Test av Sigma Rox 11.1 Evo Sensor set sykkelcomputer og GPS
Sigma Rox 11.1 Evo er en liten, lett og minimalistisk sykkelcomputer og GPS, med flere praktiske funksjoner. Vi har testet den til både terrengsykling og sykkelturer.
De aller fleste aktive syklister bruker en sykkelcomputer eller GPS for å logge turene sine, forenkle treningsarbeidet. Sigma Rox 11.1 Evo er en computer som kan gjøre det meste - men ikke alt.
Vi har testet den - les hvorfor den kanskje er noe for deg.
Dette må du vite:
Den er liten og lett
Den har en overraskende smart funksjon på skjermen
Den er kompatibel både med elsykler og elektroniske gir
Den har noen begrensninger for brukere med høye krav
Liten og lett computer
I jungelen av sykkelcomputere og GPS´er kan man sortere i to hovedkategorier; de med små skjermer og de med store skjermer. Rox 11.1 Evo sorterer under førstnevnte. Den har en liten skjerm, og ingen dedikert kartfunksjon, selv om den kan brukes til noe navigering.
Skjermen er på 1,77 tommer, og har en oppløsning på 128x60 pixler, og vekten er oppgitt til 55 gram. For referansens skyld vil vi si at denne plasserer seg i samme kategori som Edge 130 fra Garmin. Prismessig ligger disse omtrent på samme nivå - per februar 2022 har 130 en veilpris på 3149 kroner for en såkalt «terrengsykkelpakke», mens Rox Evo 11.1 ligger på 2899 kroner.
Funksjoner
Det er viktig å understreke at vi i vår test ikke har testet absolutt alle funksjoner ved denne computeren, men mange av dem. Har du behov for en full oppramsing kan vi anbefales produsentens nettsider, men dette er noen av de viktigste og mest relevante funksjonene:
Mulighet for integrasjon mot elsykler og elektroniske gir
ANT+/BLE-tilkobling
Mulighet for brukerdefinerte skjermbilder
Krasj-alarm
GPS/GLONASS/GALILEO-posisjonering
Smart-notifications
Vi har testet Rox 11.1 i en såkalt bundle–versjon, som her kalles “Sensor set”. Dette følger med i esken:
Styrefeste(m/adapter for 31,8mm og 22mm styrer
Ekstra styrefeste(m/strikk)
Kadenssensor
Pulsbelte
Ladekabel
Praktisk bruk
Vi har montert og syklet med Sigma-computeren i flere uker på vårparten 2022. Primært på stisykkelen, men også på grussykkel.
Oppsett
Innfestingen er en klikk-og-vri-løsning, lik det vi ser på Garmin. Denne fremstår solid.
Det grunnleggende oppsettet av Rox 11.1 Evo er ganske enkelt. Ved første oppstart er det ikke mange skjermbilder du behøver å trykke deg gjennom - kun grunnleggende oppsett med alder, vekt, etc.
Du kan ha opptil seks ulike sider med data, og herunder seks ulike datafelter som maks. Vær klar over at hvis du makser ut dette vil skriften bli ganske liten. Oppsettet av disse sidene må du bruke smarttelefonen for å sette opp. Det er lekende lett, men vi skulle ønske det også var mulig å gjøre med knappene på selve enheten.
I appen setter du også opp de ulike treningsprofilene dine - du kan ha opptil 20 av dem. Her legger du også inn ulike puls- og wattsoner.
Ute på sykkeltur
Med det tilhørende styrefestet får du plassert GPS´en pent midt foran styrefremspringet. Størrelsen gjør at den på ingen måte er prangende i synsfeltet. Men med en så liten skjerm merker vi fort at man må prioritere hvilken informasjon man vil ha synlig, spesielt på terrengsykkel.
Når det rister og slår fra underlaget, kan flere av datafeltene bli ganske små. Vi fant det fornuftig å for eksempel bare ha to datafelter, og med bakgrunnsfarge. Til landevei- og grussykling vil dette være en litt mindre relevant problemstilling.
Menysystemet og navigeringen i dette fremstår logisk og enkel i bruk for oss. Etter kort tid med tilvenning fant vi lett fram i de ulike menynivåene.
Skjerm
Sammenligner vi med en av de mest populære GPS´ene på markedet, Garmin Edge 530, er skjermstørrelsen 2,6 tommer, mot Sigma på 1,77 tommer. Skjermen er ikke stor, men du kan kompensere for litt redusert lesbarhet ved å velge færre datafelter slik at symbolene blir større.
Vi liker veldig godt funksjonen hvor du kan fargesette bakgrunnen til de ulike datafeltene. Når du henger med haka i et intervalldrag, er det påfallende hvor hjelpsomt det er å assosiere en farge til den informasjonen du ønsker, eksempelvis om du befinner deg i riktig pulssone. Dette blir spesielt viktig når skjermen er så liten som den er.
Hvor mye, og hvor avansert informasjon du vil ha oppe på displayet er selvfølgelig opp til deg.
Knapper
De fire knappene du bruker mest, er ganske store. Vi kunne ønsket oss en enda mer definert terskel for trykk på tastene. Spesielt med litt tykkere vinterhansker er det ikke bare enkelt å trykke hardt nok, eller kjenne om du treffer knappen i det hele tatt.
Navigasjon på tur
Sigma-computeren har ikke kartfunksjon. Kanskje like greit - siden skjermen er så liten. Det nærmeste du kommer, er en navigeringsfunksjon, hvor du kan laste inn et spor enten via Sigma Ride-appen eller Komoot-appen, og GPS´en gir deg retningsanvisning på skjermen, dog ikke noe kart å navigere etter.
Vi testet på tre turer å sykle etter et forhåndsdefinert spor vi la inn på GPS´en før start. Det fungerer overraskende greit å navigere etter i ukjent terreng i skog, selv om et bedre kart ville gjort det enda et hakk enklere.
Du kan riktignok ta opp telefonen og sjekke på Sigma Ride-appen hvor du er, men dette føles veldig lite sømløst.
El-integrering
Elektronikken har for lengst funnet veien inn i sykler, både med elsykler og tilbehør. Med Rox Evo 11.1 kan du sette opp ett eller flere av skjermbildene til å vise informasjon om motoren eller girene dine. Eksempler på dette er blant annet batterikapsitet eller assistansenivå for motoren, eller hvilken girutveksling du har, og hvilket gir du har sykkelen i.
Noen vil jo si at en sykkeløkt ikke er mye verdt hvis man ikke har delt den, og du kan dele økter fra Rox 11.1 Evo på Strava og Komoot. Vi testet ikke om dette også gjelder TrainingPeaks.
Flere av grunnfunksjonene for aktivitetsmåling ligger i selve komputeren gjennom GPS, men i vårt kit fulgte det også med kadenssensor, og med ANT+ bør du lett kunne sette opp din wattmåler, eller koble den mot rulle.
Hvem bør kjøpe denne sykkelcomputeren?
Så kommer det store spørsmålet - er den Rox Evo 11.1 så liten at den er overflødig? Neida. Ivrige syklister som primært trenger grunnleggende nøkkelinformasjon på skjermen, men som ikke har behov for flest mulig- og mest mulig avanserte funksjoner vil finne god nytte i denne computeren.
Alternative produkter
Sykkelcomputere og GPS´er i samme størrelse og kategori som Sigma Rox 11.1 Evo, vil for eksempel være Garmin Edge 130. Hvis du vil gå litt opp i størrelse er det Garmin 530 som blir mest aktuell.
Konklusjon
Vi har høye forventninger til digitale produkter som vi skal bruke i hverdagen generelt, men også til sykkeltilbehør. Sigma Rox 11.1 Evo er en nett og praktisk sykkelcomputer, med flere praktiske funksjoner. Muligheten til å sette ulike bakgrunnsfarger liker vi spesielt godt. Om det bare er basisfunksjoner du er ute etter i en GPS, vil Rox 11.1 Evo tjene formålet godt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.