilen, er det ikke helt uvanlig at man kan dra med seg ventilkjernen ut igjen fordi den ikke er strammet skikkelig.

En ting vi liker spesielt godt, er at det er lett å få skikkelig moment med dette verktøyet. Det fyller hele håndflaten, og er enklere å holde rundt. WolfTooth selv opplyser at 8mm-biten skal tåle opp til 40nm, uten at vi har etterprøvd det.

test wolftooth verktøy
MOMENT: Med skikkelig lengde på verktøyet og vinkel får du godt moment når du skal stramme alt i fra skruer til pedaler. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Det er uansett mer enn nok til å få strammet de skruene du trenger ute i felten.

Vi liker også at man kan vinkle bit-holderen. Når man skal stramme skruer helt løst, vil det ofte gå fortere å holde verktøyet som et skrujern, enn i vinkel. Her opplever vi dette verktøyet som enklere i bruk enn mer tradisjonelle miniverktøy.

test wolftooth verktøy
LITE OG LETT: På vekta - og med den klassiske fyrstikkeska for målestokk. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Noen ganger har man behov for å justere avstanden på bremsehendlene til styret. Dette gjøres gjerne med en liten 2mm unbrako innenfor hendelbladet. Her hadde vi blandede erfaringer – med dette verktøyet var det enklere å komme til på noen modeller, mens på andre savnet vi en liten vinkel-unbrak som andre multiverktøy har.

I verste fall må man løsne hendelen fra styret. Ikke en umulig oppgave – det tar bare litt lenger tid.

Bitsene ligger inne i verktøyet når det er foldet sammen, og holdes på plass av magneter. Når du åpner verktøyet, kan bitsene trykkes ut fra baksiden i midten, eller ved at du trykker på den ene enden, slik at motsatt endre spretter opp.

I motsetning til et mer tradisjonelt multiverktøy vil dette selvfølgelig si at du må passe litt ekstra på så du ikke mister bits i lyngen når du bytter. Vi opplevde ikke dette som et stort problem.

test wolftooth verktøy
BIT-SETT: Bit-holderen kan vinkles. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I bits-holderen er det også en magnet som holder bits på plass. Vi opplevde et par ganger at bits satt igjen i skruehodet, noe man må regne med når verktøyet er utformet på denne måten.

Mini- og multiverktøy er laget for å hjelpe deg ute på stien. Det vil si at du av og til kan møte begrensninger. En ikke helt uvanlig situasjon er å komme til skruer på litt kinkige steder. Det kan også oppstå med dette verktøyet.

På en testsykkel skulle vi på hjemmeverkstedet justere noen bolter som var nedsenket i ramma på et sted hvor ramma er krummet. Dette gjorde at bit-holderen tok bort i ramma før vi bunnet skruen. Det skal sies at dette var en justering som vi vanligvis ikke gjør ute på stien.  

test wolftooth verktøy sykkel
BUNNER: Dette er normalt sett ikke en justering vi ville gjort ute på stien, men vi viser likevel at også dette multiverktøyet kan ha noen begrensninger. Her møtte bit-holderen gods før vi fikk strammet skruen helt. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Konklusjon

WolfTooth 8-Bit Pack Pliers er et genialt multiverktøy til sykkel. Vi savner en kjedekutter, men om du først har fått sansen for minimalistiske og smarte verktøy, så har WolfTooth en smart kjedekutter du kan oppbevare inne i styret. Flere andre produsenter lager også dette.

Er du opptatt av å kunne løse et hvert tenkelig scenario ute på sykkeltur, vil ikke dette verktøyet løse alt, men ganske mye.

Verktøyet er i øvre prisklasse for hvor mange funksjoner du får. Det er ikke revolusjonerende, men først og fremst både superkompakt og lett, og ble raskt en favoritt å ha i sekken eller lomma på shortsen.

Dette er uansett et produkt som gjør god nytte ute på tur, som vi kan anbefale.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett

Kompakt

Oppbevaring for ekstra kjedeledd

Gir litt bedre grep og moment enn en del andre miniverktøy

MINUS

Krever ekstern kjedekutter

Litt dyrt

Noen skruer kan være kinkige å komme til

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.