Terrengsykkels hverdagstips: Tape setepinnen

Det er alltid greit å vite hvor høyt du pleier å ha setet. Unngå gjetting etter neste justering.

Sist oppdatert: 10. november 2014 kl 12.12
MERKET: Med taperunde rundt setepinnen trenger du ikke  å lure på om du får setet i samme høyde som før du tok ut setepinnen.
MERKET: Med taperunde rundt setepinnen trenger du ikke å lure på om du får setet i samme høyde som før du tok ut setepinnen.
Lesetid: 4 minutter

Hva som er riktig setehøyde kan detbateres lenge og vel. Mange vil påstå at det ikke finnes en setehøyde som riktig og selvfølgelig at dette er veldig individuelt. Nettopp derfor er det smart å beholde den høyden du har funnet det best til rette på, enten du har funnet den ved hjelp av prøving og feiling, en sykkel-tilpasnings-økt med en proff, eller ved hjelp av egne teorier.

Det finnes mange grunner for å fjerne setet fra sykkelen. Unngå tyveri er en. For å få sykkelen inn i bilen, eller ned i sykkelkofferten er andre. Uansett hvorfor du tar av setet og setepinne så er det greit hvis det er kjapt og enkelt å finne tilbake til din valgte høyde.

Rittsyklister er kanskje mer opptatt av dette enn andre. Mange merker stor forskjell på noen millimeter forskjell i høyde på setet. Men har du fjernstyrt senkepinne er det likevel relevant å få setet i samme makshøyde for tråkking hver gang.

FAST HØYDE: Har du bestemt deg for setehøyden har du en mindre variabel og forholde deg til. Setets plassering på setepinnen blir heldigvis konstant når du tar ut pinnen av sykkelrammen.
FAST HØYDE: Har du bestemt deg for setehøyden har du en mindre variabel og forholde deg til. Setets plassering på setepinnen blir heldigvis konstant når du tar ut pinnen av sykkelrammen.

FAST HØYDE: Har du bestemt deg for setehøyden har du en mindre variabel og forholde deg til.
Setets plassering på setepinnen blir heldigvis konstant når du tar ut pinnen av sykkelrammen.

Tidligere i aluminiumssetepinnenes tid pleide jeg alltid å lage en ripe i pinnen ved hjelp av en skrutrekker eller lignende. Ulempen med dette er selvfølgelig ripen i seg selv. Det er også dumt med en permanent ripe i pinnen når vi vet at setehøyde ikke nødvendigvis er like permanent. ideell setehøyde endrer seg med form, muskelsstivhet, temperatur, sete-valg og sko-valg.

Derfor kan det være greit å ha muligheten til å endre målet som viser deg hvor du ønsker å ha setet for tiden. Har du et fast mål er det også lettere å justere det i hendhold til variablene som måtte oppstå.

En enkel runde med tape rundt setepinnen er et presist og billig mål for hvor du vanligvis ønsker at setet skal stå i rammen på sykkelen. Sliter du med at setepinnen sklir i setepinneklemma kan det være et triks å sette på tapen 2-3 mm over selve setepinneklemma.

Da vil du raskt kunne seg om setet har sunket, samtidig som du har et presist mål på hvor du har setet når du tar av pinnen neste gang. 2-3 mm er ganske lett å kjenne igjen på øyemål, slik at setet havner i samme høyde hver gang.

Hvis du ikke ønsker å forkludre sykkelens estetikk med tape rundt setepinnen kan du velge tape i en farge som matcher pinne, eller ramme, eller du kan lage et mønster med flere taperunder. For eksempel kan du lage striper i norske flaggfarger før en utenlandstur, eller striper som matcher klubbdrakta eller lignende.

Fordelen med tape er at du bare kan ta den av og sette på ny, samt at den, når påført riktig blir sittende på samme sted hele tiden.

Uansett om du har tape eller ikke kan det være lurt å kjenne sitt eget ideelle setehøydemål. Dette måles i sykkelmiljøer over hele verden fra midten av krankakslingen og til høyden på midten av setet. Vet du hva du trives best med her går det raskt å sette opp leiesykkel, lånesykkel eller demosykkel uten at du trenger å bekymre deg over om du sitter for høyt eller for lavt.

For ordens skyld: Setehøyde målt fra kranken er også avhengig av hvor langt bak på sykkelen setet sitter. Dette er vanskeligere å måle, men med høyden i boks har du en variabel mindre å krangle med.

At setehøyde kan variere både fra person til person og for en person over tid kjenner jeg godt til fra egen erfaring. For ti år siden hadde jeg setehøyde på 78 centimeter, nå trives jeg best på 76,5.

Publisert 10. november 2014 kl 12.12
Sist oppdatert 10. november 2014 kl 12.12
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen