Slik smører du kjedet på sykkelen 

Smører du kjedet får du både bedre funksjon og forlenger levetiden på drivverket. Det er likevel mulig å gjøre det helt feil, så les denne før du selv skal smøre kjedet på sykkelen.

Sist oppdatert: 8. juli 2022 kl 06.00
smøre kjede sykkel olje
SLIK SMØRER DU SYKKELKJEDET: Litt sykkelolje på kjedet er bra med jevne mellomrom. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Lesetid: 3 minutter

Et rent og velsmurt kjede er et fornøyd kjede.

Å smøre kjedet på sykkelen er en av de enkleste og viktigste vedlikeholdsoppgavene på en sykkel.

Før du setter i gang  

Skal du smøre kjedet på sykkelen, trenger du:   

 • Sykkelen

 • Et smøremiddel

 • En tørkefille eller tørkepapir

 • Et sted å holde på

Den kliss nye eikeparketten i stua er kanskje ikke det smarteste stedet å gjennomføre  denne operasjonen, gjør det gjerne ute. Men styr unna fine steinheller eller terrassegulv, olje kan sette flekker på flere typer underlag.  

Du må ikke ha sykkelen hengende i et stativ, det holder fint å lene den inn til en vegg, eller få en venn til å holde den oppreist for deg. Du kan også støtte opp sykkelen selv, og lene deg over den.  

Dette må du unngå  

Uansett om du velger spray eller olje, må du unngå å få smøremiddel på bremseskivene. Grunnen er enkel, får du smøremiddel på bremseskivene, kan du i verste fall miste bremsekraften fullstendig.  

Dette er spesielt aktuelt hvis du bruker spray-basert smøremiddel. Da kan det være vanskeligere å kontrollere hvor smøremiddelet havner. Men vi kommer tilbake til hvordan du unngår dette. Vi anbefaler uansett at du bruker olje- eller voksbasert smøremiddel fra en flaske, da minimerer du sjansen for kluss.   

Uansett hvilket smøremiddel du velger, bør du lese bruksanvisningen – noen voksbaserte midler skal helst ha en rens av kjedet før påføring.  

Det andre du må unngå, er at det blir liggende igjen for mye smøremiddel på utsiden av kjedet. Hvis kjedet er dekket av et tjukt lag med smøremiddel, vil det bare tiltrekke seg smuss og dritt, spesielt i tørre forhold, og dermed bare slite mer på drivverket.   

Slik gjør du det  

Så, slik gjør du det altså.   

 • Det er ikke en forutsetning, men vask gjerne både sykkelen og kjedet før påføring.  

 • Heng sykkelen i et stativ eller len den mot en vegg.   

 • Hold smøremiddelet i den ene hånden, og den andre hånden på pedalen.   

 • Begynn så å dreie pedalene rolig bakover slik at kjedet går rundt.  

 • Drypp/spray smøremiddel på innsiden av linkene på kjedet et par rotasjoner. Hvis du bruker spray, så dekk gjerne til bremseskiven så godt det lar seg gjøre, og vær veldig forsiktig med hvor du retter sprayen.   

 • Stopp så påføringen, og fortsett å før pedalene rolig bakover noen rotasjoner slik at smøremiddelet får fordelt seg godt på kjedet. Fortsatt rolig, hvis du gjør dette med høy fart vil små dråper av smøremiddel sprute i alle retninger, og i verste fall på bremseskiva.   

 • Ta så en tørkefille eller tørkepapir og tørk av det overskytende smøremiddelet. Når du er ferdig skal kjedet se rent ut, ikke dynket i olje eller smøremiddel.   

 • Ta-ta, ferdig!   

smøre kjedet sykkel
DEKK TIL: Det kan være lurt å dekke til bremsekivene på sykkelen din før du smører kjedet, så du er sikker på at du ikke får smøremiddel på dem.
smøre kjede sykkel
OLJE: Legg på smøremiddelet på innsiden av kjedet. Smøringen skal altså oppå disse små leddene, slik at det dras med inn i kjedet. Det har ingen hensikt å dynke kjedet i smøremiddel fra andre vinkler.
smøre kjede sykkel
SPRAY: Du kan også bruke et spray-basert smøremiddel. Men pass på at du ikke får dette på bremseskivene. Små partikler kan sprute over på bremseskivene, og da må du i verste fall bytte bremseklosser og skive. Du kan løse dette både ved å dekke til bremseskivene, og påføre sprayen framme ved kranken.
smøre kjedet sykkel
DRA INN: Når du har lagt på et lag med smøring, dra pedalene bakover, slik at oljen dras inn i kjedet.
smøre kjedet sykkel
TØRK AV: Når du har dratt pedalene noen omdreininger, ta en fille eller tørkepapir, og hold under og rundt kjedet mens du fortsetter å dra kjedet rundt. Målet er å få tørket av det overflødige smøremiddelet.
smøre kjedet sykkel
SLIK SKAL DET SE UT: Når du er ferdig, skal kjedet se både rent og tørt ut.
smøre kjedet sykkel
SLIK SKAL DET IKKE SE UT: Hvis det fortsatt ligger smøremiddel på kjedet (som den grønne væsken på dette bildet), må du ta en runde til med tørkefilla.
LES OGSÅ
kjedebytte
bytte girøre sykkel
elsykkel myter påstander
Publisert 21. juni 2021 kl 07.00
Sist oppdatert 8. juli 2022 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen