Den finske lykteprodusenten Lumonite har flere lykter i sortimentet, og tidligere har vi testet lykter fra dem som har scoret bra på parameteret lys for pengene. Nå har vi testet en av de nyere modellene som heter Lumonite Air 2.
Teknisk
Lyktene fra Lumonite er gjerne det man kan kalle multisportlykter, så her følger det med litt forskjellig i standard-esken som vi har testet, + at man kan kjøpe utvidede pakker litt etter hva man skal bruke den til. I vår pakke medfulgte:
Lyktehode
Gummibeskyttelse til lyktehodet
Batteri+stropp
Forlengerkabel på 50cm
Lader
Hodebånd
Hjelmfeste
Oppbevaringseske
Manual
Vi savner et styrefeste inkludert i pakken, men til gjengjeld får du med et hjelmfeste. Det er ikke garantert at dette hjelmfestet passer alle hjelmer, så vurdér om du vil kjøpe med Lumonite sitt hjelmfeste med dobbeltsidig tape. Dette vil antakelig være mer universalt. Du kan også som nevnt kjøpe utvidede pakker, eller enkelstående tilbehør. Siden Lumonite Air 2 benytter seg av samme montering som GoPro, kan du også kjøpe festeanordninger som passer til dette.
Lumonite Air 2 har et forholdsvis kompakt lyktehode, men har en litt høy utforming. På vår brevvekt veier det også nesten 20 gram mer enn oppgitt, uten at dette er kritisk. Fargetemperaturen oppgis til 6500 kelvin. Batteriet er stort og firkantet. Det følger med en borrelåsstropp og myke puter slik at du kan feste dette på ramma på sykkelen, men spesielt sykkelvennlig utforming kan vi ikke si at det er.
Lumonite oppgir at Air 2 skal ha en maks effekt på 2231 lumen, uten at vi har ettergått dette vitenskapelig. Lykten har følgende lysnivåer og oppgitt batteritid:
Max: 2231 lm / 260 m / 2 h 30 min + "reservetank"
High: 1300 lm / 190 m / 4 h 00 min + "reservetank"
Med: 400 lm / 100 m / 13 h 00 min
Low: 175 lm / 60 m / 30 h 00 min
Betjeningen av Lumonite Air 2 skjer på toppen av lyktehodet med en gummibelagt knapp, og du trykker deg gjennom lysnivåene fra lav til høy.
Lumonite Air 2 i bruk
Vi har testet Lumonite Air 2 høsten 2022 i Oslomarka.
Lumonite Air 2 er laget for å passe til flere bruksformål, og det bærer den også preg av på en del detaljer.
På hjelmen testet vi først med den inkluderte hjelmstropppen. I motsetning til Navigator 2, som er en dyrere modell fra samme produsent, er dette lyktehodet såppas lite at det ikke blir nevneverdig rakling. Vi endte likevel opp med å bruke et av hjelmfestene fra Lumonite du kan kjøpe ekstra. Dette var både mer stødig, og justerbart.
Batteriet slet vi med å finne en fornuftig plass til på sykkelrammen, da det er alt for bredt. Om noe, kunne vi ønsket oss et mer avlangt batteri, slik Magicshine har på sine Monteer-lykter. Det sagt - så er selve innfestingen med tilhørende gummlibelegg og borrelås veldig solid og fin.
I likhet med storebroren Navigator 2 gir også Lumonite Air 2 en imponerende bred og jevn lyskjegle. Her får du dekket nær sagt hele synsfeltet, og lyset er veldig jevnt. Dette er det både fordeler og ulemper med - som styrelykt vil den gjøre en strålende jobb, men skal du ha den som en supplerende hjelmlykt hadde en litt mer konsentrert kjegle vært en fordel. Så dette kan være noe å ha i bakhodet når du vurderer om du skal ha én eller to lykter. En tenkt kombinasjon kunne vært å ha Lumonite Air 2som en hjelmlykt, og Navigator 2 som styrelykt.
BATTERI: Batteritiden på lykta er bra, og batteriet er kompakt. Det kan monteres på sykkelen med en medfølgende borrelåsstropp, men er ganske bredt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
KJØLERIBBER: Lyktehodet har kjøleribber på baksiden for å avlede varme. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
INDIKATOR: Batteriet har en LED-indikator som forteller deg omtrent hvor mye batteritid du har igjen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Vi testet Lumonite Air 2 på mørke novemberkvelder, til tider med ganske mye regn og tåke. Dette er noe av de mest krevende testforholdene, og her gjør lykten en bra jobb. På transport jekket vi ned lysstyrken til nivåene low og medium, mens på sti vekslet vi mellom high og max. Da opplevde vi at vi hadde tiltrekkelig lysstyrke. Sykler du for det meste kun på vinteren hvor snøen gir mer refleksjoner, vil de to høyeste nivåene nok fungere veldig bra.
Batteritiden virker også å være bra ut i fra den tiden vi fikk med lykten. Etter en sykkeltur på rundt 12 kilometer og 1 time sykling, hvor vi vekslet mellom low, medium, high, og i noen tilfeller max - lyste fortsatt alle de fem lampene på batteriindikatoren når vi kom hjem fra turen. Vi har ikke fått testet kapasiteten i minusgrader.
Betjeningen av selve lykten fungerer greit. Med litt tykke høsthansker er det ikke noe problem å få kontakt med bryteren på toppen av lyktehodet, og det fungerer bra å trykke seg gjennom de ulike lysmodusene.
Hvem bør kjøpe Lumonite Air 2?
Den som vil ha en rimelig og kraftig lykt sykkellykt, som også kan brukes som hodelykt. Størrelsen gjør at Lumonite Air 2 kan fungere like bra på sykkelstyret som på hjelmen.
Alternative produkter
I kategorien sykkellykter rundt 2000 lumens finnes det en rekke gode alternativer.
Hvis pris ikke er et tema, bør du sjekke ut Lupine Piko
Lumonite Air 2 er en sykkellykt som treffer skjæringspunktet bra mellom pris og ytelse. Vi savner et mer kompatibelt styrefeste inkludert i pakken og et batteri som er litt mer monteringsvennlig for sykler, men som hjelmlykt vil den fungere bra.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.