Ikke alle har luksusen ved å ha en stor garasje eller romslig bod til å oppbevare sykler og annet sykkelutstyr. Det kan gjøre det krevende å oppbevare én eller flere sykler på en fornuftig måte. 

Og selv de som har mye plass til rådighet, er som regel interessert i å bruke plassen smart.

Annonse

Så hvordan skal man oppbevare sykkelen?

Mange velger å henge opp sykkelen etter tak eller vegg. Dette kan være med på å gjøre oppbevaringen både mer praktisk og mer plassbesparende. Men noen forbehold er det.

Her skal vi se på ulike måter du kan henge opp sykkelen. Men først skal vi ta for oss det som kan være fordeler og ulemper med å henge sykkelen opp etter tak eller vegg.

 

Fordeler

  • Det kan være plassbesparende: Avhengig av rommet sykkelen skal henge i, kan du potensielt frigjøre plass til å oppbevare flere sykler eller utstyr på arealet du vanligvis bruker til å oppbevare én sykkel. 

  • Rengjøring av gulv blir selvfølgelig enklere når sykkelen henger – det blir lettere å komme til med både støvsuger og vaskeklut.

 

Ulemper

  • Det er ikke sikkert du frigjør plass: Ikke alle måler plassbesparing i antall kvadratmeter på bakken. Når du henger opp sykkelen etter tak eller vegg, vil den stikke ut i rommet på andre måter.

  • Det kan være både kronglete og tungt å få hengt opp sykkelen. En landeveissykkel på snaue 7 kilo klarer de fleste å løfte. En stisykkel på 13-15 kilo kan være hakket mer uregjerlig når den skal løftes på plass, spesielt hvis det er trangt om plassen. 

  • Det kan være begrensninger på vekten på sykkelen. Sjekk at opphenget eller stativet du kjøper tåler vekten av din sykkel, spesielt hvis det er en elsykkel. Og ikke minst - sjekk at stativet er godt forankret i vegg/tak med tilstrekkelig bæreevne. 

 

Det er flere måter å henge sykkelen fra taket eller veggen på.

Her går vi gjennom både enkle og mer avanserte metoder å få til dette på.

 

Enkel hjulkrok

Dette er den overhodet enkleste og rimeligste måten å henge opp en sykkel på, men kanskje ikke den beste i alle tilfeller.

En redskapskrok koster bare noen få kroner hos de fleste jernvarehandlere eller Biltema, og kan skrus fast i det meste av treverk.

Denne kan du skru fast både i vegg og tak, og vil holde en sykkel helt fint.

Ulempen med denne løsningen kan være at den ikke har noe beskyttelse mellom dekk og vegg/tak hvis det er snakk om å ha det innendørs. I en garasje vil eksempelvis dette ha mindre å si.

Pris: Fra 29 kroner og oppover

sykkeloppheng krok vegg tak garasje clas ohlson biltema
SÅ ENKELT: .. kan det gjøres. Kroker fra hhv. Biltema(t.v), og Clas Ohlson. Skru dem opp på veggen eller etter taket. Slike kroker finnes i flere varianter.

 

 

Litt mer avansert hjulkrok

Dette er løsningen vi vil anbefale spesielt hvis du har en terrengsykkel med litt større dekk. Forskjellen fra de rimeligste løsningene er ikke kjempestor, men likevel har den betydning:

Fordelen med denne typen kroker er at de ofte er tilpasset større dekk som du finner på stisykler, og at de har en bakplate mot veggen, som gjør at du ikke vil få stygge merker.

Merk at du som regel uansett må sørge for at bakhjulet ikke gnisser mot veggen selv. 

Slike kroker finnes også i varianter som er svingbare. 

Pris: fra hundre kroner og oppover.

sykkelstativ oppbevaring garasje vegg tak stativ krok holder
GODT EGNET: Slike spesialkroker for sykkel har noen fordel. Blant annet finnes det varianter som er svingbare, som her med et eksempel fra Topeak(t.h.)

 

                                                    

Krok med skinne

Dette er en løsning som kanskje vil være mest aktuell hvis du skal oppbevare flere sykler enn bare én. 

Her finnes det flere alternativer. IKEA sitt Brandur-konsept kan være én løsning, hvor du kjøper en skinne og tilhørende kroker. ¨

Alternativt kan du kjøpe komponenter fra jernvarehandel som for eksempel Jula, og konstruere ditt eget system. Ved hjelpe av en skinne, noen kroker og ruller kan du få til en praktisk og plassbesparende løsning. 

Pris: Fra noen hundre kroner og oppover. 

 

ikea oppheng stativ sykkel brandur
RIMELIG: Som det meste annet hos IKEA, er ikke dette opphengssystemet avskrekkende dyrt.
sykkeloppheng stativ jula
MEKKE SELV: Med noen komponenter, skruer og en baufil, kan du spesialtilpasse ditt eget opphengssystem.

 

Takmontert

Denne løsningen er kanskje aktuell hvis du har bra takhøyde, og/eller skal oppbevare sykkelen over lengre tid.

Mest kjent er Biltema sin løsning, som er et taljesystem du kan heise opp sykkelen med.

Men det finnes både rimeligere og dyrere varianter av denne løsningen.

Pris: Fra 300 kroner og oppover.

sykkelstativ oppheng tak oppbevaring
FLERE VARIANTER: Her ser du alternativ fra Biltema (t.v.) og Bikeshop(t.h.) til henholdsvis 299 kroner og 369 kroner.

 

Veggkrok

Slike kroker er i praksis som redskapskroker, og derav ganske rimelige. Forskjellen er at slike sykkelspesifikke kroker har gummibelegg for å ikke lage riper eller merker i rammen på sykkelen.

Denne løsningen vil som regel være mest aktuell for landeveissykler. Grunnen er at de fleste moderne terrengsykkelstyrer er så brede at de vil slå i veggen, og dermed må styret og hjul vris ut fra veggen. Da forsvinner litt av poenget med å spare plass i rommet.

Men ta gjerne mål først, kanskje vil det passe akkurat din sykkel og ditt rom.

Pris: Fra cirka 100 kroner og oppover.

sykkeloppbevaring bod garasje oppheng stativ sykkel
RETT PÅ: Med et slikt stativ hviler rammen på sykkelen på to holdere. Her får du både en med kroker fra Bikeshop (t.v.) til 149 kroner, og fra Biltema(t.h.) til 109 kroner.

 

 

Høy nerdefaktor

Å henge opp sykkelen kan gjøres både lett og billig, men det kan også gjøres mer avansert og kanskje kostbart. Og ikke minst stilig. 

Dette gjør seg spesielt gjeldende hvis du oppbevarer sykkelen inne i leiligheten. Det finnes mange stilige og praktiske løsninger, og her har du noen av dem:

cycloc-sykkeloppheng
STILIG: Cycloc har flere typer oppheng. Denne varianten kan fargekoordineres med andre gjenstander i rommet. eller kanskje sykkelen? 699 kroner hos Bikeshop.
sykkelstativ lås trygt hjemme bod
LÅSBART: Hiplok er kanskje mest kjent for praktiske låser når du er ute og sykler, men har også dette praktiske, stilige og ikke minst låsbare sykkelstativet. 149 britiske pund.
clug-sykkelstativ-vegg
MINIMALISTISK: Denne sykkelholderen fra Clug gjør ikke mye ut av seg når den ikke er i bruk. 249 kroner.