Sykkelvask - tips og tester for å vaske sykkelen

Sykkelvask - Tester og tips

God sykkelvask og vedlikehold er viktig for å holde sykkelen i god stand. Her kan du lese tester vi har gjort av vaskeprodukter, og vasketips for å få en ren sykkel.

test muc off sykkelvask
SKUMLEGGING: Skumlegging av sykkelen gjør vaskingen litt enklere, men også dyrere. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.

Sykkelvask bør du gjøre jevnlig for å holde sykkelen godt vedlike. Hvis du sykler lenge med drivverket fullt av gjørme, sand og annet smuss, vil det slite mer på drivverket, og det blir dyrere for deg da slitedelene må byttes oftere. 

Her får du de beste tipsene til å vaske sykkelen, og test av seks vaskesett vi har testet:

Vi har testet seks vaskesett til sykling:

Vi har også testet en høytrykksspyler laget spesielt for sykler fra Muc-Off

Skal du mye på tur, kan en mobil sykkelvasker være smart. Dette er batteridrevne vaskere som du kan ta med i bilen og vaske der du måtte ønske, siden de går på batteri og vanntank.

Med en sykkelvasker kan det være enklere å gjøre stisykkelen ren etter tur - noe som er spesielt viktig på høsten. Vi har testet flere modeller: 

Sykkelen bør vaskes og smøres jevnlig for å vedlikeholdes godt. En tabbe mange gjør, er å være flink på det første, men dårlig på det siste. Etter hver vask bør du sjekke at kjedet er godt smurt, slik at drivverket fungerer optimalt, og ikke slites unødig mye. 

Lars Frederic Nordbakken har jobbet som mekaniker for landslaget i terrengsykling i flere år. Han har vasket flere sykler enn de fleste, og tester sykkelvaskprodukter for Terrengsykkel. Sykkelvask kan du gjøre både nøye og mindre nøye, men grunnoppskriften fra Lars Frederic for en god sykkelvask er som følger: 

Slik vasker du sykkelen

 1. Spyl eller dusj sykkelen med vann fra hageslange, gjerne med en bred/svak stråle, slik at størknet jord eller gjørme begynner å løsne.  

 2. Påfør eller spray på avfettingsmiddel på drivverket, det vil si kjede, kassett og drev. Hjelp til med en stiv børste og rens tannhjul og trinsehjulene i giret fri for oppsamlet skitt og møkk. Hvis du ikke har en vaskebørste laget for formålet, kan du bruke en tannbørste eller oppvaskkost. Et annet tips kan være å bruke en svamp og legge litt oppvaskmiddel på og dra kjede gjennom svampen mens du drar pedalene bakover. Husk at du da ikke kan bruke den samme svampen på ramma, da vil du kline skitt utover hele sykkelen.  

 3. Skyll av drivverket med vann, og dusj gjerne sykkelen igjen. 

 4. Spray på sykkelvask over hele sykkelen og la det virke noen minutter. Du kan også blande ut sykkelvask i en bøtte med lunkent vann, og påføre sykkelen med svamp. Vask grundig og bruk gjerne børster for å komme til på vanskelige områder (nav, baktriangel m.m)

 5. Spyl av sykkelen godt med vann

 6. Tørk sykkelen med en passende klut, fille eller håndkle og legg eventuelt en poleringsspray eller beskyttelsesspray på rammen til slutt. (men pass på å hold den unna skivebremsene) Tørk denne av med en mikrofiberklut etter noen minutter.

 7. Når sykkelen har tørket litt, kan du legge på ny olje på kjedet. Du kan også bruke spray, men husk at både olje og spray og andre smøremidler må holdes langt unna skivebremsene! 

Sykkelvask kan gjøres billig

Terrengsykkel har testet både sykkelspesifikke høytrykksspylere og sykkelvaskere, og dedikerte vaskesett for sykler med egne redskaper. Men sykkelvask kan også gjøres ganske billig, og det meste du trenger kan du få kjøpt i dagligvarebutikker, mens noen andre produkter må kjøpes i sykkelbutikk.  

Selvkomponert økonomi-vaskesett:

 • 10-liters bøtte

 • Morgan Blue chain cleaner avfettingsmiddel, eller lignende alternativ.

 • To svamper (en til drivverk, en til alt annet)

 • Drivverkskost (her kan man bruke en gammel oppvaskbørste)

 • Dekk/felg-børste (her kan man bruke en skurekost)

 • Oppvaskmiddel (Zalo, Yes eller tilsvarende)

sykkelvask zalo
HJEMMEMEKK: Du får kjøpt komplette vaskesett, men du kan også for en rimelig penge sette sammen ditt eget. Foto: Lars Frederic Nordbakken

Test av Peaty`s Complete Bicycle Cleaning Kit

Med Peatys vaskesett får du det du trenger for å gå fra en skitten til ren sykkel som er klar for en neste tur. Vi har testet det komplette vaskesettet fra britiske Peaty`s med vaskeprodukter og børster levert i en verktøykasse.

test av peatys sykkelvask
GANSKE KOMPLETT: Her får du stort sett det du trenger for å vaske sykkelen din. Foto: Lars Frederic Nordbakken
TS_anbefaler
Peaty`s Complete bicycle cleaning kit
 • Verktøykasse med avtagbar deleskuff (40x23x25)

 • 1L sykkelvask ferdig blandet med spraytut

 • 500 mL skumavfetting med spraytut

 • 60 mL sykkelolje for alle forhold

 • Universalkost

 • Drivverkkost

 • Bambus rengjøringsklut

 • Veiledende pris: 999 kr

skala
8/10

Peatys produkter er et resultat av et samarbeid mellom ryttere, designere, forskere og ingeniører under ledelse av 17 ganger downhill-mountain-bike-world-cup-vinner, Steve Peat, derav navnet Peaty’s. Hele dette crewet har samlet sine styrker for å lage høykvalitetsprodukter som er så brukervennlige og miljøbevisste som overhode mulig, uten at det skal gå utover ytelsen.

Slik har vi testet

Vi har vasket stisykler etter sykkelturer med settet fra Peaty`s. Vi fuktet syklene med vann før vi la på vaskeproduktene. Sykkelvasken og avfettingen i settet er biologisk nedbrytbare. 

Vaskeopplevelsen

Peaty`s complete bicycle cleaning kit er et komplett vaskesett med mange gode produkter inkludert. Sykkelvaskemiddelet har en deilig mintlukt, er nokså drøyt i bruk, og kan fint blandes ut med lunkent vann i en bøtte istedenfor å sprayes på. Skumavfettingen er meget effektiv sammen med den tilhørende drivverkskosten og fjerner alt av smuss og møkk tar noe olje og smuss. Også denne er forholdsvis drøy i bruk. Spray på drivverket, la den virke i noen minutter og på med skrubbing med børsten. Skyll av med vann og du har et skinnende rent drivverk.

Settet har to ulike børster for ulike formål. Den nevnte drivverksbørsten for kjede, kassett og drev, samt en universalkost for å få av møkk ellers på sykkelen. Denne er myk og fin i busten. De ulike børstene i settet er praktiske, spesielt den lille stive børsten for steder det er vanskelig å komme til. Vi likte børsten for drivverk meget godt i dette settet, da den både fjerner olje og smuss fra kassetten. Den er også utformet med en vinkel som gjør at knokene ikke kommer i kontakt med drivverket.

Settet leveres med 60 mL kjedeolje for alle forhold. Denne skal ifølge produsenten være både smørende og rensende. Denne synes vi også gjør en meget god jobb på både tørre og våte forhold, men kunne gjerne hatt noe mer innhold slik at den holder til flere sykkelturer. Når du er ferdig å vaske sykkelen kan du bruke den medfølgende rengjøringskluten til å tørke ramma eller tørke av overflødig kjedeolje fra kjedet. Kluten er er laget av 100 % naturlig og økologisk bambus og er slitesterkt og svært absorberende.

Settet leveres med en meget solid verktøykasse med avtagbar deleskuff som du kan bruke verktøykasse til hverdags. Denne er laget av resirkulert plast og har et sterkt bærehåndtak i aluminium. Verktøykassen drar opp prisen på vaskesettet betydelig, så vi tenker eventuelt at produktene kunne ha blitt levert i en vaskebøtte for å senke prisen.

Flasken for sykkelvasken kan brukes om og om igjen ved at man kan kjøpe konsentrert sykkelvask-væske som blandes ut med vann til å ha i flasken. Denne blandes i forhold 1:4.

Hvem bør kjøpe dette?

Dette er vaskesettet for deg som trenger det meste for å gå fra en møkkete til en skinnende ren sykkel, og samtidig ønsker vaskeredskaper av høy kvalitet. Den litt høye prisen forsvares med veldig godt innhold, men verktøykassa føles noe unødvendig for formålet sykkelvask. Kjøp en bøtte ved siden av og bruk verktøykassen til delene og verktøyene dine.  

VURDERING
Valuta
Vaskeopplevelse
Totalvurdering
PLUSS

God og effektiv sykkelvask og avfetting

Robust og godt utformet drivverkbørste

Solid og stor verktøykasse

MINUS

Litt dyrt

Test av Motorex Bike Cleaning Kit

Motorex er en av de største produsentene av produkter til vask og vedlikehold av sykler, og leverer her et ganske så komplett vaskesett med sitt Bike Cleaning Kit.

TS_best_i_test
Motorex Bike Cleaning Kit
 • Bike cleaner (500 ml)

 • Degreaser spray (500 ml)

 • Kjedeolje på flaske for tørre forhold (100 ml)

 • Svamp

 • Bomullsklut

 • Vaskebøtte 

 • Veiledende pris: 449 kr 

skala
9/10

Settet inneholder det meste du trenger for en grundig sykkelvask, men mangler en vaskebørste for drivverk. Du får derimot med en liten flaske med kjedeolje for tørre forhold. 

Slik har vi testet

Vi har vasket stisykler etter sykkelturer med settet fra Motorex. Vi fuktet syklene med vann før vi la på vaskeproduktene. Både bike cleaner, degreaser og kjedeolje i dette settet er biologisk nedbrytbare. 

Vaskeopplevelsen

Motorex leverer et komplett vaskesett med en solid og kompakt bøtte med lokk som er enkel å ta med seg. Vaskemiddelet fra Motorex er drøyt i bruk og har en behagelig pistol  hvor strålen kan justeres. Vaskemiddelet  kan også fint blandes ut i lunkent vann i den medfølgende bøtta for enda drøyere bruk. Avfettingsmiddelet i settet er effektiv mot olje og annen smuss, og påføres ved å spraye direkte på kassett, kjede og drev.

test av motorex sykkelvask
BRA VASK: Vi liker vaskemiddelet fra Motorex veldig godt. Det er lett å påføre, effektivt, og kan blandes ut med godt resultat. Foto: Lars Frederic Nordbakken

Svampen er solid og holdbar, og er etter flere vask fortsatt hel og uten rifter. Svampen er forholdsvis liten noe som gjør at den kommer til der du måtte ønske. Vi savner en vaskebørste til drivverket i dette settet.  

Hvem bør kjøpe dette?

Motorex Bike Cleaning Kit er vaskesettet for deg som trenger det meste til en grundig vask. Bruk en gammel oppvaskbørste eller tannbørste til drev, kassett og kjede ved siden av. Her får du mye for pengene.

VURDERING
Valuta
Vaskeopplevelse
Totalvurdering
PLUSS

Mye vaskeutstyr for pengene

Gode produkter i bruk

Bra avfettingsmiddel

MINUS

Mangler børster

Test av Muc-Off 8 in 1 Bike Cleaning Kit

Muc-Off er en av de ledende merkene innen vask- og vedlikeholdsprodukter til sykler, og leverer et komplett vaskesett med sin 8 in 1 Bike Cleaning Kit. 

test av muc off sykkelvask
PAKKE: Settet fra Muc-Off har det meste du trenger for en god sykkelvask - men ikke alt. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Muc-Off 8 in 1 Bike Cleaning Kit
 • Bike Cleaner (1L)

 • Bike Protect på sprayflaske (500 ml)

 • Svamp

 • Fire børster til ulike områder av sykkelen

 • Vaskebøtte

 • Veiledende pris: 499 kr

skala
8/10

Vaskesettet inneholder det aller meste du måtte trenge til en grundig sykkelvask, med unntak av avfetting til drivverket og kjedeolje. Settet inneholder derimot beskyttelsesspray til ramme for bedre vann- og gjørmeavrenning.

Slik har vi testet

Vi har vasket stisykler etter sykkelturer med settet fra Muc-Off. Vi fuktet syklene med vann før vi la på vaskeproduktene. Bike cleaneren i dette settet er biologisk nedbrytbar.

Vaskeopplevelsen

Muc-Off 8 in 1 er et nokså komplett vaskesett med mange gode produkter inkludert. Vaskemiddelet  er forholdsvis drøyt i bruk og kan fint blandes ut i lunkent vann i bøtte. De ulike børstene i settet er praktiske, spesielt den lille stive børsten for steder det er vanskelig å komme til. Vi likte også børsten for drivverk i dette settet, da den både fjerner olje og smuss fra kassetten og kjede og har en funksjon for rensing av trinsehjulene på bakgiret. Beskyttelsessprayen i settet sørger for god avrenning for neste sykkeltur. Svampen er solid og brukervennlig, og holder seg hel og fri for rifter selv etter mange vask.

test av muc off sykkelvask
FIN BØRSTE: En slik stor, myk børste er et godt alternativ til en vaskesvamp. Foto: Lars Frederic Nordbakken

Vi savner et avfettingsmiddel, kjedeolje og mikrofiberklut til å tørke av ramme etter beskyttelsessprayen er lagt for å gjøre settet komplett. Vaskebøtta er praktisk å ha med seg rundt, men kunne med fordel vært laget med tykkere plast for å være enda mer solid.  

Hvem bør kjøpe dette vaskesettet?

Dette er vaskesettet for deg som trenger det meste til sykkelvasken. Har du allerede litt avfettingsmiddel og kjedeolje liggende er dette settet midt i blinken for deg med en bra pris.   

VURDERING
Valuta
Vaskeopplevelse
Totalvurdering
PLUSS

Veldig fine børster

MINUS

Lite solid bøtte

Mangler avfettingsmiddel

Mangler mikrofiberklut

Test av Muc-Off Ultimate Bicycle kit

Hvis du virkelig legger sjela i å vaske sykkelen din, har Muc-Off et komplett vaskesett til vaskenerden med sitt Ultimate Bicycle kit. Vaskesettet inneholder alt du trenger til sykkelvedlikehold i en reisevennlig verktøykasse.  

test av muc-off sykkelvask
TIL DEN SOM ER NØYE: Hvis du virkelig legger sjela i sykkelvaskingen, vil dette vaskesettet fra Muc-Off være midt i blinken. Foto: Lars Frederic Nordbakken
TS_anbefaler
Muc-Off Ultimate Bicycle Kit
 • Bike cleaner (1L)

 • Drivetrain cleaner på flaske(250 ml)

 • Svamp

 • Wet lube kjedeolje for våte forhold (50 ml)

 • Bike protect (500 ml) på sprayflaske

 • Mikrofiberklut (40 cm x 40 cm)

 • Fire børster til ulike områder av sykkelen

 • Verktøykasse/oppbevaringskasse

 • Pris: 798 kr

skala
8/10

Slik har vi testet

Vi har vasket stisykler etter sykkelturer med settet fra Muc-Off. Vi fuktet syklene med vann før vi la på vaskeproduktene. Bike cleaner, drivetrain cleaner (avfetting) og wet lube er alle biologisk nedbrytbare produkter i dette settet. 

Vaskeopplevelsen

Muc-Off Ultimate Bicycle kit er et komplett vaskesett med mange gode produkter inkludert.  Vaskemiddelet fra Muc-Off er forholdsvis drøyt i bruk og kan fint blandes ut med lunkent vann i en bøtte. Avfettingen tar noe olje og smuss, men langt ifra alt, selv ved hjelp av børste. Flasken med avfettingsmiddel kunne også vært noe større enn 250 ml. 

De ulike børstene i settet er praktiske, spesielt den lille stive børsten for steder det er vanskelig å komme til. Vi likte også børsten for drivverk i dette settet, da den både fjerner olje og smuss fra kassetten og kjede og har en funksjon for rensing av trinsehjulene på bakgiret, som kan være kinkig å rengjøre skikkelig. Beskyttelsessprayen i settet sørger for god avrenning for neste sykkeltur og kan tørkes av med den medfølgende mikrofiberkluten. 

test av muc off sykkelvask
FIN BØRSTE: Dette settet har flere børster, denne egner seg for eksempel godt til å børste av komponenter hvor det kan være vanskelig å komme til kriker og kroker. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Settet leveres med kjedeolje for våte forhold, men kunne vært byttet ut med en olje for tørre forhold. Svampen er solid og brukervennlig, og holder seg hel og fri for rifter selv etter mange vask. Verktøykassen kan være fin å ha som reisekasse i bilen med det aller mest nødvendige utstyret, men trekker nok prisen betydelig opp på dette vaskesettet, og det er ikke praktisk å bruke den som bøtte til vasking. 

Hvem bør kjøpe dette?

Muc-Off Ultimate Bicycle Kit er vaskesettet for deg som trenger alt til sykkelvasken, og vil ha gode vaskeredskaper.Prisen forsvares med godt innhold, men verktøykassa føles noe unødvendig. Kjøp en bøtte ved siden av og bruk verktøykassen til det du måtte ønske. 

VURDERING
Valuta
Vaskeopplevelse
Totalvurdering
PLUSS

Veldig fine vaskebørster

Mikrofiberklut

Har det du trenger for å vaske sykkelen

MINUS

Verktøykassen oppleves litt overflødig

Ikke det beste avfettingsmiddelet

Test av Weldtite Dirt Wash Bike Care Kit

Britiske Weldtite har over 80 års erfaring med levering av produkter til vask og vedlikehold av sykler og leverer her et komplett vaskesett til testen med alt du trenger for å gjøre sykkelen klar for neste treningstur.

test sykkelvask weldtite
KOMPLETT SETT: Weldtite leverer et av de mest komplette vaskesettene vi har testet. Foto: Lars Frederic Nordbakken
TS_godt_kjøp
Weldtite Dirt Wash Bike Care Kit
 • Bike cleaner (1L)

 • Citrus degreaser på sprayflaske (400 ml)

 • Svamp

 • Tre børster til ulike områder av sykkelen

 • Allround kjedeolje (100 ml)

 • Teflonspray (400 ml)

 • Vaskebøtte (12L)

 • Pris: 699 kr

skala
8/10

Slik har vi testet

Vi har vasket stisykler etter sykkelturer med settet fra Weldtite. Vi fuktet syklene med vann før vi påførte på vaskeproduktene. Vaskemiddelet og kjedeoljen er biologisk nedbrytbar i dette settet. 

Vaskeopplevelsen

Vaskemiddelet i settet  er effektiv, men ikke fullt så drøy i bruk. Her kan man for eksempel blande den ut i bøtta med lunkent vann og bruke svamp eller stille inn for minimalt med væske på triggeren. Avfettingen som inneholder citrus er effektiv på drivverk og gjør jobben med å fjerne olje og møkk sammen med den medfølgende drivverksbørsten. De to andre børstene i settet kan brukes på ramme, nav og steder det er vanskelig å komme. Svampen er stor i volum og holder seg hel og riftfri selv etter en del vask. 

avfetting sykkelvask
EFFEKTIVT: Avfettingsmiddelet fra Weldtite fungerer bra. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Vaskesettet leveres også med en teflonspray fra Weldtite som kan brukes på bevegelige deler på sykkelen.(husk å holde den langt unna skivebremsene!) Denne er drøy i bruk og vil holde lenge. Bøtta som vaskesettet kommer med er stor (12L) og har et solid lokk, som gjør at du til og med kan fylle bøtta og ta den med deg rundt uten å være redd for å søle.

Kjedeoljen leveres på en liten flaske og er beregnet for ulike værforhold. Vi opplevde denne som litt klissete og at den derfor tiltrakk seg en del smuss ganske fort. Det finnes bedre kjedeoljer på markedet.   

Hvem bør kjøpe dette vaskesettet?

Vaskesettet fra Weldtite passer bra for deg som trenger alt for å rengjøre sykkelen. Prisen er høy, men så har også settet det meste du vil trenge.Kjøp noen mikrofiberkluter ved siden av så har du et mer eller mindre komplett sett.

VURDERING
Valuta
Vaskeopplevelse
Totalvurdering
PLUSS

Veldig mye vaskeutstyr

Allsidig teflonspray inkludert

Solid bøtte

Bra avfettingsmiddel

MINUS

Ikke så drøy i bruk

Klebrig kjedeolje, finnes bedre alternativer

Test av Muc-Off Bike Care Essential Kit

Med sitt Essential Kit leverer Muc-Off et rent suppleringssett for deg som har det meste av produkter til en grundig sykkelvask fra før. 

Muc-Off Essential Kit
 • Bike cleaner (1L)

 • Bike protect (500 ml)

 • Komponentbørste

 • Svamp

 • Oppbevaringspose

 • Pris: 269 kr

skala
6/10

Slik har vi testet

Vi har vasket stisykler etter sykkelturer med settet fra Muc-Off. Vi fuktet syklene med vann før vi la på vaskeproduktene. Bike cleaneren er biologisk nedbrytbar i dette settet.

Vaskeopplevelsen

Sykkelvasken fra Muc-Off er den samme i dette settet som de to andre vaskesettene vi har testet. Den  er forholdsvis drøy i bruk og kan fint blandes ut i bøtte med lunkent vann. Svampen er solid og brukervennlig, og holder seg hel og fri for rifter selv etter mange vask. Beskyttelsessprayen i settet sørger for god avrenning for neste sykkeltur, men vi savner noe å tørke den av med, for eksempel en mikrofiberklut.

Børsten i settet er beregnet for å rengjøre ulike komponenter på sykkelen, men vi har prøvd bedre børster til drivverket.  Vi savner minst en flaske med avfettingsmiddel og en kjedeolje for å gjøre vaskesettet noe mer komplett.

Hvem bør kjøpe dette vaskesettet?

Dette er et sett for deg som kun ønsker supplering av sykkelvask og beskyttelsespray. Her får du hverken fugl eller fisk etter vår mening, og kunne like gjerne kjøpt akkurat de produktene du trenger løst istedenfor hele vaskesettet.

VURDERING
Valuta
Vaskeopplevelse
Totalvurdering
PLUSS

Greit suppleringssett

MINUS

Langt i fra komplett til sykkelvask

Test av Pedros Mini Pit Kit 3.0

Pedros er kjent for å levere verktøy og vedlikeholdsprodukter til sykler, og leverer her et komplett vaskesett for deg som trenger alt til sykkelvasken.

test av pedros sykkelvask
ENKELT SETT: Pedros Mini Pit Kit er et enkelt vaskesett som har det meste du trenger.Foto: Lars Frederic Nordbakken
Pedros Mini Pit Kit 3.0
 • Bike wash (500 ml)

 • Degreaser for kjede (100 ml)

 • Kjedeolje for våte forhold (100 ml)

 • Børste til drivverk

 • Svamp

 • Mikrofiberklut (30cm x 30cm)

 • Vaskebøtte

 • Pris: 649 kr

skala
7/10

Slik har vi testet

Vi har vasket stisykler etter sykkelturer med settet fra Pedros. Vi fuktet syklene med vann før vi la på vaskeproduktene. Alle flytende produkter i dette settet er biologisk nedbrytbare. 

Vaskeopplevelsen

Sykkelvasken fra Pedros er forholdsvis drøy i bruk og kan fint blandes ut i bøtte med lunkent vann. Flasken leveres også med en god spraypistol.. Settet leveres med en avfetting for kjede på flaske, slik at man må dryppe væsken på kjede på lik linje som ved pålegging av olje. Dette synes vi ikke var særlig effektivt, da lite olje og smuss forsvant selv med hjelp av børste. Kjedeoljen som medfølger er beregnet for våte forhold.

Drivverksbørsten er solid og vil gjøre jobben med å fjerne olje fra kassett, kjede, drev og trinsehjul med en annen avfetting. Etter påføring av kjedeolje kan man benytte den medfølgende mikrofiberkluten for å tørke av overflødig olje eller bruke den til å tørke sykkelen med. Svampen er stor og holdbar, og holder seg hel selv etter mange vask. 

test av pedros sykkelvask
BRA BØRSTE: Det blir mye enklere å få vekk skitt og møkk fra drivverket med en god børste slik Pedros leverer her. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Vaskebøtten er meget solid og har et praktisk lokk. Bøtten kan etter vask brukes til å oppbevare produktene i. Vi savner generelt at alle flytende produkter i settet kunne inneholdt mer væske. Spesielt avfettingen blir fort tom når den kun inneholder 100 ml. Kjedeoljen kunne kanskje også vært byttet ut med en allround-olje eller en for tørre forhold.  

Hvem bør kjøpe dette vaskesettet?

Dette er vaskesettet for deg som trenger alt til vedlikeholdsvasken, men prismessig priser settet seg litt ut.

VURDERING
Valuta
Vaskeopplevelse
Totalvurdering
PLUSS

Veldig fin børste til drivverk

Solid bøtte

MINUS

Produktene er ikke så drøye i bruk

Avfettingen er litt tungvint å bruke

Lite væskeinnhold i produktene

Test av Muc-Off Pressure Washer sykkelvasker

Høyttrykksvaskere kan gjøre rengjøring av sykkelen enklere, men er det noe poeng med en høytrykksspyler laget spesielt for sykkelvask? Kanskje, sier vi. Les hvorfor i denne testen. 

test muc off høyttrykksspyler
SYKKELVASK: Oppgaven er enkel, men det finnes mange måter å gjøre det på. Du kan for eksempel vaske sykkelen med en høyttrykksspyler fra Muc-Off som vi har testet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.
Muc-Off Pressure Washer Bicycle Bundle

Pris: 2399 kroner

Produsent: muc-off.com

Importør: cycleservicenordic.no

Vasketrykk: 70 bar (oppgitt)

Motor: 1200 watt (oppgitt)

Maks vanntemperatur: 50 grader

Lengde på strømledning: 5 meter     

Vekt: 5,7 kilo (veid av oss, uten skumdyse/flaske)

Høyde: 46cm uten vaskepistol

Bredde: 33cm (cirka, med ledning og vaskeslange)

skala
7/10

Muc-Off er en produsent av rengjørings- og vedlikeholdsprodukter til sykler, elsykler og motorsykler. De lager både kjedeolje, væske til slangeløse oppsett av dekk og mer. 

I tillegg til vaskesåpe/shampo, svamper og børster, lager også Muc-Off en høyttrykksspyler. Denne kommer i tre forskjellige sett - vi har testet en variant hvor du får med diverse sykkelspesifikt tilbehør.

I settet vi har testet får du: 

 • Høyttrykksvaskeren med slange og lanse

 • Tre forskjellige dyser

 • Shampo-dyse

 • Shampo/såpe

 • Shampo-konsentrat

 • Polerings/beskyttelsesspray

 • Vaske/tørkeklut

 • Oppbevaringspose

På vaskepistolen kan du koble en egen skum-dyse, og fire forskjellige spyledyser. Dette gjøres med en klikk-og-vri-prosess. De forskjellige dysene gir noe forskjellig vannstråle. En av dysene er tiltenkt motocross-sykler, de andre er ment til sykler.

Kompakt

Sammenlignet med høyttrykksspylere til allsidig hjemmebruk er Muc-Off-varianten både kompakt og lett. Den er oppgitt å veie 5,5 kilo . Selve vaskeenheten er godt under 50 centimeter høy, litt avhengig av hvordan vaskepistolen plasseres.  Det er også klikk-fester for de forskjellige dysene slik at oppbevaringen blir mer ryddig.  Bra!

Praktisk bruk 

Vi har testet sykkelvaskeren fra Muc-Off ved å vaske både egne sykler og testsykler som har vært i rotasjon over noen dager. Vi har ikke testet sykkelvaskeren over lengre tid. 

Enkel i bruk  

Tilkoblingen er enkel, her er det bare å koble til hageslange med vann, og strøm, og skru på bryteren. Støyen er ikke utpreget høy. (måle desibel med telefon-app?)

Skumvaske-funksjonen er like enkel å bruke som dysene forøvrig. Du skrur spesialtoppen fast på flaska med vaskeshampo, kobler på vanntilførsel og strøm, og starter skumleggingen. På toppen av skum-dysen er det et justeringshjul hvor du kan regulere skum-mengden. 

test muc off høyttrykk spyler
JUSTERING: På skumdysen kan du justere mengden skum som skal legges på ved å vri på dette hjulet. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.

Vi tok en forholdsvis skitten grusracer, skumla den, og lot den stå noen minutter uten å tørke med svamp/børste, før vi spylte av. Sykkelen ble overraskende ren bare av det, men du får selvfølgelig enda bedre resultat og renere sykkel om du bruker svamp eller børste. Spørsmålet som melder seg, er kanskje: må man ha en slik skumvasker for å få sykkelen ren? 

Selvfølgelig ikke. Du kommer langt med en vanlig hageslange og en bøtte med såpevann. Men du kommer deg nok unna med litt mindre søl og styr ved å bare høyttrykksvaske sykkelen. Du slipper også å fylle en vaskebøtte, og du slipper å gnikke og gnu og dyppe hendene i vannbøtta.

test muc off sykkelvask
SKUMLEGGING: Skumlegging av sykkelen gjør vaskingen litt enklere, men også dyrere. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.

Å bytte fra skumdyse til vanlig spyledyse er en kort og enkel prosess når du har gjort det et par ganger - klikk og vri. Når vaskedysen er klikket på plass i vaskepistolen, kan du vri den trinnløst for å justere vinkel på strålen, for å komme bedre til. Når alt er skrudd sammen er vaskepistolen kort. Vi opplever at det er enklere å holde på rundt sykkelen enn med tradisjonelle høyttrykksspylere.

Trykket på vannstrålen er ikke vanvittig, men oppleves som mer enn kraftig nok til at sykkelen blir ren. Du får med tre forskjellige dyser: en med påskriften «bicycle», en med «motorcycle», og en uten påskrift som er justerbar. Av de tre er bicycle-dysen den som er bredest og svakest, motorcycle gir deg noe kraftigere stråle, mens den justerbare oppleves kraftig, og kanskje litt mer allsidig. Du vil nesten garantert uansett finne en dyse som passer til den sykkelvasken du skal gjøre.  

Det er som kjent ikke anbefalt å bruke høyttrykksspyler for nære på deler som har mye fett og smøring, som styrelager og hjullager. Det fine med «bicycle»-dysen, er at den er ganske mild, og dermed reduserer litt faren for at du vasker ut smøring og fett fra viktige deler på sykkelen din.

Vi målte støynivået i et vaskerom hvor gjennomsnittlig lydnivå lå på 50dB - under vasking peaket det på rundt 80-90 desibel, målt cirka 1,5 meter fra vaskeren.

test muc off sykkelvask
KLIKK: Dysene skrur du fast i vaskepistolen med en klikk-og-vri-funksjon. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.

Hvem bør kjøpe dette produktet?

Ivrige syklister som helst vil vaske sykkelen med høyttrykksspyler, men ikke vil ha en enorm sykkelvasker som tar opp masse plass i garasjen eller boden. Denne er så liten at den kan være praktisk om man bor i leilighet, så lenge man har tilgang på strøm og vannslange der vaskingen skal foregå. 

test muc off sykkelvask
KORT: Vaskepistolen med dyse på er ganske kort. Det gjør det enklere å holde på i trange rom som dette vaskerommet, og bevege seg rundt sykkelen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.

Alternative produkter 

Det åpenbare alternativet for mange vil være en «vanlig» høyttrykksspyler. Den vil selvfølgelig fungere bedre til andre gjøremål som vask av bil, oppkjørsel etc. Av mer sykkelspesifikke produkter vi har testet, kan vi nevne Kärcher C3 og Bosch Fontus.  

Det finnes rimelige løsninger hvis du vil ha en høyttrykksspyler - du får dem fra cirka tusen kroner og oppover fra både Bosch og Kärcher, men også Biltema og andre produsenter.   

test muc off sykkelvask
JUSTERING: Med justerbar dyse kan du endre formen på vannstrålen. Praktisk, mener vi. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.

Konklusjon

Hvis det eneste kriteriet ditt er at du trenger en rimelig høyttrykksvasker eller vil vaske sykkelen din på billigst mulig måte, finnes det rimeligere alternativer. Dette er et nisjeprodukt, men Muc-Off-vaskeren har noen funksjoner som vi liker godt. Den har en kjekk skumvask-funksjon, tar lite plass og er hendig i bruk. En slik høyttrykksspyler for sykkel kan mange finne praktisk!

VURDERING
Praktisk funksjon
Valuta
Totalvurdering
PLUSS

Kompakt, tar ikke mye plass

Mulighet for skum/såpedyse

Komplett pakke

MINUS

Funker først og fremst bare som sykkelvasker

Skumvasking blir dyrt i lengden

Test av Kärcher C3 Bikebox

Den lille sykkelvaskeren Kärcher C3 Bikebox er ekstremt hendig og lett å få med seg. Med vanntank på fire liter må du vaske effektivt, men det går.

KOMPAKT: Den lille Kärcher C3 bikebox kommer levert komplett med spyler, børste, såpespray og mikrofiberklut. Med vanntank på fire liter må du vaske raskt og effektivt, men det går.
KOMPAKT: Den lille Kärcher C3 bikebox kommer levert komplett med spyler, børste, såpespray og mikrofiberklut. Med vanntank på fire liter må du vaske raskt og effektivt, men det går.
Kärcher C3 Bikebox
 • Pris: 1799 kroner | Bikeshop.no 

 • Vanntank: 4 liter


 • Slangelengde: ca. 250 cm

 • Oppgitt makstrykk: 5 bar


 • Oppgitt batteritid: 15 min


 • Vekt uten vann: 3,1 kilo


 • Mål: 20/30x23x27 cm


 • Hjul: Nei


 • Medfølgende tilbehør: Rund børste, 0,5L såpespray, mikrofiberklut

 • Justerbar stråle: Dusj og stråle

 • Ekstern vanntilkobling: Ja, men med ekstra slange

 • Billader nei 

Kärcher C3 Bikebox er omtrent på størrelse med en skoeske og inneholder det meste du trenger for å vaske en sykkel eller tilsvarende utstyr.

Bikebox-pakka vi har testet her kommer levert med et ekstra lagringsrom som inneholder en halvliters såpe i spray aske, en rund børste og en mikro berklut.

Lagringsrommet bygger ca. 10 centimeter i høyden på hele vaskeren, men kan lett taes av. Faktisk er selve festet for ekstrarommet såpass sprøtt og puslete at du nok fort ender opp med å droppe det uansett.

TYSKE BYGGEKLOSSER: Bikebox-versjonen av Kärcher C3 kommer med børste, såpe og klut i et ekstra rom til å feste nederst
TYSKE BYGGEKLOSSER: Bikebox-versjonen av Kärcher C3 kommer med børste, såpe og klut i et ekstra rom til å feste nederst

Kärcher-vaskeren er lett å fylle opp med 4 liter vann. Slangekveilen strekkes ut til nærmere 2,5 meter og pistolen kan sprute en konsentrert stråle med et eget munnstykke i åpningen, eller en bløt dusj uten det ekstra munnstykket. Børsten skrus også greit fast i pistolen, men kan gjerne brukes løst.

Du må spare på vannet når du bruker Kärcher-vaskern, så børsting med vann blir for ekstravagant sånn sett. Kvalitetsfølelsen på Kärcher-vaskeren er litt middels. Både bærehåndtaket og klipsfestet for lagringsboksen gir fra seg høylydt hardplastknekk ved bruk, også pistolen har en litt sprø hardplastkvalitet.

PRAKTISK: Børsten til Kärcher-vaskeren minner om en toalettbørste. For å spare på vannet er det smartest å bruke den frikoblet fra spylepistolen
PRAKTISK: Børsten til Kärcher-vaskeren minner om en toalettbørste. For å spare på vannet er det smartest å bruke den frikoblet fra spylepistolen

Hovedproblemet til Kärcher-vaskeren er likevel at den leverer såpass lite vann og lavt trykk i den korte perioden 4-liters tanken varer. Sykkelen din skal ikke være veldig skitten før du går tom for vann før sykkelen er ren nok til å legge inn i bilen med
 god samvittighet.

Men en middels skitten sykkel rekker du over med litt planlegging, innsåping og fokusert børsting og spyling. Er sykkelen veldig skitten, eller du ønsker å vaske to, må du fylle på mer vann.

Som hageslangeerstatter i byen gjør Kärcher-vaskeren akkurat jobben du trenger, men heller ikke mer. Hendig format og bra tilbehør trekker opp. 

TO NIVÅER: Kärcher-strålen er at og skarp med det gule munnstykket i pistolen, eller bløt dusj uten
TO NIVÅER: Kärcher-strålen er at og skarp med det gule munnstykket i pistolen, eller bløt dusj uten
PLUSS

Hendig

Leveres med såpe, børste og klut

Kan kobles på ekstern vannkilde med ekstra slange

MINUS

Lite vann

Lavt trykk

Fiklete å feste på nedre oppbevaringsrom

Ikke justerbar stråle

Ikke billader

Test av Bosch Fontus

Bosch Fontus er stor og kraftig nok til å erstatte hageslangen, også når du er på tur. Bosch Fontus minner om en høytrykksspyler utseendemessig.

LAGERROM: Både kost og spylepistol lagres trygt i eget rom på Bosch Fontus. Vinduet på siden lar deg følge med på vannmengden
LAGERROM: Både kost og spylepistol lagres trygt i eget rom på Bosch Fontus. Vinduet på siden lar deg følge med på vannmengden
TS_best_i_test
Bosch Fontus
 • Pris: 3199 kroner m/utbyttbar batteripakke | Bosch.no 

 • Vanntank: 15 liter


 • Slangelengde: 406 cm


 • Oppgitt makstrykk: 15 bar


 • Oppgitt batteritid: 60 min

 • Vekt uten vann: 9,6 kilo


 • Mål: 65x39x30 cm


 • Hjul: Ja, kraftige


 • Medfølgende tilbehør: Bred børste

 • Justerbar stråle: Ja, 4 innstillinger, 3 trykknivåer

 • Ekstern vanntilkobling: Nei

 • Billader: Nei 

Bosch Fontus minner om en vanlig høyttrykkspyler rent utseendemessig.

Den har kraftige hjul og et kraftig håndtak som felles inn når du ikke trenger det.

Den fire meter lange slangen er tjukk og solid. Vanntanken har vindu på siden så du ser hvor mye vann du har igjen. I tillegg er det et filter i påfyllsåpningen som sikrer at du ikke fyller opp vanntanken med bøss. Akkurat dette filteret hemmer påfyllet litt da det blir mye søl hvis du fyller på med mye vann om gangen.

Du kan fjerne filteret lett med en tang. Enheten er for stor til å få under kjøkkenspringen, så du må enten frem med dusjslangen eller en hagespring for å fylle tanken.
Bosch-spyleren bruker Bosch sitt standardbatteri som også kan brukes på deres driller, gressklippere, sager, supert!

HAGEKLAR: Bosch Fontus er stor med solid kvalitetsfølelse. 15 liter vanntank og 60 minutter batteritid gjør det lett å få sykkelen helt ren
HAGEKLAR: Bosch Fontus er stor med solid kvalitetsfølelse. 15 liter vanntank og 60 minutter batteritid gjør det lett å få sykkelen helt ren

Spyleren har tre trykknivåer og en spylepistol som føles som en solid hageslangepistol i hånden. Denne har også fire innstillinger for selve vannstrålen. Alt fra myk dusj til konsentrert, tynn stråle. Spyleren gir opp til 15 bar trykk på maks. En del mindre enn en vanlig høytrykkspyler, men nært opp til en vanlig hageslange. Strålen er kraftig, konsentrert og med solid vannvolum.

Under testingen hadde vi ingen problemer med å vaske 2-3 skitne sykler med Bosch- vaskeren alene. Både vannmengde og trykk, samt en god børste gjør at du får vasket skikkelig og grundig. Trillehjulene og håndtaket er skikkelig robuste og rommet for lagring av børste og pistol solid og smart.

KRAFTIG: Børsten til Bosch Fontus har myk og kraftig bust. Den skrus trygt fast på spyler- pistolen.
KRAFTIG: Børsten til Bosch Fontus har myk og kraftig bust. Den skrus trygt fast på spyler- pistolen.

Av de tre spylerne i testen er det bare Bosch Fontus som føles som et reellt alternativ til hageslange eller bilvasken. Den tar stor plass i bilen og er dyr, men den gjør at du får vasket sykkel og utstyr helt rent der du er.
 Spraysåpe og tørkeklut bør du legge til selv. 

PLUSS

Solid kvalitetsfølelse

Stor tank

God spyler med mye vann

Flere nivåer og stråler

Lang batterikapasitet

Fin lagring av tilbehør

MINUS

Dyr

Stor

Ikke billader

Ikke mulighet til ekstern vannkilde

Test av Bikewash Pro

Den oransje Bikewash Pro sykkelvaskeren har en stor vanntank på 20 liter som gir deg god tid til å vaske sykkelen, og ekstra lang spylerslange.

MYE VANN: Bikewash Pro har en vanntank på hele 20 liter. Det gir deg god tid til å få sykkelen ren.
MYE VANN: Bikewash Pro har en vanntank på hele 20 liter. Det gir deg god tid til å få sykkelen ren.
Bikewash Pro
 • Pris: 1499 kroner | Bikeshop.no 

 • Vanntank: 20 liter

 • Slangelengde: 600 cm

 • Oppgitt makstrykk: 9 bar

 • Oppgitt batteritid: 30 min

 • Vekt uten vann: 5,5 kilo

 • Mål: 46x34x27 cm

 • Hjul: Ja, små


 • Medfølgende tilbehør: Smal børste, dusjhode, lykt, USB-lader

 • Justerbar stråle Ja, ved å vri på dysen


 • Ekstern vanntilkobling: Ja - pumpa kan brukes løst med ekstra slange


 • Billader: Ja 

I tillegg til mye vann byr Bikewash Pro også på noen bonusfunksjoner som kan komme til nytte på biltur med sykkel.

Bikewash Pro inkluderer også en ganske så kraftig lommelykt.

Du får også med en USB-lader for lading av telefonen, lydplanke, kameraet eller GPS. Fint hvis du er på telttur med bil og sykkel.

TILBEHØR: Bikewash pro kommer levert med børste, dusjmunnstykke, USB-lader, lykt og separat vannpumpe
TILBEHØR: Bikewash pro kommer levert med børste, dusjmunnstykke, USB-lader, lykt og separat vannpumpe

Den store vanntanken har stort påfyllingshull uten noe bremsende lter. Her er det bare å fylle opp så fort springen din klarer - eller springen blir kanskje feil. Vaskeren er såpass stor at du vil slite med å få den under springen i vasken. Dusjen eller hage- krana må brukes ved påfylling.

Bikewash Pro-vaskeren kan lades, og brukes direkte med strøm fra 12v-utaket i bilen. Dette kan være nyttig i en knipe. Batteriet er oppgitt til å vare 30 minutter ved spyling.

TIL FLERBRUK: Navnet til tross Bikewash Pro byr på funksjoner utover det å vaske sykkelen. Stor vanntank gjør sykkelen ren, men både spyler og tilbehør er av lavere kvalitet enn Bosch
TIL FLERBRUK: Navnet til tross Bikewash Pro byr på funksjoner utover det å vaske sykkelen. Stor vanntank gjør sykkelen ren, men både spyler og tilbehør er av lavere kvalitet enn Bosch

Selve spylingen fungerer ganske bra. Strålen lar seg justere som på et vanlig hageslan- ge-munnstykke ved å vri på tuten. Den skarpeste strålen gir ok trykk, men vesentlig mindre vannvolum enn vaskeren fra Bosch. I tillegg føles pistolen ganske så skjør.

Festet av børsten eller dusj-munnstykket er også ganske skjørt. Vi opplevde at børsten falt av pistolen under vaskingen. I tillegg er børsten veldig spinkel og tynn i busten. En oppvaskbørste eller dobørste separat fungerer bedre.

Vannmengden i tanken kompenserer litt for manglende trykk og vannvolum i selve strålen. Du klarer nt å få en realt skitten sykkel ren med en full tank. Kanskje også to.

I hvert fall hvis du er litt nøye på såpespyling, børsting og svamping underveis. En stor vasker med stor vanntank som mangler litt på kvalitetsfølelsen og spyleevne. Såpe og klut bør du legge til settet med selv. 

USB: Bikewash Pro kan brukes som mobil-powerbank
USB: Bikewash Pro kan brukes som mobil-powerbank
PUSLETE: De små hjulene på Bikewash Pro gjør den ikke så lett å trekke med seg med full tank.
PUSLETE: De små hjulene på Bikewash Pro gjør den ikke så lett å trekke med seg med full tank.
SMAL: Børsten til Bikewash pro er smal og stiv og sitter dårlig på spylepistolen. Bruk en oppvaskbørste fra Jordan i stedet.
SMAL: Børsten til Bikewash pro er smal og stiv og sitter dårlig på spylepistolen. Bruk en oppvaskbørste fra Jordan i stedet.
PLUSS

Stor vanntank

Lykt

Mobillader og billader

Kan brukes som vannpumpe for ekstern vannkilde

MINUS

Hjul og håndtak fungerer dårlig

Lite vann i strålen

Lav kvalitetsfølelse på pistol og børste

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.