Sykkelstativ, hengerfestestativ og sykkelholder til bil best i test

Dette er de forskjellige sykkelstativene til bil

Stadig flere velger å ta med sykkelen på bilferie. Hvis du ikke er en av dem som eier en pick-up eller hiace, må du frakte sykkelen på andre måter. Her kommer et sykkelstativ godt med. Stativene kan festes på hengerfestet eller på taket, og det er en fordel om det er enkle å ta av.

sykkelstativ på hengerfeste på bil
PRAKTISK SYKKELSTATIV: Et sykkelstativ gjør det både enklere og tryggere å frakte med seg sykkel på bil. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Å pakke sykkelen inni bilen kan være upraktisk på mange måter, selv om det beskytter sykkelen godt. Skal du ta med sykkelen når du drar på bilferie er det flere sykkelstativ å velge mellom, avhengig av type bil og behov.

Det finnes flere typer sykkestativ og sykkelholder til bil på markedet. Hvilket du skal kjøpe vil avgjøres av flere faktorer: hva slags bil du har, hvor mange sykler du har, hvor ofte du bruker sykkelstativet, og andre personlige preferanser.

Sykkelstativer for hengerfester er populære - vi har testet to modeller:

Det finnes flere typer sykkelstativ for bil, her går vi gjennom de vanligste:

Takstativ

Takstativ er en populær metode for å frakte med seg sykkelen på ferie.

Sykkelstativ for takmontering kommer med litt forskjellige typer innfesting av sykkelen. Noen er laget slik at man tar av forhjulet og klemmer fast gaffelen i front. Andre er laget slik at begge hjulene hviler på en ramme, og innfestingen skjer med en klemme gjerne rundt underrøret på ramma og dekkene.

Sykkeltakstativene fordrer at du har takstativ eller lasteholdere på bilen som du kan feste sykkelstativet i. Da kan du montere opp til flere slike takstativ ved siden av hverandre.

sykkelstativ takstativ bil terrengsykkel thule biltema
SYKKELSTATIV TIL TAK: Takstativene for sykkel kan se like ut, men det finnes forskjellige varianter med forskjellige typer montering av sykkelen. Her vist ved stativer fra Thule og Biltema. Foto: Thule/Biltema

Har du en litt høyere bil eller SUV, bør du ha i bakhodet at sykkelen må løftes over hodehøyde for å monteres. Spesielt om du har en litt tyngre sykkel, eller er lav selv, kan dette være krevende.

Fordeler

+ Bagasjeromsluka kan operere fritt

+ Sykkelstativet hemmer ikke lys/registreringsskilt

Ulemper

- Sykkelen må løftes opp og ned fra taket, vesentlig tyngre enn på sykkelstativ for hengerfeste. Dette kan være verdt å vurdere hvis du har elsykkel.

- Mer luftmotstand

- Du må passe på ved innkjøring til parkeringshus, garasje, etc.  

Sykkelstativ til hengerfeste

Sykkelstativene til hengerfester er populære. Dette er det flere grunner til. I mange tilfeller er de raske å montere av og på hengerfestet. De monteres med kraftige og trygge klemmer.

Flere av sykkelstativene til hengerfeste lar deg også montere flere sykler på en effektiv måte. Du slipper også å løfte syklene helt fra bakken opp på taket, og dette gjør hele prosessen enklere.

sykkelstativ thule hengerfeste bil terrengsykkel
SYKKELSTATIV TIL HENGERFESTE: Denne typen sykkelstativ er populære, det er det flere gode grunner til. Foto: Thule

I tillegg har man den åpenbare fordelen at det ikke er noen fare ved innkjøring i parkeringshus eller andre passasjer med lav høyde.

Det er i hovedsak to typer sykkelstativ for hengerfeste; typen man setter syklene oppå, slik at hjulene hviler mot et underlag, og typen hvor man henger sykkelen etter rammen.

Husk at hvis du kjøper et slikt stativ er du pliktig å sørge for at baklys og registreringsskilt på bilen er synlig. Noen av de dyrere stativene har løsninger for dette integrert, mens på andre må du kjøpe det som ekstrautstyr. Biltema har for eksempel en slik lysramme, som kan kjøpes for rundt 300 kroner.

Svenske Thule er markedsledere når det kommer til sykkelstativ til bil. Deres toppmodell EasyFold XT3 lar deg enkelt og trygt frakte tre terrengsykler bakpå hengerfestet.

Stativet fra Thule kan i tillegg brettes sammen og lagres i en praktisk pose. Da slipper du at det tar opp stor plass i bod eller garasje.

sykkelstativ hengerfeste bil
STATIVER FOR HENGERFESTE: Det er i hovedsak to typer sykkelstativ for hengerfeste som er populære, plattformvarianten og den hengende varianten. Her vist ved stativer fra Biltema (t.v.) og Thule. Foto: Biltema/Thule

 Fordeler

+ De fleste modellene er veldig enkle å montere/demontere.

+ Gjør det ofte enkelt å laste flere sykler av/på. 

Ulemper

- Kan komme i konflikt med åpning av bagasjeromsluke, avhengig av type bil og stativ.

- De aller fleste skjuler registreringsskilt og lys. Om ikke stativet har dette integrert, skal du i følge regelverket skaffe skilt- og lysplate som er synlig.

- Ikke alle biler har/kommer med hengerfeste.

Vær også obs på at det finnes egne stativer til såkalte Fix4bike-hengerfester. Dette er hengerfester som er spesialtilpasset sykkelstativ slik at disse skal stå enda stødigere. Du kan ikke bruke stativer til Fix4bike-stativ på vanlige hengerfester, ei heller motsatt.

Fix4Bike
FIX4BIKE: Har hengerfestet ditt to pinner rett under kula bør du ha et Fix4Bike-stativ.

Hva må man passe på ved kjøp av sykkelstativ til bil?

Stativet må kunne monteres på bilen du har. 
I all hovedsak passer de fleste sykler på de fleste stativ. Det kan dog finnes unntak. Sjekk gjerne om produsenten oppgir noen forbehold eller annen nyttig informasjon, som kan avgjøre om du bør velge det ene eller det andre stativet. Spesielt fulldempede sykler kan ha rammer som er utformet slik at det i noen tilfeller kan være litt mer utfordrende å feste sykkelen. 

Hvis du kjøper et takstativ som er basert på at du tar av forhjulet og klemmer fast akslingen, sjekk at stativet du kjøper er kompatibelt med din gaffel/aksling, og om du eventuelt må kjøpe til adaptere.

Sykkelstativ til bakluke

Biler kommer i mange fasonger. Det kan være ulike grunner til at man ikke ønsker et takstativ, eller så har man kanskje ikke hengerfeste på bilen sin.

Da kan sykkelstativ til bakluke være et fint kompromiss. Disse festes med klemmer til topp og bunn på bagasjeromsluka på bilen.

sykkelstativ bil bakluke thule biltema
SYKKELSTATIV TIL BAKLUKE: Har du ikke hengerfeste på bilen din, og er lite gira på å ha sykkelen på taket? Da kan et sykkelstativ for bakluke muligens være løsningen. Foto: Thule

Vær oppmerksom på at enkelte biler med spoilere på toppen av bakluka ikke vil være kompatible. Sjekk med sykkelstativ- og bilprodusent.

Disse stativene får du både med plattform- og hengende montering. 

Fordeler

+ Muliggjør sykkeltransport på biler som ikke har hengerfeste.

+ Avhengig av utforming på bil, kan sykkelen henge litt høyere opp fra bakken.

+ Sykkelen stikker ikke vesentlig opp fra taket, slik at garasjehus etc er av mindre bekymring.

Ulemper

- Bakluka blir krevende å åpne.

- Kan være mer krevende å få stativet av og på.

- Avhengig av bil og stativ kan det være at lys og reg.skilt dekkes, slik at man må kjøpe ekstrautstyr.

Test av Thule EasyFold XT3 sykkelstativ

Thules toppmodell når det kommer til sykkelstativ holder tre sykler stødig fast. Stativet kan brettes sammen og enkelt nlagres i egen oppbevaringsbag.

Test av Thule Easyfold XT 3
PÅHENG: Thule Easyfold XT3 er enkelt å hekte på hengerfestet. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_anbefaler
Thule EasyFold XT3
  • Vekt: 23,1 kilo

  • Pris: 9499 kroner/9999 kroner for svart som testet + regnr-plate - selges ofte på salg

  • Antall sykler: 3

  • Bredde: 123 cm

  • Maks akselavstand på sykler: 1300 mm

  • Størrelse sammenslått: 83 x 31 x 86 cm

  • Maks vekt sykler: 66 kilo til sammen, 30 kilo for én sykkel

  • Finnes til både Fix4bike-hengerfeste og vanlig hengerfeste.

  • Thule.no

skala
9/10

Alle vet at det finnes to kategorier syklister med takstativ på bilen. De som har krasjet sykkelen i et lavt tak eller bom og de som kommer til å gjøre det. Sykkelstativ montert på hengerfestet er tryggere og bedre i de fleste sammenhenger. I disse elbil-tider er det også mindre batterikrevende å ha syklene bakpå bilen enn oppå taket. 

Test av Thule Easyfold XT 3
I POSE: Thule Easyfold XT3 er lett å lagre i en egen pose. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I tillegg kommer fordelen med at du slipper å løfte tunge stisykler eller elsykler opp på biltaket. Flere har opplevd marerittet det er å miste en sykkel i det du holder den over bilen bare for å oppleve at både sykkel og bil blir skadet. 

Thule EasyFold XT3 er den svenske stativspesialistens toppmodell når det kommer til sykkelstativ som festes på hengerfestet. Stativet kommer både til to og tre sykler. Vi har testet det med plass til tre. 

Test av Thule Easyfold XT 3
PÅ HJUL: Stativet har små hjul som gjør det lett å trille til og fra bilen.

Thule Easyfold festes enkelt på bilens tilhengerfeste med en kraftig låsbar og justerbar klemme. Stativet er tungt, men det er likevel enkelt nok å feste det på bilen for kun en person. Stativet har et håndtak som gjør det ganske lett å løfte på plass på hengerfestet med en hånd. En stropp til å holde stativet sammenbrettet gjør en god jobb, men denne kan være lett å miste. Vi mistet vår på en tur. Stativet holder seg likevel sammenbrettet uten denne stroppen. 

Test av Thule Easyfold XT 3
PLASS TIL TRE: Det er god plass til tre terrengsykler på Thule Easyfold XT3

Fest gjerne stativet på bilen mens det er sammenbrettet. Vær obs på at du ikke klemmer ledningene til stativet fast i hengerfesteklemma. Hold ledningene unna når du klemmer fast stativet. Stikkontakten lagres i en egen holder på stativet når den ikke er i bruk. Hengerfesteklemma kan justeres enkelt med et skruhjul på festet. Pass på at klemma er stram, men ikke for stram. Du skal klare å åpne og lukke klemma uten å være deltaker i Strongman. 

Med stativet på plass er det bare å plugge inn 13-pins kontakten i bilens strømuttak og feste på et egnet skilt med bilens registreringsnummer på. En plastplate med klistremerke-tall og -bokstaver er en enkel og pålitelig løsning. Stativet har egne små plastklips til å feste en slik nummerplate. 

Lange hjulstropper

Thule-stativet har tre skinner som syklene står i. Skinnene er faste og kan ikke flyttes på. Hjulene på syklene festes til skinnene med lange jekkestropper. Disse er utstyrt med egne gummipolstringer som skal beskytte felgene dine. Stroppene er såpass lange at du når rundt høye felger og gjennom hjul på sykler med lang akselavstand, også rundt fatbikes-hjul og dekk på inntil 4,7 tommers bredde, men dette vil avhenge av sykkelens akselavstand i tillegg. Thule selger ekstra lange stropper som ekstrautstyr hvis dette skulle være nødvendig.

Vi har montert sykler med 29x2,6-dekk uten problemer.

Test av Thule Easyfold XT 3
LANGE STROPPER: Hjulstroppene er lange og har egen gummibeskytter. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Syklene festes videre med armer som klemmes fast både i stativrammen nærmest bilen, og rundt sykkelrammen. Med tre sykler kan det være litt krevende å finne ut hvor man kan tre armen gjennom for å klare å feste den til den ytterste sykkelen og stativrammen, uten å skrape opp noen av syklene innenfor. 

Det er viktig at festearmene ikke på noe sted ligger an mot syklene på stativet. Litt kontakt kan fort lage stykke skrammer på en lang kjøretur. Stativarmene er ikke polstret, det kunne de godt ha vært. Er du ekstra nøye kan du polstre armene med rørisolasjon eller lignende. 

Test av Thule Easyfold XT 3
GOD PLASS: Det er god klaring mellom Boost-gaffel og Boost bakramme - også med sykler montert i de to ytterste skinnene. De to innerste har enda bedre plass. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Plass til Boost

Noen terrengsykler med ekstra kraftige dempergafler kan føre til at gaffelen på en sykkel toucher borti bakrammen på den utenfor. Ved potensiell kontakt bør du legge noe i mellom. En tøyfille, hanske eller tilsvarende gjør susen. 

Selv om det kan bli trangt med spesielt breie sykler opplevde vi god plass ved frakt av både to og tre sykler med Boost-gafler og Boost-bakrammer. 

Har du veldig breie sykler som fatbikes, kan du med et trippelstativ som dette enkelt feste to breie sykler i den innerste og ytterste skinnen. 

Avstanden mellom de to ytterste skinnene er 19 centimeter, mens avstanden mellom innerste og midterste skinne er 22 cm. 

Senkepinne forenkler

Det kan være en utfordring at styrer og seter krangler om plassen. Her er det veldig praktisk med senkepinner på syklene, slik at du enkelt kan få setet ut av veien for nabosykkelens styre. Med tre sykler kan den innerste og ytterste sykkelen krasje med hverandres styrer, men stativet er såpass fleksibelt på nøyaktig hvor i skinnene sykkelen plasseres at dette er enkelt å løse ved å flytte en sykkel litt frem eller tilbake. 

Test av Thule Easyfold XT 3
SENKET SETE: Med senkepinne er det enkelt å flytte setet ut av veien. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Har du en bil med tilnærmet loddrett bakrute vil du kunne få problemer med at styret på den innerste sykkelen blir for bredt til å få plass. Løsningen er da å løsne stemen på sykkelen, og vri styret litt, eller flytte sykkelen ett hakk ut på stativet. På en standard-SUV som Volvo XC40 var det ikke noe problem med klaring mellom styre og bakrute, men på varebiler som VW Caddy vil et bredt styre komme i konflikt med bakruta.

Test av Thule Easyfold XT 3
NOK PLASS: På en mindre SUV som Volvo XC40 er det god plass til breie styrer inn mot bilen.

Gir tilgang til bagasjerommet

Stativet kan enkelt brettes ned for å komme til bagasjerommet på bilen. En kraftig pedal ytterst på stativet gjør at du på kontrollert vis kan vippe stativet ned. Syklene faller ikke bakover i det du trykker på pedalen på stativet. Du må selv vippe syklene bakover mens du tråkker ned pedalen. Det går fint å gjøre dette selv med tre tunge sykler i stativet. Syklene henger godt fast i stativet også når det er felt ned.

Test av Thule Easyfold XT 3
FOLDET NED: Stativet foldes enkelt ned for tilgang til bagasjerommet på bilen.

Festearmene som holder syklene oppreist bør løsnes fra stativrammen før du setter syklene på plass. Fest så en og en arm ved å hekte den på plass på stativrammen etter å ha lokalisert hvor på sykkelen du ønsker å klemme den fast. 

Du kan hekte fast armene både på de loddrette og det vannrette staget på stativets festeramme. Hver festearm kan låses fast rundt sykkelen den holder fast individuelt.

Test av Thule Easyfold XT 3
LÅST OG POLSTRET: Rammeklemmene har god gummipolstring og egen lås. Thule anbefaler ekstra karbonrammebeskyttelse i tillegg.

Låsingen gjør at strammeskruen bare spinner rundt uten å løsne. Husk at Thule-nøkler er ganske lett tilgjengelig slik at denne låsen ikke er supertrygg med tanke på tyveri. Skal du lagre syklene på stativet over natten et sted, bør du låse dem fast med en ekstra kraftig lås i tillegg. 

Karbonpolstring er ekstrautstyr

Klemma du strammer rundt sykkelrammen er godt polstret med gummi og med smart plassering av klemma trenger du ikke å stramme den så hardt. Hjulstroppene holder sykkelen trygt fast i skinnene. Festearmen trenger bare å holde sykkelen oppreist. Thule anbefaler uansett å bruke ytterligere polstring på karbonrammer. Vi har valgt å gamble på å feste karbonsykler uten disse, uten at vi har opplevd problemer med det.

Unngå å stramme til maks og fest klemmene på steder der sykkelen er ekstra sterk så går det fint. Unngå å klemme fast midt på overrør og underrør, så fremt ikke underrøret er forsterket med demperfeste, oppbevaringskammer eller tilsvarende. Hvis klemma er blitt veldig skitten og slitt kan den skrape opp sykkelen. Bruk da gjerne en tøyfille mellom sykkel og klemme, evt kjøp Thules karbonrammebeskyttere for 259 kroner per beskytter. 

Test av Thule Easyfold XT 3
BRETTET OPP: Når parkert kan du brette opp stativet på hengerfestet. Dette gjør montering enklere også. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Ønsker du å lagre stativet bak i bilen når du ikke trenger det, kan du enkelt pakke stativet ned i oppbevaringsposen, eller bare brette det sammen. Stativet tar likevel ganske stor plass og vil ikke få plass baki alle biler, men det tar mye mindre plass enn andre lignende stativ. Når du er ute og sykler kan du velge å legge festearmene inn i bilen og enkelt låse fast stativet til hengerfestet. Du kan også brette det opp når du står parkert.

Du kan ikke kjøre med stativet brettet sammen da regnummet på bilen ikke vil synes på denne måten. 

Konklusjon

Thule Easyfold XT3 er som navnet tilsier enkelt å folde sammen. Det tar liten plass i garasjen og er lett å lagre. De små hjulene under stativet gjør det lett å flytte til og fra bilen ved behov. 

Montering av stativet på hengerfestet er gjort på ett minutt og festing av sykler er trygt og enkelt. Tre sykler er raske å få av og på stativet uten å skrape opp syklene. Stativet fungerer like bra på grove terrengsykler som på slanke racersykler. 

Prisen er ganske høy. Du betaler litt over 1000 kroner ekstra for foldefunksjonen sammenlignet med Thules lignende stativ, VeloSpace. Til tross for navnet har Velospace også noe mindre avstand mellom syklene enn Easyfold.

Har du et behov for å frakte tre sykler bakpå bilen på en trygg og praktisk måte er Thule EasyFold XT 3 det beste stativet vi har testet til formålet. Vi mener det er verdt den relativt høye prisen. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Enkelt å feste på bilen

Sammenleggbart - tar liten plass i garasjen

Enkelt å hekte på sykler

Takler racersykler, korte og lange terrengsykler, elsykler og fatbikes

Kan trilles på små hjul når sammenlagt

Enkel tilgang til bagasjerom

Oppbevaringspose følger med

Integrerte baklys og klips til nummerskilt

MINUS

Dyrt

Karbonrammer bør festes med ekstra beskyttere - dette må kjøpes separat

Ledningene til lyset kan lett klemmes i hengerfesteklemma

Hjulstroppene kan bli for korte for noen fatbikes

Test av Biltema sykkelstativ og sykkelholder til hengerfeste

Biltema sykkelstativ for trekkrok er blant de billigste sykkelholderne i denne kategorien. Vi har testet stativet med både terrengsykler og landeveissykler.

biltema sykkelstativ hengerfeste
RIMELIG SYKKELSTATIV: Biltema sitt sykkelstativ for hengerfeste er blant de aller rimeligste på markedet. Foto: Mathias Marley.
Biltema Sykkelstativ for trekkrok
  • Pris: 3199 kroner

  • Egenvekt: 15,6 kilo (oppgitt)

  • Maksimal lastevekt: 100 kilo (oppgitt)

  • Maks antall sykler: 3

  • Nett: biltema.no

skala
5/10

Sykkelstativ til bilens tilhengerfeste er blant de mest populære måtene å frakte sykler på. Biltema har et av de aller billigste alternativene på markedet. Vi har testet stativet. Holder det mål?

Sykkelstativer for hengerkrok/hengerfeste kommer i hovedsak i to varianter: et der du henger sykkelen på et stativ etter ramma, og et der du plasserer sykkelen med hjulene i skinner og låser ramma med en holder eller klemme. Vårt test-stativ fra Biltema er av sistnevnte variant.

Slike stativ er dyrere enn den andre varianten. Med en pris på 3199 kroner, er Biltema sin variant blant de aller rimeligste stativene i denne kategorien.

Stativ for tre sykler

Stativet fra Biltema er konstruert for å laste tre sykler. Vi kommer tilbake til innfestingen av sykler i testen, men om man faktisk får plass til tre sykler kan variere. Vår erfaring med slike sykkelholdere til hengerfeste på varebil, er at spesielt brede styrer kan butte mot bakluken på bilen. På vanlige stasjonsvogner og sedaner er dette sjeldnere et problem.

Syklene monteres til stativet ved at du setter hvert hjul i en V-formet metallprofil, strammer med stropper, og monterer en klemme fra stativet mot ramma på sykkelen. Tre kontaktpunkter mot sykkelen, altså.

Vippefunksjon

En ulempe med noen stativer til hengerfeste, er at man som regel må gi avkall på tilgangen til bagasjeromsluka. Dette har flere produsenter nå løst, også Biltema. Dette gjøres med en slags hurtigkobling med to skruer.

ekstra lys sykkelstativ hengerfeste
BLINKLYS: Sykkelstativet fra Biltema har integrert skilt- og lysholder, slik at du kan kjøre forskriftsmessig langs norske veier. Skiltplate må du selv kjøpe eller lage. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Integrert skiltholder og lys

Stativet kommer med både lys- og skiltholder, men ekstra skilt må du sørge for selv. Dette er en smal sak å ordne, les hvordan her. Vi kjøpte skilt og bokstaver fra Thansen for litt over 300 kroner. Men noen skiltholder er det ikke - her må du selv finne ut hvordan skiltplaten skal monteres. Man kan sikkert være kreativ med teiprullen, eller dobbelsidig teip. Vi drillet hull i vår skiltplate, og monterte i de to skruene som holder lys- og skilttavlen til stativet.

ekstra skilt sykkelstativ
SKILT: For noen hundrelapper kan du få laget ditt eget skilt og montere på stativet. Vi brukte eksisterende skruer og drillet hull i skiltplata. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har montert sykkelstativet fra Biltema på egen bil, og brukt det til utflukter med sykkel. Vi har kjørt både over humpete brostein i byen, på slitne grusveier fulle av hull og ujevnheter, og på motorveien i 110-sonen. Vi har brukt stativet slikt vi ville brukt det som vårt eget. 

Montering av stativet

Stativet kommer i en pappeske, og krever litt montering. Den vertikale bøylen med klemmene må monteres på hoveddelen. Dette er imidlertid høyst overkommelig, og bruksanvisningen som følger med er forståelig. Det følger også med en fastnøkkel og en unbrakonøkkel, som er alt du trenger for å montere. Vi brukte anslagsvis 15 minutter på å pakke ut og montere sykkelholderen.

Koble stativet på bilen

Stativet er oppgitt å veie 15,6 kilo. Det er mulig å hekte stativet på bilen alene, selv om det selvfølgelig blir enklere om man er to. Du vipper opp håndtaket ved å klemme inn den lille sorte hendelen under, slik at klemmen åpner seg helt. Merk at du får ikke åpnet klemmen helt så lenge nøklene står i låssylinderen.

Når klemmen er lagt ned på hengerfestekulen, må du klemme til med håndtaket, her er det en tydelig terskel du må overkomme, og ta i litt mer enn du tror. Dette gjelder også når stativet skal av, og du må klemme inn den sorte hendelen som er en sikkerhetsløsning.

Ledningen til skilt- og lysholderen er 13-polet, og passet rett på vår kobling på en Volkswagen Caddy. For noen biler må du regne med å kjøpe en adapter, som Biltema også selger for 129 til 149 kroner avhengig av type. Ledningen er ikke lenger enn absolutt nødvendig - på vår tilkobling gikk dette bare så vidt. Om ledningen hadde vært noen centimeter lenger hadde det vært enklere å koble til.

ledning kontakt sykkelstativ
KORT: Ledningen som kobler stativet til bilen kunne med fordel vært lenger. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Sykkel på stativet

Moderne sykler kommer i en rekke forskjellige fasonger, og det er her vi møter på noen av utfordringene med dette stativet. For å ta sykkelrammer først:

Tiden da en sykkelramme bare var et triangel, er for lengst forbi. For deg som bruker dette stativet, betyr dette at du må tenke litt ekstra når du skal montere syklene på stativet. Vi fant ikke en vettug hurtigklemme-løsning på de tre armene med klemmer, slik Thule har. Dette betyr at du må tre disse klemmene gjennom/over/under sykkelrammene for å få kabalen til å gå opp. Det lar seg løse, men det er utrolig knotete når man har prøvd alternativet.

sykkelstativ biltema to sykler
TREDD GJENNOM: Som du ser på bildet, må klemmene tres gjennom rammene på syklene på stativet for å feste dem. Dette kan by på utfordringer. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Det andre problemet, er at «brønnene» som hjulene skal stå i, har smal avstand mellom hverandre. Samtlige av terrengsyklene vi hadde inne på test i denne perioden hadde så lang akselavstand at hjulene bare så vidt hviler i sporet (se bilde). Dette gjaldt ikke bare moderne terrengsykler med lang akselavstand, men også elsykler for bysykling.

Vi fikk syklene til å stå ved å stramme hardt på stroppene, men en ideell løsning er det ikke. Vi hadde ønsket oss at brønnene var justerbare på skinner, slik vi har sett på andre stativer, eller at de simpelthen var bredere med lenger brukbar anleggsflate.

test sykkelstativ biltema
IKKE OPTIMALT: Skinnene, eller brønnene som hjulene hviler på, er for korte for mange sykler på markedet. Disse burde vært justerbare, eller i det minste litt lenger, slik at man får stroppet fast hjulet på en bedre måte. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

En annen viktig detalj, er avstanden mellom syklene i bredden. Moderne sykler har gjerne brede bakrammer og dempegafler med stor diameter på ytterbeinene. Derfor kan det bli så trangt at syklene gnisser mot hverandre. Hvis du ikke legger noe i mellom, kan du derfor få stygge slitasjemerker på sykkelen. (se bilde)  

test sykkelstativ biltema
OBS, OBS! Hvis du har en moderne terrengsykkel - er det sannsynlig at du kan få gnissing mellom syklene på stativet, og ødelegge lakken. Her kan det være lurt å legge en fille eller bobleplast i mellom for å unngå lakkskader. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hva betyr detaljene for deg?

Det betyr at hvis du har en relativt moderne stisykkel, altså fra 2010 og nyere, kan det være at stativet er for smalt for å holde skikkelig godt fast på hjulene dine. Hvis du primært skal frakte en hybridsykkel, bysykkel eller landeveissykkel, er dette av mindre betydning.

Hjulene strammer du ned mot stativet med stropper. Disse virker både billige og skjøre, uten at vi opplevde konkrete problemer med vårt eksemplar. Thule sin jekkestropp-patent oppleves mange hakk bedre i funksjon. En annen fordel med Thules patent er at jekkestroppene sitter fast i stativet og det er mindre sjans for at de faller av når du kjører uten sykkel på stativet.

biltema sykkelstativ test
STRAMMING: Store klemmer i plast griper rundt sykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Klemmene som skal holde fast sykkelen eller syklene, kunne med fordel hatt mer gummi i kontaktflaten. Det går greit å stramme klemmene rundt ramma på syklene i bruk, men finishen på strammehjulet er skarp i kantene, og oser ikke av kvalitet.

Vipp-vipp!

At et så billig sykkelstativ har vippefunksjon er positivt. Selv om stativet kan vippe, så er løsningen annerledes enn på Thule. Her må du løsne to plastikkhjul helt innerst mot hengerfestet og vri på to metallstykker for å frigjøre mekanismen.

sykkelstativ hengerfeste vippefunksjon
VIPP NED: Når du har løsnet to strammehjul, kan du vippe stativet bakover for å få tilgang til bagasjerommet på bilen. Foto: Mathias Marley.

Det er ikke slik at stativet da bare deiser bakover - du må aktivt hjelpe til. Selv om betjeningen er kronglete, så fungerer det overraskende bra i praksis. 

sykkelstativ hengerfeste vippefunksjon
SKRUING: I motsetning til Thules kjekke pedalfunksjon for å vippe ned stativet, må du skru på to plastikkhjul og vri to metallstykker på dette stativet. Foto: Mathias Marley.

Hvem bør kjøpe dette sykkelstativet?

Hvis du er på utkikk etter et rimelig sykkelstativ til hengerfestet, vil Biltema sin sykkelholder for trekkrok/hengerfeste fungere, men med noen tydelige forbehold. Det er litt mer kronglete å få montert syklene på stativet, og du kan møte utfordringer med å få plass til syklene både i lengde- og bredde. 

Alternative produkter

Hvis det er sykkelstativ i denne kategorien du er på utkikk etter, er Thule Easyfold XT et av våre absolutte favoritter - men til en vesentlig høyere pris. Ved publisering i mars 2022, var det rimeligste stativet vi fant på nett som kan ta tre sykler og med vippefunksjon, et Thule RideOn 9503 for 3115 kroner hos BikeShop. På Thules nettsider er det rimeligste stativet med tilsvarende funksjon vi finner, et Thule Euroride til 5799 kroner.

sykkelstativ biltema hengerfeste terrengsykkel
STOR SYKKEL: Vi testet for ordens skyld sykkelstativ med en stor/lang terrengsykkel, en Santa Cruz Tallboy i størrelse 2XL. Den fikk plass, til tross for noe suboptimal plassering av dekkene som nevnt tidligere i testen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Kan vi anbefalte et stativ som får en femmer på poengskalaen? Svaret på det er «tja». 

Biltemas sykkelstativ for hengerfeste gjør det et sykkelstativ skal gjøre - du får montert syklene bak på bilen, og du får til og med en kjekk vippefunksjon. Men når det kommer til finish og kvalitetsfølelse, gjenspeiles dette i prisen. Vi mener dette er et stativ for dem som først og fremst er ute etter å spare penger, kanskje ikke bruker stativet så veldig ofte, og kan leve med litt sub-optimale løsninger.

Entusiaster med dyre sykler som er flittige brukere av et slikt stativ vil ha mye igjen for å legge i noen tusenlapper ekstra for et dyrere alternativ fra Thule. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Rimelig alternativ til Thule og andre produsenter

Tilgang til bagasjerom

MINUS

For smalt til å passe flere moderne terrengsykler

Skarpe klemmer mot ramme

Kronglete vippefunksjon, sammenlignet med konkurrenter

Føles billig i bruk

Stropper virker skjøre

Kan bli trangt med brede rammer

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.