Test av Delorme InReach Explorer

Delorme InReach Explorer er en sykkelcomputer med GPS og nødpeilsender for deg som er på soloturer langt unna nærmeste befolkning.

Sist oppdatert: 29. november 2014 kl 15.47
Delorme InReach Explorer
Delorme InReach Explorer har GPS og nødpeilsender for deg som er på soloturer langt unna nærmeste befolkning.
Lesetid: 5 minutter

Delorme InReach Explorer

Delorme InReach Explorer beskrives lettest som en duppeditt. Dette er et produkt som ikke har nevneverdige liknende produkter der ute.

Det er en satelittelefon, i alle fall for SMSer, en GPS og en nødpeilesender i ett. Så spør du deg selv kanskje om Terrengsykkelredaksjonen har vært for mye sammen med Uteredaksjonen? Vel, om du leser artikkelen om bikepacking i det siste nummeret vårt, finner du en klar relevans til sykling hvor en InReach kan være praktisk.

Vi testet en Delorme InReach Explorer gjennom denne sesongen, og tok den med på en del lange turer i Nord-Norge.

DSC_1724
DSC_1724

Riktignok fikk vi aldri behov for å kalle inn en Sea King eller Røde Kors, men vi fikk en del erfaringer allikevel. Først og fremst med GPS-funksjonen. Ruter kan importeres fra nett eller lages på PCen og synkes over til Exploreren.

Eller du kan lage og redigere waipoints på Exploreren. Førstnevnte er greit nok, men Exploreren lider av å ikke kunne vise kartet med waipoints på skjermen. En app kan lastes ned til smarttelefonen din, og vil vise deg det du ville sett på en vanlig GPS.

Men de færreste smarttelefoner har en imponerende batterilevetid, og mens Exploreren fint har klart seg gjennom ovale helgeturer uten å svinne hen, må vi drasse med oss solpanel for å holde liv i telefonen. Siden hele poenget for oss er å slippe å være avhengige av telefonen på lange turer, er ikke dette noe vi gidder.

Med et papirkart og kompass, som jo alltid skal være med på turer i ytterste utmark uansett, går det greit at vi kun får se waipoints på skjermen på Exploreren. Orientering har som regel gått enkelt og greit all den tid turene våre har bestått av i alle fall 50-60% stier.

Så med mindre du skal ferdes i veldig eksponert terreng, fungerer Exploreren bra til orientering, men ikke i nærheten av like intuitivt som en god GPS.

DSC_1731
DSC_1731

Satelittdekningen

Satelittdekningen går på Iridiumsystemet, gode nyheter for de som ferdes mye i Nord-Norge. Der andre systemer har hatt problemer med dekning, enten at hele Troms og Finnmark har vært utenfor dekningsområdet, eller at man må komme seg opp på en fjelltopp for å få kontakt med en satelitt i sørlig bane, har Exploreren aldri vist problemer med dekning, selv i dype daler i Indre Troms.

Vi har til enhver tid kunne sendt og mottatt SMSer, og sporingsloggen har vært pålitelig, selv på raske signalintervaller på ti minutter.

Sistnevnte er et fint verktøy for de som er igjen hjemme eller skal møte deg. Ved å gå inn på en unik webadresse får man opp punkter som viser hvor du har vært.

Hvor ofte disse punktene skal sendes til satelitt velger du selv, med intervaller fra ti minutter til fire timer. Om noe skulle skje deg, vil en relativt rask intervall hjelpe redningnsmannskaper å lokalisere deg, spesielt om du ikke er i stand til å sende nødsignal selv.

DSC_1736
DSC_1736

Delomre InReach Explorer nødpeilesender

For den siste funksjonen vi trekker frem, er nettopp nødpeilesenderen. Ved å trekke en lås til siden og trykke på SOS-knappen, sendes et nødsignal til Delormes sentral i USA, som igjen vil kontakte Hovedredningssentralen her i Norge.

Vi har ikke prøvd denne, av åpenbare årsaker, men vi ser ingen grunn til å tro at denne skal fungere dårligere enn SMS-funksjonen eller sporingssignalene, som begge er avhengige av satelittdekningen. Du får også bekreftelse på signalstyrken før og etter at du har sendt SMS – eller om du har hatt uflaks – SOS.

LES OGSÅ: Ny apple watch-oppdatering registrerer fall på sykkel

Delorme InReach Explorer oppsummert

I sum er vi godt fornøyd med sykkelcomputeren Explorer. Den er pålitelig i alle sine funksjoner, og med det vil vi gi den en god runde applaus. Men samtidig er den på de fleste av turene våre redundant.

På enkle og korte turer i områder nær befolkningssentre klarer vi oss med smarttelefonen. På fjellturer i fullstendig ukjent terreng er det en komfort å ha en virkelig god GPS.

Og om du ikke er strengere på grammene enn at du kan leve med to duppeditter i lik størrelse, vil en GPS og en nødpeilesender som en Spot gi deg sikkerhet i form av både orientering og nødpeilesignal.

For oss er ikke SMS-funksjonen så viktig at vi vil bytte inn GPSen og Spoten. Men vi kan se mange scenario hvor Exploreren kan være praktisk, og har ingen problem med å anbefale den til deg - om du har tenkt deg godt om på hva behovet ditt er. 

Ikke solgt på at du trenger en nødpeilesender, og mottakelig for skremselspropaganda? Les om Aron Ralston eller se filmen 127 Hours.

Delorme InReach Explorer
Importør: Fleetcom
Pris: 3799,- for enheten, abonnement fra 11.95USD
Vekt: 193g 

+ Kan være et uvurderlig redskap om uhellet inntreffer
+ SMS-telefon, nødpeilesender og GPS i ett - om vi ser grovt på det
+ God batterilevetid
+ Svært god satelittdekning

- Ikke helt intuitiv i bruk
- Viser ikke kart uten smarttelefon koplet til

Publisert 29. november 2014 kl 15.47
Sist oppdatert 29. november 2014 kl 15.47
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen