Sykkellykt - Test av Lys til Sykkel

Tester av kraftige sykkellykter

En god sykkellykt forlenger sesongen og gir vintersykling en ny dimensjon - vi har testet de mest spennende alternativene for lys på sykkelen. Vi gir deg tips til hvordan du velger sykkellykt, og hvordan du får maksimalt ut av sykkellyset.

sykkel lys sykkellykt test kraftig sykkellykt
SYKKELLYS: Ei god lykt gjør vinteren litt kortere! Terrengsykkel.no tester 46 sykkellykter

Å kjøpe en god sykkellykt er en av de smarteste investeringene du kan gjøre som syklist.

Ikke bare gjør godt lys på sykkelen deg synlig og dermed også tryggere i trafikken, men det kan også gjøre sykkelsesongen lenger ved at du kan dra ut etter mørkets frembrudd.

Det finnes et stort utvalg sykkellykter. Har du definert behovet ditt og hvor mye penger du vil bruke, står du fortsatt igjen med flere valg.

Terrengsykkel.no har testet 46 sykkellys i form av sykkellykter, hodelykter og multisportlykter og kårer best i test.

Vi har flere rykende ferske modeller på vei inn til testing denne høsten - følg med fremover!

Aktuelle tester av sykkellys

Dette er noen av de mest aktuelle sykkellyktene vi har testet i for 2023/2024-vinteren:

Dette må du vurdere når du kjøper sykkellykt

Det finnes en rekke sykkellykter på markedet, og det kan være mange nye begreper og tall å sette seg inn i. Her er noen av de viktigste begrepene og hva du bør vurdere når du skal kjøpe deg sykkellykt:

Lumen/lumens:

Lumen er måleenheten de fleste lykteprodusenter oppgir når de snakker om lysstyrke på lyktene sine. Dette sier noe om hvor mye lys lykta gir. Jo høyere tall, jo mer lys. 

De fleste lyktene vi tester har lysstyrke fra cirka 1000 lumen til 4000 lumen, men vi har også testet mer ekstreme varianter, helt opp til 12 000 lumen. 

Under ser du et eksempel med to sykkellykter; den første har 3200 lumen, og den andre har hele 8000. 3200 lumen oppleves som mer enn nok lys til å sykle med, men du vil se at det er også andre forskjeller som spiller inn, som spredning av lys til sidene: (bla med piltastene fra side til side for å sammenligne)

Hvor mye lumen du trenger, kommer litt an på bruken. Til transport i det daglige langs sykkelveier vil enn lykt opp til 1000 lumen både være synlig, og til dels lyse opp veien for deg.

Hvis du sykler i skogen på grusveier og stier, bør du minimum ha rundt 1500 lumen. Dette er litt avhengig av om du bare skal ha én eller to sykkellykter, mer om det senere.  

Er du en stisyklist som nå skal utvide høst-og vintersesongen? Da trenger du i så fall både kraftigere sykkellys og mer batteritid enn om du bare skal pendle til og fra jobb på sykkel, og har maks 45 minutter reisevei.

test av sykkellykt terrengsykling
MAGISKE ØYEBLIKK: Med en god sykkellykt kan du forlenge sykkelsesongen betraktelig, og få noen uforglemmelige turer. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Batteri og batteritid

Nesten enhver sykkellykt er oppladbar, men løsningene varierer. Noen sykkellykter lader du bare med en USB-kabel fra datamaskinen din eller vegguttak, noe som er spesielt praktisk hvis du for eksempel bruker lykten til jobbsykling. Andre lades med stikkontakt. 

Noen produsenter slår seg på brystkassa over hvor lang batteritid lykten har på maks styrke. Det er vel og bra, men realiteten er at hvis du skal være ute på stitur i kaldt vær, vil batteritiden reduseres noe, og du har uansett ikke alltid bruk for å ha maks lysstyrke.

I oppoverbakker og lange klatringer vil det med mange sykkellykter være aktuelt å justere helt ned til laveste nivå. Derfor er det interessant å se hva som er oppgitt brenntid på for eksempel nest høyeste styrke.

Fester

Her bør du være spesielt oppmerksom.

Mange sykkellykter er også det som kalles multisportlykter, altså at de er tiltenkt flere typer bruk.

Men det betyr ikke nødvendigvis at de leveres med fester, eller riktige fester for sykling. Skal du kjøpe sykkellykt, bør den som minimum enten ha hjelmfeste eller styrefeste, men helst begge deler.

De fleste leverandører leverer lyktene slik, men ikke alle. For noen produsenter er dette som ekstrautstyr å regne, sjekk produktbeskrivelsen nøye før du handler. 

Noen sykkellykter har spesialfester som kun fungerer med deres lykter, mens andre benytter seg av allerede gjeldende standarder, som for eksempel GoPro-fester. 

Skal du ha sykkellys på styret, bør du sjekke om styrefestet til lykten fungerer med ditt styre. De to vanligste styrediameterne på markedet nå, er 31,8mm og 35 mm. 

Slik setter du opp en sykkellykt

Hva er den beste måten å bruke sykkellykta på?

Det er i hovedsak to måter man bruker en sykkellykt på;

Alternativ én er å montere den på styret. 

Da fester du lykta til styret med et spesialfeste, gjerne helt inne ved styrefremspringet. Batteriet monterer du da til ramma med en gummistropp eller borrelås. 

Alternativ to er å montere den på hjelmen. Dette gjør du som regel med et spesialfeste for hjelmen, som enten stroppes fast eller limes fast til hjelmen med dobbelsidig teip. Batteriet (hvis det er litt stort) putter du i sekken eller ei lomme på jakka.

Et tredje alternativ er at du gjør begge deler, med to sykkellykter.

Å sykle med to lykter koster selvfølgelig dobbelt så mye, men det er spesielt to gode argumenter for det;

  • Du vil få et jevnere lysbilde. To lykter gjør at du visker ut skyggene som kan oppstå hvis du bare har én lykt på styret. 

  • Du vil alltid ha lys dit du retter blikket. Har du kun en lykt på styret, vil du ofte få blindsoner som ikke er opplyst når du svinger styret.

Vår anbefaling er: Har du råd til to lykter, er dette ideelt. Hvis du bare har råd til én lykt; kjøp en ganske kraftig en (rundt 2-3000 lumen) og montér den på hjelmen.

Her kan du se eksempel på forskjellen mellom én og to lykter: (bla med piltastene fra side til side for å sammenligne)

Hvis du nesten utelukkende skal sykle på sti, og bare har én sykkellykt, vil vi råde deg til å ha den på hjelmen. Det er kanskje litt mer jobb, men da sikrer du deg at du lyser opp akkurat dit du ser rundt svinger. 

Forskjellen på å sykle med bare én eller to lykter kan være stor: (bla med piltastene fra side til side for å sammenligne)

Dette er kravene til lys og refleks på sykkel i trafikken

Dette er kravene til lys og refleks i trafikken

  • Ved sykling i mørke eller skumring skal det foran på sykkelen være lykt med fast gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som gir blinkende eller fast hvitt lys.

  • Bak skal sykkelen ha lykt med fast eller blinkende rødt lys. Dette gjelder ved sykling på «alminnelig beferdet» veg eller område.

  • Lyktene skal kunne ses tydelig i en avstand på 300 meter. Lykt som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt. 

  • Lyktene skal være festet på sykkelen.

  • Det skal være rød refleks bak.

  • På begge sidene av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Dersom sykkelen har klikkpedaler der du ikke kan montere refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene. 

  • Refleksene skal være av godkjent type.

  • Kjøper du sykkellykt, må du kunne gå ut fra at det som selges som «sykkellykt» er i tråd med kravene.

Kilde: Forskrift om krav til sykkel, lovdata.no.

Vis mer

Slik tester vi sykkellys

Testene våre er i all hovedsak praktisk gjennomført. Vi har ladet, montert, og brukt alle sykkellyktene flere ganger. Lyktene har blitt testet på styret, og de som lar seg montere på hjelm, har vi også testet til dette.

Hvert sykkellys har blitt brukt både på alt fra tekniske stier til grusveier og asfalt, i all hovedsak i lavlandet i skogen. Vi har testet lyktene kun til sykling. Samtidig vet vi at mange syklister også driver med minst én aktivitet i tillegg til syklingen.

test av sykkellykter 2022
INGEN MØRKETID HER: Tore Haslemo og Anders Gulbrandsen finner lys i høstmørket i Lillomarka. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Derfor er det ingen ulempe om for eksempel lyktehodet er lite og kompakt, slik at den kan brukes som hodelykt. Det er også bare en bonus om det følger med et hodebånd som gjør det mulig å bruke lykta til dette. 

Det er viktig å understreke at øyet tilvenner seg lysmengden det har tilgjengelig. Noen produsenter er opptatt av at de gir mest lumen for pengene, andre er opptatt av hvor mange «ekte» lumen de leverer, sammenlignet med andre. 

Vi har ikke måleutstyr for å kunne gjøre vitenskapelige målinger av lysmengde, men vi har vært opptatt av spesielt én ting; leverer sykkellykten det vi opplever som nok lys til å sykle med?

Da tenker vi på allsidig bruk, alt i fra rolig pendling langs opplyste veier, til turer på grus i marka, og ikke minst stisykling.

Sistnevnte setter litt større krav til lysmengde enn de to andre, spesielt i høyere fart. Dette vil du også se i testene våre. 

I vårt totalinntrykk av sykkellykten inngår de følgende kriteriene: 

  • Montering (festeanordninger, er det tungvint eller lettvint)

  • Brukervennlighet (betjening, navigering i menyer/lysmoduser

  • Allsidighet

  • Lysstyrke

Test av Olight H67 hodelykt og sykkellykt

Olight H67 er kanskje ikke laget spesielt for sykling. Men tar du Olight H67 med på tur, blir natten til dag. Men ikke uten forbehold. 

Olight H67 sykkellykt test
EKSTREM: 12.000 lumen er enorme mengder lys. Olight H67 er den kraftigste enkellykten vi noen gang har syklet med.
Olight H67

Pris: 4999 kroner

Vekt: Lyktehode + GoPro-fest: 223 gram. Batteri: 524 gram (veid av oss)

Produsent: Olight

Nett: www.xxl.no

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 12000

Oppgitt batteritid og nivåer: 

Nivå 1: 12.000-6000 lumen - 100 min. (vil droppe til 6000 lumen etter 2 min, grunnet beskyttelse)

Nivå 2: 4000-1200 lumen - 4 timer

Nivå 3: 1200 lumen - 13 timer

Nivå 4: 400 lumen - 38 timer

Oppgitt batteridata: 6700mAh/14,4V (96,48Wh)

skala
6/10

Man kan dele sykkellykter i to hovedkategorier; spesifikke sykkellykter, og multisportlykter med mulighet for montering på sykkel. Olight H67 sorterer under sistnevnte kategori, og vi har valgt å teste den på grunn av den ekstreme lysstyrken. 

Og med sine 12.000 lumen som oppgitt maksimal lysstyrke, er Olight H67 den kraftigste lykten vi noensinne har testet. Men er det bare fryd og gammen med så mye lys? 

Gedigen

Olight H67 er stor på alle mulige måter, ikke bare på oppgitt lysstyrke. Lyktehodet er stort, og har seks LED-pærer i to nivåer. Så mye lys avgir mye varme, så denne Olight H67 har også en innebygd aktiv vifte som skal bidra til å kjøle ned lykten, i likhet med Cat Eye Volt som vi testet for noen år tilbake. 

Lyktehodet bruker GoPro-innfesting, og blir levert kun med et hodebånd. Vi brukte Olight H67 på sykkelhjelmen ved å ta i bruk et GoPro-feste fra skuffen. Lykten har bare en IPX-rating på 4 - altså skalaen for vanntetthet og motstand mot støt og støv. De fleste sykkellykter ligger på 5 eller høyere. Vi syklet ikke i regn, men i tett snødrev, og det understrekes at vi ikke opplevde problemer i vår test, men dette kan være lurt å ha i bakhodet. 

Batteriet er tilsvarende stort, og er overhodet ikke designet for å monteres på en sykkel. Her må du enten være kreativ ved bruk av stropper, eller bruke Olight H67 som hjelmlykt og putte batteriet i sekken. Ladingen skjer ved hjelp av USB-kabel, og batteriet har en indikator som forteller deg om batterinivå.

LES OGSÅ: Test av Outbound Lighting Detour

olight h67 hodelykt batteri
STORT: Med 12.000 lumen som skal holdes i live, kreves det et stort batteri. Dette batteriet er på ingen måte tilpasset montering på sykkel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Olight H67 i bruk

Vi har testet Olight H67 på vinterstier i Nordmarka i Oslo, både i vinterlige forhold med snø, men også i mildere perioder med grå snø og nesten barmarks-forhold. 

olight h67 batteri hodelykt
USB: Batteriet til Olight H67 lades med en USB-C-kabel, og har en indikator som kan aktiveres for å se hvor mye batteri du har igjen.

Ekstremt lys

For å ta det mest interessante først; hvis du ikke opplever at det blir lyst nok i høst- og vintermørket med denne lykten, er det vanskelig å si hva som skal til. 12.000 lumen oppleves så voldsomt at det er ikke noen definert lyskjegle å snakke om - alt er lyst opp. 

Olight har gjort en god jobb med å diffusere og spre lyset. H67 er oppgitt å lyse opptil 310 meter. Vi har ikke kontrollmålt, men denne lykta oppleves uansett som fullstendig overkill i kraftigste modus. 

olight h67 hodelykt
ENORMT: Olight H67 lyser opp hele skogen. Dette bildet forteller imidlertid mest om spredningen på lyset, som også er ekstrem. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Lysmodusene er interessante - Olight oppgir at lykten vil dimme seg ned fra 12.000 lumen etter et par minutter for å unngå varmgang. Dette var ikke merkbart i praksis under vår test. Lykten skal også ha bevegelsessensor, som justerer lysstyrken etter farten. Her er det noe avvik i informasjon etter det vi har funnet på nettet. En nettbutikk opplyser om at dette gjelder to av de kraftigste modusene, mens XXL kun oppgir det for den kraftigste. Det er uansett en smart funksjon. I papirene som følger med Olight H67, oppgis det å gjelde både nivå en og to. 

olight h67 kontakter kabel
KOBLING: Kontaktene på Olight H67. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Vi hadde ikke tilgjengelig styrefeste til Olight H67, og siden batteriet er lite egnet for sykkelmontering, testet vi den som hjelmlykt. Det anbefales å bruke et GoPro-feste som bygger lite i høyden, da lyktehodet er stort. 

Knappene på toppen av lyktehodet fungerer også greit, de har definerte klikk, og er superenkle å betjene med vinterhansker. For å få nødblink, holder man inn knappen i to sekunder. Det er i tillegg en sikkerhetsbryter man kan bruke for å låse lykten, slik at den ikke skrur seg på hvis man kommer borti den. Vi glemte å bruke den en gang, og lykten smeltet på kort tid både batteriposen og en liten flekk på batteriet. 

olight h67 hodelykt
HODELYKT: Lykten leveres med hodebånd, og er ikke først og fremst en sykkellykt. Vi har likevel testet den til sykling. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Så mye lys og varme skaper varmgang, og lyktehodet har en åpen konstruksjon for kjøling, i tillegg til en aktiv vifte. Selv på full styrke opplevde vi aldri at denne viften skrudde seg på i -5 grader. Vi testet innendørs, og da skrudde den seg på. Lyden fra vifta vil ikke være ønskelig å ha susende når du sykler. Olight H67 gir dessverre en skikkelig plastikkfølelse, og byggekvaliteten fremstår ikke som i nærheten av alternativer fra Lupine og Gemini, men også MagicShine Monteer 8000 som regnes som en rimelig lykt. Vår lykt holdt fint gjennom hele testen, men materialene og kvalitetsfølelsen virker ikke tillitvekkende. 

olight h67 hodelykt sykkellykt vifte
LUFTING: Lyktehodet er perforert på siden, og har en aktiv vifte som slår seg på for å kjøle ned lykten hvis det blir varmgang. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

With great power…

… comes great responsibility, sies det. Dette fikk vi dessverre erfare med Olight H67. Sikkerhetsbryteren på lyktehodet er der av en veldig god grunn, men den er ikke helt idiotsikret. Vi koblet sammen lykt og batteri og puttet i en bag med utstyr før vi skulle på tur. Underveis i transport hadde sikkerhetsbryteren skrudd seg av - og lykten på, med det resultat at lykten stod på 12.000 lumen i en sekk. Varmgangen var ekstrem, og det luktet både svidd og tynn røyk begynte å komme ut. Olight H67 smeltet hull i sekken, og hadde vi ikke oppdaget dette på et tidlig stadie, ville brannfaren vært nært forestående. 

Lærdommen er at lyktehode og batteri bør frakobles til enhver tid, med mindre du bruker lykten. 

olight h67 hodelykt sikkerhet knapp
VESENTLIG KNAPP: Varmgangen på denne lykta kan bli ekstrem, og vi anbefaler at du til enhver tid kobler lyktehode og batteri fra hverandre. Når lykten brukes kan du også "låse" betjeningen med denne blå skyve-knappen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe Olight H67?

Syklisten som fremfor alt vil ha mest mulig lys for pengene, og som ikke er alt for opptatt av tekniske detaljer og løsninger, bør vurdere Olight H67.

Alternative lykter 

Ser du på lykter i denne kategorien så er det kraftige varianter som Lupine Alpha, MagicShine Monteer 8000 og Gemini Titan som kan være alternative lykter.

olight h67 hodelykt
KOMPAKT: Lyktehodet er relativt kompakt, den enorme lysstyrken tatt i betraktning. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Trenger man 12.000 lumen for å sykle i skogen eller langs veien? Overhodet ikke. Olight H67 er til dags dato den drøyeste lykten vi har prøvd til sykling, selv om vi ikke får inntrykk av at den er laget dedikert til dette. Olight H67 lyser opp skogen så bredt og langt at det nesten gjør natt om til dag. En så kraftig lykt hadde hatt godt av både bedre brukergrensesnitt og spesialtilpasinger, uansett hva den skal brukes til. 

Er du bare opptatt av mest mulig lys er det til å leve med, men det finnes langt bedre alternativer på markedet. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Vanvittig mye lys for pengene

Ekstrem bred lyskjegle

Lang batteritid på lave lysstyrker

USB-C-lading

GoPro-universalfeste

MINUS

Sikkerhetsbryter bør ha bedre patent

Plastikkfølelse

Batteri vil ikke lett kunne festes på ramme

Følger ikke med dedikert sykkelfeste

Ikke intuitiv syklus av lysmoduser

Kunne hatt bedre brukerstyring

Lav IPX-rating

Ingen batterinivå-indikator på lyktehodet

Test av Outbound Lighting Detour

Outbound Lighting har laget noen av de beste sykkellyktene vi har testet til stisykling og terrengsykling. Hvordan går det når de prøver seg på en variant for grus- og landeveissykling? Vi har testet modellen Detour. 

Outbound Lighting Detour sykkellykt test
SUPERKOMPAKT: Outbound Lighting har spesialisert seg på å lage små og kompakte sykkellykter. Vi har testet Detour - en modell som er laget for jobbsykling, grus- og landeveissykling. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Outbound Lighting Detour 

Pris: 2700 kroner

Vekt: 150 gram (lyktehode uten styrefeste)

Produsent: Outbound Lighting 

Nett: probike.no

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): Cirka 1200 lumen

Oppgitt batteritid og nivåer: 

  • Adaptive 2.6 h (152 min)

  • High 1.7 hr (104 min)

  • Medium 4.2 hr (250 min)

  • Low 8.5 hr (500 min)

  • Daytime Strobe 10 hr (600 min)

  • Nighttime Flash 4.5 hr (270 min)

Oppgitt batteridata: 3.6V 5000 mah (18.0 Wh)

skala
9/10

Det enkle er ofte det beste, er det et ordtak som sier. Og det er litt den tilnærmingen Detour Lighting har hatt til sine produkter. Vi har tidligere testet to lykter fra selskapet som ble startet av syklister som mente at de burde kunne lage bedre sykkellykter selv enn det som fantes på markedet. 

Konseptet er ikke nytt - vi har tidligere også sett lykter hvor batteri og lyktehus er én del. Detour-lykten ser ved første øyekast veldig lik ut som Hangover-lykten vi har testet fra Outbound, men noen vesentlige forskjeller er det.

Laget for veien

Detour-lykten er nemlig laget for å brukes langs vei, og har en såkalt cut-off-stråle. Det vil si at lyskjeglen er kuttet av i toppen, for å unngå å blende motgående trafikk eller syklister. I tillegg er lyktehodet utformet med en liten skjerm på oversiden, slik at du ikke skal bli blendet når du reiser deg opp og fram på sykkelen. 

Lykten har to lyskilder, og i tillegg er det oransje lys på sidene av lyktehuset for ekstra synlighet. 

Innholdet i esken du får er ganske så enkelt; Lykt, styrefeste, en adapter til styrefestet, en unbrakonøkkel, og en ladekabel. Lading skjer med en USB-C-kabel. Og selv om lykt og batteri er én enhet, har du også mulighet til å utvide batteritiden. Lykten kan nemlig lades med en powerbank hvis du har det - samtidig som lykten lyser. Batterikapasiteten indikeres ved hjelp av LED-lys på toppen av lykta - som også viser deg hvilket lysstyrkenivå du bruker. 

LES OGSÅ: Test av Silva Spectra A

Praktisk bruk

Vi har testet Detour-lykten på kalde og mørke vinterturer.

Så veldig enkelt  

Lykten kan monteres både på 31,8 og 35 mm styrer. Og det veldig enkle styrefestet gir deg godt med justeringsmuligheter. Du kan både justere vinkel når du monterer styreklemma, og du kan justere vinkel med strammeskruen, i ulike hakk. Dette gir deg stor mulighet til å finjustere lysstrålen. 

Betjeningen av lykten er såre enkel. Den store knappen oppå lyktehodet er enkel å bruke selv med vinterhansker på. Funksjonen for å få fram diodefunksjonene er også smart - vi liker godt at man ikke trenger å trykke seg gjennom diodefunksjonene for å komme til dem, men heller gjøre en ekstra manøver. Da unngår du å unødig sette på et blitzregn i mørket hvis det ikke er ønskelig. Her tenker vi mange sykkellyktprodusenter har mye å lære. 

Adaptivt eller manuelt?

Når du skrur på lykten, går den automatisk til det som kalles adaptive mode. Det vil si at lyset kjører på full styrke de første fem minuttene, og så gradvis dimmer ned til synet ditt for justert seg til mørket. Du kan også bruke lykten manuelt hvis du foretrekker det. I laveste lysstyrkenivå er det opplyst at lykten skal kunne lyse i opptil 8,5 timer. Her vil selvfølgelig temperatur og andre forhold spille inn også. 

Oppgitt lysstyrkenivå og tid: 

  • Adaptive 2.6 h (152 min)

  • High 1.7 hr (104 min)

  • Medium 4.2 hr (250 min)

  • Low 8.5 hr (500 min)

  • Daytime Strobe 10 hr (600 min)

  • Nighttime Flash 4.5 hr (270 min)

Outbound skriver selv at maksimal lysstyrke er omtrent 1200 lumen.

Førsteinntrykket ute på veien, som holder seg gjennom hele testen, er at lyskjeglen er ganske bred, og ganske myk i kantene, med unntak av toppen, hvor det er et markant skille.

Dette gjør også at lykten ikke egner seg så godt til stisykling, hvor du er avhengig av å lyse opp et stort område foran deg - ikke bare begrenset til underlaget rett foran sykkelen.

Outbound har altså jobbet med å lage det de kaller en cut-off beam, eller avskjært lysstråle. Flere lykteprodusenter benytter seg av slik teknologi, også kalt STVzO - som har tysk opphav, og som har som formål at sykkellys ikke skal blende andre trafikanter.

Vi har ikke fått gjort tester av vitenskapelig karakter på dette, men at vi kan sykle langs landeveien med over 1000 lumen uten at møtende bilister blinker febrilsk med langlysene, er en ny opplevelse.

I bruk er den også befriende enkel - knappen på toppen av lykten er lett å betjene selv med tykke vinterhansker, og vi liker hvordan Outbound har løst rekken av lysmoduser - hvis du vil ha strobelys eller pulserende lys holder du bare knappen inne i tre sekunder. Dette gjør at du slipper å trykke deg gjennom en strobefunksjon uten intensjon.

Batteritid

Lykten ble satt på prøve fra første tur. Turen gikk i -10 grader langs landeveien i Maridalen utenfor Oslo. Vi satte lykten på Adaptiv modus, og etter 3 mil og 1,5 time sykling, viste batteriindikatoren fortsatt nivå 2 av 4, altså rundt 50%. Med en oppgitt tid på over fire timer for medium-nivået, vil den med andre ord kunne brukes på lengre turer også, så lenge du ikke har behov for voldsomt mye lys.

Hvem bør kjøpe denne lykten?

Jobbsyklister og syklister som gjerne ferdes langs landeveier og grusveier hvor det er motgående trafikanter. 

Alternative produkter 

Hvis du liker konseptet med alt-i-ett-lykt, men vil ha litt mer lysstyrke, bør du sjekke ut lykten Trail Evo fra samme produsent. Den har riktignok ikke det samme cutoff-konseptet på lysstrålen, og er derfor ikke like godt egnet til å bruke langs trafikkerte veier. 

Andre alt-i-ett-lykter som vi har testet og liker godt, er for eksempel Lezyne Super Drive 1600 XXL og Exposure SixPack MKII.   

Konklusjon

Denne lykten er bra uansett om du bare skal sykle til og fra jobb i mørket, eller om du skal sykle turer langs veier uten lys, og ikke er avhengig av å ha den aller kraftigste lykten. Brukervennligheten og byggekvaliteten er i særklasse, og vi har i det hele tatt veldig lite å utsette - denne anbefaler vi!

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Kompakt

Lett

Ingen ledninger

Hurtigfeste

USB-lading

Pass-through-lading

MINUS

Her er det ikke mye å pirke på

Test av Silva Spectra A

Med vanvittige 10 000 lumen retter Silva seg mot de aller mest kravstore syklistene med sin Spectra A. Men kan det bli for mye lys? Og hvordan er Silva Spectra A mot konkurrentene i samme klasse? 

Silva Spectra A sykkellykt test
VANVITTIG KRAFTIG: 10 000 lumen bør holde i massevis for de fleste syklister. Vi har satt Spectra-lykten fra Silva på prøve i vintermørket. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Silva Spectra A

Pris: 7999 kroner 

Vekt: Lyktehode: 226 gram uten festeplate. Batteri: 542 gram 

Produsent: Silva

Nett: no.silvasweden.com

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 10 000 lumen

Oppgitt batteritid og nivåer: 

  • Level 5: 10 000 lumen / 1 time i -5 grader / 3 timer i +20 grader

  • Level 4: 5000 lumen / 1 time og 30 min i -5 grader / 3 timer og 10 min i +20 grader 

  • Level 3: 2500 lumen / 3 timer og 10 min i -5 grader / 3 timer og 30 min i +20 grader

  • Level 2: 800 lumen / 11 timer i -5 grader / 11 timer i + 20 grader

  • Level 1: 80 lumen / 80 timer i -5 grader / 80 timer i + 20 grader 

Oppgitt batteridata: Li-Ion 96 Wh / 14.4 V / 6.7 Ah /

skala
6/10

Silva har du sikkert hørt om, men kanskje ikke sammenheng med sykkellykter. Merket er mest kjent for hodeløping til multisport-bruk, men har også et par lykter som er rettet mot sykling. 

Silva Spectra A er definitivt én av dem, med sine vanvittige 10 000 lumen lysstyrke. Og prisen - 8000 kroner når testen gjøres - er heller ikke så verst. 

Esken Silva Spectra A kommer med, skal gi deg det meste du trenger for å ta den i bruk på sykkeltur. Her er det både styrefeste, hjelmfeste (som kan festes både med dobbelsidig teip og stropper), og batterifeste til ramme. Silva Spectra A kommer også med en fjernkontroll, som du både kan feste på håndleddet med en stropp, eller på styret. Det følger også med forlengerkabel til batteriet, og lader. 

Det er også annet tilbehør å få kjøpt, blant annet bærevest til batteriet, hodebånd og flere monteringsløsninger. 

Silva Spectra A i bruk 

Vi har testet Silva Spectra A på vinterstier i Oslomarka, i februar 2023. Vi har brukt Silva Spectra A primært til stisykling, men også langs grusveier og på transportetapper. 

LES OGSÅ: Test av Moonlight Bright As Day 4000

Ikke en flying start

Silva Spectra A bruker en helt egen festeanordning, med en baseplate som er lik uansett om du skal ha lykten på hjelmen eller på styret. Lykten sklir ned i to hakk, og har en slags mothake. Denne skulle vi gjerne sett hadde et mer markant knepp. Det er lite tillitvekkende på et så dyrt produkt at lykten ikke klikker på plass i festet. Hjelmfestet er også ganske bredt, som ikke nødvendigvis gjør det bare enkelt å montere på hjelm. På vår POC Kortal gikk dette heldigvis greit. 

Fjernkontrollen er i utgangspunktet en god idé. Når du har 10 000 lumen på hodet eller styret og møter andre folk, er det nødvendig å kunne juster ned styrken kjapt for å ikke blende andre. Men fjernkontrollen som følger med her virker rett og slett litt uferdig. Selve knappene er fine, de er passe store(selv om de kunne vært mindre), og har taktile klikk. Men braketten til styret er smal og gir lite støtte, og festes bare med en slapp gummistrikk. 

Resultatet er at når vi flytter tommelen bort for å justere styrken, dytter vi hele bryteren rundt og nedover. Vi lurer på om de som har designet Silva Spectra A i det hele tatt har prøvd å bruke denne knappen ute på tur selv. Vi kunne selvfølgelig brukt den medfølgende håndleddsstroppen, men da må vi fjerne begge hendene fra styret, noe som er mindre ønskelig i fart. 

Slik oppleves de forskjellige lysstyrke-nivåene:

Men er det ikke bare å bruke knappen på lyktehodet, tenker du nå? Jo, det kunne vært det, men også denne virker litt uferdig og uprøvd. Pluss- og minusknappene er plassert på baseplaten til lyktehodet, og når lyktehodet tiltes fremover blir knappene utilgjengelige, hvertfall med litt tykkere vinterhansker. Dette er helt håpløst. 

Batteriet festes til rammen ved å tre det inn i et stoff-trekk, som så igjen festes til rammen med to borrelåser. Men batteriet er ikke spesielt godt utformet for å festes på rammen - vi skulle gjerne sett at det var utformet mer som en sylinder, slik som batteriene er fra Lupinem, Gemini og andre. Kombinasjonen av litt løse borrelåsstropper og lite kontaktflate mot ramma gjør også at batteriet ikke sitter spesielt godt fast, vi opplevde flere ganger i testingen at batteriet løsnet og slang rundt. 

Det lite optimale rammefestet til batteriet gjørt at vi tenker at Silva Spectra A først og fremst egner seg som hodelykt, ikke på styret. 

Er størst best? 

Men pirk til side: når Silva Spectra A først er på, gjør den virkelig natt om til dag. Lyskjeglen har enorm spredning, og lyser opp så kraftig at det er lite avrunding å spore. Med denne lykten på hjelmen, er det lite behov for å ha en lykt på styret. Hvis ikke Silva Spectra A kan hjelpe deg å navigere i kveldsmørket, er det ingen som kan.  Både nivå 3 og 4 gir mer enn nok lys til å herje på vinterkledde stier, vi følte sjelden behov for å bruke 10 000 lumen, og heller dra nytte av den store batterikapasiteten. 

På første prøvetur dro vi ut med fulladet batteri, og var ute i mørket i cirka to timer. Her varierte vi mellom å bruke nivå 2 i rolig tempo oppover, og vekslet mellom nivå 3,4 og 5 når det gikk nedover. Når vi kom tilbake fra tur, viste fortsatt batteri-indikatoren 80%.  

Hvem bør kjøpe denne Silva Spectra A?

Syklister som mener de trenger vanvittig mye lys for å sykle, eller som bare vil ha muligheten til å sykle i flere timer med litt lavere lysstyrke. 

Alternative produkter 

10 000 lumens er vanvittig mye lys, og det er ikke mange sykkellykter som leverer så mye. Men vi har testet noen kandidater som er i samme klasse, som du kan vurdere : 

Konklusjon

Silva Spectra A er en enormt kraftig lykt til sykling. Lysstyrken vil være bra for dem som trenger mye lys, men vi mener det fortsatt er mye å gå på når det kommer til detaljer på brukervennlighet og byggekvalitet. Til 8000 kroner mener vi man bør forvente bedre.  

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Enormt mye lys

Bred og fin lyskjegle

MINUS

Kan ikke justere første lysnivå

Lite tillitvekkende innfesting av batteri på ramme

Lite tillitvekkende innfesting av lyktehode

Test av Moonlight Bright As Day 4000 hodelykt og sykkellykt

Den kraftigste lykten fra Moonlight gir deg mye lys på sykkelturen. Vi har testet sykkellykten Bright As Day 4000. 

moonlight bright as day 4000
KRAFTIG: 4000 lumen er mye lys. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Moonlight  Bright As Day 4000

Pris: 4999 kroner

Vekt: Lyktehode + GoPro hjelmfeste: 149 gram. Batteri + stropp: 385 gram (veid av oss)

Produsent: Moonlight Mountain Gear

Nett: https://www.moonlight.no/

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 4000

Oppgitt batteritid og nivåer: 

1.5 h (100%),

3t (50%),

6t (25%), 

20h (5%)

Oppgitt batteridata: 14.8V, 4.8Ah, 71Wh

skala
6/10

Norske Moonlight Mountain Gear har levert hodelykter og sykkellykter på det norske markedet i flere år. Vi har tidligere testet sykkellykter i Bright As Day-serien, som har fått flere oppgraderinger med årene. 

I 2022 har vi testet fire av de fem BAD-lyktene, og BAD4000 er den kraftigste.   

Moonlight-lyktene brukes til flere typer friluftsliv, og i esken får du med et hodebånd og forlengerkabel, og lykten er montert på et GoPro-feste. Baseplate til GoPro-festet følger derimot ikke med, og må kjøpes i tillegg. Moonlight selger både styrefester og hjelmfester løst. 

Lyktehodet er både forholdsvis lett, og elegant konstruert med store kjøleribber for avkjøling. På toppen sitter av/på-knappen, som også fungerer som batteri-indikator. Moonlight oppgir ikke lysstyrkene utenom maksimalt nivå på 4000 lumen, men opererer med prosent-begreper. 

Lykta har fire moduser, som da er 100%, 50%, 25% og 5%. På laveste nivå er den oppgitt til å holde i hele 20 timer. Det er også være en automatisk nedskaleringsfunksjon, som skal dimme lykta ned til 5% når batteriet nærmer seg tomt, slik at du rekker å sykle et stykke før det er helt tomt. 

moonlight bright as day 4000
TILBEHØR: Dette er noe av tilbehøret du må kjøpe for å få montert Moonlight-lykter på sykkelstyret eller sykkelhjelmen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet lykten til sykling i Oslomarka vinteren 2022, både som styrelykt og hjelmlykt. Vi har testet den både i vinterlig vær, men også begredelige januar-forhold med lite snø og is på stiene. 

Montering

Det følger ikke med styrefeste i esken på denne lykten, det må bestilless i tillegg fra Moonlight for 199 kroner. Vi fikk med styrefeste, men det passer bare 31,8mm styrer. Har du styre med 35mm diameter, må du dermed lete etter et annet styrefeste med GoPro-innfesting for å få montert. 

LES OGSÅ: Test av Lumonite Compass R sykkellykt

moonlight bright as day 4000
KOMMER: Det nåværende styrefestet fra Moonlight passer ikke sykkelstyrer med 35mm diameter. Produsenten opplyser om at dette vil komme i 2023.Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Batteriet er gummiert på to punkter på anleggsflaten. Denne gummien ser ut til å være formet etter en tenkt, rund ramme. I 2022 har langt i fra alle sykkelrammer runde rør. På vår testsykkel betyr dette at batteriet kun får kontakt på noen små punkter. Legg til en særdeles enkel stropp, som heller ikke er klipset fast i selve batteriet, så blir monteringen ganske kronglete. 

Når vi til slutt har fått batteriet festet, virker det hele ganske raklete. Samme hvor hardt vi strammer den fleksible borrelåsstroppen, er et begrenset hvor godt det sitter. Vi presiserer at batteriet ikke løsnet under sykling, men skled nedover ramma. Her må Moonlight gå en runde til med designet før det er helt bra. 

moonlight bright as day 4000
KRAFTIG: 4000 lumen er mye lys. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Ute på tur

Men hva med når lykten er montert? Ute på stien gir BAD 4000 plenty med lys. Vi endte opp med å bruke lykten i nivå to, altså på 50% for det meste av syklingen, og så skru opp til maks i lengre utforkjøringer hvor godt lys er viktig. Om noe, så savner vi et nivå på rundt 75%. 

Lyktehodet har til sammen 8 LED-pærer stablet på to nivåer med fire, som avgir en bred og fin lyskjegle.

Knappen på lyktehodet er enkel å betjene, selv med vinterhansker. Bra! 

moonlight bright as day 4000
MYE LYS: Med sine 4000 lumen lysstyrke er dette en av de kraftigste lyktene vi har testet til sykling. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne lykten?

Den som først og fremst vil ha en god lykt til sykkelstyret, men som også ser for seg å bruke lykten til andre aktiviteter som for eksempel langrenn. 

Alternative produkter 

Andre kraftige lykter i denne klassen du kan se på, er Lupine Wilma, NiteRider Pro 4200 Enduro og Gemini Titan

moonlight bright as day 4000
SIDE OM SIDE: BAD 3000(til venstre) og BAD 4000 avbildet - forskjellen i størrelse er ikke stor. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Moonlight Bright As Day leverer lys i bøtter og spann til sykling, og vil fungere OK som en multisportlykt. Vi foretrekker å ha lykta på styret, men den kan også brukes som hjelmlykt. Men for å virkelig tilfredsstille syklister gjenstår det litt designarbeid, som forholdsvis lett kan løses. Det vil også være en stor bonus å inkludere baseplater til GoPro og/eller styrefeste. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Kompakt og lett lyktehode

Bred lyskjegle 

GoPro-innfesting

Automatisk nedtrappingsfunksjon

MINUS

Dårlig batterifeste til sykkelramme

Kun styrefeste til 31.8mm

Styrefeste ikke inkludert i esken

Hjelmfeste ikke inkludert i esken

Test av Lumonite Compass R sykkellykt

Med over 1000 lumen skal hodelykten og multifunksjons-lykten Lumonite Compass R gi deg nok lys til det meste. Hvordan fungerer Lumonite Compass R som sykkellykt? Det har vi testet. 

Lumonite Compass R test
LITEN: Lumonite Compass R er lett å plassere med sin lille utforming. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Lumonite Compass R

Pris: 1699 kroner 

Vekt: Kun lykt: 106 gram, lykt + styrefeste: 123 gram

Produsent: Lumonite

Nett: valostore.no

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 1238 lumen

Oppgitt batteritid og nivåer: 

  • Maks: 1200 lm / 1 t 40 min / 115 m

  • High: 630 lm / 3 t 40 min / 80 m

  • Med: 240 lm / 8 t 40 min / 65 m

  • Low: 80 lm / 40 t / 28 m

  • Moonlight: 5 lm / 4800 t / -

Oppgitt batteridata: Lumonite batteri, 3500 mAh, li-ion

skala
6/10

Lumonite lager en rekke forskjellige sykkellys og hodelykter til forskjellig bruk. Lumonite Compass R er en såkalt multifunksjonslykt, som skal kunne brukes til flere formål, men som også selges som en sykkelspesifikk variant, hvor det er inkludert feste for montering på styre og hjelm.   

Teknisk

Lyktene fra Lumonite er gjerne det man kan kalle multisportlykter. Lumonite Compass R kan man kjøpe i forskjellige pakker eller konfigurasjoner. Vi har testet en såkalt Standardpakke+Styrefeste. Da medfølger det i esken: 

  • Lykt

  • Lader (USB)

  • Hodebånd

  • Klipsfeste for belte

  • Styre-/multifeste for sykkel 

  • Hodebånd 

Det inkluderte styrefestet består av et fleksibelt gummibånd, og en dreibar plate med klipsfeste for selve lykten. Gummibånde kan du bruke til å feste Lumonite Compass R både til sykkelstyret og til hjelmen, men Lumonite leverer også et styrefeste som kan skrus fast.   

Lumonite Compass R i bruk 

Vi har testet lykten i det kalde oktobermørket i Oslomarka, høsten 2022.  

LES OGSÅ: Test av Lumonite Air 2

Hendig

Lumonite Compass R er en av de mindre lyktene vi har testet, både i fysisk størrelse og vekt. 

Betjeningen av Lumonite Compass R er ikke like intuitiv som på en del andre lykter vi har testet. For å skru den på, trykker man bare én gang. For å endre modus holder du inne knappen til nivået endres, og slipper. For å sette lykten i kraftigste boost-nivå, dobbelklikker du kjapt på knappen, og for å sette den i den svakeste modusen skrur du av lykten, for så å holde knappen inne i to sekunder. Lumonite Compass R har også en praktisk sikkerhetsfunksjon for å hindre at den skrur seg på uten at det er intensjonen. Da holder du knappen lenge inne. 

Dette fungerer også som en batteri-indikator, og lykten avgir blink for å anslå batteri-status. Ganske tungvint - en slags bakgrunnsfarge på bryteren slik vi ser på andre lykter ville vært mer praktisk. 

Lumonite Compass R benytter seg av en magnetisk lader. Den er både kompakt og kan kobles til en USB-port på datamaskinen din, så sånn sett er den praktisk. Men det gjør også at den er proprietær - altså du MÅ ha denne laderen for å få ladet lykten. Vi hadde heller satt pris på en USB-C eller USB-mikro. Da er det langt større sjans for å finne en lader hvis du glemmer av denne spesifikke magnetiske laderen når du er på tur eller sykler til jobb for eksempel. 

Monteringen på styret er enkel - gummibåndet som følger med passer styrer opp til 35 millimeter, og det er bare å stramme strikken, og vri lykten til ønsket posisjon. 

Å feste Lumonite Compass R på hjelm med det medfølgende gummistrikket forutsetter at du har en hjelm som muliggjør dette. På vår POC Kortal fikk vi montert den litt til siden for senter. Siden platen er dreibar, fikk vi vinklet lykten til en passende posisjon. 

På grunn av den lave vekten og kompakte utformingen, mener vi Lumonite Compass R nok egner seg best som hjelmlykt. Lyskjeglen oppfattes som mer bred enn smal, og dekker synsfeltet godt. Men dette er ikke blant de kraftigste lyktene, og det merkes. Til stisykling i forskjellige hastigheter, oppleves det nest kraftigste nivået(oppgitt til 630 lumen) som akkurat nok. Det kraftigste nivået(oppgitt til 1200 lumen) gir tilstrekkelig lys. Vi Lumonite Compass R på mørke høststier, og sykler du kun om vinteren vil du antakelig oppleve at lysnivåene er litt bedre på grunn av refleksjon fra snøen. 

Knappen er lett å finne når du blir vant til den, men å betjene denne lykta i fart krever litt tilvenning. For å endre lysmodus må du holde knappen inne - ikke trykke - og det gjør at hvis du holder for lenge på knappen, hopper du for langt. Dette gikk bedre etterhvert som vi ble mer vant til lykten, men vi ville satt pris på korte, kontante klikk for å endre lysnivå. Her finnes det bedre alternativer som er enklere å betjene som vi ville vurdert.

Hvem bør kjøpe Lumonite Compass R? 

Syklister som vil ha en liten og hendig lykt til å sykle med i hverdagen, og ha mulighet til å bruke som hodelykt. Lumonite Compass R egner seg godt som hjelmlykt, og da gjerne som supplement til en lykt på styret. For den mer kompromissløse brukeren finnes det bedre alternativer.

Alternative produkter 

Lumonite Compass R har rundt 1200 lumen lysstyrke, og til stisykling vil vi si at det er et slags must for å kunne se godt nok. 

Vi har testet flere lykter i denne lys- og priskategorien: 

Konklusjon

Lumonite Compass R er en kompakt og imponerende kraftig lykt. Til sykling er den ikke helt i mål med betjening og tekniske løsninger, men den gir unektelig fra seg mye lys til en OK pris. Og den kan tjene flere formål som en multisportlykt hvis du driver med flere aktiviteter. Den egner seg veldig godt som hjelmlykt, gitt at du får den til å passe hjelmen din. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Fin flerbrukslykt

Godt egnet til daglig bruk som pendling og transport

MINUS

Noe begrenset lysmengde til sykling

Tungvint batteriindikator

Magnetisk lader kunne vært byttet med klassisk USB 

Test av Lumonite Air 2

2000 lumen vil for mange være akkurat passe mengde lys for sykling. Men her er også konkurransen hard - klarer Lumonite med sin Air 2 å hevde seg? 

Lumonite Air 2 sykkellykt test
LITEN OG KRAFTIG: Lumonite Air 2 har mye lys i en kompakt innpakning. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Lumonite Air 2 

Pris: 2999 kroner 

Vekt: Lyktehode (inkl kabel) og GoProfeste: 118 gram, batteri+stropp: 317 gram(veid av oss)

Produsent: Lumonite

Nett: valostore.no

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 2231 lumen

Oppgitt batteritid og nivåer: 

  • Max: 2231 lm / 260 m / 2 h 30 min + "reservetank"

  • High: 1300 lm / 190 m / 4 h 00 min + "reservetank"

  • Med: 400 lm / 100 m / 13 h 00 min

  • Low: 175 lm / 60 m / 30 h 00 min

Oppgitt batteridata: Lumonite Slimcore 50, 49,7Wh / 14,4V

skala
7/10

Den finske lykteprodusenten Lumonite har flere lykter i sortimentet, og tidligere har vi testet lykter fra dem som har scoret bra på parameteret lys for pengene. Nå har vi testet en av de nyere modellene som heter Lumonite Air 2.

Teknisk

Lyktene fra Lumonite er gjerne det man kan kalle multisportlykter, så her følger det med litt forskjellig i standard-esken som vi har testet, + at man kan kjøpe utvidede pakker litt etter hva man skal bruke den til. I vår pakke medfulgte: 

  • Lyktehode

  • Gummibeskyttelse til lyktehodet

  • Batteri+stropp

  • Forlengerkabel på 50cm

  • Lader

  • Hodebånd

  • Hjelmfeste

  • Oppbevaringseske

  • Manual 

Vi savner et styrefeste inkludert i pakken, men til gjengjeld får du med et hjelmfeste. Det er ikke garantert at dette hjelmfestet passer alle hjelmer, så vurdér om du vil kjøpe med Lumonite sitt hjelmfeste med dobbeltsidig tape. Dette vil antakelig være mer universalt. Du kan også som nevnt kjøpe utvidede pakker, eller enkelstående tilbehør. Siden Lumonite Air 2 benytter seg av samme montering som GoPro, kan du også kjøpe festeanordninger som passer til dette. 

Lumonite Air 2 har et forholdsvis kompakt lyktehode, men har en litt høy utforming. På vår brevvekt veier det også nesten 20 gram mer enn oppgitt, uten at dette er kritisk. Fargetemperaturen oppgis til 6500 kelvin. Batteriet er stort og firkantet. Det følger med en borrelåsstropp og myke puter slik at du kan feste dette på ramma på sykkelen, men spesielt sykkelvennlig utforming kan vi ikke si at det er. 

Lumonite oppgir at Air 2 skal ha en maks effekt på 2231 lumen, uten at vi har ettergått dette vitenskapelig. Lykten har følgende lysnivåer og oppgitt batteritid: 

  • Max: 2231 lm / 260 m / 2 h 30 min + "reservetank"

  • High: 1300 lm / 190 m / 4 h 00 min + "reservetank"

  • Med: 400 lm / 100 m / 13 h 00 min

  • Low: 175 lm / 60 m / 30 h 00 min

Betjeningen av Lumonite Air 2 skjer på toppen av lyktehodet med en gummibelagt knapp, og du trykker deg gjennom lysnivåene fra lav til høy.  

Lumonite Air 2 i bruk 

Vi har testet Lumonite Air 2 høsten 2022 i Oslomarka. 

LES OGSÅ: Test av Moonlight Bright As Day 3000

Til flere formål

Lumonite Air 2 er laget for å passe til flere bruksformål, og det bærer den også preg av på en del detaljer.   

På hjelmen testet vi først med den inkluderte hjelmstropppen. I motsetning til Navigator 2, som er en dyrere modell fra samme produsent, er dette lyktehodet såppas lite at det ikke blir nevneverdig rakling. Vi endte likevel opp med å bruke et av hjelmfestene fra Lumonite du kan kjøpe ekstra. Dette var både mer stødig, og justerbart. 

Batteriet slet vi med å finne en fornuftig plass til på sykkelrammen, da det er alt for bredt. Om noe, kunne vi ønsket oss et mer avlangt batteri, slik Magicshine har på sine Monteer-lykter. Det sagt - så er selve innfestingen med tilhørende gummlibelegg og borrelås veldig solid og fin. 

I likhet med storebroren Navigator 2 gir også Lumonite Air 2 en imponerende bred og jevn lyskjegle. Her får du dekket nær sagt hele synsfeltet, og lyset er veldig jevnt. Dette er det både fordeler og ulemper med - som styrelykt vil den gjøre en strålende jobb, men skal du ha den som en supplerende hjelmlykt hadde en litt mer konsentrert kjegle vært en fordel. Så dette kan være noe å ha i bakhodet når du vurderer om du skal ha én eller to lykter. En tenkt kombinasjon kunne vært å ha Lumonite Air 2som en hjelmlykt, og Navigator 2 som styrelykt. 

Vi testet Lumonite Air 2 på mørke novemberkvelder, til tider med ganske mye regn og tåke. Dette er noe av de mest krevende testforholdene, og her gjør lykten en bra jobb. På transport jekket vi ned lysstyrken til nivåene low og medium, mens på sti vekslet vi mellom high og max. Da opplevde vi at vi hadde tiltrekkelig lysstyrke. Sykler du for det meste kun på vinteren hvor snøen gir mer refleksjoner, vil de to høyeste nivåene nok fungere veldig bra. 

Batteritiden virker også å være bra ut i fra den tiden vi fikk med lykten. Etter en sykkeltur på rundt 12 kilometer og 1 time sykling, hvor vi vekslet mellom low, medium, high, og i noen tilfeller max - lyste fortsatt alle de fem lampene på batteriindikatoren når vi kom hjem fra turen. Vi har ikke fått testet kapasiteten i minusgrader. 

Betjeningen av selve lykten fungerer greit. Med litt tykke høsthansker er det ikke noe problem å få kontakt med bryteren på toppen av lyktehodet, og det fungerer bra å trykke seg gjennom de ulike lysmodusene. 

Hvem bør kjøpe Lumonite Air 2?

Den som vil ha en rimelig og kraftig lykt sykkellykt, som også kan brukes som hodelykt. Størrelsen gjør at Lumonite Air 2 kan fungere like bra på sykkelstyret som på hjelmen. 

Alternative produkter 

I kategorien sykkellykter rundt 2000 lumens finnes det en rekke gode alternativer. 

Konklusjon

Lumonite Air 2 er en sykkellykt som treffer skjæringspunktet bra mellom pris og ytelse. Vi savner et mer kompatibelt styrefeste inkludert i pakken og et batteri som er litt mer monteringsvennlig for sykler, men som hjelmlykt vil den fungere bra. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Kompatibel med GoPro-feste

Batteriindikator

Skjøtekabel inkludert 

Kan fungere bra til flere typer bruk

MINUS

Batteri lite egnet for feste på sykkel/ramme 

Ikke inkludert et skikkelig styrefeste i pakken

Hjelmfeste ikke kompatibelt med alle hjelmer

Test av Moonlight Bright As Day 3000 hodelykt og sykkellykt

Moonlight har hele fem lykter i sortimentet, og Bright As Day 3000 er den nest dyreste. Er dette det perfekte skjæringspunktet mellom pris og ytelse? Vi har testet sykkellykten og hodelykten Moonlight Bright As Day 3000. 

Moonlight Bright As Day 3000
KRAFTIG LYKT: 3000 lumen er mye lys på en sykkel - vi har testet en lykt fra Moonlight. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Moonlight  Bright As Day 3000

Pris: 3499 kroner

Vekt: Lyktehode + GoPro hjelmfeste: 124 gram. Batteri + stropp: 391 gram (veid av oss)

Produsent: Moonlight Mountain Gear

Nett: https://www.moonlight.no/

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 3000

Oppgitt batteritid og nivåer: 

2t (100%), 

4t (50%), 

8t (25%), 

40t (5%)

Oppgitt batteridata: 14.8V, 4.8Ah, 71Wh

skala
6/10

Den nest kraftigste lykten fra Moonlight Mountain Gear i 2022 heter Bright As Day 3000, og har som navnet avslører en maksimal lysstyrke på 3000 lumen.

I 2022 har vi testet fire av de fem lyktene i sortimentet til Moonlight, både BAD 1300, 2000, 3000 og 4000. 

Moonlight-lyktene brukes til flere typer friluftsliv, og i esken får du med et hodebånd og forlengerkabel, og lykten er montert på et GoPro-feste. Baseplate til GoPro-festet følger derimot ikke med, og må kjøpes i tillegg. Moonlight selger både styrefester og hjelmfester løst. 

Lyktehodet er både forholdsvis lett, og elegant konstruert med store kjøleribber for avkjøling. På toppen sitter av/på-knappen, som også fungerer som batteri-indikator. Moonlight oppgir ikke lysstyrkene utenom maksimalt nivå på 3000 lumen, men opererer med prosent-begreper. 

Lykta har fire moduser, som da er 100%, 50%, 25% og 5%. BAD 3000 bruker samme batteri som BAD 4000, og på laveste nivå er BAD 3000 oppgitt til å holde i hele 40 timer. Det er også være en automatisk nedskaleringsfunksjon, som skal dimme lykta ned til 5% når batteriet nærmer seg tomt, slik at du rekker å sykle et stykke før det er helt tomt. 

Moonlight Bright As Day 3000 er også den av Moonlight-lyktene vi har testet som på papiret skal levere mest lumen per krone, marginalt foran BAD 2000 og BAD4000. 

moonlight bright as day 3000
PAKKE: Lykt, batteri, hodebånd, lader og forlengerkabel er det du får med i denne pakken. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Moonlight Bright As Day 3000 i bruk 

Vi har testet Moonlight Bright As Day 3000 på stier i Oslomarka vinteren 2022, med blandede forhold. Vær og føre har vært alt fra nysnø til sludd, og minusgrader til rundt 0 grader. Vi har testet lykten både på hjelmen og på sykkelstyret. 

Montering

Monteringen er lik for denne lykten, som for Bright As Day 4000: Det følger ikke med styrefeste i esken på denne lykten, det må bestilless i tillegg fra Moonlight for 199 kroner. Vi fikk med styrefeste, men det passer bare 31,8mm styrer. Har du styre med 35mm diameter, må du dermed lete etter et annet styrefeste med GoPro-innfesting for å få montert. 

Batteriet er gummiert på to punkter på anleggsflaten. Denne gummien ser ut til å være formet etter en tenkt, rund ramme. I 2022 har langt i fra alle sykkelrammer runde rør. På vår testsykkel betyr dette at batteriet kun får kontakt på noen små punkter. Legg til en særdeles enkel stropp, som heller ikke er klipset fast i selve batteriet, så blir monteringen ganske kronglete. 

moonlight bright as day 3000
MYE LYS: 3000 lumen holder i bøtter og spann til sykling, og BAD3000 leverer. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Når vi til slutt har fått batteriet festet, virker det hele ganske raklete. Samme hvor hardt vi strammer den fleksible borrelåsstroppen, er et begrenset hvor godt det sitter. Vi presiserer at batteriet ikke løsnet under sykling, men skled nedover ramma. Her må Moonlight gå en runde til med designet før det er helt bra. 

LES OGSÅ: Test av Lumonite Navigator 2

moonlight bright as day 3000
INNFESTING: GoPro-festet gjør at lykten lett kan monteres på flere typer fester. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Sykling

BAD 3000 bruker som nevnt samme batteri som BAD4000, men forskjellen ligger i lyktehodet. Lyktehodet har til sammen 6 LED-pærer stablet på to nivåer med fire, som avgir en bred og fin lyskjegle. Forskjellen i lysstyrke i kveldsmørket på de to når synet har vennet seg til det, er ikke stor. 

Vi endte for det meste opp med å kjøre BAD 3000 på nivå to, altså på 50% lysstyrke, og opplevde dette som tilstrekkelig til de fleste tilfellene, spesielt i kombinasjon med en hjelmlykt. Om noe, så savner vi et nivå på rundt 75%. 

Knappen på lyktehodet er enkel å betjene selv med vinterhansker, både når vi har lykta på hjelmen og på styret. Bra! 

moonlight bright as day 3000
KOMPAKT: Lyktehodet tar ikke mye plass, og veier forholdsvis lite. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne Moonlight Bright As Day 3000?

Den som først og fremst vil ha en god lykt til sykkelstyret(og kanskje på hjelmen) men som også ser for seg å bruke lykten til andre aktiviteter som for eksempel langrenn. 

Alternative produkter 

På dette lysstyrke-nivået er det mange aktuelle kandidater - både Lupine Wilma, Gemini Titan og Niterider Pro 4200 Enduro er aktuelle alternativer med omtrent samme lysstyrke. 

moonlight bright as day 3000
LED: Seks kraftige LED-pærer lyser opp sykkelturen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Moonlight Bright As Day 3000 deler mange av de samme styrkene og svakhetene som «storebroren» BAD 4000. Det gjenstår litt på finish og løsninger, og utstyr for å montere på hjelm og styre er dessverre ekstrautstyr. Men her får du mye lys i en kompakt pakke, og vi vurderer den som hakket mer prisgunstig enn BAD 4000

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Automatisk nedtrappingsfunksjon

Kompakt og lett lyktehode

GoPro-innfesting

MINUS

Dårlig batterifeste til sykkelramme

Mangler sentrale feste-komponenter til sykling

Kun styrefeste for 31.8 tilgjengelig fra produsent

Test av Lumonite Navigator 2

Med nesten 4000 lumen for 4000 kroner skal Lumonite Navigator 2 gi deg plenty lys til sykling. Vi har testet multisport- og sykkellykten fra det finske selskapet. 

Lumonite Navigator 2 sykkellykt test
SITTER FAST: Vi anbefaler å bruke et hjelmfeste som er skikkelig solid hvis du skal ha denne lykten på hodet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Lumonite Navigator 2 

Pris: 3999 kroner 

Vekt: Lyktehode (inkl kabel) og GoProfeste: 163 gram, batteri+stropp: 512 gram(veid av oss)

Produsent: Lumonite

Nett: valostore.no

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 3864 lumen

Oppgitt batteritid og nivåer: 

  • Maks: 3500+ lm* / 300 m / 3:00 h (*maksimal effekt målt i laboratorium 3864 lm))

  • Høy: 2200 lm / 230 m / 6:45 h

  • Med: 1000 lm / 160 m / 13:00 h

  • Lav: 280 lm / 80 m / 48:00 h

Oppgitt batteridata: Lumonite Slimcore 75, 74,9Wh / 14,4V / 5200mAh     

skala
7/10

Den finske lykteprodusenten Lumonite har flere lykter i sortimentet, og tidligere har vi testet lykter fra dem som har scoret bra på parameteret lys for pengene. Lumonite Navigator 2 er en videreføring av en modell vi har testet tidligere, som nå er ute i ny utgave. Vi har satt den på prøve med sykling. 

Som de fleste andre lyktene fra Lumonite, er Navigator 2 også en såkalt multisportlykt, det vil si at den er laget for å kunne brukes til flere typer aktiviteter. Det betyr at det både følger med litt forskjellig tilbehør, men at du også kan kjøpe til annet tilbehør for å utvide bruksområdet. 

Vårt testeksemplar inkluderte følgende: 

  • Lyktehode

  • Gummibeskyttelse til lyktehodet

  • Batteri+stropp

  • Forlengerkabel på 50cm

  • Lader

  • Hodebånd

  • Hjelmfeste

  • Oppbevaringseske

  • Manual 

I tillegg kan du kjøpe til en rekke forskjellig tilbehør, eller utvide bestillingen din med en av pakkene fra Lumonite. Skal du for eksempel løpe, vil det være aktuelt med en vest med batteriholder. Siden lyktehodet benytter seg av GoPro-innfesting, kan du bruke nær sagt alt tilbehør som bruker den samme innfestingen. Vi savner dog et styrefeste til sykkel med i esken. Hjelmfeste følger med, men er av typen med stropper. Kjapp prøving med ulike hjelmer avdekker fort at dette festet ikke er kompatibelt med alle hjelmer på markedet, så vurdér om du bør bestille med et hjelmfeste til GoPro som benytter seg av dobbeltsidig tape. 

Lumonite Navigator 2 har et stort lyktehode, nesten dobbelt så stort som på modellen Air 2 fra samme produsent. Det gjør selvfølgelig at det vil stikke litt mer ut, uansett hvor du monterer det. Fargetemperaturen er oppgitt å være litt kaldere enn på Air 2 - Navigator 2 er oppgitt å avgi 5500 kelvin. 

Batteriet er minst dobbelt så stort som på Air 2, og har en avlang utforming. Det benytter seg av det samme klikkfestet, som du kan stroppe fast til rammen med en medfølgende borrelås.

Lykten er oppgitt å avgi rundt 3500 lumen på maksimal styrke, uten at vi har ettergått den påstanden vitenskapelig. Lykten har følgende lysnivåer og oppgitt batteritid: 

  • Maks: 3500+ lm* / 300 m / 3:00 h (*maksimal effekt målt i laboratorium 3864 lm))

  • Høy: 2200 lm / 230 m / 6:45 h

  • Med: 1000 lm / 160 m / 13:00 h

  • Lav: 280 lm / 80 m / 48:00 h

Lumonite Navigator 2 skrus på ved en gummibelagt knapp på toppen, og du trykker deg gjennom de forskjellige lysmodusene. Når du skrur lykten av og på, starter den opp i det lysnivået du skrudde den av i. Hvis du ønsker å gå rett til maks effekt, trykker du kjapt dobbelt på knappen. 

Lumonite Navigator 2 i bruk 

Vi har testet lykten høsten 2022 i Oslomarka. 

Stor lykt

Navigator 2 er en stor lykt på flere måter. Lyktehodet er imponerende kompakt, men stikker ganske høyt opp. Den fysiske utformingen og vekten gjør at vi kjenner vekten av lyktehodet veldig godt når vi monterer lykten på hjelmen. Det går ikke mange minuttene på første testtur før vi tenker at denne lykta egner seg best for styret, og det inntrykket står seg testen ut.

Batteriet til denne lykta er enormt. Det er både stort, og veier mye, så det kan være tungt å ha i en sekk eller hip-pack. Den medfølgende, brede borrelåsen gjør at det sitter fast, men det tar stor plass, og er bredere enn flere rør på sykkelrammene på markedet i dag (med unntak av elsykler). Monterer du det på overrøret bak styret, er det en farge for at du kan skalle borti det med knærne. Vekten gjør også at det er ønskelig å montere batteriet så langt ned på sykkelen på sykkelen som mulig. Denne hjelmen er testet levert som sykkelhjelmlykt, og da er også en bærevest til batteriet inkludert. Det kan ha sin hensikt, selv om vi uansett endte opp med å putte batteriet i drikkesekken eller hip packen på tur.

Det medfølgende hjelmfestet rakler. Lumonite leverer to hjelmfester til denne lykta Stroppen med GoPro-festet sitter bra fast i kompatible hjelmer, men dessverre er selve klipsfestet mellom basen på GoPro-festet og platen på hjelmen så dårlig at lykten rakler. Å ha en lyskilde på 3500 lumen på hodet som rakler febrilsk når du sykler på rufsete grusveier eller krevende stier, er en opplevelse vi ikke unner noen. 

Vi testet med en original baseplate fra GoPro, og her satt lykten vesentlig bedre fast. Alternativt kan man kjøpe 360-graders-festet fra Lumonite som klistres på hjelmen. Her skrus lykten direkte på, så man slipper hele baseplate-problematikken. 

Så Lumonite Navigator 2 egner seg altså best for styret. Men det kan by på utfordringer. Styrefestet med GoPro-innfesting som Valostore tilbyr, er kun for 31.8mm-styrer. Mange moderne terrengsykler bruker styrer med 35mm i diameter, og dermed kan ikke dette festet brukes. Det finnes heldigvis alternativer å få kjøpt fra andre leverandører, men her kan vi anbefale at Lumonite får ordnet et ekstra styrefeste. Når man legger 4000 kroner på bordet for en sykkellykt, mener vi et godt styrefeste bør følge med. 

Nok lys til alt

Når lykten er montert på styre eller hjelm, leverer den en imponerende mengde lys. På transportetapper på grus med høy fart, og på sti holder det lenge å kjøre den på nivå to. I mer krevende tekniske utforkjøringer holder nivå tre fint. Det kraftigste nivået brukte vi sjeldent. Selv på regnfulle, mørke høstkvelder lyser denne lykta opp grusveier på høyde med fjernlysene på en bil i kraftigste modus. 

Lyskjeglen oppleves som sirkulær og jevn, med ganske markante kanter hvor lyset faller av. 

Batterikapasiteten er også bra. Vi gjorde en testtur hvor vi syklet ute i cirka to timer, i rundt 7-8 grader. Vi skiftet primært mellom lysnivå to og tre, og brukte nivå fire i noen segmenter. Etter endt tur var bare én av fem lys på batteriet borte.   

På en annen testtur syklet vi cirka 1,5 time i 7-8 grader med lykten på maks lysstyrke, når vi kom hjem da var 2 av 5 lys borte på batteriindikatoren.

Hvem bør kjøpe Lumonite Navigator 2?

Syklister som vil ha en skikkelig kraftig lykt til å ha på styret, med god batterikapasitet, bør vurdere Lumonite Navigator 2.

Alternative produkter 

Rundt 3500 lumen er det flere gode alternativer blant lykter, og prisnivået varierer en god del. Er du på utkikk etter lykt i denne klassen, bør du blant annet se på: 

Konklusjon

Lumonite Navigator 2 er en skikkelig kraftig sykkellykt og hodelykt som kan brukes til flere aktiviteter. For den kravstore syklisten er det noen detaljer vi mener bør utbedres, men hvis du klarer å leve med disse, får du både mye lys og imponerende batteritid for pengene. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Kompatibel med GoPro-feste

Batteriindikator

Skjøtekabel inkludert 

Nødlysfunksjon er smart

MINUS

Høy utforming på lyktehuset kan gjøre det noe utsatt

Batteri lite egnet for feste på sykkel/ramme 

Ikke inkludert et skikkelig styrefeste i pakken

Hjelmfeste ikke kompatibelt med alle hjelmer

Test av Magicshine Monteer 3500

Magicshine er kjent for å levere mye lysstyrke til en lav pris. Men holder deres Monteer 3500 stand mot konkurrentene? 

test av magicshine sykkellykt
MYE LYS: Magicshine Monteer gir deg mye lys til en lav pris. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Magicshine Monteer 3500

Pris: 1699 kroner 

Vekt: Batteri: 259 gram, Lyktehode + kabel + styrefeste: 153,5 gram. (veid av oss)

Produsent: Magicsine

Nett: https://magicshine.com/

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 3500

Oppgitt batteritid og nivåer: 

  • Economical (17:00)

  • LOW (06:30)

  • MID (03:12)

  • HIGH (01:42)

  • FLASH (06:30)

Oppgitt batteridata: 18650-batterier, 5.2 Ah, 7,2 V     

skala
7/10

Å sykle med lykt er noe som kan gjøres vanvittig dyrt, eller ganske billig. Mange entusiaster velger å svi av mange tusen kroner på high-end-produkter, men det finnes også en rekke rimeligere alternativer på markedet, som gjør at du kan prøve denne aktiviteten til en brøkdel av prisen. 

Magicshine er et av disse, og leverer flere lykter som på papiret leverer mye lys for prisen du betaler. Tidligere har vi testet Monteer 8000 med vanvittige 8000 lumen. Monteer 3500 er som navnet tilsier et slags mindre søsken. Designet og løsningene er like, men lysstyrken er redusert med over halvparten - oppgitt til 3500 lumen

Monteer 3500 selges som sykkellykt, men kan brukes til flere typer aktiviteter. 

Dette får du i pakken: 

  • Lykt

  • Batteri

  • USB-Ladekabel 

  • Forlengerkabel

  • GoPro-adapter 

  • Styrefeste

  • Hjelmfeste

  • Nylon-stropper

  • Hjelmstropper

  • 3 mm unbrakonøkkel 

Lykten har disse nivåene:

  • Economical (350 lumen)

  • LOW (900 lumen)

  • MID (1800 lumen)

  • HIGH (3500 lumen)

  • FLASH (0-1800 lumen)  

Lyktehodet bruker samme type innfesting som Garmin-computere, med en baseplate. Det følger også med en adapter som gjør at du kan bruke GoPro-innfesting hvis du allerede har dette på hjelmen. Det muliggjør også bruk av hodebånd med GoPro-feste. 

Batteriet er avlangt og smalt, og festes med borrelås mot ramma. 

LES OGSÅ: Test av MagicShine Monteer 8000

Praktisk bruk 

Vi har testet Magicshine Monteer 3500 på mørklagte stier i Oslo, i oktober 2022.   

Etter å ha testet en rekke forskjellige lykter gjennom årene, har vi både latt oss overraske og skuffe over hvor komplisert og dårlig noen av produsentene lager løsninger for å montere lykter på sykkelen. 

Spesielt innfestingen av batteriet har Magicshine løst på en utrolig enkel, men god måte. Batteriet er avlangt og smalt, har en gummibelagt anleggsflate mot sykkelen, og to enkle borrelåser. Så såre enkelt og bra kan det altså gjøres. Batteriet sitter dønn fast under testing, det er ikke antydning til bevegelse. 

Styrefestet er også enkelt å montere, og klikk+vri-løsningen er enkel i bruk. Vi opplever dog noe slark mellom baseplaten og lyktehodet. Dette var ikke et praktisk problem - lyktehodet rister ikke når vi sykler i teknisk terreng, men det gjør noe med kvalitetsinntrykket. Hjelmfestet som følger med er heller ikke veldig imponerende. Vi ville brukt den medfølgende GoPro-adapteren og bare brukt et vanlig GoPro-feste som både bygger lavere i høyden og oppleves stødigere.

Litt unødvendig

Lyktehodet monteres enkelt til styret med den medfølgende stroppen og en 3 mm unbrako. Vi hadde ingen problemer med risting og rakling fra styrefestet i vår testperiode. Å montere batteriet på ramma på sykkelen er en drøm - det er både enkelt å gjøre, og det sitter bom fast. Men så stusser vi på én ting: 

Kabelen som går fra batteriet til lyktehodet er en slags adapter - med ulike koblinger i hver ende. Denne kabelen med koblingene er ganske lang, og det resulterer i at vi må surre det overskytende stykket med strømkabel rundt styrerøret. Bruker man Monteer 3500 som hjelmlykt er det bare bra med ekstra lang kabel, men som styrelykt blir dette litt rotete. 

Allsidig lys

Lyskjeglen er noe mer spisset enn på Lumonite-lyktene Navigator 2 og Air 2 som vi nettopp har testet. I praksis har ikke dette veldig mye å si, men det oppleves litt mer som at Monteer 3500 har et litt mer konsentert lys mot senter, og med litt mer avfall ut til sidene.

Lysmengden er det ikke noe å si på. Mørke, våte høstdager er noe av det mest krevende å lyse opp, og her gjør lykten fra Magicshine en bra jobb. Både på sykling langs smale stier og grusveier leverer den mer enn nok lys.

I svakeste modus på rundt 350 lumen har lykten en oppgitt batteritid opp mot 17 timer - så her er det gode muligheter for å spare batteri på transportetapper hvor det ikke er behov for så mye lys, og så heller kjøre kraftigere innstilling når det er behov for det.

Betjeningen av lykten er enkel - knappen på toppen av lyktehodet er grei å bruke også med hansker. Det vi ikke helt skjønner, er hvorfor Magicshine har blandet inn en diodefunksjon i denne lysmiksen. Når du trykker deg gjennom lysmodusene fra svak til kraftig, kommer en kraftig, blinkene diode rett etter maksnivået. 

Dette oppleves bare irriterende de gangene vi møter andre i skogen eller langs veier og prøver å blende ned kjapt. Med så mye lys er dette uansett en lykt først og fremst laget for å se med, ikke bli sett med. En løsning hvor man holdt knappen inne for å aktivere en diodemodus hadde vært smartere. 

Hvem bør kjøpe denne sykkellykten? 

Syklister som vil ha en billig og god styremontert lykt. Lykten kan også brukes på hjelmen, selv om vi ville foretrukket et litt mindre lyktehode til dette. 

Alternative produkter 

3500 lumen er mer enn nok lys til de aller fleste aktiviteter - også sykling. Vi har testet flere lykter i denne kategorien som du bør sjekke ut: 

Konklusjon

Skal du sykle med lys, og vil ha rikelig lysmengde uten å tømme lommeboka, er det vanskelig å komme utenom Magicshine. Monteer 3500 er kraftig nok i bøtter og spann til alle typer sykling - og det til en bra pris. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Solid batterifeste

Kompatibel med GoPro-feste

Det meste av festeanordninger følger med

Passer flere styrediametere

USB-lading 

MINUS

Blinkemodus er mer irriterende enn funksjonell 

Kabel mellom lyktehus og batteri unødvendig lang

Ikke verdens beste hjelmfeste

Test av MagicShine Monteer 8000 sykkellykt

Trenger gode sykkellykter å koste mye? Kanskje ikke, ta en titt på Monteer 8000 fra MagicShine.

magicshine monteer 8000 sykkellykt
BILLIG OG KRAFTIG SYKKELLYKT: MagicShine Monteer 8000 er en kjempekraftig sykkellykt til lav pris. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_godt_kjøp
MagicShine Monteer 8000

Pris: 3000 kroner

Vekt: Lyktehode + styrefeste: 182 gram. Batteri + stropper: 417 gram (veid av oss)

Produsent: MagicShine

Nett: www.xxl.no

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 8000

Oppgitt batteritid og nivåer: 

ECO (1000 lumen): 12t

LOW(2400 lumen: 6,5 t)

MEDIUM(4400 lumen):3,25t

HIGH(8000 lumen):1,5t 

FLASH: 7t

Oppgitt batteridata: Li-ion 21700-batterier, 10 Ah, 7,2 V

skala
7/10

MagicShine-lyktene har blitt populære på det norske markedet, ofte på grunn av kraftig lysstyrke til lave priser. Men hvordan er den kraftigste sykkellykten fra MagicShine sitt sortiment målt opp mot konkurrentene?

MagicShine har i en årrekke forsynt ivrige høst- og vintersyklister med rimelige sykkellykter til lave priser.  

Men skal man bare henge seg opp lavest mulig pris for en sykkellykt? Vi har testet Monteer 8000, en vanvittig kraftig lykt til 3000 kroner.  

(Nesten) komplett pakke

Monteer 8000 kommer i en eske med en god del tilbehør, men uten oppbevaringspose slik vi ser noen andre lykter komme med. 

I esken finner vi både styrefeste for 35 mm styre, og adapter ned til 31,8mm. Bra!

Det er også et hjelmfeste, som stroppes fast til hjelmen med tilhørende borrelås-stropper, og bruker GoPro-standard på kobling mellom feste og lyktehodet. For å koble lyktehodet til dette, må du på med en liten adapter. 

magicshine monteer sykkellykt
BATTERI: Batteriet til MagicShine-lykten er avlangt og smalt.Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Selve lyktehodet er kompakt, og har til sammen fem LED-pærer som til sammen skal gi 8000 lumen på maks styrke. Lyktehodet bruker samme type innfesting som Garmin sykkelcomputere til det medfølgende styrefestet. Du kan også bruke adapteren til hjelmfestet, og dermed kunne bruke GoPro-fester også på styret hvis du heller ønsker det. 

Batteriet er stort og avlangt. Det lades via USB-C, og har en kjekk knapp for å sjekke batteristatus, som oppgis i tre nivåer. Batterifestet til ramma er like enkelt som det er genialt - undersiden er gummiert, og det følger med to solide borrelåsstropper.

LES OGSÅ: Test av Niterider Pro 4200 Enduro

magicshine monteer 8000 sykkellykt
ULIKE KONTAKTER: Mange sykkellykter bruker like hun/han-kontakter på ledningen, mens her er det ulikt i hver ende. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet lykten på vinterstier i Nordmarka i Oslo, både under vinterlige forhold med snø, men også mer grått og glissent føre og vær.   

magicshine monteer 8000 sykkellykt
MANGE DELER: Magicshine-lykten Monteer 8000 kommer både med hjelmfeste, adapter og forlengerkabel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Monteringen

Batteriet smetter på ramma enkelt og greit. Her er det mange som velger oppsiktsvekkende dårlige løsninger, men MagicShine har løst dette på en fin måte. Batteriet sitter fast uten å rikke seg når det først er montert. Det kan være gode grunner for det, men ledningen har forskjellige kontakter i hver ende. I batteri-enden er det en rektangulær kobling, mens lyktehodet kobles til med sylinderformede koblinger slik vi er vant til å se på mange sykkellykter. 

magicshine monteer 8000 montert på sykkelstyre
JEVNT LYS: MagicShine-lykten lyser bra opp, og har jevnt lysavfall. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Lyktefestet til styret er slående likt mange sykkelcomputer-fester. Det strammes med én 3 mm unbrako, og har offset, slik at du får plassert lyktehodet dønn sentrert foran styrefremspringet - dette liker vi godt. Det hadde vært en bonus om festet var leddet slik at vi hadde fått lyktehodet litt ned og foran fremspringet i tillegg. 

magicshine monteer 8000 sykkellykt styrefeste
GARMIN-FESTE: MagicShine har valgt et styrefeste som mange syklister vil kjenne igjen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Det som derimot ikke imponerer helt, er finishen. Styrefestet kommer med en adapter, og skal fungere både med 35mm og 31,8mm styrer. Vi har førstnevnte, og på vår testlykt er koblingen rett og slett for romslig. Når vi strammer maks, går vi tom for gjenger å stramme med før lykten sitter skikkelig. Her kunne MagicShine spandert på en gummiert overflate for å unngå dette problemet. 

magicshine monteer 8000 sykkellykt batteri
BRA FESTE: Batteriet på Magicshine Monteer er gummiert og stroppes fast til ramma med to borrelåser. Der sitter det bom fast. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Ute på stien

Når lykten først sitter derimot, er det lite man behøver å tenke på. Diodene er plassert i to forskjellige høyder, og gir en fin avrunding på lyskjeglen. Det er ikke den aller jevneste lyskjeglen vi har testet, men lysstyrken kompenserer i massevis for dette.Lykten lyser opp godt både i bredden og på avstand. 

Betjeningsknappen på toppen av lyktehodet har akkurat nok motstand til at den blir kurant å bruke også med vinterhansker, og det går greit å trykke seg gjennom de forskjellige modusene. Knappen fungerer også som batteri-indikator. Når knappen lyser grønt skal du ha 21-100% batteri. Når den lyser rødt skal du ha 6-20% batteri, og når den blinker rødt er du på 0-5%. Denne lykten har fire moduser, pluss en diode. 

magicshine monteer 8000 sykkelykt montert på styre
OPP OG FRAM: Fordelen med styrefestet på MagicShine Monteer 8000 er at du får sentrert lykten foran styrefremspringet. Hadde den vært leddet slik at den kunne justeres litt ned også, hadde det vært en stor fordel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Diodemodus er fint, men her liker vi for eksempel løsningen til Outbound Lighting bedre. Der må man holde ned knappen i tre sekunder for å aktivt velge denne blinkingen. Hvis man treffer andre på stien er det irriterende å måtte trykke seg gjennom en blitz-lignende lysmodus for å dimme lykta. 

Med stort batteri og kraftig lys, er kanskje ikke det mest imponerende med denne lykta at du kan sykle med 8000 lumen i en og en halv time. Det er snarere det at du skal kunne sykle i over seks timer med 2400 lumen - en lysstyrke som holder i bøtter og spann til stisykling. 

Hvem bør kjøpe denne lykten? 

MagicShine Monteer 8000 er en kraftig sykkellykt, som gir deg mye lys for pengene. Størrelsen og vekten på lyktehodet gjør at den egner seg først og fremst som sykkellykt på styret, men GoPro-adapter gjør at du også kan bruke den som hjelmlykt og multisportlykt. 

magicshine monteer 8000 sykkellykt montert på sykkelstyre
KRAFTIG LYS PÅ SYKKELEN: Monteer 8000 pumper med sine fem LED-dioder ut vanvittige mengder lys. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Med 8000 lumen oppgitt som maksimal lysstyrke er dette en av de kraftigste sykkellyktene vi har testet. Andre lykter i denne kategorien vil være for eksempel Lupine Alpha, Gemini Titan, eller Olight H67.   

magicshine sykkellykt batteri montert på sykkel
BEST I KLASSEN? Du vil ofte se at vi pirker på detaljer som innfesting av lyktehode og batteri. Dette er fordi det er så såre enkelt å gjøre det bra - slik MagicShine har gjort her. To borrelåsstropper og gummiert overflate holder batteriet fast på ramma. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

MagicShine Monteer 8000 er en kraftig lykt som gir deg mer enn nok lys til sykling, uansett hva slags sykling du driver med. Vi liker et batteri som sitter skikkelig godt fast på ramma, og at den kommer med styrefeste for to dimensjoner, og hjelmfeste.

Noen små detaljer trekker litt ned, men det er vanskelig å komme unna denne lykten hvis det er lumen per krone som teller. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Mye lys til en OK pris

Godt batterifeste til ramma

God funksjon på av/på-knapp

Garmin-kompatibel innfesting

Lav lysstyrke kan gi lang batteritid på tur

MINUS

Ulike kabeloverganger

Lavere IP-sertifisering enn flere andre lykter

Litt mindre jevn lyskjegle enn andre lykter i testen

Diodefunksjon kunne vært skjult i brukergrensesnittet

Test av Niterider Pro 4200 Enduro

NiteRiders kraftigste terrengsykkellykt har super fjernkontroll og enorm lysstyrke. Verken lyktefestet eller batterifestet er helt brukervennlig, dessverre.

Niterider Enduro Pro 4200
STOR OG KRAFTIG: Niterider Enduro Pro 4200 har stort styrefeste og batteri. Også lykta er stor og solid. Foto: Øyvind Aas
Niterider Enduro Pro 4200

Vekt u/batteri: 303 gram

Vekt batteri: 586 gram

Oppgitt lysstyrke: 4200 lms

Batteritid på maks: 1:30

Lysnivåer: 4200 lms, 2000 lms, 1000 lms, 600 lms pluss tre blinkenivåer

Pris: 7299 kroner

Niterider.com

skala
7/10

NiteRider er en av pionerene når det kommer til lykter for terrengsykling. De har vært med hele veien fra da halogenlykter og gule lyskjegler gjaldt frem til dagens LED-teknologi. 

Pro 4200 Enduro er produsentens desiderte toppmodell. Lykta, skal som navnet tilsier by på 4200 lumens på maks styrke. 

Niterider Enduro Pro 4200
SUPERKRAFTIG: Niterider Enduro 4200 lyser bredt og kraftig foran forhjulet, men også langt fremover. Foto: Kristoffer H. Kippernes

To store LED-pærer gir lys fra lykta. Disse kan brukes sammen eller hver for seg. De utfyller hverandre ved at en pære lyser nært, mens den andre lyser lengre fremover. 

Styrefestet til NiteRider er en kompleks affære. En stor plastikklemme med kraftig tommelskrue holder lyktas festebrakett fast til styret. Festebraketten lar deg justere lyktehodet sideveis. Selve lyktehodet klikkes på plass i braketten med et klikk. 

I tillegg til lyktebraketten skal også lyktas fjernkontroll festes på styret. Denne festes med en kraftig strikk rundt styret på høyre side, slik at du når den med tommelen. Ledningen mellom lykt og fjernkontroll er tjukk og kan bli litt kort hvis du har styrebredde på 780-800 mm.

LES OGSÅ: Test av Exposure Sixpack MK11

Niterider Enduro Pro 4200
EN OM GANGEN: Du kan velge nivåer der bare en diode lyser. Da har du vesentlig lenger batterikapasitet

Batteriet, som er på størrelse med en Red Bull-boks festes til egnet sted på sykkelen med to stropper. Disse festes med plastklips. Batteriet har et gummideksel med konkav form på siden som skal ligge an mot sykkelrammen. Vi måtte feste batteriet oppå overrøret på vår stisykkel. Ledningen mellom batteri og lykt er kraftig og ganske lang. I tillegg inkluderer den en ekstra koblingsklump der du kan plugge inn ledningen til et tilhørende baklys. 

Er det noen som ønsker seg baklys med ledning? USB-oppladbare baklykter er mer enn kraftige nok. 

Niterider Enduro Pro 4200
SMART KNAPP: Fjernkontrollen gjør det enkelt å maksimere batterikapasiteten ved å veksle mellom lyktas nivåer.

Batteriindikatoren på toppen av lyktehodet har åtte nivåer, beskrevet med fire LED-lys. Disse kan lyse både i grønt og rødt. Slik at ett grønt lys går til rødt for hver åttendedel av batteriet som brukes opp. Det er veldig krevende å se forskjell på grønt og rødt lys i fart, da lysene sitter tett inntil hverandre og er kun 2 mm store. 

Vi opplever at lykta holder det den lover hva gjelder batterikapasitet. Selv i minusgrader fikk vi to timer med lys ut av batteriet, da med veksling mellom de to sterkeste nivåene sammenhengene i 1.30 timer.

En utfordring er at lyset slukker brått når batteriet går tomt. På veien hjem fra skogen gikk vi rett fra kraftig lys til null lys, uten mulighet til å hente ut en siste nødreserve på lavbluss. Det er derfor viktig å være obs på batteristatusen og justere ned styrken i god tid før du går helt tom.

Niterider Enduro Pro 4200
BATTERIINDIKATOR: De små lysene foran knappen gir informasjon om batterivarighet. Foto: Øyvind Aas

Selve lyset fra NiteRider Pro 4200 Enduro er veldig bra. Det er kraftig og hvitt. Spredningen er veldig god nærmest forhjulet og 5-6 meter fremover. Det gir også godt syn ut til sidene av stien. Lyset er kraftigere enn nesten alle andre lykter vi har prøvd rett foran forhjulet. Samtidig lyser det ikke noe lenger enn lykter med mye lavere oppgitt lumens-tall.

Når vi hever blikket ekstra og i klatringer savner vi noe lengre spotlys fremover. På snø er det kraftige nærlyset nesten i overkant kraftig, slik at vi blir litt blendet. Et noe svakere og heller mer spredt nærlys ville være å foretrekke, men bevares det er digg med så kraftig lys de nærmeste 3-4 meterne foran sykkelen. 

Niterider Enduro Pro 4200
DOBBEL STRÅLE: Med begge dioder tent gir Niterider-lykta masse lys. Foto: Øyvind Aas

Fjernkontrollen er også veldig praktisk i bruk. Vi sykler med nedsatt lysstyrke i motbakkene og på slake partier før vi setter lyset på maks ved behov. Dessverre er det ingen programmeringsfunksjon som lar oss veksle mellom de to sterkeste nivåene. Lykta har fire lysnivåer å velge mellom. Ønsker du å gå fra nest sterkeste nivå til maks må du trykke deg gjennom de to svakeste nivåene på veien. En kjapp veksling mellom nivå 2 og nivå 1 og tilbake igjen, ville vært en mye mer stisyklingsvennlig løsning. 

Konklusjon

NiteRider Pro 4200 Enduro har skikkelig kraftig lys med en ganske behagelig lyskjegle og lystemperatur. Spredningen er god i bredden på nærlyset, mens den lange strålen er litt mer diffus enn vi kanskje ønsker oss. En spot-lykt på hjelmen vil kunne fylle ut dette. 

Styrefestet er unødvendig stort og klumpete. Fjernkontrollen er uvurderlig i fart, men ledningen kunne gjerne vært både tynnere og ørlite grann lengre. 

Batteriindikatoren er vanskelig å tyde i fart, et display slik vi ser på Gemini Titan og Exposure Sixpack hadde vært en klar oppgradering og noe vi bør forvente til prisen. Batteritiden på full guffe er også noe kort det store batteriet og den høyre prisen tatt i betrakting.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalinntrykk:
PLUSS

Kraftig lys 

Komfortabel lysstråle

Enkel fjernkontroll maksimerer batteri-varighet

MINUS

Stort og klumpete lyktefeste

Tjukk og kort ledning på fjernkontroll

Kort batteritid på maks styrke

Krevende å se batteriindikatoren

Høy pris!

Høy totalvekt

Går rett i svart når batteriet går tomt uten å gi nødlys

Test av Exposure Sixpack MK11 sykkelykt

Exposures topplykt til terrengsykling Sixpack MK11 er hyperavansert, kraftig og kompakt. Lykta justerer lysnivået automatisk avhengig av fart, vanskelighetsgrad på terreng og tilgjengelig lys forøvrig.

Exposure Sixpack MK11 sykkellykt test
TOPPMODELL: Exposure Sixpack MK11
TS_anbefaler
Exposure Sixpack MK11

Vekt: 428 gram m/styrefeste

Oppgitt lysstyrke: 5000 lms i reflex + modus

Batteritid på maks: 2-3 timer

Lysnivåer: Programmerbar i 10 forskjellige modi med tre forskjellige nivåer

Pris: 4299 kroner

exposure-use.com

skala
8/10

Exposure Sixpack MK11 er britisk ingeniørkunst slik vi er vant til å se det fra særbritiske merker som Hope og USE. Lykta er laget av utfrest aluminum og består av seks kraftige dioder i front. 

Exposure Sixpack skiller seg fra nesten alle andre kraftige terrengsykkel-lys på markedet ved at den kun består av en enkelt del. Batteri og lykt er i samme hus. Dette gjør at lykta tar ganske stor plass på styret, samtidig som du slipper ledninger og svære batteripakker som du må stroppe fast på sykkelen. 

Exposure Sixpak MK11 lykt
NESTEN MAKS: Her er lysstrålen avbildet i høyeste faste nivå - 3600 lms. Lykta kan gi 5000 lms i fart, men dimmer raskt ned når du stopper. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Styrefestet festes til styret med en enkelt unbakrobolt med et 4 mm spor. Selve klemma rundt styret er ikke leddet men består av to løse deler som sklis inn i hverandre. Det er ganske fiklete å få festet, spesielt når du skal fore opp med gummiringer osv for å få det til å sitte rundt styret. Plasseringen midt over styret fremstår ikke som ideell.

Exposure Sixpack MK11 lykt
SEKS DIODER: Exposures topplykt har hele seks dioder og batteri i samme enhet. Foto: Øyvind Aas

Lykta dekker litt for utsikten foran styret, samtidig som den fort kommer i veien for sykkelcomputeren, hvis du har slikt. Om bare Exposure hadde laget et feste som plasserer lykten midt foran stem og styre, slik som Niterider hadde det vært full pott på funksjon her. 

Du kan plassere Exposure Sixpack MK11 under styret også, men da risikerer du å slå knærne i den, eller at den smeller inn i overrøret på sykkelen din ved et fall. Batteridisplayet snur seg ettersom du monterer lykta over eller under styret. 

LES OGSÅ: Test av Niterider Pro 2200

Exposure Sixpack MK11 lykt
FULL KONTROLL: Batteridisplayet gir deg varighet i timer og minutter. Foto: Øyvind Aas

Styrefestet har en enkel knapp for raskt å ta av lykta for lading. Du må trekke knappen ned for å løsne lykta. Dette gjøres enklest uten hansker på, men kan være litt krevende med tjukke hansker.

Exposure Sixpack MK11 lades med en egen kabel og lader, ikke en standard USB-løsning. Noe som gjør det viktig å holde styr på laderen og vanskeliggjør det å lade både hjemme og på jobb.

Du betjener lykta med en enkelt stålknapp bakpå. Med denne knappen kan du scrolle gjennom en hel rekke forskjellige moduser og veksle mellom lysnivåer. Lyktas store x-faktor er den automatiske Reflex-modusen som ikke bare justerer lyset etter lyset i omgivelsene forøvrig, men også henter informasjon fra et akselerometer inne i lykta. Dette gjør at lysstyrken øker når det rister mye og går fort, mens lyset reduseres på jevnt underlag i roligere tempo.

Funksjonen er med på å maksimere batteritiden og du slipper å trykke lysnivået opp og ned mens du sykler i særlig grad. I Reflex-modus varer lyset opptil 2 timer med maks lys på opptil 5000 lumens styrke. Modusen kan strekke batteritiden en god del lenger hvis du sykler sakte og på jevnt underlag. I fast modus yter lykta opp til 3600 lumens konstant. Da varer den opptil 3 timer. Begge deler vil fungere på de passelig lange stiturene du ønsker å gjøre på kalde høst- og vinterdager. At lykt og batteri er i samme enhet sikrer at batteriet holder seg varmt også på kalde vinterdager, noe som gjør at batteritiden opprettholdes også i kulda. Vi opplevde at oppgitt batteritid stemte når vi brukte Exposure Sixpack MK11 på lengre turer i flere minusgrader.

Vil du ha lenger varighet må du bevisst trykke nivået ned ett hakk eller to mens du sykler. Dette gjøres enkelt med den enslige knappen. Det er vanskelig å se Reflex-modusets funksjon mens vi sykler, men lykta går raskt ned i styrke så fort vi stopper. Dette forhindrer at den blir for varm og gjør det derfor mulig med den ekstra lysstyrken i Reflex-modus i forhold til i fast modus.

Exposure Sixpack MK11 har et godt opplyst display rett under knappen bakpå. Her får du konstant oppdatering på hvor mange minutter lys du har igjen på gjeldende nivå og innstilling. Dette er overlegent mye bedre enn små dioder som skifter farge. 

Lysstrålen fra lykta er noe smal, men den er jevn og kraftig hele veien fremover. Sammenlignet med Niterider Enduro Pro 4200 er den mindre kraftig og smalere rett foran styret, men jevnere i hele lengden. Fargen er også litt varmere i nærlyset enn i det hvitere fjernlyset.

Kombiner gjerne Exposure Sixpack med en hodelykt med bred stråle. 

Konklusjon

Vi digger Exposures kompakte formfaktor og kraftige, klare lys. Den avanserte Reflex-modusen gjør som den skal og regulerer lyset opp og ned slik at du kan få kraftigere makslys uten at det går utover batteritiden. 

Displayet med nøyaktig batteriinformasjon er suverent og i en egen liga - kun Gemini Titan Oled 4000 har nok lignende. 

Styrefestet og plasseringen på styret er det eneste som trekker ned for Exposure Sixpack. Festet er laget i solid metall, men det plasserer lykta for langt bak og over styret og er også litt klønete å montere. Vi skrudde i stykker gjengene på ett feste. Importøren, Sykkelkomponenter sendte oss raskt et nytt, gratis, men festet har forbedringspotensial.

Hvis Exposure kommer ut med et feste som plasserer lykta lavere og en god del lengre frem sitter de på en desidert vinner. Ønsker du å bruke Exposure Sixpack på flere sykler gjør du lurt i å kjøpe flere fester så du slipper å skru det av og på mer enn nødvendig.

VURDERING
Lysstyrke:
Praktisk funksjon
Totalinntrykk
PLUSS

Kraftig lys 

Komfortabel lysstråle

Reflex-modus justerer lysstyrken automatisk etter fart, terreng og mørke

Alt i en enhet

Genialt display med nøyaktig batteritid i minutter

Lang batteritid

MINUS

Stor og klumpete på styre 

Styrefestet litt krevende å montere - gjenger kan ryke

Kan være i veien for utsyn og computer++

Noe smal lysstråle nærme sykkelen

Ikke standard ladekabel

Test av Niterider Pro 2200

Niterider Pro 2200 har kraftig lys fra et lite lyktehus. Lykta er lett og robust og kommer med både styre- og hjelmfeste

Niterider Pro 2200
KOMPAKT: Lyktehodet på Niterider 2200 er lite og kompakt. Foto: Øyvind Aas
Niterider

Vekt: 181 gram med styrefeste

Vekt batteri: 329 gram

Oppgitt lysstyrke: 2200 lms

Batteritid på maks: 1:30  timer

Lysnivåer: 500 lms, 800 lms og 2200 lms + fire blinkenivåer

Pris: 2989 kroner

Niterider.com

skala
8/10

Niteriders mindre lykt bruker i motsetning til storebror Enduro 4200 kun en stor lysdiode. Den lille, kompakte lykta bruker det samme store og klumpete styrefestet som den større Niterider-lykta, men kommer også levert med et hjelmfeste. 

Pro 2200-lykta plasseres midt foran stemen. Her sitter den perfekt over forhjulet og gir sentrert lys forover. Har du sykkelcomputeren også foran stemen bør du flytte denne eller montere lykta litt til siden. 

Niterider Pro 2200
STORT FESTE: Styrefestet til Niterider holder godt på lykta, men tar stor plass på styret.

Styrefestet holder lykta godt på plass og lar deg også justere vinkelen på lykta noe sideveis. Dessverre er festet i overkant kraftig og klumpete. Det tar unødvendig mye plass på styret. Lykta kan også bli dratt litt ut av senter ved at ledningen fra batteriet strammes. 

Niterider Pro 2200
GODT LYS: Niterider Pro 2200 gir et godt og jevnt lys både på nært hold og på avstand. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Batteriet er en slankere versjon av batteriet til Enduro 4200-lykta. Vi hadde litt problemer med å få laderen til å koble sammen med batteriet og måtte bruke laderen fra 4200-lykta. Vi antar dette er et engangstilfelle. 

Batteriet festes enkelt til sykkelen med to klipsstropper. Da batteriet er slankere og lettere enn det til Enduro 4200-lykta sitter det også bedre på sykkelen. 

Niterider Pro 2200
BATTERI: Batteriet er slankere enn det til Niterider Enduro Pro 4200, og enkelt å stroppe fast på sykkelen. Foto: Øyvind Aas

I forhold til oppgitt lysstyrke overrasker Niterider Pro 2200 oss positivt. Den er ikke like kraftig som sin storebror, men lyses føles kraftig nok. Forskjellen ligger i at Pro 2200 ikke har den ekstremt kraftige nærstrålen som Enduro 4200 har. 

Langlyset oppleves likt og overgangen mellom nær- og langlys er sømløs. 

Bryteren oppå lykta er enkel å bruke, også med hansker. Diodene som skal synliggjøre gjenværende batteritid i 8 nivåer er ganske vanskelig å tyde i fart. Det er krevende å se om de små lysene er grønne eller røde og hvor mange av dem som er røde eller grønne uten å stoppe helt opp. 

LES OGSÅ: Test av Exposure Diablo Mk9

Niterider Pro 2200
EN DIODE: Niterider Pro 2200 har kun en kraftig diode. Foto: Øyvind Aas

De fire lysene er alle grønne ved fullt batteri. Etter hvert blir ett og ett lys røde. Mot slutten slukker også ett og ett av de fire gjenværende røde lysene, til batteriet er tomt. 

Som med de fleste andre lyktene her må vi gå gjennom lyktas to lavere nivåer hver gang vi ønsker å gå fra medium til maks. Heldigvis er det her bare ett nivå mellom Medium og maks, slik at slipper unna med to trykk på knappen. Knappen er lettere å trykke på enn på lyktene fra Outbound og Magicshine

Prisen på Niterider Pro 2200 er en del lavere enn storebroren. Kvalitetsfølelsen er god. 

Konklusjon

Niterider Pro 2200 er en lett og liten lykt med kraftig lysstråle. Batteritiden kunne godt ha vært litt lenger, men batteriet er slankt og enkelt å feste på sykkelen. 

Lykta er enkel i bruk og fungerer bra både på hjelmen og på styret. Styrefestet er i overkant stort og komplekst, men det holder lykta godt på plass. 

For prisen ville vi heller valgt to av Niterider pro 2200 enn en av storebroren Enduro 4200 - da kan du ha supert lys både på hjelm og styre og fortsatt ha penger igjen i forhold til den rådyre Enduro 4200. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon:
Totalinntrykk:
PLUSS

Kraftig lys 

Komfortabel lysstråle

Kompakt lysshode

Både hjelm og styrefeste

MINUS

Stort og klumpete styrefeste 

Utydelig batteriindikator

Noe smal lysstråle nærme sykkelen

Test av Exposure Diablo Mk9

Exposure Diablo Mk9 er en sykkellykt det oser kvalitet av.

test exposure diablo sykkellykt
FÅR PLASS I LOMMA: Exposure Diablo MK9 er både kompakt og lett, og en av våre favoritter å bruke på hjelmen.
EXPOSURE Diablo Mk9

Pris: 2099 kroner

Lumen: 1500

Vekt lyktehode: 118 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 130 gram

Nett: exposurelights.com

skala
7/10

I likhet med Six Pack Mk8 fra samme produsent, og lyktene fra Hope, oser denne lille sylinderformede lykten av kvalitet.

Her sitter batteriet i samme enhet som lykten, som skal levere 1500 lumen. Lykten monteres til styret med et enkelt feste med gummistrikk. Den kommer også med et snedig feste til hjelmen, hvor det er to stykker i plast som monteres henholdsvis på innsiden og utsiden av hjelmen.

Lykten kan lades både via nettstrøm og USB, og eksternt batteri kan kobles til.

Her har man følelsen av å ha et kvalitetsprodukt på styret. Styrefestet står seg nesten som litt spinkelt mot lyktehodet som er bygd i metall, men det fungerer godt.

Hjelmfestet gir samme inntrykk. Det er lett, og det gir god fleksibilitet. Betjening av lykten er dog litt under pari. Den lille, glatte knappen i metall er kronglete å betjene, spesielt med litt tykkere hansker og i fart.

LES OGSÅ: Test av Gemini Titan 4000

I likhet med Six Pack-lykten, har også Diablo flere moduser som du kan sette den i. Vi synes dette er en i overkant avansert løsning. Dette kunne vært løst ved å bare ha 4-5 lysmoduser som flere av de andre lyktene. Det enkle er tross alt ofte det beste.

Når det er sagt, så leverer lykten tilstrekkelig med lys til sykling.

Førsteinntrykket er en bunnsolid lykt for feinschmeckere, men det følges ikke helt opp med tanke på brukervennlighet. En lykt som leverer så godt på byggekvalitet, hadde fortjent bedre knapp for betjening.

Exposure Diablo leverer dog jevnt og bra lys, den lille størrelsen tatt i betraktning.

En av våre favoritter til hjelmbruk.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Enkelt og godt feste

Lett!

Fiffig med tap-modus

Kan koble til eksternt batteri

MINUS

Liten knapp som er klønete å betjene i fart, spesielt med litt tykkere hansker

Test av Gemini Titan 4000

Gemini Titan 4000 er en sykkellykt med mye og kraftig lys i en relativt kompakt pakke.

test gemini titan 4000 sykkellykt
MONSTER: Gemini Titan 4000 er en favoritt å ha på styret. Mye og kraftig lys i en relativt kompakt pakke.
TS_mest_for_pengene
GEMINI Titan 4000

Pris: 2999 kroner

Lumen: 4000

Vekt lyktehode: 149 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 473 gram

Nett: gemini-lights.com

skala
8/10

Gemini Titan ser ut som testens beist. Intet mindre enn seks Led-pærer plassert på linje med hverandre, skal fordele det som er oppgitt å være 4000 lumen. Designmessig har den mye til felles med Duo-lykten, og ser egentlig ut til å være en slik på steroider.

Den har dobbel innfesting med gummistrikk på hver ende av lyktehodet, og batteriet skal surres rundt rammen med en borrelås. Batteriet har dog en litt annen innfesting, hvor det er pakket inn i-og surres rundt med en borrelås.

I likhet med Duo 1500-lykten gir heller ikke Titan 4000 den bredeste lyskjeglen, men den lyser opp terreng på lang avstand bedre enn flere av de andre i testen. Vi ble litt overrasket over bildene, for vi hadde forventet med de 6 led-pærene at spredningen skulle være bedre. Det er uansett noe man ikke tenker mye over når lykten pøser ut så mye lys.

LES OGSÅ: Test av Cat Eye Volt 1600

Betjening av lykten er lett som en plett med den medfølgende fjernkontrollen, og også her kan vi programmere modusene. Batteriet sitter bedre enn på Duo 1500, men på rammer med koniske rør opplevde vi noen ganger at batteriet skled. Dette kunne vært enkelt løst med en gummiert anleggsflate mot rammen.

Både lysmengde, byggekvalitet og betjening er helt på topp med denne lykten. Også her kunne vi ønsket oss bedre innfesting av batteriet, selv om det er kneppet bedre enn på Duo 1500.

Gemini Titan leverer mye og godt lys til en rimelig pris, og er sånn sett et av testens beste kjøp.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Bred lysspredning

Programmerbare lysmoduser

Fjernkontroll

Dimmemodus

MINUS

Ikke en selvfølge at lyktehodet passer alle styre/stem-kombinasjoner

Fungerer ikke som hjelmlykt

Ikke den beste innfestingen av batteriet

Test av Cat Eye Volt 1600

Cat Eye Volt 1600 er en av to lykter i denne prisklassen som har lyktehode og batterienhet i samme pakke.

test cat eye volt sykkellykt
STOR: Cat Eye Volt tar mye plass på styret.
Cat Eye Volt 1600

Pris: 2649 kroner

Lumen: 1600

Vekt lyktehode: 241 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 259 gram

Nett: cateye.com

skala
6/10

Cat Eye Volt 1600 er en av to lykter i denne prisklassen som har lyktehode og batterienhet i samme pakke.

Cat Eye Volt skal gi til sammen 1600 lumen via to LED-pærer, og har fem forskjellige lysinnstillinger, hvorav to er blink-moduser. Festet er en enkel klemmeløsning i plast.

Festebraketten gir ikke inntrykk av å være like robust som variantene i metall, men vi hadde ingen problemer under testingen. Man kan også vri hodet litt sideveis – praktisk når den ikke lar seg montere i senter av styret. Cat Eye Volt lades med USB-kabel.

Styreklemma til Cat Eye Volt 1600 er en litt annen variant enn de fleste andre i testen. Den sitter bom fast, det liker vi. På grunn av lyktens utforming, bygger lykten mer i høyden. Knappen for å endre lysstyrken er liten, og dermed vanskelig å treffe hvis du skal gjøre det i fart, særlig på sti.

På grusveier eller til pendling er ikke dette et nevneverdig problem.

LES OGSÅ: Test av Lumonite Air 1500

Cat Eye Volt 1600 oppleves ikke like kraftig som for eksempel Gemini Duo 1500, noe som skyldes at den har ganske bred lyskjegle. Den gir uansett tilfredsstillende mengde lys til stisykling.

Cat Eye Volt 1600 gir deg nok lys til allsidig bruk. Hvis du først og fremst trenger en kompakt lampe som du kan lade de fleste steder, vil den være både praktisk og gi nok lys, men den er ikke vårt førstevalg til stisykling.

Sammenlignet med for eksempel Exposure Diablo som også har lyktehode og batteri i én enhet, er Cat Eye Volt både dyrere og tyngre.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Kan lades via USB

Allsidig – kan fint tjene som både pendlerlykt og stisykkellykt

MINUS

Uaktuell som hjelmlykt på grunn av vekten

Test av Lumonite Air 1500

Lumonite Air 1500 er en av de desidert beste kjøpene i denne prisklassen.

test Lumonite Air 1500 sykkellykt
TREFFER: Lykten fra Lumonite er ikke spesielt avansert men treffer like bra på de kriteriene vi mener er viktige.
TS_best_i_test
LUMONITE Air 1500

Pris: 1999 kroner

Lumen: 1760

Vekt lyktehode: 80 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 356 gram

Nett: lumonite.com

skala
8/10

Lumonite gjør et poeng ut av oppgitt og reell lysmengde på sine sider, og har selv målt Air 1500 til å yte 1760 lumen i Turbo-modus, som er den laveste av fem moduser.

Utseendemessig har lyktehodet litt til felles med Gemini Duo 1500. Det er lite, kompakt, og har batteriindikator.

Batteriet er kledd i stoff, og festes med borrelås til rammen. Det følger også med både hodebånd og hjelmfeste. Lyktehodet kan også monteres i et GoPro-feste med tilhørende adapter.

Lyktehodet har betjeningsknapp på toppen. Den er stor, solid, og enkel å betjene selv med hansker. Lumonite Air 1500 har en enkel, men god patent på innfesting av batteriet, vi opplevde ikke at det løsnet. Batterindikatoren på baksiden er ikke veldig tydelig, men tilfredsstillende.

LES OGSÅ: Test av Lupine Alpha

Lyskjeglen er avrundet og jevn, og gir tilfredsstillende lys til stisykling. Bildene viser at den har litt mer spredning til siden enn for eksempel Geminis lykt i tilsvarende prisklasse. 

Lumonite Air 1500 blir nesten en kjedelig lykt – i positiv forstand. Det er slik vi mener sykkellykter bør være, likevel er det unntak og ikke regel. Lumonite Air 1500 er både enkel og robust, og leverer mye lys til stisykling til en fornuftig pris.

Et stort pluss er at batteriet lar seg feste lett og skikkelig til rammen.

Lumonite Air 1500 er et av de desidert beste kjøpene i denne prisklassen.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Enkel, men god batteriinnfestning

Enkelt og robust lyktehode.

Aktuell som multisportlykt med gode fester

MINUS

Strengt tatt ingen

Test av Lupine Alpha

Tyske Lupine er kongene av kraftige sykkel- og sportslykter. Lupine Alpha er deres nye toppmodell. Lupine Alpha skal øse ut hele 7200 lumens med lys.

test lupine alpha sykkellykt
DYR KVALITET: Lupines topmodell, Alpha har kraftig metallhus, solid styreklemme og lysstyrke som overgår det meste.
TS_best_i_test
Lupine Alpha

Pris: 12 999 kroner

Vekt: 239 gram

Vekt batteri: 461 gram

Batteristørrelse: 99 Wh

Oppgitt maksstyrke: 7200 lumens

Batteritid på maks: 1 time 20 minutter

Batteritid på 4000 lumens: 3 timer og 15 minutter

Lupine.de  |  Bertel O Steen

skala
8/10

Lykta består av 6 dioder montert inn i ett lyktehus i to rader.

Lyktehuset i metall er dekket i grove kjøleribber.

Bakpå sitter en rad med fargede dioder. Disse beskriver både hvilket nivå du har lykta på, og hvor mye batteritid du har igjen. Som andre moderne lykter kan nivåene på Lupine Alpha tilpasses og programmeres, både ved hjelp av en mobil-app og på lykta selv. 

Av og på-knappen på Lupine Alpha er gjemt godt under selve lyktehodet. 

Lupine Alpha festes til styret med en solid aluminiumsklemme. Styrefestet fester lykta sentrert over stemet og det holder lyktehuset dønn fast. Du kan feste lykta over styret, foran styret eller opp ned under styret. Samtidig kan du justere lyktehusets vinkel rundt et punkt på festet. Vi opplevde ikke at lykta sank nedover under energisk sykling, men kunne fint tilte den litt og ned selv.

Lupine-Alpha-2
FJERNKONTROLL: Med knappene på styret kan du maksimere batteritiden ved å raskt veksle mellom lysstyrkene i fart.

Batteriet stroppes fast til sykkelen med en kraftig borrelås. En litt smal gummisadel ligger an mot sykkelen og sikrer at batteriet sitter ganske godt fast. Vi skulle gjerne sett en bedre løsning for festingen av batteriet. At batteriet beveger seg fører til gnissing mot sykkelen. To borrelåsstropper hadde vært bedre. 

Byggekvaliteten på lyktehus og styrefeste er klassebeste. Enheten oser av kvalitet og gir trygghet om at lykta vil vare lenge. 

Også laderen er konstruert på et nivå over konkurrentenes. Denne har egen skjerm som blant annet viser gjenstående ladetid og mengden strøm på batteriet. Også laderen kan programmeres for å utnytte tid, tilgjengelig strøm og batteriet best mulig. 

Lupine Alpha kommer med en liten blåtann-fjernkontroll. Denne festes på styret med egen strikk. Fjernkontrollen er mindre enn Gemini sin. I tillegg har den lys i knappene, slik at du finner den i mørket. At fjernkontrollen er liten og enkel i bruk er kritisk da lykta er klønete å bruke uten. Av/på-knappen på selve lykta er nesten umulig å komme til når Lupine Alpha er fastmontert på styret.

LES OGSÅ: Test av Hope R2

Lupine-Alpha-3
KLUMPETE: Lupines batteri kunne gjerne hatt en litt bedre festeløsning.

I skogen gir Lupine Alpha så sterkt lys at vi kan sykle som om det er dag. Men med så kraftig lys på styret blir det selvfølgelig store skygger bak røtter og steiner. Lysstrålen er lang, men ikke alt for bred. Den har et klart sterkt fokus tett på, og så ganske smidig overgang fremover.

Lyset har ingen mørke punkter, men den kraftige spoten rett foran forhjulet er såpass sterk at det kan bli for mye. Vi opplevde å bli blendet litt når vi syklet på grå, frossen skogbunn og i sterk nedbør. Å gire ned lykta fra 70 til 50W hjelper en del, men også på redusert styrke er lyset ekstra kraftig rett forut.

Selv om den kan blende litt under visse forhold gir den kraftige spoten først og fremst trygghet til å gi gass i terrenget. Du vet hva du har foran deg til enhver tid. 

Fjernkontrollen er superenkel i bruk, en knapp for sterkere lys og en for svakere. Du kan også parre den ene fjernkontrollen til to lykter på en gang - f.eks hvis du har en mindre Lupine-lykt på hjelmen. 

Lupine Alpha har også et nivå for lys til bruk i trafikken. Dette blender ikke medtrafikanter. 

Lupine Alpha er en verdig arvtager til Lupines tidligere topplykter Wilma og Betty. Lyset er supersterkt og krystallklart. Batterikapasiteten er god, spesielt siden du kan justere opp og ned flere nivåer i fart. Fjernkontrollen er super og byggekvaliteten er flere hakk over de fleste konkurrentene. Prisen står også i stil. 

Det superkraftige lyset på Lupine Alpha kommer først til sin rett hvis du sykler fort i grovt terreng. Under mer sedat sykling vil det holde med 3000-4000 lumens, for de fleste. Her kommer Lupines Blika og Tesla inn som gode alternativer.

Ønsker du deg maks lys, best mulig kvalitet og super enkel bruk, forsvarer Lupines fabelaktige Alpha den ekstremt stive prisen.

Bildene nedenfor er tatt med kamera på stativ og med like innstillinger for lukker og blender. Sekken med refleks er ca 33 meter fra sykkelen. Den brukne greinen med refleks er ca 20 meter unna, og de nærmeste refleksene på pinnen er om lag 10 meter unna sykkelen.

Forskjellene på maksstyrken på de to lyktene er ganske tydelig på disse bildene. Bildene representerer opplevelsen godt. Det er likevel viktig å understreke at øynene våre tilpasser seg det lyset vi har tilgjengelig og at forskjellen ikke nødvendigvis vil oppleves som avgjørende for utfoldelsen i terrenget. 

Lys fra Lupine Alpha

Lupine Alpha lyskjegle
EKSTRA KRAFTIG: Lyset fra Lupine Alpha er ekstra kraftig, spesielt nærområdet blir voldsomt opplyst.

Lys fra Gemini Titan 4000 Oled

Gemini Titans lyktekjegle
JEVNT LYS: Tross de seks led-pærene på linje, lyset fra Gemini Titan er helt jevnt.
VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Super kvalitetsfølelse

Flott styrefeste

Liten, god fjernkontroll

Batteriet sitter godt på sykkelen

Ekstremt kraftig lys

MINUS

Høy pris

Stort batteri med litt simpelt feste

Lykta er klønete å bruke uten fjernkontroll

Test av Hope R2

Hope R2 treffer skjæringspunktet mellom brukervennlighet, lysmengde, bruksområde, og ikke minst pris. Byggekvaliteten vitner om at lykta kan tåle mye.

test Hope r2 sykkellykt
SOLID: Byggekvaliteten på Hope-lyktene vitner om at dette skal tåle juling.
HOPE R2

Pris: 2299 kroner

Lumen: 1000

Vekt lyktehode: 96 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 355 gram

Nett: hopetech.com

skala
7/10

R2-lykten fra Hope har to LED-pærer, som til sammen skal gi effektive 1000 lumen.

Lykten er i klassisk Hope-stil maskinert i aluminium.

Et bunnsolid feste til styret med to skruer, med off-set feste slik at du får lykten midt på styret. Kan justere vinkel ubegrenset opp og ned, men ikke sideveis, og du finner hurtigkobling til selve lyktehodet. Batteriet festes med en enkel borrelås med strikk, og har batteriindikator.

Hope sin skruløsning er mer kronglete enn variantene med gummistrikk. Når klemmen først er justert til styret sitter den bom fast, og du kan koble fra lyktehodet med hurtigkobling.

Batteriet festes med én enkel borrelås med strikk. Siden batteriet er gummiert, sitter det godt fast mot ramma, bra! Lyskjeglen er bred og godt avrundet, og vi synes lykten egner seg like godt til å ha på styret som på hjelmen.

LES OGSÅ: Test av Hope R8+

Den er oppgitt til effektive 1000 lumen. Lysmengden er tilfredsstillende til rask stisykling. Vekten tilsier at den først og fremst har sin plass på styret.

Hope R2 treffer et godt skjæringspunkt mellom brukervennlighet, lysmengde, bruksområde, og ikke minst pris. Den plasser seg derfor helt i toppsjiktet i denne prisklassen. Vekten er høy, men når den er så solid bygd, blir det bare pirk.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Batteristatus-indikator

Bunnsolid festeordning til styret

Hurtigkobling for å ta av lyktehodet

Allsidig lysspredning

MINUS

Ikke den letteste

Test av Hope R8+

Hope R8+ er en av de bedre lyktene i denne prisklassen.

test hope r8+ sykkellykt
OMFANGSRIK: Hope R8+ er av betydelig størrelse, men så leverer den også mye lys.
Hope R8+

Pris: 3299 kroner

Lumen: 3600

Vekt lyktehode: 176 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 686 gram

Nett: hopetech.com

skala
7/10

Hope R8+ ser ut som en forvokst versjon av R2-lykten. Her får du det samme delikate, CNC-freste huset, men det er fire LED-pærer i stedet for to. Disse skal gi 3000 effektive lumen. Dette er fordelt på to lyssekvenser, med tre innstillinger i hver av sekvensene. 

Hope R8+ har bakgrunnsbelyst bryter som forteller hvilken modus du står i, samt at batteriet har batteriindikator, som du må trykke på en knapp for å få opp. Batteriet er noe gummiert, og festes med en borrelås. Lyktehodet er et av de største i testen, og har et massivt feste i metall som skrus fast til styret, hvor lykten kan festes med en hurtigkobling og tas av. 

Batteriet er relativt stort, og borrelåsen som holder det fast er smal. Dette gjør at batteriet ikke sitter spesielt godt når det rister. Knappen på lyktehodet er presis og enkel å betjene. Overgangene mellom de forskjellige lysmodusene er glidende overganger i stedet for kontante skift. Vi foretrekker sistnevnte, som gjør at du ikke er i tvil om hvilken modus lykten står i. Lyskjeglen er bred og jevn, og gir god oversikt i terrenget.

LES OGSÅ: Test av Led Lenser XEO 19R

Hope R8+ egner seg best som lykt til å ha på styret, og kan med fordel kompletteres med en hjelmlykt. Også i denne prisklassen treffer Hope R8+ et bra skjæringspunkt mellom pris, vekt og ytelse. Den har kanskje litt lite elegante løsninger sammenlignet med for eksempel Lupine, men alt i alt gir Hope R8+ oss et godt inntrykk, og er en av de bedre lyktene i denne prisklassen. Et godt kjøp!

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Bunnsolid festemekanisme til lyktehodet

Super som dedikert lykt på styret

MINUS

Alt for tung til å fungere som hjelmlykt

Batteriet kunne vært bedre utformet og hatt bedre festeordning

Test av LedLenser XEO 19R

LedLenser XEO 19R er en innovativ og justerbar lykt som leverer på lysmengde.

test LedLenser XEO 19R sykkellykt hodelykt
TEKNISK: LedLenser XEO 19R er en av de mest avanserte lyktene i testen. Det gir utslag både positivt og negativt.
Led Lensers XEO 19R

Pris: 3499 kroner

Lumen: 2000

Vekt lyktehode: 134 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 529 gram

Nett: ledlenserusa.com

skala
5/10

Hos LedLenser virker det som de har hatt en målsetning om å pakke mest mulig teknologi inn i en lykt. 

LedLenser XEO 19R kommer med et stort utvalg festeordninger for lyktehodet. Batteriet festes med to gummi/plaststropper, har en batteriindikator, og mulighet til å lade andre enheter med USB. 

Lyktehodet er fysisk stort, et av de største i testen, og tar mye plass på styret. Her sitter to linser, som man individuelt kan justere lyskjeglen på, fra veldig smal (nesten spotlight), til bred, ved hjelp av to spaker.

Batteriet har en av de desidert beste festeordningene. Bra! 

LedLenser XEO 19R er en todelt opplevelse når det kommer til praktisk bruk. På en side setter vi stor pris på alle justeringsmulighetene. På en annen side blir det litt mye å treffe de forskjellige knappene på sti i fart, å sjonglere seg gjennom flere lysmoduser opplevdes som tungvint. 

LES OGSÅ: Test av Exposure Six Pack MK8

Lyskjeglen er justerbar. Vi endte opp med å kjøre den i en slags mellomstilling, med en smal/skarp linse, og en bred/vid. Vi noterer oss forøvrig av bildene at den i bredeste lysmodus har en ganske skarp lyskjegle. 

LedLenser XEO 19R skal ha for å være nytenkende. Men gjennomføringen føler vi ikke er helt hundre prosent. Den enorme festebraketten føles billig og lite presis, og løsningen med en multifunksjonsknapp som er liten og lite tydelig gjør at den er vanskelig å betjene i fart.

Når det er sagt, leverer LedLenser XEO 19R på lysmengde, og at du kan justere lyskjeglen selv er et pluss.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Mulighet til å finjustere lyskjeglen selv

Solid og god innfesting av batteri

MINUS

Kan bli mye å holde styr på med så mange knapper og funksjoner

Knappene er vanskelige å betjene i fart

Styrefestet både føles og virker billig

Test av Exposure Six Pack MK8

Exposure Six Pack MK8 oser av kvalitet.

test exposure sixpack sykkellykt
TØNNA: Nesten like stor som en boks Cola, Exposure Six Pack MK8 har batteri og lykt i en og samme enhet.
Exposure Six Pack MK8

Pris: 4398 kroner

Lumen: 4750/3600

Vekt lyktehode: 396 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 424 gram

Nett: exposurelights.com

skala
7/10

Six Pack Mk8 er oppgitt til henholdsvis 3600/4750 lumen. Lyktehode og batteri er i samme enhet. Den har noe Exposure kaller Reflex+ teknologi, som skal tilpasse lysstyrken, basert på sensorer som måler slag, fart og helningsgrad i terrenget. Dette måles samtidig opp mot den valgte brenntiden. 

Baksiden av den sylinderformede lykten har både betjeningsknapp, lys som viser batteristatus, og en skjerm som viser modus og brenntid. Lykten festes til styret med en enkel festebrakett i metall. I tillegg kan det kobles til ekstrautstyr som eksternt batteri eller fjernkontroll.

Exposure Six Pack har bare en knapp for betjening. Lykten kan settes i mange programmer og lysmoduser, vi synes det blir i overkant mye. Det hadde holdt lenge med fem programmer, i stedet for ti. Man starter opp lykten ved å trykke hurtig to ganger etter hverandre på knappen. Da kommer man i en gitt modus, og kan skifte mellom to eller flere. For å endre program må du følge en oppskrift ved å holde inne funksjonsknappen. 

LES OGSÅ: Test av Trygg Polaris

Knappen er liten og i metall, vi fant den ikke spesielt enkel å bruke med tykkere hansker, og spesielt i fart på sti. 

Lykten virker enorm på styret, men dette tenker vi lite over i bruk. Den enkle festebraketten i metall hadde vi ikke problemer med, den massive lykten satt fast selv i rufsete terreng. Egen skjerm med batteristatus er en fin sak. Dette er en av de kraftigere lyktene i testen, og vi opplevde den som mer enn kraftig nok til alle typer sykling.

Exposure SixPack Mk8 er bunnsolid bygd, og oser av kvalitet. Det er i det hele lite å utsette på den. Lysmengde-og spredning er det heller ikke å si noe på, men vi skulle gjerne sett en noe enklere betjening.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Solid byggekvalitet

Leverer til prisen

MINUS

Komplisert navigering i lysmenyer

Kun egnet som styrelykt

Test av Trygg Polaris

Mye lys for pengene fra Trygg Polaris. Lykten er både liten og lett, og fin for deg som har et stramt budsjett.

test trygg polaris sykkellykt
MYE LYS FOR PENGENE: Trygg Polaris-lykten er den kraftigste i denne prisklassen, og det til den laveste prisen.
TS_mest_for_pengene
Trygg Polaris 2000 L

Pris: 549 kroner

Lumen: 2000

Vekt lyktehode: 85 gram

Vekt i styrekonfigurasjon: 327 gram

Nett: bikeshop.no

skala
7/10

Trygg Polaris leverer den eneste lykten i denne prisklassen som ikke har lyktehode og batteri i én del. Trygg Polaris har også oppgitt en vesentlig høyere lysstyrke enn de andre i klassen, hele 2000 lumen.

Totalvekten er følgelig høyest i denne prisklassen, men selve lyktehodet veier bare 85 gram. Den har også oppgitt desidert lengst batteritid på full styrke, tre timer.

Knappen er grei å betjene gjennom tre moduser, + blink. Supert batterifeste som sitter godt, til tross for at det ikke har gummiert anleggsflate. Kvalitetsfølelsen er super sett opp mot prisen.

Trygg Polaris 2000L gir både mye lys og gode praktiske løsninger, til en nær utrolig lav pris. Denne hamler fint opp med flere av lyktene i den dyrere prisklassen også.

LES OGSÅ: Test av Lupine Piko

I motsetning til de andre lyktene i denne prisklassen er Trygg Polaris ikke spesielt godt egnet til pendling med sin innfestningsløsing. Tross lav pris gir denne lykten vanvittig mye lys.

Har du stramt budsjett, egner Trygg Polaris seg best som en dedikert hovedlykt på sti, gjerne i kombinasjon med en liten hjelmlykt, eller som hjelmlykt alene.

At den kanskje ikke er så god på flerbruk kan vi leve med når vi får så mye lys til omtrent halv pris av konkurrentene.

TRYGG_POLARIS_DETALJ_MG_5739
ENKELT: Lykten fra Trygg Polaris er både liten og lett.
VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Fungerer godt som hjelmlykt

Enkle og solide monteringsløsninger

Mye lys til lav pris

MINUS

Fint lite

Test av Lupine Piko

Lupine Piko er trolig den beste hjelmlykten som er å oppdrive.

test lupine piko sykkellykt
KLASSISK TIL HJELM: Lupine Piko er ingen nykommer på lyktemarkedet. Meget lav vekt gjør den først og fremst aktuell som hjelmlykt.
Lupine Piko

Pris: 3799 kroner

Lumen: 1800

Vekt lyktehode: 59 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 196 gram

Nett: lupine.de

skala
8/10

Piko er en gammel kjenning fra Lupine, med to LED-pærer som til sammen skal yte 1800 lumen. Lyktehodet er forøvrig det letteste i denne prisklassen med god margin. Lupine Piko kommer levert som hodelykt, og styrefeste/hjelmfeste er ekstrautstyr. 

Batteriet er lite, og har en klikk-løsning som du må kjøpe braketter til. Batteriet kan da festes både på hjelm og ramme. Lupine Piko har tre lysnivåer, på henholdsvis 1800, 650 og 40 lumen.

Av/på-knappen er kanskje kneppet vanskeligere å få tak i enn på Wilma-modellen, men dette er bare pirk. Den har uansett definerte klikk, som gjør det lett å bytte mellom moduser.

Lupine Piko benytter samme type festebrakett for styret som Wilma, som vi mener setter standarden for hvordan en lykt kan og bør festes til styret. 

Lupine Piko leverer godt lys som forventet, og har en avrundet og fin kjegle uten pregede hotspots.

Lupine Piko er den desidert letteste lykten i denne prisklassen med god margin. Den gir tilstrekkelig lys, uten å være den kraftigste.

Lupine Piko har nok lys til å fungere som hovedlykt på styret, like mye som den er en suveren hjelmlykt for deg som vil ha noe kraftigere på sykkelen. 

Kvalitetsfølelsen er i en klasse for seg, men det koster. Er det verdt den høye prisen? Vel, dette er en lykt du kan stole på.

Ser man bort i fra pris er Lupine Piko et av de beste kjøpene du kan gjøre når du skal ha sykkellykt, og trolig den beste hjelmlykten som er å oppdrive.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Uovertruffen byggekvalitet og følelse.

Lett!

MINUS

Styrefeste må kjøpes i tillegg

Test av Lupine Wilma RX7 sykkellykt

Skal du ha sykkellykt til de sene kveldsturene i mørket er Lupine Wilma RX7 verdt hver krone.

best i test sykkellykt Test av Lupine Wilma RX7
TESTVINNER: Så enkel, så solid, så mye lys. Men akk så dyr. Lupine Wilma RX7 er testvinner i denne kategorien sykkellykter.
TS_best_i_test
Lupine Wilma RX7

Pris: 5999 kroner

Lumen: 3200

Vekt lyktehode: 124 gram 

Vekt i styrekonfigurasjon: 389 gram

Nett: lupine.de

skala
8/10

Wilma RX7 er den andre lykten i denne prisklassen fra Lupine. Lyktehuset er et av de minste og letteste i denne prisklassen. 

Fire LED-pærer skal gi tilsammen 3200 lumen. Utstyrsmessig skiller Lupine Wilma RX7 seg litt fra de andre, ved at du i stor grad må kjøpe ekstra tilbehør for å få festet den på sykkelen din, så prisen her inkluderer ikke disse delene. Sjekk derfor dette på forhånd. 

Både styrefeste og batterifeste til flaskeholderskruer var som ekstra tilbehør å regne på vårt testeksemplar. Batteriet er lite og kompakt, og har statusindikator som viser hvor mye tid du har igjen, i prosent.

Lyktehodet er kompakt og lett, og tar lite plass på styret. Lupine Wilma RX7 kommer også med en fjernkontroll, ment som et armbånd. Det funker imidlertid å feste det på styret, ved siden av holken. Festemekanismen på denne kunne vært noe bedre, men knappen er tydelig og definert, og lett å treffe. 

LES OGSÅ: Test av Gemini Titan 4000 Oled

Lupine Wilma RX7 har i tillegg betjeningsknapp på selve hodet. Styrefestet som du må kjøpe i tillegg er testens beste. Her har de andre produsentene mye å lære. Metallfestet er både elegant, lett, og bunnsolid. 

Lysmessig har vi ingen ting å utsette på Lupine Wilma RX7. Den gir mer enn nok lys, og har en avrundet lyskjegle. Lupine Wilma RX7 er ikke den lykten som lyser bredest på kort avstand, men den gir godt lys langt framover.

Lupine har satt standarden i en årrekke, og holder den. Sykler du mye i mørket er denne sykkellykten verdt hver krone. Det er en grunn til at hundekjørere og militæret sverger til Lupine, de har ikke råd til noe som ikke virker perfekt.

Enkle, men bunnsolide løsninger, uovertruffen kvalitetsfølelse, lav vekt, og mer enn nok lys.

Men det koster. Mye.

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Enkel, men solid

Mye lys til lav vekt

Godt egnet som hodelykt

MINUS

Dyr

Styre-og batterifeste til ramme følger ikke med

Test av Gemini Titan 4000 Oled

Geminis toppmodell opererer i en ganske annen prisklasse enn lykta fra Lupine. Med seks dioder på rekke ser Gemini Titan 4000 Oled ganske spesiell ut.

test gemini titan 4000 sykkellykt
REKKESEKSER: Gemini Titan 4000 Oled har seks dioder på en rekke. Lyset fra dem alle møtes sømløst foran forhjulet ditt.
TS_mest_for_pengene
Gemini Titan 4000 Oled
  • Pris: 3499 kroner

  • Vekt m/fjernkontroll: 155 gram

  • Vekt batteri: 360 gram

  • Batteristørrelse: 60 Wh

  • Oppgitt maksstyrke: 4000 lumens

  • Batteritid på maks: 1 time 20 minutter

  • Batteritid på maks: 2 timer og 20 minutter

  • gemini-lights.com  |  deler.no

skala
9/10

Begge lyktene i denne testen består av seks dioder.

Geminis dioder sitter på en lang rekke som du fester oppå styret med to kraftige strikker.

Det er litt kronglete å kombinere Gemini Titan 4000 med sykkelcomputeren, enten du har den over stemet, eller foran styret.

Festestrikkene sitter ganske løst på Gemini Titan 4000. Du skal ikke være veldig klønete for å skyte en strikk bort i et av sykkelbodens mørkeste hjørner. Vi opplevde at lykta roterte litt på styret under bruk.

Noe bevegelse er ønskelig, for å justere lyktas vinkel i fart, men ikke så mye at lykta peker mer og mer nedover for hvert harde slag. Bruk så stramme strikker som mulig. Tørk også av gummiputene på lyktefestet for å øke friksjonen mot styret.

Da vil lykta sitte ordentlig fast. Gemini Titan 4000 kommer med en praktisk fjernkontroll som festes til styret med strikk.

Denne lar deg veksle mellom lyktas nivåer, uten å ta en hånd av styret. Bra når du sykler sti og ønsker å maksimere batteritiden og ha maks lys når du trenger det. Fjernkontrollen er mer klumpete enn Lupine sin.

Den har heller ikke noe lys, så i mørket må du føle deg frem til den. Knappene er såpass store at det går bra hvis du monterer den så tommelen rekker den.

LES OGSÅ: Test av Moonlight Bright As Day 2000

Gemini-titan-4000-Oled-2
STROPP: Geminis batteri har elastisk borrelåsstropp, men ingen sadelprofil mot sykkelramma. Vi ønsker oss en bedre løsning.

En smart og unik funksjon på Gemini Titan 4000 er den lille skjermen på lyktas bakside. Her får du opplyst hvor mye batteritid du har igjen, i timer og minutter. Denne endrer seg ettersom du veksler mellom lyktas lysnivåer.

Dette er kjempesmart og mye bedre enn andre lykters farge- og blinkekoder, som aldri gir deg helt nøyaktig batteritid mens du sykler.

Det er ganske betryggende å se at du har ti timer igjen på 10% lys, selv når du har brent over en time på full guffe. Du kan raskt programmere lyktas tre nivåer. Hvert nivås styrke oppgis i prosent og du kan velge alt fra 10-100% på de tre nivåene. 

Display på Gemini Titan 4000
GENIALT: Displayet bakpå Gemini-lykten er supert. Det gir deg nøyaktig informasjon om gjenværende batteritid.

Gemini Titan 4000 gir deg uansett en nødrasjon på 10% styrke før batteriet går helt i svart. 

Lyset på Gemini Titan 4000 er helt jevnt. Det er litt gulere og varmere enn vi tidligere har vært vant til med LED-lys, noe som er bra. Vi liker det varme lyset bedre enn det isblåe som noen lykter har. Spredningen er uten styrkeforskjeller eller mørke flekker både i bredden og lengden.

Maksnivåen på Gemini Titan 4000 føles omtrent som Lupine-lyktas 60 prosents-nivå. Noe som også stemmer med lumenstallet. Gemini Titan 4000 har likevel jevnere stråle, og noe bedre spredning. Lupine-lykta har litt kraftigere spot-lys rett foran forhjulet, noe vi noen ganger savner på Titan, men som også noen ganger kan blende litt mot lyst underlag, eller i tett snøvær.

Byggekvaliteten på Gemini Titan 4000 er noen hakk under Lupine. Batteriet har en fasong som ligger litt ustabilt mot sykkelens rammerør, selv om den brede borrelåsstrikken strammer godt. At du kan lade GPSen eller andre USB-enheter fra batteriet er en fiks detalj. 

Gemini Titan 4000 Oled tilbyr masse lys for pengene. Displayet på lyktas bakside er klassebeste og fjernkontrollen er praktisk. Batteri-tiden er ganske god, spesielt med tanke på at du raskt justerer styrken opp og ned ved behov og dermed maksimerer tiden.

Vi skulle gjerne sett et litt mer solid styrefeste og en bedre batterifesteløsning, men som stisyklingslys leverer Gemini Titan 4000 Oled varene. Nok lys til herjing i skogen, uten at du må makse kredittkortgrensa helt.

Bildene nedenfor er tatt med kamera på stativ og med like innstillinger for lukker og blender. Sekken med refleks er ca 33 meter fra sykkelen. Den brukne greinen med refleks er ca 20 meter unna, og de nærmeste refleksene på pinnen er om lag 10 meter unna sykkelen.

Forskjellene på maksstyrken på de to lyktene er ganske tydelig på disse bildene. Bildene representerer opplevelsen godt. Det er likevel viktig å understreke at øynene våre tilpasser seg det lyset vi har tilgjengelig og at forskjellen ikke nødvendigvis vil oppleves som avgjørende for utfoldelsen i terrenget. 

Lys fra Gemini Titan 4000 Oled

Gemini Titans lyktekjegle
JEVNT LYS: Tross de seks led-pærene på linje, lyset fra Gemini Titan er helt jevnt.

Lys fra Lupine Alpha

Lupine Alpha lyskjegle
EKSTRA KRAFTIG: Lyset fra Lupine Alpha er ekstra kraftig, spesielt nærområdet blir voldsomt opplyst.
VURDERING
Helhet
Valuta
PLUSS

Lav vekt

Genialt display med batteritid

USB inn/ut av batteriet

Fjernkontroll til lyset

Relativt lav pris

MINUS

Batteriet sitter litt dårlig på sykkelen

Vanskelig å feste lykta på et styre med litt utstyr på

Løse strikker er lette å miste

Klumpete fjernkontroll uten lys

Test av Moonlight Bright As Day 2000 hodelykt og sykkellykt

2000 lumen har vist seg å være en populær lysstyrke på sykkellykter. Moonlight Bright As Day 2000 leverer dette, så hvordan står den seg mot konkurrentene? 

Moonlight Bright As Day 2000 sykkellykt hodelykt test
PAKKER MYE: Moonlight Bright As Day 2000 er ikke stor, men leverer mye lys! Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Moonlight  Bright As Day 2000

Pris: 2499 kroner

Vekt: Lyktehode + GoPro hjelmfeste: 85,5 gram. Batteri: 183 gram (veid av oss)

Produsent: Moonlight Mountain Gear

Nett: https://www.moonlight.no/

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 2000

Oppgitt batteritid og nivåer: 

1.5 h (100%) 

3t (50%)

6t (25%)

20h (5%)

Oppgitt batteridata: 3.7V, 9.6Ah

skala
6/10

I likhet med de andre Moonlight-lyktene er også Moonlight Bright As Day 2000 en multisportlykt som kan brukes til flere aktiviteter, men vi har vurdert den som sykkellykt. 

I esken følger det som på alle Moonlight-lykter med hodebånd og forlengerkabel, og GoPro-adapter (men ikke baseplate) til lykten. Skal du ha styrefeste eller baseplate til hjelm må dette kjøpes i tillegg. Enten av Moonlight, eller andre produsenter. 

Kompakt sykkellykt

Batteriet er glatt, uten gummiert overflate, og det følger heller ikke med noen montering for sykkelramme som for eksempel en stropp eller strikk. Batteriet lades med USB-C-kabel. 

Lykta har fire moduser, som da er 100%, 50%, 25% og 5%. Moonlight Bright As Day 2000 bruker samme batteri som BAD 1300, og på laveste nivå er BAD 2000 oppgitt til å holde i hele 20 timer. Det er også være en automatisk nedskaleringsfunksjon, som skal dimme lykta ned til 5% når batteriet nærmer seg tomt, slik at du rekker å sykle et stykke før det er helt tomt. Dette er en smart funksjon.   

Av/på-knappen sitter på toppen av lyktehodet, og fungerer også som batteri-indikator.

LES OGSÅ: Test av Gemini Duo 1500

moonlight bright as day 2000
PAKKEN: I boksen finner du en liten, men kraftig hodelykt og sykkellykt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet Moonlight Bright As Day 2000 på vinterstier i Oslomarka januar 2022. Forholdene har vekslet mellom fine vinterdager, og mer begredelige dager med plussgrader og krevende forhold.   

moonlight bright as day 2000
JEVNT LYS: Moonlight Bright As Day 2000 har en jevn og fin lyskjegle. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Montering

Med manglende monteringsmuligheter på styret ut av esken, ble Moonlight Bright As Day 2000 montert på hjelmen med GoPro-adapter. Batteriet puttes i sekken eller lomma, med den medfølgende forlengerkabelen. 

Om man får tak i annet egnet GoPro-feste til styret, må uansett batteriet monteres, og her må man bruke fantasien, siden batteriet ikke er utformet for dette. Om man skal bruke Moonlight Bright As Day 2000 som hodelykt til løping eller langrenn, er det derimot batterifeste på hodebåndet. 

moonlight bright as day 2000
PAKKE: Du får med hodebånd, ladekabel(USB-C) og forlengerkabel. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Moonlight Bright As Day 2000 i bruk 

Moonlight Bright As Day 2000 og 1300 er slående like, og det merkes også i bruk. Lyskjeglen er bred og fin, og lyser opp godt til sidene, om ikke veldig langt framover. Dette gjør det til en allsidig lykt som vil fungere både alene og sammen med en kraftigere lykt - og den vil fungere godt både på hjelm og styre. 

Forskjellen på Moonlight Bright As Day 2000 og 1300 er nok større på papiret, enn i praktisk bruk. Ute på stien merker vi ikke vesentlig forskjell på de to i lysstyrke, men litt. 

Om du har begrenset budsjett, vil du fint kunne gå ned et hakk til BAD 1300, som koster 1500 kroner mindre. Skal du først gå opp i lysstyrke fra BAD 1300, ville vi også sett på BAD 3000, som blir et mer betydelig hakk opp i lysstyrke. 

moonlight bright as day 2000
PRAKTISK: Driver du med løping og/eller langrenn i tillegg, vil denne lykta være veldig aktuell. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne lykten?

Om du kjøper tilbehøret som kreves, kan Moonlight Bright As Day 2000 fint brukes som styrelykt, men vi ser for oss at den vil tjene best som hjelmlykt på grunn av det kompakte og lette lyktehuset. Moonlight Bright As Day 2000 fungerer også fint som multisport-hodelykt for dem som driver med andre aktiviteter. 2000 lumen vil gi deg nok lys i de aller fleste tilfeller, og du kan eventuelt pare den opp med en kraftigere lykt på styret

moonlight bright as day 2000
BATTERIPAKKE: Hodebåndet har batterifeste, men skal du feste batteriet på ramma må du tenke kreativt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Det finnes mange sykkellykter og hodelykter på markedet med rundt 2000 lumen. En av våre favoritter er Lupine Piko, men også Gemini Duo er et godt alternativ. 

moonlight bright as day 2000
LITEN: Størrelse og vekt gjør dette til en godt egnet lykt for sykkelhjelmen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Moonlight Bright As Day 2000 fremstår som et av de beste kjøpene blant Moonlight-lyktene. Den har passe mengde lys, forholdsvis lav vekt, og kan fungere både som hjelmlykt og styrelykt. Men tilbehøret må du kjøpe i tillegg. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Lett og kompakt lyktehus 

Fin både på hjelm og styre

USB-C-lading

GoPro-kompatibelt feste

MINUS

Kommer uten hjelm- og styrefeste

Moonlights eget styrefeste kommer kun i 31.8mm

Ingen medfølgende stropp for å feste batteri til ramme

Test av Gemini Duo 1500

Sykkellykten Gemini Duo 1500 gir god kvalitetsfølelse, til en god pris.

test gemini duo1500  sykkellykt
NÆR PERFEKT: Et batteri som burde hatt gummibelegg er det som hindrer Gemini Duo 1500 fra å få toppscore fra oss.
GEMINI Duo 1500

Pris: 2199 | Lumen: 1500 | Vekt lyktehode: 76 gram 
Vekt i styrekonfigurasjon: 340 gram | Nett: gemini-lights.com

Gemini Duo 1500 har et lite og relativt lett lyktehode, som vi monterer til styret med en strikk.

Dette går vesentlig raskere enn klemme og skrue-løsningene til Hope og Moonlight, og vi merker heller ikke noen forskjell i hvor godt den sitter fast. Batteriet er kompakt, og kledd i hardplast, og skal festes til rammen med en borrelåsstropp.

Vi slet med å få batteriet til å sitte fast når det ristet mye, og måtte flere ganger stramme opp. Dette vil før eller siden ripe opp rammen. Dette kunne enkelt vært løst med en type gummiering av kontaktflaten. 

Det som skiller Gemini Duo 1500 positivt fra de andre, er fjernkontrollen. En trådløs fjernkontroll følger med lykten, og den kan monteres på egnet sted på styret.

Vi fikk plass til den mellom holken og gir/bremsehendel, og kunne dermed bruke tommelen for å skru lykten av og på, eller justere lysstyrken i fart.

Smidig!

Og for orden skyld, skulle du ønske å ikke bruke fjernkontroll, er det en knapp på lyktehodet også. 

LES OGSÅ: Test av Lumonite Navigator 3000

Dimmefunksjonen er spesielt praktisk når man er ute i trafikken, eller vil senke lysstyrken når man passerer andre i marka. De forskjellige modusene kan også programmeres, du kan selv bestemme hvor mange prosent lys det skal være i en gitt modus.

Bildene våre viser at Gemini Duo 1500 ikke har den bredeste lyskjeglen, men at den lyser relativt langt fram i terrenget. Vi opplevde lysspredningen som veldig god i praktisk bruk.

Gemini Duo 1500 har både tilstrekkelig lysmengde, og en god lyskjegle til sykkelbruk, og enkel, men god betjening.

Batteriinnfestningen kunne vært bedre, men fjernkontrollen løfter den et lite nivå over de andre lyktene når det kommer til brukervennlighet.

Gemini Duo 1500 gir også god kvalitetsfølelse, til en god pris.

PLUSS

Fjernstyring

Lysstyrke kan programmeres

Fint hodebånd og hjelmfeste følger med

MINUS

Innfesting av batteriet på sykkel er dårlig

Test av Lumonite Navigator 3000

Lumonite Navigator 3000 er en enkel, men solid sykkellykt som gir mye lys for pengene. Lumonite Navigator 3000 er et av testens beste kjøp.

test Lumonite Navigator 3000 sykkellykt
ENKEL OPPSKRIFT: Lumonite Navigator 3000 er enkel, men solid og gir mye lys for pengene.
TS_mest_for_pengene
Lumonite Navigator 3000

Pris: 3299 kroner | Lumen: 3107 | Vekt lyktehode: 123 gram 
Vekt i styrekonfigurasjon: 515 gram | Nett: lumonite.com

Navigator 3000 fra Lumonite har et litt annet lyktehode, men ellers mye til felles med den rimeligere modellen med 1500 lumen. 

Leverandøren oppgir at Lumonite Navigator 3000 i Turbo-modus skal levere 3107 lumen, altså noe mer enn det modellnavnet tilsier.

Her er det tre ledpærer i et solid lyktehus i metall, og et batteri som festes til rammen med en borrelåsstropp. Deler av anleggsflaten på batteriet er i gummi. Det er god kvalitetsfølelse på lyktehodet, som har batteriindikator på baksiden.

LES OGSÅ: Test av Lezyne Macro Drive 1100 XL

Lumonite Navigator 3000 har en enkel gummistropp som holder lyktehodet fast til styret. Det sitter godt fast, og vi kan vri på lyktehodet for å justere vinkelen i fart når det er nødvendig, men ikke sideveis. 

Knappen som skrur lykten av/ på og endrer modus sitter på baksiden av lyktehodet. Den er stor, og har tydelige definerte klikk. Den lille, men kraftige lykten gir en lyskjegle som er midt på skalaen i forhold til de andre lyktene, med tanke på spredning.

Lumonite Navigator 3000 gir mye lys for pengene i denne prisklassen. Den har enkle, gode festeordninger, og enkel, intuitiv betjening. Samtidig er heller ikke vekten avskrekkende. Dette er et av testens beste kjøp.

PLUSS

God og enkel montering av batteri på rammen

Bra lysmengde

Enkel lykt som gjør det den skal

MINUS

Ikke stort

Test av Lezyne Macro Drive 1100 XL

Sykkellykten Lezyne Macro Drive 1100 XL har mye lys.

test Lezyne Macro Drive 1100 sykkellykt
IDENTISK: Nesten, hvertfall. Lezyne-lyktene er nær identiske, men har forskjellig lysstyrke. Testen av Lezyne Macro Drive 1100XL avdekker at den gjør en god jobb.
Lezyne Macro Drive 1100 XL

Pris: 999 kroner | Lumen: 1100 | Vekt lyktehode: 151 gram

Vekt i styrekonfigurasjon: 151 gram | Nett: lezyne.com

Utseendemessig er Lezyne Macro Drive 1100 XL helt identisk med varianten som har 700 lumen fra samme produsent. På vår vekt slo den ut med bare ett enkelt gram mer. Festes med gummistrikk til styret. Lykten lades via USB-kabel. 

Lezyne Macro Drive 1100 XL har lav vekt og et rent design. Den plasseres på styret med enkelhet. Betjeningsknappen er tydelig definert, men kunne vært noe større for å brukes enklere med tykke hansker.

Gummistrikken som holder lykten til styret har solid kvalitetsfølelse, og er bred nok til at Lezyne Macro Drive 1100 XL sitter stabilt. Selve festebraketten er skrudd til lyktehodet med en skrue, slik at lykten kan tiltes sideveis.

Dette er praktisk siden den ikke kan monteres helt i senter av styret. Det er også verdt å nevne at det finnes et stort utvalg tilbehør, både hjelmfeste og andre festebraketter til styret. Lyskjeglen er bred, og gir god oversikt.

Om noe, så synes vi det kanskje er i overkant å klikke seg gjennom de sju (!) lysmodusene, inkludert pulserende lys. 

LES OGSÅ: Test av Silva Exceed 2XT

Lezyne Macro Drive 1100 XL er også en av lyktene i denne prisklassen som både leverer nok lys til pendling og stisykling.

Den har bunnsolid kvalitetsfølelse, kan praktisk lades via USB, og har lav vekt.

Lezyne Macro Drive 1100 XL treffer et bra kompromiss mellom pris og ytelse, og er du først og fremst sykkelpendler med behov for et lite eventyr i blant vil denne fungere godt.

BEST I TEST!

LEZYNE_1100_3_MG_5767
LADES HER: Lezyne-lyktene lades via USB
PLUSS

Lav vekt

Solid byggekvalitet

MINUS

Fint lite

Test av Silva Exceed 2XT

Silva Exceed 2XT sin lave vekt på lyktehuset gjør denne ideell som hodelykt til flerbruk. Silva Exceed 2XT er lett og fin, men leverer ikke nok lys til prisen.

test Silva Exceed 2XT sykkellykt hodelykt
KOMPAKT: Silva Exceed 2XT er kompakt og lett, men til prisen leverer den ikke mye lys.
Silva Exceed 2XT

Pris: 4299 kroner | Lumen:1500 | Vekt lyktehode: 92 gram 
Vekt i styrekonfigurasjon: 483 gram | Nett: silva.se

Exceed 2XT er en kraftigere lykt fra Silva, oppgitt å være over dobbelt så kraftig som Silva Trail Speed 3XT.

Batteriet er fysisk noe større, og det kan også lades via USB.

Vi finner et gummiert belegg, og batteriet festes med en borrelås. Det følger også med forlengerkabel og hodebånd. Silva oppgir selv at Exceed 2XT har 1500 lumen, men en Boost-modus skal gi opp til 2000 lumen.

Utseendemessig har Silva Exceed 2XT mye til felles med lillebroren Trail Speed 3XT men lyktehodet er noe større. Også her er funksjonsknappen på siden av lyktehodet. Siden lyktehodet er noe større, er det litt enklere å få grep og betjene knappen. Men vi synes at også Silva Exceed 2XT har en noe klønete betjening.

Dette har direkte sammenheng med at også her er innfestingen av lyktehodet for enkel. Den tynne/smale braketten i plast er for spinkel, og etter få testturer opplevde vi at den slarket. Batteriet derimot, er gummiert og sitter godt mot rammen. Vi opplevde ikke at det løsnet eller skled. 

LES OGSÅ: Test av NiteRider Pro 1800 Race

Lyskjeglen er avrundet og fin. Sammenlignet med for eksempel Lupine Piko som har omtrent lik lysmengde, ser vi at Silva Exceed 2XT har noe bedre spredning sideveis, men ikke lyser opp like langt. Den leverer uansett nok lys til at vi finner det tilfredsstillende på sti.

I likhet med lillebroren Trail 3XT, er Silva Exceed 2XT en lykt som ikke når helt til topps verken på montering eller lysstyrke til sykling. Det er en av de dyrere lyktene i denne prisklassen, uten at lysmengde, brukervennlighet eller kvalitetsfølelse rettferdiggjør prisen.

Men Silva Exceed 2XT kan være et fint alternativ som hodelykt til flerbruk, på grunn av den lave vekten på lyktehuset.

PLUSS

Jevn lyskjegle

MINUS

Knappen er vanskelig å betjene i fart.

Enkel festebrakett som ikke imponerer

En totalpakke som ikke når opp i denne testen

Test av NiteRider Pro 1800 Race

NiteRider Pro 1800 Race er et godt valg om vekten ikke er avgjørende, og du skal ha en lykt som først og fremst skal brukes til sykling.

test NiteRider Pro 1800 sykkellykt
LANG TRADISJON: NiteRider Pro 1800 Race er en tradisjonsrik produsent av lykter. Det merkes på noe, samtidig har lykten forbedringspotensial.
NiteRider Pro 1800 Race

Pris: 3800 kroner | Lumen: 1800 gram | Vekt lyktehode: 185 gram 
Vekt i styrekonfigurasjon: 509 gram | Nett: niterider.com

Testens andre lykt fra NiteRider har 1800 lumen, og ligger prismessig likt med for eksempel Lupine Piko. NiteRider Pro 1800 Race er dog en god del tyngre. 

Du finner batteriindikator på toppen av lyktehodet, som huser en reflektor med tre LED-pærer. Her sitter også av/på-knapp. Batteriet er slankt og har gummiert anleggsflate. Det festets med to borrelåsstropper.

Hjelmfeste følger også med. Vi har ingen ting å utsette på innfesting av batteri – bedre kan det ikke gjøres.

Men i likhet med Pro 3600 Enduro-lykten reflekterer ikke prisen på NiteRider Pro 1800 helt kvalitetsfølelsen på innfestingen på styret. 

Spesielt utformede kontaktflater på ledningen mellom batteri og lyktehode er litt krøkkete. Knappen på toppen av lyktehodet er enkel å treffe, men vi kunne ønsket oss mer definerte klikk og tydeligere respons når vi endrer moduser.

LES OGSÅ: Test av NiteRider Pro 3600 Enduro

Når NiteRider Pro 1800 først er montert og satt i ønsket modus, er det dog bare fryd og gammen. Lyskjeglen er hakket bredere på nært hold enn hva for eksempel Lupine Piko er, og den har generelt jevnere lyskjegle.

I kraftigste lysmodus er det mer enn god nok lys til krevende stisykling,

Også NiteRider Pro 1800 er i det øvre sjiktet vektmessig – over dobbelt så tung som Lupine Piko som er oppgitt til å yte like mye lys. Men som på den dyrere modellen fra NiteRider er det også her plenty med lys, og en god spredning. 

Om ikke vekt er av betydning for deg, og du skal ha en lykt som først og fremst skal brukes til sykling, er NiteRider Pro 1800 Race likevel et like godt valg.

PLUSS

Super batteriinnfestning og utforming

MINUS

Fiklete kontakter

Styrefestet er unødvendig stort og komplisert.

Test av NiteRider Pro 3600 Enduro

NiteRider Pro 3600 Enduro er en av de aller beste lyktene i testen.

test NiteRider Pro 3600 Enduro sykkellykt
DOBBELT OPP: NiteRider Pro 3600 Enduro er stor på styret, men til gjengjeld mye lys og har en funksjonell fjernkontroll.
NiteRider Pro 3600 Enduro

Pris: 6000 kroner | Lumen: 3600 kroner | Vekt lyktehode: 304 gram 
Vekt i styrekonfigurasjon: 758 gram | Nett: niterider.com

Pro 3600 Enduro er en stor og kraftig lykt fra NiteRider. 3600 lumen er fordelt på to reflektorer med til sammen seks LED-pærer i et stort lyktehus.

Batteriet har gummiert anleggsflate og festes med to borrelåsstropper. Lykten kommer med fjernkontroll som kan festes på styret.

I tillegg har lykten av/på-knapp på lyktehodet. Batteriindikator på toppen av lykten.

Dette er en av de største lyktene å ha på styret. Til tross for at innfestingen ser veldig voldsom ut, er vi ikke kjempeimponert over løsningen. Det positive er at den er fleksibel, og vil passe alle styrediametere. Men strammingen med en gummiert skrue føles slapp, og den har ikke noe definert stoppunkt. Når det er sagt, hadde dette lite å si rent praktisk – lykten sitter fast. 

Fjernkontroll, og at man slipper å flytte hele hånden av styret i fart er et stort pluss. 

Knappen kunne vært mer presis. Både Gemini og Lupine sine knapper mer presise, med definerte klikk.

Dette gjelder også knappen på toppen av lyktehodet. Men den store oppturen kommer med lyset. 

LES OGSÅ: Test av Moonlight Bright As Day 1300

Det er naturlig å sammenligne lykten med for eksempel Lupine Wilma og Hope R8+, og NiteRider-lykten plasserer seg midt mellom disse. Den har både god spredning i nær avstand til styret, en sømløs og avrundet lyskjegle, og er god på langt hold.

Når lyset først er på, og i fart, er dette en av de aller beste lyktene i testen.

Niterider Pro 3600 Enduro har solid byggekvalitet, helt suveren utforming og innfesting av batteriet, og leverer vanvittig bra lys.

Samtidig er det den tyngste lykten i prisklassen, og selv om det ikke er noe å si på kvalitetsfølelsen, så forventer vi en litt mer elegant innfesting av lyktehodet.

PLUSS

Fjernkontroll

Suverent beste innfesting og utforming av batteri

MINUS

Tung

Betjeningsknapper kunne vært bedre

Litt fiklete kontakter

Test av Moonlight Bright As Day 1300 sykkellykt og hodelykt 

Bright As Day 1300 er en av de rimeligste lyktene fra Moonlight. Men har den nok lys, og fungerer den til sykling? Vi har testet. 

moonlight bright as day 1300
MINI-LYKT: Moonlight Bright As Day 1300 er lett og kompakt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Moonlight  Bright As Day 1300

Pris: 1999 kroner

Vekt: Lyktehode + GoPro hjelmfeste: 84 gram. Batteri: 183 gram (veid av oss)

Produsent: Moonlight Mountain Gear

Nett: https://www.moonlight.no/

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 1300

Oppgitt batteritid og nivåer: 

1.5 h (100%)

3t (50%)

6t (25%)

20h (5%)

Oppgitt batteridata: 3.7V, 9.6Ah

skala
6/10

Som regel når vi anbefaler lykter her på Terrengsykkel.no, pleier vi å si at 1000 lumen er et slags minimumsnivå en lykt bør ha for å fungere til allsidig bruk på sykkel. Moonlight Bright As Day 1300 sniker seg over denne grensen, og kan være et godt kjøp. Her forklarer vi hvorfor. 

Dette er en av de minste lyktene fra Moonlight, både i lysstyrke og formfaktor. Lyktehodet er kompakt, med to LED-pærer som til sammen skal gi 1300 lumen. Batteriet likeså. 

Som de andre lyktene fra Moonlight leveres også denne med hodebånd og GoPro-adapter på lykten, men uten festeplate til hjelm, eller feste til styret. Dette må kjøpes som ekstrautstyr. I skrivende tidspunkt har Moonlight kun styrefester for 31.8mm styrer, men opplyser til Terrengsykkel at oppdaterte styre- og hjelmfester vil komme i 2023. 

moonlight bright as day 1300
HODELYKT: Moonlight Bright As Day 1300 kan fungere til flere aktiviteter med det medfølgende hodebåndet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Batteriet er glatt, uten gummiert overflate, og det følger heller ikke med noen montering for sykkelramme som for eksempel en stropp eller strikk. Batteriet lades med USB-C-kabel. 

Lykta har fire moduser, som da er 100%, 50%, 25% og 5%. BAD 1300 bruker samme batteri som BAD 2000, og på laveste nivå er BAD 1300 oppgitt til å holde i hele 20 timer. Det er også være en automatisk nedskaleringsfunksjon, som skal dimme lykta ned til 5% når batteriet nærmer seg tomt, slik at du rekker å sykle et stykke før det er helt tomt. Dette er en smart funksjon.   

Av/på-knappen sitter på toppen av lyktehodet, og fungerer også som batteri-indikator. 

LES OGSÅ: Test av Outbound Lighting Hangover

moonlight bright as day 1300
I PAKKEN: Det følger med USB-C-kabel for lading, og forlengerkabel hvis du ikke skal ha batteriet på hodebåndet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har testet Moonlight BAD 1300 på vinterstier i Oslomarka, både i vinterlige forhold med snø, men også i mildvær med lite snø og mørkere forhold. 

PAKKPOSE: Lykten kommer også med en praktisk tøypose for oppbevaring. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
PAKKPOSE: Lykten kommer også med en praktisk tøypose for oppbevaring. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Montering

Siden styrefestet vi fikk med fra Moonlight ikke passet vårt 35mm styre, monterte vi lykten på sykkelhjelmen med GoPro-adapter. Her smetter lykten lett på plass, og vi bruker forlengerkabelen som følger med for å legge batteriet i sekken. 

Om man får tak i annet egnet GoPro-feste til styret, må uansett batteriet monteres, og her må man bruke fantasien, siden batteriet ikke er utformet for dette. Om man skal bruke den som hodelykt til løping eller langrenn, er det derimot batterifeste på hodebåndet. 

moonlight bright as day 1300
LITEN OG LAV: Lykten har liten formfaktor. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Nok lys

Ikke alle har råd til å bruke tusenvis av kroner på sykkellykter. Og har man bare råd til én lykt, anbefaler vi å ha den på hjelmen, da lyset til enhver tid vil følge blikket ditt. Da kan Moonlight Bright As Day 1300 være et god kjøp. 

moonlight bright as day 1300
JEVN: Moonlight-lykten har en jevn lyskjegle. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Lyktehodet er så lett at vi etterhvert glemmer at det sitter på. Betjeningen er god - av/på-knappen har markerte klikk for hver modus, og den er lett å betjene selv med tykke vinterhansker. Der andre sykkellykter i samme kategori kan ha en mer spotlight-aktig lyskjegle, er Moonlight BAD 1300 ganske bred, og dekker godt ut også til sidene. Dette øker allsidigheten. Hvis man allerede har en lykt på styret, foretrekker mange å ha en skarpere kjegle på hjelmlykten, men dette handler også mye om personlige preferanser. 

moonlight bright as day 1300
LITE: Batteriet tar ikke mye plass. Merk at lading kun skal skje via USB-C-porten, ikke porten hvor du kobler til lykten. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne lykten?

Syklisten som vil ha en god og lett hodelykt, som også kan fungere som hodelykt til flere aktiviteter som løping og langrenn. 

Alternative produkter 

1300 lumen er i den lavere enden av skalaen både på pris og lumen, og her er det en god del alternativer å se på. Gemini Duo er en av dem. Du kan også ta en titt på Outbound Lighting Hangover.

Moonlight bright as day 1300
NETT: Denne lykten egner seg godt for montering på sykkelhjelmen. Plater for å gjøre dette er ekstrautstyr. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Moonlight Bright As Day 1300 leverer en fin mengde lys, til en overkommelig pris. Vi liker den desidert best som hjelmlykt på grunn av lav vekt, selv om den også kan styremonteres. Men vi hadde gjerne sett et batteri som lett kunne festes til ramma. Multisportfunksjon er også et pluss, og drar opp totalinntrykket. Et av de bedre kjøpene fra Moonlight!

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Lav vekt på lyktehode

GoPro-innfesting

USB-C-lading

Medfølger hodebånd

MINUS

Følger ikke med styrefeste eller hjelmfeste

Ingen god ramme-montering av batteri ut av esken

Kun styrefester til 31.8mm styre

Test av Outbound Lighting Hangover sykkellykt

Høres det befriende ut å droppe alle ledninger på sykkellykten? Det kan du med Outbound Lighting Hangover - en lykt som er spesiallaget for å ha på sykkelhjelmen. 

outbound lighting hangover sykkellykt
LITEN: Hangover-lykten er ekstremt minimalistisk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
TS_anbefaler
Outbound Lighting Hangover

Pris: 1900 kroner

Vekt: 109 gram(lykt) + 19 gram(feste), veid av oss

Produsent: https://www.outboundlighting.com

Forhandler: www.probike.no

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 1000

Oppgitt batteritid og nivåer: 

Adaptive: 1,8t

High: 1,1t

Medium: 2,8t

Low: 9,5t

Oppgitt batteridata: -

skala
7/10

Hvor mye nyskapning kan man gjøre på sykkellykter? Vi ser til en viss grad integrering av Bluetooth og annen smart-teknologi, men ellers er det mye lykt. 

Men noen tenker litt annerledes. Vi har allerede sett på lykter fra Exposure, men også Outbound Lighting har valgt å gå for en integrert løsning - batteri og lyktehode i ett.  

Integrert design

I likhet med Trail Evo fra samme produsent, er Hangover-lykten et integrert design, hvor batteri og lyktehode sitter i én enhet. Outbound Lighting har klart å presse totalvekten ned mot 100 gram, som må sies å være bra. Lyktehodet på Lupine Piko veier til sammenligning 60 gram, men da med eksternt batteri. 

Utformingen er bred og lav, med seks dioder i front, og en stor av/på-knapp på toppen. Lyktehodet har også batteri- og modus-indikator, selv om denne ikke vil være synlig for brukeren på toppen av hodet. 

Innfestingen er såre enkel - du kan klipse den til hvilket som helst GoPro-feste.  

Praktisk bruk 

Vi har testet Outbound Lighting Hangover på vinterstier med både snø og is over flere turer. Den har også blitt testet i kombinasjon med Trail Evo-lykten fra samme produsent. 

LES OGSÅ: Test av Outbound Lighting Trail Evo

outbound lighting hangover sykkellykt
LADEPORT: Lykten lades med USB-C-kabel på undersiden. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Først og fremst hjelmlykt

Det er veldig lite som skal til for å montere denne lykten. Den bruker GoPro- eller det som kalles actionkamerafeste, så hvis du allerede har dette på hjelmen er det enda enklere. Men hvis du starter fra scratch, må du montere en baseplate på hjelmen, og deretter klikke lykten på plass. Det kan være hensiktsmessig å sjekke om hjelmen din har nok kontaktflate på riktig sted til baseplaten. 

Med alt integrert i én pakke, er det lite ledninger å holde styr på. Her er det bare å lade lykten, og klikke den på plass på hjelmen, og ut på tur. Knappen er stor, men krever litt kraft for å trykkes ned, noe som ikke er helt enkelt med de tykkeste vinterhanskene vi prøver med. Det er lurt å holde fast i lykten både på over- og underside samtidig. 

outbound lighting hangover
NOEN MINDRE? Med GoPro-feste og minimalistisk design, er dette en av de lekreste lyktene å ha på hjelmen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Lyskjeglen er ganske skarp, og har en spotlight-aktig effekt. Om du kun skal ha én lykt på tur, og da på hjelmen, ville vi kanskje sett etter en lykt med litt bredere lys, som for eksempel Gemini Duo, Moonlight BAD1300 og BAD 2000, eller andre. Men om du kjører denne lykten i kombinasjon med en styrelykt med bred lyskjegle, vil den utfylle lysbildet godt. 

Moduser og batteritid

Hangover har fire nivåer med lysstyrke, og batteritiden er oppgitt til:

Adaptive: 1,8t

High: 1,1t

Medium: 2,8t

Low: 9,5t

Adaptive er en nyttig funksjon som også finnes på Trail Evo; Her starter lykten på maks styrke, men dimmes gradvis ned etterhvert som du venner deg til nattemørket- og lyset, slik at du får mer batteritid og mindre fikling. Du kan med andre ord “set and forget” hvis du ønsker. 

Men husk at lykten du har på hodet vil du bevege mye rundt, og ikke alle du møter ute vil synes det er kult å få 1000 lumen rett i ansiktet. Her anbefaler vi deg å prøve deg fram. 

Vi opplever batteritiden som riktig, og vi setter pris på funksjonen hvor lykten dimmer ned til laveste nivå når batterikapasiteten synker. Vi opplevde å komme oss hjem via 20 minutter transport når dette skjedde.  

outbound lighting hangover
TRYKKNAPP: Knappen på toppen av lykta er litt kinkig å håndtere med tykke vinterhansker. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne sykkellykten? 

Først og fremst syklister som vil ha en sykkellykt til å ha på hjelmen, og da gjerne som et supplement til en kraftigere lykt på styret. Rundt 1000 lumen kan av noen oppleves som litt lite. 

Med et hodebånd til actionkamera-festet vil den også kunne fungere til løping og langrenn, selv om det finnes bedre alternativer. 

outbound lighting hangover
SPOTLIGHT: Lyskjeglen er smal, og derfor egner lykten seg best som hjelmlykt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Det finnes et stort utvalg av sykkellykter du kan ha på hjelmen, både integrerte versjoner som denne, men også varianter med eksternt batteri som enten må monteres på hjelmen eller puttes i en lomme eller sekk. 
Aktuelle versjoner som vi har prøvd og liker godt, kan være Lupine Piko, Exposure Diablo Mk9, eller Gemini Duo 1500

outbound lighting hangover
MINST I KLASSEN: Totalekvipasjen er liten på denne lykten. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

I likhet med Trail Evo fra samme produsent, er denne sykkellykten et friskt pust i utvalget av lykter på markedet. Den fungerer primært som hjelmlykt - den har smal lyskjegle som begrenser lysbildet litt, og den bør helst kombineres med en god lykt på styret. 

En ting er hvertfall klart - det er befriende deilig å slippe å forholde seg til kabler og ledninger. Og tenker du det kan være praktisk, kan vi på det tryggeste anbefale denne lykten. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Lett og kompakt

Ingen ledninger å forholde seg til

Kompatibel med GoPro-feste

USB pass-through lading

MINUS

Noe begrenset batterikapasitet

Følger ikke med hodebånd/styrefeste

Test av Outbound Lighting Trail Evo sykkellykt

Outbound Lighting er en nykommer på det norske sykkellykt-markedet, og Trail Evo er den kraftigste lykten de har. Og spesielt én detalj på denne lykta vil være interessant for mange syklister. 

outbound lighting trail evo sykkellykt
KOMPAKT SYKKELLYKT: Vi har testet Outbound Lighting Trail Evo - en litt annerledes sykkelykt.
TS_anbefaler
Outbound Lighting Trail Evo

Pris: 2900 kroner

Vekt: 272 gram(lykt) + 39 gram (styrefeste), veid av oss

Produsent: https://www.outboundlighting.com

Forhandler: www.probike.no

Oppgitt lysstyrke(maksimalt): 2200

Oppgitt batteritid og nivåer: 

Adaptive: 2,6t

High: 1,7t

Medium: 4,2t

Low: 8,5t

Oppgitt batteridata: -

skala
8/10

Blant mer etablerte merker på market, er Outbound Lighting en relativt ny aktør, men har på kort tid rukket å utvikle flere lykter. Per januar 2022 har de tre modeller på markedet, og vi har testet modellen Trail Evo, som er den kraftigste. 

Vi har også testet hjelmlykten Hangover fra samme produsent, som du kan lese om her. 

Lykten(e) kan man bestille både direkte fra Outbound Lighting, og den norske importøren Probike. 

Integrert design

Outbound Lighting har tre lykter i sortimentet per januar 2022, og alle baserer seg på samme prinsipp - lyktehode og batteri er én integrert enhet. Her skiller Outbound Lighting seg litt ut - slike løsninger ser vi som regel bare med lykter opp til cirka 1500 lumens styrke. Dette er det både fordeler og ulemper med, som vi vil komme tilbake til. Trail Evo oppgis å ha rundt 2100-2200 lumens styrke. 

Installasjon

Monteringen er befriende enkel - på styrefestet er det bare to skruer du må forholde deg til. En strammer festet til styret, og den andre justerer vinkelen. Når du har satt opp disse, kan styrefestet stå permanent på sykkelen, og det eneste du trenger å forholde deg til er hurtigkoblingen til lykten. Den eneste funksjonen til et styrefeste er å holde lykten fast til styret, og her er det nesten oppsiktsvekkende hvor kronglete noen produsenter gjør det for seg selv. 

Her mener vi flere sykkellykt-produsenter har noe å lære av Outbound Lighting og for eksempel Lupine sine minimalistiske, men dønn solide styrefester.  

Lading skjer via en USB-C-kabel, og skal kunne lades til 80% på 3 timer. Lykten har også såkalt pass-through-lading, som vil si at du kan koble til en eksternt strømkilde som en powerbank, og drive lykta av den energien.

LES OGSÅ: Test av Lezyne Super Drive 1600 XXL

outbound lighting trail evo sykkellykt
ENKELT: Dette er det du trenger for å montere sykkellykten; styrefeste, og lykten. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har syklet flere turer i stummende mørke på snø- og islagte vinterstier med Outbound Lighting Trail Evo-lykten. Vi har også testet den i kombinasjon med hjelmlykten Hangover fra samme produsent. 

outbound lighting trail evo sykkellykt
PERFEKT? Slik skulle vi gjerne sett flere sykkellykter montert; sentrert, og ned foran styreframspringet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Lyskjegle/styrke

Outbound Lighting opplyser på nettsiden sin at de ikke er opptatt av “jage lumens, men lage brilliante lykter”. De opplyser likevel at denne lykten skal gi rundt 2100-2200 lumen på maks. Dette holder i bøtter og spann til sykling  

Lysskjeglen er både bred og jevn, slik en sykkellykt på styret ideelt sett bør levere. Ønsker du mer, anbefaler vi å pare lykten med en hjelmlykt - for eksempel Outbound Lighting Hangover, Lupine Piko eller andre lette varianter. 

outbound lighting trial evo sykkellykt test
JEVN: Outbound lighting Trail Evo har på ingen måte ekstremt mye lys, men har derimot en veldig jevn og avrundet lyskjegle. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Moduser og batteritid

Trail Evo har fire nivåer med lysstyrke, og batteritiden er oppgitt til:

Adaptive: 2,6 timer

High: 1,7 timer

Medium: 4,2 timer

Low: 8,5 timer

Adaptive er en fiffig funksjon; Her starter lykten på maks styrke, men dimmes gradvis ned etterhvert som du venner deg til nattemørket- og lyset, slik at du får mer batteritid og mindre fikling. Du kan med andre ord “set and forget” hvis du ønsker. Men all den tid man er ute og sykler der andre folk ferdes, blir det justeringer likevel - de færreste man møter ute på kvelden liker å få 2200 lumen rett i fleisen. 

outbound lighting trail evo sykkellykt
LADING: Lykten lades med USB-C, og det skjer på undersiden, under et gummilokk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Befriende enkel

Betjeningen er like enkel som monteringen - her er det én stor knapp på toppen av lykta du bruker for å skru av/på, og gå gjennom innstillingene. Knappen har bra størrelse, men trenger en del trykk - dette kan være litt krevende spesielt med tykke vinterhansker. Løsningen er å ta grep rundt selve lyktehodet for å gjøre det enklere. 

Outbound Lighting gjør et humoristisk nummer ut av at de har lagt inn fire moduser, og “no SOS or seizure inducing strobes stuck in between”. Vi kan si oss enig - en så kraftig lykt vil primært være for dem som sykler sti og turer i nattemørket. Til pendling og jobbsykling kan blinke-funksjon være nyttig i trafikken. På Trail Evo får du også dette, ved å holde ned knappen i tre sekunder.  

outbound lighting trail evo
SENTRERT: Outbound-lykten sitter perfekt plassert foran styreframspringet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Av og på

Å bruke Trail Evo er befriende enkel, ikke bare når man er ute på stien. Her er det ikke noe stort batteri som må surres rundt ramma på sykkelen med borrelås, eller ledninger som må surres - lykten klikkes simpelthen bare av og på. Lyktesykling foregår gjerne om vinteren, og med alt av påkledning og pakking det innebærer, er det befriende å bare nappe lykta ut av laderen, og klikke den fast på styret. Du kan faktisk klipse lykten av og på med én hånd. Legg til i miksen at det ikke er et batteri som må stroppes fast eller kobles til, så har du en lykt som scorer høyt på brukervennlighet. 

Etter litt bruk ser vi antydning til slitasje på lyktekroppen der den kobles til styrefestet. Vi har ikke fått brukt lykten over lengre tid, men opplevde ikke at festet fikk dårligere grep eller ble slarkete. 

outbound lighting trail evo
LETT Å BETJENE? Du får lett tilgang til lykten, men knappen er litt treg å betjene med tykke vinterhansker. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Batteritid

Vi opplever batteritiden som er oppgitt, til å være realistisk selv i noen minusgrader. Vi har ikke fått testet lykten i ekstremt lave temperaturer. 

Ingenting å ta den på? 

Fordelene med denne lykta er mange, men er den feilfri? På ingen måte. Den mest åpenbare ulempen, er at med egenvekt på snaut 300 gram er ikke dette noe man vil ha på hjelmen - om det så fantes et hjelmfeste. Mange som sykler driver også med andre aktiviteter som langrenn eller løping hvor man vil ha en hodelykt, og det vil ikke denne fungere som på grunn av vekten. 

Du vil også få mer vekt framme og høyt oppe på sykkelen. Med tradisjonelle lykter kan man plassere et lett lyktehode på styret, og et kraftig batteri nede ved rammen.  

outbound lighting trail evo
MINIMALISTISK: Ingen kabler å spore her. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter

Exposure Six Pack er en lykt som baserer seg på samme prinsipp som Outbound Lighting gjør. Av andre lykter med omtrent samme lysstyrke, er det verdt å se både på Lupine Piko og Moonlight BAD 2000

Hvem bør kjøpe denne lykten

Den ivrige terreng- og stisyklisten som trenger en enkel og kraftig lykt, og som primært kommer til å bruke lykten til sykling, og bare dét. 

outbound lighting trail evo
ENKELHET: Lykten er smal og bred. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Outbound Lighting Trail Evo er en spennende kandidat på lyktemarkedet vi mener flere bør vurdere. Den har kraftig lys til både en akseptabel pris og vekt, og befriende enkel betjening. 

Litt mindre allsidighet og bruksområde trekker litt ned, men spesielt for sti- og terrengsyklister bør Trail Evo være høyt på lista over aktuelle sykkellykter, og da spesielt i kombinasjon med Hangover fra samme produsent. 

VURDERING
Lysstyrke
Praktisk funksjon
Totalvurdering
PLUSS

Solid styrefeste for både 31.8 og 35mm

Internt batteri

USB-lading

Pass-through lading

MINUS

Kan ikke brukes på hjelm

Noe begrenset batteritid uten ekstra batteri

Test av Lezyne Super Drive 1600 XXL

Lezyne Super Drive 1600 XXL er en kompakt lykt med innebygget batteri og tre kraftige LED-pærer i front. Den festes lett til styret med gummibånd og lades enkelt med en USB-kabel. Er du ute etter en letthåndterlig lykt til pendling, grussykling og enklere stier kan den være verdt en titt.

Lezyne Super Drive 1600 XXL
KOMPAKT OG KRAFTIG: Lezyne Super Drive 1600 XXL har et kraftig og fint lys.
Lezyne Super Drive 1600 XXL
  • Pris: 1399 kroner

  • Vekt: 237 gram

  • Sykkelkomponenter.no

  • Lysstyrke: 15-1600 lumen

  • Batteritid: 1,45 timer på full styrke, 148 timer på minimum. 

  • Ladetid: 4,5 timer

skala
9/10

Lezyne Super Drive 1600 XXL festes til styret med en kraftig gummireim og en gummisal som kan tas av hvis du skal bruke lykta på et styre med flat profil. 

Lezyne-lykta er superenkel i bruk og intuitiv å montere. Den lades med en vanlig micro-usb-kabel. Kabel følger med, men ikke ladestikk.

Den kan også lades fra datamaskinens usb-port. 

Lezyne Super Drive 1600 XXL lyskjegle
BRA LYS: Lezyne Super Drive 1600 XXL har et kraftig nok lys for enkel stisykling.

Lezyne-lykta er forfriskende enkel å montere på styret. Vi snur den 90 grader på festet og hekter fast gummireima i kroken. Så vrir vi lykta tilbake 90 grader. En enkel knapp på toppen av lykta skrur lykta av og på, samt brukes til å veksle mellom lyktas forskjellige lysnivåer. Hold knappen inne for å skru på. Trykk på knappen for å veksle mellom lyktas nivåer.

LES OGSÅ: Test av Olight H67 hodelykt og sykkellykt

Lezyne 800
REFERANSE: Lezyne Lite Drive 800 XL har mye svakere lys enn Super Drive 1600 XXL

Lezyne Super Drive 1600 XXL kan også kobles opp til Lezyne sin mobil-app ved hjelp av blåtann. Det er ofte en unødvendig gimmick at alle produkter skal ha en egen app i disse dager, men på Lezyne-lykta har appen en praktisk funksjon. 

Den lar deg bestemme hvilke lysnivåer du ønsker lykta skal ha og i hvilken rekkefølge disse skal komme når du trykker på knappen på lykta. 

Lezyne Led app
PRAKTISK APP: Lezyne-appen lar deg velge hvilke lysnivåer du kan veksle mellom i lykta. Du kan velge å bare ha to nivåer, eller alle sju. Rekkefølgen kan du også tilpasse.

Vi har testet Lezyne Super Drive 1600 XXL opp mot Lezyne Lite Drive 800 XL som vi har testet tidligere. Forholdet mellom disse lyktene gir også et godt inntrykk av hvordan Super Drive 1600 XXL lyser i forhold til andre kompakte lykter som vi har testet tidligere.

Lezyne Super Drive 1600 XXL
GANSKE STOR: Lykta bygger en del på styret, men er likevel kompakt.

Standardsettingen fra Lezyne har hele 7 forskjellige nivåer, 1000 lumens, 600 lumens, 250 lumens, 15 lumens, 150 lumens blink, 150 lumens puls og 1600 lumens overdrive.

Ved hjelp av appen kan du velge å f.eks kun ha Overdrive og 250 lumens tilgjengelig. Da kan du bruke 250-innstillingen i byen og i motbakker på grusen, og så med kun ett trykk på knappen switche til full guffe og 1600 lumens. Dette gir rask tilgang på masse lys, samtidig som du kan spare batteriet mye. Dette gjør det også enkelt å blende ned lysstyrken i møte med andre syklister, fotgjengere eller bilister.

Lezyne Super Drive 1600 XXL
BRA PÅ GRUS: Super Drive 1600 XXL gir deg godt lys på grusveiene.
Lezyne lite drive 800
REFERANSE: Lezyne Lite Drive 800 XL har mye svakere lys enn Super Drive 1600 XXL

Lezyne-lykta gir et supert kvalitetsinntrykk. Metallhuset og glasset foran led-pærene i front er solid og laget for å tåle både uvøren sykling og et og annet fall i bakken. Gummistroppen og den kraftige salen gjør at lykta sitter godt på styret, samtidig har den kraftige gummistroppen vist seg å holde lenge.

LES OGSÅ: Test av Bontrager Ion 700 RT

Lezyne lykter
MED OG UTEN SAL: Her har Lite Drive 800XL droppet gummisalen for å passe bedre på et flatt styre. Super Drive 1600 XXL har påmontert den kraftige gummisalen.

At kroken på lykta ikke har noen skarpe kanter forlenger levetiden for gummistroppen. At du kan ta av den kraftige salen, som passer til runde styrer, og så få et flatere anlegg mot flate aerostyrer gjør lykta også enkel å montere på styrer med ugrei fasong.

Dette gjør det noe mer krevende å vinkle lykta slik du vil på styret, men noe opp og ned-bevegelse går det greit å hente ut. Du kan også velge å montere lykta på undersiden av styret hvis det passer bedre på styreoppsettet ditt. 

Lezyne Super Drive 1600 XXL har et veldig hvitt og kraftig lys med passe god spredning og god rekkevidde. Lyset er sterkt nok til ikke alt for krevende stisykling, og mer enn rikelig til grussykling. Batteri-kapasiteten og muligheten til å enkelt veksle mellom kraftig lys og svakere stråle gjør at den kompakte lykta lar deg sykle ganske lange turer uten frykt for å gå tom for batteri. 

Obs: Du bør montere lykta slik at den peker noe nedover fra styret for å unngå og blende deg selv og andre trafikanter. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Kraftig lys
Kompakt
Lett å montere
Smart app med tilpassing av lysnivåer
Robust konstruksjon
God batteritid

MINUS

Er ganske stor på styret
Kunne hatt batteriindikator-display med tidsangivelse på lykta

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.