Drikkesekker - tester og nyheter 2022

Drikkesekker til sykling - tester og nyheter

Til de fleste aller fleste stiturene holder det med en liten drikkesekk. Helst bør du ha plass til verktøy, snacks og noe ekstra klær også.

drikkesekk drikkevest
DRIKKESEKK: Her kan du lese om drikkesekker til sykling.

Her kan du lese tester av drikkesekker. En drikkesekk til sykling trenger ikke å være komplisert. Vi forventer at den sitter godt på ryggen og har lav egenvekt. Den bør ha gode skulderstropper og strammemuligheter over brystet. 

Vi har testet drikkesekker fra kjente merker som Shimano, Osprey, POC og Camelbak.

Driver du med mye grov sykling eller konkurrerer i enduro, bør du vurdere en sekk med ryggplate. Til de vanlige stiturene kan det være digg å spare de 200-300 grammene ryggplaten veier. 

Drikkesekker kommer i mange forskjellige varianter, og i all hovedsak kan vi dele inn i disse kategoriene:

Drikkesekker

Helt enkle, klassiske drikkesekker er foretrukket av mange syklister, både til turer på sti og grusvei. Sekkene i denne kategorien har vanligvis rundt 10 liter pakkvolum, men du får dem i minimalistiske racingvarianter til Birken på rundt 6 liter, og helt opp til flerdagstursekker på 20-30 liter.

Både Osprey Raptor, Evoc FR Lite Race og Camelbak M.U.L.E er gode alternativer vi har testet.

Drikkesekker med beskyttelse

Drikkesekker med ekstra beskyttelse har også blitt populære. Beskyttelsen er som regel en ryggplate som er integrert i sekken. Dette tilfører gjerne 200-500 gram ekstra vekt, men på flere av disse sekkene kan ryggplaten lett tas ut ved behov eller ønske.

Vi har testet gode alternativer som Evoc Trail Pro, USWE Flow og Camelbak M.U.L.E Pro.

Drikkevester

Drikkevester er nedskalerte versjoner av drikkesekker, som tar mindre plass på ryggen, og som regel gir de litt mer bevegelsesfrihet.

Du får også drikkevester med beskyttelse, som Camelbak Chase Protector, og POC Spine VPD.

Nedsiden er at de også som regel har litt mindre oppbevaringsplass til utstyr utenom selve drikkeblæren.

Her finnes det flere patenter, men felles for de fleste av dem, er at de kun har stropper over brystet, og ikke rundt hoften.

Hip pack

Ønsket om å ha mindre vekt på ryggen, sammen med utviklingen av integrerte verktøy og andre måter å feste tilbehør på sykkelen, har gjort at mange velger bort drikkesekken, spesielt på kortere turer.

En god hip pack, eller rumpetaske om du vil, lar deg ta med litt ekstra klær, utstyr og mat, uten at du får en stor sekk på ryggen. Vi har testet flere modeller:

POC Lamina Hip Pack

Osprey Seral 7

Evoc Hip Pouch

Evoc Race Belt

Drikkesekker/fotosekker til sykling

Selv om moderne smarttelefoner lar deg ta øyeblikksbilder av utrolig god kvalitet, er det fortsatt mange som foretrekker å ha med et ordentlig kamera på tur. Dette vil som regel tilføre en god del vekt på ryggen, som bør fordeles godt.

Vi har testet både sekk og hip-pack fra Evoc som lar deg gjøre dette.

Drikkesekk for elsykkel

Trenger man en egen drikkesekk til elsykkel? I utgangspunktet ikke - men det finnes spesialiserte drikkesekker på markedet. Disse har gjerne plass til ett ekstra batteri, slik som Evoc FR Trail E-Ride 20.

Test av Camelbak M.U.L.E. 12L

Camelbak M.U.L.E er en drikkesekk som har eksistert i flere tiår. Vi har testet den rimelige drikkesekken - hvordan holder den stand mot konkurrentene? 

test av drikkesekk camelbak
KLASSIKER: Camelbak M.U.L.E er den selve originale drikkesekken. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Camelbak M.U.L.E 12L

Pris: 1399 kroner

Vekt: 620 gram (oppgitt)

Volum: 9 liter

Volum drikkeblære: 3 liter

Produsent: camelbak.com

Importør: ultimatenordic.no

skala
7/10

Camelbak har laget drikkesystemer siden slutten av 90-tallet, og drikkesekken har i mange år vært en selvfølgelig del av terrengsyklistens utstyr. Camelbak M.U.L.E var i sin tid en av de aller, aller første drikkesekkene, og har siden blitt oppdatert i nye utgaver flere ganger. Første gang terrengsykkel.no testet denne sekken var i 2002.   

Vi har testet den rimeligste varianten av M.U.L.E du får kjøpt i dag, som simpelthen heter M.U.L.E. Tidligere har vi også testet den litt dyrere M.U.L.E. Pro, som du kan lese om her

Middels størrelse - god plass

Camelbak selv skriver at dette er en drikkesekk for sti- og terrengsyklister. Produktnavnet sier 12 liter, men Camelbak oppgir at det er snakk om 9 liter pakkvolum, og en drikkeblære på 3 liter som utgjør 12 liter til sammen. 

Sekken har til sammen tre rom, pluss rom til drikkeblære og et hjelmfeste på utsiden. Øverst har du en liten, foret lomme som egner seg godt til å legge telefonen oppi. Her er det også en hempe for å hekte fast nøkler. Videre har du et stort hovedrom uten noen inndeling. Ytterst har du et rom for verktøy og utstyr, med flere små nettinglommer, hvorav én har glidelås. 

camelbak mule
LOMMER: Drikkesekken har en fornuftig rominndeling. I nettinglommene kan du plassere verktøy og utstyr. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Sekken kommer uten regntrekk, men med drikkeblære. Den har refleksdetaljer på baksiden, og en hempe du kan hekte fast en diodelykt i, hvis ønskelig. Det er selve drikkeblæren som Camelbak kanskje er mest kjent for, og denne vil vi si er bransjens beste. Drikketuten kan låses, og blæra har et stort lokk med vrifunksjon. 

Vi har testet hjelmen i en blåfarge, men du får den også i sort, rød og grå. 

test av drikkesekk camelbak
MOBIL-LOMME: Denne lommen på toppen med mykt stoff egner seg godt til å oppbevare mobiltelefonen så du ikke får riper på skjermen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har testet drikkesekken fra Camelbak på flere turer i en periode på cirka en måned, våren 2022. 

Fornuftige løsninger

Det er imponerende mange måter man kan konstruere en drikkesekk på. Noen produsenter lager sekker med bare ett stort rom, andre skviser inn flest mulig rom, nettinglommer og funksjoner. På Camelbak M.U.L.E er det truffet et godt kompromiss. 

I den ytterste lomma får vi plass til det nødvendige av verktøy, minipumpe og demperpumpe. Hovedrommet har god plass til ekstra klær, matpakke og andre ting du måtte ønske å ta med på sykkeltur. 

test drikkesekk camelbak
MAGNET: Både brysttroppen og drikkeslangen klipses på med magneter. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Smart drikkeblære

Drikkeblæra er lett å fylle, og har et solid lokk over en stor åpning som er lett å vri på plass. En hempe inne i sekken sørger for at den ikke sklir ned og krøller seg. Drikkeslangen har en lås helt fremme ved tuten, som gjør at du kan stenge av vannet. Dette er en kjekk funksjon, som blant annet kan gjøre at du unngår å søle vann hvis sekken blir liggende i klem i transport og vannet siver ut. Den har også en hurtigkobling ved blæra, slikt at du raskt kan koble den av ved behov. 

test camelbak
BEST I KLASSEN? Drikkeblærene fra Camelbak er vel så populære som drikkesekkene. Med god grunn. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Teknisk, men enkel sekk

Sekken oppleves som smal på ryggen, og lite bevegelseshemmende. Hoftebeltet bruker en tradisjonell plastspenne, mens bryststroppen har en magnetspenne, som klikker på plass. Dette er likt fidlock-spennene du vil se på hakestroppen på en del sykkelhjelmer. Denne må du vri litt for å løsne. Her sitter også magnetfestet til drikkeslangen. Slangen smetter på plass om du holder den nære nok, og holder seg stort sett der.

Det er fordeler og ulemper med en slik magnet-holder. Det blir enklere å få tak i slangen i fart og bevegelse, og enklere å få den på plass. Men når det blir mye bevegelse på sykkelen i terrenget, opplever vi at slangen løsner et par ganger. 

Mot ryggen ligger et nettingpanel, som skal sørge for litt bedre ventilasjon mot ryggen. Det er vanskelig å kjenne hvor mye dette utgjør i praksis, men det er en løsning flere drikkesekkprodusenter legger inn, med litt ulik teknisk tilnærming. 

Til tross for smalere hoftebelter enn det vi ser for eksempel på Evoc sine sekker, holder M.U.L.E seg rolig nok på ryggen selv med mye oppakning. For optimal passform er det lurt å benytte seg av muligheten til å justere høyden på bryststroppen som Camelbak har lagt inn. Dette kan du gjøre både i fart og av sykkelen. 

test camelbak
KOMPAKT: Det er ikke den største drikkesekken på markedet, men du får plass til det mest nødvendige. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Bare én ting… 

Camelbak M.U.L.E har gode løsninger på det aller meste, men én ting irriterte oss en del ute på tur. Skulderstroppene er tynne og perforerte. Når vi tar sekken av og på har stroppene lett for å tvinne seg rundt flere ganger, noe som gjør at du må fikle for å få tak i bryststroppen. 

Løsningen Camelbak har antakelig både spart vekt og sørget for mindre svettedannelse, men at stroppene tvinner seg slik er et irritasjonsmoment. Vi hadde lett ofret noen gram for å ha stropper som bare lander riktig vei på skuldrene hver gang man tar sekken av og på. 

test camelbak
TYNN: Skulderstroppene er tynne og luftige. De ventilerer godt, men tvinner seg også litt lett når sekken skal på. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne drikkesekken?

Terrengsyklister som vil dra på tur og ha med lett oppakning, men som ikke har behov for mange liter med pakkvolum. 

Alternative produkter 

Av sykler med pakkvolum i omtrent samme kategori, har vi testet Evoc CC10L, og Osprey Raptor for å nevne noe. Vi har også en H.A.W.G Pro inne til test som kan være aktuell om du vil ha litt mer plass. 

Konklusjon

Camelbak M.U.L.E holder seg godt, til å være et av de lengstlevende sykkelproduktene på markedet. Den vil fungere like bra om du skal drive med stisykling, som å pakke sekken til Birken.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Allsidig drikkesekk

God drikketut

Låsemekanisme på drikkeslange

Hempe for nøkler

Magnetfeste for drikkeslange

Hjelmfeste

MINUS

Skulderstropper tvinner seg lett

Regntrekk ikke inkludert

Test av Evoc Trail Pro 16 ryggsekk

EVOCs Trail-sekk har lav egenvekt og rominndeling som gjør det lett å holde styr på verktøy og annet sekkeinnhold. Den lette ryggplata er sertifisert til beskyttelsesnivå 2.

EVOC Trail Pro 16
KOMPAKT OG LETT: EVOC Trail Pro 16 er en lett og kompakt sekk med et ryddig utseende.
Evoc Trail Pro 16
  • Pris: 2699 kroner

  • Vekt: 1090 gram m/ryggbeskytter u/vannblære

  • Vekt uten ryggskinne: 929 gram

  • Drikkeblære: Må kjøpes løst

  • evoc.com

  • Testet i størrelse S/M

skala
7/10

Evoc Trail Pro 16 har EVOCs unike, brede magebelte og en lett ryggbeskytter med høy beskyttelsesgrad. Trail 16 kommer i to rygglengder. Vi har testet S/M-varianten, men burde sikkert hatt den lengre varianten L/XL. Det har uansett ikke påvirket vurderingen i denne testen. 

I en tidligere versjon av denne testen stod det at den lette beskyttelsesplata til EVOC ikke beskytter like godt som platene i de to andre sekkene. Dette viser seg å være feil. Tyske Tüv har gitt EVOCs lette plate høyeste sikkerhetssertifisering for ryggbeskyttelse til bruk på motorsykkel eller lignende. Dette betyr at EVOCs superlette plate beskytter deg bedre mot harde slag enn den tilsynelatende mer robuste platen i USWE-sekken. 

EVOC Trail pro 16
GODT ORGANISERT: Rommene i frontlomma på EVOC-sekken er smarte og funksjonelle.

Hovedrommet på EVOC-sekken er stort og har en egen lomme til ryggskinne og vannblære.  Denne lommen har en stram strikk og en grunn nettinglomme for å holde tank og beskytter separat. Inne i hovedrommet er det også en liten nettinglomme med nøkkelklips.

Lokket til hovedrommet har et større ytterrom. Her er det seks nettinglommer som kan brukes til å organisere verktøy, reserveslange osv. Et eget, foret rom øverst på sekken egner seg til oppbevaring av mobilen. Dette er tynnere foret enn tilsvarende rom på de andre to sekkene. 

EVOC Trail pro 16
FLAT RYGG: Ryggpanelet på EVOC-sekken har behagelig skum, men blir ganske svett mot ryggen.

Ytterrommet på EVOC-sekken er ganske kort og trangt. Har du en litt større pumpe, slik som testvinneren fra Fabric vil du måtte stappe den diagonalt nedi her. Utenom nettinglommene. Rommet lar seg ikke utvide på noen måte. Sekken har heller ikke noe elastisk ytterrom slik de to andre sekkene her har. 

To faste løkker på sekkefronten egner seg til å stroppe fast en hjelm. 

EVOC er kjent for sine magebelter. Dette er elastisk og har kraftig borrelås slik at du virkelig stramme sekken inn mot ryggen. 

EVOC Trail pro 16
MAGEBELTE: EVOCs spesielle magebelte holder sekken stramt mot ryggen, noen ganger for stramt.

På Trail-sekken er det store rom på begge hoftene. I det ene finner vi regntrekket. Dette er tett og fint, men av en eller annen grunn laget i en kamuflerende lysebrun farge. Havner du i nød på fjellet er det fornuftig med et regntrekk i fluoriserende farge. Med EVOC-sekken får du håpe helikopteret har varmesøkende teknologi. Regntrekket har til gjengjeld egne vinger for også å beskytte sekkens hoftelommer. 

Hoftelommene er store og har glidelås, men de er nesten så store at ting forsvinner litt inn i dem. Lommene fortsetter fra hoftene og inn på baksiden av sekken. Vi måtte ved et par anledninger gi opp å finne innhold i en av disse lommene mens vi satt på sykkelen. 

EVOC Trail pro 16
LETT POLSTRING: Ryggplata til EVOC er superlett, men også ganske skjør.

Det kraftige hoftebeltet på EVOC sine sekker er noens favorittegenskap med disse sekkene. Vi synes at kombinasjonen elastikk, kraftig borrelås og stor plastklips er i overkant mye foran magen. Å ta av og på sekken blir en litt omstendelig operasjon, uten at vi opplever at sekken sitter vesentlig bedre på ryggen enn de to andre her. 

Hvis noe så er ryggstykket på EVOC Trail 16 ganske flatt og dårlig ventilert. Dette kombineres med en ryggbeskytter som er helt stiv og som brekker ganske lett hvis den bøyes på. Vi opplever ikke at sekken følger ryggens krumning og bevegelser på en topp måte.

Den lette ryggplata er til gjengjeld sertifisert til beskyttelsesnivå 2 av Tüv noe som tilsier at den beskytter mot hardere slag enn den tyngre og mer føyelige plata i USWE-sekken. 

Det er imponerende at EVOC har klart å lage en ryggplate som demper slag så godt med så lav vekt. At du kan få ny plate hvis den går i stykker kan gjøre ulempen med at den er skjør mindre aktuell. 

EVOC Trail pro 16
SKJØR PLATE: Ryggplata består av føyelig isoporlignende materiale, men det brekker også ganske lett.

Vi savner også elastisk ytterrom og stropper for å feste knebeskyttere og tilsvarende. Sekken lar seg ikke utvide på noe vis hvis du skulle ønske å ta av deg en jakke underveis må du ha beregnet plass til denne i et av hovedrommene på forhånd. Et nettingrom utenpå sekken hadde vært kjærkomment. 

EVOC Trail pro 16
BRUDD: Ryggplata i EVOC-sekken beskytter godt mot fall, men den er lett å brekke når du tar den inn og ut av sekken. 

EVOC Trail Pro 16 er en lett sekk med spesielt store hoftelommer og stramt hoftebelte. Ryggbeskytteren er skjør, selv om den er sertifisert til å beskytte på nivå 2 i Tüvs sertifisering av ryggbeskyttere til motorsykling, altså mot vesentlig hardere slag enn beskyttere på nivå 1.

Den i USWE  er sertifisert på nivå 1, mens den i Camelbak-sekken også er sertifisert til nivå 2.

EVOC tilbyr også gratis krasj-bytte for ryggbeskytteren hvis du ødelegger den.

Sekken leveres uten drikkeblære og er krevende å pakke nødvendig utstyr i. Prisen er mye høyere enn de to andre her, noe vi mener sekkens funksjoner og kvalitet ikke helt forsvarer. 

VURDERING
Bærekomfort:
Oppbevaringsløsninger:
Beskyttelse m/ekstra ryggbeskytter
Totalinntrykk:
PLUSS

Lav egenvekt

Praktisk rominndeling i ytterrom

Store hoftelommer med glidelås

Regntrekk

Stramt, bredt hoftebelte

Nødfløyte

Superlett og godt beskyttende ryggbeskytter sertifisert på nivå 2 av Tüv

MINUS

Høy pris

Ikke utvidbart ytterrom til jakke etc

Tett/klam på ryggen

Vannblære i samme rom som resten av stæsjet

Ryggplata må håndteres forsiktig

Magebeltet føles som overkill

Test av USWE Flow 16

USWE Flow 16 er en solid og praktisk sekk med super Sas-Tec-beskytter. Den har unikt og justerbart bæresystem og smart rominndeling.

USWE FLOW 16
GODT BESKYTTENDE: USWE Flow 16 byr på real beskyttelse og smart oppbevaring
TS_best_i_test
USWE FLOW 16
  • Pris: 1610 kroner

  • Vekt: 1382 gram uten vannblære, m/beskytter

  • Vekt uten ryggskinne: 1091 gram

  • Drikkeblære: Nei - må kjøpes løst

  • USWE.com

skala
9/10

Svenske USWE lager sekkene sine på en ganske annerledes måte enn konkurrentene. Skulderstroppene festes foran brystet med en klips. Stroppene er elastiske og fungerer som bryststropp og skulderstropper i ett. Sekken sitter stramt mot ryggen, samtidig som den er lett å få av og på. Et kjapt trykk på klipsen foran brystet frigjør sekken fra ryggen. 

USWE FLOW 16
SMARTE ROM: USWE FLOW 16 har mange smart rom. Hofterom med glidelås, elastisk ytterrom og eget foret brillerom. 

Magebeltet er nesten overflødig med tanke på å  holde sekken tett på ryggen, men også det er elastisk og løser sekken ytterligere fast til kroppen. 

Ryggstykket er også justerbart i høyden slik at sekken kan passe syklister av de fleste størrelser. Kraftig borrelås med tydelige tall for høyde gjør det lett å justere sekkens rygglengde. 

USWE FLOW 16
HOFTEROM. Rommene på hoftebeltet har glidelåslukking og plass til mobil.

I tillegg har magebeltet to store lommer på hoftene. Begge med glidelåslukking. Den ene lommen har nettinglomme inni for trygg oppbevaring av mobilen. Her er det også en nøkkelklips. 

Rominndelingen forøvrig er også god. Det store hovedrommet er også rom for ryggskinnen og en eventuell vanntank. Det er også her du kommer til å plassere større ting du vil ha med deg. Vi plasserte lap-topen her på kombinerte pendle og terrengturer. Da er den beskyttet av ryggskinnen og ligger stødig.  

USWE FLOW 16
JUSTERBAR: Rygglengden kan justeres i mange hakk. Kjempesmart!

Ryggskinnen er en solid plate laget av materialet Sas-Tec. Dette er et gummimateriale som holder seg mykt ved normal bruk, men som blir hardt og godt beskyttende når det får et slag. Selv om Sas-Tec-plata kun er sertifisert til beskyttelsesnivå 1 av Tüv føles den i motsetning til den skjøre isopor-lignende plata i Evoc-sekken, veldig solid og føyelig også utenfor sekken. 

Ryggbeskytteren føles mest robust av dem i sekken, men har noe lavere sertifisering mot skader enn platene til EVOC og Camelbak. Sertifiseringen til Tüv er tilpasset motorsykkelbeskyttere, så det at Sas-Tec plata har EN1621-sertifisering bør uansett være nok for de fleste sykkelrelaterte skader.  

USWE FLOW 16
BEST BESKYTTER: USWE bruker supert Sas-Tec-materiale i den solide og føyelige ryggplata.

I det mindre, ytre rommet er det flere nettinglommer. Den ene med glidelåslukking. En pumpeslire er også på plass. Samtidig er det også god plass nedenfor nettinglommene. 

Øverst på sekken er det foret rom til briller eller goggles. Her er det også en egen pussefille på snor som du kan ta ut. 

USWE-sekken har i tillegg elastiske sidelommer, som holder godt på flasker, colabokser, sjokolade eller lignende. Et stort, elastisk ytterrom er også på plass. Dette har strammestropper som gjør at det holder trygt på en hjelm, også en helhjelm, eller knebeskytter, jakke eller lignende.

Stropper under sekken kan også brukes til å oppbevare beskyttere, minitelt. liggeunderlag etc. Det er også et solid og sikkerhetsfarget regntrekk i egen lomme nederst på sekken. Glidelåsen her blir fort sauset ned av gjørme og søle, men regntrekket er mer effektivt enn de fleste andre vi har prøvd tidligere. Det har stropper øverst som matcher sekkens stropper og et lite dreneringshull som sikrer at regntrekket ikke fungerer som vannoppsamler. 

USWE FLOW 16
KRAFTIG RYGGPLATE: Sas-Tec-platen er laget av såkalt visko-elastisk skum som er mykt og føyelig under bruk, men blir hardt ved slag.

USWE Flow 16 er den kraftigste sekken i denne testen. Bæresystemet og den supre Sas-Tec-beskytteren gjør at sekken vil beskytte deg godt i et fall, selv om EVOC og Camelbak sin ryggplate er sertifisert for noe hardere slag.  Er god passform og bærekomfort øverst på prioriteringslista di er USWE et klart førstevalg. Rominndelingen er praktisk. Hoftelommene er supre og muligheten til å oppbevare en hjelm trygt på utsiden er et klart pluss. 

Hvis vi skal ha noe å utsette på denne sekken så er det at drikkeblære og ryggplate gjerne kunne hatt et eget mer adskilt rom for å unngå fukt og kondens, samtidig som ryggstykket er noe mer klamt mot ryggen enn Camelbaks. Uansett en topp og solid sekk som gir masse for pengene. Den er vår testvinner i denne testen. 

VURDERING
Bærekomfort:
Oppbevaringsløsninger:
Beskyttelse m/ekstra ryggbeskytter
Totalinntrykk:
PLUSS

Sitter som limt på ryggen

Mange smarte rom

Gode fester for hjelm etc

Fleksibelt ytterrom

Elastiske sidelommer

Hoftelommer med glidelås og innerrom

Regntrekk

Justerbar rygglengde

MINUS

Leveres uten drikkeblære

Litt krevende å justere inn første gang

Tett og klam på ryggen

Ikke adskilt vannblærerom

Test av Camelbak M.U.L.E Pro 14

Camelbak M.U.L.E Pro 14 er en videreutvikling av Camelbaks klassiske drikkesekk. Den leveres med drikkeblære og har egen plass til ryggskinne.

Camelbak MULE Pro 14
KLASSIKER: Camelbak Mule Pro 14 er en lett og luftig sykkelsekk med medfølgende vanntank og smart rominndeling.
Camelbak M.U.L.E Pro 14
  • Pris: 1799 kroner + 599 kroner for ryggbeskytter

  • Pakkvolum: 14 liter

  • Vekt: 1244 gram m/vannblære og beskytter

  • Vekt uten ryggskinne: 1038 gram (med drikkeblære)

  • Drikkeblære: Ja - 3 liter

  • Camelbak.no

skala
9/10

Camelbak M.U.L.E er noe så spesielt som en sekkeklassiker. For mange er MULE den første drikkesekken de stiftet bekjentskap med og modellen har vært en viktig del av Camelbaks store drikkesekkkolleksjon siden slutten av nittitallet. 

MULE Pro 14 har som navnet tilsier 14 liters pakkvolum - hvorav tre av disse literne er satt av til den store drikkeblæra. Selv om de andre sekkene i denne testen kommer uten drikkeblære er det verdt å bruke noen ord på MULEs blære. 

Camelbak MULE pro 14
LUFTIG RYGG: Camelbak M.U.L.E Pro 14 har luftig ryggstykke, som også er stivt, selv uten den utagbare ryggplaten.

Camelbak er det originale drikkesekkmerket og har alltid hatt et godt grep på konkurrentene når det kommer til selve vanntanken. Deres nyeste vanntank har avtagbar drikkeslange, kraftig skrukork og et håndtak som gjør det lett å fylle på vann uten å søle. Selve vannblæra har en avstivet vegg midt i blære som begrenser skvulping og hjelper på tørking etter bruk. Slangefestet mot blæra er vanntett også når man kobler fra selve slangen.

Camelbak MULE pro 14
SUPER BLÆRE: Camelbak er bransjeledere når det kommer til vanntanker i sekker. Den medfølgende Crux-blæra rommer 3 liter og har super slange.

Slangen har bransjens aller beste drikketut, med en effektiv og enkel lekkasjelås. Blæra er også solid og motstandsdyktig mot punkteringer og lekkasjer. Kort sagt: Camelbaks blære er best i bransjen. 

Camelbak MULE pro 14
SMARTE ROM: Camelbak MULE Pro har fine rom for organisering, samt medfølgende verktøyrull.

At MULE Pro kommer med blære gjør at sekken gir ekstra mye for pengene. Sekken har også et stivt og godt ryggpanel uten ryggbeskytteren som er ekstrautstyr. Ryggbeskytteren koster omtrent det samme som en drikkeblære, men også her er Camelbaks variant av de bedre vi har prøvd. Ryggbeskytteren er lett og fleksibel, samtidig som måten der sammensatt av flere tynnere plate på, gir god beskyttelse mot stikk og slag. 

Beskytteren er lett å bruke også i andre sekker. 

Camelbak MULE pro 14
LETT BESKYTTER: Ryggplata til Camelbak er lett og føyelig. Den føles likevel solid og beskyttende.

Selve MULE-sekken har et veldig luftig ryggstykke som holder sekken godt ut fra ryggen. Dette er godt avstivet og gir god beskyttelse mot sekkens innhold også uten vann i blæra eller ryggbeskytteren på plass. 

Camelbak MULE pro 14
LAGDELT: Ryggplata er laget av flere tynne lag med litt forskjellig hardhet. Det beskytter godt både mot slag og skarpe gjenstander.

Rominndelingen på sekken er forbilledlig. Eget rom til elsykkelbatteri kan så klart brukes til andre ting også. En strikk i hovedrommet kan holde på pumpa. Nettingrom med glidelåslokk i hovedrommet er praktisk og brukervennlig. En egen verktøyrull er også fint. Denne gjør det lett å holde styr på flere verktøy, samtidig som de blir lett tilgjengelig. 

Et elastisk ytterrom er flott for en ekstra jakke, knebeskyttere eller oppbevaring av en vanlig hjelm. Foret rom til mobil og eller kamera er lett tilgjengelig øverst på sekken. 

På undersiden av sekken er det stropper som lar deg feste knebeskytter, helhjelm eller sågar et liggeunderlag eller enmannstelt. 

Skulderstroppene er tynne og ventilerte. Brystroppen fester godt og kan lett justeres i høyden. En magnet på festet er der for å holde drikkeslangen lett tilgjengelig. 

Camelbak MULE pro 14
GOD PÅ RYGGEN: Camelbak M.U.L.E Pro 14 er den sekken som føles best på ryggen.

Hvis vi skal sette fingeren på noe negativt så er det at lommene på det litt spinkle magebeltet ikke har glidelåslukking. Du føler deg ikke trygg på å plassere bilnøkkelen eller et dyrt miniverktøy her. Men sjokolade eller gel er de perfekte til. 

Hovedrommet på sekken blir også veldig trangt med ryggbeskytter og full drikkeblære på plass. Vi kan vanskelig se for oss at det er plass til noe særlig mer enn 3-4 liter her. Pumpe, demperpumpe, reserveslange, regnjakke, kompaktkamera og matpakke fyller sekken til randen, men du har fortsatt det elastiske rommet på utsiden. 

Både egenvekten og prisen er lav, bærekomforten er til gjengjeld veldig høy. 

Prioriterer du luftighet mot ryggen, smart oppbevaring og god drikkeblære er Camelbak MULE 14 vårt førstevalg i denne testen. 

VURDERING
Bærekomfort:
Oppbevaringsløsninger:
Beskyttelse m/ekstra ryggbeskytter
Totalinntrykk:
PLUSS

Mange smarte rom

Bransjens beste drikkeblære følger med

Fleksibelt ytterrom

Vannblære i eget rom

Justerbar brytsttropp med magnet til drikkeslange

Beskytteren sertifisert til sikkerhetsnivå 2 hos Tüv.

MINUS

Ikke glidelåslukking på magebeltelommer

Trang med både ryggbeskytter og vannblære i

Ryggplate må kjøpes løst

Tynt hoftebelte

Test av Evoc FR Trail E-Ride 20 sykkelsekk

Ryggsekkspesialistene i Evoc har laget en dedikert sekk for deg som vil frakte med et ekstra elsykkel-batteri på tur. Hvordan fungerer det i praksis?

test evoc fr trail eride elsykkel sekk batteri ekstra
SEKK MED BATTERI: Evoc har laget en spesialsekk for dem som vil ha med seg ekstra batteri til elsykkelen på tur. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Evoc FR Trail E-Ride 20

Pris: 2899 kroner

Vekt: 1536 gram

Størrelse testet: M/L

Nettside: www.evocsports.com

skala
8/10

Ikke bare har elsyklene kommet inn på markedet og blitt store. Med disse motoriserte syklene kommer det også både deler og tilbehør som er spesifikke for sykkeltypen.

Selv om de fleste elsyklene har bra rekkevidde, varer ikke batteriene evig. Derfor har Evoc, og andre leverandører begynt å lage sekker som gjør det mulig å frakte med seg ekstra batterier på tur.

Men hvordan er det å sykle med et tungt elsykkelbatteri på ryggen? Vi har testet Evoc FR Trail E-ride 20.

Flere elsykkelleverandører gir deg mulighet til å legge til litt ekstra kapasitet.

Vi har tidligere testet Focus Jam 6.8 Plus, hvor du kan montere et ekstra batteri, Specialized har sine Range Extender-varianter til sine elsykler, og Rocky Mountain har sin Overtime Pack til Powerplay-modellene.

Men hva hvis du har en elsykkel hvor du ikke kan montere ekstra batteri, og vil ha muligheten til å sykle ekstra langt? 

Mange detaljer

Evoc er et kjent merke for mange sti- og terrengsyklister, og de spesialiserer seg blant annet på å lage drikkesekker til sykling. Vi har testet flere drikkesekker fra Evoc opp gjennom årene, både minimalistiske Birken-varianter og mer komplette stisykkelsekker.

Evoc FR Trail E-Ride 20 er altså spesialmodellen som er rettet mot elsyklistene som vil ha med ekstra batteri.

Den koster 2899 kroner. Det er mye penger for en sekk, men til sammenligning er det rundt samme pris for en Evoc-sekk i samme liter-størrelse uten batteri-rom.

FR Trail E-Ride 20 har som navnet tilsier 20 liter kapasitet. Den kommer i to farger – stilsikker svart, og en frisk gulfarge. 

Ellers er det kjente elementer fra andre Evoc-sekker: hoftebeltet er todelt med en borrelåsløsning under en tradisjonell plastspenne.

Den ene siden av hoftebeltet har også en praktisk liten lomme til miniverktøy eller nøkler. 

test evoc fr trail eride elsykkel sekk ekstra batteri
SOLID: Hoftebeltet er både komfortabelt og solid i bruk. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Evoc har gjort seg kjente i stor grad for å integrere ryggbeskyttelse i sekkene sine, også denne sekken har en slik ryggplate, som kan tas ut om du ønsker det.

Ellers er det sedvanlige verktøyrommet i front fint, med nettinglommer slik at du kan sortere verktøy, pumper og annet tilbehør du har med.

Sekken har også en bred lomme på toppen, fint til mobiltelefon, solbriller eller annet.

test evoc fr trail eride elsykkel sekk ekstra batteri
SYKKELVERKTØY: Foto: Kristoffer H. Kippernes

På det ene sidepanelet er det et nettingrom, på den andre siden er det nok en elsykkel-spesialitet: et eget rom til å legge bort et display.

Flere elsykler har avtakbare display, så dette kan ha en hensikt når du forlater sykkelen, eller bare ikke vil ha displayet på styret når du sykler. Dette rommet kan også være fint å legge en GPS i, hvis du bruker slikt. 

Det er også hjelmfeste hvor du kan stroppe fast sykkelhjelmen din.    

test evoc fr trail eride elsykkel sekk ekstra batteri
AFTERBIKE: Som på flere andre Evoc-sekker er det også hjelmfeste, som er kompatibelt både med vanlige hjelmer og helhjelmer. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

På de fleste vanlige drikkesekker pleier drikkeblæra å ligge tett inntil ryggen. Men på grunn av at det tunge batteriet må få den plassen, er drikkeblæra flyttet ut til et ytterrom i denne sekken.

Også slangeføringen er annerledes – her går drikkeslangen ut i bunnen av sekken, og opp på framsiden til brystet der den klipses fast.

Batteri på ryggen

Batteriet har et eget rom i hovedrommet. Her er en lomme i forsterket stoff sydd inn. Denne lukkes med en borrelås på toppen, og kan strammes på midten med ytterligere en borrelås hvis batteriet ikke fyller hele lommen.

Vårt testbatteri, et Bosch Powertube passet helt fint, og det er litt rom å gå på. Men husk å sjekke at ditt batteri passer.

Ved siden av batteriet er det ytterligere en borrelås, øremerket laderen.

Hvor aktuelt det er å ta med seg laderen på tur i tillegg til batteriet tar vi i ikke stilling til, men muligheten er der.

test evoc fr trail eride elsykkel sekk ekstra batteri
RYGGBESKYTTER: Den integrerte plata er også med på å stive opp sekken, og gjør at batteriet ikke trykker ubehagelig mot ryggen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk

Vi har testet Evoc FR Trail E- ride 20 på flere stiturer med elsykkel i Oslomarka for å vurdere opplevelsen av å sykle med et batteri på ryggen.

Høydepunktet for testen var en lengre stitur på over tre timer, for å kjenne hvordan den er over lengre tid.

Sekken ble også med på flere rundturer når vi testet elsykler for bysykling og transport. Vi opplevde at en søm på en stropp løsnet på første tur, importøren opplyser om at dette er en klar reklamasjonssak. 

Vi har kun testet sekken med ett batteri – et Bosch Powertube 500. Det kan være lurt å sjekke om batteriet du tenker å ta med på dine turer passer før du kjøper. 

Batteri på plass

Skal man ha med mye vekt, det være seg fotoutstyr eller batteri, stiller det store krav til sekken, slik at dødvekten ikke bare slenger rundt. 

Vår sekk med grunnutstyr + batteri endte opp på snaut 7,5 kilo, en ikke helt ubetydelig vekt.

test evoc fr trail eride elsykkel sekk ekstra batteri
HYLSTER: Batteriet har et eget hylster i solid materiale inne i sekken. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Verken på korte eller lange turer opplevde vi at batteriet løsnet fra den fastlåste posisjonen. 

Prosedyren med å pakke sekken går lekende lett – borrelåsene inne i sekken er kraftige, og vi får strammet ned batteriet.

test evoc fr trail eride elsykkel sekk batteri
GOD PLASS: Med vårt testbatteri, et Bosch Powertube 500 var det romslig. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Resten av innhold i sekken plasseres på hver side langs batteriet.

Batteriet ligger også helt inn mot ryggsøylen, så her får du ikke følelsen av at det er tung vekt som svinger med ugunstig kraft fra ryggen.

test evoc fr trail eride elsykkel sekk ekstra batteri
STRAMMET: Med stramming både i topp og på midten sitter batteriet godt fast. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Det er også lett å komme til batteriet i hovedrommet når det er behov for å bytte.

Vekten

Vi pakket sekken slik vi ville ha gjort til en gjennomsnittlig tur, med 1,5 liter vann i drikkeblæren, miniverktøy, pumpe, demperpumpe, ekstra slange, dekkspak, lappesaker og en regnjakke. 

Det endte opp på 7384 gram. Skal du ha med litt ekstra utstyr og eventuelt matpakke vil vekten øke.

Til å være så tung oppleves sekken lite hemmende. Det solide hoftebeltet fordeler mesteparten av vekten og kreftene på en fornuftig måte, og oppleves solid og enkelt i bruk.

Når sekken er godt strammet på, tenker vi lite over at vi bærer tung oppakning.

Hoftebeltet er lett å stramme i fart, og selv om en slik sekk må strammes mye ned for å ikke slenge rundt, opplever vi ikke noe ubehag.

test evoc fr trail eride elsykkel sekk ekstra batteri
TIL SKJERMEN: På siden av sekken er det en liten lomme til displayet til elsykkelen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Bryststroppen kan også justeres i høyden, som er med på gjøre tilpasningen bedre. Ryggplaten er med på å stive av sekken mot ryggen, og gjør at ikke batteriet lager ubehagelige trykkpunkter.

Sekken sitter så godt at vi i perioder glemmer hvor mye vekt vi har på ryggen. 

Utfordringen kommer mot slutten av lengre turer, når det generelt tærer på kreftene. Da kjennes den tunge sekken godt, og spesielt når vi skal løfte en tung elsykkel over røtter og steiner i fart, eller sette opp- og vri oss rundt krappe svinger. 

Da må du regne med at du ikke kan bevege deg like kattemykt som med en gjennomsnittlig drikkesekk på ryggen. 

Men ...?

Plasseringen av drikkeslangen tok det litt tid å bli vant til.

På så godt som alle andre drikkesekker vi har prøvd, rutes slangen til drikkeblæren over skuldra og ned langs brystet. Dermed er det ikke noe problem å slippe slangen et sekund for å bytte grep når du skal klipse den på plass i skulderstroppen. 

På denne sekken er ikke det like lurt – ved forglemmelse holdt vi nesten på å miste drikkeslangen ned og inn i bakhjulet to ganger.

test evoc fr trail eride elsykkel sekk ekstra batteri
MOTSATT: Vanligvis kommer drikkeslangen over skuldra på drikkesekker - på denne sekken er den ført under og foran. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Dette er selvfølgelig en vanesak, men dette problemet slipper man altså om slangen legges over skuldra.

Det kan være gode grunner til at Evoc har valgt å rute drikkeslangen slik, men vi ville foretrukket om det var gjort på samme måte som de øvrige sekkene deres.

Hvem bør kjøpe denne sekken?

Alle som sykler elsykkel og vil ha muligheten til å ha med et ekstra batteri på tur.

Sekken koster omtrent det samme som andre Evoc-sekker uten dette spesialrommet.

Alternative produkter 

Dette er så absolutt et nisjeprodukt som vi ikke har testet maken til. Og det finnes ikke mange alternativer på markedet, men noen.

Amplifi og Ergon er noen av produsentene som lager slike. Det vil også komme en FR Tour E-Ride 30, og en FR Enduro E-ride 16L og E-ride 12(kun batterilader) og en hip-pack(kun batterilader) i løpet av neste år (2022). 

Konklusjon

Skal du ha med deg et ekstra batteri på elsykkeltur, er Evoc Fr Trail E-ride et dyrt, men fint alternativ.

Den har solide og praktiske løsninger, med unntak av en litt rar føring av drikkeslangen.

Ekstra pluss for ryggbeskyttelse!

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Ryggplate

Gratis bytte av ryggplate

Solide løsninger

Stor grad av justeringsmuligheter

MINUS

Rar føring av drikkeslange

Dyr

Test av POC Spine VPD Air Backpack Vest drikkesekk med ryggbeskyttelse

Om du enten er endurosyklist og vil ha ekstra ryggbeskyttelse og litt pakkvolum i ritt, eller ivrig stisyklist som vil ha beskyttelse til stisykling, bør du ta en titt på denne vesten. Vi har testet POC Spine VPD Air Backpack Vest.

test poc spine vpd air backpack vest
TEST: Vi har testet POC Spine VPD Air Backpack Vest, en slags drikkesekk med ryggbeskyttelse til stisykling og terrengsykling.
POC Spine VPD Air Backpack Vest

Pris: 1499 kroner 

Vekt: Oppgitt til 630 gram 

Volum: Kan ha drikkeblære opp til 3 liter. 

Størrelse: One size (måler cirka 46 centimeter) 

Størrelse på testperson: 178 centimeter 

Pocsports.com 

skala
8/10

Terrengsykling er en aktivitet som alltid innebærer en viss risiko. En god sykkelhjelm er den mest åpenbare beskyttelsen, men mange velger å beskytte seg litt ekstra. Det mest vanlige er knebeskyttere, noen bruker også albuebeskyttere.  

Ryggen er en del av kroppen man gjerne vil unngå å utsette for skade. Men å sykle med en ryggplate eller ryggskinne slik noen utforsyklister gjør, kan føles både tungt, klamt og hemmende til stisykling.  Vi har testet et produkt som skal minimere disse ulempene - en beskyttelsesvest fra POC. 

Derfor har det de siste årene dukket opp ulike sekker med integrert ryggbeskyttelse. Beskyttelsen er gjerne i form av en plate av en spesiell type skum, som er fleksibelt og tilpasningsdyktig. Mange stisyklister velger å bruke dette, fordi det uansett er praktisk med en ryggsekk til å ha ekstra utstyr som slange, pumpe, verktøy og ekstra klær i.  

Men hva hvis en sekk føles for stor, tung og klam?  

Vest med beskyttelse 

Vesten er den minste i en produktserie på tre – POC har også laget to lignende produkter, men som da defineres som sekker. De har vesentlig mer lagringsplass, henholdsvis 8 og 13 liter, og koster henholdsvis 1599 kroner og 1699 kroner.  

POC-vesten har to stropper på tvers av brystet med klips som kan strammes. I tillegg går det to stropper på hver side bak til ryggen. Disse bruker du til å stramme inn slik at vesten legger seg godt rundt overkroppen.  

Testrytteren er 178 centimeter høy, normalt bygd og måler ca 100 centimeter rundt brystet. Da måtte de fleste stroppene strammes nesten helt inn – er du mindre enn dette bør du prøve vesten før kjøp.    

Fronten har lommer på hver side på skulderstroppene. På høyre side er det lomme med glidelås, på venstre er det nettinglommer som har strikkåpning slik at innholdet skal holde seg på plass.  

test poc spine vpd air backpack vest
FRONT: Vesten strammes med to justerbare stropper i front. Her har du også opplegg for slange til drikkeblære, og lommer på hver skulderstropp.

Vi brukte lommene både til små energibarer, en ekstra gel, miniverktøy og bilnøkler. Alt dette fungerer de fint til, og det er praktisk å ha verktøy så lett tilgjengelig for hånden.  

Det største rommet er for å ha drikkeblæren i, også dette har strikk i åpningen. Inn mot ryggen hviler ryggplaten under netting. Den måler cirka 46 centimeter. Den består av tre paneler, som er perforerte for å hjelpe på lufting.  

Vi hadde dog ønsket oss at en av lommene var store nok til en mobiltelefon, for...  

test poc spine vpd air backpack vest
ALTERNATIVER: Har du behov for å ha med deg litt mer utstyr og klær på tur, bør du kanskje se til noen av de andre alternativene til POC, som fortsatt har ryggbeskyttelse, men også litt mer volum for oppbevaring.

Praktisk bruk  

... Vi opplever ikke at det er noe fornuftig sted å gjøre av telefonen når vi er på tur. Bak på ryggen er det to lommer med strikk i åpningen, og en lomme i midten med glidelås.  

Glidelåslommen er for liten til en iPhone av dagens størrelse, og å ha telefonen i en lomme med strikk vil de færreste risikere. Når det er sagt – lommene bak på ryggen er fine til å ha ekstra slanger, verktøy, barer og kanskje en vindjakke i.  

test poc spine vpd air backpack vest drikkesekk
LOMMER: Her får du lommer både med og uten glidelås. Dessverre er ingen av dem store nok til å putte en iPhone av moderne kaliber i. Men her kan du stæsje ekstra energibarer, verktøy og bilnøkler for å nevne noe.

I tillegg er det et stort rom beregnet på en drikkeblære. Vi falt for fristelsen til å putte annet innhold oppi dette rommet også. Det gikk bra, men en slags beskyttende skillevegg i stoff hadde neppe skadet. Pumper eller annet tilbehør du putter i sekken kan ha skarpe kanter - ikke helt ideelt sammen med en blære full av vann.  

Vi har brukt POC Spine VPD Air vesten slik POC beskriver den, til de litt kortere turene når vi ikke har hatt behov for å ha med oss veldig mye. Vi har først og fremst brukt den til stisykling, men også til treningsturer på grus. 

test poc spine vpd air backpack vest
STÆSJ: I lommene på ryggen kan du for eksempel ha med deg slange, verktøy, vindjakke eller annet praktisk tilbehør.

Vi har brukt den både med og uten drikkeblære, og fyllt den med slanger, pumpe, verktøy, energibarer og ekstra vindjakke. Det har, heldigvis kan man si, ikke blitt noen krasj med vesten på. Vi har heller ingen vitenskapelig måte å vurdere beskyttelsesgraden.

Men vi ser ingen ulempe med å ha på en slik ryggbeskytter når vi sykler.  

test poc spine vpd air backpack vest
RYGGPLATE: Beskyttelsen til ryggen er ei plate som er perforert og formbar. Den kan du ta ut av sekken ved behov og ønske.

I hvert fall når du knapt kjenner at du har noe på deg. For det er slik det oppleves å sykle med denne vesten fra POC.  

Vi brukte første tur til å stramme inn stroppene slik at den satt, og deretter glemte vi at vi hadde den på. Selv da vi fylte ei drikkeblære med 2,5 liter vann og syklet en lengre tur på sti, tenkte vi ikke mye over at vi hadde noe på ryggen.  

test poc spine vpd air backpack vest
STRAMMING: Undertegnede er ikke breiere over brystet enn at stroppene på siden måtte strammes nesten maks. Siden denne vesten kommer i bare én størrelse bør du kanskje prøve før du kjøper.

Bør jeg kjøpe den?  

Det kommer litt an på hva du er på utkikk etter. Har du ambisjoner om å pakke med deg både førstehjelpsutstyr, matpakke, ekstra regnjakke og tørr trøye kan denne bli i minste laget. Da bør du heller se til en tradisjonell drikkesekk.

Hvis du derimot er på utkikk etter en enkel måte å få med deg det mest essensielle utstyret på, og er opptatt av å beskytte ryggen, kan vi anbefale denne vesten fra POC. Har du behov for mer plass, før du sjekke ut de to sekkene i samme produktserie.  

Alternative produkter  

Det finnes et stort utvalg av drikkesekker, men ikke alle har beskyttelse. Av andre modeller vi har testet, har du for eksempel Evoc FR Lite Race og Camelback Chase. Som nevnt har også POC flere alternativer. 

Konklusjon 

Dette er ikke en drikkesekk, og er du av typen som har med deg mye ekstra utstyr og klær på tur, bør du se til de to andre alternativene fra POC, eller en annen drikkesekk.  

Det er aldri en ulempe å ha ekstra beskyttelse mot skader. Men de færreste vil at beskyttelsen skal gå på bekostning av frihetsfølelsen og bevegeligheten. POC Spine VPD Air vesten er midt i blinken for dem som er ute etter en minimalistisk måte å frakte med seg det aller mest nødvendige på sykkeltur, og samtidig er opptatt av å ha litt ekstra beskyttelse.  

Vesten vil også være veldig aktuell for dem som sykler enduro. Vesten føles nesten ikke merkbar når man har den på, og bevegelsesfriheten er uhemmet. 

Dette er et produkt vi kan anbefale.  

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Føles lett på kroppen

Flere praktiske lommer til tilbehør

MINUS

Mangler fornuftig og sikker lomme for mobil

One size kan ekskludere noen på passform

Drikkeblæren er ikke beskyttet mot annet innhold man vil ha i det store rommet

Test av Evoc CC10 L

Evocs sekker er mer minimalistiske enn konkurrentene sine. Evoc CC10 L har droppet stappelommen de fleste andre har på utsiden av sekkene sine.

CLEAN: Evoc CC 10 har ryddig verktøyrom og god støtte mot ryggen. Gummi-ledd øverst på skulderstroppene gir god bevegelighet.
CLEAN: Evoc CC 10 har ryddig verktøyrom og god støtte mot ryggen. Gummi-ledd øverst på skulderstroppene gir god bevegelighet.
Evoc CC10 L

Pris: 1199 kroner

Vekt uten blære: 675 gram

Leveres med Hydrapak-blære på 2 liter

NETT: VPG.NO

skala
7/10

Vi savner denne, da den er fin å stappe knebeskyttere og lignende i, men Evoc kompenserer bra med ekstra ryddig rominndelen forøvrig.

En avtagbart hjelmholder gjør ikke samme nytten som et stapperom, men er pratisk til hjelmen.

test-evoc-cc-drikkesekk-1
test-evoc-cc-drikkesekk-1

Ytterrommet på sekken kan brettes helt opp og inneholde fem mindre nettinglommer for maks orden i sysakene. Her finner vi også en fin slire til pumpa.

Det innerste rommet på sekken må drikkeblæra og klesskift dele på. I blærerommet er det også en nettinglomme med nøkkelklips og plass til penger og andre småting. En fin klips holder drikkeslangen innen rekkevidde på høyre skulderstropp. Glidelåstrekkerne er supre og solide. Vi savner smårom på hoftebeltet.

test-evoc-cc-drikkesekk-2
test-evoc-cc-drikkesekk-2

Vi liker også at sekken er forsterket med solid cordura nederst. Dette gjør at den slites mindre når du setter den fra deg i røysa. 

Evoc 10 CCL er en flat sekk som sitter veldig godt på ryggen. Den krever at du er sparsommelig med hva du tar med på tur, men det du tar med finner du raskt frem til. 

VURDERING
Helhetsinntrykk
PLUSS

Polstret mobilrom

Hovedrom med mange nettinglommer

Litt støtte på hofta

Fløyte

MINUS

Ingen smålommer på belte/stropper

Klesrom og blærerom i ett

Uten stapperom

Test av Osprey Raptor 14

Osprey har ofte satt Camelbak på plass med gode sekker og praktiske løsninger. Osprey Raptor 14 er en stor drikkesekk med mange funksjoner!

LITT ROTETE: Osprey Raptor 14 har plass til mye, men ytterromet har trang inngang og verktøy-rullen virker unødvendig kompleks.
LITT ROTETE: Osprey Raptor 14 har plass til mye, men ytterromet har trang inngang og verktøy-rullen virker unødvendig kompleks.
Osprey Raptor 14

Pris: 1400 kroner

Vekt uten blære: 831 gram

Leveres med 2,5 liter blære

skala
6/10

Raptor 14 er den største sekken i denne testen.

Den har også desidert flest funksjoner. Bærekomforten er tipp topp fra Osprey.

Det middels kraftige hoftebeltet har flotte glidelåslommer på hver side.

test-osprey-raptor-1
test-osprey-raptor-1

Vi liker at sekken har adskilt blærerom og stort stapperom mellom ytterrom og sekk. At hovedrommet har to pumpeslirer er også bra. Rommet kan dessverre ikke brettes helt ut. Oversikten over innholdet blir derfor dårlig.

Slangeføringen gjennom skulderstroppen er ryddig. Ytterrommet har klønete tilgang fra et lite hull i siden. Den utagbare verktøyrullen helt nederst på sekken er heller ikke spesielt praktisk. Vi har heller miniverktøyet i en hoftelomme. Osprey prøver litt for hardt her.

test-osprey-raptor-2
test-osprey-raptor-2

Det meste er på plass, men den dårlige tilgangen til både hoved-  og ytterrommet, samt for få nettinglommer gjør sekken vanskelig å finne frem i. Et regntrekk hadde det også vært fint om Osprey fant plass til. 

Fra Osprey foretrekker vi lillebroren Siskin som du kan lese test av på Terrengsykkel.no

VURDERING
Helhetsinntrykk
PLUSS

God bærekomfort

Supre hoftelommer

MINUS

Uryddig

Mye slask og stropper

Hverken hovedrom eller ytterrom åpner ordentlig

Test av Evoc FR Lite Race 10 L

Drikkesekken Evoc FR Lite Race 10 L har innebygd ryggplate. Det øker både vekt og pris, men kan være noe du virkelig setter pris på når du går på trynet.

BREDT BRUKSOMRÅDE: EVOC FR Lite 10 har uttagbar ryggplate, ryddig verktøyrom og superkraftig hoftebelte. Den er noe breiere på ryggen enn de andre sekkene i testen.
BREDT BRUKSOMRÅDE: EVOC FR Lite 10 har uttagbar ryggplate, ryddig verktøyrom og superkraftig hoftebelte. Den er noe breiere på ryggen enn de andre sekkene i testen.
Evoc FR Lite Race 10 L

Pris: 1799 kroner

Vekt uten blære: 942 gram

Leveres uten blære

Nett: 7blaner.no

skala
8/10

FR Lite Race-sekken kommer også i flere størrelser, både S og M/L. 

Bortsett fra ryggplata er FR Lite Race 10 veldig lik som søstersekken CC10 når det kommer til rominndeling.

Blære- og hovedrom er ett. Frontrommet har fem små nettinglommer for verktøy, penger og annet. Det polstrede mobilrommet har også en liten nettinglomme.

test-evoc-stage-drikkesekk-1
test-evoc-stage-drikkesekk-1

FR-sekken har et superkraftig hoftebelte, med bred borrelås. På beltet er det en glidelåslomme til miniverktøy. En nettinglomme på skulderstroppen er akkurat stor nok til et rør med Clif-Bloks eller en Japp. Bryststroppen har også fløyte.

De ekstra smålommene gjør at vi liker FR Lite Race 10 bedre enn CC10, uavhengig av ryggplata. Ryggplata kan taes ut, og du kan sykle med sekken uten. Drikkeblære må dessverre kjøpes separat. Hydrapak-blære lik den i CC10 koster 499 kroner løst.

test-evoc-stage-drikkesekk-2
test-evoc-stage-drikkesekk-2

Evoc FR Lite Race 10 sitter som limt på ryggen. Supre smårom trekker opp, høy pris og manglende stapperom trekker ned.

VURDERING
Helhetsinntrykk
PLUSS

Flere størrelser

Ryggbeskytter

God organisering

Lomme på skulderstropp

Lomme på hoftebelte

MINUS

Ikke eget blærerom

Leveres uten blære

Dyr

Mangler stapperom

Test av Camelbak Chase Protector drikkesekk

Camelbak Chase Protector er hybrid mellom en drikkevest og drikkesekk. Den kommer uten hoftebelte, men har to brystropp mellom buede skulderstropper.

LETT VEST: Camelbak Chase er som en kombinasjon av vest og sekk. Doble bryststropper holder sekken på plass, mens store brystlommer gjør det nødvendigste tilgjengelig i fart.
LETT VEST: Camelbak Chase er som en kombinasjon av vest og sekk. Doble bryststropper holder sekken på plass, mens store brystlommer gjør det nødvendigste tilgjengelig i fart.
TS_best_i_test
Camelbak Chase Protector

Pris: 1 599 kroner

Vekt uten blære: 756 gram

Nett: ultimatenordic.no

Leveres uten blære

skala
9/10

Ryggstykket har utagbar ryggbeskytter. Denne består av fem lag viskoelastisk gumm som ikke kan skilles. Du kan sykle med sekken uten ryggplata, men da må du være nøye med hvordan du pakker.

Chase har forøvrig et stort hovedrom med flere verktøylommer. Et stort filtpolstret mobile og et rom med nøkkelklips sørger for god orden. Eget rom til  blære er på plass selv om blære må kjøpes separat. Camelbaks Crux-blære koster 549 kroner løst.

test-camelbak-drikkesekk-1
test-camelbak-drikkesekk-1

To kroker holder drikkeslangen på plass langs høyre skulderstropp. På venstre stropp er det en stor lomme med plass til mobil og en sjokkis. Nettinglommer på høyre skulderstropp er fine for miniverktøyet. Også Chase har en praktisk stappelomme utenpå sekken.

test-camelbak-drikkesekk-2
test-camelbak-drikkesekk-2

Camelbak Chase sitter supert på ryggen og har alle de lommene vi ønsker oss. Beskytteren er smart. Chase er dyr, spesielt uten blære og leveres ikke med regntrekk. Likevel en av våre klare favoritter. 

VURDERING
Helhetsinntrykk
PLUSS

Store lommer på skulderstroppene

Ryggplate

Sitter stramt

God romløsning

Supert bærehåndtak

Luftige skulderstropper

MINUS

Dyr

Ikke blære med i prisen

Test av Evoc Hip Pouch

Har du alltid med deg litt for mye i lommene når du sykler, men orker ikke tanken på ryggsekk? Da kan et hoftebelte, eller rumpetaske være løsningen. Vi har testet en fra Evoc.

LETT: Hip Pouch 1 fra Evoc veier cirka like mye som en pakke pålegg, og er praktisk på tur. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
LETT: Hip Pouch 1 fra Evoc veier cirka like mye som en pakke pålegg, og er praktisk på tur. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Evoc Hip Pouch 1

Pris: 499 kroner

Vekt: 198 gram (veid av oss)

Produsent: https://www.evocsports.com/

skala
7/10

Rumpetaska var aldri død, vil noen si. For syklister har 80- og 90-tallsmoten definitivt fått en oppsving de siste årene, og stadig flere har oppdaget gleden av å sykle med en slik rumpetaske.

Her har vi testet ett alternativ fra Evoc, men det finnes et stort utvalg på markedet.

Rumpetasker eller slike hoftebelter har både noen fordeler og ulemper. Man kan generelt si at de er både lettere og mer komfortable enn en ryggsekk kan være, men til gjengjeld er det mindre plass til oppbevaring av utstyr og tilbehør. 

Passe stor..?

Rumpetasker kommer både i forskjellige fasonger, farger og ikke minst størrelser. Hip Pouch 1L fra Evoc er i den mindre enden av skalaen, men har plass til det helt essensielle. Oppbevaringen er fordelt på flere lommer;

  • Ett stort hovedrom med tre nettinglommer og nøkkelhemp

  • To ytre nettinglommer på baksiden

  • Til sammen to glidelåslommer på sidene av hoftebeltet 

Rumpetasken bruker en klassisk plastspenne du vil kjenne igjen fra de fleste ryggsekker, og har stramming på hver side av denne. 

To store puter som skal gi litt bærekomfort, det Evoc kaller Air Pad System, hviler mot korsryggen.

En del andre rumpetasker kommer enten med drikkesystem i form av blære og slange, eller en lomme for drikkeflaske. Denne rumpetasken har ingen av delene, så her må du få med deg drikke på annet vis.

Rumpetasken kommer i hele fire forskjellige farger. Alt i fra den friske fargen «Loam» som vi har her, til helt svart for den som ikke bryr seg om farger.

Praktisk bruk

Vi har brukt dette produktet over et par måneder, for det meste på korte stisykkelturer i nærmiljøet. 

Ute på sti

Det er mange måter å oppleve et produkt til sykling på. Noen vil argumentere for at et godt skussmål kan være at produktet ikke merkes. Slik er det til en viss grad med dette hoftebeltet fra Evoc.

Vi glemte rett og slett at vi hadde det på.

Etter kort tid ble dette en foretrukket løsning til alle stiturer med varighet rundt, eller under én time. Da i kombinasjon med en flaskeholder og drikkeflaske på sykkelen, samt noen integrerte verktøy og minipumpe.

Behovet for etterjustering av beltet var lik null. Plastspennen er solid, og strammeløkkene holdt seg på plass selv med all bagasje vi greide å presse ned i den lille veska. Bærekomforten er det heller ikke noe å si på. Selv med vesken stappet full, føles den lett og komfortabel mot kroppen. 

Denne rumpetaska er ikke stor, og vil først og fremst være aktuell for dem som bare skal ha med seg det absolutt essensielle 

Hoftelommene med glidelås har vi applaudert tidligere. Her kan du trygt oppbevare både miniverktøy og nøkler uten å være redd for at noe faller ut.

Rumpetaska ble primært brukt til å oppbevare nevnte nøkler, miniverktøy, en tynn vind-  eller regnjakke, noen energibarer og en pumpe. Da er det også fullt, så hvis du har ambisjoner om å få med noe mer, bør du se på et større alternativ.

Reserveslange stroppet vi fast til ramma, hadde den blitt plassert i rumpetaska ville det vært lite ekstra plass å gå på.

Vi fikk akkurat plass til en demperpumpe i bredden på denne taska, men det går bare akkurat.

En gelpose eller to får du nok plass til, men utover det er det liten mulighet for å få med seg noe drikke med denne løsningen. Her må du belage deg på å ha en flaske på sykkelen.

Hvem bør kjøpe dette produktet?

Om du bør kjøpe hip pack eller ikke, kommer an på flere ting. Men de fleste som har prøvd, er enige i at slike kan egne seg til korte turer.

Hvis du allerede har en del ekstrautstyr som verktøy, pumpe og slange montert på sykkelen, vil du ha plass til å få med deg litt ekstra utstyr med denne.

Endurosyklister som skal sykle konkurranse og helst vil slippe sekk, vil kanskje også se på dette alternativet.

Alternative produkter 

Hvis du absolutt ikke vil ha hoftebelte, rumpetaske eller hip pack som det kalles, er selvfølgelig den gode gamle drikkesekken noe vi kan anbefale.

Det finnes mange titalls forskjellige hip packs på markedet, både fra store og anerkjente produsenter som Bontrager, RaceFace, Dakine og flere. I tillegg har du en bråte forskjellige små garasje- og småskalaprodusenter som Swift, Oveja Negra, og flere.

Fra før har vi også testet en rumpetaske fra Evoc beregnet for å ha med kamera på sykkeltur.

Konklusjon

Evoc Hip Pouch 1 er en minimalistisk men smart rumpetaske som gjør at du både komfortabelt og sikkert får med deg litt ekstra utstyr. Har du drikkeflaske på sykkelen kan du lett få med deg det du trenger uten tyngden av en ryggsekk.

Dette er et produkt som kanskje ikke er for alle, men til gjengjeld er nyttig for dem som er på utkikk etter noe slikt.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Kompakt oppbevaring

Komfortabel

Sitter godt

MINUS

Begrenset plass til pumper over en viss størrelse

Test av Evoc Race Belt hip pack

Når sekundene teller i enduroritt, gjelder det å ha rask tilgang til nødvendig utstyr. Vi har testet Evoc Race Belt. Men kan det også fungere for andre stisyklister som skal på sykkeltur?

test evoc race belt
SMART OPPBEVARING: Vil du ha med deg litt utstyr på tur, men unngå sekk? Da kan dette beltet kanskje være noe for deg. Scroll ned for å lese testen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Evoc Race Belt

Pris: 499 kroner

Vekt: 184 gram (veid av oss)

Produsent: www.evocsports.com

Importør: www.vpg.no

skala
7/10

Hip pack, eller hoftebelter kommer i mange varianter. Evoc Race Belt er den mest minimalistiske vi har testet. Som navnet hinter til, er dette mer et belte enn en veske.

Beltet holdes på plass av en bred borrelås i front, med en strikk over for å holde det hele på plass. Side- og ryggpanelet er dekket med et perforert materiale som skal gi bærekomfort og ventilasjon.

Beltet gir deg flere oppbevaringsmuligheter. På høyre side er det en hoftelomme med glidelås (og nøkkelfeste innvendig), på venstre en tilsvarende stor lomme men med borrelås. På ryggen er det tre nettinglommer av ulik størrelse, med borrelås og strikk til å holde innholdet på plass. I tillegg er det en liten lomme godt egnet for en minipumpe eller CO2-patron med ekstra borrelåsstropp. 

Beltet kommer i fargene black, dark olive og neon blue.

Praktisk bruk

Vi har brukt rumpetaska til korte stisykkelturer, hvor behovet for å ha med mye ekstrautstyr har vært begrenset. På grunn av utformingen, har vi valgt å ha beltet under ytterlaget vårt, det være seg trøye eller jakke.

test evoc race belt
NØKKELLOMME: Glidelåslommen har en hempe på innsiden hvor du kan hekte fast bil- eller husnøkler når du drar på tur. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Minimalistisk

Hoftebelter har sine fordeler og ulemper. En av ulempene, er at selv om man får ryggen fri for vekt uten drikkesekk, så vil hoftebeltet sige ned eller skli opp fra hoftene. Jo mer man pakker av vekt nedi, jo større blir dette problemet.

I så måte er dette hoftebeltet godt å bruke – det er så lite og sitter så stramt at det ikke beveger seg mye.

test evoc race belt
LOMMER: Beltet har flere lommer i forskjellig størrelse til å oppbevare miniverktøy, energibarer, eller annet tilbehør. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Ulempen er selvfølgelig hva man får plass til. Til korte turer brukte vi dette til å oppbevare ekstra slange, bilnøkler, og noen energibarer, og en liten pumpe. Vi har både pakket det med lite innhold, og stappet det smekkfullt med tilbehør for å teste hvor bra det sitter.

Det største minuset, som muligens vil være en dealbreaker for mange, er oppbevaring av telefon. Lommene på baksiden er ikke dype nok til å oppbevare for eksempel en iPhone X. Vi klarte akkurat å få nevnte telefon ned i glidelåslommen på siden uten beskyttelsesdeksel på. Da stod telefonen i spenn i lomma siden den bøyer seg rundt hofta, og dette opplevdes ikke som en optimal løsning. Vær obs på at om du har en større telefon enn dette, kan du støte på problemer.

Tilgangen til lommene er god, og de er lette å betjene både stillestående og i fart. Og på flere stiturer har vi glemt at hoftebeltet er på.

Borrelåsen er såre enkel i betjening. Hvordan den vil oppføre seg over tid når den blir slitt har vi ikke grunnlag for å si noe om, men den ekstra strikken vil hjelpe borrelåsen å holde seg på plass.

test evoc race belt
BORRELÅS: Beltet stropper du fast rundt livet med en borrelås, som du i tillegg kan dra en strikk utenpå. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Løser det alle problemer?

Nei. Du vil ganske fort komme i situasjoner hvor du skulle ønske at du hadde bare litt mer plass til en ekstra jakke eller noe annet tilbehør. Men det løser ganske mange problemer, og spesielt hvis du allerede har tilbehør som verktøy og slange stroppet fast på sykkelen.

Men i det øyeblikket du bare skal ha med litt ekstra, merker du fort begrensningene.

For endurosyklister som skal være med i ritt og ikke vil ha sekk, kan dette produktet være glimrende. Vi oppfordrer deg likevel til å ta en vurdering på hvor mye tilbehør du skal ha med, og om du får plass til alt.

test evoc race belt
KOMFORT: Innsiden av beltet har puter for komfort, og midtpartiet er stivet litt av for å holde på fasongen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe dette produktet?

Endurosyklister som skal sykle konkurranser og må ha med det nødvendige utstyret for å gjøre reparasjoner i felten, samt stisyklister som skal på korte turer.

test evoc race belt
STORT NOK? Sidelommen med glidelås får såvidt plass til en iPhone X, men da uten deksel/beskytter. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Jungelen av rumpetasker eller hip packs til sykling er enorm. Men nærliggende alternativer å se på, er enten Hip Pouch 1 fra samme produsent, som kanskje vil være enda litt mer praktisk til turbruk. Du kan også få plass til mye om du kjøper en sykkelbukse med oppbevaringslommer som for eksempel Specialized SWAT, Rapha sin Trail Cargo Shorts, eller 7Mesh MK3 Cargo bib.

test evoc race belt
PUMPEPLASS: I dette hylsteret med borrelås får du plass til en minipumpe av liten formfaktor, eller en CO2-patron. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Evoc Race Belt er et ikke et produkt med et voldsomt bredt bruksområde, og vil ikke være like allsidig som en drikkesekk eller drikkevest som har mer oppbevaringsplass. Med et så begrenset bruksområde, vegrer vi oss litt for å rope «løp og kjøp». Om du skal ha med deg alt ekstrautstyr uten å lagre noe på sykkelen, vil du fort møte begrensninger.

Men; vi har likevel funnet stor glede av dette hoftebeltet til korte turer, i kombinasjon med oppbevaring av verktøy på sykkelen. Og dermed har det blitt hyppig brukt på flere turer. Endurosyklistene vil få med seg det aller nødvendigste til uforutsette mekaniske uhell. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Minimalistisk og praktisk

Sitter godt, sklir lite

MINUS

Et belte med plastspenne kunne vært påspandert

Ikke åpenbart god plass til mobiltelefon

Test av Osprey Seral 7 Hip Pack

Hvis du vil droppe sekken på neste sykkeltur, men fortsatt må ha med deg drikke og utstyr, kan Osprey Seral 7 være et av de bedre alternativene blant hip packs og hoftebelter.

test osprey drikkebelte
ROMSLIG: Osprey Seral 7 har plass til det meste du trenger for å sykle et par timer. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.
Osprey Seral 7

Pris: 1000 kroner

Vekt: 565 gram (veid av oss) 

Produsent: ospreyeurope.com

skala
7/10

Osprey er kjent for de fleste som en produsent av sekker og drikkesekker, men de lager også flere hoftebelter. Alle kan brukes til sykling, men Seral 7 er modellen som er spisset mest mot denne aktiviteten.     

Hoftebelter eller hip packs om du vil, kommer i mange størrelser og fasonger. Seral 7 har som navnet avslører cirka 7 liter volum, og er blant de større vi har testet. Det betyr også at her er det ganske mye oppbevaringsplass, og det har Osprey løst ved å ha følgende rominndeling: 

  • 1 lomme på hver side av hoftebeltet

  • 1 stort hovedrom til drikkeblære, med skillevegg

  • 1 stort rom ytterst med en integrert nettinglomme og en lomme med glidelås, og nøkkelholder.

I tillegg har beltet to kompresjonsstropper på hver side, for å stramme inn. Selve beltet lukkes med en klassisk plastspenne, og strammes på hver side. Seral 7 har også en drikkeblære på 1,5 liter, som er utformet bredt for å fordele vekten utover sidene. Slangen kommer ut av hovedrommet, og dras over mot motsatt hofte, hvor det festes med en magnetklips. Baksiden har refleksdetaljer, og mulighet for å klipse på en diodelykt.  

Praktisk bruk 

Vi har testet drikkebeltet fra Osprey gjennom sensommeren og høsten 2022, på både lengre og kortere stiturer. 

I motsetning til andre hoftebelter vi har prøvd hvor det er begrenset plass og man må velge utstyr med omhu, har Seral 7 ganske god plass til det vi trenger. Her får du uten problem stappet nedi en slange, vindjakke, pumpe og litt mat hvis du har behov for det. Hvis du i tillegg har drikken din i en drikkeflaske på sykkelen, får du ytterligere bedre plass i hoftebeltet. 

Drikkesystemet er av sedvanlig Osprey-kvalitet. Lukkemekanismen på blæren ved fylling av vann er solid, og endestykket på slangen har en praktisk låsemekanisme slik at du ikke søler vann. Osprey har, i liket med en del andre, valgt å bruke en magnet til å feste slangen når man drar den over til motsatt hofte. Dette er det både fordeler og ulemper med. 

Slange til besvær

Det er lett å plassere slangen, og nesten slippe den før den treffer magneten, slik at du bruker minst mulig tid på å fikle med den. Samtidig opplevde vi flere ganger at slangen løsnet når det ble mye bevegelse på kroppen i det mest teknisk krevende terrenget på sykkelen. Dette skjedde ikke ofte, men det er definitivt et irritasjonsmoment når det skjer. 

Er du i tvil, er det bare å stappe slangen på innsiden av beltet for å være helt sikker. 

Utover slangen og magnetfestet, er drikkebeltet enkelt i bruk. Lommene på hoftebeltet er ekstremt praktiske. Vi bruker disse til å oppbevare miniverktøy, slik at det kan løftes fram raskt når det er behov for å skru litt ute på stien. 7 liter er ganske stort volum til hoftebelte å være, og her får vi plass til det aller meste vi trenger for en vanlig stitur en ettermiddag. Hvis stisturen har lange transportetapper på grus kan du stroppe fast knebeskytterne i kompresjonsstroppene på hver side av hoftebeltet. Det er faktisk mulig å pakke med seg så mye at hoftebeltet blir litt tungt, og lettere sklir ned. 

Her hjelper heldigvis en god strammemekanisme, som vi måtte benytte oss flittig av når beltet var lastet tungt.  Om noe skulle vært gjort bedre, hadde det ikke vært dumt med en form for friksjonsbelegg på baksiden, slik at beltet ikke sklir ned i like stor grad.   

Hvem bør kjøpe dette?

Stisyklister som helst vil slippe drikkesekk, men som likevel har behov for å ha med seg litt mat, drikke og utstyr på tur. Det er også lett å tenke seg at Seral 7 fint kan brukes til andre aktiviteter enn sykling, som fottur, løping og langrenn. 

Alternative produkter 

Osprey Seral 7 er blant de større drikkebeltene, vi har også testet hip packs og hoftebelter som: 

Konklusjon

Osprey Seral 7 er en solid og praktisk hip pack. Bortsett fra at magnetklipsen ikke alltid fungerer 100 prosent, er kvalitetsfølelsen er god, og løsningene er praktiske, til en overkommelig pris. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Fornuftig rominnndeling

Solid kvalitet

Gode ekspansjonsmuligheter

Bra drikkeblære

MINUS

Magnetholderen løsner av og til 

Test av Poc Lamina Hip Pack

Den er liten og kompakt, og den har integrert beskyttelse hvis du havner i lyngen. Vi har testet Lamina hip pack til stisykling fra POC.

test av poc hip pack
MINIMALISTISK: Lamina hip pack har plass til det mest essensielle. Foto: Gunhild Aaslie Soldal.
Poc Lamina Hip Pack

Faktaboks/teknisk informasjon: 

Pris: 799 kroner 

Vekt: 292 gram

Produsent: pocsports.com

skala
6/10

I jungelen av produkter som er hip packs eller hoftebelter, har også svenske POC laget sin egen, nemlig Lamina hip pack. 

Det er en liten (to liter pakkvolum) variant, med VPD-beskyttelse i panelene mot kroppen, det samme materialet som POC bruker i kne- og albuebeskytterne sine. 

Til å være så liten har Lamina fått tildelt imponerende mange rom og lommer. Det er en glidelåslomme på hver side av hoftebeltet. Bak er det hele tre rom; 

  • Et stort hovedrom med glidelås

  • Et større rom med glidelås, med flere lommer, kompresjonsstropp og en nøkkelring

  • Et lite ytterrom med glidelås   

Lamina hip pack kommer i tre farger; sort, grønn og brun.

Praktisk bruk 

Vi har testet hip packen fra POC sommeren 2022 på stisykkelturer. 

Kompakt variant

Kvaliteten på Lamina Hip Pack er det lite å si noe på. Både materialvalg, plastspenner og glidelåser har holdt seg godt gjennom hele testperioden. 

Bærekomforten er også god. Siden beltet er ganske smalt og kompakt og har solide strammemekanismer, opplever vi at det ikke siger like mye ned som andre hip packs kan gjøre. VPD-beskyttelsen gjør også at det oppleves litt stivere mot kroppen, uten at det er negativt. 

Når det kommer til hvor praktisk den er, så kommer det litt an på hvilke krav du stiller. Med pakkvolum på bare to liter er det begrenset hvor mye du får plass til av ekstrautstyr. Det handler også om hvordan fordelingen av volumet er. Hovedrommet er akkurat for smalt for å få plass til de fleste minipumpene vi har prøvd med. Det er heller ikke enormt god plass til en ekstra slange. Hip packen har heller ikke noen løsning for oppbevaring av drikke.

Sidelommene er også ganske trange. Flere av multiverktøyene vi testet hoftebeltet med fikk ikke plass i sidelommen hvor det ville vært praktisk å oppbevare dem. De endte dermed opp i hovedrommet, og blir dermed en anelse mer utilgjengelig når det er behov for kjappe justeringer ute på stien. 

Men hva ER det plass til da, spør du deg kanskje nå? 

Dette er definitivt en hip pack for syklisten som vil pakke minimalistisk, og som kanskje allerede har montert en del ekstrautstyr på sykkelen, som slange og pumpe. Du får fint plass til miniverktøy, en tynn vindjakke, en CO2-patron eller to, og noen energibarer.   

Hvem bør kjøpe denne?

Syklister som har behov for å ha med seg litt ekstra utstyr, men som ikke vil ha alt for mange gram slengende rundt hoftene. Kjøper du denne har du nok allerede montert en flaskeholder og pumpe på sykkelen, og trenger bare litt plass til verktøy og en jakke.

Alternative produkter 

Hip packs kommer i flere varianter, dette er av den mer minimalistiske typen. Vi har tidligere testet to andre fra Evoc som er i samme kategori; Race Belt og Hip Pouch. Har du lyst på en hip pack med litt skikkelig volum, kan Osprey sin Seral 7 være en aktuell variant.   

Konklusjon

POC Lamina Hip Pack er en snerten liten oppbevaringsløsning du kan bruke for å få med deg litt utstyr på tur, men har noe begrenset plass. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

God beskyttelse

Smart rom-inndeling

MINUS

Litt trange sidelommer

Ingen løsning for drikke 

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.