Sykkelkoffert - best i test

Test av de beste sykkelkoffertene

Hvis du skal ut å reise med fly må du pakke inn sykkelen, og da kan en sykkelkoffert komme godt med. Kofferten er lagd for å transportere stisykkelen din trygt ved flytransport slik at du enkelt kan få med deg terrengsykkelen på tur.

TRILLETOG: Med en god sykkelkoffert beskytter du sykkelen under flyreisen, samtidig som du lett får med deg sykkelen videre.
TRILLETOG: Med en god sykkelkoffert beskytter du sykkelen under flyreisen, samtidig som du lett får med deg sykkelen videre.

Når du skal ut å reise med sykkelen er det viktig med en god sykkelkoffert som beskytter sykkelen og som gjør turene gjennom store flyplasser mindre strevsomme.

Ekspertene hos Terrengsykkel har uttallige flyturer med sykkelkoffert bak seg, og vet hva som kreves av en god sykkelkoffert.

Ønsker du å ha med deg sykkelen til utlandet for å sykle, er en sykkelkoffert et must. En sykkelspesifikk pappeske fungerer i blant, men den er veldig upraktisk å få med seg.

En kompakt sykkelkoffert med hjul er enkel å dra med seg på flyplasser og ellers.

The Savage Bike Bag fra Douchebag er vår testvinner av sykkelkofferter. Den er tilpasset terrengsykler, men fungerer også for landeveissykler. Kofferten gir god beskyttelse og det er intuitivt å pakke opp og ned sykkelen.

Evoc sin Bike Travelbag Pro er et godt alternativ. Denne har en stiv ramme du fester sykkelen i, beskytter sykkelen godt og har også bra med oppbevaringsmuligheter.

Thule sin Roundtrip Pro XT skiller seg ut med sitt integrerte mekkestativ, som er helt supert å ha med på tur.

Hva ser vi etter i en god sykkelkoffert?

Det er viktig at sykkelkofferten ikke er for tung. Hvor mye flyselskapene tillater i totalvekt på sykkelkofferten er viktig å sjekke. Hos Norwegian er det eksempelvis 23 kilo, mens SAS har 32 kilo som maksgrense.

I kofferten ønsker vi gjerne litt ekstra plass. Om det er plass til sko, hjelm og reservedeler er det supert. Man kan også bruke litt ekstra polstring om man ønsker det. Enten med papp eller bobleplast, eller "naturlig" beskyttelse, som sykkelklær.

Vi ønsker ikke at kofferten er for stor. Du skal gjerne ha den med i en bil, på toget eller på bussen, og da er det en fordel om den ikke er større enn den må.

Når vi skal pakke ned sykkelen ønsker vi at dette skal være så lett og intuitivt som mulig. På enkelte kofferter trenger man bare fjerne hjulene og feste sykkelen i et stativ i kofferten, mens på andre må man fjerne setepinnen og montere av styret. Vi vil helst demontere den så lite som mulig.

Det er også viktig at du passer på at sykkelkofferten passer din sykkelen. Enkelte modeller er lite vennlige mot lange/store sykler, og kanskje passer ikke 29-er hjulene dine.

Test av Douchebags The Savage Bike Bag

Sykkelkofferten Douchebags The Savage Bike Bag har en unik opphengsramme inne i kofferten. Denne holder sykkelen fast og sikrer god beskyttelse.

BUNNSOLID: Douchebags koffert beskytter sykkelen veldig godt, samtidig som den har mange smarte detaljer og funksjoner
BUNNSOLID: Douchebags koffert beskytter sykkelen veldig godt, samtidig som den har mange smarte detaljer og funksjoner
TS_best_i_test
Douchebags The Savage Bike Bag
skala
9/10

Norsk-svenske Douchebags, eller DB som de liker å kalle seg i land med engelsk som førstespråk, er nykommeren i bagasjeverdenen.

Selv sammenlignet med relativt ferske EVOC er DB som oppkomling å regne. 

Deres Savage Bike Bag er tilpasset terrengsykler, men kan også fungere til transport av landeveissykler, da gjerne med en annen styre- og gaffelslire som ekstrautstyr.

Douchebags’ koffert skiller seg markant fra både Thule og EVOC ved at sykkelen ikke festes til noe ramme ved hjelp av akslingene til sykkelen. I stedet stropper du krankpartiet fast i en skumkloss og spenner opp sykkelen i stropper i en metallramme. Med sykkelrammen stroppet fast i metallrammen plasserer du hjulene i egne lommer på innsiden av koffertens vegger.

Disse lommene har kraftige plastplater der bremseskiver eller kassett havner, både inn mot sykkelrammen og ut mot koffertens yttervegger. Sykkelens gaffel stroppes fast i en kraftig polstret slire, som også har rom til styret. Dette trer du i tillegg inn i en annen løs slire som du så stropper fast med gaffelsliren med en stropp som går over sykkelrammen.

Douche-bags-the-savage-bike-bag-2
PLASS TIL ALT: Stiv metallramme og smarte stropper sørger for at sykkelen henger godt fast og beskyttes skikkelig godt.

Gaffelsliren klikkes fast i koffertrammens bunn. Høres det litt komplisert ut trenger du ikke å bekymre deg. DB har vært så smarte at de har printet en lett forståelig pakkeanvisning på innsiden av den ene koffertsiden. Å ha anvisningen tilgjengelig gjør også at du ikke trenger å kløne med feil metode når du skal pakke sykkelen.

Douchebags’ tilnærming med å spenne opp sykkelrammen i et metallstativ som holder koffertens sider og yttervegger stramme er en effektiv måte å beskytte sykkelen på. At sykkelen henger fast, men likevel litt løst gjør at den lettere kan smette unna slag som kan skade sykler som sitter mer fast inni en annen koffert.

De stramme sideveggene og den stive metallrammen gjør at sjansen for å komprimere kjedestagene er minimal - du kan likevel gardere deg ekstra ved å stue et reservedekk eller tilsvarende mellom kjede- og setestag på sykkelen.

Koffertens sidevegger er stramme å få dratt over koffertrammen, men egne tommelstropper til formålet gjør det hele til en enkel operasjon. Glidelåsen er også så solid at den takler litt hardhendt behandling.

Douche-bags-the-savage-bike-bag-3
SUPERSMART: En kraftig slire beskytter gaffelen og har eget rom for styret. En polstret muffe stroppes fast rundt overrøret og den andre enden av styret.

Med sykkelen trygt inne i kofferten gjør fire skjulte håndtak det enkelt å løfte kofferten. Kraftige hjul og håndtak både høyt og lavt på motsatt kortside gjør det også enkelt å trille med seg kofferten gjennom flyplasser. Når du skal lagre kofferten lar den seg pakke ned til en størrelse som passer under de fleste senger, eller bak i bilen.

To kraftige stropper sørger også for at kofferten holder seg flatpakket. Her scorer DB bedre enn både Evoc og Thule som i mindre grad holder kofferten sammen i flat tilstand.

DB-kofferten har også en passe stor lomme på innsiden av kofferten. Denne er lett tilgjengelig selv med sykkelen stroppet fast. Her kan du oppbevare pedaler, akslinger, verktøy og andre småting. DB inkluderer til og med en polstret pedalpose.

Douchebags The Savage Bike Bag imponerer med smart sykkeloppheng og solid konstruksjon. Den er stødig å trille og ganske håndterlig å løfte, i hvert fall med to hender. Den ekstra vekten kan bli kritisk hvis du har en tung sykkel, men holder du deg innenfor maksvekten er DB-baggen den mest solide.

Sykkelen er godt beskyttet inni kofferten og det er intuitivt å pakke den opp og ned. Douchebags The Savage Bag er vårt førstevalg til transport av terrengsykler i denne testen.

Douche-bags-the-savage-bike-bag-4
BRUKSANVISNING: To enkle ark med pakkebeskrivelse letter jobben overraskende mye. Å pakke ting i riktig rekkefølge gjør prosessen enklere.
VURDERING
Vurdering
PLUSS

Flatpakkes med strammestropper

Tjukk polstring rundt gaffel

Flytende sykkeloppheng gir god beskyttelse

Polstret oppbevaringslomme til pedaler/akslinger/verktøy

Stor nok til sykler med lang akselavstand og store hjul

Andre DB-bager kan hektes på for enkel håndtering

MINUS

Tyngre enn konkurrentene

Dyr

Ingen visitkortlomme

Test av Evoc Bike Travelbag Pro

Evoc sine nye sykkelkoffert Evoc Bike Travelbag Pro er stor, praktisk og fargerik. Den beskytter sykkelen din godt og er lett å få med seg på reise.

PÅLITELIG KLASSIKER: Evocs sykkelkoffert er solid, smart og lett å håndtere. Vi liker godt detaljer som visitkortlomme og lite oppbevaringsrom på utsiden til miniverktøy
PÅLITELIG KLASSIKER: Evocs sykkelkoffert er solid, smart og lett å håndtere. Vi liker godt detaljer som visitkortlomme og lite oppbevaringsrom på utsiden til miniverktøy
Evoc Bike Travelbag Pro
skala
9/10

Evoc satte sykkelkoffert-markedet på hodet da de kom med sin halvstive koffert for et drøyt tiår siden.

Kofferten har blitt et vanlig syn på flyplasser. 

Pro-modellen er den mest eksklusive og har alle de siste oppdateringene EVOC har gitt sykkelkoffertene sine. De første versjonene hadde for eksempel ikke plass til 29er-hjul i hjulrommene. Alle nye EVOC-bager har dette på plass. 

Pro-versjonen skiller seg fra standardmodellen ved at den har en stiv ramme du fester sykkelen i. Denne sikrer at kjedestag og gaffel ikke kan komprimeres fra siden, samt at sykkelen ikke står på bunnen av kofferten. Rammen lar seg justere enkelt i lengden. Den er lett å tilpasse forskjellige rammestørrelser og akslingsløsninger.

EVOC inkluderer adaptere til alle de vanlige akslingsstandardene. I tillegg til rammen du fester sykkelrammen i, kommer kofferten også med en egen styreholder som holder styret inntil sykkelens overrør. Denne beskytter både styre og sykkel mot riper. Stropper og polstring omslutter også gaffelen. En fast skumkloss mellom gaffelbeina sikrer at disse ikke blir klemt sammen.

EVOC-Bike-Travelbag-Pro-2
GODT FESTET: Innsiden av Evoc-kofferten har flere stropper som holder sykkelen fast. I tillegg står sykkelen i et metallstativ som passer alle akslinger.

Det er raskt og greit å få sykkelen inn i EVOC-kofferten. For de fleste vil det holde fint å senke setet så langt senkepinnen tillater. Har du ikke senkepinne kan du enten ta ut setepinnen, eller senke den et stykke. Det er god plass til bakgiret under kjedestagene hvis du velger å ta av dette. Stropper inne i kofferten holder sykkelen godt på plass.

Hjulene puttes i egne rom på utsiden av kofferten. Disse har egne avstivningsstag, samt en stiv kapsel som beskytter bremseskivene. Selv hjul med ganske store 29er-dekk får plass i hjulrommene uten at du trenger å slippe ut så mye luft at du bryter den slangeløse forseglingen. 

Det er god plass rundt sykkelen til klær, sko, hjelm, knebeskyttere og andre ting du gjerne vil pakke sammen med sykkelen. Du kan velge å polstre sykkelen med ekstra rørisolasjon, men EVOC-kofferten er såpass solid og smart at det ikke føles nødvendig.

EVOC-Bike-Travelbag-Pro-3
MINDRE STYR: Overrørsbeskytteren har egne stropper for feste av styret.

Kofferten har et gjennomsiktig oppbevaringsrom på innsiden, i tillegg til et glidelåsrom på utsiden. Begge er kjærkomne for oppbevaring av pedaler, verktøy og det løse forhjulet du kan klipse av og på kofferten. 

Det er flere håndtak på kofferten og hjulene er solide og godt beskyttet. Pro-modellen kommer levert med et løst svingbart forhjul for ekstra enkel håndtering over lengre strekninger. Dette fester du raskt i aluminiumshåndtaket nederst på kofferten. 

Vi savner et kofferthåndtak midt på oversiden av kofferten. Dette ville gjort det enklere å håndtere kofferten med én hånd.

EVOC-Bike-Travelbag-Pro-4
SKIVEKAPSEL: Både hjul og bremsskiver er godt beskyttet i Evocs smarte hjulrom.

EVOC Travelbag Pro er velprøvd og funksjonell. Den har god plass til grove stisykler og fungerer også supert til landeveissykler. De eksterne hjulrommene gjør oss trygge på at skarpe kanter på hjulene ikke skraper opp sykkelen. I tillegg beskyttes bremseskiver og hjulene forøvrig veldig godt. 

EVOCs standardkoffert til 1700 kroner mindre tilbyr mye av det samme som Pro-kofferten, men har ikke den stive rammen inni kofferten. Den har heller ikke muligheten til det ekstra forhjulet.

Den rimeligere kofferten er nærmere en kilo lettere enn Pro-modellen. EVOC Travelbag Pro er superenkel i bruk. Den beskytter godt og den har de aller fleste detaljene vi ønsker oss i en sykkelkoffert. 

VURDERING
Vurdering
PLUSS

God plass til terrengsykler

Både bakramme og gaffel festes i støtten inni

Flere oppbevaringsrom

Solide hjul og ekstra forhjul

Separate hjulrom med ekstra skivebeskyttelse

Kan «flat»pakkes

Visitkortlomme

MINUS

Ikke håndtak for å løfte kofferten med én hånd

Stor

Litt trange hjulrom med store 29er-dekk

Test av Thule Roundtrip Pro XT

Thule sin nyeste sykkelkoffert Thule RoundTrip Pro XT er en nett sykkelkoffert med integrert mekkestativ. Den er testens klart minste koffert.

 KOMPAKT: Thule-kofferten er testens klart minste. Praktisk når du vil ha den inn i bilen. Dumt hvis du har en lang endurosykkel. Bærehåndtaket på toppen er nyttig.
KOMPAKT: Thule-kofferten er testens klart minste. Praktisk når du vil ha den inn i bilen. Dumt hvis du har en lang endurosykkel. Bærehåndtaket på toppen er nyttig.
Thule Roundtrip Pro XT
  • Pris: 5999 kroner

  • Vekt: 10,3  kilo

  • Mål: 126 x 29,9 x 89 cm

  • Thule.com

skala
6/10

Thule-koffertens mest geniale funksjon er det integrerte mekkestativet.

Dette fester du også sykkelen i når du plasserer den i kofferten.

Stativet gjør det lettere å demontere sykkelen før pakking og letter montering ved ankomst. Det å få med et funksjonelt mekkestativ på tur er nyttig. Kofferthåndtaket midt oppå kofferten gjør at du kan løfteden med en hånd, når du har den andre hånden full av annen bagasje, pass, kaffekopp eller andre ting.

Du fester sykkelen i koffertens stativ med forhjulsakslingen. Thule inkluderer adaptere til 15, 20 og 9 mm akslinger, men dessverre ikke avstandsstykker til Boost-avstand mellom gaffelbeina. Her bør du bygge ut adapteren litt med et par plastringer. Du fester sykkelrammen til koffertrammen med en plaststropp rundt krankhuset og en god polstring på undersiden.

Thule-Roundtrip-Pro-XT-2
FOR KORT: Har du en lang sykkel vil du slite med å få plass til den i Thule-kofferten.

Stativet du fester sykkelen i festes raskt i koffertens bunn med et markant klikk. En stropp løsner stativet fra koffertbunnen igjen. 

Vi måtte ta av bakgiret fra sykkelen for å få plass i kofferten, selv etter at vi slapp ut luften av gaffelen. Dette på en 29er stisykkel med kun 130 mm vandring. Endurosykler vil bli for lange for kofferten, uten du snur gaffelen rundt og demonterer forbremskaliperen. 

Thule leverer kofferten med fine hjulposer. Disse er ikke veldig tjukt polstret, men beskytter greit. Ikke minst beskytter de sykkelen mot gnissing fra bremseskiver og kassett. Hjulposene skal i følge Thule plasseres inntil sykkelrammen inni kofferten. Ett hjul på hver side. Sykkelkoffertens vegger er avstivet av sammenbrettbare plastplater inne i veggene og av aluminiumsrør, som også fungerer som beina på mekkestativet, i løkker på innsiden av koffertveggene.

Disse ønsker du ikke at skal gnisse borti sykkelen. Hjulene i poser fungerer som buffer mellom her. Å få plass til hjulene ved siden av sykkelrammen krever at du slipper ut en del luft av dekkene, samt stapper hjulene godt ned i den stive koffertbunnen, ved siden av kranken på sykkelen. Det hele er ganske trangt. De tynne hjulposene og de harde alu-stagene i sideveggene gjør at vi helt klart anbefaler å polstre sykkelen ekstra godt med rørisolasjon og bobleplast før avreise.

Har du en stor sykkel vil du også slite med å få plass til setet uten å ta ut pinnen. Nesten umulig hvis du har senkepinne. Med sykkel og hjul på plass i kofferten er det lite plass til noe særlig annet i kofferten. Det er ingen smårom for oppbevaring av pedaler og verktøy, noe som gjør at du bør pakke dette i en polstret pose i tillegg.

Thule-Roundtrip-Pro-XT-3
GENIALT: Det medfølgende mekkestativet er enkelt i bruk og en super greie å få med på reisen.

Trangheten på Thule-kofferten gjør at risikoen for å bøye et hjul, en bremseskive eller få skader på sykkelen blir større. Har du en sykkel med lang akselavstand vil du også få store problemer med å få sykkelen til å passe, både på stativet og i kofferten forøvrig.

Med en stisykkel i størrelse large eller større vil du mest sannsynlig måtte snu gaffelen bak-fram før pakking. Har du en sykkel med styreutslagsstopper vil dette kreve mye demontering. For frakt av terrengsykler føler vi at Thule er kjempenære et superprodukt. Hadde de gjort kofferten 5-10 centimeter lengre og et par cm bredere hadde den fungert bedre og til flere sykler.

Slik den er nå er den for trang og for kort for dagens stisykler. Har du en liten og kort sykkel vil du sette pris på at Thule-kofferten er letthåndterlig og at den kommer med et veldig funksjonelt mekkestativ

Thule-Roundtrip-Pro-XT-4
IKKE BRA: Alu-stagene som utgjør beina på mekkestativet skal også stive opp koffertsidene, vi opplever at de fort kan lage skrammer på sykkelen.
VURDERING
Vurdering
PLUSS

Mekkestativet som følger med

Enhånds bærehåndtak

Solide hjul

Kompakt

Kan «flat»-pakkes

Lav vekt

Letthåndterlig

Visitkortlomme

MINUS

For trang for mange moderne terrengsykler

Avstandsstykke til bakramma følger ikke med

Inkluderer ikke adapter til Boost frontaksling

Ingen smålommer til pedaler etc.

Sideveggstagene kan lett skade sykkelen

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.