Fox har brukt lang tid på å komme på banen med en elektronisk, trådløs senkepinne. Rock Shox Reverb har hatt dette markedet omtrent for seg selv i fem år allerede. Når nå Fox endelig kommer på banen gjør de det med bravur. Samtidig kommer de viktigste nyvinningene litt for sent til å kuppe showet fra Rock Shox.
En av de store fordelene med Transfer Neo i forhold til Reverb er plasseringen av batteriet nederst på pinnen – på fremsiden av der du vil klemme setepinnen fast I rammen. Med Reverb har plasseringen av batteriet oppunder setet forårsaket problemer med bunning mot bakhjulet og umuliggjort bruk av seteveske – for dem som driver med sånt på terrengsykkelen.
I 2025 kommer også Reverb med batteriet plassert nederst på pinnen.
Fox Transfer Neo blir levert med tilhørende bryter. Denne festes under styret på venstre side som en girspak. Den sitter tett oppunder styret og er ute av veien for knær og tomler mens du sykler. Bryteren bygger kun 36 mm ned fra styret, mye mindre enn f.eks Rock Shox’ litt store AXS-knapper.
Monteringen av selve pinnen er så klart veldig enkelt da det ikke er noen vaiere eller ledninger å forholde seg til. Pinnehodet er av normal toboltstype som vi har lært oss å elske siden Thomson-pinnene var alles førstevalg.
Det er som med alle senkepinner noe sideveis slark i toppen av pinnen, men det oppleves som minimalt.
Batteriet til pinnen klikkes solid fast foran pinnens nedre del. Det aller beste hadde så klart vært om Fox brukte de samme batteriene som SRAM gjør på sine AXS-gir, setepinne og demperkontroller, men et slikt samarbeid er for mye å forlange, kanskje.
Du må klare å holde styr på en lader til hvis du bruker SRAM-batterier på andre deler eller andre sykler. Fox sitt batteri er til forveksling likt AXS-batteriene, men de kan ikke byttes om hverandre.
BATTERI: Neo-batteriet er på størrelse med SRAMs AXS batterier. Det varer 30-40 timer avhengig av mengden heving og senking av setet. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Selve fjernstyringsknappen er fjærbelastet og har kort vandring. Den føles som en mekanisk bryter, men sender et lynraskt, elektronisk signal til setepinnen. Fox hevder signalene er 100 ganger raskere enn blåtann og 20 ganger raskere enn konkurrentene – vi må anta de mener Rock Shox her.
I praksis opplever vi ingen forsinkelse i det hele tatt. I det vi trykker knappen er setepinnen fri til å bevege seg ned eller opp.
En ting vi blir imponert over er hvordan bryteren og elektronikken byr på mulighet til å finjustere setehøyden med rumpa i fart. Bryteren på styret frigjør pinnens bevegelse i varierende grad avhengig av hvor mye vi trykker den inn. Dette gjør at vi kan kontrollere pinnen like godt som med en mekanisk pinne. Et lett trykk på knappen gjør at pinnen kan bevege seg, men at den ikke er helt fri – på denne måten er det lett å finjustere høyden på setet også mellom pinnens ytterpunkter.
At pinnen bygger lite over sykkelrammen setter vi også pris på. Har får du plass til maks vandring og du kan senke setepinne helt ned til bare 40 mm over rammens setepinneklemme. Dette fordrer så klart at du har plass inne i rammen til ønsket vandringslengde, men også her skal Fox-pinnen være markedets korteste pinne i forhold til vandringslengde.
BRYTER MED MODULASJON: Til tross for at Transfer Neo er elektronisk og trådløs har bryteren en god mekanisk følelse. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Da pinnen og bryteren aktiveres så fort du beveger lett på sykkelen er det lett å tenke at du vil bruke opp batteriet hvis du har sykkelen bakpå bilen eller på biltaket. Her kommer Fox sin mobil-app inn. Du kan sette pinnen i transport-mode for å sikre at batteriet ikke tømmes under transport. Du kan selvfølgelig ta batteriet av pinnen også, men dette muliggjør det å glemme igjen batteriet hjemme. Lading av batteriet gjør så klart også dette, men pinnebatteriet varer i 30+ timer, avhengig av hvor hyppig du hever og senker setet så klart, så det holder å lade batteriet et par ganger i måneden hvis du sykler mye.
Mobil-appen kan også brukes til å sette pinnen i såkalt bikepark-mode. Da låser pinnen seg i nedre stilling og du slipper å være redd for at pinnen spretter opp ved at du kommer borti knappen. Ønsker du å aktivere pinnen igjen kan du trykke på bryteren raskt fire ganger, eller gå inn i appen.
For å sikre smooth vandring lenge har innerrøret på pinnen Kashima-belegg som vi kjenner fra Fox sine gafler og dempere. Det er også enkelt å selv smøre den øverste forseglingen for å sikre god tetting og funksjon.
Pinnens luftrykk justeres enkelt med en demperpumpe.
Konklusjon
Fox Transfer Neo er sannsynligvis markedets aller beste senkepinne akkurat nå. Enkel montering, god bryter og lynraske trådløse signaler sikrer topp funksjon. Vekten er konkurransedyktig og byggehøyden klasseledende.
Prisen er ekstremt høy og nesten det dobbelte av en Rock Shox Reverb og opp til fem ganger så høy som gode mekaniske pinner. Du skal være ekstremt opptatt av topp funksjon og smidighet for å rettferdiggjøre prisen sammenlignet med en god mekanisk styrt pinne, men ønsker du deg den beste pinnen på markedet er det vanskelig å komme utenom Fox Transfer Neo.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.