Elsykkel - elektriske stisykler best i test

De beste elsyklene for stisykling

Elsykler for stisykling, eller e-MTB om du vil, er fantastiske verktøy for moro i skogen. Terrengsykkel tester hvert år de mest spennende nyhetene blant elektriske stisykler. Her finner du våre anbefalinger.

elsykkel best i test elektrisk stisykkel
ELSYKKEL: Terrengsykler med motor har blitt populære på kort tid. Her finner du tester av de råeste elektriske stisyklene på markedet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Elektriske stisykler har bredt seg som en farsott over hele sykkelverdenen, og stadig flere syklister kommer ut av skogen med et ekstra bredt smil på en av disse farkostene.

Elektriske terrengsykler har kraftige elmotorer i tillegg til alle egenskapene fra en avansert terrengsykkel. 

Annonse

Når du skal velge en fulldempet elsykkel for sti, eller e-MTB, som bransjen sier, må du vurdere hvilken ende av skalaen du skal velge sykkel.

Akkurat som på terrengsykler uten motor kommer el-terrengsykler i mange former og kategorier, fra lette rittsykler til grove nedoverorienterte stisykler.

Det er også to kategorier motorer på markedet. Lettvektsmotorer som leverer noe mindre kraft, gjerne rundt 50 Nm, og fullkraftsmotorer som yter omlag 100 Nm kraft.

En av markedets aller råeste elsykler er den supergrove endurosykkelen Specialized Kenevo SL. Denne har hele 170 mm dempervandring foran og bak og Specializeds egen lettvektsmotor. 

Motoren er svakere enn de sterkeste på markedet, til gjengjeld føles sykkelen mer som en vanlig terrengsykkel i teknisk terreng og utfor. I motbakkene sparer du krefter, samtidig som du kommer deg raskere til toppen.

En av de nyeste elektriske stisyklene vi har testet, er Rocky Mountains Altitude Powerplay.

Merida E-One Sixty er en allsidig sykkel med Shimanos supre fullkraftsmotor EP8.

Forrige versjon av sykkelen vant vår store gruppetest av elsykler i 2020.

Den nyeste modellen har fått Shimanos nyeste motor for mer kraft og bedre batterikapasitet. Som mange andre elterrengsykler har Merida E-One Sixty stor forhjul og mindre bakhjul.

Dette har også Canyons elegante Spectral:ON. Sykkelen, som kom i ny utgave i 2021 har Shimanos sterkeste motor og flott integrering av batteri og motor. Egenskapene i terrenget er også veldig gode.

Synes du de grove stisyklene blir for tunge og for nedoverorienterte i oppsettet har Trek laget en el-versjon av sin OL-gull-vinnende rittfulldemper. Trek E-Caliber har lett karbonramme med kun 60 mm vandring bak, og 120 mm foran. Motoren er en lettvektsmotor fra Fazua. oppgradert med ny software for 2021 som gjør den mye bedre tilpasset terrengsykling enn tidligere.

Fazua-motoren kan enkelt fjernes fra sykkelen slik at denne også kan brukes uten den ekstra vekten fra motoren, hvis du ønsker å sykle uten hjelp.

Specializeds Turbo Levo SL er en annen elsykkel med lettvektsmotor som imponerte oss under testing. Denne viser tydelig hvordan batteriassisterte utgaver nesten er i ferd med å gjøre den tradisjonelle stisykkelen overflødig.

Levo SL føles nesten som en vanlig sykkel i terrenget, men har likevel masse kraft til å hjelpe deg i motbakkene og på transportetappene til og fra stiene.

Vi i Terrengsykkel har konkludert med at det ikke er noe i veien for å velge en relativt kraftig sykkel med mye dempervandring, siden motoren uansett gjør at motbakkene går lett. Vekten på en elsykkel har mindre å si enn på en manuell sykkel. 

Elsyklene har mer enn nok kraft til å dytte deg opp i dens maksimale lovlige hastighet også i ganske krevende klatringer. Noen kilo fra eller til på sykkelen endrer ikke dette. Vekten påvirker dog egenskapene i teknisk terreng, i utforkjøringer og på hopp. Her kommer syklene med lettvektsmotor inn.

Disse oppleves mer som vanlige stisykler. De er mer manøvrerbare i krevende terreng og føles lettere å håndtere i lekne utforkjøringer. Syklene med lettvektsmotor har mindre kraftig motor og mindre batteri. Da den noe svakere motoren trenger mindre strøm, kan du likevel oppleve at batteriet varer minst like lenge som på syklene med det vi kaller fullkraftsmotorer.

På elterrengsyklene med mindre kraftige motorer må du trå mer selv. Belønningen er en mer manøvrerbar sykkel i terrenget og i utforkjøringene.  

Specialized sine Levo SL og Kenevo SL er eksempler på slike sykler. Det samme er Trek E-Caliber og Lapierre E-Zesty. 

Spanske Orbea Rise har tatt en annen tilnærming ved å justere ned kraften i en Shimano EP8-motor elektronisk kan de utstyre den med mindre og lettere batteri. Dette gjør sykkelen mer lettsyklet i teknisk terreng.

 

Bakgrunnsartikler:

·      Myter om elsykler og elsykling

·      Er elsykler framtidens stisykler eller en trussel mot stisykling?

·      Elsykkelens historie – slik ble elsykling på sti en realitet

·      Om noen år er alle high-end stisykler elsykler

·      Alt du bør vite om batteritid og vedlikehold på elsykler

·      Slik får du mest av motoren på Specializeds elsykler

·      Dette må du vite før du kjøper din første elsykkel

·      Dette er de forskjellige elsykkel-kategoriene

·      Elsykler, også for barn

·      Slik justerer du Shimanos EP8-motor

 

Akkurat som elsykler som brukes i trafikken og til og fra jobb, er el-terrengsykler begrenset til å gi motorhjelp opp til en maksimal hastighet på 25 km/t. Sykler du fortere enn dette må du levere all kraften selv. 

De fleste vil uansett oppleve at 25 km/t er ganske så fort i krevende terreng. 

Nesten alle elsykler for stisykling kommer med krankmontert motor. Denne dytter kranken og pedalene rundt sammen med deg. Det er ikke lov med elsykler som fungerer uten at du også trår pedalene rundt.

Selv om elsykler er pålagt å ikke gi mer kraft enn 250 watt nominelt over en time, kan de gi mye mer kraft i kortere perioder. De sterkeste motorene vil kunne tre-doble den kraften du legger ned i pedalene i bratte klatringer.

Mange vil oppleve at transportetapper og klatringer blir vesentlig mer gøy med en elsykkel enn med en helt selvdrevet stisykkel. Du vil også kunne sykle lengre turer med flere høydemeter enn du rekker på en manuell sykkel på samme tid.

Nesten alle terrengsykkelmerker har nå elektriske stisykler i kolleksjonen. Det er et mindre antall leverandører som leverer batterier, motorer og annet utstyr. Les vår guide til de ulike elsykkelmotorene her.

Test av Rocky Mountain Altitude Powerplay Carbon 70 elsykkel

Rocky Mountain har oppdatert elsyklene sine med ny motor og lansert nye modeller – vi har testet den grove elektriske stisykkelen Altitude Powerplay Carbon 70. 

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
NY MODELL: Den nye elsykkelen Altitude Powerplay fra Rocky Mountain har fått flere oppgraderinger. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Rocky Mountain Altitude Powerplay Carbon 70 

Pris: 87 000 kroner 

Vekt: 24,4 kilo (veid av oss, satt opp slangeløst med dekkinnlegg, uten pedaler) 

Produsent: www.bikes.com 

Størrelse testet: Medium  

Størrelse tester: 178 cm  

Hjulstørrelse: 29 tommer  

Vandring f/b: 170/160 mm  

  

Geometritall i grader/mm: (i nr 3. Ride-4-posisjon) 

Styrevinkel: 64 grader 

Setevinkel: 76 grader 

Rammelengde: 455 mm 

Rammehøyde: 625 mm 

Kjedestag: 437 mm 

Akselavstand: 1233 

skala
7/10

Høsten 2021 lanserte det kanadiske sykkelmerket nye versjoner av sine elektriske stisykler. Vi fikk inn en Rocky Mountain Altitude Powerplay Carbon 70 på tampen av barmarkssesongen.  

Den har både mye vandring og stor batterikapasitet – og et par detaljer du bør merke deg.     

Enduro-modell 

De nye Powerplay-modellene ble lansert tidligere i 2021. Altitude Powerplay er basert på modellen med samme navn men uten elektrisk hjelpemotor. 

Den sykkelen har blitt tråkket inn til mangt et godt resultat i Enduro World Series. Vi har også testet sykkelen uten motor

Derfor deler også Altitude og Altitude Powerplay noen av de samme trekkene. Her får du 160 millimeter vandring bak, 170 millimeter foran, en solid Fox 38-gaffel i front, og en Fox Float X2 bakdemper.  

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
BAKDEMPER: Fox Float X2 er en bakdemper som passer denne sykkelens bruksområde godt. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Shimanos XT-gruppe har både presise gir, og kraftige bremser med fire stempel – noe som kan være nødvendig på en sykkel av dette kaliberet. Også elsykkelen kommer med kraftige bremser, og kraftige dekk.  

Rocky Mountain har til og med valgt å utstyre dekkene med dekkinnlegg. Det gir mening på en grov stisykkel, og kanskje spesielt på en tyngre elsykkel.  

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
FETT OPPSETT: Med solide dekk og dekkinnlegg, skal det litt mer til før du får en punktering. Smart på en elsykkel som inspirerer til mange krevende utforkjøringer. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Ellers er detaljer som vaierføring og rammebeskyttelse pent utført. Her er det rikelig med underrørsbeskyttelse, og det er montert en beskyttelses-kloss for å hindre gaffelkrona fra å slå i ramma.  

Altitude Powerplay har også fått justerbar kjedestagslengde, som vi har sett på andre Rocky Mountain-sykler. En annen detalj Rocky Mountain er kjent for, er justerbar geometri. Denne sykkelen har fått Ride-4 – altså fire forskjellige justeringer av geometrien som du selv kan endre med et verktøy.

Altitude Powerplay kommer både i rimeligere aluminiumsvarianter, og dyrere karbon-varianter som vi har testet her. Innstegsmodellen er Altitude Powerplay Alloy 30 Coil, som koster 60 0000 kroner. Vårt testeksemplar, Altitude Powerplay Carbon 70 koster 87 000 kroner.  

Vi må snakke motor 

Pen ramme og fine komponenter er bra, men noe av det mest interessante med denne sykkelen, er den nye Dyname 4.0-motoren. I motsetning til andre produsenter som velger standard-alternativer fra Shimano, Bosch, Yamaha og flere, har Rocky Mountain gått samme vei som Specialized og utviklet sin egen motor.  

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
SKJULT: Bak dekselet ved krankhuset ligger Dyname 4.0-motoren. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Dette er det vi kan kalle en fullkraftsmotor, i mangel av et bedre begrep, og dermed ikke typen hybrid/lettvektsmotor som vi finner på blant annet på SL-modellene til Specialized og Trek E-Caliber.   

Motoren har maksimalt dreiemoment på 108Nm, og et batteri på 720Wh. I motsetning til tidligere utgave, kan nå batteriet tas ut av ramma. (det krever riktignok bruk av verktøy).  

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
KAN FJERNES: Nå kan du også ta ut batteriet av sykkelen for lading, i bunnen av underrøret. Da må du fram med verktøy. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Vi har omtalt den nye motoren både her og her hvis du vil gå mer i dybden, men dette er noen av de mest sentrale punktene: 

Bryter 

At en sykkel har elektrisk hjelpemotor, er på ingen måte en nyvinning lenger. Nå kan vi si at den store utviklingskampen går på hvem som klarer å integrere motoren best i sykkelen, og lage en elsykkel som fungerer godt i terrenget. Der står samspillet mellom rytter og sykkel sentralt, og her er bryteren en viktig komponent.  

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
OPPGRADERT: Bryteren på styret har tre knapper, og betjenes med tommelen.Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Bryteren på den nye Dyname 4.0-motoren er vesentlig forbedret fra forrige utgave. Her er det to separate knapper for mer/mindre motorassistanse, samt en tilvalgsknapp på toppen av bryteren for når du skal gjøre tilpasninger av motorens nivåer.  

Display 

Altitude Powerplay har ikke display på styret, men pent integrert i overrøret, som vi har sett på sykler fra andre merker den siste tiden. Displayet som kalles Jumbotron er oversiktlig, har flere skjerm-moduser og du kan justere lysstyrken.  

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
JUMBO: Displayet på overrøret kalles Jumbotron, og her kan du ha flere alternative visninger av informasjon. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

App 

... har sykkelen ikke. Du har fortsatt mulighet til å tilpasse og betjene motoren etter dine egne preferanser og behov, men dette må du fysisk gjøre på sykkelen. Vi mener det er en fordel å kunne koble til en app, og ser gjerne dette i framtiden.

Batteri 

Da den forrige Altitude-modellen kom, hadde den et av de største batteriene i klassen, og det er ikke spart på kapasiteten her heller. Hele 720wH har du til rådighet når du skal på tur.  

I tillegg kan du kjøpe Rocky Mountains egen «Overtime Pack», et ekstra batteri som festes i flaskeholderfestet. Da får du ytterligere 314Wh til rådighet.  

Praktisk bruk  

Vi har testet sykkelen på varierte stier i Nordmarka senhøsten 2021, men har prioritert å søke opp bratt terreng og utforkjøringer, da det er sykkelens tiltenkte bruksområde. Vi fikk inn flere turer på sykkelen før snøen la seg.

test av rocky mountain elektrisk stisykkel
MEST NEDOVER: Vi fikk testet den nye elsykkelen fra Rocky Mountain i flere av Oslos bratteste og lengste utforkjøringer. Foto: Trond Vidar Storhaug Kjellén

Til det bedre 

Motoren har fått seg en overhaling, og det er kanskje også noe av det viktigste å nevne med denne sykkelen. Dette er en helt annen brukeropplevelse enn tidligere utgave av Dyname-motoren.  

Der den forrige motoren fremsto som noe vill og uhemmet, gir denne motoren et helt annet inntrykk. Vi har sett nærmere på motoren i denne testen, men noe er også verdt å nevne her.

Det mest åpenbare er betjeningen. Den forrige bryteren var ikke spesielt god i bruk. Den nye har derimot definerte trykk-områder, med riller for mer friksjon.  

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
TILVALG: Knappen øverst på bryteren gir deg tilgang til menyene i motoren.Foto: Kristoffer H. Kippernes

Vi føler likevel ikke helt at vi er i mål med denne bryteren. Knappene har lav terskel for trykk, og vi opplevde flere ganger å gå fra ECO til Trail+ eller helt til Ludicrous når vi skulle justere bare ett nivå mens vi syklet i terrenget.  

Det skal understrekes at dette ble bedre med tilvenning, men vi tror dette kunne vært løst med at knappene får litt mer motstand og høyere terskel for trykk. 

De nye assistansenivåene på motoren er lette å navigere mellom, og du kan både endre fabrikkinnstillinger og spesialtilpasse disse lett med det nye displayet. Her kan du velge hvor mye du vil dykke i dybden i det tekniske. 

Vi liker Factory-innstillingen på motoren godt, men den kan bli noe kraftig. Vi endte opp med å kjøre en god del i Tune B – som er justert ett nivå ned fra Factory.   

Den nye Dyname-motoren har fire assistansenivåer;  

 • It´s all you (motor avslått) 

 • Eco 

 • Trail 

 • Trail+ 

 • Ludicrous

Batterikapasiteten er så bra at du kan gjøre unna lange turer uten å bekymre deg, så lenge du ikke bruker maks assistanse. Korte sykkelturer på én time på sti hvor vi primært brukte Eco og Trail, medførte et forbruk på cirka 10-15%, selv i minusgrader.  Etter en nesten fire timer lang tur i 7 minusgrader med konservativ bruk hadde vi fortsatt 65% batteri igjen.

Du kan dermed sykle rimelig heftige stiturer med denne sykkelen.  

Motoren i seg selv ganske stillegående – men noe lyd kommer fra trinsehjulene som sitter i drivverket.  

Laget for grovt terreng 

Da vi testet den foregående versjonen av Rocky Mountains elektriske stisykkel lot vi oss imponere over sykkelegenskapene, altså hvor bra sykkelen var å håndtere i terrenget. Og selv om Rocky Mountain har sendt sykkelen gjennom en skikkelig produktutviklings-renessanse, har ikke disse egenskapene blitt neglisjert.

Altitude Powerplay Carbon 70 har to punkter hvor geometrien kan justeres. Vi testet sykkelen både i nøytral og slak innstilling i Ride-4, og kjedestagene både i kort og lang konfigurasjon. Disse justeringsmulighetene har vi omtalt i tester av umotoriserte utgaver av både Instinct og Altitude.

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
KAN JUSTERES: Vi anbefaler deg å prøve justeringen av lengden på kjedestagene - det kan gjøre sykkelopplevelsen bedre. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Her vil egne preferanser ha mye å si, men vi opplevde sykkelen som mer enn slak nok i nøytral posisjon, med styrevinkel på 64 grader. Kjedestagsjusteringen liker vi godt, og den gjør at du kan tilpasse geometrien til syklingen du skal gjøre.  

Blir det mye høy hastighet og lite av de brå retningsjusteringene, kan kanskje lang posisjon være fint. Og hvis du sykler mer i bratt terreng med trange svinger og mange justeringer, kan kort posisjon være bra. 

Vi anbefaler deg å prøve denne justeringen. Husk at du også må snu adapteren til bakbremsen.

Demperopphenget jobber bra på typisk norsk underlag hvor det er mye røtter og steiner. Kombinasjonen av oppheng, en raffinert bakdemper og motorkraft gjør at både kupert terreng og klatringer går unna med god effektivitet. Når vi skal jobbe oss opp små kanter og crux er det litt mer vekt å dra på enn hos de andre alternativene vi har prøvd det siste året – men her kan selvfølgelig motoren kompensere noe.

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
KRAFIGE BREMSER: XT-bremsene fra Shimano er blant våre favoritter til sykler av denne typen. Her er det bremsekraft i massevis. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Det er uansett nedoversykling denne sykkelen primært er laget for.

Altitude Powerplay er kanskje uansett best når det går mest rett frem, og du kan stå i pedalene og ta i mot slag og tekniske utfordringer i høy fart.

Her spiller antakelig vekten litt inn. På vår vekt klokker den inn på litt over 24 kilo. En del av dette skyldes de spesielt solide dekkene og dekk-innleggene.  

Den er ikke vesentlig tyngre, men noe tyngre enn for eksempel Canyon Spectral:On og Santa Cruz Heckler MX.  

Man kan argumentere for at vekt ikke har mye å si på en sykkel med motor, men så enkelt er det ikke. I terrenget må fortsatt sykkelen håndteres, og da kjennes de ekstra kiloene. Spesielt nedover, hvis du må bunnyhoppe over hindringer i terrenget, hoppe, eller vri sykkelen rundt i trange svinger. Tross korte kjedestag, er det mye sykkel å håndtere når vi vil vrenge oss kjapt rundt trange passasjer.  

For å gi en litt mer livlig følelse, endte vi opp med å kjøre litt mindre sag enn anbefalt, og noe kjappere retur, for å få litt mer pop og en litt mer leken sykkel.  

Med slak geometri og grove, solide komponenter er det ikke levnet tvil om hva sykkelen skal brukes til. Utstyrspakken er smart valgt ut fra dette. 38-gaffelen fra Fox bidrar til et solid frontparti. X2-bakdemperen fra samme produsent gir oss kontrollert demping.  

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
KRAFTIG: De nye 38-gaflene fra Fox sees ofte på sykler i denne kategorien. Store inner- og ytterbein bidrar til stivhet og presisjon. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Den noe høye vekten på sykkelen kan antakelig tilskrives (i hvert fall delvis) den roterende massen. Rocky Mountain har ikke bare utstyrt sykkelen med dekkinnlegg – her er det også kraftigste sort Maxxis-dekk i Double Down utfor-casing. Skal man først droppe vektfokuset noe sted på en sykkel, kan vi være enige i prioriteringen som er gjort her. Her kan andre produsenter med fordel plukke opp idéen.

Med en så stor, tung og grov sykkel er det fristende å la det stå til mot steiner og røtter, og mer enn én gang følte vi oss reddet av det solide dekk-oppsettet. 

Og det taler kanskje for noe av det denne sykkelen er god på: å ta i mot juling.   

Der den kanskje ikke føles like livlig og spretten som en del andre elsykler vi har prøvd, er den desto bedre når det kommer store slag og partier med steiner og røtter du må komme deg gjennom. Den er mer stabil og solid, enn leken og kvikk.  

Hvem bør kjøpe denne sykkelen?  

Dette er en grov elsykkel – vi ser for oss at den typiske kjøperen av denne sykkelen gjerne oppsøker bratt og/eller skikkelig grovt terreng på jevnlig basis.   

Du sykler først og fremst fordi du liker utforkjøringene. Med stor batterikapasitet (som kan utvides) vil du kunne gjøre lengre turer og sykle mange høydemeter.  

test av rocky mountain altitude powerplay elsykkel
BESKYTTELSE: Underrøret har beskyttelse både mot steiner og gaffelkrone hvis du skulle være uheldig ute på stien. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter  

Har du først lest deg gjennom denne testen, er det kanskje elsykler av det grovere kaliberet du er interessert i. Her har vi testet flere varianter, som Specialized Kenevo SLPivot ShuttleSanta Cruz Heckler og Merida E-One Sixty. Dette er alle sykler som er laget for å tåle mye krevende, bratt terreng og lange utforkjøringer.  

Er du derimot på utkikk etter elektrisk stisykkel som er mer lett og kvikk, har vi testet sykler i den andre enden av skalaen også. Les for eksempel om Trek E-Caliber eller Specialized Turbo Levo SL.  

Konklusjon 

Rocky Mountain har uten tvil gjort en forbedring med sin nye Altitude Powerplay Carbon 70 og nye Dyname-motor. Samspill mellom motor, sykkel og syklist har blitt vesentlig bedre.  

Dette er en bunnsolid, kraftig og godt utstyrt elektrisk stisykkel for dem som liker terrengsykling primært på grunn av utforkjøringene.  

Vi mener sykkelen trives best når det går nedover i høy fart. Sykkelen vil antakelig egne seg best som redskap for den som vil ha lange utforkjøringer uten å slite seg ut på vei til toppen, snarere enn for de som er på utkikk etter et ekspedisjonsverktøy til lange turer i mer småkupert terreng.  

VURDERING
Utstyr mht pris
Brukervennlighet
Klatring
Teknisk terreng
Utfor
Sykkelglede
Finish
Snitt
Totalvurdering
PLUSS
 • God kontrollbryter til motor 

 • Justerbarhet på motorkraft 

 • God rammebeskyttelse 

 • Dekkinnlegg inkludert 

 • Stor batterikapasitet med mulighet for utvidelse 

 • Justerbar geometri

MINUS
 • Ingen app-styring av motor 

 • Litt tung 

Test av Specialized Turbo Levo SL

Specializeds nye elsykkel har ekstremt lett motor og et lite batteri. Den byr likevel på kraftig hjelp og lang rekkevidde. Er Turbo Levo SL begynnelsen på slutten for den manuelle stisykkelen?

Test av specialized turbo levo sl elsykkel elektrisk stisykkel
STISYKKELDØDAREN: Specialized Turbo Levo SL har en effektiv motor samtidig som den er lett. Er dette den nye stisykkelstandarden? Foto: Ettien Schoeman/Specialized
TS_anbefaler
Specialized Turbo Levo SL

skala
9/10

Specializeds nye lette elsykkel, Turbo Levo SL har helt ny motor og en egen karbonramme med dempervandring og geometri tilsvarende Specializeds klassiske stisykkel Stumpjumper. 

Specialized har hele tiden valgt å gå egne veier når det kommer til elsyklene sine. Deres testvinnende Levo har en unik motor utviklet i samarbeid med tyske Brose.

Da Specialized forstod at mange ønsket seg en lettere elsykkel med enda mer naturlig sykkelfølelse gikk de til Brose med en ide om en ny motor. Brose hadde ikke ressurser til å hjelpe med å virkeliggjøre Specializeds visjon.

Specialized gikk da videre og fant sveitsiske Mahle. Mahle lager mange produkter til bilbransjen, både til elbiler og fossilbiler. Sveitserne var villige til å sette Specializeds nye motordesign til verden.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
STITESTING: Artikkelforfatteren setter pris på Turbo Levo SLs gode sykkelfølelse på stier i Sør-Afrika. Foto: Etienne Schoeman

Specialized har bygget opp et helt eget utviklingskontor for elsykler i Sveits. Her jobber et 35-mann stort team av ingeniører og designere kun med elsykler. Selve sykkelrammene blir fortsatt designet og utviklet i Morgan Hill i California, mens motordeler og elektronikk blir utviklet i Sveits.

Specializeds egenutviklede software for elsyklene deres blir på sin side utviklet at et eget programmerings-lag i Boulder, Colorado.

specialized turbo levo sl elsykkel
HJERNEN BAK: Jan Talavasek er ingeniøren som leder Specializeds elsykkelutvikling. Her med den nye lettvektsmotoren de har laget i samarbeid med Mahle i Sveits. Foto: Øyvind Aas

Specializeds helt nye elsykkel – Turbo Levo SL er til forveksling lik både standardsykkelen Stumpjumper og elsykkelen Turbo Levo. Likevel er alt unntatt setestagene nye og unike for nye Turbo Levo SL.

specialized turbo levo sl elsykkel
LIK STUMPJUMPER: Turbo Levo SL har nesten identisk geometri som Stumpjumper. Foto: Etienne Schoeman

Den superlette motoren, som kun veier 1,9 kilo er innkapslet i ramma og koblet med et batteri som er integrert i underrøret. Batteriet er mulig å ta ut, men det krever en større operasjon der du må løsne motor og krankpartiet fra ramma forøvrig.

Det er ikke meningen at du skal gjøre dette for å lade batteriet. Dette lader du fra en kontakt på siden av motoren. Muligheten til å ta ut batteriet er der for at du skal kunne ta med sykkelen på fly.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
KOMPAKT: Motoren og batteriet integreres i Turbo Levo SL. Batteriet kan taes ut hvis du ønsker å fly med sykkelen. Foto: Øyvind Aas

De fleste flyselskaper tillater ikke store elsykkelbatterier i bagasjen. Du kan derfor ta ut batteriet og legge det igjen hjemme, hvis du ønsker å reise med sykkelen. For å bruke sykkelen må du ta med en eller to av Specializeds Range Extender-pakker.

Disse monteres i flaskeholderen og gir nøyaktig halvparten av varigheten til det integrerte hovedbatteriet. De fleste flyselskapene vil akseptere at du har en slik Range Extender i håndbagasjen. Du kan også sykle med sykkelen uten strøm. Da vil den fungere som en litt tyngre Stumpjumper.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
VARIERT TERRENG: Stiene i Stellenbosch byr på alt fra polerte doseringer til røffe steinrøyser. Foto: Gary Perkin/Specialized.

Terrengsykkel ble invitert av Specialized til terrengsykkeleldoradoet Stellenbosch i Sør-Afrika for å prøve den nye Turbo Levo SL. Her ønsket Specialized virkelig å vise at slagordet deres, The Power to ride more trails, holder stikk. I løpet av tre dager ble vi tatt med på fem reale stiturer i det varierte stinettverket rundt Stellenbosch og nabolandsbyen Jonkershoek.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
STORT LANDSKAP: Stisyklingen utenfor Cape Town er spektakulær og lett tilgjengelig. Vi fikk nærmere 15 timer på Turbo Levo SL i terrenget. Foto. Gary Perkin/Specialized

De fleste elsykkelprodusentene oppgir at deres el-terrengsykler føles som vanlige stisykler i terrenget. Det er likevel klart at de færreste faktisk har rett i denne påstanden. El-terrengsykler med standardmotor veier fra 22 kilo og oppover, noe som gjør at du vil kjenne vekten av sykkelen når du sykler på stiene. Enten du ønsker å løfte forhjulet opp og over en kant, eller hoppe med sykkelen i en utforkjøring er markedets standard-elsykler vesentlig tyngre enn vanlige stisykler.

De kraftige standardmotorene er også ofte i overkant kraftige i teknisk terreng – noe som stisykling med elsykkel ganske annerledes fra stisykling med vanlig sykkel. I tillegg har de fleste elterrengsykler store batterier for lang rekkevidde – gjerne 4-5 timer, eller opp mot 1500 høydemeter. Mange kan sette pris på et mindre batteri som likevel holder lenge nok til en real tur etter jobb, eller en 3-4 timers tur i helgene.

Specialized gjorde flere undersøkelser i markedet og fant ut at flere ønsket seg elsykler med lavere vekt og mindre batteri.

Ikke alle er like opptatt av full rekkevidde eller maks kraft fra motoren når du skal ut å sykle 2-3 timer på stiene.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
SUPEREKSKLUSIV: Turbo Levo SL S-Works Founders Edition lages kun i 250 eksemplarer. De legges ut for salg nå. Første man til mølla. Foto: Etienne Schoeman.

På Turbo Levo SL har Specialized kommet disse ønskene i møte. Sykkelen veier 17,3 kilo i S-Works-versjon og 18 kilo i den noe rimeligere Expert-versjonen.

Motoren som er oppgitt til å kun gi 35 Nm dreiemoment, er utviklet av Specializeds ingeniører og Mahle i Sveits. Selv om motoren bare yter halvparten av dreiemomentet som standardmotorene fra Shimano og Bosch byr på, har Specialized tunet motoren på en slik måte at kraften føles mer naturlig og at den faktisk yter mer enn Nm-tallet tilsier.

En av tingene Specialized har gjort er å gjøre motoren spesielt effektiv og friksjonsfri. Det andre de har gjort er å spesialtilpasse kurven for dreiemomentet på en måte som passer syklister bedre. De har også sørget for at motoren yter full kraft enten du tråkker med 50 i kadens eller 130 i kadens, eller hvilken som helst tråkkfrekvens i mellom. Flere motorer yter best i et lite tråkkfrekvensvindu og kan nærmest kutte helt i noen helt relevante frekvenser.

For eksempel tråkker vi ofte noen få tråkk i veldig høy frekvens når vi topper ut på en teknisk klatring.

Bare det at ett raskt tråkk over 100 i frekvens skjer uten kraft fra motoren kan ødelegge den gode følelsen.

I tillegg til Specializeds egen motortune tilbyr mobil-appen Mission Control ytterligere muligheter for tilpassing av kraft og moment.

Motoren

Motoren som er laget av Mahle i Sveits etter Specialized sine spesifikasjoner, har fått navnet SL 1.1. Specializeds andre motor som brukes på Levo og Kenevo heter 2.1.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
EGEN MOTOR: Specialized har satt sin egen logo på motoren og ønsker å levere en motor som er bedre enn de andre standardmotorene på markedet. Foto: Øyvind Aas

SL 1.1-motoren er laget for å være så lett som mulig. Den er 1100 gram lettere enn 2.1-motoren og veier bare 1,95 kilo. Motoren er den samme som den som brukes på Specialized el-landeveissykkel Turbo Creo.

Den er laget med et skall av magnesium og har industri-tetning etter marin standard. Motoren er helt vanntett. Så vanntett at den har en pustende Gore Tex-membran for å kunne ta av for eventuell kondens ved store temperaturskifter. Motoren kan yte opptil 240 watt i tillegg til den kraften du selv legger ned i pedalene. Sammenlignet med lettvektsmotoren fra Fazua, som blir brukt av Lapierre i deres såkalte hybrid-terreng-elsykler, er Specialized SL 1.1-motoren en hel kilo lettere.

Den gir også full kraft i nær sagt alle tråkkfrekvenser, mens Fazua-motoren nesten kutter når tråkkfrekvensen går over 90. Med elsykkel er det ofte ønskelig å kunne tråkke jevnt i relativt høye tråkkfrekvenser da man sitter mer på setet i klatringer og over teknisk terreng.

I følge Specialized er det ikke mange av motorprodusentene som skjønner at mange terrengsyklister er komfortable, og ofte foretrekkermed å tråkke i 80-90 tråkk i minuttet.

SL 1.1-motoren er konstruert slik at den frikobles helt når du når tillatt makshastighet på 25-26 km/t. Den gir ingen motstand i pedalene i høye hastigheter, hvis du går tom for batteri, eller velger å sykle uten å skru på motoren.

Jan Talavasek er sjef for elsykkelutviklingen hos Specialized. Den entusiastiske tyskeren som leder elsykkelkontoret i Sveits understreker at SL 1.1-motoren er vesentlig mer avansert enn 2.1-motoren på Levo og Kenevo. Det å lage en mer effektiv motor som både er lettere og mindre krever mye finmekanikk og dyre materialer. 

Batteriet:

Turbo LEvo SL kommer med et integrert batteri på 320 Wh. Du kan i tillegg utvide batterikapasiteten ved å koble på en egen rekkeviddeforlenger som passer i flaskeholderen. Denne har 160 Wh. Da motoren er mer effektiv, samt ikke yter like mye makskraft som standardmotorene fra Shimano og Bosch, samt Specializeds egen 2.1-motor, bruker den også en god del mindre batteri.

Du vil i de fleste tilfeller kunne sykle opp mot 1000 høydemeter i terrenget uten bruk av rekkeviddeforlenger, så lenge du legger en viss kraft i pedalene selv.

Rekkeviddeforlengeren er på størrelse med en 0,7-liter drikkeflaske og veier 1 kilo.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
RYDDIG: Knappene for styring av motoren er de beste i bransjen. Kombinert med den trådløse AXS Reverb senkepinnen fra Rockshox blir det et superryddig styreoppsett. Foto: Øyvind Aas

Motorens betjeningsknapper er de samme som på Turbo Levo og Kenevo. Disse er de beste og enkleste i bruk på markedet. Du kan også koble opp motoren med hvilken som helst Ant+ eller Blåtann-kompatibel computer. Da vil du kunne lese av fart, watt, batteri-kapasitet osv på Garminen din, eller en annen tilsvarende computer.

Motoren og batteriet bruker 48 volts koblinger for lavere vekt og mindre volum. 

Mission control-appen
Finprogrammering av nivåene i Mission Control-appen gjør det mulig å forlenge rekkevidden en del.

Motoren har tre nivåer, Eco, Trail og Turbo. I appen kan du selv bestemme hvor mye støtte motoren skal yte og hvor mye maks kraft den skal by på. Forhåndsinnnstillingene er 30/30% støtte og makskraft, 60/60 støtte og makskraft og 100/100% støtte og makskraft.

Du kan justere begge verdiene trinnløst i alle tre nivåene.  Tallene beskriver hvor mye kraft du må legge i pedalene selv for å få ut makskraften. Er du i 30/30-nivå må du tråkke 70% av motorens kraft for å få ut 30% av makskraften i tillegg. Makskraften til motoren er uansett innstilling, 240 Watt.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
HI-TEC: Specializeds egen Mission Control App gjør det lett å programmere motoren til å gi det du ønsker av kraft og batteritid.

Appen gjør det også mulig å programmere inn ønsket lengde på turen og forventet antall høydemeter slik at motoren selv sørger for å spare nok batteri til at du kommer deg helt hjem.

Du kan også programmere motoren slik at du holder deg i et visst watt-vindu for optimal trening. Den kan også kobles opp med et pulsbelte og stilles inn slik at den jobber for å holde pulsen din over eller under et nivå du selv definerer. Disse funksjonene krever at du har med deg mobilen og at du kobler et pulsbelte med appen og telefonen.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
LETTKJØRT: Specialized Turbo Levo SL føles som en vanlig stisykkel når det går nedover. Den er lettkjørt og kvikk. Foto: Gary Perkin/Specialized

Selve sykkelen:

Hele poenget med nye Turbo Levo SL er å lage en sykkel som fungerer som en vanlig stisykkel der det er ønskelig, men gir ekstrehjelp der det er behov for det. Vi fikk et tosifret antall sykkeltimer på stiene rundt Stellenbosch og Jonkersoek for å kjenne etter akkurat dette.

Turbo Levo Sl har så godt som lik geometri som Specialized sin klassiske stisykkel Stumpjumper. Om noe, så er Turbo Levo SL hakket mer moderne i oppsettet.

Den er ørlite grann lengre i fronten, har en halv grad slakere styrevinkel og en halv grad brattere setevinkel. Bakramma er til gjengjeld helt lik med kjedestag så korte som 437 mm. Dette er kort for en sykkel med 29er-hjul og 150 mm vandring, uansett om sykkelen har motor eller ikke.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
MÅL: Turbo Levo SL har nesten identisk geometri med Stumpjumper.

Turbo Levo SL har altså 150 mm vandring foran og bak. Vi fikk låne en S-works modell av Levo SL. Her var det ikke spart på noe når det kom til utstyret og utsalgsprisen vil nå også være på noe over 100 000 kroner. Høydepunkter i utstyrspakka er toppdempere fra Fox – Float 34 Factory gaffel og Float DPS Factory bakdemper. SRAM XX1 Eagle drivverket er tolvdelt. Setepinnen er den fabelaktige trådløse Rocks Shox Reverb AXS.

Roval Traverse SL-hjulen er Specializeds egne. Disse har karbonfelger med 30 mm indre bredde, 28 eiker og DTs star ratchet-mekanisme i Xd-bosset. Dekkene er også Specializeds egne – Butcher Grid Trail 2,3 foran og nykommeren Eliminator Grid Trail 2,3 bak. Den nye Grid trail-forsterkningen går rundt hele dekket, ikke bare i sideveggene slik vanlig grid gjør. I løpet av 5 sykkelturer opplevde vi som gruppe bestående av 18 journalister og omlag ti representanter fra Specialized kun to punkteringer.

Undertegnede stod for den ene da jeg prøvde å følge slopestylesyklisten Nicolai Rogatkin ned den svarte løypa Status Quo. Et lite hopp sendte med til en perfekt bakhjulslanding på en av Sør-Afrikas tre skarpeste steiner. To dekkplugger fikset uansett dekket, slik at jeg kunne sykle ytterligere 2 timer uten lekkasje.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
TESTSYKKEL: Under testoppholdet i Sør-Afrika fikk vi hvert vårt safaritelt å sove i. S-Works-modellen av Turbo Levo SL veier 17,28 kilo. Foto: Øyvind Aas

S-Works-modellen vi fikk låne veide inn på 17,28 kilo i størrelse large før jeg monterte på egne pedaler. Inkludert i vekten er miniverktøy i styrerøret, computer og flaskeholder, samt de kraftige dekkene, satt opp slangeløst.

I tillegg til S-Works-modellen kommer nye Turbo Levo SL i en supereksklusiv S-Works Founders Edition-versjon. Denne blir kun laget i 250 eksemplarer og er utstyrt med SRAMs trådløse AXS girsystem, samt to rekkeviddeforlengere som standard.

Under S-works-nivået følger en Expert Carbon, en Comp Carbon og en Camp alu-modell.

Så fort vi får afrikansk jord under dekkene er det tydelig at Levo SL-motoren er kraftigere enn de 35 Nm tilsier. Den drar godt avgårde når vi legger kraft i pedalene. Kraftkurven er også veldig forutsigbar og jevn.

Akselerasjonen er mindre brå enn på Specialized 2.1-motor og også enn Bosch og Shimano, men sammenlignet med markedets andre lettvektsalternativ Fazua, føles Levo SL virkelig som en real elsykkel. I svingete stiklatringer føler vi virkelig at vi skyter fart, selv om vi ikke bruker motorens toppnivå. Setter vi motoren i turbomodus, der vi får tilgang til full kraft fra første tråkk suser vi opp de flott konstruerte klatringene i stinettet i Jonkershoek.

Motoren går helt uten rykking og hakking, og overgangen der den motoren kutter ved 25 km/t er ikke følbar. Specialized innrømmer at de har lagt inn en gradvis nedtrapping fra 25-27 km/t snarere enn en full stopp ved passering 25 km/t. Talavasek understreker at dette er innenfor regelverket, da det gir mulighet for opp til 10 prosent margin her.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
RASKT OPP: Med sterk elmotor orker du flere runder på favorittstien. Øyvind Aas klatrer opp for en ny runde. Foto: Gary Perkin/Specialized

I teknisk terreng, både under tråkking i høy fart og i kronglete oppoverbakker oppfører Turbo Levo SL seg som en vanlig stisykkel, bortsett fra at den også hjelper oss opp kanter og over steiner. Hadde det ikke vært for suselyden fra motoren hadde vi raskt glemt at vi syklet elsykkel, vi hadde bare trodd at vi virkelig hadde funnet toppformen. Mer enn noen annen elsykkel undertegnede har prøvd de siste årene føles Turbo Levo SL som en forlengelse og forsterkning av eget tråkk.

Etter en prat med Talavasek har jeg justert ned nivå to i appen, slik at i jeg i stedet for 60/60 har stilt inn motoren til å gi meg 85 prosent av motorens makskraft når jeg legger inn 65 prosent selv – Jeg har satt appen til at trail-modus er 35/85. Dette gir meg en veldig jevn motorfølelse, samtidig som jeg også får følelsen av at jeg må tråkke en del selv.

Ønsker jeg å komme meg til topps i en fart kan jeg aktivere Turbo-nivået som gir meg motorens fulle kraft fra første watt jeg selv legger inn – altså 240 watt ekstra hele tiden.

I utforkjøringene er det enda mindre merkbart at jeg sykler elsykkel. Stiene i Jonkershoek har mange hopp, doseringer og dobbelthopp.

Jeg hopper flere dobbelthopp jeg egentlig kvier meg litt for. Sykkelen føles helt balansert i lufta, og det er heller ikke noe problem å bunny-hoppe kanter, samt pumpe kuler som på vanlig sykkel. På noen raske tråkkepartier hører jeg at motoren tar tak, men jeg kan likeså godt skru den av i utforkjøringene.

At den ikke bremser kranken bidrar også til at jeg fort glemmer at det er en elsykkel jeg har med å gjøre.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
SOM VANLIG: Turbo Levo SL har som de fleste av Specializeds fulldempere leddet kjedestag. Her på Founders Edition. Foto: Øyvind Aas

Med den spesialtilpassede mellominnstillingen på motoren trenger jeg ikke å tenke på motoren i det hele tatt. Jeg setter likevel pris på at Specialized har bransjens enkleste og beste knapper for betjeningen av motoren.

Den lille knappekonsollen sitter inntil holken på venstre side og lar seg enkelt betjene uten å ta blikket vekk fra stien. Det går fint an å sykle på Levo SL uten bruk av computer, eller noe annet display. LED-lysene på overrøret gir nok informasjon både om batteristatus og motornivå. Ønsker du å gjemme bort denne informasjonen, eller bare unngå irriterende lys når du sykler i mørket kan du sette motoren i stealth-mode.

Da elsykler krever watt-måling i motoren for å justere hvor mye hjelp du skal få, er dette en ekstra positiv bivirkning av elmotoren. Kobler du motoren med din egen computer, eller bruker Specialized sin som følger med kan du trene wattbasert, enten du velger å ha på motoren eller ei. Måleren viser uansett hvor mye watt du trykker ned i kranken, ikke hvor mye som når bakhjulet.

Under oppholdet i Sør-Afrika fikk vi syklet tusenvis av høydemeter med røffe utforkjøringer. Jeg fikk testet sykkelen gjennom grove steinrøyser og ned meterhøye dropp til flat landing. Bratte steinrenner og slagete doseringer stod også på menyen. Turbo Levo SL taklet alt uten knirking, risting eller følelse av at sykkelen var baktung eller seig.

Etter de lange dagene med hard sykling følte jeg meg ikke sliten i overkroppen slik jeg tidligere har gjort etter energisk sykling på vanlige elsykler. Levo SL krever ikke mer kraft enn en normal sykkel for å løfte den i front. Tyngdepunktet er lavt og batteriet integrert i underrøret er vesentlig lettere enn på andre elsykler. Selv med rekkeviddeforlenger i flaskeholderen føles sykkelen lett, kvikk og helt forutsigbar.

Du vil ikke klare å holde like høy hastighet opp bratte klatringer på Levo SL som du klarer på standard elsykler som Levo, eller sykler med Bosch og Shimano-motor, men du blir ikke helt parkert heller. Specialized har truffet blink på motorytelsen og kombinert det med en dønn allsidig og velfungerende stisykkelgeometri.

Vi vil ikke bli overrasket om Turbo Levo SL vil markere et retningsskifte i stisykkelmarkedet. Er du på utkikk etter en stisykkel, motorisert eller ikke, gjør du veldig lite feil ved å velge en Levo SL.

Vår spådom om at elsykler kommer til å bli normalen i stisykkelkategoriene innen fem år kom akkurat en god del nærmere oppfyllelse med Turbo Levo SL.

Med en sykkel som fungerer så bra som stisykkel, samtidig som den også har en så velfungerende motor, blir det fryktelig vanskelig å svare godt på spørsmålet om hvorfor man ikke vil ha elmotor på stisykkelen.

test av specialized turbo levo sl elsykkel
LEKETØY: Specialized Turbo Levo SL tar deg raskere og lettere opp bakken, slik at du kan få inn flere utforkjøringer i løpet av en dag. Foto: Etienne Schoeman/Specialized

Priser på de forskjellige Turbo Levo SL-modellene. 

Modeller:

 

LEVO SL SW CARBON

136,999.00 NOK

LEVO SL EXPERT CARBON

  91,699.00 NOK

LEVO SL COMP CARBON

  75,999.00 NOK

LEVO SL COMP

  62,999.00 NOK

LEVO SL FOUNDER'S EDITION     

157,999.00 NOK

 

 

 

 

VURDERING
Utstyr mht pris
Klatring
Utfor
Brukervennlighet
Teknisk terreng
Sykkelglede
Finish
Snitt
Totalvurdering
PLUSS
 • Lett

 • Jevn støtte fra motoren

 • Stisykkelgeometri og -følelse

 • Overraskende kraftig motor

 • Super betjening av motoren og app-styring

 • Suveren finish

 • Rekkeviddeforlengere gjør det mulig å reise med sykkelen

 • Flere prisnivåer

MINUS
 • Dyr

 • Litt svakere enn de sterkere elsyklene fra Specialized og de med Bosch/Shimano-motor

 • Batteriet må lades i sykkelen

Test av Merida E-One Sixty 10K

Testvinneren fra 2019 har fått ny motor – hvordan står den nye Merida E-One Sixty 10K seg mot dagens konkurranse?

test elsykkel merida e-one sixty 10k
RÅFLOTT: E-One Sixty er en grov elektrisk stisykkel fra Merida. Vi har testet toppmodellen 10K.
TS_anbefaler
Merida E-One Sixty 10K

Pris: 120 000 kroner 

Vekt: 22,89kg(oppgitt)  

Nett: www.merida-bikes.com 

Hjulstørrelse: 29/27,5 

Vandringsmengde f/b: 160/150 mm  

  

UTSTYR  

Ramme: Karbon og aluminum 

Bakdemper: Fox Float X2 Factory 

Gaffel: Fox Float 38 Factory eMTB+ 

Motor: Shimano EP8 

Batteri: Shimano 630Wh 

Styre/stem: Merida Expert eTR 780mm styre, Merida Expert eTRII 40mm stem 

Sete/setepinne: RockShox Reverb AXS trådløs setepinne 

Hjul/Dekk: DT Swiss HCX1250 Spline 30 hjulsett. Maxxis Assesgai 29x2,5 / Aggressor 27,5x2,5 dekk.  

Drivverk: Shimano XTR 1x12, Shimano FCEM900 34T krank 

Bremser: Shimano XTR Trail,  203mm bremseskiver 

skala
9/10

Merida har, i likhet med de fleste andre store sykkelmerker satset tungt på elsykler de siste årene. 

Utvalget deres er stort i de fleste kategoriene, også elektriske terrengsykler.   

E-One Sixty er den groveste elsykkelen for stisykling i Merida-katalogen.

Den har et par år på baken, men kom i forkant av denne sesongen med den nye EP8-motoren fra Shimano. Vi har testet den råeste modellen Merida har, nemlig E-One Sixty 10K.  

   

Toppmodell 

Ikke overraskende, så er det ikke spart på noe på denne toppmodellen til vanvittige 120 000 kroner.

Her får du toppdempere fra Fox både foran og bak, Shimano XTR drivverk og bremser, og flotte hjul fra DT Swiss.  

Sykkelen har også SRAMs supre trådløse senkepinne, Reverb AXS.  

test elsykkel merida e one sixty elektrisk stisykkel
INTEGRERT: En liten lykt fra Lezyne leveres med sykkelen.

Vi har testet forgjengeren, og på rammen er det elementer vi kjenner igjen. Denne ramma har frontparti i karbon og bakramme i aluminium.  

Vaierføringen er ryddig, og sykkelen kommer med integrerte skjermer.

I front er det også store luftinntak som skal bidra til å kjøle ned batteriet når det blir varmeutvikling.  

test elsykkel merida e one sixty elektrisk stisykkel
TOPP: Demperkomponenter fra øverste hylle på E-One Sixty 10K

Ramma har også en integrert stoppefunksjon slik at gaffelen ikke skal slå i underrøret ved store utslag.

På styret er det montert en lykt fra Lezyne, som er integrert med- og lades av batteriet på motoren.  

Grunnet den mye omtalte situasjonen hvor det er krevende å få levert sykler, ble det til at vi testet toppmodellen denne gangen.

Det er imidlertid verdt å merke seg at Meridas E-One Sixty finnes i langt rimeligere utgaver, helt ned til 55 499 kroner.  

Praktisk bruk  

Vi har testet elsykkelen på stier i Nordmarka og Lillomarka utenfor Oslo, i variert terreng. Både på flytstier, og i grove, tekniske utforkjøringer på lengre og kortere turer.  

test elsykkel merida e one sixty 10k elektrisk stisykkel
CRISPY: XTR-gruppa gir krispe og fine girskift.

 Super motor 

Siden sist gang vi testet E-One Sixty har den altså fått den nye EP8-motoren til Shimano.

Den nye motoren leverer mer enn nok kraft, og har et stort batteri på 630 Wh. Batterikapasiteten bør derfor holde til de aller fleste.  

Vi har skrevet mer om hva du kan forvente av batterikapasitet både her, og i testen av Pivot Shuttle, som er den elsykkelen med størst batterikapasitet vi har prøvd til nå.   

Av/på-knappen sitter lagelig til oppe på overrøret, og ladeporten er lett tilgjengelig nede ved krankpartiet. 

test elsykkel merida e one sixty 10 k elektrisk stisykkel
MOTOR: Selve hjertet i denne sykkelen ligger her - EP8-motoren fra Shimano.

Reguleringsbryteren for motornivå ligger intuitivt til ved venstre tommel, og displayet sentrert på styret er stort og godt belyst.   

Motoren kan selvfølgelig også justeres etter dine egne preferanser ved hjelp av Shimanos mobil-app, noe vi har sett nærmere på her.  

Det første vi gjorde var å justere ned nivået i både ECO og Trail noe – denne motoren leverer i overkant mye kraft etter vår oppfatning slik den kommer med fabrikkinnstillinger.   

test elsykkel merida e one sixty 10k elektrisk stisykkel
ELEKTRISK: Både motor og senkepinne styres fra venstre side av styret.

Dette kan spesielt gi seg utslag på glatt og vått føre, hvor motoren plutselig sparker fra litt mer enn du har lyst til.  

Eller når du skal opp/ned et crux i lav fart, og motoren sparker fra for hardt. Det er definitivt verdt å bruke tid på å tilpasse motoren litt.  

test elsykkel merida e one sixty 10k elsykkel
LADING: Ladeporten sitter på toppen av krankhuset.

 Business up front - party in the back

Analogien begynner å bli slitt i sykkelsammenheng, men Merida har altså valgt en såkalt mullet-løsning, med 29-tommer hjul foran, og 27,5-tommer hjul bak.  

Dette er det flere produsenter som gjør, med bakgrunn i at det store hjulet skal rulle lettere over hindringer, og det lille bakhjulet skal være mer villig til endring og flikking på stien.  

test elsykkel merida e-one sixty elektrisk stisykkel
RULLER: 29-tommer hjul foran, 27,5 bak, begge utstyrt med kraftige Maxxis-dekk.

Same, but different  

Lekenheten er hvert fall i aller høyeste grad til stede. Fra første tråkk er E-One Sixty med på leken på sti.  

Vi sitter fint balansert midt i sykkelen, og får god posisjon både i klatringer og når vi står og jager i teknisk terreng. Demperopphenget, med de dyreste Fox-komponentene i front sluker rått unna både røtter og steiner.   

Når det kommer kjappe retningsendringer svarer sykkelen kontant. Det er kanskje rart å bruke begrepet «vanskelig å holde igjen» om en elsykkel, all den tid den har en motor. Men denne sykkelen er så inspirerende at vi får lyst til å reise oss og tråkke på i all slags terreng.  

test elsykkel merida e-one sixty 10k elektrisk stisykkel
VENTILASJON: Store luftekanaler i front skal bidra til å kjøle ned motoren og batteriet.

Når vi får justert inn motoren til våre preferanser, jobber den nesten sømløst. Så bra er den, at man nesten glemmer at man har en motor under seg.

EP8-motoren er også en av de mer stillegående i bransjen, noe man lett kan sette pris på.   

test elsykkel merida
VERKTØY: Setet har et smart, integrert verktøy montert på undersiden.

Det er når det går nedover at Merida E-One Sixty også overrasker oss igjen. 

Testsykkelen vår har den solide Fox Float 38-gaffelen. 

Med solid konstruksjon og 160 millimeter vandring til rådighet er det ingen antydning til slurv i valsen når utforkjøringene blir hårete.  

test elsykkel merida e-one sixty elektrisk stisykkel
KRAFTIG: Float 38-gaffelen fra Fox fungerer upåklagelig.

E-One Sixty er verken den lengste eller slakeste stisykkelen i klassen, men vandringsmengden tatt i betraktning takler den grovt terreng på imponerende vis. I høy fart er den stabil nok, selv om den ikke er helt på høyde med de mest nedoverorienterte elsyklene som f.eks Specialized Kenevo/Kenevo SL.   

Det den kanskje mangler litt på stabilitet i høy fart, tar den så til de grader igjen på lekenhet. E-One Sixty er lett å få opp på bakhjulet, og poppe ut små kanter, og i mer svingete terreng lystrer den lydig når vi legger over styret.  

Det er ikke en rendyrket nedoversykkel, men sykkelen taklet med letthet det vi utsatte den for i markene rundt Oslo.  

test elsykkel merida e-one sixty 10k elektrisk stisykkel.
STOPPER: Store bremseskiver sørger for god bremsekraft.

Forrige versjon vi testet av sykkelen hadde hakket rimeligere bakdemper og gaffel. Den gang opplevde vi om noe, så var kanskje demperopphenget litt lite progressivt.   

Med flere justeringsmuligheter på X2-demperen fra Fox, får vi i større grad justert oss litt bort fra dette.  

test elsykkel merida e-one sixty 10k
RYDDIG: Cockpiten på Merida E-One Sixty 10K er ryddig og oversiktlig.

Hvem bør kjøpe Merida E-One Sixty 10K?  

Merida har tatt testvinneroppskriften og gitt den Shimanos nye EP8-motor med godt utfall.

Sykkelen er allsidig som bare det – denne vil kunne takle det meste av det norsk stisykling vil kunne by på.  

Hvis du trenger en allsidig elektrisk stisykkel som skal fungere like godt i stidestinasjoner som Trysil og Hallingdal, som hjemme på dine lokale stier i marka, vil denne innfri.  

Denne sykkelen er dyr, men som vår tidligere test av denne plattformen viser, behøver du ikke å kjøpe toppmodellen for å bli fornøyd.  

test elsykkel merida e-one sixty elektrisk stisykkel
DYRT: Trådløs senkepinne er dyrt, men det fungerer også vanvittig bra.

Alternative produkter  

Merida E-One Sixty er en ganske så klassisk elektrisk stisykkel, med forholdsvis mye vandring og solid utstyr.

Den er dermed i samme kategori som for eksempel Specialized Turbo Levo, Canyon Spectral:On, Cannondale Moterra, og flere.   

Den er ikke helt i samme kategori, men vil kunne utfordre sykler som Specialized Turbo Kenevo SL og Pivot Shuttle, som er hakket grovere.  

test elsykkel merida e-one sixty elektrisk stisykkel
FETT: Breie felger og kraftige dekk gjør at sykkelen tåler mye grovt terreng.

Konklusjon 

Med E-One Sixty 10K har Merida tatt en allerede god elsykkel og gitt den en enda bedre motor. Men det er ikke bare motoren som gjør E-One Sixty til en av de beste elektriske stisyklene på markedet nå.  

Merida har truffet en balanse mellom vandring, geometri og komponenter som gjør at sykkelen håndterer både lett og grovt terreng. 

VURDERING
Utstyr
Brukervennlighet
Klatring
Teknisk terreng
Utfor
Finish
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS
 • Super motor

 • Integrert verktøy

 • Integrert lys

 • Stort batteri

MINUS
 • Ekstremt dyr

Test av Specialized Turbo Kenevo SL Expert 2021 elsykkel

Den har mye vandring og er beregnet på de lange og grove utforkjøringene, men er også lett. Les vår test av Specialized Turbo Kenevo SL Expert.

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
BEIST: Specialized Turbo Kenevo SL er en sykkel for dem som alltid jakter de bratteste utforkjøringene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_anbefaler
Specialized Turbo Kenevo SL Expert
 • Pris: 111 499 kroner 

 • Vekt:  19,07 kilo

 • Nett:specialized.com  

 • Hjulstørrelse: 29 

 • Vandringsmengde f/b: 170/170mm 

 

 • UTSTYR 

 • Ramme: Karbon 

 • Bakdemper: Fox Float X2 Performance 

 • Gaffel: Fox Float 38 Performance Elite 29, Grip2  

 • Motor: Specialized SL 1.1 

 • Batteri: Specialized SL1-320, 320 Wh 

 • Styre/stem: Specialized Trail 800mm styre, Specialized Trail stem 

 • Sete/setepinne: Specialized Bridge Comp sete, X-Fusion Manic setepinne 

 • Hjul/Dekk: Roval Traverse 29 hjuk, Specialized Butcher/Eliminator Grid Trail/Gripton 29x2,6 

 • Drivverk: SRAM XO/GX 1x12, Praxis 32t krank 

 • Bremser: SRAM Code RS, 220/200mm bremseskiver 

skala
9/10

Specialized har de siste årene satset tungt på utvikling av elsykler. De satte ny bransjestandard da de lanserte den lette el-stisykkelen Turbo Levo SL, og nå har den langt mer grove endurosykkelen Kenevo også kommet i en lettere versjon – Kenevo SL.  

Specialized har en helt egen avdeling i Sveits med over 20 ansatte som kun fokuserer på utvikling av elsykler og teknologi til disse.      

Kenevo SL ble lansert i slutten av mai 2021, og er nå tilgjengelig på markedet. Så hvordan fungerer Specializeds lettvektskonsept på så grove el-stisykler?  

Mye vandring og solide komponenter 

Foreløpig har Kenevo SL kun kommet i S-Works og Expert-utgaver. S-Works-utgaven koster svimlende 164 999 kroner, mens Expert-modellen vi har testet her ligger på 111 499 kroner. Den kommer i to farger – en nøytral grå, og en knallgul.  

Sykkelen kommer i fire størrelser, S2, S3, S4 og S5, hvor sykkelen primært blir lenger, ikke bare høyere, for hver størrelse. Vi har testet S3-modellen, som tilsvarer en medium.  

