Når sekundene teller i enduroritt, gjelder det å ha rask tilgang til nødvendig utstyr. Vi har testet Evoc Race Belt. Men kan det også fungere for andre stisyklister som skal på sykkeltur?
SMART OPPBEVARING: Vil du ha med deg litt utstyr på tur, men unngå sekk? Da kan dette beltet kanskje være noe for deg. Scroll ned for å lese testen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Hip pack, eller hoftebelter kommer i mange varianter. Evoc Race Belt er den mest minimalistiske vi har testet. Som navnet hinter til, er dette mer et belte enn en veske.
Beltet holdes på plass av en bred borrelås i front, med en strikk over for å holde det hele på plass. Side- og ryggpanelet er dekket med et perforert materiale som skal gi bærekomfort og ventilasjon.
Beltet gir deg flere oppbevaringsmuligheter. På høyre side er det en hoftelomme med glidelås (og nøkkelfeste innvendig), på venstre en tilsvarende stor lomme men med borrelås. På ryggen er det tre nettinglommer av ulik størrelse, med borrelås og strikk til å holde innholdet på plass. I tillegg er det en liten lomme godt egnet for en minipumpe eller CO2-patron med ekstra borrelåsstropp.
Beltet kommer i fargene black, dark olive og neon blue.
Praktisk bruk
Vi har brukt rumpetaska til korte stisykkelturer, hvor behovet for å ha med mye ekstrautstyr har vært begrenset. På grunn av utformingen, har vi valgt å ha beltet under ytterlaget vårt, det være seg trøye eller jakke.
Minimalistisk
Hoftebelter har sine fordeler og ulemper. En av ulempene, er at selv om man får ryggen fri for vekt uten drikkesekk, så vil hoftebeltet sige ned eller skli opp fra hoftene. Jo mer man pakker av vekt nedi, jo større blir dette problemet.
I så måte er dette hoftebeltet godt å bruke – det er så lite og sitter så stramt at det ikke beveger seg mye.
Ulempen er selvfølgelig hva man får plass til. Til korte turer brukte vi dette til å oppbevare ekstra slange, bilnøkler, og noen energibarer, og en liten pumpe. Vi har både pakket det med lite innhold, og stappet det smekkfullt med tilbehør for å teste hvor bra det sitter.
Det største minuset, som muligens vil være en dealbreaker for mange, er oppbevaring av telefon. Lommene på baksiden er ikke dype nok til å oppbevare for eksempel en iPhone X. Vi klarte akkurat å få nevnte telefon ned i glidelåslommen på siden uten beskyttelsesdeksel på. Da stod telefonen i spenn i lomma siden den bøyer seg rundt hofta, og dette opplevdes ikke som en optimal løsning. Vær obs på at om du har en større telefon enn dette, kan du støte på problemer.
Tilgangen til lommene er god, og de er lette å betjene både stillestående og i fart. Og på flere stiturer har vi glemt at hoftebeltet er på.
Borrelåsen er såre enkel i betjening. Hvordan den vil oppføre seg over tid når den blir slitt har vi ikke grunnlag for å si noe om, men den ekstra strikken vil hjelpe borrelåsen å holde seg på plass.
Løser det alle problemer?
Nei. Du vil ganske fort komme i situasjoner hvor du skulle ønske at du hadde bare litt mer plass til en ekstra jakke eller noe annet tilbehør. Men det løser ganske mange problemer, og spesielt hvis du allerede har tilbehør som verktøy og slange stroppet fast på sykkelen.
Men i det øyeblikket du bare skal ha med litt ekstra, merker du fort begrensningene.
For endurosyklister som skal være med i ritt og ikke vil ha sekk, kan dette produktet være glimrende. Vi oppfordrer deg likevel til å ta en vurdering på hvor mye tilbehør du skal ha med, og om du får plass til alt.
Hvem bør kjøpe dette produktet?
Endurosyklister som skal sykle konkurranser og må ha med det nødvendige utstyret for å gjøre reparasjoner i felten, samt stisyklister som skal på korte turer.
Alternative produkter
Jungelen av rumpetasker eller hip packs til sykling er enorm. Men nærliggende alternativer å se på, er enten Hip Pouch 1 fra samme produsent, som kanskje vil være enda litt mer praktisk til turbruk. Du kan også få plass til mye om du kjøper en sykkelbukse med oppbevaringslommer som for eksempel Specialized SWAT, Rapha sin Trail Cargo Shorts, eller 7Mesh MK3 Cargo bib.
Konklusjon
Evoc Race Belt er et ikke et produkt med et voldsomt bredt bruksområde, og vil ikke være like allsidig som en drikkesekk eller drikkevest som har mer oppbevaringsplass. Med et så begrenset bruksområde, vegrer vi oss litt for å rope «løp og kjøp». Om du skal ha med deg alt ekstrautstyr uten å lagre noe på sykkelen, vil du fort møte begrensninger.
Men; vi har likevel funnet stor glede av dette hoftebeltet til korte turer, i kombinasjon med oppbevaring av verktøy på sykkelen. Og dermed har det blitt hyppig brukt på flere turer. Endurosyklistene vil få med seg det aller nødvendigste til uforutsette mekaniske uhell.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.