Slik reparerer du kjedebrudd

Auda, røket kjedet midt i skauen?! Om du sørger for å ha med deg rett verktøy og lærer disse triksene, trenger ikke uhellet å ødelegge turen.

Sist oppdatert 18. juli 2021 kl 09.43

– Nest etter punktering er kjedebrudd den vanligste formen for havari i skogen. Heller ikke dette er noen umulig reparasjon i felten, men du er avhengig av å ha med deg riktig utstyr, sier Terrengsykkels Øyvind Aas.

Du må ha med en kjedekutter, som tross navnet også brukes til å sette sammen et røket kjede. Så må du ha med deg løse kjedeledd i riktig størrelse! Hvilket merke det er på lenkene er ikke så nøye.

Slik fikser du kjedet: 

  1. Det første du må gjøre er å prøve å få så mye slakk i kjedet som mulig. Gir ned til minste tannhjul.

  2. Du kommer ikke unna å bli litt skitten på fingra når du har røket kjedet.

  3. Bruddet har to ender: Det vi kan kalle gutteenden, hvor leddet har røket rett av, og et intakt ledd er det siste på enden, og jenteenden, med leddet som har røket, det ødelagte leddet, som vi da må vi fjerne.

  4. Koble kjedekutteren på det ødelagte leddet og stram den rundt leddet. Så skrur du av det ødelagte leddet, så du sitter igjen med en guttedel i enden av dette leddet også. Pass på å ikke kaste de ødelagte leddene i naturen.

  5. Så tar vi de løse linkene, fester en på hver ende, på motsatt side av leddet, hekter endene sammen og drar til så det knepper på plass.

Og vips så er kjedet fikset!

Det nye leddet er like sterkt, antakelig sterkere, enn de andre leddene på kjedet.   

Mekkeskolen er en serie instruksjonsvideoer som tar for seg alt fra enkle reperasjoner du kan utføre i felten til mer avanserte guider som krever litt mer.

Se alle episodene av Mekkeskolen her.

MEKKESKOLEN

Mekkeskolen er en serie instruksjonsvideoer som tar for seg enkle sykkelreparasjoner du kan utføre i felten. Med årevis av erfaring tar programlederen oss trygt gjennom en slags grunnskole i hva du kan fikse selv.

Publisert 18. juli 2021 kl 09.43
Sist oppdatert 18. juli 2021 kl 09.43
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen