Slik justerer du størrelsen på sykkelen

Mekkeskolen viser hvordan du velger sykkel størrelse når du skal kjøpe ny sykkel og hvordan du kan tilpasse en sykkel som ikke passer helt perfekt.

Sist oppdatert 2. mai 2022 kl 09.40

Hvis du skulle være så uheldig å bomme litt på størrelse på en sykkel, er det ikke sikkert løpet er kjørt. Mye kan justeres i setepinne, sete og stem, for optimal tilpasning. 

Men det beste er selvsagt om du ikke bommer. Her får du vite hvordan geometrien og tilpassingen skal matche kropp og lemmer. 

Geometri er hvordan ramma er bygd opp, i mål, alle lengder. For eksempel rammestørrelsen, som 17, 18 og 19 tommer, er altså fra krankens senter til setepinnes høyde. Det har også noe med lengden på ramma å gjøre.

En herresykkel har for eksempel lenger overrør enn hva en kvinneramme har. Det er fordi en dame har lenger bein, kontra overkropp.

Rammestørrelsen har også noe med hvor langt stemmet er. Det man kan tilpasse på sykkelen etter hvert, er å forandre stemmet, for lengre eller kortere stem, å flytte setet lenger bakover eller fremover.

OBS: Rammestørrelsen kan juge litt. På noen sykler er overrøret være lenger, sammenliknet med en annen sykkel i samme størrelse.

– Jeg anbefaler alltid å sitte på sykkelen og teste den i butikken, og få den tilpasset i butikken før du kjøper den. Det er absolutt det beste, sier Engesmyr. 

Når det kommer til tilpassing av sykkelen, har du flere justeringsmuligheter: setepinnens høyde, plasseringen av setet og stemmet.

Slik optimaliserer du sykkelen

Setepinnens høyde:

Sett deg på sykkelen, ha hælen på pedalen, med pedalarmen rett ned. Når høyden er korrekt, skal du ha en liten knekk i kneet.

En annen metode er å sette pedalarmen vannrett. Kulen i kneet skal da være over senter av pedalen.

Setets posisjon:

Det er skruer under setet som du kan løsne. Vær forsiktig med å ikke skru til for hardt, særlig om sykkelen er laget av karbon. Når skruene er løsnet, kan du skyve setet fram og tilbake på skinnene.

Når du strammer igjen er det viktig at setet er i vater, så det ikke blir en ubehagelig sittestilling. Sørg for at skruene under setet er godt festet  etterpå – du ønsker ikke å oppleve at setet løsner på turen.    

Stemmet:  

Når du sitter på sykkelen, skal navet være bak styret.

Om du har kjøpt sykkel med feil lengde på stemmet, kan du tilpasse med kortere eller lengre stem. Det er mye rimeligere å kjøpe et nytt stem enn å bytte sykkel.

Under stemmet sitter det karbonringer eller aluminiumsringer, som man kan flytte over eller under stemmet, for å justere høyden. Men du kan aldri fjerne ringer, for da blir styrelageret slakt.

Når det kommer til styrer, så kan du ofte bytte til bredere eller smalere styre. Dette avgjøres av bredden på overkroppen din.

OBS: Hvis du ikke sitter riktig, kan det få konsekvenser for rygg, skuldre, nakke og lår. Det er viktig å gjøre sittestillingen så optimal som mulig for å unngå problemer.

MEKKESKOLEN

Sykkelmekaniker Jon T. Engesmyr har rollen som programleder i denne serien. Med årevis av erfaring med tohjulinger tar den sindige østfoldingen oss trygt gjennom en slags grunnskole i hva du godt kan fikse selv.

Publisert 14. juli 2021 kl 09.40
Sist oppdatert 2. mai 2022 kl 09.40
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen