Sykkelcomputer - best i test 2022

De beste sykkelcomputerne til stisykling og terrengsykling

En GPS-klokke eller sykkelcomputer til terrengsykkel kan være gull verdt for å få en god opplevelse av sykling i ukjente områder. Her finner du sykkelcomputer test og test av sykkel GPS.

sykkelcomputer best i test
SYKKELCOMPUTERE: Her kan du lese tester og tips om sykkelcomputer, gps og pulsklokker. Foto: Øyvind Aas.

Her kan du lese tester av sykkelcomputere og GPS-klokker som er et godt verktøy å ha - både for å planlegge tur men også for å lese kart slik at du følger den planlagte ruten.

En sykkelcomputer kan gjøre det enklere å oppdage nye områder da du kan sitte hjemme å planlegge ruten på datamaskinen din, og så la GPS-en ta deg dit du skal.

Her er de nyeste testene våre av sykkelcomputere:

Til sykkelturer langs grusveier og på stier kan man i hovedsak dele inn i tre forskjellige typer sykkelcomputere:

Sykkelcomputer/GPS

Sykkelcomputere kommer i flere varianter og størrelser. Og størrelsen henger som regel sammen med funksjonene; jo større fysisk formfaktor, jo flere funksjoner.

Der mange landeveissyklister foretrekker store varianter med store skjermer, vil mange terrengsyklister sette pris på de litt mindre variantene, som ikke stikker like mye ut fra styret, og som kun gir den mest nødvendige informasjonen.

Stisykling innebærer ett og annet fall, og da er det ikke en fordel å ha en svær og dyr elektronisk dings som stikker langt ut fra styret.

Pulsklokke

Pulsklokker kommer i mange varianter - fra helt enkle versjoner som kun måler puls og har noen få funksjoner, til kraftige multisport-klokker med GPS og uttallige funksjoner.

Vær oppmerksom på at hvis du vil logge turene dine, må du ha en pulsklokke med GPS. Dette får man nå langt ned i prissjiktet rundt 1000 kroner.

Mange mennesker med en aktiv livsstil velger i dag å ha en pulsklokke som eneste klokke. Fordelen med dette er at du som regel alltid har klokken på deg, og ikke glemmer av å sette sykkelcomputeren på styret eller putte mobilen i lomma. Da er det litt mindre sjans for at du går glipp av en sykkeltur i loggen.

Mobiltelefon

Mange velger også i dag å bruke smart-telefonen sin som sykkelcomputer. Her kan man bruke flere forskjellige applikasjoner, men en av de mest utbredte er Strava.

En fordel med å bruke smarttelefonen er at man ofte slipper mellomleddet ved opplasting - her lastes turen din bare rett opp på nett, du trenger ikke å forholde deg til WiFi- eller Bluetooth-kobling mellom sykkelcomputeren og telefonen.

Hvis du vil ha informasjonen tilgjengelig på styret, finnes det flere typer mobilholdere til sykling. Men vær klar over at telefonen da vil være veldig utsatt hvis du er uheldig og krasjer på din neste terrengsykkeltur.

Test av Garmin Edge 530 sykkelcomputer og GPS

Garmin går for å være den markedsledende produsenten innen sykkelcomputere. Vi har testet Edge 530 som er fullspekket av nyttige funksjoner for terrengsyklisten.

test av garmin edge 530 sykkelcomputer
OPPSETT: Du kan sette opp sykkelcomputeren fra Garmin til å vise forskjellige skjermbilder. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
TS_anbefaler
Garmin Edge 530

Størrelse: 82 x 50 x 20 mm (2,6 tommer)

Pris: 3449 kr

Vekt: 76 gram

Farge: sort 

Tilkoblingsmuligheter: Wi-Fi, Bluetooth, ANT+

Sensorer: GPS/GLONASS/Galileo, barometrisk høydemåler

Batteri: Oppladbar (mikro-USB) litiumion med 20 timers levetid

Nettside: www.garmin.no

skala
9/10

Garmin 530 har en skjermstørrelse på 2,6 tommer og vekten er på 76 gram. Selve enheten er 82 mm lang og 50 mm bred. Prismessig ligger computeren per mai 2022 på veiledende 3349 kr for kun enheten.

Computeren har ingen berøringsskjerm, men betjenes ved hjelp av syv knapper, tre på venstre side, to på høyre side og to i bunn. Batterilevetiden er oppgitt til å være rundt 20 timer, mens den vil registrere opptil 200 timer med treningsdata.

Derfor er denne lettvekteren som skapt for terrenget

Edge 530 er aktuell for terrengsykling fordi den er lett, tar liten plass på styret, har god kartfunksjon med navigering av forhåndslagde ruter, samt at den samkjører med både Trailforks-appen og Strava Live segmenter. På maratonritt kan også Climbpro-funksjonen være fin i de lengste klatringene. Om du ønsker kan du også få vite hvor mange meter du har hoppet i løpet av treningsøkten(!).

Funksjoner

I denne testen har vi testet mange av computerens funksjoner, og de vi vil trekke frem som nyttige er:

 • Kompatibel med elektroniske gir og Garmins egne lykter

 • Climbpro-funksjon i motbakkene

 • Sykkelalarm

 • Smartvarsler fra mobiltelefonen

 • Livetracking så de hjemme kan følge med hvor du befinner deg

 • Opplasting av trening til Garmin Connect

 • Strava Live segmenter

 • Forhåndslagde sykkelruter inn på kartet

 • Trailforks-tilkobling

Praktisk bruk

Vi har testet Garmin Edge 530 over en lang periode på vinteren og våren 2022, både på stisykkel og grussykkel.

test av garmin edge 530
KOMPAKT: Garmin Edge 530 tar ikke mye plass på styret. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Oppsett

Sykkelcomputeren er meget enkel å sette opp. Ved førstegangs oppstart må du legge inn alder, vekt osv. Sykkelcomputeren kan enten monteres ved hjelp av brakett med strikker eller et fastmontert feste. Dette må kjøpes ved siden av.

Videre må du opprette en bruker på Garmins egen side for å få tilgang til Garmin Connect hvor du kan laste opp treningsøkter, analysere data og lage sykkelruter. Inne i Garmin Connect kan du også blant annet stille inn de grunnleggende brukerinnstillingene. Garmin Connect finnes også som en app til smarttelefon og er nyttig å ha da sykkelcomputeren kan kobles til denne for å laste opp treningsøktene. Kartet som følger med på Edge 530 er bra og er du opptatt av stisykling finnes det metoder for å legge inn mere detaljerte stikart. Både nettsiden Garmin Connect og appen med samme navn er preget av ryddighet og er enkelt å sette seg inn i.

test av garmin gps sykkelcomputer terrengsykling
PROFILER: Hvis du driver med forskjellige typer sykling, kan du sette opp ulike profiler på Garmin Edge 530. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

På hjemskjermen på enheten kan du velge aktivitetsprofil. Her er valgene enten road (landevei), indoor (innendørssykling) eller mtb (terreng). Hver aktivitetsprofil gjør det mulig å tilpasse rekkefølgen og hvilken informasjon du ønsker på de opptil seks forskjellige skjermbildene du kan bla mellom på treningsøkten. 

Når du er ute og sykler

Garmin Edge 530 er enkel i bruk underveis i treningsøktene og du kan lett bla deg mellom de ulike forhåndsinnstilte skjermbildene for å få opp den informasjonen du til enhver tid ønsker å se på skjermen. Bekreft/OK-knappen fungerer under øktene som en menyknapp der du for eksempel kan finne en lagret løype, endre innstillinger eller endre på datafeltene. Er du inne på kartsiden kan du bruke samme knapp til å zoome inn eller ut på kartet. Her synes vi det kan bli i overkant mange knappetrykk, noe som muligens kunne vært løst på en bedre måte for å holde fokuset på veien eller stien og ikke på skjermen. 

test av garmin edge 530 sykkelcomputer gps
NAVIGASJON: Garmin Edge 530 har en god kartløsning for navigasjon. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Enheten kan også synkroniseres med Strava Live segment som gjør at du kan teste deg mot andre på segmenter du har favorittmerket inne på Strava. Denne funksjonen gir deg da live timing på hvordan du ligger an på segmentet. Her kan du velge om du skal sammenlignes med den som har rekorden (KOM`en) eller din personlige rekord (PR).

Skjerm

Skjermen er på 2,6 tommer med farger. Om du ønsker kan du ha på bakgrunnsbelysning, noe som gjør datafeltene eller navigering noe mer leselig. Om du ønsker kan du velge automatisk lysstyrke. Skjermen har ikke touch, så alt betjenes via de fem knappene på enheten. Sammenligner vi med andre produkter fra Garmin ser vi at Edge 530 har noe større skjerm enn både Edge 130 Plus (1,8 tommer) og lik skjermstørrelse som Edge 830. Ønsker du enda større skjerm må du opp på Edge 1030 Plus (3,5 tommer). Når enheten er slått på vil du komme til startmenyen der du ser en rekke symboler øverst på skjermen med for eksempel batterinivå, Bluetooth, satellittdekning, trådløst nettverk, tilkoblet tilbehør og sensorer, temperatur samt klokkeslett. 

test av garmin edge 530 sykkelcomputer
RUTER: Du kan legge inn ruter på sykkelcomputeren før du drar ut på tur, og følge disse. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Knapper

På venstre side av enheten finner du tre knapper. Den øverste er av/på-knappen. De to andre er for å bla opp og ned. På høyre side finnes to knapper, en for godkjenne/OK og den andre for å gå tilbake. Vi synes kanskje opp og ned knappen kunne hatt noe mer avstand, da det er lett å trykke feil med hansker på. I bunn av enheten finner du start-knappen for å starte treningsøktene, runde-knapp for å markere runder underveis i treningsøkten og et deksel til micro-USB kabel for lading.

Navigering mens du sykler

Enheten er rask til å starte opp og til å finne satelitter fra vi trykker på on-knappen.Inkludert på enheten er Garmins Cycle map. Kartet fungerer bra på landeveisturer. Enheten kan også kobles opp mot din brukerkonto på Trailforks som gjør at du kan se ferdiglagde ruter og stier direkte på skjermen. For å zoome inn eller ut på kartet kreves hele fem knappetrykk fra kartet du ser på skjermen. Dette er ikke optimalt når man sykler på sti som krever full oppmerksomhet.

test av garmin edge 530 sykkelcomputer
PRESIST: Kartet er godt i bruk, men vi kunne ønsket oss litt bedre funskjonalitet for zooming. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Dette fører da til at du må stoppe opp for å navigere. Det finnes en autozoom-funksjon på enheten, men denne synes ikke vi fungerte spesielt bra på stier. Ønsker du et mer terrengsykkelvennlig kart på enheten kan du kjøpe et topografisk kart for området man skal sykle eller laste inn et gratiskart fra nettet. Dette settes enkelt opp via en datamaskin.

Opplasting av data

Hvis du avslutter treningsøkten og er tilkoblet smarttelefon med appen Garmin Connect kjørende, laster enheten automatisk opp treningsøkten på Garmin Connect. Har du valgt at Connect skal samarbeide med for eksempel Strava, så viderekobles dette også automatisk. Vi opplevde noen få ganger at dette ikke fungerte og måtte derfor gjøre dette manuelt via appen til Garmin.  

Nyttige funksjoner

Av andre funksjoner vi fikk testet kan vi nevne at Edge 530 har en innebyd sykkelalarm som kan være nyttig hvis du må sette fra deg sykkelen. Sykkelcomputeren kan også sammenkobles med elektronisk girsystem, slik at du ser på skjermen hvilket gir du sykler på. Når du er ute og sykler kan du også velge om du vil motta smartvarslinger fra telefonen. Da vil for eksempel tekstmeldinger dukke opp på skjermen mens du sykler. 

Noen opplever kanskje også nytten av at familiemedlemmer skal kunne følge deg på turen. Da kan man aktivere Livetracking-funksjonen som gjør det mulig å følge din posisjon underveis i treningsøkten.

test av garmin edge 530 sykkecomputer
APP: Slik ser blant annet Garmin Connect-appen ut på smarttelefon.Foto: Lars Frederic Nordbakken.

På Garmin Connect eller Strava kan du forhåndsdesigne dine egne ruter. Disse kan enkelt overføres til enheten, slik at du kan følge dette sporet på kartet under en treningsøkt. Her vil du også kunne stille inn for om enheten skal veilede deg underveis i form av piler og varsler ved for eksempel kryss eller skarpe svinger.

Garmin Edge 530 har også en smart Climb-pro funksjon som fungerer på forhåndsinnlagte ruter, slik at du ser hvor lang bakken er og hva som venter med tanke på stigningsprosent. Dette kan gjøre det enklere for brukeren å fordele kreftene. 

test av garmin edge 530 sykkelcomputer gps
SYNKRONISERING: Etter endt tur laster du opp økten din til Garmin Connect - denne kan kobles direkte mot Strava. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Hvem bør kjøpe denne computeren?

Garmin Edge 530 er sykkelcomputeren for deg som ønsker alt av nyttige treningsfunksjoner på skjermen mens du sykler. Er du opptatt av vekt og at den ikke skal ta for stor plass på styret, er dette en no-brainer for deg.

Alternative produkter

For utenom nevnte Edge 830 (veil.pris 4449 kr) med samme størrelse på skjerm, men med berøringsskjerm, kan et alternativ til Edge 530 være Wahoo Elemnt Bolt V2 (veil.pris 2994 kr) eller Lezyne Mega C GPS (veil.pris 2400 kr). Både Wahoo og Lezyne sin modell har heller ikke berøringsskjerm. Om du går opp i størrelse, har vi testet Hammerhead Karoo 2, som vi liker veldig godt.

Konklusjon

Garmin Edge 530 er en av de beste sykkelcomputerne man finner på markedet. Den har ikke berøringsskjermen til Edge 830 eller smarttelefon-funksjonene til Edge 1030 Plus, men den er spekket med alt du trenger av nyttige funksjoner, bare til en mye lavere penere pris.

Løp og kjøp.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Liten og lett

God og stor fargeskjerm

Masse treningsspesifikk informasjon

Mange nyttige funksjoner

Bra brukergrensesnitt

MINUS

Klønete å zoome inn og ut på kart

Litt ustabil på direkte opplastning av treningsøkter

Test av Hammerhead Karoo 2 sykkelcomputer

Det er mange gode grunner til å velge Hammerhead Karoo 2 sykkelcomputer fremfor en fra de mer kjente merkene. Skjermen er stor og lyssterk og funksjonene utallige.

Test av Hammerhead Karoo 2
STADIG OPPDATERT: Hammerhead Karoo 2 får stadig nye funksjoner når den oppdateres. Kart-funksjonen er allerede best i klassen. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_anbefaler
Hammerhead Karoo 2
 • Pris: 3999 kroner

 • Vekt: 131 gram pluss feste på 36 gram

 • Størrelse: Bredde: 60,8 mm, dybde: 100,6 mm, Høyde: 19,3 mm

 • Lagring: 32 GB

 • Batteritid: 7-14 timer avhengig av bruk, lysstyrke, tilkoblede sensorer osv. 

 • Skjermoppløsning: 480x800 pxl

 • Racingdepot.no

skala
8/10

Hammerhead var da testen av denne sykkelcomputeren begynte et oppstartmerke med høye ambisjoner. I løpet av testperioden har produsenten blitt kjøpt opp av utstyrsgiganten SRAM og fremtiden og utviklingen er sikret. Det gir ekstra trygghet ved kjøp av en, til nå, ganske ukjent merkevare. 

Hammerhead Karoo 2 er en ganske stor sykkelcomputer. Den fungerer som en smart-telefon og benytter seg av Android-teknologi i bakgrunnen. 

Test av Hammerhead Karoo 2
UTALLIGE MULIGHETER: Du bør beregne å bruke litt tid på å stille inn Hammerhead-computeren best mulig før du setter i gang. Alle foto: Kristoffer H. Kippernes

Den har en stor skjerm med matt overflate og fire gummierte knapper langs sidene. Til forskjell fra de fleste andre sykkelcomputere på markedet kan du installere et Sim-kort i Hammerhead Karoo 2 for å sikre at computeren oppdaterer seg og er på nett overalt der det er mobildekning. Vi har testet den uten Sim-kort. Det påvirker funksjonen i veldig liten grad. Hammerhead Karoo 2 har en ekstrem mengde funksjoner og alternativer.

Vi har brukt den som treningscomputere både på landeveissykkel og terrengsykkel og har brukt den med diverse sensorer som puls og watt. Vi har også testet den som navigasjonshjelp og har vurdert så mange funksjoner som mulig. Karoo 2 oppdateres med nye funksjoner etter hvert som Hammerhead gjør dem tilgjengelig.  

Test av Hammerhead Karoo 2
GARMIN-KONKURRENT: Karoo 2 er en del større enn Edge 830. Den kan festes i Garmin-fester vha en ekstra adapter. Hammerheads eget styrefeste er stort og klumpete.

Før vi tar computeren i bruk ber den oss laste ned relevante off-line kart. Her kan du velge hele land, eller deler av de største landene. Du får god oversikt over hvor mye du har plass til. Dette gjøres over computerens egen wi-fi-tilkobling. Du kan også koble den opp til nettet via telefonen, uten bruk av noen app på telefonen. Slik at du kan laste opp og ned filer, uten å være på et wi-fi-nettverk. 

Hammerhead-computeren har ingen tilhørende app. Den føles omtrent som en telefon i seg selv, så behovet for app er ikke så stort. Hammerhead har en web-basert dashbord-løsning som gir oversikt over lagrede ruter og turer hvilke andre tjenester du har koblet computeren sammen med. Dashbordet er en vanlig nettside med innlogging. 

Test av Hammerhead Karoo 2
VISER VEI: Hammerhead Karoo 2 gjør det lett å følge både ruter og segmenter. Du kan lage dine egne profiler eller bruke en av de forhåndslagrede.

Dessverre kan du ikke tilpasse computerens profiler, vinduer og oppsett i dashbordet. Dette må gjøres på computeren. Det er ganske enkelt å endre profiler og bytte ut vinduer og tall-felt, men det kunne vært enda enklere hvis man også kunne gjøre det fra mobil eller laptop. Du kan også tegne ruter på dashbordet, men vi opplever at andre tilkoblede løsninger som Strava og Suunto sin ruteplanlegger er bedre. Det er veldig enkelt å laste opp turer fra Strava, rett fra computeren, eller via dashbordet. 

Spesielt er det krevende å gi profiler navn inne på computeren. Du får opp et fullstendig QWERTY-keyboard så du kan trykke inn bokstaver som du ville gjort normalt, ikke ved å scrolle opp og ned på enkeltbokstaver. Men bokstavene her er fryktelig små og vanskelig å treffe, i hvert fall med hansker. 

Fra begynnelsen ligger det flere profiler inne på computeren. Du kan velge å bruke disse som de er, tilpasse dem, eller lage dine egne profiler. Du kan ha et ubegrenset antall profiler og hver profil kan ha et ubegrenset antall sider med informasjon. På hver side kan du ha opptil 10 felter med informasjon. Du kan velge mellom tall-informasjon, kart eller kurver, eller en kombinasjon av alle. F.eks kan du ha et kart på øvre del av skjermen og en høydekurve på nedre del. Er du på en forhåndsdefinert rute vil du se hvor på kurven du befinner deg. 

Du kan også få opp puls eller watt-grafer for økta så langt. 

Selv med ti tallfelter på en side er det store og lett leselige tall. Velger du å ha et kartvindu kan du velge mellom 10 forskjellige side-oppsett, hvert med forskjellige muligheter for tall, kurver og grafer i tillegg til kartet. Egne oppsett er også laget for egne graf-sider, hvis du ønsker det. 

Med en del trykking kan du lage akkurat de profilene og visningene du ønsker deg. Om du velger å lage profiler til forskjellige sykler, til forskjellige disipliner, forskjellige turer eller treningsøkter er opp til deg. Velger du å bruke en Workout-profil der du følger en forhåndsprogrammert treningsøkt er mulighetene en del mer begrenset. Her er informasjonen du får opp i vinduene forhåndsdefinert av økta du har lastet ned. 

Vi savner muligheten til å bytte ut datafelter i fart - På Garmin 830 gjøres dette enkelt ved å holde et datafelt inne og så velge en annen måling fra menyen. 

Nok om tilpassing og oppstartprosedyrer - Hvordan er Hammerhead Karoo 2 i bruk på sykkelen?

Veldig god er det enkle svaret. Da computeren både har knapper og touch-skjerm er det enkelt å veksle mellom visninger og vinduer. Du kan sveipe på skjermen eller trykke på en av de store knappene. Også tilgang på menyen er enkel, enten ved å sveipe ned på skjermen eller trykke inn begge de store sideknappene samtidig. Skjermen fungerer ganske bra med hansker og har en egen funksjon for å hindre at den blir påvirket av regn og svettedråper. Andre touch-skjermer kan ofte være veldig krevende å bruke i regn. Dråper aktiverer skjermen og trykker på knapper, samtidig som vann på skjermen gjør det krevende å treffe med fingertuppene. 

 Med maks lys på er den veldig lyssterk, såpass at den forstyrrer en del på styret. Bakgrunnslyset justeres enkelt ned i menyen og du kan velge at den dimmer opp og ned når du trykker på noe. 

Rutefunksjonen er veldig god. Det er enkelt å følge pila på kartet og du kan til og med koble opp computeren med ørepropper for å få instruksjoner og varslingslyder rett i øra. 

Du kan bruke kartet til å vise frem lagrede ruter og segmenter i nærheten og trykke på et segment for at computeren skal vise deg veien dit. 

En unik funksjon som Hammerhead Karoo 2 fikk underveis i testingen er at den gir deg informasjon om en kommende klatring, uten at du følger en innlagt rute. Den ser hvor du er i terrenget og gir deg kurve og graf for neste klatring. Følger du en innlagt rute vil den også gi deg oversikt over hvor mange bakker som gjenstår på ruta og merke av på kartet når de starter. Du kan også velge at Strava-segmenter dukker opp på samme måte. 

Vi opplevde det som litt forstyrrende når klatre-guiden og et live-segment fra Strava dukket opp på samme tid. Den automatisk genererte klatre-guiden følger ikke nødvendigvis et segment. Både segment og klatre-guide legger seg oppå informasjonen du følger forøvrig. Vi opplevde noen ganger at vi havna i menyen når vi ønsket å sveipe bort segment-visningen for å få opp kartet eller tallet under. Løsningen ligger i hvor på skjermen du sveiper - fra toppen gir deg meny, fra midt på skjermen fjerner overliggende informasjon.

Pop-up-vinduene som havner oppå informasjonen forhindrer også enkel bruk av mellomtidsknappen, enten du ønsker å trykke på skjermen eller den fysiske knappen nederst på venstre side. For å gjøre dette måtte vi sveipe ned de øvre lagene med info på skjermen. 

Å følge et Strava-segment oppleves som veldig moro på Hammerhead-computeren. Du får en varsling før et segment og en oversikt over tidene til tre andre syklister. 

 Du får vite KOM-tiden og hvem som har den, tiden til en du følger som er hakket raskere enn persen din og tiden til en du følger som har hakket dårligere pers enn deg. Dette fordrer så klart at du har syklet segmentet før. Hammerhead kaller de tre KOM, Carrot og Wolf. Egne ikoner dukker opp på skjermen og underveis i segmentet får du vite hvor mange sekunder du ligger foran eller bak de forskjellige. Vi opplever den som enklere å følge med på enn f.eks Garmins Edge 530 og 830 når det kommer til dette. At du kan sveipe opp og ned segment-informasjonen uten å forlate ditt foretrukne data-vindu gjør at du slipper å trykke deg frem og tilbake på to skjermer for å både følge med på segment-fremgang og tall på andre skjermer. 

Skjermen på computeren er større enn på Garmins Edge 830 - den mest nærliggende konkurrenten, men noe mindre enn på Edge 1030. At Hammerhead Karoo 2 har knapper som gjøre de fleste av touch-skjermens funksjoner oppleves som en stor fordel sammenlignet med Edge 830. 

Vi opplever det som veldig enkelt å følge innlagte ruter, enten disse går i terrenget eller langs veien. Vi får tydelige varsel om hva som kommer lengre frem på turen og ser enkelt på kartet hvor vi skal. Størrelsen på skjermen gjør den enda mer egnet til navigering i terrenget enn Edge 830. 

Hammerheads eget styrefeste er stort og klumpete. Det plassere også computeren ganske langt fremfor styret, noe som ikke er gunstig i terrenget, da det lett kan brekke i et fall. En adapter som lar deg bruke alle Garmin-fester følger med. Dette gjør da at du kan finne mange fine fester, både terrengvennlige og landeveisvennlige til Hammerhead-computeren også. 

Vi opplevde at vi selv med rute-funksjonen gående og skjermen på middels lysstyrke kunne forvente opp mot 8-10 timer batteritid på computeren. En egen batterispare-funksjon kan skrus på ved akutt behov. Å koble fra mobil og andre sensorer, samt dimme ned til minimum på bakgrunnslyset øker tiden ytterligere. Computeren lades raskt og enkelt med en tilhørende USB-C-kabel. 

Informasjonen på Hammerhead-computeren presenteres ryddig og tydelig. Skjermen er god og oppkoblingen med Strava og andre tredjepartsløsninger er forbilledlig enkel. Du kan parre den med et stort antall blåtann og Ant+-sensorer på en gang, samtidig som koblingen med tredjeparts-tjenester som Strava, Suunto, trainingpeaks osv er veldig kvikk og sømløs. 

Computeren kobler seg raskt opp mot sensorer, det være seg pulsbelter fra Garmin eller Polar, wattmålere fra Quarq og gir-veksler med blåtann som SRAM AXS og Campagnolo Super Record EPS. 

Sammenlignet med Garmin-computere er det eneste vi savner de bakenforliggende algoritmene som gjør det mulig for Garmin-computeren og vurdere din form og ditt nivå. Har du syklet et tilnærmet 20 minutters langt drag på maks innsats vil en Garmin-computer gi deg et anslag om din FTP, f.eks. Slike beregninger får du ikke med Hammerhead. Det går an å argumentere for at Garmins beregninger uansett er upresise, men mange har glede av disse og de beslektede anbefalingene for restitusjon osv. 

For terrengsyklister har konkurrerende Garmin-computere som Edge 530, Edge 830 og Edge 1030 beregninger for terrengsykkelspesifikke parametre, som hopplengde, flyt i terrenget og anslått vanskelighetsgrad. Hammerhead har ingen slike beregning - igjen kan man stille spørsmål om hvor nøyaktige Garmins beregninger er, men de er morsomme å se på etter en tur. 

En annen ulempe med Hammerhead-computeren i forhold til Garmins enheter er at Garmins enheter jobber sammen, f.eks hvis du både har Garmin-klokke og Garmin-computer. Da vil du med Garmin linke informasjonen fra disse sammen for bedre beregning av form og restitusjon. Med Hammerhead Karoo 2 hopper du at et evt Garmin-nettverk av aktivitetsmålere. 

Hammerhead Karoo 2 er en skikkelig god sykkelcomputer med alle funksjoner du kan ha bruk for underveis på en sykkeltur, enten du sykler i terrenget eller på veien. Skjermen og presentasjonen av informasjon og kart er bedre enn på Garmins computere. Tilpassingsmulighetene er tilnærmet uendelige og bruken av computeren er intuitiv og enkel. Er du ikke fanget i Garmins nettverk eller avhengig av Garmins formberegningsalgoritmer kan vi trygt anbefale Hammerhead Karoo 2 som et supert alternativ til Garmins topp-computere. Isolert sett vil vi si at den er bedre på det aller meste underveis på tur. 

VURDERING
Brukervennlighet:
Navigasjon og kartfunksjoner:
Treningsfunksjoner:
Skjerm:
Valuta for pengene:
Totalinntrykk
PLUSS

Stor lys- og fargesterk touchskjerm

Enkelt å tilpasse profiler og visninger

Bruker både Blåtann og Ant+

Passer i Garmin-fester

Lang batteritid

Masse lagringsplass

Suveren kartfunksjon

Knapper gjør det samme som touch-skjermen ved behov

MINUS

Høy vekt 

Stort og klumpete styrefeste

Løs gummiplugg for ladeport

Litt treg oppstart

Mangler trenings- og formberegningsfunksjoner 

Høy pris - uten pulsbelte

Test av Lezyne Super Pro GPS sykkelcomputer

De fleste forbinder nok amerikanske Lezyne med solide sykkelpumper, men de produserer også ulike sykkelcomputere. Vi har testet modellen Super Pro GPS, en sykkelcomputer og GPS for terrengsykkel og landeveissykkel.

sykkelcomputer lezyne test
NYKOMMER? Lezyne har faktisk laget sykkelcomputere i noen år. Vi har teste Lezyne Super Pro GPS til terrengsykling.Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Lezyne Super Pro GPS

Størrelse: 70 mm x 48 mm x 26 mm (2 tommer skjerm)

Pris: 1880 kr

Vekt: 68 gram (inkludert styrefeste)

Farge: sort med hvite detaljer

Nettside: www.lezyne.com

skala
6/10

Kjekt å vite:

 • Liten og lett

 • Kompatibel med wattkrank, elektroniske gir, rulle og Lezynes egne sykkellykter

 • Noen begrensninger for brukere med høye krav

Lettvekter

Super Pro GPS har en skjermstørrelse på 2 tommer og vekten er på 61 gram. Selve enheten er 70 mm lang og 48 mm bred. Festebraketten som medfølger veier 7 gram.

Prismessig ligger computeren per april 2022 på 1880 kr. Computeren har ingen berøringsskjerm, men betjenes ved hjelp av fire knapper, to på hver side. Lezyne har designet Super Pro GPS slik at den kan monteres i enten stående format, noe som er mest vanlig for de fleste andre computere, eller vendt 90 grader til landskapsformat.

Dette gir deg ekstra allsidighet i hvordan du monterer computeren og det liggende formatet gjør at kan vise flere datafelter eller samme felter som ved stående format, men da i litt større skrift. Batterilevetiden er oppgitt til å være rundt 28 timer, mens den vil registrere opptil 400 timer med treningsdata, så det skal være rikelig med kapasitet til å holde deg i gang så lenge du vil.

Funksjoner

I denne testen har vi testet mange av computerens funksjoner, og de vi vil trekke frem som nyttige er:

 • ANT+ og Bluetooth Smart tilkobling

 • Muligheter for tilkobling av wattkrank, pulsmåler, elektriske gir, rulle eller Lezynes egne lykter

 • Sving for sving navigering

 • Smart notifikasjoner på skjermen mens du sykler

 • GPS/Glonass-posisjonering

 • Strava Live Segmenter (der man får fram et startsignal, tid på segment, tid i forhold til mål og gjenværende distanse på segmentet)

 • Sporing i sanntid slik at utvalgte kontakter kan se hvor du er på 

I esken vår fulgte det med styrefeste med to forskjellige gummistrikker og en micro-USB ladekabel. Hvis du ikke har pulsbelte fra før, må du kjøpe dette utenom.

Praktisk bruk

Vi har testet Lezyne Super Pro GPS i noen uker våren 2022, både på grussykkel og stisykkel.

sykkelcomputer test
OPPSETT: Kobler du opp GPS´en fra Lezyne med telefonen din får du økt funksjonalitet. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Oppsett

Lezyne har sitt eget monteringssystem. Den er litt mer robust enn Garmins, siden du må trykke ned og vrir enheten en kvart gang for å feste den, slik at det er mindre sannsynlig at computeren faller av. Braketten sitter også litt høyere på sykkelen enn Garmins versjon, selv om den er festet med et lignende system ved hjelp av to gummibånd.

Kombinasjonen av høyere brakett og en litt tykk sykkelcomputer betyr at Super Pro GPS sitter ganske høyt på styret eller stemmet og ser litt tykk ut. Det ser litt bedre ut med en brakett som plasserer enheten framfor styret. Dette er noe man kan kjøpe separat eller som en del av Lezynes Loaded-pakke, som også inkluderer en pulsmåler og pedalfrekvenssensor.

Sykkelcomputeren er enkel å sette opp. Ved førstegangs oppstart må man legge inn alder, vekt osv. Videre må man opprette en bruker på Lezynes egen side, kalt «GPS root». Deretter kan man gjøre de fleste innstillinger ved å koble enheten til smarttelefon og bruke Lezynes egen app «GPS Ally v2». Inne i appen kan man blant annet stille inn hvor mange datafelter man vil ha per side og hva slags info man ønsker på de ulike sidene. Innstillinger som for eksempel tilkobling til Strava, Komoot, Live-tracking og generelle innstillinger gjøres på appen. Kartutsnittet du ønsker til enheten må også gjøres i appen. Mange av de nevnte innstillingene over kan også gjøres direkte på enheten, men vi opplever det er enklere å gjøre i appen.

sykkelcomputer test lezyne
I PAKKEN: Vårt testeksemplar kom utstyrt slik - med styrefeste, gummistrikker og ladekabel. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Appen inneholder også alle bruksanvisninger og videoforklaringer du måtte trenge for å installere de ulike tilleggsfunksjonene.

Når du er ute og sykler

Som nevnt kan du velge stående eller liggende format ved kun noen trykk på enheten. Dette gjør deg fleksibel i forhold til hvor mye informasjon du til enhver tid vil ha på skjermen. Jo flere datafelter man velger på de ulike sidene, desto mindre blir tallene. I tillegg til flere konfigurerbare dataskjermbilder med mulighet til å angi datafeltene som vises på hver av dem, gir Lezyne Super Pro GPS deg veikart. Du kan laste ned et kart for frakoblet navigasjon hvis du ikke vil ta telefonen med deg.

sykkelcomputer test gps lezyne
HORISONTALT: Du kan sette opp denne sykkelcomputeren i landskapsvisning hvis du ønsker. Praktisk, mener vi. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Skjerm

Skjermen er på 2 tommer og uten farger. Om man ønsker kan man ha på bakgrunnsbelysning, noe som gjør datafeltene eller navigering noe mer leselig. Skjermen har ikke touch, så alt betjenes via knappene. Sammenligner vi med en av de mest populære GPS-ene på markedet så har den mindre skjerm enn Garmins Edge 530 (2,6 tommer), men noe større enn Garmin Edge 130 Plus (1,8 tommer), Polar M460 (1,92 tommer) og Sigma Rox 11.1 (1,77 tommer).

sykkelcomputer gps test
KLIKK OG VRI: For å feste denne GPS´en holder det ikke bare å vri slik noen er vant med - man må trykke ned samtidig. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Knapper

Knappene er plassert på siden av computeren med to knapper på hver side. Knappene føles litt stive og de er innfelt på undersiden av enheten, noe som gjør dem litt vanskelige å trykke på mens du sykler. Funksjonen til de ulike knappene endres avhengig av hvor du er i menyene også, så det er ganske enkelt å trykke feil, til tross for at instruksjonene på skjermen forteller deg hva hver enkelt er konfigurert til å gjøre. Vi opplevde også at festebraketten gav litt etter ved trykking på knappene, slik at posisjonen endret seg på styret. Dette vil trolig være bedre med et fastmontert styrefeste.

Navigering mens du sykler

Lezyne Super Pro GPS låses raskt på posisjonen din når du starter den opp ved hjelp av både GPS- og Glonass-satellittsystemer. Det er et akselerometer og et barometer innebygd for å finjustere posisjons-, bevegelses- og høydedata. I forkant av turen kan du også legge inn en rute og følge denne. Da vil man ha muligheter for det Lezyne kaller «sving-for-sving-varsel», slik at du til enhver tid holder deg på rett spor, likt det vi har prøvd på Sigma sin Rox sykkelcomputer.  

Vi savner farge på skjermen på navigasjonssiden for enda bedre kontraster. Kartet kan også være noe tungvint å bruke, spesielt på sti. Kartet er veldig lite detaljert sammenlignet med kart fra Garmin. Sånn sett vil nok computeren passe bedre for sykling på vei eller grus. Vi opplevde det også vanskelig å zoome og se på kartet mens man sykler.

sykkelcomputer gps test
SKJERMSTØRRELSE: Her er GPS`en fra Lezyne sammenlignet med en Garmin Edge 530. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Opplasting av data

På slutten av en tur bruker Lezyne Super Pro GPS smarttelefontilkoblingen til å synkronisere statistikken din. Du kan enten se dataene dine i Ally-appen eller via Lezynes GPS Root-nettsted.

Sistnevnte er mindre godt utviklet enn tilsvarende Garmin Connect, men du kan også koble Lezyne-kontoen din til Strava, TrainingPeaks og Today's Plan for automatisk å laste opp turdata og gi deg mer detaljert analyse.

sykkelcomputer test gps lezyne
APP-APP: For å koble sykkelcomputeren til telefonen, bruker du Lezyne sin GPS Ally-app. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Hvem bør kjøpe denne computeren?

Dette er nok først og fremst en computer for ivrige syklister som trenger de mest grunnleggende dataene når man er ute og sykler. Er man ikke så opptatt av de beste navigasjonssidene og design, kan Super Pro være noe for deg.

Alternative produkter

Ser vi på størrelsen, vekt og til dels funksjoner kan Lezyne Super Pro GPS sammenlignes med Sigma Rox 11.1 Evo (har ikke kartfunksjon), Polar M460 og Garmin Edge 130. Ønsker man noe større skjerm kan for eksempel Garmin 530 være et godt alternativ.

Konklusjon

Totalt sett er Lezyne Super Pro GPS en sykkelcomputer med mye funksjonalitet, som lar deg gjøre stort sett alt du vil og se og registrere turstatistikken din og analysere resultatene etterpå. Derfor vil den tilfredstille behovet til dem som bare vil ha en helt enkel sykkelcomputer og GPS. Den er robust og veldig konkurransedyktig priset.

Men i 2022 hvor syklister stiller høye krav til brukergrensesnitt og brukervennlighet, synes vi støtteappen, design og brukergrensesnittet faller litt gjennom sammenlignet med konkurrentene. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Bra batterilevetid

Enkel installasjon

Enkel å synkronisere med sensorer og smarttelefoner

MINUS

Ikke fargeskjerm

Knappene er harde og dårlig plassert

Kartfunksjonen fungerer dårlig

Ikke norsk språkvalg

Føles litt gammeldags

Test av Sigma Rox 11.1 Evo Sensor set sykkelcomputer og GPS

Sigma Rox 11.1 Evo er en liten, lett og minimalistisk sykkelcomputer og GPS, med flere praktiske funksjoner. Vi har testet den til både terrengsykling og sykkelturer. 

test av sigma gps sykkelcomputer
LITEN PÅ STYRET: Sigma Rox 11.1 er en kompakt sykkelcomputer med GPS. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Sigma Rox 11.1 Evo 

Pris: 2899 kroner

Vekt: 54,7 gram, 87,2 gram med styrefeste

Mål: 61 x 46 x 21mm

Nett: https://rox.sigmasport.com/     

skala
7/10

De aller fleste aktive syklister bruker en sykkelcomputer eller GPS for å logge turene sine, forenkle treningsarbeidet. Sigma Rox 11.1 Evo er en computer som kan gjøre det meste - men ikke alt. 

Vi har testet den - les hvorfor den kanskje er noe for deg.    

Dette må du vite: 

 • Den er liten og lett

 • Den har en overraskende smart funksjon på skjermen

 • Den er kompatibel både med elsykler og elektroniske gir

 • Den har noen begrensninger for brukere med høye krav

Liten og lett computer  

I jungelen av sykkelcomputere og GPS´er kan man sortere i to hovedkategorier; de med små skjermer og de med store skjermer. Rox 11.1 Evo sorterer under førstnevnte. Den har en liten skjerm, og ingen dedikert kartfunksjon, selv om den kan brukes til noe navigering. 

test av sigma sykkelcomputer gps
FREMSKUTT: Du kan enten montere Sigma-computeren med styrefeste foran styrefremspringet, eller oppå styre/styrefremspring. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Skjermen er på 1,77 tommer, og har en oppløsning på 128x60 pixler, og vekten er oppgitt til 55 gram. For referansens skyld vil vi si at denne plasserer seg i samme kategori som Edge 130 fra Garmin. Prismessig ligger disse omtrent på samme nivå - per februar 2022 har 130 en veilpris på 3149 kroner for en såkalt «terrengsykkelpakke», mens Rox Evo 11.1 ligger på 2899 kroner. 

test sigma sykkelcomputer gps
MINIMALISTISK: Sigma-computeren er blant de aller minste. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Funksjoner 

Det er viktig å understreke at vi i vår test ikke har testet absolutt alle funksjoner ved denne computeren, men mange av dem. Har du behov for en full oppramsing kan vi anbefales produsentens nettsider, men dette er noen av de viktigste og mest relevante funksjonene: 

 • Mulighet for integrasjon mot elsykler og elektroniske gir

 • ANT+/BLE-tilkobling

 • Mulighet for brukerdefinerte skjermbilder

 • Krasj-alarm

 • GPS/GLONASS/GALILEO-posisjonering

 • Smart-notifications

Vi har testet Rox 11.1 i en såkalt bundle–versjon, som her kalles “Sensor set”. Dette følger med i esken: 

 • Styrefeste(m/adapter for 31,8mm og 22mm styrer

 • Ekstra styrefeste(m/strikk)

 • Kadenssensor

 • Pulsbelte

 • Ladekabel

test av sigma sykkelcomputer gps
PAKKE: Du kan enten kjøpe sykkelcomputeren som et enkeltstående produkt, eller som en pakke med pulsbelte, sensorer og styrefester som vi har testet her. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har montert og syklet med Sigma-computeren i flere uker på vårparten 2022. Primært på stisykkelen, men også på grussykkel.

Oppsett

Innfestingen er en klikk-og-vri-løsning, lik det vi ser på Garmin. Denne fremstår solid. 

Det grunnleggende oppsettet av Rox 11.1 Evo er ganske enkelt. Ved første oppstart er det ikke mange skjermbilder du behøver å trykke deg gjennom - kun grunnleggende oppsett med alder, vekt, etc. 

test sigma sykkelcomputer gps
OPPSETT: Sigma-computeren setter du opp på noen minutter, og den kan pares med smarttelefonen din for økt funksjonalitet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Du kan ha opptil seks ulike sider med data, og herunder seks ulike datafelter som maks. Vær klar over at hvis du makser ut dette vil skriften bli ganske liten. Oppsettet av disse sidene må du bruke smarttelefonen for å sette opp. Det er lekende lett, men vi skulle ønske det også var mulig å gjøre med knappene på selve enheten. 

test sigma sykkelcomputer gps
OPPSETT: Du kan styre hvordan layouten på GPS´en skal være via Sigma RIDE-appen på smarttelefonen din.

I appen setter du også opp de ulike treningsprofilene dine - du kan ha opptil 20 av dem. Her legger du også inn ulike puls- og wattsoner. 

Ute på sykkeltur

Med det tilhørende styrefestet får du plassert GPS´en pent midt foran styrefremspringet. Størrelsen gjør at den på ingen måte er prangende i synsfeltet. Men med en så liten skjerm merker vi fort at man må prioritere hvilken informasjon man vil ha synlig, spesielt på terrengsykkel. 

Når det rister og slår fra underlaget, kan flere av datafeltene bli ganske små. Vi fant det fornuftig å for eksempel bare ha to datafelter, og med bakgrunnsfarge. Til landevei- og grussykling vil dette være en litt mindre relevant problemstilling. 

test sigma sykkelcomputer gps
FARGEKODER: Muligheten til å endre bakgrunnsfarger på ulike datafelt er noe vi setter pris på. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Menysystemet og navigeringen i dette fremstår logisk og enkel i bruk for oss. Etter kort tid med tilvenning fant vi lett fram i de ulike menynivåene. 

Skjerm

Sammenligner vi med en av de mest populære GPS´ene på markedet, Garmin Edge 530, er skjermstørrelsen 2,6 tommer, mot Sigma på 1,77 tommer. Skjermen er ikke stor, men du kan kompensere for litt redusert lesbarhet ved å velge færre datafelter slik at symbolene blir større. 

Vi liker veldig godt funksjonen hvor du kan fargesette bakgrunnen til de ulike datafeltene. Når du henger med haka i et intervalldrag, er det påfallende hvor hjelpsomt det er å assosiere en farge til den informasjonen du ønsker, eksempelvis om du befinner deg i riktig pulssone. Dette blir spesielt viktig når skjermen er så liten som den er. 

Hvor mye, og hvor avansert informasjon du vil ha oppe på displayet er selvfølgelig opp til deg. 

Knapper

De fire knappene du bruker mest, er ganske store. Vi kunne ønsket oss en enda mer definert terskel for trykk på tastene. Spesielt med litt tykkere vinterhansker er det ikke bare enkelt å trykke hardt nok, eller kjenne om du treffer knappen i det hele tatt. 

Navigasjon på tur

Sigma-computeren har ikke kartfunksjon. Kanskje like greit - siden skjermen er så liten. Det nærmeste du kommer, er en navigeringsfunksjon, hvor du kan laste inn et spor enten via Sigma Ride-appen eller Komoot-appen, og GPS´en gir deg retningsanvisning på skjermen, dog ikke noe kart å navigere etter.

Vi testet på tre turer å sykle etter et forhåndsdefinert spor vi la inn på GPS´en før start. Det fungerer overraskende greit å navigere etter i ukjent terreng i skog, selv om et bedre kart ville gjort det enda et hakk enklere. 

test av sigma sykkelcomputer gps
MED KOMOOT: Du kan navigere på flere måter med denne GPS´en. Du kan enten laste inn en rute via Komoot-appen (bildet), eller laste inn et GPS-spor via Sigma RIDE-appen og følge det. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Du kan riktignok ta opp telefonen og sjekke på Sigma Ride-appen hvor du er, men dette føles veldig lite sømløst.  

El-integrering

Elektronikken har for lengst funnet veien inn i sykler, både med elsykler og tilbehør. Med Rox Evo 11.1 kan du sette opp ett eller flere av skjermbildene til å vise informasjon om motoren eller girene dine. Eksempler på dette er blant annet batterikapsitet eller assistansenivå for motoren, eller hvilken girutveksling du har, og hvilket gir du har sykkelen i. 

Du kan lese mer om hvilke elsykkel-systemer Sigma-computeren vil være kompatibel med her, men vi noterer oss at blant annet Bosch ikke står på listen over kompatible motorer. 

Oppkobling

Noen vil jo si at en sykkeløkt ikke er mye verdt hvis man ikke har delt den, og du kan dele økter fra Rox 11.1 Evo på Strava og Komoot. Vi testet ikke om dette også gjelder TrainingPeaks. 

test sigma sykkelcomputer gps
TURDATA: Sigma RIDE-appen gir deg mulighet til å se på data fra turen din, og laste opp til f.eks Strava, Komoot eller TrainingPeaks.

Flere av grunnfunksjonene for aktivitetsmåling ligger i selve komputeren gjennom GPS, men i vårt kit fulgte det også med kadenssensor, og med ANT+ bør du lett kunne sette opp din wattmåler, eller koble den mot rulle.    

Hvem bør kjøpe denne sykkelcomputeren?

Så kommer det store spørsmålet - er den Rox Evo 11.1 så liten at den er overflødig? Neida. Ivrige syklister som primært trenger grunnleggende nøkkelinformasjon på skjermen, men som ikke har behov for flest mulig- og mest mulig avanserte funksjoner vil finne god nytte i denne computeren. 

test sigma sykkelcomputer gps
DATAFELT: Når du bytter mellom de ulike datafeltene, får du først en tekstbeskrivelse over hva feltene viser, før skjermbildet bytter.

Alternative produkter 

Sykkelcomputere og GPS´er i samme størrelse og kategori som Sigma Rox 11.1 Evo, vil for eksempel være Garmin Edge 130. Hvis du vil gå litt opp i størrelse er det Garmin 530 som blir mest aktuell.  

Konklusjon

Vi har høye forventninger til digitale produkter som vi skal bruke i hverdagen generelt, men også til sykkeltilbehør. Sigma Rox 11.1 Evo er en nett og praktisk sykkelcomputer, med flere praktiske funksjoner. Muligheten til å sette ulike bakgrunnsfarger liker vi spesielt godt. Om det bare er basisfunksjoner du er ute etter i en GPS, vil Rox 11.1 Evo tjene formålet godt.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Både pulsbelte og kadenssensor følger med

To styrefester

Kan legge inn fargekoding på skjerm

Integrasjon mot elsykkel og elektroniske gir

MINUS

Ingen kartvisning

Ikke norsk språkvalg

Avhengig av telefon for oppsett/konfigurering av skjermer

Mangler støtte for Strava-segmenter

Test av Bryton Ryder 450 GPS-computer

Bryton Rider 450 GPS-Computer er en avansert GPS-computer med mange funksjoner og relativt stor skjerm, som tar deg følge innlagte spor.

test bryton gps sykkel
GPS-COMPUTER: Bryton Rider 450 lar deg følge innlagte spor.
Bryton Rider 450

Bryton Rider 450

 • Vekt: 70 gram 

 • Pris: 1990 kroner + 499 kroner for pulsbelte

 • Skjermstørrelse: 2,3”

 • Deler.no

skala
7/10

Bryton Rider 450 er en computer som sikter seg inn på tilsvarende Garmin-computere som Edge 520 og Edge 530. 

