Klare favoritter: QuadLock og SP Connect
På toppen troner SP Connect og QuadLock. Dette er de dyreste mobilholderne i testen, men også de desidert mest gjennomførte og solide. De er derfor også de eneste to mobilholderne vi kan anbefale.
En mobilholder som overrasket oss var Biltema sin. Denne er befriende enkel, men langt fra raffinert.
Resten av mobilholderne i testen skuffet. De forskjellige variantene fra Clas Ohlson og Teknikmagasinet er lite imponerende, og av laber byggekvalitet. Når en ser hvor enkelt og solid SP Connect og QuadLock har løst dette, er det nesten imponerende å se hvor dårlig alternativene er. Det er ikke ofte vi fraråder å kjøpe produkter, men her drar vi fram noen skikkelige bunnkarakterer i vurderingene.
Du kan også velge å bruke en sykkelcomputer, enten i form av en GPS eller klokke. Men hva er fordelene og ulempene ved å bruke mobilen, og en slik mobilholder?
Fordeler
Stor skjerm
Bruker du en mobiltelefon, vil du i de aller fleste tilfeller få en større skjerm på styret enn hva en GPS gir deg. Skjermen på den populære Garmin 1030 er for eksempel 3,5 tommer, mens skjermen på en iPhone Xs er rett i underkant av seks tommer.
Du sparer (kanskje) penger
Mange velger å sykle med en sykkelcomputer eller GPS, det finnes mange gode grunner til det. Men en god sykkelcomputer koster fra cirka et par tusen kroner og oppover. Om du bruker mobiltelefonen din og investerer maks en tusenlapp i en mobilholder, er problemet løst.
Du får tilgang til favorittappene
Selv om funksjonaliteten på moderne sykkelcomputere har blitt bedre, og du kan integrere dem med smart-telefonen din, vil det uansett ikke bli helt det samme som å faktisk ha telefonen på styret.
Du slipper å ha den i lomma
Kanskje den mest åpenbare fordelen, er at du slipper å fikle i bukselomme eller drikkesekk etter telefonen hvis du har behov for å ta den fram.
Ulemper
Utsatt for slag/regn/støt
Uansett hvor velkonstruert mobilholdern er, vil du få en stor skjerm på styret som er utsatt både for regn, søle, og slag/støt ved et fall. Noen mobilholdere kommer med en oppbevaringspose som beskytter mot vann, men du bør uansett utstyre telefonen din med beskyttelsesdeksel- og glass som et minimum. Vi ville ikke stolt på at mobilholderne vi har testet er vanntett.
Bygger mye på styret
Smarttelefoner har bare blitt større med årene. Det gir bedre og større skjermer, men i dette tilfellet betyr det også at telefonen vil bygge mye på styret. Spesielt hvis selve mobilholderen også bygger mye. Å ha store gjenstander som stikker ut fra styret er sjelden ønskelig, det være seg sykkellykt, sykkelcomputer eller mobilholder. Her er det forskjeller på de ulike vi har testet.
Batteritid
Alle som har hatt en smarttelefon i noen år og hatt den med ut i kulda, vet at batteritiden i beste fall kan være upålitelig. Her kan en sykkelcomputer eller GPS være et langt tryggere alternativ.
Hvordan har vi testet mobilholder til sykkel
Vi har testet de ulike festene på en terrengsykkel og en grussykkel, til variert bruk. Vi har sykler flere turer, både korte og lange. Vi har syklet på grove stier i marka, for å teste hvor godt mobilholderne sitter fast.
Dette forventer vi av en mobilholder:
Når vi har testet de ulike mobilholderne, har vi vurdert følgende:
Sitter mobilholderen fast?
Mobilholderne monteres som regel på styre eller styrefremspring. Kobles holderen til styret på en bra måte? Sitter den fast når den først er montert? En mobilholder som er universal, vil kanskje ikke fungere like bra som de som er laget spesifikt for enkelte mobiler.
Rister telefonen?
OK, så selve mobilholderen sitter fast på sykkelen, men sitter telefonen godt fast i mobilholderen, eller rister den så mye at du ikke klarer å se på skjermen?
Hvordan er løsningen i bruk?
Må du fikle mye for å montere mobilholderen, og sette telefonen på plass, eller går det lett og enkelt?
Konstruksjon
Stikker den unødvendig mye ut fra styret?
Dette resulterer i følgende kriterier:
Montering
Brukervennlighet
Valuta
Totalvurdering