Fizik kommer på banen med en seriøs utfordrer til andre produsenter av vintersko. Terra Nanuq X2 GTX er veldig god på foten, men én ting må det være lov å pirke på.
VARM HØST- OG VINTERSKO: Fizik Terra Nanuq X2 GTX har ikke det korteste navnet i verden, men hjelper alle disse bokstavene noe mot vinterkulda i Norge? Det har vi testet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Fizik Terra X2 GTX
Pris: 3599 kroner
Vekt: 465 gram (én sko, størrelse 42, veid av oss)
Det å finne gode vintersko som skal holde deg varm, er ingen lett sak.
Det vil si, det å finne varme sko trenger ikke å være så vanskelig, men hvis du helst ikke vil ha alt for store og tunge sko, så er plutselig forutsetningene ganske annerledes.
Fizik lager en hel bråte sko til all mulig slags sykling, og vi har da testet flere høst-modeller fra dem tidligere.
Men nå har de sluppet en helt ny sko: Terra Nanuq X2 GTX.
Og den er så lik, men også så annerledes enn tilsvarende sko vi har testet fra Fizik tidligere.
Visuelt er det ikke veldig mye som avslører at dette er en sko som er for kalde forhold. Den er ganske så kompakt, men har en liten ankelmansjett som strekker seg opp til nedre del av leggen, slik vi har sett på andre tilsvarende sko.
Kraftig Vibram-såle i fjellsko-stil, altså ikke knotter slik vi ser på mer typiske rundbanesko og grussykkel-sko, og forsterket stoff i nedre del.
Størrelse på vintersko til sykling
Det er ikke helt uvanlig at man må gå opp en størrelse når det gjelder vintersko til sykling, og da spesielt for å få plass til litt tykkere sokker.
Testrytteren har en høyrefot som måler 25,5 centimeter, bruker størrelse 41 i både Shimano og Giro sykkelsko ellers, og fikk testeksemplar i størrelse 41 og 42 til test. Etter litt prøving fram og tilbake falt valget på 42.
Da sitter skoen akkurat passe med en mellomtykk ullsokk fra Devold, og oppleves verken utpreget smal eller trang i passform. Så prøv skoen først hvis mulig, da det godt kan hende at du også vil gå opp en størrelse.
Praktisk bruk
Vi har testet Terra Nanuq X2 GTX fra Fizik i kaldt høst- og vintervær, i oktober og november 2023. Skoen har primært blitt brukt til stisykling, men også noen sykkelturer til og fra jobb.
Yes Fizik, endelig!
Vi skal komme til det som er positivt. Men første møte med denne skoen er ikke spesielt imponerende. Den er rett og slett litt irriterende å få på seg.
I likhet med andre vintersko har også denne en såkalt mansjett, eller cuff på fint norsk. Det digger vi, for dette hjelper både å holde varmen, og holde snøen ute fra skoene hvis du må av sykkelen. Undertegnede har på ingen måte uvanlig store føtter, og jeg synes skoen er trang å få på.
Pirk?
Tja. Skoen tar man som regel bare på og av én gang per bruk, men det er like fullt irriterende.
Men når den først sitter på?
Da er det fint lite å pirke på, gitt. Skoen føles lett på foten, og den er da også noen gram lettere enn 45NRTH Ragnarok Boa, som den ble sammenlignet mye direkte mot. Boa-strammingen gjør det lett å regulere hvor stram du vil ha skoen, og undertegnedes testfot finner lite å klage på når det kommer til passform.
GORE-TEX: Nei, det er ingen tvil, her. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
ANKELVARME: Skoen strekker seg et stykke oppover ankelen, ikke dumt når du skal traske rundt i snøen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
LAV: Hvis du har ambisjoner om å baske mye i løssnøen, finnes det kanskje bedre alternativer. Men til helt vanlig stisykling på opptråkkede stier om vinteren er ikke dette noe problem. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
En litt spennende faktor, er glidelåsen som sitter cirka ved ankelkulen på hver fot. Kom den til å gnage? Bli et irritasjonsmoment? Vår fasit, etter å ha syklet med skoen i et par uker: nei.
Men det største spørsmålet for de fleste når det kommer til vintersko, er jo om de er varme eller ikke.
Og i så fall, om de er varme nok.
Vel, om mulig enda et knepp varmere enn 45NRTH Ragnarok Boa, som er kanskje vår referansesko i denne klassen. Fóret i innerstoffet gjør skoen skikkelig varm og god. Etter cirka 3,5 time i østmarka i -5 grader, var tærne fortsatt varme.
Vi dro også ut når det ble surere vær: på en tur hvor Yr meldte «-7, føles som -14», holdt vi varmen greit i hvertfall en time før tærne begynte å si fra. Og selv på en totimers-tur i Nordmarka hvor kulda slo inn og Yr proklamerte «-13, føles som -17», klarte vi å holde tærne varme hele turen. Alt dette med mellom-tykke ullsokker laget for sykling fra Bridgedale.
Vi har testet andre sko fra Fizik som riktignok har vært mer i kategorien høstsko, hvor vi har blitt litt skuffet over evnen til å holde varmen. Men endelig, leverer Fizik en sko som faktisk er varm når kuldegradene kryper på.
Hvem bør kjøpe Fizik Terra Nanuq X2 GTX?
Vel, hvis du fryser lett på tærne og vil ha så varme sko som mulig uten at de ser ut som Uggs, så er dette en ganske het potet.
Den kraftige sålen med godt grep gjør skoen spesielt aktuell for terrengsyklister, men hvis du ikke har ekstremt behov for en mer racingaktig såle, så kan denne skoen fint brukes til grussykling og landeveissykling også.
GOD SÅLE: I likhet med 45NRTH sin Ragnarok Boa har også Fizik-skoen en såle med godt grep. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
BESKYTTELSE: Skoen har ekstra forsterkninger på utsatte steder. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
TRØBBEL? Vi var spente på om glidelåsen på ankelvarmeren ville begynne å gnage og irritere - det skjedde ikke. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Og hey: alle de som sykler med flate pedaler: rejoice! Her øker utvalget litt på vintersko til dere også, for denne skoen kommer nemlig også i en egen utgave for flate pedaler. Du får den samme Vibram-sålen, men da uten boltfeste for cleats, åpenbart.
Alternative produkter
45NRTH Ragnarok Boaer nok den ferskeste og mest aktuelle utfordreren til denne skoen. De er ganske like, men også litt forskjellige. 45NRTH sin sko er kanskje ikke like varm, men et knepp mer komfortabel.
Hvis du etter å ha lest denne testen tenker at denne skoen blir for kald for deg, bør du se på testen vår av f.eks Lake MZX304, som er en skikkelig varm vintersko.
Konklusjon
Tommel opp til Fizik. Med Terra Nanuq X2 GTX har de klart å lage en vintersko som både er slank, relativt lett, og ganske varm. På varme utfordrer den 45NRTH Ragnarok Boa som kanskje er vår favoritt i dette segmentet.
Nok til at dette ble den foretrukne skoen på flere kalde vinterturer, da den oppleves som et lite knepp varmere. Men hvis valget står mellom de to, så er ikke Terra Nanuq X2 GTX så mye varmere at det forsvarer nesten tusen kroner ekstra.
Den litt irriterende biten med å få på seg skoen vil nok de fleste klare å leve med, men utover dette er dette en sko som vil være helt ideell hvis du vil holde hjulene i gang (ptsssj!) om vinteren.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.