SYKKELPUMPE: Skal du kjøpe ny sykkelpumpe? vi har testet flere modeller.
En sykkelpumpe er da vel en sykkelpumpe? Ikke nødvendigvis! Terrengsykkel-redaksjonen har gjennom sine mange år på sykkelen opplevd at mang en pumpe svikter når det gjelder.
Derfor gjør vi tester av forskjellige typer pumper, slik at du får nok luft i dekka. En god minipumpe på lomma under langtur er lurt, og hjemme i boden trenger du også en kraftig og solid pumpe.
Alle testene Terrengsykkel har gjort av sykkelpumper finner du nederst i saken!
Minipumper
Når vi er på tur ønsker vi å ha en pumpe med oss som er tar lite plass. Du finner relativt små pumper, men de gir deg nødvendigvis ikke det trykket du ønsker.
Hos Terrengsykkel er det Fabric Millibar som får toppscore og er testvinner. Den har et godt grep, gir masse luft og har en fleksibel slange. Den er også kompakt nok til å ha i baklomma.
Topeak Joe Blow Booster er også en pumpe vi liker. Den er robust, har stort luftkammer og fungerer også som vanlig pumpe.
Specialized Air Tool Blaster den billigste pumpen min har testet, men faller litt igjennom tross den fine prisen.
En outsider i testen er Airshot kompressorflaske. Den mangler imidlertid en elementær ting som trykkmåler og du må også ha en seperat sykkelpumpe.
Kompressorpumper
Tubeless, eller såkalt slangeløst, er blitt helt vanlig på moderne terrengsykler. Dette vil si at du setter opp dekket mot felgen uten bruk av slange, men med et tettemiddel inni.
For å gjøre oppsettet av slangeløst enklere, er det greit å ha en pumpe som gir mye luft, raskt. Da slipper du å bli svett og andpusten, eller å stå der uten å få det til å fungere i det hele tatt.
Vår testvinner er Blackburn Chamber Tubeless. Den er gigantisk, har et sykkelstyre som håndtak og kammeret fylles effektivt opp.
En annen Blackburn-pumpe, Core Mini, kjemper helt i toppen med den. Den har en fin størrelse og en slange som gjør det enkelt å pumpe. Den er dog dyr.
En del billigere er Lezyne Tech Drive HV. Den krever litt montering før pumping, men har godt med volum, er komfortabel å holde i og har en solid og tjukk slange.
Test av Blackburn Chamber Tubeless sykkelpumpe
Sykkelpumpen Blackburn Chamber er kjempen i denne testen. Vi har testet sykkelpumpen med kompressorfunksjon til å sette opp slangeløse dekk.
SYKKELPUMPE: Vi har testet Blackburn Chamber som er ei sykkelpumpe med kompressorfunksjon.
Blackburn Chamber Tubeless pump
Pris: 949
Vekt: 3,4 kilo
Lengde: 711 mm
Slaglengde: 555 mm
Antall pump til fullt kammer: 37
Slangelengde: 158 cm
9/10
Akkurat som Topeak tok Bontragers pumpe og la på flere centimeter og funksjoner, har Blackburn gjort det samme videre fra Topeak i testen av kompressorpumper.
Blackburns Chamber-pumpe er gigantisk.
Den har til og med et realt sykkelstyre som håndtak, komplett med vanlige gummiholker. Du kan tilpasse pumpa selv ved å bytte styret og holkene da disse er av vanlig standard i festene. Litt kult! Hva med et gammelt karbonstyre på pumpa?
I bruk er Blackburn-pumpa like raus. Kammeret er stort og pumpes effektivt opp med 37 pump på den funksjonelle pumpa. Den kan fint brukes på alle syklene du har i boden også uten å bruke kammeret. Ved vanlig pumping går ikke luften innom kammeret.
Måleskiven sitter øverst på pumpa, er stor og med tydelige tall. Dog er det litt liten avstand mellom relevante terrengdekk-trykk for å skille nøyaktig.
Den 158 cm lange slange har utslippsknapp ved hodet. Bryteren som åpner opp slik at luft fra kammeret raser inn i dekket er stor og solid.
Hvis du bare ønsker å kjøpe en pumpe til verkstedet dette livet er Blackburn Chamber den som funker best og som virker mest solid - i tillegg til at Blackburn har livstidsgaranti på pumpene sine.
Best i test!
VURDERING
Total
PLUSS
Supersolid
Stort luftvolum i kammer
Digg å pumpe med sykkelstyre
Langs slange
Stor måleskive
MINUS
Lufteknappen sitter på hodet
Stor og tung
Test av Fabric Millibar sykkelpumpe
Fabric Millibar er ei minipumpe til terrengsykling og stisykling som gir mye volum per pump. Ei sykkelpumpe som bør vurderes om du skal ha bare én, vi har testet den.
SYKKELPUMPE: Vi har testet minipumpen Fabric Millibar.
FABRIC MILLIBAR
Pris: 480 kroner
Vekt: 234 gram
Lengde: 230 mm
Slange: Ja
Ventiler: Pumpehodet passer begge uten å gjøre noe
Dekktrykk etter 150 pump: 31 psi/2,1 bar
10/10
Fabric Millibar gir et realt inntrykk fra start.
Den kraftige, tunge og solide pumpa haker av i alle boksene vi har på kravslista for en god terrengsykkelpumpe. Høyt volum per pump?
Helt klart, her er den nest best i testen.
Noe å holde i både på ventilsiden og i den andre enden av pumpa? Ja, gode, store flater i begge ender.
Slange? Å jadda, til og med uten pumpehode som må skrus fast på ventilen, eller innmat som må snus for å bytte mellom ventiler.
Her er det bare å dytte pumpa på ventilen og dra opp spaken. Ingen sjanse for å skru ut ventilkjernen. Liten sjanse for å bøye ventilen under energisk pumping.
Fabric Millibar er til og med kompakt nok til å ha i baklomma på trøya.
Med dagens trend med større og større dekk på stisykler er det rause volumet kjærkomment.
Klarer du å se bort fra den litt ekstra vekten og at du må skaffe deg en egen landeveispumpe i tillegg, er Fabric Millibar et klart førstevalg til pumping av terrengsykkeldekk i skogen.
VURDERING
Totalt
PLUSS
Veldig effektiv pumping
Masse luft
Gode grep i begge ender
Fleksibel slange
Altslukende pumpehode uten gjenger
Solid metallkvalitet
Borrelåsreim på rammeklypa
MINUS
Ganske tung
Vil ikke fungere til landeveisdekk
Test av Specialized Air Tool Blast sykkelpumpe
Specialized Air Tool Blast er et seperat kammer med en vanlig pumpeslange påmontert. Kammeret er solid og robust, og har et stort luftvolum.
IKKE EN VANLIG SYKKELPUMPE: Vi har testet Specialized Air Tool Blast, et trykkammer for å sette opp slangeløse dekk på sykkel.
Specialized Air Tool Blast
Pris: 699 kroner
Vekt: 2,3 kilo
Lengde: 500 mm
Slaglengde: -
Antall pump til fullt kammer: 42 med Blackburn-pumpa
Slangelengde: 80 cm
4/10
Specialized sin Air Tool Blast er et separat kammer med en vanlig pumpeslange påmontert. Du trenger en separat pumpe i tillegg for å pumpe opp kammeret.
For å pumpe opp kammeret må du hekte på den separate sykkelpumpa på kammerets bilventil.
Litt klønete hvis din separate pumpe ikke har pumpehode som spiser begge typer ventiler uten fikling.
Å pumpe opp kammeret til 160 psi/11 bar krever 42 pump med Blackburn-pumpa her. Dette tyder på et stort kommer. Specialized oppgir det til 1,45 liter.
Dette fører til at du virkelig har luft å gå på når du skal blåse opp de slangeløse dekkene. Vi fikk 24 psi rett inn i et 29x2,6-dekk med ett kammer.
Det er egentlig mer enn passe på et så stort dekk. Dessverre kunne vi ikke vite dette uten å koble av kammeret og så koble på en annen pumpe med måler, eller bruke en separat måler. Ikke ideelt.
Specialized sitt tubeless-kammer er solid og robust og har et stort luftvolum.
Det fungerer supert til å sette opp slangeløse dekk, men du trenger en god pumpe ved siden av, gjerne en som har et hode som sluker begge typer ventiler uten mekk, akkurat slik som pumpene fra Specialized tilfeldigvis.
Har du allerede en god pumpe og ønsker å spare noen grunker kan Blast-kammeret være en god investering av alternativene i denne testen.
Det gjør jobben det er satt til på en god måte.
VURDERING
Total
PLUSS
Solid konstruksjon
Kompakt størrelse
MINUS
Ingen trykkmåler
Tung
Kammeret krever bilventil
Ingen lufteknapp
Kort slange
Test av Topeak Joe Blow Booster sykkelpumpe med kompressor
Tittelforsvareren Topeak Joe Blow Booster er en populær gulvpumpe med kompressorfunksjon. Vi har testet sykkelpumpen til å sette opp slangeløse dekk.
SYKKELPUMPE: Vi har testet Topeak Joe Blow booster sykkelpumpe med kompressorfunksjon.
Topeak Joe Blow Booster
Pris: 1389 kroner
Vekt: 2,9 kilo
Lengde: -
Slaglengde: -
Antall pump til fullt kammer: 42
8/10
Topeak Joe Blow var den første konkurrenten til den originale kompressorpumpa fra Bontrager.
Den er større, mer robust og har bedre finish og detaljer enn originalen fra Bontrager. Samtidig står Topeak-pumpa seg godt mot de nye konkurrentene fra Blackburn og Crank Brothers i testen av pumper med kompressor.
Stort luftkammer og lang slange gjør det enkelt å få de slangeløse dekkene til å poppe på plass. Den store måleskiven gjør det ganske lett å lese av trykket.
I tillegg kan du lett justere trykket enten ved å pumpe litt mer, eller ved å trykke på utslippsknappen.
Ved pumping omgår sykkelpumpa det store luftkammer og sender lufta fra pumpa rett inn i dekket. Dette er et poeng hvis du må jage litt for å få siste rest av et dekk til å poppe. Da ønsker du ikke å pumpe opp kammeret til likt trykk i dekket før du får
lufta videre.
Stort håndtak og solid base gjør det mulig med energisk pumping uten nøling eller rykking. Selv etter to år med hyppig bruk og noe lagring utendørs holder Topeak-pumpa seg tett og smidig. En super pumpe som gjør slangeløse oppsett til en lek.
VURDERING
Total
PLUSS
Robust konstruksjon
Fungerer fint også som vanlig pumpe
Stor måleskive med tydelige tall
Hode som passer begge ventiltyper Stort luftkammer Lang slange
MINUS
Stor og tung
Dyr
Test av Airshot kompressorflaske for slangeløst dekkoppsett
En hendig gassflaske er denne testens outsider. Vi har testet Airshot - en kompressorflaske for å sette opp slangeløse dekk på sykkel.
TEST AV AIRSHOT: Vi har testet denne hendige lille oppfinnelsen for å enklere sette opp sykkeldekk slangeløst.
Airshot Airshot
Pris: 629 kroner
Vekt: 0,5 kilo
Lengde: 380 mm
Slaglengde: -
Antall pump til fullt kammer: 34 med Blackburn-pumpa
Slangelengde: 56 cm
4/10
Airshot var en av de originale løsningene for slangeløse syklister i nød. Den enkle konstruksjonen gjør fortsatt nytten i en bod der dekk må blåses opp.
Airshot-flaska krever en separat sykkelpumpe.
Men du står fritt til å velge hvilken da Airshot-flaska bruker presta-ventil akkurat som hjulene og dekkene dine vanligvis gjør. Heldigvis kan ventilen byttes hvis den blir bøyd, men det er greit å være litt nøye når du setter pumpa på flaska.
Airshot har ganske kort slange, men du får med en spesiell tupp til slangen som skrus nedi innsiden av en kjerneløs prestaventil.
Det kan være det som må til for å få opp litt vanskelige dekk, da du unngår å miste trykk gjennom en trang ventil.
Airshot er så liten og lett at du kan ha den med deg i en stor sekk. Du kan også pumpe den opp med en minipumpe.
Vi brukte en del færre pump med Blackburn-pumpa på å pumpe opp Airshot-flaska enn Specialized sin Blast i denne testen av kompressorpumper.
Dette synliggjør at Airshot har mindre luftkammer enn Blast og mindre enn de andre pumpene her.
Som regel er det likevel mer enn nok til at de slangeløse dekkene tar luft, men du må så av med flaska og på med en annen pumpe hvis du trenger å etterfylle mer, eller for å sjekke trykket.
Stopper budsjettet på 629 kroner er Airshot en god løsning på dine slangeløse problemer. Men ting blir enda enklere med en integrert løsning med pumpe og kammer i ett, som dem fra Topeak, Blackburn og Bontrager.
VURDERING
Total
PLUSS
Lett og enkel
Kompakt størrelse
Prestaventil
Krever separat pumpe
MINUS
Ingen trykkmåler
Ingen lufteknapp
Kort slange
Test av Blackburn Core Mini minipumpe for stisykling og terrengsykling
Blackburn Core Mini er en minipumpe for stisykling og terrengskyling som kommer med et genialt ventilverktøy.
SYKKELPUMPE: Vi har testet minipumpen Blackburn Core Mini til stisykling og terrengsykling.
BLACKBURN CORE MINI
Pris: 499 kroner
Vekt: 125 gram
Lengde: 225 mm
Slange: Ja
Ventiler: Kun presta
Dekktrykk etter 150 pump: 18 psi/1,25 bar
9/10
Blackburn Core mini er en elegant pumpe i grå aluminium. Den er relativt slank og blant de letteste i testen.
Størrelsen gjør at den også egner seg til baklomma på sykkeltrøya. Pumpa har ikke aller størst volum, men dette gjør det lettere å pumpe med høy frekvens til ønsket trykk er oppnådd.
Gummiringen som holder pumpa lukket når den ikke brukes bør trekkes ned på pumpa før pumping for å unngå hekting.
Slangen gjør det enkelt å pumpe uten å risikere at ventilen brekker. Det store messinghodet er lett å skru på ventilen.
Blackburn har skjønt at det at ventilkjerner løsner når man skrur av sykkelpumpa kan være et reelt problem og inkluderer et ventilkjerneverktøy på pumpa.
Genialt!
For alle oss som har opplevd å pumpe på oss senebetennelse bare for å skru ut ventilkjernen når vi skrur av pumpa så er dette et kjøpsargument alene.
Blackburn Core mini er en super pumpe som treffer et passe kompromiss mellom volum og trykk for effektiv og lett pumping.
Den skarpe kanten på pumpeskaftet er et ikke-problem med hansker på, men litt ubehagelig for dem som sykler og pumper uten.
VURDERING
Totalt
PLUSS
Effektiv og lett å pumpe med
Ventilkjerneverktøy på pumpa
Fint skruhode på slangen
Intern slange uten krav til montering
MINUS
Litt skarp i bakkant
Kun prestaventil
Krever mange pump til store dekk
Dyr
Test av Lezyne Tech Drive HV minipumpe for stisykling og terrengsykling
Lezyne Tech Drive HV er ei minipumpe for sykling som holder seg godt i dagens konkurranse av minipumper.
SYKKELPUMPE: Vi har testet Lezyne Tech Drive HV
Lezyne Tech Drive HV
Pris: 349 kroner
Vekt: 134 gram
Lengde: 239 mm
Slange: Ja
Ventiler: Både presta og schrader ved å snu slangen
Dekktrykk etter 150 pump: 26,5 psi/1,8 bar
8/10
Lezyne har æren for at mange av dagens minipumper har forlengerslange.
Lezyne brakte dem til moderne minipumper for snaue ti år siden.
Tech Drive HV er en robust pumpe med hovedrør kompositt-plast.
I bruk er Lezynepumpa den beste å pumpe med i testen av minipumper. Den har gode håndtak i begge ender og gir raskt passe trykk i dekket.
Oppbevaringen av den løse slangen inne i pumpa er praktisk, men fører til litt montering og fikling før du kan begynne å pumpe.
I tillegg er det vesentlig at du strammer ventilkjernen helt før bruk.
Hvis ikke står du fort med ventilkjernen i hånda og flatt dekk i det du skrur pumpa av ventilen.
Lezyne-pumpa kommer med borrelåsstropp i plastklypa på rammefestet - dette foretrekkes over gummistrikk som fort blir slapp og sprø.
Lezyne er fortsatt målestokken for gode minipumper - hadde de levert pumpa med ventilkjerneverktøy som Blackburn-pumpa hadde det vært klar testseier.
Bruker du slanger uten løse ventilkjerner, eller husker å stramme ventilkjernen før tur, er Lezyne Tech Drive HV et dønn solid valg for effektiv pumping i skogen.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.