Rammen har også stor grad av justeringsmuligheter på geometrien – det kan du lese mer om i saken vi skrev da sykkelen ble publisert.  

Kenevo SL har 170 millimeter vandring foran og bak, og plasserer seg godt i kategorien endurosykler – ikke rart, da den har sitt klare designspråk fra modellen Enduro fra samme produsent som vi har testet både i S-Works og Elite-utgave.   

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
JUSTERING: Fox-gaffelen har justering av både high- og low-speed kompresjonsdemping, samt high- og low-speed returdemping. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I front er sykkelen utstyrt med den nye Fox 38-gaffelen, med GRIP2-demper. Bak er det X2-bakdemperen fra samme produsent som skal håndtere slagene.  

Drivverket er en miks av XO1 og GX-komponenter fra SRAM, med en Praxis krank montert på Specializeds egen motor. SRAM står også for stoppekraften, med Code-bremser med store bremseskiver.  

Specialized selv står for det meste av komponenter som hjul, dekk og kontaktpunktene på sykkelen.

Der noen produsenter velger å utstyre sykler i denne kategorien med et såkalt mullet-oppsett (29- tommer hjul foran og 27,5 bak), har Specialized landet på 29-tommer hjul både foran og bak på Kenevo SL, med store 2,6 tommer brede dekk på brede felger.  

test specialized kenevo sl turbo elsykkel 2021
SOLIDE: Dekkene som kommer med sykkelen tåler juling, og bra er det. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Lett motor 

Det er dog motoren som skiller denne sykkelen fra andre, både helt konkret, men også som konsept.  

Kjært barn har mange navn, men Specialized-modeller med bokstavene SL i navnet er elsykler som har lavere egenvekt, en lettere motor og litt redusert batterikapasitet.

Dette er for å jobbe mot det som kan være et ankepunkt på elsykler – at de er tyngre å håndtere i terrenget.

Specialized har SL-modeller både på bysykler, stisykler og landeveissykler. 

Lignende konsepter har vi også sett fra andre leverandører, som Lapierre og Trek som bruker motorer fra tyske Fazua.  

Specialized har valgt å utvikle sin helt egne motor i samarbeid med den sveitsiske produsenten Mahle. Det er kun på SL-motorene Specialized samarbeider med Mahle. Deres fullkraftsmotorer lages i samarbeid med motorprodusenten Brose. 

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
LADEPORT: Lading av sykkelen foregår fra en ladeport nede ved krankhuset og motorrommet på sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Motoren heter Specialized SL 1.1, og er den samme som vi finner på Turbo Levo SL og bysykkelen Vado SL for å nevnte noe.   

SL 1.1-motoren kan du justere med Specializeds egen Mission Control app på telefonen.

Der kan du justere hvor mye assistanse du skal ha på de ulike nivående, du kan logge turer, du kan sette opp sykkelen for en tur slik at den selv beregner og fordeler batterieffekten over tid, for å nevne noe.  

Fremst på overrøret sitter en ny computer – her er et display integrert i selve overrøret, hvor du tidligere kun fant en av/på-knapp, batteriindikator og justering av assistansenivå.

Her får du nå et display, hvor du kan skifte mellom forskjellige skjermbilder. Hva skjermbildene skal inneholde, kan du også endre via appen.  

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
DISPLAY: Mastermind TCU kaller Specialized denne kontrollenheten og skjermen på overrøret. Hvordan displayet ser ut, kan du justere i appen på smarttelefonen din. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Motoren kontrolleres via en bryter på styret, som er blant de aller slankeste og netteste i klassen. Tre gummierte knapper er alt du trenger og får på venstre side av styret.

En for mer motorkraft, en for minus og en shuttle-knapp som tar deg rett opp til maks motornivå uansett hvilket nivå du er i fra før.  

Og for å ta det konkrete: Sammenligner vi Kenevo SL med den originale Kenevo elsykkelen, så er det altså snakk om en sykkel med like mye vandring, like komponenter og likt tiltenkt bruksområde, men som likevel er ganske så forskjellig. 

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
BEST I KLASSEN: Bryteren som du kontrollerer motoren med er det ikke mange elsykkelprodusenter som klarer å matche per i dag. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Kenevo SL en ganske annen sykkel enn den kraftigere Kenevo. 

Da dette da er en SL-versjon, veier den ca 5,5 kilo mindre enn Kenevo, og bare 4 kilo mer enn den umotoriserte Enduro-modellen som ellers er sammenlignbar.

Praktisk bruk  

Vi har testet Specialized Turbo Kenevo SL Expert på flere turer i Nordmarka utenfor Oslo. 

Ettersom dette er en grov sykkel basert på Enduro-plattformen til Specialized har vi oppsøkt bratte og lange utforkjøringer for det meste, men den har også blitt brukt til lengre stiturer i variert terreng.   

Vi testet sykkelen i midtposisjon på styrevinkel, og høy innstilling bak, før vi etterhvert justerte styrelageret til å bli én grad slakere.  

Enduro med motor 

Med 170 millimeter vandring foran og bak er det opplagt at dette ikke er en sykkel ment for de lange ekspedisjonene på småkupert sti – her er det de grove utforkjøringene og egenskapene der som er prioritert.  

Men Kenevo SL oppleves ikke som så tung og drågete som tallene skulle tilsi. På kuperte stier tar den seg bra fram, både i lengre tekniske klatringer, og opp små crux.  

Bakdemperen fra Fox har en bryter for å stramme opp dempingen til klatringer, men kombinasjonen av et effektivt demperoppheng og motor gjør at vi i praksis sjelden bruker denne.  

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
DIGG: Det er praktisk med integrert verktøy på sykkelen - men til denne prisen bør man nesten kunne forvente det som et minimum. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Utfor er denne sykkelen uten tvil en av de beste elsyklene vi har prøvd, noensinne. Her får du alle de gode egenskapene fra Enduro – en annen testfavoritt – med litt økt vekt.  

Men der vi med andre og mer tradisjonelle elsykler må muskle sykkelen mye mer rundt for å få den rundt svinger, over steiner og små hindre, er Specialzied Kenevo SL nesten som en vanlig stisykkel å regne.  

Den reduserte vekten er med på å gjøre sykkelen vesentlig mer håndterbar også når det går nedover. Vi glemmer rett og slett at det er en elsykkel vi har med å gjøre.  

test specialized kenevo sl elsykkel 2021
DROPP: Små kanter i terrenget som dette er som hverdagslig å regne for en så grov elsykkel som Specialized Turbo Kenevo SL. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Midtveis i testen byttet vi ut styrelagerkoppen og fikk satt sykkelen i én grad slakere styrevinkel.  

Til tross for enda slakere vinkler er ikke dette en dorsk og treg sykkel – Kenevo SL er lett å kaste rundt i trange partier, og når uanmeldte gaps må forseres kan vi nappe i både styre og pedaler i visshet om at det ikke er for mange kilo som må flyttes på.   

Senkepinnen er litt treg – det er litt motstand både i hendel og selve aktiveringen av pinnen. Dette er ting vi hadde sett gjennom fingrene på en rimelig stisykkel, men på en sykkel i denne prisklassen forventer vi bedre.  

Prisen tilsier at Specialized bør utstyre denne sykkelen med en toppinne fra Rock Shox eller Fox, ikke en rimeligere pinne fra X-Fusion.  

Sømløst integrert 

Når det kommer til samspillet mellom rytter og sykkel så er Specialized klasseledende. Det er det flere grunner til.  

Det mest åpenbare er kontrollen du har på motoren. Bryteren ligger nesten i hånden – det er bare å flytte tommelen opp og ned for å justere motorkraften. At ikke flere streber etter å lage noe like smidig er litt rart.   

Det nye displayet er også en fin detalj – selv om det kanskje vil oppleves som mindre relevant for dem som er mer opptatt av selve syklingen enn å ta til seg masse data og informasjon underveis på turen.  Du kan også bruke din egen Garmin-computer eller tilsvarende som display. Motoren har også integrert wattmåler for dem som måtte være interessert i det. 

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
RYDDIG: Vaierføringen på Specialized Turbo Kenevo SL Expert er pent gjort. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Motorstøtten er – ikke overraskende – annerledes enn hos Pivot Shuttle. Der vi med Shimanos EP8 motor i Trail-nivå kan koste av gårde uten å bruke mye krefter, må det legges ned en vesentlig større egeninnsats på Specialized Kenevo SL med dens SL-motor.  

Det er i det hele tatt en litt annen måte å sykle på – her må man innfinne seg med at dette er elsykkelen for dem som virkelig vil tråkke selv, og ikke bare ha en «fun-switch» for å pulverisere all motstand i motbakkene. Det beste er å glemme at du har motorhjelp og sykle som vanlig, men nyte den ekstra hjelpen du får over bakketopper og inn i krevende crux. 

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
BILLIG: På en sykkel i denne prisklassen forventer vi å se en senkepinne som både er dyrere og bedre i funksjon enn denne. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Motoren er likevel imponerende. Så imponerende at vi valgte å justere ned ECO-nivået med 5-10%. Da oppleves Kenevo SL slik en litt tyngre endurosykkel uten motor ville vært i motbakkene. Vi får akkurat nok støtte til at den ekstra vekten av sykkelen ikke legger noen hemning på egeninnsatsen.  

Gjennom testen var det dette som gjorde denne sykkelen nettopp så god. Den føles mest som om du får superbein og megaform, mer enn at du faktisk sitter på en motorisert sykkel.  

På Turbo-nivå er det likevel mye støtte å hente – men når vi dro i gang små dueller på stien, er (ikke overraskende) Shimano-motoren på Pivot Shuttle helt overlegen med sine 85 newtonmeters dreiemoment.

På et oppoversegment måtte testrytteren på Kenevo SL bare si takk og farvel når testrytteren på Pivot-sykkelen klemte til.  

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
SMART: En sykkel av dette kaliberet fortjener gode bremser. Specialized har valgt å utstyre framhjulet med en ekstra stor bremseskive for større bremsekraft på 220 millimeter i diameter. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Specialized Turbo Kenevo SL er det vi vil kalle sti-entusiastens elsykkel. Hvis du er opptatt av at elsykkel ikke bare skal være en måte å kjøpe seg ut av motstand på, så er dette konseptet noe av det beste vi har testet.

Motoren gir deg akkurat nok støtte, uten å oppleves voldsom eller rykkete. Her er det mer snakk om et vennlig dytt, enn rå motorkraft som tar deg opp over alt. Du må fortsatt jobbe for å klare utfordringer, i stedet for å belage deg på masse elektrisk kraft som pulveriserer all motstand.

Alternative produkter  

Det er ikke veldig mange andre sykler i akkurat samme kategori som Kenevo SL – det vil si lav vekt og mye vandring. Men vi har testet Turbo Levo SL, som er en variant fra samme produsent med litt mindre vandring, men fortsatt lav vekt og SL-motoren fra Specialized.  

Lapierre sin E-Zesty gjør noe av det samme som Specialized sine SL-sykler, men vi opplever Fazua-motoren på denne som vesentlig svakere og dårligere tilpasset tråkking og sykling enn Specializeds SL-motor.  

Av sykler med mye vandring, så er for eksempel den originale Kenevo et alternativ, eller for eksempel Canyon Torque:ON eller Pivot ShuttleMondraker Crafty RR som vi har testet er også en grov sykkel som nærmer seg denne kategorien.  

test specialized turbo kenevo sl elsykkel 2021
LEKEN: Den lave vekten er med på å gjøre Specialized Turbo Kenevo SL medgjørlig for både hopp og sprett på stien. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Konklusjon 

At elsykler er kjedelige er en myte som for lengst er avkreftet. Men med Kenevo SL har vi funnet en ny milepæl hva angår moro, spesielt nedover, på (el)sykkel.  

Specialized har klart å angripe vektproblematikken på en fornuftig måte, som gjør at denne elsykkelen er noe av det morsomste vi har prøvd. Du kan kanskje ikke forvente å henge på vennene dine med fullkraftsmotorer når de kjører på maks, men du vil antakelig gruse dem nedover. 

Den enorme kraften og rekkevidden andre elsykler kan tilby ofrer vi glatt mot litt ekstra tråkking når vi får så til de grader igjen for strevet nedover.  

VURDERING
Utstyr mht pris
Brukervennlighet
Klatring
Teknisk terreng
Utfor
Finish
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS
 • Super app

 • Nydelig vaierføring

 • SWAT-verktøy

 • Justerbar geometri

 • Lett å håndtere i terrenget

MINUS
 • Dyr moro

 • Billig setepinne

 • Svakere motor enn på elsykler med fullkraftsmotor

 • Krevende å få demontert batteri for lading

Test av Canyon Spectral:ON CF 9

Canyons elektrifiserte sti-allrounder har kraftig Shimano-motor og sykkelegenskaper som fungerer i krevende klatringer, i bratte utforkjøringer og småkupert skogsterreng.

Test Canyon Spectral:ON CF 0
STILIG: Canyon Spectral:On CF 9 er en flott sykkel med fine linjer og ryddig integrering av motoren. Foto. Kristoffer H. Kippernes
CANYON SPECTRAL:ON CF 9
 • Canyon Spectral: On

 • Pris: 86 999 kroner

 • Vekt: 22,5 kilo

 • Canyon.com

 • Hjulstørrelse: 27,5/29

 • Størrelse testet: Large

 • Reach: 465 mm

 • Stack: 635 mm

 • Styrevinkel: 66,5 grader

 • Setevinkel: 74,5 grader

 • Kjedestag: 435 mm

 • Akselavstand: 1221 mm

 • Vandringsmengde f/b: 150/150mm

 

Utstyr:

●      Ramme: Karbon front - alu bak. Triple phase demperoppheng

●      Motor: Shimano EP8

●      Batteri: Shimano 630 Wh

●      Bakdemper: FOX FLOAT DPX2 Factory

●      Gaffel: Fox 36 Factory Grip2

●      Styre/stem: Canyon:ON CP12 carbon cockpit

●      Sete/Setepinne: Canyon SD:ON/Fox Transfer Factory 150 mm

●      Drivverk: Shimano XTR 1x12 m/10-51 kassett, Shimano Steps krank 165mm, 34 tenners tannhjul

●      Bremser: Shimano XTR 4-stempel 203/203 mm

●      Hjul/Dekk: Reynolds TR 309 E, 29 foran, Reynolds TR 367 E, 27.5 bak/Maxxis Minion DHF, 2.5 EXO foran, Maxxis Minion DHR II, 2.6 EXO+ bak

skala
7.5/10

Canyon Spectral:On er en allsidig el-stisykkel med de fleste av bransjens siste nyvinninger. 150 mm vandring både foran og bak er kombinert med den populære hjulmiksen med stort 29er-hjul foran og mindre 27,5-tommers hjul bak.

På folkemunne omtales dette som et mullet-oppsett, oppkalt etter 80-tallets trendhårsveis med kort hår oppå og foran og langt hår i nakken. Intuitivt virker det som om hårsveisen representerer det motsatte, å ha stort hjul foran og lite hjul bak, men parallellen er at det lille hjulet bak er det som står for de lekne egenskapene, festen. Det store forhjulet står for effektiviteten. 

Canyon Spectral:ON
BUSINESS: Stort forhjul gir effektiv fremdrift og solid svinggrep. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Business up front, party in the back. Et uttrykk som kan spores til lenge før hockeysveisen var populær på åttitallet. Se for deg et streit og strigla butikkvindu ut mot gata, mens det pushes dop, porno og smuglersprit på bakrommet.

Det er også et poeng, spesielt på en tyngre elsykkel som denne, at det mindre bakhjulet blir noe mer holdbart og robust sammenlignet med et tilsvarende hjul i 29-tommers størrelse.

Hjertet i Canyons Spectral:On er Shimanos nye EP8-motor. Denne er kruttsterk, relativt lett og tar liten plass i rammekonstruksjonen. Det siste er viktig for at Canyon og andre produsenter skal kunne lage en elsykkel med lignende geometri som på tilsvarende ikke-motorisert sykkel.

Canyon Spectral:ON
RYDDIG: Canyon er gode på ryddig vaierføring. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Spectral:On er likevel annerledes enn standard-Spectral på flere viktige områder. Hovedforskjellen er at standard-Spectral har 29er-hjul både foran og bak. Mer om geometrien til Spectral:On senere.

Råsterk motor

EP8-motoren til Shimano er den nyeste motoren på markedet og kategoriseres som en fullkraftsmotor. Motoren er i stand til å yte hele 85 Nm med dreiemoment. Batterikapasiteten og effektiviteten er imponerende god.

Canyon Spectral:On
MOTOR: Shimanos EP8 er målestokken når det kommer til fullkraftsmotorer på elsykler. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Med det 630 Wh store batteriet integrert i Spectral:Ons underrør opplever vi at vi kan sykle terrengturer på opp mot 10 mil med litt smart bruk av motorens eco-nivå og litt tilpassing i Shimanos intuitive mobil-app.

Har du motoren i Trail eller Boost-modus nesten hele tiden vil du likevel kunne sykle opp mot 1500 høydemeter og 3-5 mil i teknisk terreng uten å gå tom for strøm. <- Tror ikke det går med Boost, men sikker med Trail.

Canyon Spectral:On
KNAPP: Av og på-knappen sitter lett tilgjengelig på overrøret. Her finner du også en USB-C-kontakt du kan bruke til å lade lykt eller telefon. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Motorbryteren på venstre side av styret er enkel å bruke. Du trykker på den øverste knappen for mer kraft og den nederste for mindre. Hvilket modus du har motoren i er lett synlig på skjermen inne ved stemen. Fargekode, samt navnet på modusen gjør det veldig tydelig hvilket nivå du har motoren i. Ved hjelp av appen kan du også velge hva skjermen skal fortelle deg. Skjermen fungerer også som sykkelcomputer.

I motsetning til på Bosch sin toppmotor CX Performance, kan du ikke bruke Shimano-motoren og skjermen for å måle watt du legger ned i pedalene. Ønsker du å bruke Spectral:On som treningsredskap med wattmåling må du bruke watt-pedaler i tillegg.

Canyon Spectral:On
KNAPPER: Oppoverknappen gir deg mer motorkraft, nedoverknappen mindre. Senkepinnebryteren fra Shimano er lett tilgjengelig. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Shimano-skjermen holdes på plass på styret med en liten skrue. Gjengene på denne var strippet da vi mottok sykkelen, så vi måtte teipe displayet fast til styret for å unngå at det hang og slang. Canyon understreker at et slikt problem vil raskt la seg løse i en lokal sykkelbutikk på Canyons regning, hvis det ikke løses raskt direkte fra Tyskland. 

Canyon Spectral:ON
TEIP: Computerdisplayet satt løst på testsykkelen. Vi festet det med el-teip. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Med 150 mm dempervandring foran og bak plasserer Spectral:On seg midt i kategorien for allsidige, robuste stisykler med motor-hjelp. I denne kategorien inkluderer vi også sykler med 160 - 170 mm vandring. Som Santa Cruz Heckler, Mondraker Crafty RRIntense Tazer og Whyte E-150. Selv om dette er grove stisykler med mye vandring i demperne vil de også fungere til mindre brutal stisykling. Motoren vil dekke over ekstra vekt og et eventuelt effektivitetstap i tråkket.

Sykler du mye i hastigheter over motorens øvrige grense på 25 km/t vil du kunne oppleve at dette er ganske mye sykkel å dra på, men i hastigheter der motoren får lov til å gjøre jobben er Spectral:On og andre sykler i samme kategori, lettsyklede i all slags terreng, også i bratte oppoverbakker.

Shimano-motoren er såpass kraftig at vi opplever at den innimellom fremstår litt i overkant aggressiv. På glatte svaberg opplevde vi noen ganger at motoren spant oss ut av kontroll mens bakhjulet fortsatt og spinne når vi satte et bein i bakken.

På oversiden av kanter som vi må rykke med oss sykkelen opp og over, har vi noen ganger opplevd at motoren kjører litt fra oss. Nedjustering av akselerasjonsfarten i Shimano-appen bøter på dette problemet.

Shimano EP8
TUNING: I Shimano-appen kan du justere motorens nivåer opp og ned.

 Høyt utstyrsnivå

Utstyrspakka på Canyon Spectral:On CF 9 er makset ut i alle retninger. Toppdempere fra Fox gir deg mulighet til å finjustere de aller fleste parametere slik at du kan tilpasse sykkelen din kjørestil og terrenget du sykler i. 

Shimanos toppdriverk, XTR er kanskje mest kjent som girsystemet for den vektopptatte ritttsyklisten. Det er også robust nok til å takle det ekstra momentet du ofte har på pedalene når du girer på en elsykkel.

XTR-gruppa girer presist og trygt, men vi føler at hendelfølelsen og følelsen gjennom pedalene når kjedet bytter tannhjul i kassetten er noe mer ullen enn på tilsvarende drivverk fra SRAM.

Canyon Spectral:On
TOPPNIVÅ: Alle deler på Canyon Spectral:On CF 9 er fra øverste hylle. Foto: Kristoffer H. Kippernes

De kraftige bremsene med fire stempler i hver kaliper har Shimanos velkjente korte bremsehendel. Denne lar deg enkelt justere avstand til styret og trykkpunkt. Også her er det masse kraft og trygg bremsefølelse og igjen en litt ullen følelse i hendelen.

Shimano legger sin stolthet i minst mulig motstand i både gir- og bremsehendler, noe som gjør at girskift og bremsing føles friksjonsfritt, men også litt spinkelt. Liker du en kontant og fast følelse i hånda vil du nok kanskje foretrekke SRAM over Shimanos lette, supersmidige hendelfølelse.

Canyon Spectral:ON
KARBONSTYRE: Styre og stem i ett ser kult ut, men fasongen på styret er litt spesiell. Foto: Kristoffer H. Kippernes

 Mindre progressiv enn standard Spectral

Canyons vanlige Spectral 29, uten motor, fikk helt ny geometri og utforming i 2020. Spectral:On er også tilsvarende ny, og en ganske annen sykkel enn forgjengeren.

Likevel er geometrien på Spectral:On en del mindre progressiv enn det vi ser på standard-Spectral.

Spectral:On er kortere og høyre i frontramma enn sin ikke-motoriserte søster. Styrevinkelen er hele 2 grader brattere på Spectral:On enn på den supre standard-Spectralen.

Kort oppsummert gir dette noe mer nybegynnervennlige egenskaper, men også mindre råskap i høy fart og i de mest krevende utforkjøringene.  

Canyon Spectral:ON
GODE BREMSER: Shimanos XTR-bremser har supersmidig hendelfølelse og masse bremsekraft. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Geometrien på Spectral:On er tilpasset en mer variert bruk enn standard-Spectral. Standard-Spectral er en real grov sti- og endurosykkel for uvørne syklister som sykler hardt og fort. Spectral:On er satt opp slik at manøvrerbarheten er god også i lett terreng i lavere fart, på bekostning av villskap i mer krevende terreng.

Vi opplevde at fronten er noe kortere og høyere enn vi skulle ha ønsket oss, samtidig føler vi at en slakere front nok ville gitt oss enda bedre selvtillit i de aller bratteste rennene.

Canyon Spectral: On
MED SPOILER: Setet har en kant bak som virkelig lar deg sparke fra i bratte klatringer. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Demperopphenget på Spectral:On er lignende det vi ser på Canyons utforsykkel Sender og på de andre grovere stisyklene. Et ledd på kjedestaget, rett foran bakakslingen, såkalt Horst Link, er med på å gjøre fjæringen aktiv og villig. Canyon omtaler demperopphenget sitt som Triple Phase Suspension. Med dette mener de at dempingen er ekstra myk og lett i begynnelsen av vandringen, fastere gjennom midten og ganske mye strammere når du nærmer deg bunnen av vandringen.

Vi opplever at dempingen er veldig smidig og myk på tette små slag. Her minner sykkelen en del om Specializeds forrige Stumpjumper  og siste generasjon Stumpjumper EVO og disses følelse av at bakhjulet nærmest beveger seg motstandsfritt opp og ned over små slag, som røtter og steiner.

Når farten øker og vi kommer inn i vandringens midtre del oppleves det som om det fortsatt er litt lite motstand. I kompresjoner synker vi dypt ned i vandringen, noe som gjør det lett å slå pedalene nedi, til tross for at krankarmene er på korte 165 mm.

Kompresjonen gjør også at det kan være litt lett å havne noe bakpå. Her bidrar den høye fronten også. Du må være veldig offensiv og på hugget for å holde deg frempå og over fronten gjennom harde svinger og i bunnen av bratte renner.

Canyon Spectral:ON
SUPERDEMPER: Begge demperenhetene er fra Fox' toppnivå. Mange justeringsmuligheter gjør det mulig å få tilpasset demperne egen sykling og terreng. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Selv om vi opplever første og andre fase i vandringen som litt lite støttende, opplevde vi ikke å bunne bakdemperen. Selv i harde kompresjoner og i situasjoner der vi kom bakpå inn i store slag. Dette tyder på at lufttrykket i demperen ikke har vært for lavt, og at det er fjærraten i opphenget som gir den myke følelsen i dempingen. 

I slakere terreng oppleves vandringen som silkemyk og supersmidig. Det føles effektivt på slagete flater der vi kan la motoren jobbe og holde tråkkfrekvensen høy.

Sykkelen sparker også veldig godt fra i bratte motbakker - Her tar motoren over, slik at tråkkeffektivitet blir mindre viktig. Vi setter likevel pris på det aktive demperopphenget her. Det gir veldig godt grep i krevende og tekniske motbakker.

Canyon og Ergons spesielle elsykkel-sete, med en markant spoiler i bakkant sikrer at vi kan sitte godt på setet og få godt fraspark også i realt bratte kneiker, kneiker vi ville ha måttet reise oss på pedalene i hvis det ikke hadde vært for motorhjelpen.

Canyon Spectral:On
KLATREBRYTER: Bakdemperen har en bryter som lar deg veksle mellom åpen, medium og låst innstilling. Vi følte ikke behov for denne i tekniske klatringer og syklet alltid med demperen åpen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

 Vi klarer å klore oss opp bratte partier som vi ikke hadde vært i nærheten av å klare, uansett beinstyrke, uten motoren. Det at vi kan sitte på setet selv i ekstremt bratte motbakker, sikrer at vi får godt grep på bakhjulet. Her hjelper det grove og solide bakdekket også godt til. Realt grove dekk er noe du kan unne deg når du har en sterk el-motor til hjelp. Da trenger vi ikke å bekymre oss over økt rullemotstand eller ekstra vakt. Grep trumfer alt.

Canyon Spectral: On
GREP: Med sterk motor kan du unne deg et grovt dekk med myk gummi. Maks grep er viktig. Rullemotstand spiller liten rolle. Foto: Kristoffer H. Kippernes

 Det er naturlig å sammenligne Canyon Spectral:On med både Merida E-One-Sixty,  Specialized Kenevo SL  og Pivot Shuttle.

Alle disse føles bedre enn Canyon-sykkelen i de groveste utforkjøringene. Kenevo SL står så klart i en særstilling med sin superlave vekt og lette motor. Den er mer manøvrerbar i utforkjøringene enn alle de andre grove el-stisyklene på markedet.

Pivot og Merida, som har samme motor som Spectral:On fremstår begge som noe bedre tilpasset uvøren og hard sykling. Både geometri og demperopphenget på Spectral:On virker å være mer tilpasset hakket mindre aggressiv sykling enn de to tilsvarende syklene.

Det går så klart an å virkelig gi gass på Spectral:On også - men da vil vi anbefale noe høyere lufttrykk og mindre sag i bakdemperen enn 30 prosent som vi tok utgangspunkt i. Noen knepp ekstra kompresjonsdemping på den avanserte Fox-demperen vil også gi Canyon-sykkelen mer støtte i mellomregisteret.

Canyon Spectral: On
STORE SKIVER: Spectral:On kommer med 203 mm store bremseskiver både foran og bak. Dette gir maks bremsekraft og god modulasjon. Foto: Kristoffer H. Kippernes

 Konklusjon

Canyon Spectral:On er en flott og velkonstruert el-stisykkel med en utstyrspakke uten mangler. Den har allsidige egenskaper og kan brukes på lange småkuperte stiturer og på mer utfororienterte toppturer. Geometrien er ikke bransjens mest aggressive, men plasserer deg i god posisjon over sykkelen for variert stisykling.

Sykkelen er et råskinn i bratte motbakker og robust nok til å håndtere de groveste utforkjøringene du tør å utsette den for.Er du på utkikk etter en topputstyrt og allsidig el-stisykkel er Canyon Spectral:On et godt alternativ.

VURDERING
Utstyr mht pris
Brukervennlighet
Klatring
Teknisk terreng
Utfor
Finish
Sykkelglede
Snitt
Totalinntrykk
PLUSS

Kraftig Shimano-motor

Allsidige kjøreegenskaper

Topp utstyr

Supre dekk/bremser

Stillegående

God balanse oppover og nedover

Flott integrert batteri/motor

Ladekontakt til mobil/lys

MINUS

Display-skrue skjør

Litt lineær fjærrate bak

Tung å løfte/hoppe med utfor

Styrefasong ikke for alle

Test av Trek E-Caliber 9.9 XTR 2021 elsykkel

Trek har kombinert unike løsninger fra rittsyklene sine, med en lett elektrisk motor fra Fazua. Resultatet er en rakett av en elsykkel – Trek E-Caliber. Vi har testet nyheten.

test trek e-caliber elsykkel 9.9 xtr 2021 elektrisk stisykkel
HAR DEN MOTOR? Trek E-Caliber er så designmessig gjennomført at det ikke er lett å se at det er en elsykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Trek E-Caliber 9.9 XTR 2021 Elsykkel

Pris: 131 999 kroner

Vekt: 16,6 kilo, størrelse large(veid av oss)

Hjulstørrelse: 29

Vandring f/b: 120/60mm

Størrelse testet: Large

Nett: www.trekbikes.com

  

Utstyr:

Ramme: Karbon

Motor: Fazua Evation 1.0, 250Wh batteri

Gaffel: Fox Float 34 Step-cast EVOL Fit4

Bakdemper: Trek/Fox IsoStrut Facotry

Styre og stem: Bontrager Line Pro karbon, 750mm, Bontrager Kovee Pro 70mm

Sete og setepinne: Bontrager P3 Verse Pro sete, Bontrager XXX OCLV karbon setepinne

Hjul og dekk: Bontrager Kovee XXX OCLV hjul, Bontrager XR3 Team Issue 2,4» dekk

Drivverk: Shimano XTR 1x12, E*Thirteen E*spec Race Carbon 32T krank

Bremser: Shimano XTR M9120, 203/180mm bremseskiver

skala
7/10

I vinter lanserte Trek sin nyeste elsykkel til terrengsykling – E-Caliber.

Denne elsykkelen er noe helt annet enn hva vi har sett fra Trek før, med elektriske stisykler som Powerfly LT og Rail.  

Trek sier selv at E-Caliber er elsykkelen for rundbanesyklisten som vil ha litt avlastning. Så hvordan er den i terrenget? Vi har testet modellen Trek E-Caliber 9.9 XTR til 131 999 kroner. 

Blodtrimmet

E-Caliber som sykkeltype er basert på en annen relativt ny sykkel fra Trek – Supercaliber. Begge syklene bruker IsoStrut-bakdemperen som ble lansert på Supercaliber, utviklet i samarbeid med Fox.

I stedet for svingpunkter i bakramma er baktriangelet konstruert for å bøye seg, og bevegelsen tas opp i en bakdemper som sitter under overrøret.

Denne glir fram og tilbake på en skinne under overrøret. Systemet skal gi 60 millimeter vandring. 50 millimeter fra selve bakdemperen og 10 ekstra millimeter fra fleks i setestagene.

Noen forskjeller er det mellom E-Caliber og Supercaliber.

E-Caliber kommer med 120 millimeter vandring foran i stedet for 100 millimeter. Den har kraftigere dempegaffel og er utstyrt litt grovere enn rundbanesykkelen.

test elsykkel trek 2021 e-caliber
PROPRIETÆRT: IsoStrut-dempingen på Trek E-Caliber finner du også bare hos Trek. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Både gaffel og bakdemper kan låses ved hjelp av en bryter på styret. På en elsykkel hvor man gjerne har kontrollbryteren til motoren også på venstre side, levner det ikke mye plass til en bryter til en eventuell senkepinne.

Her må man i så fall gå for en bryter som beveger seg vertikalt, og kanskje får plass mellom demper- og motorbryter.

Trek E-Caliber kommer i flere versjoner, vi har fått den nest dyreste modellen på test.

Den har XTR 1x12-drivverk, og for øvrig kun komponenter av ypperste sort.

Dempere både foran og bak er av dyreste sort fra Fox, med Kashima-belegg. Disse kan låses  med én bryter fra styret. Demperne har også flere justeringsmuligheter for fin-tuning av personlige demperinnstillinger.  

test elsykkel trek e-caliber 2021
SMYKKE: Kranken fra E*Thirteen er lekker. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Trek har valgt å utstyre E-Caliber 9.9 med XTR-bremser og da versjonen med fire stempel i hver kaliper – for økt bremsekraft. Det er fornuftig nok valgt en stor bremseskive på 203 millimeter foran, og 180 millimeter bak. 

XTR-gruppa kjenner vi fra andre toppmodeller vi har testet det siste året. Kassetten har 10-51-utveksling, og er paret med en karbonkrank fra E*Thirteen med drev med 32 tenner. 

Trek sitt eget husmerke Bontrager står for flere komponenter. Både stem, styre, sete og setepinne er fra Bontrager. De råflotte Kovee XXX-hjulene med karbonfelger likeså.

E-Caliberen kommer med skikkelig feite dekk – hele 2,4 tommer brede Bontrager XR3. Dekkene har små knaster og lettrullende mønster.

test elsykkel trek 2021 e-caliber
HVA SKJER? Vi liker setet fra Bontrager godt, men skulle gjerne sett det montert på en senkepinne i stedet. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Av det som fremstår som uforståelige grunner for oss, har Trek valgt å ikke utstyre de to toppmodellene av E-Caliber med senkepinne. Argumentet skal blant annet være vekt.

At en sykkel av dette kaliberet(no pun intended) kommer uten en så vital komponent skjønner vi ikke. 200-300 gram ekstra på en allerede lett el-sykkel spiller ingen rolle i motbakkene der motoren uansett kan hjelpe deg opp til god hastighet. Nedover og i teknisk terreng derimot har en senkepinne stor effekt.

Senkepinnen er en av de viktigste oppfinnelsene i terrengsykling de siste årene, og vil være helt vesentlig for hvor bra sykkelen fungerer spesielt når det går nedover i teknisk terreng.

Med en oppgitt vekt på rett over 15 kilo er dette uansett en av de letteste elektriske stisyklene på markedet.

test trek elsykkel e-caliber 2021
TOPP: XTR-gruppa fra Shimano er det lite å utsette på. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Det er seks tilgjengelige modeller for det norske markedet.

Den rimeligste, E-Caliber 9.6 har en listepris på 74 999 kroner. Toppmodellen, som er identisk med vår med unntak av drivverk, ligger på 142 999 kroner.

Det er verdt å merke seg at alle modellene utenom de to dyreste da har senkepinne. 

De ulike modellene kommer også i forskjellige farger – XTR-utgaven vi har testet har hele fire forskjellige fargealternativer. 

Motoren

På E-Caliber har Trek fått utviklet en motor i samarbeid med motorprodusenten Fazua. Her i Norge er Fazua kanskje ikke like kjent som Shimano og Bosch, men den tyske motorprodusenten har lang erfaring.

Vi stiftet bekjentskap med Fazua-motoren da vi testet Lapierre E-Zesty i 2019.

Motoren i Trek-sykkelen er en videreutvikling av denne. 

Så er heller ikke dette en motor slik som mer konvensjonelle varianter fra Bosch og Shimano.

test trek elsykkel 2021
BRYTER: Bryteren fra Fazua er kompakt. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Trek og Fazua har valgt en løsning som ligner mer på den hos Specialized Turbo Levo SL – her er både vekt, dreiemoment og batterikapasitet redusert, men med det også vekten.

Fazua Evation-motoren har et maksimalt dreiemoment på 55 newtonmeter, og kommer med et 250Wh batteri.

test trek elsykkel e-caliber 2021
AVTAKBART: Batteriet sitter på undersiden, og kan enkelt fjernes for lading. Dette er et pluss for dem som ikke vil dra med seg elsykkelen innomhus. Foto: Kristoffer H. Kippernes

På Fazua-motoren sitter også batteri og motor i én pakke, som du kan ta av sykkelen. Dermed kan du fjerne 2,9 kilo vekt fra sykkelen. Du kan montere et deksel over åpningen i underrøret og sykle med sykkelen uten motor og batteri, hvis du skulle ønske det.

Batteriet er lett å ta ut av rammen for lading. Du må ha nøkkel som du vrir om i siden av underrøret, og så løsner du batteriet med en hendel. Laderen kobles til med et magnetisk knepp, noe du vil kjenne igjen hvis du har en gammel laptop av typen Apple.

test trek elsykkel 2021
MINIMALISTISK: Motoren fra Fazua er en av de mest kompakte og letteste på markedet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Fazua har også en app som du kan koble mot motoren.

Her kan du, i likhet med motorer fra Specialized og Shimano justere forskjellige profiler og nivåer av assistanse. 

Betjeningsbryteren for motoren sitter på venstre side av styret, og har tre knapper. Av/på, og knapper for å henholdsvis justere assistansen opp eller ned. Det er lysdioder som indikerer hvilket assistansenivå du bruker, og hvor mye batterikapasitet som er igjen.

Praktisk bruk

Vi har testet Trek E-Caliber på stier av varierende vanskelighetsgrad, og grusveier i Nordmarka utenfor Oslo over flere dager på varierende føre, både i plaskregn og på støvtørt underlag. 

Sti eller ritt?

Husker du den gangen du var i ditt livs form?

Kanskje en sesong hvor alt stemte, og du bare kunne dra på tur etter tur, frisk med overskudd? 

Litt slik er det å sykle elsykkel generelt, men også på E-Caliber spesielt. Ivrige terrengsyklister som er glad i å jage sti i høy fart vil garantert like responsen du får fra denne sykkelen. 

Oppover er dette en rakett – demperopphenget føles ikke like sofistikert som de beste på markedet, men det føles rasende effektivt. Dempingen føles mer spretten og ettergivende, enn komfortabel og avmålt.  

test trek elsykkel e-caliber 2021
PEN OG PRAKTISK: Trek sitt Knock Block-patent forhindrer styre og gaffel fra å slå mot ramma ved store utslag. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Dempingen kan du også låse fullstendig fra styret – bryteren låser av både gaffel og bakdemper, og i vekslende terreng kan du dermed i en kort vending stive av alt og tråkke det du makter, i tillegg til motorassistansen.

Utfor er E-Caliber kapabel som bare det.

Trek har i praksis gjort det som ville vært våre første oppgraderinger på Supercaliber: fått på mer vandring foran og litt feitere dekk. Det innbyr til å sykle både fort og lekent – er du av typen syklist som liker å jage flytstier både i marka og på fjellet, vil du lett like hvordan E-Caliber responderer på sti utfor.

Den aller viktigste oppgraderingen er derimot sløyfet på akkurat denne modellen – en senkepinne. Du får det på alle E-Calibermodellene, bortsett fra de dyreste.

test trek elsykkel 2021 e-caliber
STØTTE: Fazua-motoren er mer enn kraftig nok til å hjelpe deg både i små og store oppoverbakker. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Med litt mer vandring og en kraftigere gaffel blir frontpartiet solid, og sykkelen går akkurat dit vi peker den ned bratt terreng.

Ser vi bort i fra mangelen av senkepinne føles E-Caliber både solid og tillitvekkende.

Med en så kapabel sykkel under oss er det et stort savn å ikke kunne justere ned setehøyden hurtig før krevende utforkjøringer for å både kunne sykle fortere, men også med mer kontroll.

test trek elsykkel e-caliber 2021
SUPRE: De store Bontrager-dekkene kler sykkelen godt. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Selv om E-caliber kun har 60 mm vandring bak føles den solid og villig i slagete terreng utfor.

Den ekstra tyngden fra motoren og de store dekkene gir sykkelen en god, plantet følelse vi ikke hadde forventet med så kort vandring. At en sykkel oppleves som om den har mer vandring enn papiret tilsier, er positivt. 

Det er ikke dermed sagt at den hamler opp med fullblods stisykler med motor, men den er minst like kapabel som mange sporty stisykler vi har prøvd. 

Superlett og kraftig

Med et stadig større utvalg elsykler på markedet, står det store slaget nå om hvem som best klarer å integrere motoren i en sykkel. Her har samarbeidet mellom Trek og Fazua slått positivt ut. 

Siden motoren er så kompakt, og batteriet så lite, er det knapt synlig at dette er en elsykkel.

Bryteren ligger fint på styret, og utformingen er fin, men ikke helt uten ankepunkter.

test trek elsykkel e-caliber 2021
ACTION: Bryteren under styret på venstre side er for dem som mener alvor. Med ett klikk får du låst av både gaffel og bakdemper, og det er bare å klinke til. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Bryteren fra Fazua som styrer motoren, er kompakt og ligger lagelig til ved venstre holke. Om noe er den en av de mer subtile bryterne på markedet. Knappene ligger helt i flukt med overflaten, men virker å være mer sensorbasert enn trykkbasert. Her er det ikke noe distinkt klikk når du treffer knappen.

Det gjør det vanskelig å få bekreftelse på om tommelen har truffet riktig knapp før du trykker, og ikke minst å trykke riktig. Man kan dog stille inn i Fazua-appen hvor sensitiv bryteren skal være. 

I regn med våte hansker ble dette ganske krevende, vi hadde flere episoder hvor tommelen skled av bryteren, at vi ikke traff riktig knapp, eller at vi i verste fall gikk fra laveste til høyeste assistansenivå uten av det var hensikten.

Mer artikulerte knapper på bryteren slik som både Shimano, Specialized, Bosch og andre bruker hadde vært en stor fordel.

test elsykkel trek 2021 e-caliber
GOD BALANSE: Med lav vekt blir det enkelt å håndtere E-Caliber i terrenget. Ser vi stadig flere produsenter gå denne veien? Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvor mye assistanse du bruker, og resterende batterikapasitet indikeres med små lysdioder på bryteren. Disse kunne også med fordel vært gjort både større og mer synlige. Når du i fart på sti prøver å se ned på bryteren for å orientere deg, er det ikke ønskelig å holde blikket der for lenge fordi man ikke ser detaljer tydelig nok.

Ser man bort fra selve bryteren, har motoren fra Fazua blitt kraftig forbedret siden sist vi testet den. Med sine 55 newtonmeter i dreiemoment er den kraftigere enn SL 1.1-motoren fra Specialized, og sparker skikkelig fra. 

Der den forrige utgaven av denne motoren ikke helt traff blink på grunn av manglende støtte, er dette et helt annet vesen. Selv i laveste assistansenivå sparker den ok fra, og med nok støtte til en mer alminnelig kadens får vi hjelp helt til motoren er pliktig å kutte ved 25 km/t. 

Et stort pluss med motoren er også at den er en av de mer stillegående motorene vi har prøvd på en elsykkel.

test trek elsykkel e-caliber
FULL STOPP: XTR-bremsene med fire stempel i kaliperne gjør oppbremsingen forutsigbar. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I likhet med både SL 1.1-motoren og Shimano EP8-motoren for å nevne noen, er den mer enn kraftig nok selv i laveste assistansenivå, så vi valgte å justere ned kraften litt.

Dette gjøres forholdsvis enkelt med Fazua sin egen app, som du laster ned til smarttelefonen din. I appen kan du også opprette ulike profiler som du kan sette opp på forskjellige måter.

I noen situasjoner opplevde vi at motoren ikke trakk helt jevnt og forutsigbart. Den tok litt tid for å komme i gang på toppen av bratte klatringer og gikk litt inn og ut, også i hastigheter under 25 km/t. Noe av dette kan du justere i appen.

Vi måtte oppgradere firmwaren på motoren først for å kunne gjøre dette – en prosess som involverer å fjerne batteriet/motoren fra ramma, løsne et deksel og koble motoren til en datamaskin. Dette var det gode instruksjoner for på Fazua sine hjemmesider. 

Vi syklet aldri så langt under testen at vi gikk tomme for batteri, så batterikapasiteten på 250Wh kan vi anta vil holde helt fint til vanlig bruk, og uten uvøren bruk av maks assistanse.

Hvem bør kjøpe Trek E-Caliber?

Trek E-Caliber føyer seg inn i segmentet med hybrid-elsykler hvor man belager seg på et annet motorkonsept med redusert vekt og effekt, men også mer lekenhet og respons.

Hvis du vil kjøpe elektrisk stisykkel i den tro at den bare skal dra deg opp alle bratte bakker i nesten ubegrenset tid, og sykle grove stier ned igjen, bør du se mot mer tradisjonelle elektriske stisykler, som vi har flere tester av.

Er du derimot typen som verdsetter å kunne trå dine egne watt, og ikke minst kunne sykle som om du ikke hadde motor, bør du ta en titt på Trek E-Caliber.   

test trek elsykkel 2021 e-caliber
RASK: De som helst vil ha en lett og kvikk elsykkel bør se mot E-caliber. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Alternative produkter 

Trek E-Caliber kan vi putte i kategorien ekstra lette elsykler – der motorytelse og konsept er noe justert.

Selv om den ikke har like mye vandring, vil det være naturlig å se den i samme kategori som Specialized Turbo Levo SL. Lapierre lager også sykkelen E-zesty som er bygget rundt samme konsept.

Konklusjon

Trek E-Caliber er en forfriskende og nyskapende elsykkel på flere måter. Den er både lett, har en god motor, og gir motor til en kategori sykler vi ikke har sett så mye av før.

Har du gjort deg opp en mening om at elsykler bare er tunge og kjedelige, bør du definitivt gi denne et forsøk. 

Hvis det er rittsykkelfølelsen du jager, men med litt assistanse vil Trek E-Caliber være et veldig godt alternativ.

Kjøper du akkurat den modellen vi har testet her, bør en senkepinne være den første oppgraderingen du gjør.

VURDERING
Utstyr mht pris
Brukervennlighet
Klatring
Teknisk terreng
Utfor
Sykkelglede
Finish
Snitt
Totalvurdering
PLUSS
 • Strøken finish

 • Flotte hjul

 • Lett!

 • Kan brukes uten batteri

 • Superlett å ta ut batteri for lading

 • Intuitiv og god app + Stillegående motor

MINUS
 • Ikke senkepinne

 • Mange brytere på styret kan gjøre det krevende å finne plass til bryter til senkepinne

 • Bryteren til motoren kan bli bedre

 • Lite brukervennlig bryter

Test av Pivot Shuttle XTR 2021 elsykkel

Pivot har satset alt på ett kort med Shuttle som eneste elsykkel. Den har mye vandring, er satt opp for grov stisykling og har enorm batterikapasitet. Har de truffet blink?

test pivot shuttle elsykkel 2021
TEST AV PIVOT SHUTTLE: Elsykkelen fra Pivot har mye vandring og stor batterikapasitet og rekkevidde. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Pivot Shuttle 29 Team XTR
 • Pris: 94 900 kroner 

 • Vekt: 22,66 kilo

 • Nett:pivotcycles.com  

 • Hjulstørrelse: 29 

 • Vandringsmengde f/b: 160/140mm 

 

 • UTSTYR 

 • Ramme: Karbon 

 • Bakdemper: Fox Factory Float DPX2 

 • Gaffel: Fox Factory E-MTB 38, GRIP2  

 • Motor: Shimano EP8 

 • Batteri: 726Wh 

 • Styre/stem: Phoenix Team Low Rise Carbon, Phoenix Team Enduro/Trail stem 

 • Sete/setepinne: Pivot Pro E-Bike sete, Fox Transfer Factory senkepinne 

 • Hjul/Dekk: DT Swiss EB 1535 hjul, Maxxis Assegai DHF 29" x 2.5" TR, EXO+, 3C 

 • Maxxis Minion DHRII 29" x 2.4" TR, MAXXTERRA, EXO+, 3C dekk. 

 • Drivverk: Shimano XTR/XT 1x12 

 • Bremser: Shimano XTR Trail, 203/180mm bremseskiver 

skala
8/10

Amerikanske Pivot har vært kjent for å lage kvalitetssykler til stisykling i en årrekke.

På fulldemperne sine har de benyttet seg av DW-link, et kritikerrost demperoppheng, også av oss i Terrengsykkel.  

Shuttle er deres eneste elsykkel i produktlinjen. Navnet er hentet fra et begrep i terrengsykling – shuttlebasert sykling, altså nedoverorientert sykling med biltransport tilbake til toppen.

Med elsykkel tar man bilen ut av regnestykket og transporterer seg selv billig til neste topp.   

Den typen sykling betyr gjerne mange høydemeter med utforkjøringer, som gjør at sykkelen må tåle mye.     

Laget for røft terreng 

Pivot Shuttle har 140 millimeter vandring bak, og 160 millimeter foran. Kanskje noe mindre enn vi er vant med på en hardcore endurosykkel, men Pivot har lang erfaring med noe kortere vandring bak enn foran.  

Det avanserte bakhjulsopphentet levert av Dave Weagle er også bra på å gi følelsen av mer vandring enn det man faktisk får.  

Pivot har vi tidligere gitt gode skussmål for byggekvalitet, både på den grove endurosykkelen Firebird 29 og den lettere stisykkelen 429 Trail. Elsykkelen Shuttle er ikke noe unntak. Rammen i karbon har fine linjer.   

Det noe svulstige underrøret rommer det store batteriet, som sitter bak et deksel festet med skruer. Det betyr at du får en liten mekkejobb om du har tenkt å lade batteriet uten å ta med sykkelen til egnet stikkontakt.  

test pivot shuttle elsykkel 2021
BREIALT: Det enorme underrøret huser batteriet, som har stor kapasitet. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Som modellnavnet tilsier er det Shimano XTR som er gjengangeren i på komponentsiden her.

Med noen unntak er det meste av drivverk og bremser fra Shimanos ypperste utstyrsnivå, og drivverket er selvsagt en 1x12-variant slik seg hør og bør i 2021.  

Også Fox-demperne er fra øverste hylle. Her er det Factory-dempere fra Fox både foran og bak – begge i elsykkel-spesifikke varianter. Disse byr på rikelig med justeringsmuligheter og Fox sine aller beste demperenheter.  

test pivot shuttle elsykkel 2021
ELSYKKEL-SPESIFIKK: Demperne fra Fox er fra elsykkel-linjen til demperprodusenten. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Hjulene er dra DT Swiss – også dette er elsykkel-spesifikke hjul, med reale 30 millimeter innvendig felgbredde, skodd med feite dekk fra Maxxis.  

Praktisk bruk  

Vi har tatt med Pivot Shuttle på flere av de groveste utforstiene i Nordmarka utenfor Oslo, men også på flytstier der motoren kan få strekke litt på beina.  

Age is just a number… 

… og det begrepet kan man til en viss grad bruke om dempervandring også.  

 Det er lett å argumentere slik at hvis du har elsykkel, så er det det ikke så nøye hvilket demperoppheng du har. Det er en sannhet med modifikasjoner. Har du bare tenkt å kjøre med motoren på full gass hele tiden vil det kanskje stemme litt, men er du opptatt av å jobbe litt selv, vil demperopphenget ha noe å si.  

Og her imponerer DW-link-opphenget igjen. Som vi har påpekt på både Pivot 429 TrailIbis Ripley, Ibis Ripmo, Pivot Firebird og andre stisykler med dette demperopphenget, oppleves det nesten som om sykkelen går i plan når vi får opp farten – vi skyter fram og oppover alle hindringer.  

Det er ikke bare motoren som gjør at klatringene blir både morsomme og inspirerende. Bakhjulsopphenget gir oss også suverent fraspark og grep opp krevende klatringer.  

test pivot shuttle elsykkel 2021
TOPP: Bakdemperen fra Fox er fra øverste hylle, med Kashima-belegg som skal gi mindre friksjon. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Utfor  

Til tross for en mer tradisjonell og kraftig motor enn på Kenevo SL, er Pivot lett til elsykkel å være. Med 22 kilo er den ikke tung for klassen sin, men den ekstra vekten kjennes likevel godt.  

Her må vi planlegge neste trekk i stien litt mer enn med Kenevo SL. Når vi slipper oss ned bratte skrenter og skal ta ned farten er det noen kilo ekstra som må tas hensyn til. Å løfte bakhjulet for å vinkle sykkelen med underlaget over bratte kanter, krever mer aktivt kroppspråk enn på lettere sykler, både med og uten motor. Bunny-hopping og andre manøvre der vi må bruke overkroppsmuskulatur for å få med sykkelen gjør oss mer slitne og krever mer innsats enn på Kenevo SL. 

Det samme gjelder når vi skal kaste oss rundt i krappe svinger og gjøre klar til å sette opp neste sving. Geometri, dempere og alt annet spiller på lag, men det er rett og slett noen kilo ekstra vi må bruke krefter på å kaste rundt.  

test pivot shuttle elsykkel 2021
STIV: Rammen er konstruert solid - her er det lite som flekser. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Det positive er at Pivot heller ikke har droppet en av sine andre forcer – å lage skikkelig stive og solide rammer. Shuttle føles på ingen måte myk eller flimsete i svinger, karbonramma med de feite rørene går akkurat dit vi peker, og her er det ingen ting som svikter i uønsket retning.   

Til tross for noe kortere vandring enn Kenevo SL, har ikke Pivot Shuttle noen problemer med å hamle opp med de groveste utforkjøringene vi tester den i.  

Demperne fra Fox er fra toppnivået i Factory-serien, og det merkes. De sluker rått unna, og hjelper både sykkel og demperoppheng å yte best mulig. Moderne, brede felger med kraftige dekk er med på å forsterke følelsen av uovervinnelighet.  

test pivot shuttle elsykkel 2021
BRATTA: Vi oppsøkte noen av de bratteste stiene vi kunne finne med Pivot Shuttle.Foto: Øyvind Aas.

Kraftig motor 

Motor-opplevelsen er – ikke overraskende – en helt annen på Pivot Shuttle enn på Specialized Kenevo SL. Shimano lanserte for et snaut år siden sin EP8-motor, og den er en av våre absolutte elsykkelmotor-favoritter.  

Den er også en av markedets desidert kraftigste elsykkelmotorer.  

Støynivået er også veldig lavt på EP8-motoren.

Når vi kjører Shuttle-sykkelen i ECO-modus, er motorstøyen knapt merkbar. Med denne vil ikke lyden av fuglesang og hakkespetthakking bli forstyrret av motorsus. 

test pivot shuttle elsykkel 2021
DISPLAY: Displayet til EP8-motoren ligger ved senter av styret, og har god visibilitet, selv når du sykler med litt fart. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Den er også mer enn kraftig nok. Så kraftig, at vi i småkupert terreng på sti valgte å justere ned assistansenivået innenfor ECO-modusen i Shimanos praktiske mobil-app. 

Trail-nivået på motoren brukte vi bare i korte partier, og toppnivået, Boost er så kraftig at vi sjelden eller aldri har bruk for det på sti, etter vår mening. Opp bratte grusklatringer kan det dog komme til sin rett. 

test pivot shuttle elsykkel shimano ep8
STERK: Shimano EP8-motoren er mer enn kraftig nok for sykling du skal gjøre i terrenget. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Shimano har også utviklet sin egen app, så det er lett for deg som bruker å justere assistansenivået. Det er praktisk, når motoren er så kraftig at det nesten handler i større grad om å temme den, enn å utnytte alle kreftene du har til rådighet.  

Motorbryteren på styret fungerer fint, men har ikke samme ergonomi og enkelhet om Specialized sin. 

Her har Shimano, og forsåvidt også Bosch og andre elsykkelprodusenter fortsatt en vei å gå. Specialized har vist at det kan gjøres helt enkelt og dermed også mest brukervennlig med sin nette og robuste bryter.  

test pivot shuttle elsykkel 2021
KOMMER SEG: Bryteren som kontrollerer Shimano EP8-motoren er en av de bedre på markedet, men vi mener det fortsatt kan gjøres smidigere. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Batterikapasiteten på Pivot Shuttle er enorm. Vi brukte sjelden mer enn 30% av det 726 Wh store batteriet til korte kveldsturer, selv når vi brukte Trail- og Boost-nivå opp bratte grusklatringer. 

For å sette sykkelen skikkelig på prøve, testet vi en tur hvor vi syklet cirka 37 kilometer med 1200 høydemeter i Nordmarka i Oslo.

Vi kjørte en nedjustert versjon av ECO-modusen hele veien, og da fikk vi mer enn nok kraft til å hjelpe oss opp selv klatringen til Fagervann, som er en av de mest brutale motbakkene i Oslo.

test pivot shuttle elsykkel 2021
PÅ-KNAPP: Bryteren for å skru på motoren er lokalisert oppe ved styrerøret. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Etter endt tur var fasit at vi fortsatt hadde tre av fem tilgjengelige stolper på batteriindikatoren igjen.

Det er mange faktorer som spiller inn, men er du konservativ med motorbruken vil du kunne sykle skikkelig lange stiturer på denne sykkelen, eller shuttle mange runder i din favoritt-utforkjøring.  

Sånn sett er Pivot Shuttle en elsykkel som kan passe flere typer syklister.

Vil du bare ha litt assistanse, kan du enkelt justere ned dette, men er du opptatt av å bruke helt minimalt med krefter i alt av motbakker, er dette en sykkel som innfrir på alle mulige måter med den enormt kraftige motoren og det store batteriet.  

Alternative produkter  

Som en av de grovere alternativene på markedet, plasserer Pivot Shuttle seg i samme segment som Specialized KenevoSpecialized Kenevo SL og Mondraker Foxy RR som vi har testet, men også elsykler som Merida E-One Sixty, Specialized Turbo Levo og Santa Cruz Heckler er alternativer.  

Konklusjon 

Pivot Shuttle er en super elsykkel for stisykling. Den har sin hang mot den nedoverbaserte syklingen med mye vandring og grove komponenter.   

Samtidig har den et enormt batteri som gir deg god rekkevidde, og et tråkkeffektivt demperoppheng som tilsier at dette kan være en super sykkel også for lengre stiturer i marka.  

   

VURDERING
Utstyr mht pris
Brukervennlighet
Klatring
Teknisk terreng
Utfor
Finish
Sykkelglede
Snitt
Totalvurdering
PLUSS
 • Supre dempere

 • Sterk motor, fin app

 • Lite støy fra motor

 • Supert demperoppheng

 • Stor batterikapasitet

MINUS
 • Ikke flaskeholder

 • Ikke så manøvrerbar som lettere sykler

 • Litt krevende tilgang til selve batteriet

Hvor lenge varer batteriet på en elektrisk stisykkel?

De fleste moderne elektriske stisykler som kom ut i år (2020) eller i fjor, har et 500 Wh batteri som holder i cirka 1000-1200 høydemetere, sånn grovt regnet. De fleste vil oppleve at det tilsvarer en cirka 4 timers lang sykkeltur – hvor størstedelen av syklingen foregår på sti.  

Et full-ladet batteri kan derfor gi deg 30-40 kilometer på sti, alt etter hvordan du benytter deg av motorens ulike kraftnivå, om det er vått, hvor bratt det er etc. 

Hvor lang tid tar det å lade batteriet på en elsykkel?

Du må regne med at det fort tar 3-4 timer å lade batteriet opp til 100%. Det kan derfor være fint å innarbeide gode rutiner på å sette sykkelen til lading slik at du slipper å oppleve at du er tom for strøm når du skal ut på tur. Få svar på flere spørsmål om batteri og batteritid på elsykler her