Tubeless, dekkinnlegg og slangeløst dekk til sykkel

Tester av dekkinnlegg og tips til slangeløst oppsett på sykkel

Slangeløst oppsett kan gjøre at du punkterer mindre, og får en bedre sykkelopplevelse. Her får du tips til hvordan du setter opp sykkeldekk slangeløst, og tester av dekkinnlegg.

Test av CHS 29 light 27 ritthjul. Foto: Kristoffer H. Kippernes
SLANGELØST SÅ KLART: Hjulene er klargjort for slangeløs sykling.

Å kunne sykle uten slanger er kanskje en av de mest betydningsfulle innovasjonene vi har sett i terrengsykling. Slangeløst oppsett, eller tubeless som det også kalles, kan være med på å redusere sannsynligheten for punkteringer, og hvis du i tillegg bruker ett dekkinnlegg kan du redusere både faren for puntkeringer og skade på felgen.

Her skal vi ta deg gjennom hvordan du setter opp dekkene dine slangeløst, fordeler og ulemper, og vi har testet flere dekkinnlegg. Scroll deg videre for å bli litt klokere!

Vi har testet en rekke dekkinnlegg:

Hva vil det si å sykle tubeless eller slangeløst?

Det er like enkelt som det høres ut som - du har simpelthen ikke en slange inne i dekket ditt. Når du sykler med slangeløst oppsett, er slangen erstattet av en spesialventil, og en slangeløs væske, eller guffe som den gjerne kalles. I tillegg må du ha en spesiell type feltape eller felgbånd, som er helt lufttett. De aller fleste terrengsykkeldekk og felger på markedet i dag er såkalt tubeless-ready, eller klargjort for slangeløst oppsett.

I tillegg kan du velge å sette opp dekket med et dekkinnlegg, dette kan du lese mer om lenger nede i saken.

Hva er fordelene?

  • Punkteringer: Et slangeløst oppsett vil i stor grad beskytte deg bedre mot punkteringer. Dette gjelder både såkalte snakebites og små hull. Snakebite er når dekket komprimeres så mye at slangen kommer i klem mellom felgkant og dekk på begge sider at det punkterer, og dermed ser ut som et slangebitt.

  • Vekt: Et slangeløst oppsett kan i flere tilfeller være lettere enn slange, hvis du ser bort i fra de letteste slangene.

  • Rullemotstand: Et argument som ikke gjelder så mye på stisykler, men i teorien kan et slangeløst oppsett gi noe lavere rullemotstand, siden man fjerner friksjonen mellom slangen og dekket.

Hva er ulempene?

Selv om tubeless på mange måter gjør livet enklere, er det ikke helt uten bekymringer heller.

  • Montering: Ikke alle felg- og dekkombinasjoner lar seg sette opp like enkelt.

  • Punkteringer: joda, det er faktisk mulig å punktere med tubeless også. Dette gjelder spesielt hvis du får et hull eller en rift som er så stor at guffa ikke klarer å tette. Da må du legge i slange. Det kan bli skikkelig sølete og klissete, og er ganske utrivelig å bale med ute på stien. Hvis du i tillegg har et dekkinnlegg inni som må ut, har du en svær skum-pølse full av latexsøle som du må få med deg hjem på et vis. Stalltips: ha en plastbærepose i drikkesekken, så får du pakket det ned.

Slik gjør du det:

I videoen under ser du hvordan et slangeløst dekk settes opp. Her bruker vi hjulet og dekket fra en hardtail som egner seg godt til grusritt, men fremgangsmåten er den samme uansett om du har stisykkel, grussykkel eller landeveissykkel.

Fremgangsmåte: Slangeløst oppsett

  1. Vi begynner med forhjulet, tar det av og slipper ut lufta. Pass på mutter og ventilhette. For å ta av dekket uten å bruke dekkspake, trekker vi dekket over den ene siden av felgen, klemmer det sammen så det brettes, og dermed slipper opp på andre siden av felgen. Deretter kan vi løsne det med hånden langs felgen og trekke det av hjulet. 

  2. For at vi skal kunne sette opp hjul og dekk slangeløst, må felgen være teipet tett. Her er det tatt på gul NoTubes-teip, så ingen luft slipper ut gjennom eikehullene; Det er klargjort for slangeløst oppsett. Men vi må sette inn en ventil. Det er viktig å passe på at ventilen passer profilen i felgen. Mutteren som vi ikke trenger når vi bruker slange, trenger vi når vi skal sykle slangeløst, for da er det viktig å holde ventilen godt på plass for at det skal bli tett. 

  3. Når ventilen er på plass, finner vi fram fordekket. Pass på at du setter fordekket riktig vei. Bremseskiva er alltid på venstre side. Plasser dekklogoen ved ventilen, så den blir lettere å finne ved en eventuell punktering.

  4. Ta på dekket nesten hele veien rundt, vent kun med en liten åpning i dekket. Finn fram latexvæsken, som gjør at dekkene blir tett, og hell den inn gjennom åpningen. Denne guffen vil også tette små hull i dekket mens du sykler. Fyll dekket med passelig mengde, cirka en halv desiliter. Press resten av dekket på plass. Masser dekket, dra det på plass, så du vet at det sitter ordentlig oppi felgen. Pass på at ventilen er åpen. 

  5. Finn en god pumpe. De siste årene har det kommet kompressorpumper med et stort luftkammer, som fungerer sånn at du først pumper opp luftkammeret med masse luft, til du når rett trykk, og så slippes luften fra kammeret inn i dekket. Har du ikke en slik pumpe, er det ofte mulig å bruke vanlig pumpe eller en kompressor. Kjenn at dekket tar luft og får rett trykk. Hvor mye dekktrykk du skal ha kommer an på både felg og dekk-dimensjon.

  6. Skru igjen ventilen. Det kan være lurt å snurre hjulet for å få guffa til å spre seg godt i hele dekket, og sørge for at det blir helt tett. 

Gjør det samme på bakhjulet. 

Dekkinnlegg - ytterligere beskyttelse

Den gang terrengsyklene kom på markedet brukte man slanger i dekkene for å få sykkelen til å trille. I senere tid fant man opp slangeløse alternativer med både dekk og hjul som var spesialutviklet for å holde på lufta uten å bruke slange med såkalt guffe. Denne revousjonerende teknologien sørget for at punkteringssikkerheten økte og man kunne tillate seg å kjøre lavere dekktrykk for økt grep.

Likevel var fortsatt mange som fikk kraftige gjennomslag mot felg som medførte bulkete og deformerte felger. Det er nettopp derfor man fant opp dekkinnlegget, for å beskytte felgen mot gjennomslag, støtte opp dekkets sidevegger og bidra til enda færre punkteringer. 

Hva er et dekkinnlegg

Et dekkinnlegg er en sirkelformet ring eller tykt bånd man plasserer inni dekket som er laget av skumgummi i ulike varianter. Formålet med dekkinnlegg er å sørge for økt beskyttelse mot bulker i felgen, minske punkteringsrisikoen og gi bedre støtte til dekkets sidevegger.

Med dekkinnlegg kan du kjøre med lavere lufttrykk for mer grep og komfort, samtidig som du får et dekk som sitter bedre på plass mot felg og underlag i både sving og under kompresjoner. I tillegg gir det deg god beskyttelse mot punktering og gjennomslag mot felgen. Dekkinnlegg kan spare deg for dyre kostnader knyttet til nye felgringer og hjulreperasjoner forårsaket av gjennomslag mot felgen.

Dessuten kan du oppleve bedre grep og kontroll med underlaget da dekkinnleggene tillater lavere dekktrykk enn om du ikke kjører med innlegg.   

Slik monterer du dekkinnlegg

Å montere et dekk med dekkinnlegg er ikke så ulikt å montere et dekk uten, men litt forskjell er det. Blant annet kan det bli noe vanskeligere å få på plass siste dekksiden, slik at det kan være hensiktsmessig å installere punkteringsguffe via ventilen med en sprøyte eller flaske tilpasset ventilens diameter.

Et godt utgangspunkt før installasjonen av dekket med dekkinnlegg er at man ser over hjulets felgbånd eller felgtape, slik at du vet at hjulet er tett. Er ikke hjulet tett, vil punkteringsguffe piple ut av eikeniplene og du må ta av dekk og innlegg for å legge ny felgtape. Før du setter i gang er det også fint om hjulene som skal brukes er rene.

Det du trenger for å sette i gang er:

  • Dekkinnlegg som passer din hjulstørrelse og dekkbredde

  • Tubeless-ready dekk

  • Punkteringsguffe

  • Dekkspaker

  • Ventiler til slangeløst opplegg. Vær obs på at enkelte dekkinnlegg krever spesialventiler.

  • Ventilkjerne-verktøy

  • Fotpumpe eller kompressor

  • Tørkefille

  • Sprøyte eller flaske til å injisere punkteringsguffe kan være fint å bruke, men noen klarer seg uten ved å helle punkteringsguffen oppi dekket før siste dekkside blir satt på.

Hvis du også må ha ny felgtape:

  • Ny felgtape i samme dimensjon som felgens indre bredde

  • Syl til å lage hull til ventilen i felgtapen

Slik gjør du det

  • Sørg for at felgtapen på hjulet er helt og tett. Legg på ny felgtape hvis det er nødvendig. Start da med å legge tapen på motsatt side av ventilen og overlapp med 10-15 cm etter en runde. Klipp av med en saks

  • Stikk et lite hull i felgtapen til ventilen med en syl

  • Installer ventilen

  • Sett på dekket med den ene dekksiden satt på. Pass på at dekket står riktig i forhold til anvist rulleretning. 

  • Sett inn ønsket dekkinnlegg

  • Sett på den andre dekksiden. Bruk gjerne en dekkspak for å få på plass den siste delen av dekket. Pass på at du ikke skader felgtapen.

  • Fjerne ventilkjernen

  • Tilsett anbefalt mengde punkteringsguffe med en sprøyte eller lignende

  • Monter ventilkjernen igjen

  • Pump opp dekket slik at dekksidene smeller på plass

  • Pump opp til ønsket dekktrykk

  • Tørk bort eventuell punkteringsguffe som har rent utover felgen med en klut eller fille

Test av PTN dekkinnlegg (M/L)

Dekkinnlegg har blitt et must for mange terrengsyklister i alle grener de siste årene. Vi har testet PTN`s R-Evolution dekkinnlegg rettet mot stisykling, enduro og utfor. Det italienske firmaet leverer blant annet dekkinnlegg til den nybakte verdensmesteren i terrengsykling, Nino Schurter.

test ptn
TETT SKUM: Dekkinnlegget er laget av en type skum som skal gjøre at det ikke trekker tubeless-guffe. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
PTN M/L dekkinnlegg

Veiledende pris for settet: 995 kr (inkl.ventiler)

Vekt: 109 gram per dekkinnlegg (veid av oss)

Mål: 2.3 til 2.8 dekk

Produsent: pepistirenoodle.eu

skala
9/10

Med dekkinnlegg kan du kjøre med lavere lufttrykk for mer grep og komfort, samtidig som du får et dekk som sitter bedre på plass mot felg og underlag i både sving og under kompresjoner. I tillegg gir det deg god beskyttelse mot punktering og gjennomslag mot felgen.

Det rosa innlegget

Italienske PTN (Pepi`s Tire Noodle) leverer dekkinnlegg til både rundbane, maraton, stisykling, enduro og utfor for dekkdimensjoner fra 2.0 til 2.8 i både 26, 27,5 og 29-tommers størrelse. De er også egnet for el-sykler. Dekkinnleggene leveres i en gedigen pose sammen med de tilhørende ventilene og et ventilkjerneverktøy. Posen kan for eksempel brukes som skittentøyspose når du er på sykkelreise. Ventilene har avtagbar kjerne, slik at du kan fylle punkteringsguffe etter at dekkinnlegget er montert i dekket. Dette for å unngå søl og gjøre etterfylling enklere. Disse ventilene er spesiallaget for å fungere med dette dekkinnlegget og har to luftuttak på sidene på ventilbasen. Dette sikrer at ventilene ikke tetter seg og at punkeringsguffen blir spredd rundt i dekket.

PTN-dekkinnleggene er rørformet med et lite spor inn mot felgen for bedre kontakt mellom dekkinnlegget og felgen, og er designet slik at det oppstår en luftkanal mellom dekkinnlegget og dekket, slik at punkteringsguffen har rom å bevege seg i.

Dekkinnleggene tilpasset stisykling, enduro og utfor heter M/L av størrelsen de har. Vi veide dem til 109 gram, helt i tråd med produsentens oppgitte tall. Vi har også testet samme dekkinnlegg i størrelsen S/M, men disse er beregnet for rundbane og maraton. Test av denne finner du her. Forskjellen på størrelsene S/M og M/L er i hovedsak bredden og høyden på dekkinnlegget, som medfører at sistnevnte tåler mer juling. Dekkinnlegget er 56 mm bredt og 41 mm høyt. Dette er 8 mm bredere og høyere enn utgaven for rundbane og maraton (S/M). M/L-versjonen som vi har testet her er beregnet for dekk med en bredde mellom 2.3 og 2.8.

PTN produserer dekkinnleggene sine med såkalt “lightweight closed-cell foam” som betyr at skumringen som dekkinnlegget faktisk er, ikke tiltrekker seg punkteringsguffe. Settet med to dekkinnlegg, to ventiler, ventilkjerneverktøy og oppbevaringspose koster veiledende 995 kroner, og skal i følge produsenten bidra til økt felgbeskyttelse, reduksjon av rullemotstand, færre vibrasjoner under sykling, økt følsomhet med underlaget og redusere sjansen for punkteringer. Dekkinnlegget skal være kompatible med alle typer punkteringsguffer og skal være enkel å installere.

Montering

Vi monterte PTN M/L for 29-tommers hjul på Race Face AR30 aluminiumsfelger med 30 mm innvendig bredde både foran og bak. Dekkene vi benyttet var helt nye Maxxis Assegai 29 x 2.5 med EXO+ foran og Maxxis Minion DHR II 29 x 2.4 med EXO+ bak. Monteringen gikk veldig enkelt og vi benyttet kun en dekkspak på slutten av monteringen for å få den siste delen av den andre dekksiden  Vi erfarte at dette var en av de enkleste dekkinnleggene å montere av dekkinnlegg vi har testet.

Enkleste måten å montere innleggene er, som produsenten også viser i monteringsvideoen, å først sette på den ene dekksiden på felgen, deretter legge inn dekkinnlegget og til slutt den siste dekksiden. Vi tilførte ca 60 ml punkeringsguffe fra Muc-off via ventilen per dekk. Tilføring av guffe ved å helle væsken i dekket før man setter det på går helt fint med dette innlegget, men vi valgte å tilføre væsken via ventilen etter at monteringen var fullført. 

I bruk

Settet med PTN-dekkinnlegg ble testet over en periode på tre uker med sykling i både Fredrikstad-området og Romeriksåsen. Stiene var stort sett tørre i testperioden, og dekkinnleggene ble satt på prøve på noen skikkelig segmenter utfor med mye steiner og røtter. Når det gjelder dekktrykk kjørte vi med 20-25 psi trykk både foran og bak, og fant ut at vi fint kunne kjøre på nedre grensen uten problemer. Dette for å maksimere grepet med underlaget. Innlegget virker solid og holder formen godt, samt at det øker trygghetsfølelsen i svinger og raske utforkjøringer. Sidestøtte i svinger merker vi ikke spesielt mye til i likhet med mange andre dekkinnlegg vi har testet denne sesongen.

Vi hadde heller ingen punkteringer i testperioden med PTN M/L montert i dekkene. Vi testet til slutt også et av dekkene helt uten luft for å simulere en punktering, og oppdaget at man faktisk i verste fall kan sykle slik. Dette kan for eksempel være greit å vite på enduroritt.

Sammenlignet med andre dekkinnlegg

PTN-dekkinnlegget er av de letteste i klassen med sine 109 gram per dekkinnlegg. Dette er for eksempel 38 gram lettere enn Rimpact PRO som er beregnet for samme type sykling. At ventiler og ventilkjerneverktøy medfølger ser vi også på som et stort pluss. 

Prismessig kommer også dekkinnlegget godt ut, og er på samme nivå som Rimpact Original. Her får du mye for tusenlappen! Dekkinnlegget gjør absolutt jobben med å beskytte deg for kjedelige gjennomslag mot felgen og øker også sykkelopplevelsen i form av at man kan føle seg trygg med et solid innlegg i utforkjøringer og svinger. Sammenlignet med mange av de andre dekkinnleggene er også PTN veldig enkle å montere. Her slipper du å irritere deg over tidsbruken på monteringen. Ventilene er spesiallaget for å fungere med dette dekkinnlegget, men produsenten oppgir ikke om det ikke fungerer med andre ventiler. Vi testet noen standard ventiler uten luftuttak på sidene og disse tettet seg etter kun noen få dager.

Konklusjon

PTN dekkinnlegg for sti-, enduro- og utfor-sykling gir deg god beskyttelse mot punkteringer og bulker i felgene samtidig som du får mye for pengene. Dekkinnlegget kan være en investering som sparer deg for sure reparasjonskostnader for hjul og kan brukes i lang tid fremover. Monteringen går raskt og på kort tid er du klar for å rulle innover marka med ekstra sikkerhet inne i dekkene.

VURDERING
Valuta
Montering
Sykkelfølelse
Snitt
Totaltvurdering
PLUSS

Lav vekt

Mye for pengene

Enkel installasjon og medfølger ventiler og verktøy

Trekker ikke inn punkteringsguffe

Holdbare

MINUS

Sidestøtten kunne vært bedre

Må brukes med medfølgende ventiler med luftuttak på sidene

Test av PTN dekkinnlegg (S/M)

Dekkinnlegg har blitt et must for mange terrengsyklister i alle grener de siste årene. Vi har testet PTN`s R-Evolution dekkinnlegg rettet mot rundbane- og maratonsykling, som nylig satt inne i dekkene til den nybakte verdensmesteren i rundbane, Nino Schurter.

test av rosa dekkinnlegg
ROSA VARIANT: PTN-dekkinnleggene har en lite subtil farge. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
PTN dekkinnlegg S/M

Veiledende pris for settet: 995 kr (inkl.ventiler)

Vekt: 78 gram per dekkinnlegg (veid av oss)

Mål: 2.2 til 2.4 dekk

Produsent: pepistirenoodle.eu

skala
8/10

Med dekkinnlegg kan du kjøre med lavere lufttrykk for mer grep og komfort, samtidig som du får et dekk som sitter bedre på plass mot felg og underlag i både sving og under kompresjoner. I tillegg gir det deg god beskyttelse mot punktering og gjennomslag mot felgen.

Det rosa innlegget

Italienske PTN (Pepi`s Tire Noodle) leverer dekkinnlegg til både rundbane, maraton, stisykling, enduro og utfor for dekkdimensjoner fra 2.0 til 2.8 i både 26, 27,5 og 29-tommers størrelse. De er også godt egnet for el-sykler. Dekkinnleggene leveres i en gedigen pose sammen med de tilhørende ventilene og et ventilkjerneverktøy. Posen kan for eksempel brukes som skittentøyspose når du er på sykkelreise.

Ventilene har avtagbar kjerne, slik at man kan fylle punkteringsguffe etter at dekkinnlegget er montert i dekket. Dette for å unngå søl og gjøre etterfylling enklere. Disse ventilene er spesiallaget for å fungere med dette dekkinnlegget og har to luftuttak på sidene på ventilbasen. Dette sikrer at ventilene ikke tetter seg og at punkeringsguffen blir spredd rundt i dekket.

PTN-dekkinnleggene er rørformet med et lite spor inn mot felgen for bedre kontakt mellom dekkinnlegget og felgen, og er designet slik at det oppstår en luftkanal mellom dekkinnlegget og dekket, slik at punkteringsguffen har rom å bevege seg i.

Dekkinnleggene tilpasset rundbane og maraton heter S/M på grunn av nettopp størrelsen dekkinnlegget har. Vi veide de til 78 gram, helt i tråd med produsentens oppgitte tall. Vi har også testet samme dekkinnlegg i størrelsen M/L, men disse er beregnet for stisykling, enduro og utfor. Test av denne finner du her. Forskjellen på størrelsene S/M og M/L er i hovedsak bredden og høyden på dekkinnlegget, som medfører at sistnevnte tåler mer juling. Dekkinnlegget er 48 mm bredt og 33 mm høyt. Dette er 8 mm smalere og lavere enn utgaven for sti, enduro og utfor. S/M-versjonen er beregnet for dekk med en dimensjon mellom 2.2 og 2.4.

PTN produserer dekkinnleggene sine med såkalt “lightweight closed-cell foam” som betyr at skumringen som dekkinnlegget faktisk er, ikke tiltrekker seg punkteringsguffe. Settet med to dekkinnlegg, to ventiler, ventilkjerneverktøy og oppbevaringspose koster veiledende 995 kroner, og skal i følge produsenten bidra til økt felgbeskyttelse, reduksjon av rullemotstand, færre vibrasjoner under sykling, økt følsomhet med underlaget og redusere sjansen for punkteringer. Dekkinnlegget skal være kompatible med alle typer punkteringsguffer og skal være enkel å installere.

Montering

Vi monterte PTN S/M for 29-tommers hjul på DT Swiss` AM LN 370 aluminiumsfelger med 30 mm innvendig bredde både foran og bak. Dekkene vi benyttet var helt nye Maxxis Rekon Race 29 x 2.35 EXO foran og bak. Monteringen gikk veldig enkelt og vi benyttet kun en dekkspak på slutten av monteringen for å få den siste delen av den andre dekksiden  Vi erfarte at dette var en av de enkleste dekkinnleggene å montere av dekkinnlegg vi har testet.

Enkleste måten å montere innleggene er, som produsenten også viser i monteringsvideoen, å først sette på den ene dekksiden på felgen, deretter legge inn dekkinnlegget og til slutt den siste dekksiden. Vi tilførte ca 60 ml punkeringsguffe fra Muc-off via ventilen per dekk. Tilføring av guffe ved å helle væsken i dekket før man setter det på går helt fint med dette innlegget, men vi valgte å tilføre væsken via ventilen etter at monteringen var fullført. 

I bruk

Settet med PTN-dekkinnlegg ble testet over en periode på tre uker med sykling i Fredrikstad-området. Stiene og grusveiene var stort sett tørre i testperioden, og dekkinnleggene ble satt på prøve på enkelte stier med mye stein og røtter. Når det gjelder dekktrykk kjørte vi med 20-25 psi trykk både foran og bak, og fant ut at vi fint kunne kjøre på nedre grensen uten problemer. Dette for å maksimere grepet med underlaget. Innlegget virker solid og holder formen godt, samt at det øker trygghetsfølelsen i svinger og raske utforkjøringer. Sidestøtte i svinger merker vi ikke spesielt mye til i likhet med mange andre dekkinnlegg vi har testet denne sesongen, og vi tenker at innlegget kunne ha vært noe bredere selv i S/M versjonen for å bidra til nettopp dette.

Vi hadde heller ingen punkteringer i testperioden med PTN S/M montert i dekkene. Vi testet til slutt også et av dekkene helt uten luft for å simulere en punktering, og oppdaget at man faktisk i verste fall kan sykle slik. Det gjør at man på rundbaneritt i verste fall kan sykle til langesonen med flatt dekk.

Sammenlignet med andre dekkinnlegg

PTN-dekkinnlegget er av de letteste i klassen med sine 78 gram per dekkinnlegg. Dette er for eksempel 16 gram tyngre enn Tubolight SL som er beregnet for samme type sykling. At ventiler og ventilkjerneverktøy medfølger ser vi også på som et stort pluss. Sammenlignet med Rimpact Original, så er PTN S/M 17 gram lettere. 

Prismessig kommer også dekkinnlegget godt ut, og er på samme nivå som Rimpact Original. Her får du mye for tusenlappen! Dekkinnlegget gjør absolutt jobben med å beskytte deg for kjedelige gjennomslag mot felgen og øker også sykkelopplevelsen i form av at man kan føle seg trygg med et solid innlegg i utforkjøringer og svinger. Sammenlignet med mange av de andre dekkinnleggene er også PTN veldig enkle å montere. Her slipper du å irritere deg over tidsbruken på monteringen. Ventilene er spesiallaget for å fungere med dette dekkinnlegget, men produsenten oppgir ikke om det ikke fungerer med andre ventiler. 

Konklusjon

PTN dekkinnlegg for rundbane og maraton gir deg god beskyttelse mot punkteringer og gjennomslag moti felgene samtidig som du får mye for pengene. Legger vi til at dekkinnlegget er enkelt og raskt å montere, så er dette et meget godt alternativ for deg som sykler rundbane og maraton, uten at det går spesielt utover vekten på sykkelen. 

VURDERING
Valuta
Montering
Sykkelfølelse
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Lav vekt

Mye for pengene

Enkel installasjon

Ventiler og ventilverktøy medfølger

Trekker ikke inn punkteringsguffe

Holdbare

MINUS

Sidestøtten kunne vært bedre (innlegget kunne vært noe bredere)

Må brukes med medfølgende ventiler med luftuttak på sidene

Test av Tubolight EVO HD

Dekkinnlegg har blitt et must for mange terrengsyklister og utvalget har blitt ganske stort. Vi har testet Tubolight EVO HD, som er utviklet i samarbeid med blant annet de franske utforsyklistene Amaury Pierron og Myriam Nicole.

Tubolight EVO HD

Veiledende pris: 599 kr

Vekt: 92 gram (veid av oss)

Mål: passer dekkbredde fra 2.35 til 2.80 

Produsent: tubolight.bike

skala
8/10

Med dekkinnlegg kan du kjøre med lavere lufttrykk for mer grep og komfort, samtidig som du får et dekk som sitter bedre på plass mot felg og underlag i både sving og under kompresjoner. I tillegg gir det deg god beskyttelse mot punktering og gjennomslag mot felgen.

En videreutvikling av EVO SL

Tubolight er lett gjenkjennelig med sin blå farge på dekkinnleggene. Tubolight produserer dekkinnlegg for både landveisdekk, graveldekk og to versjoner for terrengsykler. Vi har testet både EVO SL- og EVO HD- versjonen som er designet for ulike grener innen terrengsykling. Test av EVO SL kan du lese her. Produsenten oppgir at EVO HD dekkinnlegget er beregnet for stisykling (bak), samt både foran og bak på enduro, utfor og el-sykler. Tubolight EVO HD leveres uten ventiler og skal passe felger med innvendig bredde mellom 26 mm og 46 mm. Produsenten oppgir også at EVO HD-dekkinnlegget passer best med dekk med bredde 2.35 til 2.80. Monteringsvideo finner man på produsentens hjemmeside.

Vi veide Tubolight EVO HD til 92 gram. Dette er 2 gram mer enn Tubolight oppgir. Dekkinnlegget selges enkeltvis og finnes i dimensjonene 29 tommer og 27,5 tommer. 

Et EVO HD dekkinnlegg koster veiledende 599 kr og produsenten hevder at de har utviklet et dekkinnlegg med en god kombinasjon av punkteringsbeskyttelse, rullemotstand, støtabsorbering, stabilitet og vekt. Dekkinnlegget er formet som en H og har to såkalte luftkanaler (Air-Channel teknologi), en mot felgen og en mot dekket. Tubolight hevder at denne Air-Channel-teknologien gir mye større rom for dekktrykkjusteringer og mindre sjanse for at dekket vrenges av. Ved et kraftig sammenstøt, hevder de at luften fra det øverste kammeret vil sige inn i det innerste (mot felgen), og bruke litt tid på å komme tilbake, slik at kjørekomforten skal bli bedre. Dekkinnlegget har også en bredde som er bredere enn felgen slik at man får bedre beskyttelse for slag mot felgen.

Tubolight EVO HD trekker heller ikke til seg punkteringsguffe i likhet med mange av de konkurrerende merkene og det kreves ingen spesielle ventiler for at dekkinnlegget skal fungere optimalt. Dekkinnlegget er laget av et spesialutviklet PE-materiale (polyetylen) med ekstrem lav tetthet. Dette gjør dekkinnlegget veldig lett og gjør at punkteringsguffe og vann ikke trekker inn. 

Montering

Vi monterte Tubolight EVO HD på DT Swiss FR560 aluminiumsfelger med 30mm innvendig bredde både foran og bak. Dekkene vi benyttet var helt nye Maxxis Assegai 3C MaxxGrip i dimensjonen 29x2.5WT foran og Maxxis Minion DHR II 3C MaxxTerra i dimensjonen 29x2.4 bak. Monteringen av dekkinnlegget i framdekket gikk veldig enkelt, mens bak slet vi litt mer med å få på den siste dekksiden. Her knakk vi faktisk to dekkspaker i forsøket på å få det på. Erfaringene vi gjorde her tilsier at innlegget ikke egner seg for dekk med bredde under 2.5 tommer, og kan bli en utfordring hvis man må av med dekkinnlegget under sykkeløkten.

Enkleste måten å montere innlegget er, som produsenten også viser i monteringsvideoen på sin nettside, å først sette på den ene dekksiden på felgen, deretter legge inn dekkinnlegget og til slutt sette på den siste dekksiden. På det siste steget med å få på den siste dekksiden, kan det være lurt å bruke litt grønnsåpe på både dekksiden og felgen for smidigst mulig montering.

Vi benyttet også strips for å holde noe av dekket på plass mens vi jobbet med å få på siste delen av bakdekket. Vi tilførte ca 60 ml punkeringsguffe fra Muc-Off via ventilen per dekk. Tilføring av guffe ved å helle væsken i dekket før man setter det på ser vi på som omtrent umulig med dette dekkinnlegget. Her lønner det seg å tilføre punkteringsguffe via ventilen for å unngå søl.

I bruk

Vi har testet Tubolight EVO HD på varierende underlag på stiturer i Sogndal og Fredrikstad, samt en dag i Drammen Bike Park. Vi prøvde oss litt fram når det gjelder dekktrykk, og startet først med det vi kjører med til vanlig, nemlig 20 psi. Etter en stund reduserte vi dekktrykket til rundt 17-18 psi, og merket at man fint kan gå litt ned på dekktrykket for økt grep mot underlaget. Dekkinnlegget holder også mål når det gjelder gjennomslag mot felgen og virker å være solid og sterkt.

Når det gjelder støtte i svinger og i kompresjoner, merker vi at det gir mer støtte enn for eksempel lillebroren EVO SL. Dekkinnlegget øker absolutt trygghetsfølelsen og gjør at vi turte å gi på enda mer i forhold til et dekk uten innlegg. Vi hadde heller ingen punkteringer i testperioden med EVO HD montert i dekkene. Vi testet til slutt også et av dekkene helt uten luft for å simulere en punktering, og oppdaget at man kan komme seg hjem eller ned en enduroetappe uten noe særlig luft i dekket.

Er det bedre enn konkurrentene?

EVO HD gir mer beskyttelse enn nevnte EVO SL på grunn av noe kraftigere oppbygging, derav også noe tyngre vektmessig. Sammenlignet med andre dekkinnlegg vi har testet så skårer EVO HD godt på den opplevde beskyttelsen og støtten innlegget gir. Tubolight EVO HD veier 92 gram, altså kun 30 gram mer enn EVO SL fra samme leverandør. Kjører man 2.5 dekk eller bredere ville vi valgt EVO HD av disse to fra Tubolight.

Sammenlignet med andre konkurrenter ligger EVO HD omtrent på samme prisnivå som for eksempel Rimpact Original, Tannus Armour og Vittoria. Her legger vi til at kun Rimpact av disse medfølger det ventiler, som også koster litt hvis man skulle kjøpt dette løst. Vektmessig er det helt like som Rimpact Original, men kan være noe mer krevende å montere på dekk med bredde under 2.5 tommer. 

Innlegget gjør absolutt jobben med å beskytte deg fra kjedelige gjennomslag mot felgen og øker også sykkelopplevelsen i form av at man kan føle seg trygg med et solid innlegg i utforkjøringer og i svinger. EVO HD passer best deg som gir gass utfor på sti, enduroritt eller i utforløyper i sykkelanlegg, og er en fornuftig investering du kan gjøre på sykkelen din.  Dekkinnlegget viser relativt lite tegn på slitasje, noe som er flott å se, og gjør at man kan bruke innlegget lenge.

Konklusjon

Tubolight EVO HD er et solid, lett og holdbart dekkinnlegg som gjør at du kan presse deg maksimalt utfor uten å tenke på at felgen blir bulkete på vei ned. Her får du mye for pengene og kan bruke dekkinnlegget i lang tid fremover da det ikke tar til seg punkteringsguffe. Pass på å sjekke dekkdimensjonen på sykkelen din før du vurderer å anskaffe det, vi anbefaler rundt 2,5 tommer bredde.

VURDERING
Valuta
Montering
Sykkelfølelse
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Lav vekt

Rimelig pris

Holdbare og beskytter godt

Trekker ikke inn punkteringsguffe

MINUS

Egner seg lite for dekk med bredde under 2.5

Følger ikke med ventiler

Test av Tubolight EVO SL

Dekkinnlegg har blitt et must for mange terrengsyklister og utvalget har blitt ganske stort. Vi har testet Tubolight EVO SL, som er utviklet i samarbeid med blant annet den sveitsiske rundbanesyklisten Mathias Flückiger.

Tuboligth EVO SL

Veiledende pris: 599 kr

Vekt: 62 gram (veid av oss)

Mål: passer dekkbredde fra 2.20 til 2.40 

Produsent: tubolight.bike

skala
7/10

Med dekkinnlegg kan du kjøre med lavere lufttrykk for mer grep og komfort, samtidig som du får et dekk som sitter bedre på plass mot felg og underlag i både sving og under kompresjoner. I tillegg gir det deg god beskyttelse mot punktering og gjennomslag mot felgen.

Den lette blå skumringen

Tubolight er lett gjenkjennelig med sin blå farge på dekkinnleggene. Tubolight produserer dekkinnlegg for både landveisdekk, graveldekk og to versjoner for terrengsykler. Vi har testet både EVO SL- og EVO HD- versjonen som er designet for ulike grener innen terrengsykling. Test av EVO HD kan du lese her. Produsenten oppgir at EVO SL dekkinnlegget er beregnet for rundbane (foran og bak), lett stisykling (foran), samt som dekkinnlegg i framdekket på endurosykling. Tubolight EVO SL leveres uten ventiler og skal passe felger med innvendig bredde mellom 25 mm og 42 mm. Produsenten oppgir også at EVO SL-dekkinnlegget passer best med dekk med bredde 2.20 til 2.40. Monteringsvideo finner man på produsentens hjemmeside.

Vi veide Tubolight EVO SL til 62 gram. Dette er 4 gram mer enn Tubolight oppgir. Dekkinnlegget selges enkeltvis og finnes i dimensjonene 29 tommer og 27,5 tommer. 

Et EVO SL dekkinnlegg koster veiledende 599 kr og produsenten hevder at de har utviklet et dekkinnlegg med en god kombinasjon av punkteringsbeskyttelse, rullemotstand, støtabsorbering, stabilitet og vekt. Dekkinnlegget er formet som en H og har to såkalte luftkanaler (Air-Channel teknologi), en mot felgen og en mot dekket. Tubolight hevder at denne Air-Channel-teknologien gir mye større rom for dekktrykkjusteringer og mindre sjanse for at dekket vrenges av. Ved et kraftig sammenstøt, hevder de at luften fra det øverste kammeret vil sige inn i det innerste (mot felgen), og bruke litt tid på å komme tilbake, slik at kjørekomforten skal bli bedre. Dekkinnlegget har også en bredde som er bredere enn felgen slik at man får bedre beskyttelse for slag mot felgen.

Tubolight EVO SL trekker heller ikke til seg punkteringsguffe i likhet med mange av de konkurrerende merkene og det kreves ingen spesielle ventiler for at dekkinnlegget skal fungere optimalt. Det blå dekkinnlegget er laget av et spesialutviklet PE-materiale (polyetylen) med ekstrem lav tetthet. Dette gjør dekkinnlegget veldig lett og gjør at punkteringsguffe og vann ikke trekker inn. 

Montering

Vi monterte Tubolight EVO SL på DT Swiss FR560 aluminiumsfelger med 30mm innvendig bredde både foran og bak. Dekkene vi benyttet var helt nye Maxxis Assegai 3C MaxxGrip i dimensjonen 29x2.5WT foran og Maxxis Minion DHR II 3C MaxxTerra i dimensjonen 29x2.4 bak. Monteringen gikk veldig enkelt og vi benyttet kun en dekkspak på slutten av monteringen for å få den siste delen av den andre dekksiden på plass.

test av tubolight dekkinnlegg
SIDE OM SIDE: Tubolight Evo SL og HD ved siden av hverandre. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Enkleste måten å montere innlegget er, som produsenten også viser i monteringsvideoen på sin nettside, å først sette på den ene dekksiden på felgen, deretter legge inn dekkinnlegget og til slutt sette på den siste dekksiden. På det siste steget med å få på den siste dekksiden, kan det være lurt å bruke litt grønnsåpe på både dekksiden og felgen for smidigst mulig montering. Vi tilførte ca 60 ml punkeringsguffe fra Muc-Off via ventilen per dekk. Tilføring av guffe ved å helle væsken i dekket før man setter det på går helt fint med dette innlegget, men vi valgte å tilføre væsken via ventilen etter at monteringen var fullført. 

I bruk

Vi har testet Tubolight EVO SL på varierende underlag på stiturer i Sogndal, Fredrikstad-området og på fjellturer på Sjusjøen,. Vi prøvde oss litt fram når det gjelder dekktrykk, og startet først med det vi kjører med til vanlig, nemlig 20 psi. Etter en stund reduserte vi dekktrykket til rundt 17-18 psi, og merket at man fint kan gå litt ned på dekktrykket for økt grep mot underlaget. Dekkinnlegget holder også mål når det gjelder gjennomslag mot felgen og virker å være solid og sterkt. Når det gjelder støtte i svinger og i kompresjoner kan vi ikke si at vi merket veldig stor forskjell fra andre dekkinnlegg vi har prøvd, men at støtten kanskje kunne vært en anelse bedre. Men dette er til dels også prisen man betaler ved å spare noen gram.

Dekkinnlegget øker trygghetsfølelsen og gjør at vi turte å gi på enda mer i forhold til et dekk uten innlegg. Vi hadde heller ingen punkteringer i testperioden med EVO SL montert i dekkene. Vi testet til slutt også et av dekkene helt uten luft for å simulere en punktering, og oppdaget at man faktisk i verste fall kan sykle slik, men dette er ikke noe vi ville anbefale. På dette punktet er andre dekkinnlegg bedre, for eksempel Tubolight EVO HD, som er noe kraftigere bygd.

test dekkinnlegg
BESKYTTELSE: SL-innlegget er lett og gir deg litt beskyttelse mot gjennomslag. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Ultralett

Tubolight EVO SL er det letteste dekkinnlegget vi har testet per dags dato med sine 62 gram. Til sammenligning har storebroren Tubolight EVO HD en vekt på 92 gram og Rimpact Original en vekt på 95 gram. Prismessig er disse tre på omtrent samme nivå, men Tubolight har ikke medfølgende ventiler slik som Rimpact har.

Innlegget gjør absolutt jobben med å beskytte deg fra kjedelige gjennomslag mot felgen og øker også sykkelopplevelsen i form av at man kan føle seg trygg med et solid innlegg i utforkjøringer og til dels svinger. Men det er helt klart at EVO SL passer best for rundbanesykling og lett stisykling der man ikke står i fare for å få de største gjennomslagene, i og med at det veier lite og har ikke det største volumet.

Sykler man mye grovt terreng og enduro, så bør man heller gå for EVO HD, da dette dekkinnlegget er mer solid bygd. Dekkinnlegget viser relativt lite tegn på slitasje, noe som er flott å se, og gjør at man kan bruke innlegget lenge.

Konklusjon

Tubolight EVO SL er et meget lett og holdbart dekkinnlegg som sikrer deg mot punkteringer og gjennomslag mot felgen i rundbaneløypa og på lettsyklede stier. Her får du mye for pengene og kan bruke dekkinnlegget i lang tid fremover da det ikke tar til seg punkteringsguffe. Monteringen er også veldig enkel. Dekkinnlegget er godt egnet til de som skal sykle maraton- og rundbaneritt og vil ha ekstra beskyttelse. Skal du derimot ut på grove stier og sykle enduro bør du heller gå for EVO HD fra samme produsent.

VURDERING
Valuta
Montering
Sykkelfølelse
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Meget lav vekt

Rimelig pris

Holdbare

Trekker ikke inn punkteringsguffe

Enkel installasjon

MINUS

Sideveggbeskyttelsen kunne vært bedre

Noe mer begrenset bruksområde enn andre innlegg vi har prøvd

Følger ikke med ventiler

Test av Rimpact Original

Dekkinnlegg har blitt et must for mange terrengsyklister i alle grener. Vi har testet Rimpact Original fra britiske Rimpact.

test rimpact original dekkinnlegg
I ESKEN: Her får du dekkinnlegg og ventiler pent innpakket i papp. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
TS_godt_kjøp
Rimpact Original

Veiledende pris for settet: 999 kr

Vekt: 95 gram per dekkinnlegg (veid av oss)

Mål: passer dekkbredde fra 2.3 til 2.6 

Produsent: rimpactmtb.com

skala
8/10

Med dekkinnlegg kan du kjøre med lavere lufttrykk for mer grep og komfort, samtidig som du får et dekk som sitter bedre på plass mot felg og underlag i både sving og under kompresjoner. I tillegg gir det deg god beskyttelse mot punktering og gjennomslag mot felgen.

De harde fakta

Rimpact Original selges som sett eller enkeltvis og leveres i en resirkulerbar pappmappe med QR-kode man kan skanne med kamera på mobiltelefonen slik at man kommer rett inn på produsentens monteringsvideo. Denne tar deg gjennom monteringen av dekkinnlegget steg for steg. Med i esken får man også to ventiler som skal brukes sammen med dekkinnlegget. Ventilene har avtagbar kjerne, slik at man kan fylle punkteringsguffe etter at dekkinnlegget er montert i dekket. Dette for å unngå søl og gjøre etterfylling enklere. Dekkinnlegget er forøvrig også designet for å fungere med de medfølgende ventilene, som sørger for at punkteringsguffen sprer seg i ulike retninger for ventilen og at ventilen ikke tetter seg. 

Vi veide Rimpact Original til 95 gram per dekkinnlegg og ventilen til 7 gram per stykke.Dette samsvarer med produsentens oppgitte tall. Dekkinnleggene finnes i dimensjonene 29 tommer, 27,5 tommer, 26 tommer og 24 tommer. Vi har testet 29 tommers utgaven som er beregnet for dekk i dimensjonen 2.3 til 2.6 og med en felgbredde på 23mm til 35mm bredde. Vi har også testet storebroren Rimpact PRO, som er hakket grovere oppbygd og skal bidra til enda bedre beskyttelse. Test av denne finner du her. Hovedforskjellene på Original- og PRO-utgaven ligger i et ekstra beskyttelseslag på sistnevnte dekkinnlegg, noe som gjør innlegget noe tyngre, men skal til gjengjeld tåle mer juling. Rimpact Original er beregnet for stisykling, mens PRO retter seg mer mot enduro og utfor.

test rimpact original
PROFIL: Dekkinnlegget er utformet for å beskytte felgringen mot gjennomslag, og gi støtte. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Rimpact utvikler sine dekkinnlegg med noe de kaller “closed-cell”, noe som betyr at dekkinnlegget ikke trekker til seg punkteringsguffe. Dette gjør at innlegget ikke blir tyngre og at man ikke må fylle på punkteringsguffe så ofte. Produsenten anbefaler å bruke 25% mer enn anbefalt mengde punkteringsguffe for å kompensere det tilsatte overflatearealet dekkinnlegget tar.

Settet med Rimpact Original dekkinnlegg og ventiler koster rundt tusenlappen og produsenten hevder at fordelene med dekkinnlegget er at man kan kjøre lavere dekktrykk enn normalt, reduserer rullemotstanden, reduserer risting/lyder, hindrer gjennomslag mot felgen, stabiliserer sideveggene i dekket og øker komforten i form av bedre demping. Innlegget virker solid og holdbart.

Montering

Vi monterte Rimpact Original på DT Swiss` AM LN 370 aluminiumsfelger med 30mm innvendig bredde både foran og bak. Dekkene vi benyttet var helt nye Maxxis Dissector 3C MaxxTerra EXO TR i dimensjonen 29x2.4WT. Monteringen gikk veldig enkelt og vi benyttet kun en dekkspak på slutten av monteringen for å få den siste delen av den andre dekksiden  Vi erfarte at dette var en av de enkleste dekkinnleggene å montere av dekkinnlegg vi har testet den siste tiden.

Enkleste måten å montere innleggene er, som produsenten også viser i monteringsvideoen, å først sette på den ene dekksiden på felgen, deretter legge inn dekkinnlegget og til slutt den siste dekksiden. På det siste steget med å få på den siste dekksiden, kan det være lurt å bruke litt grønnsåpe på både dekksiden og felgen for smidigst mulig montering. Vi tilførte ca 60 ml punkeringsguffe fra NoTubes via ventilen per dekk. Tilføring av guffe ved å helle væsken i dekket før man setter det på går helt fint med dette innlegget, men vi valgte å tilføre væsken via ventilen etter at monteringen var fullført. 

test rimpact original dekkinnlegg tyre insert
UTEN DISSE:.. kan det bli litt krevende å bruke dekkinnleggene. Spesialventilene sørger for at luft flyter inn på sidene, i tillegg til rett gjennom. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

I bruk

Vi har testet Rimpact Original på varierende underlag på stiturer i Fredrikstad-området under tørre, men litt løse forhold. Dette inkluderte mange områder der grep var viktig. Dette betydde at vi virkelig kunne høste fordelene av å kjøre lavere trykk i jakten på det optimale oppsettet. 

Vi prøvde oss litt fram når det gjelder dekktrykk, og startet først med det vi kjører med til vanlig, nemlig 20 psi. Etter en stund reduserte vi dekktrykket til rundt 17-18 psi, og merket at man fint kan gå litt ned på dekktrykket for økt grep mot underlaget. Dekkinnlegget holder også mål når det gjelder gjennomslag mot felg og virker å være solid og sterkt. Når det gjelder støtte i svinger og i kompresjoner kan vi ikke si at vi merket spesielt stor forskjell fra andre dekkinnlegg vi har prøvd. Dekkinnlegget øker trygghetsfølelsen og gjør at vi turte å gi på enda mer i forhold til et dekk uten innlegg. Vi hadde heller ingen punkteringer i testperioden med Rimpact Original montert i dekkene. Vi testet til slutt også et av dekkene helt uten luft for å simulere en punktering, og oppdaget at man faktisk i verste fall kan sykle slik. Dette kan for eksempel være greit å vite på enduroritt.

Lette på vekta

Rimpact Original er et av det letteste dekkinnlegg man får på markedet med en vekt på kun 95g. Til sammenligning har Tubolight SL (62g) og HD (92g) omtrent samme vekt, mens nevnte Rimpact Pro (147g), Vittoria Air-Liner Medium (185g) og Cush Core Pro (260g) er noe tyngre.

Prismessig er også Rimpact Original forholdsvis rimelige med rundt tusenlappen for settet inkludert to ventiler. Til sammenligning her koster for eksmpel Tubolight HD 599kr uten ventiler. 

Innlegget gjør absolutt jobben med å beskytte deg fra kjedelige gjennomslag mot felgen og øker også sykkelopplevelsen i form av at man kan føle seg trygg med et solid innlegg i utforkjøringer og svinger. På bakgrunn av erfaringer med dekkinnlegget fra tidligere kan vi også si at dekkinnlegget viser relativt lite tegn på slitasje selv etter fem måneders bruk, noe som er flott å se. Det var et par små kutt, men sammenlignet med andre innlegg vi har brukt var mangelen på slitasje imponerende.

Konklusjon

Rimpact Original er et solid og holdbart dekkinnlegg som sikrer deg mot punkteringer og gjennomslag mot felgen,og samtidig ikke vil tømme lommeboka. Her får du mye for pengene og kan bruke dekkinnlegget i lang tid fremover da det ikke tar til seg punkteringsguffe. Monteringen er også veldig enkel, noe vi ser på som et stort pluss. Dette er en av de bedre og fornuftige oppgraderingene du kan gjøre på sykkelen din for under tusenlappen.

Ønsker man det lille ekstra når det gjelder beskyttelse mot gjennomslag, uten å tenke på vekt, vil derimot Rimpact PRO være det rette for deg, noe vi mener det er verdt å betale litt mer for.

VURDERING
Valuta
Montering
Sykkelfølelse
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Rimelig pris

Holdbare

Trekker ikke inn punkteringsguffe

Enkel installasjon og medfølger ventiler 

MINUS

Fungerer ikke med alle ventiler

Test av Rimpact PRO

Dekkinnlegg har blitt et must for mange terrengsyklister i alle grener. Vi har testet Rimpact Original PRO fra britiske Rimpact.

test av rimpact pro dekkinnlegg
EKSTRA BESKYTTELSE: Rimpact Pro-varianten har litt mer beskyttelse mot punkteringer enn Original-modellen. Foto: Lars Frederic Nordbakken
TS_anbefaler
Rimpact Pro

Veiledende pris for settet: 1599 kr

Vekt: 147 gram per dekkinnlegg (veid av oss)

Mål: passer dekkbredde fra 2.3 til 2.6 

Produsent: rimpactmtb.com

skala
9/10

Med dekkinnlegg kan du kjøre med lavere lufttrykk for mer grep og komfort, samtidig som du får et dekk som sitter bedre på plass mot felg og underlag i både sving og under kompresjoner. I tillegg gir det deg god beskyttelse mot punktering og gjennomslag mot felgen.

Oppgradering fra originalen

Rimpact PRO selges som sett eller enkeltvis og leveres i en resirkulerbar pappmappe med QR-kode man kan skanne med kamera på mobiltelefonen slik at man kommer rett inn på produsentens monteringsvideo. Denne tar deg gjennom monteringen av dekkinnlegget steg for steg. Med i esken får man også to ventiler som skal brukes sammen med dekkinnlegget, slik at det fungerer optimalt. Ventilen sørger for at punkteringsguffen sprer seg i ulike retninger og at ventilen ikke tetter seg. Ventilene har avtagbar kjerne, slik at man kan fylle punkteringsguffe etter at dekkinnlegget er montert i dekket. Dette for å unngå søl og gjøre etterfylling enklere. Dekkinnlegget er forøvrig også designet for å fungere med de medfølgende ventilene.

Vi veide Rimpact PRO til 147 gram per dekkinnlegg og ventilen til 7 gram per stykke. Vekten på dekkinnleggene er 13 gram lettere enn det produsenten oppgir. Dekkinnleggene finnes i dimensjonene 29 tommer og 27,5 tommer. Vi har testet 29 tommers utgaven som er beregnet for dekk i dimensjonen 2.35 til 2.6 og med en felgbredde på 23mm til 35mm bredde. Vi har også testet lillebroren Rimpact Original, som ikke har den ekstra beskyttelsen som PRO har. Test av denne finner du her. Hovedforskjellene på Original- og PRO-utgaven ligger i et ekstra beskyttelseslag på sistnevnte dekkinnlegg, noe som gjør innlegget noe tyngre, men skal til gjengjeld tåle mer juling. 

Rimpact utvikler sine dekkinnlegg med noe de kaller “closed-cell”-skum, noe som betyr at dekkinnlegget ikke skal trekke til seg (påstand som vi ikke har vitenskapelig grunnlag for å vurdere) trekker til seg punkteringsguffe. Dette gjør at innlegget ikke blir tyngre og at man ikke må fylle på punkteringsguffe så ofte. Produsenten anbefaler å bruke 25% mer enn anbefalt mengde punkteringsguffe for å kompensere det tilsatte overflatearealet dekkinnlegget tar.

Rimpact PRO skiller seg som nevnt fra originalen ved at den har et ekstra beskyttelseslag av hardere skum, kalt “dual-density”, som har den samme egenskapen som enkelte knebeskyttere, nemlig at den stivner når den får tilført slag. Dette laget fungerer som en beskyttelse for skummet og felgen under og gjør at PRO-utgaven veier 52 gram mer per dekkinnlegg i forhold til originalen. PRO-utgaven er rettet mot enduro, utforsykling og grov stisykling, mens originalen er ment for stisykling på variert underlag.

Settet med Rimpact PRO dekkinnlegg og ventiler veiledende 1599kr og produsenten hevder at fordelene med dekkinnlegget er at man kan kjøre lavere dekktrykk enn normalt, reduserer rullemotstanden, reduserer risting/lyder, hindrer gjennomslag mot felgen, stabiliserer sideveggene i dekket og øker komforten i form av bedre demping. Innlegget virker solid og holdbart.

Montering

Vi monterte Rimpact PRO på DT Swiss` AM LN 370 aluminiumsfelger med 30mm innvendig bredde både foran og bak. Dekkene vi benyttet var helt nye Maxxis Dissector 3C MaxxTerra EXO TR i dimensjonen 29x2.4WT. Monteringen gikk veldig enkelt og vi benyttet kun en dekkspak på slutten av monteringen for å få den siste delen av den andre dekksiden på plass. Vi erfarte at dette var en av de enkleste dekkinnleggene å montere av dekkinnlegg vi har testet den siste tiden.

Enkleste måten å montere innleggene er, som produsenten også viser i monteringsvideoen, å først sette på den ene dekksiden på felgen, deretter legge inn dekkinnlegget og til slutt den siste dekksiden. Med andre ord er det nesten som å montere et slangeløst dekk som vanlig. På det siste steget med å få på den siste dekksiden, kan det være lurt å bruke litt grønnsåpe på både dekksiden og felgen for smidigst mulig montering. Vi tilførte ca 60 ml punkeringsguffe fra NoTubes via ventilen per dekk. Tilføring av guffe ved å helle væsken i dekket før man setter det på går helt fint med dette innlegget, men vi valgte å tilføre væsken via ventilen etter at monteringen var fullført. 

I bruk

Vi har testet Rimpact PRO på varierende underlag på stiturer i Fredrikstad-området under tørre, men litt løse forhold, samt et enduroritt i Drammen. Dette inkluderte mange områder der grep var viktig. Dette betydde at vi virkelig kunne høste fordelene av å kjøre lavere trykk i jakten på det optimale oppsettet. Vi prøvde oss litt fram når det gjelder dekktrykk, og startet først med det vi kjører med til vanlig, nemlig 20 psi.

Etter en stund reduserte vi dekktrykket til rundt 17-18 psi, og merket at man fint kan gå litt ned på dekktrykket for økt grep mot underlaget. Dekkinnlegget holder også mål når det gjelder gjennomslag mot felg og virker å være solid og sterkt. Vi hadde noen gjennomslag mot felgen på grunn av lavt dekktrykk på endurorittet og ser at felgen er like hel og fin, så det ekstra beskyttelseslaget på dekkinnleggene har tydeligvis gjort jobben. 

Når det gjelder støtte i svinger og i kompresjoner kan vi ikke si at vi merket spesiell særlig stor forskjell fra andre dekkinnlegg, inkludert Rimpact Original, vi har prøvd, men at støtten vi får er noe bedre enn sistnevnte, slik at disse ikke gir like mye etter. Dekkinnlegget øker trygghetsfølelsen og gjør at vi turte å gi på enda mer i forhold til et dekk uten innlegg. Vi hadde heller ingen punkteringer i testperioden med Rimpact PRO montert i dekkene.

Vi testet til slutt også et av dekkene helt uten luft for å simulere en punktering, og oppdaget at man faktisk i verste fall kan sykle slik. Dette kan for eksempel være greit under et enduroritt for å komme seg til mål på en etappe uten å tape for mye tid.

Til sammenligning

Rimpact PRO plasserer seg vektmessig midt på treet med sine 147 gram. Dette er som nevnt tyngre enn produsentens Original (95g) og for eksempel Tubolight HD (92g). Sammenligner vi med dekkinnlegg beregnet for enduro og utfor, ser vi at vekten er omtrent det samme som Tannus Armour 29 (164g). 

Prismessig skårer også Rimpact PRO godt, og er for eksempel 400 kroner billigere enn et sett med Cush Core, som også leveres med ventiler. Vi legger også til at vekten på Cush Core er 100 gram tyngre per dekkinnlegg.

Rimpact PRO gjør absolutt jobben med å beskytte deg fra kjedelige gjennomslag mot felgen og øker også sykkelopplevelsen i form av at man kan føle seg trygg med et solid innlegg i utforkjøringer og svinger. At den beskytter sideveggene i dekket er også et pluss. Dekkinnlegget ser også ut til å holde seg godt og tyder på at det er holdbart, slik at man kan bruke det lenge.

Konklusjon

Rimpact PRO er et solid og holdbart dekkinnlegg som sikrer deg mot punkteringer og gjennomslag mot felgen. Her får du mye for pengene og kan bruke dekkinnlegget i lang tid fremover da det ikke tar til seg punkteringsguffe. Legger vi til enkel montering, så er dette absolutt verdt investeringen for deg som liker å gi det lille ekstra nedover på stiene.

VURDERING
Valuta
Montering
Sykkelfølelse
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Lav vekt

Rimelig pris

Holdbare og god beskyttelse

Trekker ikke inn punkteringsguffe

Enkel installasjon og medfølger ventiler

MINUS

Fungerer ikke med alle ventiler

Test av Vittoria Air Liner

Air-Liner er Vittorias skumbaserte rørformede dekkinnlegg designet for å beskytte felgen, øke grepet og redusere sjansen for punktering. Vi har testet den italienske patenten.

test vittoria air liner dekkinnlegg
GRØNN SLANGE: Vittoria Air Liner kommer i en oppbevaringspose, med instruksjonsmanual. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Vittoria Air Liner

Veiledende pris: 598 kr

Vekt: 185 gram (veid av oss)

Mål: Str.M passer dekkbredde fra 2.30 til 2.50 

Produsent: vittoria.com

skala
7/10

Med dekkinnlegg kan du kjøre med lavere lufttrykk for mer grep og komfort, samtidig som du får et dekk som sitter bedre på plass mot felg og underlag i både sving og under kompresjoner. I tillegg gir det deg god beskyttelse mot punktering og gjennomslag mot felgen.

Vittoria er kjent for å produsere dekk til alle slags sykkelgrener. I likhet med mange andre produsenter har også de sett behovet for å tilby dekkinnlegg, og resultatet av dette er altså Air-Liner. Dette er et skumbasert dekkinnlegg designet for å beskytte felgen, øke grepet og redusere sjansen for punktering.

Dekkinnlegget er produsert i Italia og Air-Liner kan brukes på alle typer hjul/felger, både med tubeless og tubeless-ready dekk og kombineres med alle slags punkteringsguffer på markedet. Innleggene leveres i en god gammel gympose med snøring. Her finner man også bruksanvisning for montering av dekkinnlegget og en strips for å binde endene av skumrøret sammen.

Vittoria skiller seg fra mange av de konkurrerende produsentene ved at man selv må kutte dekkinnlegget. Derfor kreves det at man har en tusj for å markere hvor man skal kutte, en skarp kniv for å kutte skummet, borr eller syl for å lage hull til stripsen som skal koble endene sammen, samt en avbitertang for å kutte stripsen til slutt. 

Vi veide Air-Liner til 185 gram per dekkinnlegg (20 gram mer enn oppgitt), og Vittoria oppgir at dekkinnlegget skal kunne holde 2000 timer sykling under normale forhold eller en times kjøring uten luft i dekkene. Det vil altså si at hvis man punkterer et stykke hjemmefra så skal det kunne holde i minst en time uten at innleggene blir ødelagte.

Dekkinnlegget har to luftkanaler, i bunn og på toppen, for å kunne gi rom til luft og punkteringsguffe. Veiledende pris på dekkinnlegget er 598 kr per innlegg. Vittoria Air-Liner produserer dekkinnlegg beregnet for landevei, gravelsykling og terrengsykling. Innen sistnevnte kategori finnes dekkinnlegget i fire forskjellige størrelser.

  • S - 1.90-2.25 - rundbane/maraton

  • M - 2.30-2.50 - sti/enduro

  • L - 2.60-2.70 - enduro/plus-dekk

  • XL - 2.80-4.00 - plus-dekk/fatbike

Air-Liner trekker heller ikke til seg punkteringsguffe i likhet med mange av de konkurrerende merkene og det kreves ingen spesielle ventiler for at dekkinnlegget skal fungere optimalt. 

Montering

Vi monterte Vittoria Air-Liner på DT Swiss FR560 aluminiumsfelger med 30mm innvendig bredde både foran og bak. Dekkene vi benyttet var helt nye Maxxis Assegai 3C MaxxGrip i dimensjonen 29x2.5WT foran og Maxxis Minion DHR II 3C MaxxTerra i dimensjonen 29x2.4 bak. Vi markerte med tusj og kappet deretter dekkinnlegget etter felgens omkrets med en skarp kniv. Så borret vi hull til stripsen som medfølger med et 3mm borr, før vi til slutt bandt rørendene sammen med stripsen som vi kuttet av det overflødige med en avbitertang.

Dette tar selvfølgelig noe lengre tid enn konkurrerende ferdigprodukter, men absolutt en grei måte for å sikre at dekkinnlegget sitter stramt. Likevel ser vi kanskje at innlegget kunne vært helt, da størrelsen ikke varierer veldig mye på ulike felger.

Når dette var gjort kunne vi begynne selve monteringen inni dekket. Vi sprayet litt vann på dekkinnlegget slik som bruksanvisningen anbefaler. Dette for at dekkinnlegget skal være best mulig å jobbe med. Enkleste måten å montere innlegget er, som produsenten også anbefaler, å først sette på den ene dekksiden på felgen, deretter legge inn dekkinnlegget og til slutt sette på den siste dekksiden. Vi tilførte ca 60 ml punkeringsguffe fra Muc-Off via ventilen per dekk. Tilføring av guffe ved å helle væsken i dekket før man setter det på ser vi på absolutt mulig, men vi foretrekker å tilføre dette via ventilen etter montering. Dette for å unngå søling med punkteringsguffe.

Siden Air-Liner ikke kommer medfølgende ventiler benyttet vi ventiler fra Tubolight i denne testen, og opplevde at ventilen tettet seg noe. Dette kan skyldes at ventilen er såpass omringet av dekkinnlegget at noe av punkteringsguffen samler seg ved dette punktet.

test av vittoria air liner dekkinnlegg
VERKTØY: Du trenger litt mer utstyr for å montere disse dekkinnleggene enn andre varianter vi har testet. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

I bruk

Vi har testet Air Liner på varierende underlag på stiturer i Fredrikstad-området og på fjellstier på Sjusjøen. Vi prøvde oss litt fram når det gjelder dekktrykk, og startet først med det vi kjører med til vanlig, nemlig 20 psi. Etter en stund reduserte vi dekktrykket til rundt 17-18 psi, og merket at man fint kan gå litt ned på dekktrykket for økt grep mot underlaget.

Dekkinnlegget holder også mål når det gjelder gjennomslag mot felgen og virker å være solid og sterkt. Når det gjelder støtte i svinger og i kompresjoner, merker vi at dette kunne vært bedre i forhold til andre dekkinnlegg vi har testet. Vi merket at vi ikke kunne gi på like mye utfor og følte at innlegget kunne hatt noe større volum for å sikre nettopp dette.

Vi hadde ingen punkteringer i testperioden med Air-Liner montert i dekkene. Vi testet til slutt også et av dekkene helt uten luft for å simulere en punktering, for å sjekke om Vittorias påstand om at dekket skal holde en time uten luft med Air-Liner montert. Vi testet kun en liten runde og fant ut at man i verste fall faktisk kan sykle uten luft. Dekkinnlegget så også helt og fint ut etter denne lille “punkteringstesten”. 

Sammenlignet med andre dekkinnlegg som finnes på markedet

Air-Liner, med sine 185 gram, er langt fra det letteste dekkinnlegg på markedet, men ganske likt som Tannus Armour 29 (164g). Til sammenligning er det over 100 gram tyngre enn det letteste dekkinnlegget vi har testet (Tubolight EVO SL).

Prismessig ligger det på samme nivå som for eksempel nevnte Tannus og Tubolight EVO SL og HD. Monteringen er enkel tross at man må kutte innlegget selv, men krever da litt mer utstyr og tid enn de andre dekkinnleggene vi har testet.

Vi savner også at egne ventiler medfølger, da vi synes at Tubolight ventilene vi brukte tettet seg.

Konklusjon

Vittoria Air-Liner er et solid og lettmontert dekkinnlegg som kan redde deg fra kjedelige gjennomslag mot felg og punkteringer, men det trengs en del utstyr for å montere og sykkelfølelsen kunne vært bedre sett opp mot konkurrerende produkter. Dekkinnlegget virker å være holdbart og kan gi deg mye sykkelglede i lang tid med sin anslåtte levetid på ca 2000 timer.

VURDERING
Valuta
Montering
Sykkelfølelse
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Rimelige

Enkle å montere

Trekker ikke inn punkteringsguffe

MINUS

Kunne hatt enda bedre støtte

Følger ikke med ventiler

Må kuttes og stripses

Fungerer ikke med alle ventiler

Test av Tannus Armour Tubeless 29 dekkinnlegg

Dekkinnlegg har blitt et must for mange stisyklister. Vi har testet Armour Tubeless 29 fra amerikanske Tannus.

test dekkinnlegg tannus sykkel
MEKKEJOBB: Du må gjøre en liten innsats for å montere dekkinnleggene. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Tannus Armour Tubeless 29

Veiledende pris: 599 kr

Vekt: 164 gram (veid av oss)

Mål: passer dekkbredde fra 2.1 til 2.6 

Produsent: tannus.com 

skala
7/10

Med dekkinnlegg kan du kjøre med lavere lufttrykk for mer grep og komfort, samtidig som du får et dekk som sitter bedre på plass mot felg og underlag i både sving og under kompresjoner. I tillegg gir det deg god beskyttelse mot punktering og gjennomslag mot felgen. 

Unik utforming

Tannus Armour Tubeless 29 leveres i en eske med dekkinnlegg og bruksanvisning. Vi veide innlegget til 164 gram, noe som er 14 gram mer enn det produsenten oppgir. Innlegget har en spesiell utforming i forhold til mange av konkurrentene, ved at den har såkalte vinger som former seg til felgens vegger. Tannus Armour Tubeless 29 er et dekkinnlegg som ikke må forveksles med de typiske rørbeskyttelsesinnleggene som mange av de konkurrenende produsentene lager.

Tannus har valgt å konstruere innlegget som et tokammer-system, der det både er luftrom mellom dekket og innlegget, og mellom felgen og innlegget. Dette systemet gjør også at du ikke trenger spesielle ventiler for å få det til å fungere. 

Armour Tubeless kommer i to versjoner, en for 27,5 tommer og en for 29 tommers hjul. Produsenten oppgir at optimal dekkdimensjon er mellom 2.1 til 2.6, noe de aller fleste terrengdekk også er. Dekkinnlegget har en tykkelse på 14 mm og er i følge Tannus laget av en skumgummi-blanding som skal være fleksibel, sterk og ikke-absorberende i forhold til punkteringsguffe. Dette gjør at du kan bruke dekkinnlegget om og om igjen. 

tannus dekkinnlegg
TVERRSNITT: Dekkinnlegg og dekk med profiler. Foto: Produsenten.

Montering

Vi monterte Tannus Armour Tubeless 29 på DT Swiss` AM LN 370 aluminiumsfelger med 30mm innvendig bredde både foran og bak. Dekkene vi benyttet var helt nye Pirelli Scorpion Enduro S foran og Scorpion Enduro R bak, begge dekk i dimensjonen 29x2.4.

Vi brukte 15 minutter lenger tid enn produsentens estimat (5 minutter) på å installere innleggene og dekket. Vi tok dekk og innlegg av for å legge ny felgtape etter en stund og brukte da omtrent samme tid som ved første installasjon. Vi har opplevd enklere installasjon av andre dekkinnlegg og må legge til at vi totalt knakk to Pedros dekkspaker i forbindelse med monteringen av Tannus Armour Tubeless 29 på et hjulsett.

Enkleste måten å installere innleggene fant vi ut er å først sette på den ene dekksiden på felgen, deretter begge sidene av Armour Tubeless og til slutt den siste dekksiden. På det siste steget med å få på den siste dekksiden, kan det være lurt å bruke litt grønnsåpe på både dekksiden og felgen for smidigst mulig montering. Ved installasjon brukte vi to dekkspaker som var til god hjelp. Vi tilførte ca 60 ml latexvæske fra NoTubes via ventilen per dekk.

Tilføring av guffe ved å helle væsken i dekket før du setter det på ser vi på som omtrent umulig hvis innlegg og dekk er vanskelig å få på som i dette tilfellet. Et tips for enklere installasjon kan være å sette dekkinnlegget på en felg en liten stund før du skal installere det slik at det strekker seg og former seg etter felgen.

Ute på stien

Vi har testet Tannus Armour Tubeless 29 på varierende underlag både på stiturer og et enduroritt. Dette inkluderte mange områder der grep var viktig. Dette betydde at vi virkelig kunne høste fordelene av å kjøre lavere trykk i jakten på det optimale oppsettet. Vi prøvde oss litt fram når det gjelder dekktrykk, og startet først med det vi kjører med til vanlig, nemlig 20 psi. Etter en stund reduserte vi dekktrykket til rundt 17-18 psi, og merket at du fint kan gå litt ned på dekktrykket for økt grep mot underlaget.

Dekkinnlegget holder også mål når det gjelder gjennomslag mot felg og virker å være solid og sterkt. Når det gjelder støtte i svinger og i kompresjoner kan vi ikke si at vi merket spesiell særlig stor forskjell fra andre dekkinnlegg vi har prøvd, men innlegget øker trygghetsfølelsen og gjør at vi turte å gi på enda mer i forhold til et dekk uten innlegg. Vi hadde heller ingen punkteringer i testperioden med Tannus Armour Tubeless 29 i dekkene.

test av dekkinnlegg i enduroritt
GENERALPRØVEN: Testrytteren kom seg gjennom hele Telemark Enduro uten punkteringer med dekkinnleggene fra Tannus. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Vi testet også bakdekket helt uten luft for å sjekke om det fungerer å sykle videre hvis du for eksempel skulle få en punktering på en enduroetappe. Dette fungerte faktisk nokså bra, trolig på grunn av innleggets store volum og oppbygning. 

I lettvektsklassen

Tannus Armour Tubeless 29 er et av det letteste dekkinnlegg dufår på markedet med en vekt på 164g. Til sammenligning har både Rimpact Pro (160g) og Vittoria Air-liner Medium (165g) omtrent lik vekt, mens Cush Core Pro er noe tyngre (260g). Prismessig er også Tannus rundt 350 kr rimeligere enn Cush Core Pro, mens prisen på Rimpact og Vittoria er omtrent den samme. Både Cush Core Pro og Rimpact Pro medfølger det ventil i prisen. 

Innlegget gjør absolutt jobben med å beskytte deg fra kjedelige gjennomslag mot felgen og øker også sykkelopplevelsen i form av at du kan føle deg trygg med et solid innlegg i utforkjøringer og svinger. At den har god sideveggbeskyttelse er også et pluss. Vi savner at det følger med ventiler til monteringen, slik som flere av konkurrentene gjør.  

Konklusjon

Tannus Armour Tubeless 29 er dekkinnlegget for deg som ønsker å forsikre deg mot punkteringer og gjennomslag mot felgen, og samtidig ikke vil tømme lommeboka. Her får du mye for pengene og kan bruke dekkinnlegget i lang tid fremover, men beregn god tid til montering da innlegget har stort volum som kan gjøre det litt krevende å montere.

VURDERING
Valuta
Montering
Sykkelfølelse
Snitt
Totalvurdering
PLUSS

Lav vekt!

Rimelig pris

Holdbare

Tillater sykling med lavere dekktrykk

Trekker ikke inn punkteringsguffe

MINUS

Vanskelig å montere

Følger ikke med ventiler

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.