Bryton-computeren har en stor, men ganske enkel skjerm i svart-hvitt. Den har heldigvis ikke berøringsfunksjon. 

Hele seks knapper har Bryton gitt plass til på den ganske så lette computeren. 

Computeren kommer levert med strikkfeste, men vi har for det meste brukt den i plast- og metallfester beregnet på Garmin. Festet på Bryton-computeren er likt nok til at den sitter godt i Garmin sitt vri-feste. 

VRI-FESTE: Akkurat som på Garmins computere vrir du Bryton-computeren 90 grader i holderen for å feste den.
VRI-FESTE: Akkurat som på Garmins computere vrir du Bryton-computeren 90 grader i holderen for å feste den.

Med kart installert

Bryton Rider 450 kommer levert ferdig med installert OSM-kart. Dette viser dessverre bare veier og noen grusveier og har liten nytte i terrenget. Svart-hvitt-kartet er også litt vanskelig å lese og tyde i fart.

Det er vanskelig å vite hvilke streker på skjermen som er større veier og hvilke som er grus eller bare små boligveier. Her er fargekartene på Garmins computere ganske overlegne. 

VEIKART: Det er vanskelig å skille små og store veier fra hverandre på kartet.
VEIKART: Det er vanskelig å skille små og store veier fra hverandre på kartet.

Bryton-computeren kan lett kobles opp med ANT+-sensorer - både watt, fart, kadens og puls lar seg fint pare med computeren. Du kan tilpasse vinduene i egen app, men dessverre ikke endre visning underveis på tur.

Vi opplever ofte at det er vanskelig å planlegge visningsvinduer i sofaen og foretrekker å kunne endre dette i computeren underveis, ved behov. 

Bryton-appen på telefonen er heldigvis veldig enkel i bruk, så du kan raskt endre visning når du stopper for å spise en bolle eller noe, eller etter endt tur når du har ønskene dine friskt i minne. 

ENKEL APP: Med mobilappen kan du stokke om og velge hva du vil vise på computeren.
ENKEL APP: Med mobilappen kan du stokke om og velge hva du vil vise på computeren.

Rider 450 bruker både GPS, Glonass og Galileo for å navigere etter. Fra turstart i kjelleren til GPS-signalene er på plass tar det noen hundre meter. Litt lengre enn med Garmin 520, men kortere enn med Garmin Edge 130 og Polars klokker. 

Det er lett å laste opp ruter til computeren. Men skal du laste over tredjeparts-ruter, som du f.eks har tegnet i Strava må du bruke USB-kabel. Da går du også glipp av muligheten til å følge ruta med svingvarsling.

Tegner du rute i Bryton-appen eller på nettsiden vil du få svingvarsler på computeren. For navigering i utmark er Rider 450 lite anvendelig. Stravas supre popularitetsfunksjon for tegning av løyper får du ikke med Bryton-appen. 

Bryton Ryder 450 har et par ganske unike funksjoner som det er lett å sette pris på. Den ene er at computeren kobler seg opp mot wifi-nett. Dette gjør det raskt å laste opp turer.

Når den kobler seg opp mot wifi-nettet ditt hjemme eller på jobb, eller hvor som helst ellers trenger den ikke å gå via mobilen for å laste opp trådløst. Dette er bra, spesielt siden opplastingen via blåtann og mobilen går litt tregere enn vi ønsker oss. 

En annen nyttig funksjon er de ferdig innlagte testprotokollene i computeren. Her kan du bare sette i gang med en FTP-test og så følge med på ordre fra computeren. 

RAPPORT: Etter turen kan du gå inn å lese av statistikken.
RAPPORT: Etter turen kan du gå inn å lese av statistikken.

Batterikapasiteten er god. Bryton oppgir 32 timer, men dette er uten å følge spor, og med Blåtann avslått. Du får uansett opp mot 20 timer med navigasjon og kobling mot telefonen. Det er mye bedre enn tilsvarende for Garmin 520.

Når du har computeren koblet opp mot telefonen får du også varslinger om meldinger og anrop. Praktisk hvis du er nødt til å være koblet på livet utenom syklingen på tur. 

MENY: Du kommer til menyen kun når computeren er stoppet, ved å trykke på samme knapp som pause og stopp.
MENY: Du kommer til menyen kun når computeren er stoppet, ved å trykke på samme knapp som pause og stopp.

 Under bruk irriterte vi oss litt over knappefunksjonene på computeren. Men dette er mest tilvenning. Vi skulle også ønske at computeren gir oss klarere beskjed om at den lagrer turen. Gjerne med en kort oppsummering med statistikk fra turen vi akkurat har gjennomført.

Når vi stopper en tur får vi spørsmål om vi vil stoppe og svarer ja. Da begynner tid og tur-distanse på null igjen, uten at vi kommer til noe oppsummeringsvindu eller lagringsspørsmål. tillegg bruker computeren lang tid på å laste kartvinduet når du blar mellom visningene på computeren.

Det tar flere sekunder fra kartvinduet åpner til Map Loading-etiketten forsvinner. Det samme skjer hvis du ønsker å zoome inn eller ut på kartet du har oppe. 

Det er også litt lite intuitivt at knappen med logo som en hamburgermeny brukes til å veksle mellom vinduer, mens opp og ned-knappene kun brukes til å zoome inn og ut på kartet, eller til å velge mellom funksjoner i andre menyer utenom syklingen.  

BLA-KNAPP: Den venstre av de to oransje knappene lar deg bla gjennom vinduene under sykling. Knappen til høyre skrur computeren av og på, samt gir bakgrunnslys.
BLA-KNAPP: Den venstre av de to oransje knappene lar deg bla gjennom vinduene under sykling. Knappen til høyre skrur computeren av og på, samt gir bakgrunnslys.

Bryton Rider 450 har alle funksjone du forventer av en avansert GPS-computer. Du kan ha 8 ruter i vinduet på en gang og tilpasse vinduene slik du ønsker. GPS-nøyaktigheten er god og kompatibiliteten med tredjepartstilbehør er bra. 

Du kan hake av i appen, eller på nettet hvilke tredjepartssider du vil dele med. Haker du av for Strava synker computeren raskt med Strava etter endt tur. Du har dessverre ikke noen mulighet til å live-følge Strava-spor med Bryton-computeren. 

Vi kunne ønsket oss litt raskere kartvisning og mer nøyaktig kart, i tillegg savner vi muligheten til å endre vinduer underveis på tur. 

Uansett Bryton Rider 450 er en avansert computer med stor skjerm til en ganske god pris. 

VURDERING
Valuta
Helhetsinntrykk
PLUSS

Stor skjerm

Enkel app

Lav vekt

Passer i Garmin-fester

Egne testprotokoller

God batterikapasitet

Wifi

MINUS

Kartet funker kun langs vei

Kartet skiller ikke mellom veityper

Vag bekreftelse på lagring av tur

Plastikkfølelse

Turn by turn navigasjon fungerer kun med løyper laget i Bryton-appen

Har ikke mulighet for Live-segmenter på Strava.

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement på terrengsykkel.no og få tilgang til artikkelen.