Hverdagstips - Gjenbruk av guffe

Ved bytte av slangeløse dekk vil det alltid bli litt guffe-svinn, men et enkelt triks gjør tapet mindre.

Sist oppdatert: 15. juni 2015 kl 07.30
OVERFØRING: Å flytte tetningsvæske fra et dekk til et annet kan være klinete. En spruteflaske gjør det enklere. Foto: Øyvind Aas
OVERFØRING: Å flytte tetningsvæske fra et dekk til et annet kan være klinete. En spruteflaske gjør det enklere. Foto: Øyvind Aas
Lesetid: 2 minutter

Å bytte dekk når du sykler med slangeløst oppsett med flytende latexvæske er klinete. Du får tetningsvæske på hendene og på gulvet. Det gamle dekket som du ønsker å bytte ut inneholder en del væske som du ønsker å bruke igjen, men å skvalpe gugga fra et dekk til et annet medfører bare mer søl og en hel masse guffesvinn.

De med ingeniørutdanning har nok kjøpt seg en refillsprøyte som Stans No Tubes, produsenten av den vanligste guffa, selger. Men vi andre vi har klart oss med guffeflaske og måleskje.

SUGE: Klem inn flasken, dytt tuten ned i guffa og la flasken suge opp gørra.
SUGE: Klem inn flasken, dytt tuten ned i guffa og la flasken suge opp gørra.

Et enkelt triks er å bruke en liten flaske med en spiss tut, lik dem du får som porsjonspakning med tetningsvæske fra Stans Notubes. Men du kan også bruke en ketchup-flaske eller tilsvarende flaske med spiss tut og myk flaskekropp. Du kan også kjøpe en litt stor plastsprøyte på apoteket, eller ofre et luftesett til skivebremser du ikke lenger bruker.

 Prinsippet er det samme, sug opp guffa fra det gamle dekket og sprøyt den over i det nye. Topp opp med litt ny guffe fra flasken så du får påfyll av tetningsfibre som kanskje sitter fast i det gamle dekket. Spyl av det gamle dekket med en hageslange og lagre det til neste gang du trenger det.

Spruteflaskene som følger med Stans’ porsjonspakninger har så spiss tut at de også kan brukes til å toppe opp mengden væske ved å sprute inn gjennom en ventil uten ventilkjerne. Da slipper du å bryte forseglingen mellom dekk og felg for å fylle på guffe. Spar på snuteflasken ved å oppbevare den i verktøykassen. Skyll den innimellom så den ikke blir tett.

Publisert 15. juni 2015 kl 07.30
Sist oppdatert 15. juni 2015 kl 07.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen