Sykkelhjelm - best i test

De beste sykkelhjelmene til terrengsykling

Hvilken hjelm er best til stisykling, endurosykling eller rittsykling? Dette er våre testvinnere av sykkelhjelmer til terrengsykling.

sykkelhjelm best i test
GODE SYKKEHJELMER: Vi har testet flere sykkelhjelmer til stisykling.Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Heldigvis er det slik at det er flere produsenter som lager gode sykkelhjelmer, og det er en konstant konkurranse og utvikling når det kommer til å lage hjelmer som beskytter hodet ditt best mulig.

Her har vi samlet noen av testvinnerne våre og andre anbefalte sykkelhjelmer fra tester vi har gjort. Husk å alltid prøve en hjelm først hvis mulig, for å sjekke at den har god passform til ditt hode. 

Sykkelhjelmer kommer i mange prisklasser. Men du må ikke nødvendigvis betale mye for å få en stilig sykkelhjelm som likevel har mye teknologi til tross for lav pris.

Dette er de nyeste hjelmene vi har testet:

Våren 2021 testet vi fire sykkelhjelmer på budsjett, altså rundt tusenlappen.

Da var det Giro Fixture som kom best ut. 

Budsjettmodellen Smith Engage er også et rimelig, stilig og trygt alternativ til rundt tusen kroner.

Mange velger å kjøpe sykkelhjelm til rundt 1500 kroner, og her er det mange gode alternativ. Vi har testet POC Axion SPIN med godt resultat, Specialized Ambush likeså.

Så hva får du ved å legge litt ekstra kroner på disken? 

Dyrere hjelmer er ofte, (men ikke alltid) lettere enn rimelige hjelmer. De har også ofte, (men ikke alltid) mer forseggjorte detaljer og tekniske løsninger når det kommer til stramming  av stropper, hvor taktile hjul og knapper er i bruk, og ventilasjonen er ofte bedre.  

Og så er det ikke til å komme bort i fra at de dyre hjelmene også ofte har et litt mer fasjonabelt utseende.

Der har vi testet både Smith Forefront 2, Giro Manifest og Sweet Trailblazer som alle er gode alternativ.

Typer hjelmer 

Til terrengsykling er det forskjellige typer som kan være aktuelle, avhengig av hva slags sykling du skal drive med.

Hjelmer til ritt, trening og grussykling 

Man må ikke ha en terrengsykkelspesifikk hjelm for å sykle på en terrengsykkel.

Mange velger enkle hjelmer som fungerer både til landevei-, grus- og terrengsykling. Dette er hjelmer du ofte vil se blant dem som sykler mye grus, trening, og gjerne terrengsykkelritt. 

Den «vanlige sykkelhjelmen» har endret seg de siste årene. For noen år siden var hjelmer uten skygge ansett som landeveishjelmer, nå brukes de av alle rittsyklister i terrenget, og ivrige tursyklister. Disse hjelmene er ofte lette, og har god gjennomlufting. Skygge på hjelmen er sjeldnere å se her.   

Hjelmer til stisykling 

Stisykkelhjelmene dekker som regel litt mer av bakhodet, og har nesten alltid skygge.

De er ofte litt tyngre enn kategorien over av den grunn. Skyggen foran på hjelmen er ofte justerbar. Det gjør at regn ikke treffer sykkelbrillene direkte, og skjermer for sollys.  Sykkelhjelm med visir eller skygge er vanlig å bruke til stisykling.

Hjelmer til endurosykling 

Endurosykling foregår gjerne i høyere fart og i mer krevende terreng. Derfor velger mange å sykle med kraftigere hjelmer som gir mer beskyttelse. Men siden endurokonkurranser ofte byr på lange transportetapper, kan en helhjelm både bli tung og varm. Derfor har hjelmer med avtakbar hakebeskytter blitt utviklet.  

Disse veier en del mer enn stisykkelhjelmene, men har den åpenbare fordelen at de kan beskytte større deler av ansiktet.

Mange synes slike helmer kan bli tunge til stisykling, men har du bare råd til én hjelm og skal både sykle sti, enduro og heisbasert kan dette være et godt valg.  

Hjelmer til utforsykling 

Utforsyklistene suser gjerne nedover løypene i opp mot 60 kilometer i timen, og trenger solid beskyttelse. Helhjelmene er for dem som skal sykle heisbasert og som vil ha best mulig beskyttelse.  

Hjelmer til BMX, dirt og pumptrack 

Av og til handler det ikke om å sykle verken langt eller fort, men å ha det moro. Terrengsykkelen din kan brukes til så mangt, også sykle pumptrack, eller dirt. Eller kanskje driver du med BMX? 

Disse hjelmene kan kalles mye, men såkalte «bøttehjelmer» er laget for å dekke hodet godt, her er ikke for eksempel luftgjennomstrømming prioritert. 

Test av Sweet Protection Arbitrator MIPS helhjelm

Sweet Protection er kjent for å produsere kvalitetshjelmer til både terreng og landevei. Firmaet med røtter fra Trysil har også sin egen helhjelm med avtagbar hakebeskytter. Vi har testet deres downhill-sertifiserte helhjelm, Arbitrator MIPS.

test sweet arbitrator
HELHJELM: Sweet Arbitrator kan brukes både til stisykling, enduro og utforsykling. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
Sweet Protection Arbitrator

Pris: 3499 kr

Vekt: 985g (veid av oss)

Størrelse testet: M/L

Størrelser: S/M, M/L

Teknologi: MIPS

Produsent: sweetprotection.com

skala
8/10

Hjelmen har vært på markedet noen år allerede og har i likhet med mange konkurrerende produsenter MIPS-teknologi integrert for å redusere rotasjonskreftene til hjernen ved fall. Den er fullstendig downhill-sertifisert (som helhjelm til utforsykling) og kan raskt og enkelt konverteres til en stihjelm ved å fjerne den nedre delen av hjelmen, også kalt hakebeskyttelsen. For å sikre at man får best mulig passform, følger det med to sett med kinnputer i varierende tykkelser.

Med på kjøpet får man også hjelmpose til transport og lagring.

Arbitrator MIPS kommer i seks forskjellige fargekombinasjoner (grå/sort, gul/sort, sort, grå/rød, blå/sort og hvit/sort) i to forskjellige størrelser. Vi testet hjelmen i blå/sort i størrelse M/L, hvor testrytter har en hodeomkrets på 58cm.

Vi veide hjelmen (str.M/L) til 985 gram, 5 gram mer enn oppgitt fra produsenten. Ønsker man å bruke hjelmen som stihjelm uten hakebeskytter veier den 548 gram, noe som er ganske tungt for å være en stihjelm.

Praktisk bruk

Sweet Protection har utviklet hjelmen i en lengre periode, blant annet i samarbeid med utfor- og endurolegenden Trasey Moseley, og hjelmen er å se både i Enduro World Series-ritt og på mange hoder på enduroritt her i Norge.

Vi har testet hjelmen over to måneder med stiturer, heisbasert sykling og to enduroritt i alt fra 10 til 25 varmegrader. For det meste kjørte vi den som en helhjelm, men vi prøve også hjelmen uten hakebeskytteren på flere stiturer. Som helhjelm, med testpersonens hodediameter på 58 cm, altså i øvre sikte for størrelsen M/L, føltes den god å ha på, uten at den presset for mye på kinnene. Som stihjelm føles den litt tung og visiret føltes veldig stort i forhold til størrelsen på hjelmen

Lufting og polstring

Som stihjelm, altså uten hakebeskytter, har hjelmen 16 luftehull og 3 ventilasjonsporter i panneområdet. Med hakebeskytteren på, dekker denne over fire luftehull på baksiden av hjelmen, men har til gjengjeld tre store luftehull i hakeområdet.

Produsenten har benyttet to typer ventilasjonsteknologier som de kaller DOV og STACC. DOV er ventilasjonsteknologi som skal sikre at luften strømmer godt gjennom luftehullene og de interne kanalene i hjelmen. STACC-teknologien refererer til ventilasjonsportene i panneområdet som har en intern kanal som går langs øvre del av hodet og har som funksjon å avkjøle dette området uten å la det bli utsatt for skade. 

Hakebeskytteren har god polstring i form av to kinnputer som kan byttes ut til en annen medfølgende størrelse slik at hjelmen får optimal passform til ditt hode.

Dobbelt sett med stropper og Occigrip

Mens de fleste helhjelmer med avtagbar hakebeskytter bruker ett sett med stropper, har Sweet Protection bestemt seg for å gjøre ting litt annerledes ved å ha ett sett med stropper for stihjelm og ett sett med stropper som kjøring med hjelmen som helhjelm. Dette hevder de er for at passformen skal bli best mulig samme hvordan man bruker hjelmen.

Stroppene for hjelmen i stihjelm-modus er vanlige plastikkstropper man typisk ser på mange andre hjelmer på markedet. I helhjelm-modus har de laget en spenneløsning, slik at den er rask å justere, men også at den kan frigjøres like fort ved å dra i et rødt tøystykke.

Bakre delen av hjelmen har treposisjons høydeinnstilling for å tilpasse rytterens hode best mulig. I samme området finner man også er strammehjul som produsenten kaller Occigrip. Dette strammehjulet gjør at man kan stramme en myk gummi- og plastring slik at hjelmen sitter godt til din hodeform.

Visiret er også godt plassert på hjelmen, utenfor synsfeltet og med god plass til å hvile briller og goggles på. Visiret er ganske langt sammenlignet med mange andre hjelmer, er justerbart, og det er god plass til for eksempel GoPro-feste. Vi benyttet produsentens egne goggles, Firewall, under heisbasert sykling og enduroritt, og de er spesialdesignet for å passe Arbitrator MIPS-hjelmen.

Fra hel til halv og vice versa

Å gå fra helhjelm til stihjelm-modus tar ikke mange sekundene, men man må ta av hjelmen da hakebeskytteren er sirkelformet og ikke U-formet som mange andre helhjelmer med avtagbar hakebeskytter. For å fjerne hakebeskytteren skyver man en liten lås bak på hjelmen fra høyre til venstre, for så å dra sikkerhetsspaken på hjelmen nedover og dra av hakebeskytteren. Denne sikkerhetsspaken er designet for å knekke av i et eventuelt fall. 

Å gå motsatt vei, altså fra stihjelm-modus til helhjelm tar litt mer tid, da det innebærer et ekstra skritt. Hakebeskytteren må først inn i to metallhakk i fronten av hjelmen og deretter treffe tre avlange hull i stihjelmen. Etter å ha kjørt de nevnte trinnene over i revers, må stroppene til stihjelmen legges i egne lommer i helhjelmens kinnområde for å holde dem skjult. Dette kan være litt knotete, spesielt med hansker på og med dårlig tid før en enduroetappe. Når man har gjort dette noen ganger bør det ikke ta mer enn ett minutt eller to å få helhjelmen klar. Det er tross alt bedre å ta av hakebeskyttelsen under en lang transport oppover enn å kjøre med den på.

Hakebeskyttelsen består av karbonfiber for å tilføre styrke i viktige områder, og er ganske stor av størrelse, noe som kan gjøre det litt vanskelig å stroppe den til sekken eller tasken din på transportetappene.

MIPS og sikkerhet

Som de aller fleste hjelmer på markedet i dag har også Arbitrator MIPS-teknologi integrert i hjelmen for å redusere rotasjonskreftene til hjernen ved fall. Under dette gule laget av MIPS og polstringen i hjelmen sitter et såkalt EPS-skall, som ifølge Sweet Protection skal gjøre jobben med å absorbere støt ved et fall. Hjelmen har ikke skredfunksjonen RECCO eller id-taggen twICEme som for eksempel POC bruker i sin helhjelm Otocon.

Som de mange andre hjelmer i denne kategorien oppfyller den de samme laboratoriebaserte sikkerhetsstandardene som kreves for enhver utforhjelm.

Hvem bør kjøpe denne hjelmen?

Arbitrator MIPS er et godt valg for deg som kun ønsker én hjelm for flere forskjellige bruksområder. Den har god ventilasjon, generøs polstring og fokus på sikkerhet. Men husk at det alltid er en fordel å teste hjelmen på før man kjøper, slik at du vet at den passer ditt hode. Vi vil si den passer best til endurosykling, da den blir litt tung for kun stisykling (uten hakebeskytter).

Alternative hjelmer på markedet

To av de mest populære helhjelmene på markedet med avtakbar hakebeskytter er Bell Super 3R MIPS og Leatt MTB 3.0 Enduro. Begge disse er vesentlig lettere. De veier henholdsvis 780 gram og 748 gram, men er ikke downhill-sertifiserte hjelmer slik som Arbitrator MIPS. Arbitrator MIPS gir også mer beskyttelse i helhjelm-modus enn de to andre, men koster mellom 600-1000 kroner mer.

Giro Switchblade MIPS er derimot også downhill-sertifisert og er 6 gram lettere og koster omtrent det samme som Arbitrator. Denne har U-formet avtagbar hakebeskyttelse, slik at man slipper å ta av hjelmen for å ta den av og på. Ulempen er kanskje at denne hjelmen i stihjelm-modus dekker ørene slik at den også naturlig nok blir varmere.

Konklusjon

Sweet Protection Arbitrator MIPS er en allsidig helhjelm med god lufting og strammemuligheter, samt solid og utskiftbar polstring. I tillegg er den sertifisert på lik linje med rene utforhjelmer. Om du vil ha kun én hjelm til både stisykling og enduro/utfor er dette hjelmen for deg.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

To hjelmer i én

Komfortabel passform

God ventilasjon og strammemuligheter

MINUS

Må ta av hjelmen helt for å få av hakebeskytteren

Litt tung som stihjelm uten hakebeskytter på

Hakebeskytteren er stor for sekk/taske på transportetappene

Test av Specialized Ambush 2 MIPS

Den nye Ambush-hjelmen fra Specialized ligner ikke forgjengeren for fem flate øre. Den har én funksjon som vi skulle ønske alle hjelmer hadde. 

specialized sykkelhjelm test
DISKRET: OK, hvit er kanskje ikke diskrét, men du får heldigvis Ambush 2 i flere farger hvis dette blir for voldsomt for deg. Foto: Snorre Veggan.
TS_anbefaler
Specialized Ambush 2

Pris: 2100 kroner

Vekt: 353 gram (størrelse medium, veid av oss)

Størrelse testet: Medium (55-59cm)

Størrelser: S, M, L

Teknologi: MIPS SL, klargjort for ANGi.

Produsent: specialized.com

skala
8/10

Ambush 2 er en av de nye hjelmene fra Specialized for 2022-sesongen, sammen med den rimeligere modellen Camber.   

2-tallet i navnet kommer av at dette er en videreutvikling av hjelmen Ambush, som vi tidligere har testet. Det er fortsatt snakk om en hjelm til stisykling og terrengsykling, men designet på den nye versjonen er vesentlig endret. 

Det mest oppsiktsvekkende er kanskje skyggen på hjelmen. Den sitter ganske høyt oppe på hjelmen, og er fiksert. Du kan med andre ord ikke justere den opp eller ned for sol eller regnvær, eller hvis du skal ha et par goggles på. Det er imidlertid laget egne kanaler i front for å sette inn sykkelbrillene når du ikke bruker dem. I de små åpningene er det små gummi-flapper som skal hjelpe til å holde brillene på plass. 

Hjelmen forøvrig har en rekke ventilasjonshull, og dekker godt nedover nakken. Specialized har ikke bare lagt opp luftekanaler, men også små ventilasjonshull mellom strammemekanismen rundt hodet og hjelmskallet, for å gi bedre lufting. 

specialized sykkelhjelm 2022 test
MYE LUFT: Specialized Ambush 2 har store luftekanaler i frontpartiet. Foto: Snorre Veggan.

Ambush 2 kommer ikke med Specialized sin ANGi-teknologi, men er klargjort for dette, på baksiden av strammemekanismen. 

Stroppene møtes i et y-formet kryss under ørene, og festes med en klassisk plastspenne. Du kan, og vi anbefaler deg å justere høyden på det nevnte krysset for best mulig passform på hjelmen. 

På innsiden av hjelmen er det ekstra beskyttelse mot rotasjonskrefter i form av MIPS. Høyden på strammemekanismen kan justeres i flere hakk på innsiden av skallet. Strammehjulet sitter integrert i skallet, og har grove hakk for bedre grep.     

sykkelhjelm specialized test
INNI: Strammehjulet på hjelmen sitter pent integrert i skallet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Praktisk bruk 

Vi har testet Specialized Ambush 2 til terrengsykling og stisykling våren 2022. Vi har også brukt den når vi har syklet til og fra jobb i testperioden.   

Luftig og komfortabel

Passform er individuelt, men vi opplever at hjelmen trykker mykt mot hodet, uten utpregede trykkpunkter. Du bør selvfølgelig prøve hjelmen før du eventuelt kjøper selv. Strammehjulet på vårt testeksemplar strammer motsatt vei av de fleste andre hjelmer vi har prøvd, altså mot klokka. Hvorfor Specialized har valgt å gjøre det slik, vites ikke. Det er uansett lett å tak på strammehjulet med de grove utfresingene. Ventilasjonskanalene fungerer godt, og hjelmen oppleves som luftig. 

specialized sykkelhjelm test
DEKNING: Ambush 2-hjelmen dekker godt ned i bakhodet. Foto: Snorre Veggan.

Høy skygge

Skyggen på hjelmen er skyhøyt plassert. Undertegnede testrytter har den ikke i synsfeltet overhodet. Dette er det sikkert delte meninger om. Fordelen er selvfølgelig at skyggen ikke hemmer synsfeltet ditt noe, men mange setter pris på å kunne dra skyggen ned når det er skarp sol, eller det regner. Skyggen på denne Specialized-hjelmen har nesten mer en estetisk funksjon, enn noe annet. 

Helt genialt

Detaljen med brilleoppbevaring er rett og slett genial. Ikke bare er det dedikerte kanaler til å stikke bort brillene når du ikke skal ha dem på nesa, gummiklaffene holder også brillene på plass. Siden kanalene er ganske små, kan det være krevende å treffe med brillene på første forsøk, og det er vanskelig å få til i fart. Men når de først sitter, sitter de godt.    

specialized ambush sykkelhjelm
SMART DETALJ: Å gjemme bort brillene her oppe er ikke noe nytt, men måten Specialized har løst dette på liker vi. Foto: Snorre Veggan.

Hvem bør kjøpe denne sykkelhjelmen?

Stisyklister som vil ha en topp moderne og luftig sykkelhjelm med fine detaljer. Hvis du liker å ha en justerbar skygge, må du se til andre alternativer. 

Alternative produkter 

I denne prisklassen er Sweet Trailblazer superaktuell. Den likte vi godt da vi testet den, og er av ekspertene hos Virginia Tech kåret til en av de tryggeste hjelmene på markedet. POC Kortal ligger også på cirka samme pris. Giro Merit Spherical er blant de nyeste modellene i denne prisklassen vi har testet.    

test specialized sykkelhjelm
LUKE: Her ser du så vidt gummiflappen som sitter i siden på hjelmen, hvor brillestengene holdes på plass. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Specialized har med Ambush 2 tatt en god og populær modell, og gjort noen smarte oppgraderinger. Denne kan vi anbefale de aller fleste, om ikke justerbar skygge er en deal-breaker for deg.   

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

God justerbarhet

Fin detalj for oppbevaring for briller

Flere farger

MINUS

Ikke justerbart visir

Test av Giro Merit Spherical MIPS 2022

Avansert beskyttelsesteknologi til litt lavere pris. Vi har testet Giro Merit Spherical MIPS.

Giro  Merit Spherical MIPS

Pris: 2199 kroner

Vekt: Oppgitt til 350-360 gram i størrelse medium

Størrelse testet: M (55-59cm)

Størrelser: S, M, L 

Produsent: giro.com

Importør: ultimatenordic.no

skala
7/10

Da Giro lanserte sin Manifest Spherical, fikk den skryt for god funksjonalitet - men til en rimelig stiv pris. 

Nå kan du også få denne teknologien til en litt lavere pris - vi har testet Giro Merit Spherical. Dette er den rimeligste hjelmen fra Giro med den unike MIPS Spherical-teknologien.  

Rund og kort

Merit Spherical kommer i fem farger. Vi har testet den i en flerfarget variant, men du får den også i stilsikker svart, samt varianter av hvit, grå og blå. Den visuelle utformingen på hjelmen er forholdsvis rund, og skyggen er ganske kort, sammenlignet med andre hjelmer vi har testet. Skyggen justeres trinnløst ved å dra i den. Skallet dekker også bra nedover mot nakken. 

Vi opplever også passformen som ganske rund, men her vil det være store individuelle forskjeller - vi anbefaler alltid å prøve en hjelm før du kjøper. 

Trykker jevnt

Merit Spherical bruker Giro sin Roc Loc Trail-patent for stramming i bakhodet. Strammehjulet har gummiert anleggsflate, og er lett å bruke også med hansker. Passformen på strammesystemet kan justeres i tre høydenivåer på innsiden av hjelmen. Vi opplever at strammesystemet fordeler trykket jevnt og godt. Putene i hjelmen har noe Giro kaller Ionic+, som skal motvirke svettelukt. 

Hakestroppen samles i enkle Y-kryss under øret, som kan justeres til din preferanse. Stroppen bruker en klassisk plastklemme. 

Spherical MIPS - hva er det? 

Moderne sykkelhjelmer kommer med forskjellige typer beskyttelsesteknologi, hvor de fleste går ut på å redusere rotasjonskrefter mot hodet ved et fall eller sammenstøt. De fleste hjelmer ned mot tusenlappen har dette nå, som for eksempel Smith Engage. Giro Merit Spherical kommer som navnet avslører med Spherical-teknologi, som Giro har utviklet i samarbeid med MIPS. 

Teknologien har fellestrekk med vanlig MIPS, men skiller seg litt ut ved at det er to separate skall som beveger seg mot hverandre - ikke bare et MIPS-nett mot hjelmen. Dette skal gi muligheten for å lage forskjellig skumtetthet i de forskjellige lagene, som skal gi ytterligere beskyttelse. 

Første gang vi testet en hjelm med Spherical MIPS, var Giro Manifest. Der er Spherical-teknologien synlig på utsiden med et inner- og ytterlag som glir mot hverandre. På Giro Merit er det konstruert litt annerledes, her ser du det indre laget kun på innsiden av hjelmen, gli mot det ytre. 

Vi har ikke gjort lab-tester av denne teknologien i vår vurdering av hjelmen. 

Praktisk bruk 

Vi har testet Giro Merit våren 2022 på flere stisykkelturer. 

Komfortabel på tur - enkel i bruk

Roc Loc Trail-patentet fungerer godt i bruk, og vi synes strammemekanismen fordeler trykket godt utover hodet. Hjelmen har gode puter på innsiden som føles myke, uten at de blir for klamme når man svetter. innsiden av bakhodestrammeren er gummiert og motvirker at hjelmen sklir på hodet. 

Det er også plass til å stikke bort brillene inn i hjelmen når du skal ta dem av, om enn noe begrenset. Vi får lurt inn brillestengene i hull på siden av hjelmen når skyggen justeres opp. 

Utformingen gjør også at stengene på noen briller kan komme i konflikt med hjelmen på sidene. Vi testet med briller fra Sweet, Julbo og Oakley, og det gikk stort sett greit, selv om det i noen tilfeller ble trangt. Har du briller som er veldig brede i utforming, anbefaler vi at du prøver dem med hjelmen før du kjøper. Du ønsker ikke at hjelmen trykker brillestengene ned på ørene, eller hindrer dem fra å ligge over ørene på normalt vis.

Lufting

Vi testet hjelmen på kjølige vårdager, og har ikke fått testet den i sommervarme opp mot 20-25 varmegrader. Men hjelmen føles på ingen måte klam, selv ved høyt aktivitetsnivå. Vi opplever at luftingen fungerer godt.

Litt kort skygge

Skyggen på hjelmen er ganske kort. Den tar unna regndråper, men skjermer ikke like godt for sol som andre hjelmer kan gjøre. I synsfeltet stikker den marginalt ut og fram over selve hjelm-skallet. Dette er ikke en kritisk detalj, men likevel verdt å merke seg.   

Hvem bør kjøpe denne hjelmen?

Stisyklister som vil ha en stilig hjelm med god ventilasjon og funksjonelt strammesystem. 

Alternative produkter 

Hvis du vil ha en hjelm med Spherical-teknologi, kan vi anbefale deg å også ta en titt på Manifest fra Giro. Den er riktignok cirka en tusenlapp dyrere. Hvis du vil ha hjelm med god beskyttelse og tøft utseende uten å bruke alt for mye penger, anbefaler vi deg å ta en titt på Smith Engage eller Giro Fixture.  

Konklusjon

Det er grunnleggende positivt når moderne beskyttelsesteknologi blir mer tilgjengelig for syklister i form av lavere priser. Giro Merit er fortsatt en forholdsvis dyr sykkelhjelm, men til gjengjeld superkomfortabel, og med god kvalitetsfølelse på de tekniske detaljene.

VURDERING
Funksjon/passform
Valuta
Totalvurdering
PLUSS

Myk og komfortabel

MIPS og Spherical-teknologi

Supert strammesystem

Gummiert goggle-feste

MINUS

Litt kort skygge

Begrenset plass til å plassere briller

Test av Giro Manifest MIPS Spherical sykkelhjelm

Giro har brukt mye penger på å utvikle sin unike Spherical-teknologi i samarbeid med MIPS. Spherical-systemet består nesten av to hjelmer i sykkelhjelmen som roterer i hverandre.

Giro Manifest MIPS Spherical test sykkelhjelm terrengsykling
TEST AV SYKKELHJELM: Vi har testet sykkelhjelmen Giro Manifest MIPS Spherical
TS_best_i_test
Giro Manifest MIPS Spherical
skala
9/10

Hjelmene har hvert sitt skumlag og hvert sitt harde ytterskall. Spherical skal forsterke MIPS-effekten som begrenser vridningen av hodet i et fall. 

Manifest har et unikt utseende. I hel-svart gjør Spherical-konstruksjonen lite ut av seg. Hjelmen har en god bakhodestrammer.

Giro fant opp bakhodestrammeren som nesten alle hjelmer bruker i dag, og deres løsning er fortsatt blant de beste. I Manifest er den ikke høydejusterbar uten at du tar av deg hjelmen og flytter selve festet mellom tre hull i hjelmen. Litt klønete.

Test-giro-sykkelhjelm-2
Test-giro-sykkelhjelm-2
Giro Manifest i Grønn
OGSÅ I GRØNN: Flere av fargene Manifest kommer i tydeliggjør Spherical-funksjonen.

Store hull i pannen, kombinert med at hjelmen er løftet ut fra pannen, gir god lufting. Manifest er den luftigste stihjelmen vi har prøvd med MIPS. Hjelmstroppene sitter tett mot hodet. Stroppekrysset er lett å justere så hjelmen holder seg nede i pannen.

Briller får ok plass over ørene. Noen briller vil krasje litt med hjelmen. Giro har valgt magnetisk Fidlock-spenne under haka. Denne er lett å bruke med en hånd, men en del større under haka enn vanlige spenner. 

Skyggen på Manifest er justerbar til langt opp i pannen. Både goggles og vanlige briller får plass her. Det er lett å finne hull å plassere brillene i, når de er i veien foran øynene. I bakhodet gir gummistreker godt hold på goggle-strikken. 

Giro Manifest er en komfortabel sykkelhjelm, med smal profil. Spherical-systemet føles som en veldig god MIPS-løsning. Hjelmen føles eksklusiv og gjennomtenkt, men er også dyr.

Den flotte finishen på detaljene gjør Giro Manifest til en superhjelm for dem som tar seg råd til det, og den er best i test. 

VURDERING
Funksjon/Passform
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Super lufting og smal form

MIPS Spherical gir ekstra beskyttelse

Polstret bakhodestrammer

Plass til goggles under skyggen og gummi som holder vanlige briller på plass

MINUS

Veldig dyr

Bakhodestrammeren fiklete å høydejustere

Trangt for briller over ørene

Test av Specialized Camber MIPS

Specialized sin terrengsykkelhjelm til under tusenlappen med MIPS er et skikkelig kupp. Én detalj kan imidlertid bli bedre. Les hvorfor i vår test. 

specialized sykkelhjelm test
RIMELIG: Camber er en rimelig sykkelhjelm med MIPS fra Specialized. Foto: Snorre Veggan.
Specialized Camber

Pris: 920 kroner

Vekt:369 gram (størrelse medium, veid av oss)

Størrelse testet: Medium

Størrelser: XS, S, M, L, XL

Teknologi: MIPS, klargjort for ANGi

Produsent: specialized.com

skala
7/10

Specialized lager ikke bare sykler i flere kategorier, de lager også andre komponenter og tilbehør, som for eksempel hjelmer. 

Hjelmene fra Specialized kommer i alle prisklasser, Camber er blant de aller rimeligste med MIPS-teknologi. Den er også klargjort for Specialized sin ANGi-teknologi, som er en varslingsmekanisme som skal gi beskjed til kontakter hvis du har et krasj og ikke kommer i bevegelse igjen. 

Hjelmen er visuelt lik den langt dyrere Ambush 2-hjelmen fra Specialized, men ikke like avansert når det kommer til tekniske løsninger. Her er det for eksempel ingen høydejustering av hjelmen på hodet, og en litt enklere innfesting av stroppene. Hakestroppen er fiksert i et Y-kryss under øret, hvor du kan finjustere vinkelen på stroppen. Spennen under haken er en klassisk plastspenne. Du får heller ikke den geniale brilleholderen på Ambush 2.

Camber MIPS kommer i sju forskjellige farger, og i stedet for å lage en one size fits all-variant som mange gjør i denne prisklassen, har Specialized valgt å faktisk lage fem forskjellige størrelser, fra XS til XL. Bra! 

Strammehjulet sitter ned mot nakken i bakkant, og har tydelige utfresninger slik at det er lett å få tak i både med og uten hansker.Det er rikelig med luftekanaler i front. Skyggen på hjelmen er fiksert, du kan med andre ord ikke justere den opp- eller ned. 

specialized camber sykkelhjelm
LUFT: Camber har god ventilasjon, med store kanaler som slipper inn luft i front. Foto: Snorre Veggan.

Praktisk bruk 

Vi har testet Specialized Camber MIPS våren 2022 til stisykling og terrengsykling, den har også blitt brukt i hverdagen til jobbsykling. 

Stilig og komfortabel

Smaken er som baken når det kommer til utseende, men Camber har et stilrent design, og ser ganske så tøff ut. Hjelmen føles myk mot hodet, og selv om den ikke har like avanserte ventilasjonsløsninger som Ambush 2, ventilerer den helt OK. 

sykkelhjelm specialized camber test
ANGI-KLAR: Camber er klargjort for en angI -brikke fra Specialized. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Strammehjulet i nakken har tydelige utfresninger, og er lett å få grep om både med og uten hansker. Høydejustering i nakken savner vi ikke på denne hjelmen, selv om noen kan foretrekke det. 

Akkurat som på Ambush 2, er heller ikke skyggen justerbar på denne hjelmen. Hos testrytteren er ikke skyggen synlig i den øvre delen av synsfeltet i det hele tatt. Fordelen er at du ikke får noen forstyrrelser i synsfeltet, ulempen er selvfølgelig at skyggen har begrenset praktisk funksjon, utover å se kul ut. 

Hjelmen er godt utformet med tanke på sykkelbriller, skallet går ikke langt ned ved tinningen, slik at de aller fleste sykkelbriller vil passe. 

specialized sykkelhjelm camber test
STILIG: Specialized Camber har både design og finish som gjør at den ser dyrere ut enn prislappen tilsier. Foto: Snorre Veggan.

Men brillene, da? 

Én ting stusser vi litt på, som kan løses bedre; Mange setter pris på å sette brillene på hjelmen når man har pauser, eller bare svetter mye i lange oppoverbakker. Det er mulig også med denne hjelmen, men det er litt trangt om plassen i ventilasjonskanalene, og brillestengene kan butte mot pannen/tinningen. Dette vil være litt avhengig av hodefasong, så vi anbefaler at du prøver dette før kjøp hvis det er viktig for deg.  

sykkelhjelm specialized camber test
INGEN JUSTERING: Det er ikke noen justering av høyden på strammemekanismen i nakken - det kunne vi tenkt oss. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Hvem bør kjøpe denne sykkelhjelmen?

Syklister som vil ha en stilig og rimelig sykkelhjelm med MIPS, og som ikke bryr seg noe om justerbar skygge. 

specialized sykkelhjelm camber test
BAK: På baksiden slippes luft ut gjennom ventilasjonskanaler, og strammingen sitter godt mot nakken. Foto: Snorre Veggan.

Alternative produkter 

Det er flere gode alternativer til sykkelhjelmer rundt tusenlappen med MIPS. Smith Engage er en av våre favoritter, og Giro Fixture kom godt ut da vi testet sykkelhjelmer i denne prisklassen i 2021. Specialized Camber vil vi si er jevngode med disse. 

sykkelhjelm specialized camber test
FIKSERT: Skyggen på hjelmen sitter låst i én person. Det er det både fordeler og ulemper med. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Konklusjon

Utvalget av sykkelhjelmer til rundt tusenlappen blir bare bedre og bedre, og Specialized Camber er nok et eksempel på at du ikke trenger å blakke deg verken for å se kul ut eller være trygg. Den har det samme stilige utseendet som Ambush 2, men til en lavere pris og litt mindre avanserte løsninger. Mangel på justerbar skygge og høydejustering trekker noe ned. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Myk og komfortabel 

Godt strammehjul

Flere størrelser

MINUS

Ingen høydejustering 

Kort og høy skygge

Ikke optimal plassering av briller på hjelmen ved pauser

Test av MET Roam MIPS 

Hvis du er en ivrig stisyklist med ambisjoner om å prøve deg i enduroritt i løpet av sesongen, kan MET Roam MIPS være en aktuell sykkelhjelm for deg - les hvorfor. 

MET Roam MIPS

Pris: 2099 kroner

Vekt: 394 gram (størrelse large, veid av oss)

Størrelse testet: Large

Størrelser: S, M, L

Teknologi: MIPS 

Produsent: met-helmets.com

skala
7/10

MET Roam sorterer både under stisykkel- og endurokategorien hos produsenten selv. Flere produsenter lager nå hjelmer med løsninger som kan passe endurosyklistene spesielt godt, og Roam MIPS er en slik hjelm.   

Formen på hjelmen er bred, og dekker godt nedover hodet både på sidene og i bakkant. Skyggen på hjelmen er både bred og justerbar, her får du fint dyttet den opp ved behov. Den har tre nivåer, uten at det er veldig definerte klikk eller hakk der den stopper. En fin detalj på hjelmen, er visiret som er todelt på sidene av hjelmen og lar deg hekte stroppen på eventuelle goggles under, slik at den ikke sklir avgårde. 

Strammingen gjøres med et lite plasthjul i bakkant, som er lett å få tak på. Det føles også mer raffinert enn strammehjulet på den rimeligere hjelmen Veleno MIPS fra samme produsent.  Stroppene møtes under ørende i en plastbit hvor du kan justere høyen på dette punktet. MET har valgt en klassisk, vanlig plastspenne under haken på hjelmstroppen. 

Hjelmen kommer i seks forskjellige farger.   

Praktisk bruk 

Vi har testet sykkelhjelmen under stisykling og terrengsykling våren 2022. Hjelmen har også blitt brukt på sykkel til og fra jobb i testperioden. 

MET Roam MIPS sitter komfortabelt med hodet, og strammemekanismen fordeler trykket jevnt. Den er også lett å justere i fart, noe vi setter pris på. Mikrojusteringene med hjulet både strammes og løsnes lett med én hånd. 

Skyggen lar seg også lett justere i fart. Vi fant det naturlig å stikke bort sykkelbrillene i ventilasjonsåpninger under skyggen. Ventilasjonen på hjelmen er også god, selv om vi har prøvd mer luftige hjelmer. 

Det du bør være obs på, er at skallet på hjelmen går litt ned på sidene i forkant. Dette gir deg ekstra beskyttelse, men det kan også medføre at ikke alle sykkelbriller uten videre sklir rett på. Dette avhenger både av hodefasong og utforming på briller, men det er greit å være obs på. 

Hvem bør kjøpe denne sykkelhjelmen?

Stisyklister som vil ha en stilig hjelm med MIPS, og som kanskje er ekstra opptatt av at hjelmen bør være kompatibel med goggles. 

Alternative produkter 

Til rundt 2000 kroner finnes det mange aktuelle hjelmer du kan se på. Vi nevner i fleng; Sweet Trailblazer, POC Kortal, Giro Merit, POC Axion og Specialized Ambush 2.   

Konklusjon

MET Roam MIPS er en fin hjelm til både stisykling og endurosykling. Endurosyklister og andre som tidvis bruker goggles på hjelmen vil sette pris på justerbar skygge og feste for hodestropp. Husk bare å sjekke at den ikke kommer i konflikt med sykkelbrillene dine. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Justerbar skygge muliggjør bruk av goggles

Smart utforming for feste av goggles på skygge

Briller kan stikkes bort i hjelmen

MINUS

Briller kan komme i konflikt med stropper og hjelmskall

Test av Bell 4Forty Air MIPS

Bell har laget en komfortabel og stilig sykkelhjelm med sin 4Forty Air MIPS. 

bell sykkelhjelm test
STILIG HJELM: Bell 4Forty Air MIPS er en sykkelhjelm til stisykling. Foto: Snorre Veggan.
Bell 4Forty Air MIPS

Pris: 1599 kroner

Vekt: 377 gram (størrelse medium, veid av oss)

Størrelse testet: Medium

Størrelser: S, M, L

Teknologi: MIPS 

Produsent: bellhelmets.com 

skala
7/10

Bell er sammen med Giro en av de store hjelmprodusentene på markedet, og lager hjelmer til flere sykkelkategorier, og på flere prisnivåer.  

Sist gang vi testet Bell 4Forty kostet den rett under tusenlappen, og var en av våre favoritter i den prisklassen. Nå er prisen noe høyere for 4Forty Air MIPS - 1599 kroner.   

Hjelmen har en ganske så rund form, og kan ved første øyekast minne litt om Troy Lee Designs sine varianter. Hjelmen har rikelig med ventilasjonshull rundt om. På baksiden er det gummibelegg for økt friksjon hvis du skal bruke goggles. 

Skyggen har stor justerbarhet - den kan flyttes til tre forskjellige nivåer, og her får du plass til å sette bort goggles ved behov. 

På innsiden kan strammemekanismen justeres i tre nivåer. Hjelmstroppene møtes i en enkel plastspenne under øret hvor du kan justere vinkelen og lengden - og Bell har flottet seg med en Fidlock-spenne på denne hjelmen.  

Strammehjulet er litt mindre på denne hjelmen enn hos andre alternativer, men laget i et materiale som gir god friksjon.   

test bell sykkelhjelm
BUDSJETT: Bell 4Forty er ikke den rimeligste sykkelhjelmen med MIPS på markedet, men er likevel et godt kjøp. Foto: Snorre Veggan.

Praktisk bruk

Vi har testet hjelmen til terrengsykling og stisykling våren 2022 - den har også blitt brukt til jobbsykling i testperioden.   

Fidlock-spennen kan være litt uvant, men noe de fleste får taket på ganske fort. Spennen smetter hurtig på plass, og lar seg lett dytte opp med et skyv fra tommelen. 

Hvis du sykler mye, vet du antakelig å sette pris på en hjelm som lar deg plassere brillene når du ikke bruker dem. På Bell-hjelmen er det ikke noen åpenbart bra plassering for brillene når det blir behov for å ta dem av. Da blir du fort overlatt til å plassere dem i nakken, eller stroppen på sekken. 

test bell sykkelhjelm
JUSTERING: Strammemekanismen har høydejustering, som du tar på innsiden av hjelmen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Skyggen er hensiktsmessig i utforming, og lar seg enkelt justere både opp og ned med én hånd, også i fart. Ventilasjonen på hjelmen er helt OK, men luftekanalene er ikke veldig store i front, og vi har prøvd hjelmer som ventilerer bedre.  

bell sykkelhjelm test 2022
GUMMI: Et lite parti på baksiden av hjelmen er gummiert - en fin detalj hvis du skal sykle enduroritt og vil bruke goggles i stedet for sykkelbriller. Foto: Snorre Veggan.

Hvem bør kjøpe denne sykkelhjelmen?

Ivrige sti- og endurosyklister som ikke vil bruke alt for mye penger på en sykkelhjelm til allsidig bruk. 

bell sykkelhjelm test 2022
JUSTERING: Skyggen kan justeres i tre nivåer. Vi opplevde ørlite grann slakk i denne mekanismen på vårt testeksemplar, uten at det var et stort problem. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Til rundt 1500 kroner er det flere fine sykkelhjelmer du kan vurdere. Vi liker POC Axion godt. Men du finner også rimeligere hjelmer med MIPS, som for eksempel Specialized Camber, Smith Engage, Giro Fixture, og Sweet Ripper.    

Konklusjon

Bell 4Forty Air MIPS er både rimelig, stilig og funksjonell. Vi kunne ønsket oss enda litt bedre plasseringsmuligheter for briller, men ellers er det ikke mye å pirke på med denne hjelmen.   

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Justerbar skygge

Gummibelegg for goggles

Fidlock-spenne

MINUS

Ikke alle vil like litt tyngre Fidlock-spenne

Ikke bare lett å stikke bort briller

Test av POC Axion SPIN sykkelhjelm

Vi har testet den rimeligste sykkelhjelmen fra POC, Axion SPIN.

test poc axion spin sykkelhjelm
TESTET: Vi har testet den rimeligste terrengsykkelhjelmen fra POC, som heter Axion SPIN
TS_best_i_test
POC Axion Spin

Pris: 1599 kroner

Vekt: 352 gram

Størrelse testet: M/L (55-58)

skala
9/10

POC er aller mest kjent for sine premium-produkter. Vi har testet Axion SPIN, som er den rimeligste sykkelhjelmen til terrengsykling fra POC.

Svenske POC har et tydelig utseende på hjelmene sine både på landeveien og i terrenget. De er lett gjenkjennelige.

Axion SPIN er den rimeligste hjelmen fra POC, og kommer med POC sin egen SPIN-teknologi. I stedet for et skall som roterer innvendig slik MIPS gjør, har POC roterende silikonputer.

test poc axion spin sykkelhjelm 2021
STRAMMEHJUL: Strammingen i nakken er enkel og intuitiv i bruk.

Hjelmen kommer i intet mindre enn 13 farger, så her bør det være gode muligheter for å finne en som passer antrekket.

Skyggen er justerbar i tre nivåer, eller trinn om du vil. Her er det tre distinkte hakk som den smetter på plass i, i stedet for trinnløs justering som på for eksempel Giro Source. Det gjør det tungvint å justere skyggen i fart, men samtidig sitter den skikkelig på plass.

test poc axion spin sykkelhjelm 2021
BEHAGELIG: Stroppene møtes under øret i dette krysset.

Innvendig er hjelmen komfortabel med puter fra midten og fram i panna. Selv om det ikke er puter i bakkant opplevde ikke vi hjelmen som ukomfortabel.

Høydejusteringen bruker samme patent som skyggen. Her smeller mekanismen på plass i tre hakk.

test poc axion spin sykkelhjelm 2021
SKYGGE: Skyggen kan justeres på tre nivåer, ikke trinnløst.

Strammehjulet i nakken har forhøyninger som gir godt grep. Stroppene møtes under øret hvor du kan justere hvor langt fram eller bak du vil ha dem, i en plastramme. Dette krysset la seg behagelig på plass under øret uten nevneverdig gnaging eller blafring. En enkel plastklemme låser hjelmen under haken.

Kvalitetsfølelsen på hjelmen tilsier at den skulle kostet mye mer.

test poc axion spin sykkelhjelm 2021
MYK: SPIN er annen variant av MIPS-prinsippet. Putene inne i hjelmen er behagelige og myke.

Strammehjulet er lett å betjene både med og uten hansker, og har distinkte klikk.

Skyggen på hjelmen har tre artikulerte hakk hvor den smetter på plass, det samme med høydejusteringen.

test poc axion spin sykkelhjelm 2021
JUSTERING: Høyden på hjelmen kan justeres på tre nivåer, med markerte hakk.

POC Axion SPIN er testens dyreste hjelm, men det er også den som fremstår som mest eksklusiv. Alt av justeringsmuligheter føles veldig solide. Den har også veldig god ventilasjon, og vi fant det enkelt å stikke bort brillene i ventilasjonsåpningene på hjelmen. 

Den er lett og tydelig å justere, er komfortabel på hodet, og har gode, tekniske løsninger for sikkerhet.

POC Axion tar dermed en knepen seier i denne gruppetesten. 

 

 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Justerbar skygge

Justerbar høyde

Høy kvalitetsfølelse

MINUS

Dyr

Test av Sweet Trailblazer MIPS sykkelhjelm

Sweet Trailblazer MIPS er en sykkelhjelm som har justerbar skygge og Sweets unike skall i forskjellige hardheter. Er dette stihjelmen som blir allemannseie denne sommeren?

Sweet Trailblazer MIPS test sykkelhjelm
TEST AV SYKKELHJELM: Vi har testet Sweet Trailblazer MIPS sykkelhjelm for terrengsykling.
TS_mest_for_pengene
Sweet Trailblazer MIPS
skala
9/10

Norske Sweet er produktive for tiden. Produktdesigner Thomas Larsen Røed har kommet opp med et større knippe hjelmer de siste årene. 

Trailblazer skal fylle det nesten usynlig hullet mellom den rimeligere terrenghjelmen Dissenter, og den mer eksklusive stihjelmen Bushwacker

Trailblazer har i tillegg til MIPS-nett inne i hjelmen, også Sweets unike konstruksjon med fire skalldeler med forskjellig strekkfasthet og beskyttende egenskaper.

Dette skal gjøre hjelmen ekstra beskyttende. Trailblazer sitter godt på hodet.

Den har en rund passform, med myke puter som omslutter hodet tett, uten å klemme. Bakhodestrammeren, holder hjelmen godt fast mot hodet. Selve skrumekanismen er litt skarp mot bare fingre og har litt hardplastfølelse. 

Den er lett å justere i høyden, mens du har på deg hjelmen,

Skyggen er justerbar. Du kan plassere goggles og vanlige sykkelbriller trygt i pannen, under skyggen. Hullene ytterst i pannen holder godt på Sweets egne Ronin-briller og briller som Oakley Radar.

Test-Sweet-sykkelhjelm-2
Test-Sweet-sykkelhjelm-2

Luftingen på Trailblazer er blant de beste i klassen. Ikke helt på Giro Manifest-nivå, men nære. Putene i hjelmen suger opp svetten bra. 

Hakestroppen har et bredt, ikke-justerbart kryss. For noen passer dette perfekt, men for andre kan krysset havne for langt ned på kjakene. 

Trailblazer er såpass bred over tinningene at briller lett tres inn over ørene, under hjelmstroppene, uten å krasje med selve hjelmen. Hjelmen virker likevel ikke bred. 

Sweet Trailblazer er en hjelm som gir et veldig solid inntrykk, samtidig som den sitter godt på hodet og fungerer bra med de aller fleste briller.

Prisen er veldig god med tanke på hva du får av teknologi.

VURDERING
Funksjon/passform
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Ganske luftig

Justerbar skygge

God bakhodestrammer

Ekstra beskyttelse fra Sweets flerlags-teknologi

MINUS

Skarpe kanter på bakhodestrammeren

Stort og fast stroppekryss

Test av Smith Forefront 2 sykkelhjelm

Smith Forefront 2 er en kompromissløs toppmodell med fine detaljer, og et spesielt materiale, Koroyd. Hvordan gjør den det mot konkurrentene?

smith forefront sykkelhjelm test terrengsykkel
RAFF: Vi har testet Smith sin toppmodell av sykkelhjelmer for stisyklister, Forefront.
TS_best_i_test
Smith Forefront 2

Pris: 2499 kroner  

Vekt: 377 gram 

Størrelse testet: M (55-59cm) 

skala
8/10

Testens dyreste hjelm kommer fra amerikanske Smith.

Merket lager hjelmer og briller både til skikjøring og sykling, og har hjelmer i flere priskategorier.  

Forefront 2 ligger på 2499 kroner.      

Toppmodell 

Forefront 2 er toppmodellen for terrengsyklister, og er en klassisk stisykkelhjelm, med god dekning i bakhodet, og justerbar skygge.  

Innsiden har puter i front, og på strammemekanismen i bakhodet er det gummiert belegg som skal holde hjelmen på plass. Hjelmen strammes med et strammehjul av brukervennligstørrelse.  

Skyggen er festet på hver side med unbrakoskruer, og har tre forskjellige høyder den kan justeres til – den er ikke trinnløs.   

smith forefront sykkelhjelm test
SOLID: Smith-hjelmen oser av kvalitet

Hjelmstroppene møtes i et kryss under ørene som du kan justere høyden på, og stroppen møtes under haken med en tradisjonell plastklemme.  

Om det er noe vi har å utsette, så er det at noe, så er Smith-hjelmen litt rund i passformen.  Det er uansett lurt å prøve sykkelhjelm før kjøp, for å være sikker på at den passer ditt hode.  

Hjelmen har MIPS-teknologi, men i tillegg har den også noe som heter Koroyd.

Utseendemessig kan det minne om Wavecel fra Bontrager – et bikubemønster av materiale som skal være energiabsorberende ved sammenstøt når, og hvis du faller.  

Det er også verdt å merke seg at Smith har egne lykt- og kamerafester som denne hjelmen er kompatibel med.  

Forefront 2 kommer i hele 12 forskjellige farger – vårt testeksemplar er levert i den stilsikre fargen Matte Black.  

smith forefront 2 sykkelhjelm test
BAKSIDEN: Briller må stikkes/legges i sporene på baksiden. Ikke alle brillene vi prøvde med fikset dette like bra.

Praktisk bruk  

Vi har testet Smith Forefront 2 på flere stisykkelturer i Oslomarka i varierende vær og temperaturer i mai og juni måned.  

God kvalitetsfølelse   

Skyggen er enkel å betjene i fart når du vil justere den. Likt som på POC Kortal er det tre hakk du kan sette den i – men på Smith Forefront 2 er dette hakket enklere å betjene i fart – det liker vi godt.   

Med skyggen helt oppe får du også plassert goggles der, om det er aktuelt.  

På grunn av Koroyd-materialet er det ikke noen åpninger i hjelmen til å stikke vekk sykkelbriller når de ikke brukes.    

Men Smith Forefront 2 har kanaler langs hjelmen både i front og bak for å plassere sykkelbriller. Dette fungerer selvfølgelig bra med Smith-briller, og da med brillestenger som er gummierte, men vi fant det ikke like enkelt med alle sykkelbrillene vi testet med.   

smith forefront sykkelhjelm test
INNI: Smith-hjelmen har Koroyd, et materiale som skal bidra til å gjøre hjelmen tryggere.

Justeringen av høyden i bakhodet er litt mer kronglete enn på POC Kortal og Sweet Bushwacker II.

Her må du brette til side MIPS-skallet inne i hjelmen, og kneppe ut plastikken av et hakk, før du velger nytt. Dette er neppe noe man justerer ofte på tur, men greit å være klar over.   

Med Koroyd-materialet som ligger i ventilasjonsåpningene var vi spent på hvor luftig denne hjelmen ville føles. Men der overrasker Smith Forefront 2 positivt.

Selv om ventilasjonen kanskje ikke er helt på høyde med Sweet i denne testen, er Forefront 2 på ingen måte klam.   

Lufta tar seg gjennom Koroyd-materialet, og vi ble ikke noe mer eller mindre svett med denne hjelmen enn de andre i testen.  

Alternative produkter  

Som toppmodell av sykkelhjelmer til stisykling plasserer Smith Forefront 2 seg i samme kategori som blant annet Giro Manifest Spherical og andre dyre sykkelhjelmer.   

Konklusjon 

Smith Forefront 2 er en stilig og funksjonell hjelm til stisykling. Den forsvarer den stive prisen med god kvalitetsfølelse og brukervennlighet.   

   

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

God ventilasjon

Fin justering på skygge

Myk og komfortabel

MINUS

Ikke nødvendigvis lett å stikke bort alle typer briller på en enkel måte

Test av POC Otocon Race MIPS helhjelm

Svenske POC har nylig lansert en ny helhjelm for endurosykling der de har hentet ventilasjonsystemet fra sine landeveishjelmer og satt dette sammen med utforbeskyttelsen fra sine eksisterende helhjelmer for utforsykling. Vi har testet Otocon Race MIPS endurohjelm som er fullspekket med sikkerhetsfunksjoner.

test poc otocon helhjelm enduro sykling
LETT OG LUFTIG: Vi har testet POC Otocon Race MIPS - en ny helhjelm for endurosykling. Foto: Lars Frederic Nordbakken.
POC Otocon Race MIPS

Pris: 3299 kr

Vekt: 758 g (veid av oss)

Størrelse testet: M (55-58 cm)

Størrelser: XS,S,M,L

Teknologi: MIPS, NFC og Recco

Produsent: pocsports.com

skala
9/10

Otocon er tilgjengelig i to alternativer, den funksjonsrike Otocon Race Mips eller en billigere, men lettere, standard Otocon. Vi har testet førstnevnte. Denne leveres med twICEme-teknologi, som kan lagre din medisinske informasjon og nødkontaktdetaljer digitalt på hjelmen, slik at førstehjelpere kan skanne den med en smarttelefon. Otocon Race MIPS leveres også med RECCO-brikke, som kan gjøre det lettere for søkemannskaper og redningsteam å finne deg i tilfelle en ulykke (den brukes vanligvis ved skred), og den har av navnet på hjelmen også selvfølgelig MIPS-integra som er skapt for å redusere vridningskrefter ved et eventuelt fall.

Med på kjøpet får man hjelmpose til transport og lagring, ekstra tykke utskiftbare kinnputer, samt et forlengende gjennomsiktig plastvisir for de mest gjørmete dagene. Denne klipses på det eksisterende visiret. Her opplevde vi at plasten ble noe deformert kun etter få monteringer. 

Otocon-hjelmene er designet for å sitte like tight som en ren utforhjelm og samtidig ha god ventilasjon for lange transportetapper. Otocon Race Mips kommer i fire fargekombinasjoner (sort/hvit, hvit/sort, lilla/sort og oransje/sort) i fire forskjellige størrelser. Vi testet hjelmen i sort/hvit i størrelse M, hvor testrytter har en hodeomkrets på 58cm.

Vi veide hjelmen (str.M) til 758 gram, 8 gram mer enn oppgitt fra produsenten. Sammenligner vi med standard Otocon, så er Race MIPS 78 gram tyngre i samme størrelse.

På hodet

POC har hentet inspirasjon til Otocon fra sine lettere hjelmer, som for eksempel Axion Spin, der man lett vil gjenkjenne tre lufteventiler i front. Disse tar inn luft og lar den passere over hodet og ut av de fem luftehullene bak på hjelmen for å unngå unødvendig varmeoppbygging. De store luftehullene rundt øreområdet og området mellom kjeven og hake gir en merkbar bris som også skal bidra til å redusere varmeoppbygging. Disse hullene rundt ørene stopper også lyder rundt deg fra å høres for dempet ut, noe som kan være nyttig for å plukke opp hørbare signaler mens man sykler.

Det store luftehullet i front av hjelmen er ment for å gi rytteren frisk luft i stedet for å resirkulere sitt eget pust under etappene. Det er en “grill” som har til hensikt å hindre at små gjenstander skal komme inn, men det kan ganske enkelt skyves ut hvis man vil maksimere luftstrømmen i stedet. For å unngå at transportetappene skal bli for varme, har Otocon Race MIPS også avtagbare kinnputer i to forskjellige størrelser. Disse er lette å ta både av og på. 

test helhjelm sykkel
UT: Du kan ta ut disse putene fra hjelmen for litt bedre ventilasjon. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Når det gjelder justeringsmuligheter leveres Otocon Race MIPS med en 360-graders BOA-lignende justering, kalt Race Lock. Denne sørger for at hjelmen sitter godt rundt hele hodet, og strammes og slakkes ved å bruke det store strammehjulet på baksiden av hjelmen. Plasseringen av strammehjulet på baksiden av hjelmen, like under goggle-stroppen, gjør at disse ikke forstyrrer hverandre, noe som gjør det enkelt for brukeren å justere hjelmen underveis. Bakre del av denne strammemekanismen er av plast og har en tendens til å brette seg når man tar på hjelmen. Her har man mulighet til å bruke det lille tøystykket som sitter på for å holde igjen, men vi opplevde det litt vanskelig med hansker på.

Bakre delen har tre posisjoners høydeinnstilling for å tilpasse rytterens hode best mulig. Visiret er også godt plassert på hjelmen, utenfor synsfeltet og med god plass til å hvile briller og goggles på. Visiret er ganske langt sammenlignet med mange andre hjelmer. På undersiden av hjelmen er det plassert tre små gummiknotter som skal unngå riper når du sette hjelmen på en flat overflate.

test av poc helhjelm
LOGOER: Her er det nok av teknologi pakket inn i én hjelm. Recco, MIPS og twICEme. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Hjelmen satt godt på hodet, men med en hodediameter på 58 cm, ville vi nok valgt en størrelse større slik at den blir noe mer romslig. Hodeomkretsen på testrytteren er på den øvre grensen for området POC anbefaler for medium størrelse. Hjelmen sitter godt på hodet, men føltes litt stram rundt kjeven, selv med de tynneste kinnputene, men langt fra å være ubehagelig. Vi synes også at den kunne gått litt lavere over pannen, uten at dette er noe kritikk av selve hjelmen. Dette er bare en påminnelse om hvorfor det alltid er en god ide å prøve en hjelm på før man kjøper.

Sikkerhet i førersetet med integrert MIPS, RECCO og twICEme-teknologi

Otocon Race MIPS er fullspekket med mange sikkerhetsdetaljer. Den leveres med MIPS-Integra (Multi-Directional Impact Protection System), og er en svensk oppfinnelse. Kort fortalt er det en teknologi som skal redusere rotasjonskreftene ved et eventuelt sammenstøt. Dette løses ved å ha et «skall» inne i hjelmen med et glidesjikt. Dette gjør at dette skallet vil til en viss grad bevege seg uavhengig av hjelmen og dermed forsinke rotasjonskreftene som kan medføre skader på hjernen.  

Hjelmen leveres også med RECCO-reflektor som gjør deg søkbar for redningsteam. RECCO-reflektoren er en lett brikke som verken krever strøm eller aktivering for å fungere. Brikken består av en diode og en antenne, slik at man ved et uhell kan bli lokalisert fra for eksempel helikopter på inntil 80 meters avstand i all slags vær.

test sykkelhjelm poc
SCANN HER: Stråle-signalet på toppen av hjelmen forteller at her kan du scanne hjelmen for å få medisinsk info om rytteren. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

I senere tid har også twICEme-teknologien kommet på sykkelhjelmer. Denne er integrert på toppen av Otocon Race MIPS-hjelmen. Dette er en søkbar batteriløs chip inne i hjelmen hvor man kan lagre medisinsk informasjon og nødkontaktdetaljer digitalt på hjelmen, slik at førstehjelpere kan skanne den med en smarttelefon ved å bruke NFC-brikkeleser (finnes på alle nyere smarttelefoner). Det kreves verken trådløst nettverk eller mobildekning for å få dette til å fungere. Vi har skrevet mer om twICEme-konseptet her.

Kræsj-sertifikasjon som en ren utforhjelm

Hjelmen har også et såkalt “breakaway-visir”, som betyr at visiret på hjelmen er designet for å beskytte nakken din ved et eventuelt fall, ved at den faller av. Det er kanskje nettopp derfor visiret er såpass langt også, for å løse ut tidligst mulig. På undersiden av visiret er det et glatt område, designet for å montere GoPro-feste. Hjelmen er også designet for å passe spesielt godt til POCs egne goggles. Vi benyttet POC Ora goggles sammen med hjelmen, og følte de satt bra på.

Som de fleste hjelmer i denne kategorien oppfyller den de samme laboratoriebaserte sikkerhetsstandardene som kreves for enhver utforhjelm. POC har også lagt aramid i en slags broform (kalt aramid-bridges) like under det ytre skallet for å sikre holdbarhet og beskyttelse i form av at slagkraften ved et fall spres over en større overflate. Den uknuselige aramidveven binder seg til skumforingen i hjelmen og skal også gi stabilitet ifølge produsenten.

Hvem bør kjøpe denne hjelmen?

POC Otocon Race MIPS er et godt valg for deg som ønsker en egen hjelm til endurosykling med god ventilasjon, generøs polstring og fokus på sikkerhet. Men husk at det alltid er en fordel å teste hjelmen på før man kjøper, slik at du vet at den passer ditt hode. POC passer nok i utgangspunktet best til ryttere med litt smalere hode. Vurder også om det er ønskelig med avtagbar hakebeskyttelse, slik at du kan bruke hjelmen som en vanlig stihjelm også.

Alternative endurohjelmer på markedet

Til tross for at Otocon Race MIPS er fullspekket med ulike funksjoner, er den betydelig lettere enn POCs Coron Air MIPS downhillhjelm. Faktisk er Otocon Race Mips hele 352 gram lettere i samme størrelse. Hvis man velger standard Otocon får man de samme lufte- og strammefunksjonene som på Race MIPS, men ikke sikkerhetsfunksjonene. Dog sparer man 600 kroner på dette valget. 

Utviklingen av endurohjelmer ser ut til å ta to retninger; helhjelm eller hjelm med avtagbar hakebeskyttelse. Sammenligner vi med andre helhjelmer uten avtagbare hakebeskyttere til endurosykling ser vi at for eksempel Specialized Gambit i samme størrelse veier 118 gram mindre og koster omtrent det samme. Troy Lee Stage MIPS er også til sammenligning lettere (68 gram), men koster 200 kroner mer. 

test helhjelm sykkel poc otocon
MIPS: Innsiden av hjelmen har MIPS Integra. Foto: Lars Frederic Nordbakken.

Sammenlignet med Sweet Arbitrator MIPS, som er en hjelm med avtagbar hakebeskyttelse, ser vi at at POC Otocon Race MIPS både er lettere (342 gram) og noe billigere (ca. 200kr veiledende). Generelt ser vi at endurohjelmene med avtagbar hakebeskyttelse som regel er litt tyngre enn de rene helhjelmene.

Konklusjon

Otocon Race MIPS er en endurohjelm med gode lufte- og strammemuligheter, solid og justerbar polstring, og er fullspekket med sikkerhetsfunksjoner fra twICEme, RECCO og MIPS. I tillegg er den sertifisert på lik linje med rene utforhjelmer. Om du vil ha en endurohjelm uten avtagbar hakebeskytter er dette et produkt vi trygt kan anbefale.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Enkel å justere

God ventilasjon

Fullspekket med sikkerhetsdetaljer

Avtagbare kinnputer i forskjellige størrelser

MINUS

Dyr

Litt vrien å ta på, plastdelen i bakhodet kan vri seg når man tar den på

Test av Specialized Ambush Comp MIPS sykkelhjelm

Specialized Ambush Comp MIPS er en rimelig sykkelhjelm med supre beksyttelsesfunksjoner. Hjelmen har bra komfort, og luftingen oppleves som veldig god.

test av specialized sykkelhjelm
RINGER HJEM: Specialized sin rimelige Ambush Comp MIPS sykkelhjelm har ANGI-funksjon som kjenner om du går på trynet og kan automatisk ringe etter hjelp. Vekten er lav og passformen er god.
TS_best_i_test
Specialized Ambush Comp Mips Angi
skala
9/10

Specialized sin stisyklingshjelm kommer i to versjoner.

Ambush Comp som vi tester her, og den 700 kroner dyrere Ambush.

Den dyre modellen har dekkende skall også på undersiden. Comp-modellen har eksponert skum på hjelmens underside. 

Ambush Comp sitter ganske høyt på hodet. Bakhodestrammeren, som er integrert i selve hjelmskummet i bakhodet strammer motsatt vei av vanlig, men kan strammes ganske så hardt, også med hansker.

JUSTERBART VISIR: Skjermen på Ambush-hjelmen kan justeres i høyden.
JUSTERBART VISIR: Skjermen på Ambush-hjelmen kan justeres i høyden.

Den er også høydejusterbar i fem nivåer. Du kan dermed få plassert trykket omtrent der du ønsker i bakhodet.

Ambush Comp har, i motsetning til Ambush skum i én hardhetsgrad over hele. Dette øker vekten litt i tillegg til at støtdempingen reduseres noe. Luftingen på Ambush Comp oppleves som veldig god, hjelmens gode dekning både på sidene og i bakhodet tatt i betraktning. Store luftehull i pannen og dype kanaler over hodet gir god kjøling også i lav stisyklingsfart.

Det justerbare visiret kan justeres fra helt lavt til så høyt at du får plass til goggles på hjelmen under visiret. Dette vil dog gå utover luftingen. Justeringen går i små hakk, noe som gjør at visiret holder seg der du plasserer det. 

Specialized_2
Specialized_2

Hjelmstroppene ligger tett mot hodet. Du får plassert brillestengene over dem uten kluss. Stroppekrysset er bredt og kan ikke justeres. Noen vil oppleve at det havner litt for langt ned på kjakene. 

Specialized har sin unike ANGI-funksjon integrert i denne sykkelhjelmen. Dette er en sensor som vil registrere at du faller og kan sende melding til de du har satt som pårørende i tilhørende app. Tjenesten krever abonnement som nå Specialized inkluderer med hjelmen. ANGI-funksjonen kan redde liv i situasjoner der du sykler alene.

Mips-nettet inne i hjelmen er fint integrert og går ikke på bekostning av hjelmens gode passform eller lufting. Hjelmen føles lett på hodet, samtidig som den suger opp godt med svette med den fine panneputa.

Specialized_3
Specialized_3

Specialized Ambush Comp er en rimelig hjelm med super beskyttelse fra Mips og den livreddende ANGI-funksjonen i tillegg. Eksponert skum på undersiden gjør den utsatt for slitasje, både ved sykling, transport og lagring. Ønsker du en mer holdbar hjelm som også vil beskytte enda bedre, er storebror Ambush et godt alternativ til 600 kroner mindre enn Bontrager Blaze

Høy komfort, lav pris og smarte beskyttelsesfunksjoner gjør at Specialized Ambush Comp vinner denne hjelmduellen.

 

VURDERING
Valuta
Helhetsinntrykk
PLUSS

Lang og justerbar skygge

God svettepute i panna

Mips

God lufting ANGI-funksjon kan være nyttig.

MINUS

Nakkestrammeren er fiklete samt strammer litt dårlig

Lavt stroppekryss uten justering

Test av Giro Fixture MIPS sykkelhjelm

Giro har mange sykkelhjelmer i forskjellige prisklasser. Vi har testet modellen Fixture MIPS, som er en av de rimeligste sykkelhjelmene fra Giro.

test giro fixture mips sykkelhjelm
TEST AV GIRO FIXTURE: Fixture MIPS er en rimelig sykkelhjelm fra Giro. Foto: Øyvind Aas
TS_best_i_test
Giro Fixture MIPS
  • Pris: 899 kroner 

  • Vekt: 293 gram 

  • Størrelse testet: Universal, 54-61 centimeter 

skala
9/10

Giro er en av veteranene av hjelmprodusenter. De har laget sykkelhjelmer i flere tiår, og har laget noen av de mest populære terrengsykkelhjelmene gjennom tidene.  

Fixture MIPS er deres budsjett-alternativ. Hjelmen kommer i hele 10 forskjellige farger, så her bør det være mulig å finne en sykkelhjelm som matcher antrekket.  

Giro Fixture kommer i én universalstørrelse, som går fra 54-61 centimeter.  

I bakdelen av hjelmen sitter et strammehjul. Det er stort og enkelt i betjening, men vi kunne gjerne ønsket oss enda mer definerte klikk. Mekanismen sitter også tett oppunder hjelmen og kan være litt krevende å få tak på. 

Kryssene på hjelmstroppene under ørene er ikke justerbare, men på våre testryttere la disse seg likevel greit langs øret og ned mot kinnet.

Hakestroppen har en løsning som skiller seg litt fra de andre produsentene i testen.  

test giro fixture mips sykkelhjelm
STRAMMEHJUL: Strammehjulet sitter litt tett oppunder hjelmen, men vi fikk justert hjelmen tilfredsstillende.Foto: Kristoffer H. Kippernes

Hjelmstroppen kan strammes under haken slik vi er vant til, men for selve sammenkoblingen har Giro i tillegg gått for en plaststropp, i stedet for en klikk-lås som de fleste har.

Plaststroppen kan minne om det vi ser på sykkelsko, med flere hakk. Slik har Giro-hjelmen mer enn nok mulighet til å stramme til. Plaststroppen er også lett å betjene med én hånd.  

test giro fixture mips sykkelhjelm
TEST AV GIRO FIXTURE: Vi har testet denne rimelige sykkelhjelmen med MIPS fra Giro. Foto: Øyvind Aas

Vi opplever at hjelmen har god ventilasjon – det er også naturlig å stikke vekk brillene i ventilasjonshull i hjelmen under pauser på tur, eller når brillene dugger eller blir for mørke, både på forsiden og baksiden av hjelmen.  

Skallet på hjelmen går litt ned fram ved tinningen, og hjelmstroppene står litt ut fra ansiktet.

Det gjør det mest naturlig å ha brillene på innsiden av stroppene.  

test giro fixture mips sykkelhjelm
SPENNE: Giro Fixture MIPS lukkes med en plastspenne/stropp under haken. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Passformen mellom hjelm og brille kan være trang med enkelte kombinasjoner, så her anbefaler vi at du prøver hjelmen med din foretrukne sykkelbrille.  

Heller ikke denne hjelmen har justerbar skygge, men den er avtakbar. Giro har laget en hjelm som ser ganske så bra ut også uten skygge.

Denne kan du fint ta med ut både på gravelsykling og landeveien uten å se helt rar ut. 

Giro Fixture er en lett og allsidig hjelm, som kan tjene flere formål.

Den tar en knepen seier i denne testen.  

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Lett!

Allsidig – kan se bra ut uten skygge også.

MINUS

Vi kunne ønsket oss mer definerte klikk i strammemekanismen

Ikke justerbare stroppkryss under øre

Test av Smith Engage sykkelhjelm

Smith Engage er en billig sykkelhjelm til snaut tusen kroner med MIPS. Behøver det å koste mer, og hva går man eventuelt glipp av?

test smith engage sykkelhjelm 2021
FRISK: Vi har testet sykkelhjelmen Smith Engage. Vårt testeksemplar kom i en frisk, oransje farge. Foto: Mathias Marley
TS_anbefaler
Smith Engage

Pris: 999 kroner

Vekt: 341 gram

Størrelse testet: M (55-59cm)

skala
9/10

Amerikanske Smith lager sykkelhjelmer og briller.

Vi har testet en av de rimeligste sykkelhjelmene de har; Engage. Det er en rimelig sykkelhjelm til under tusen kroner, med MIPS.   

Vårt testeksemplar kom i en frisk oransje farge, men den finnes også i den stilsikre fargen svart, og en todel med hvit/grå farge. 

Der en del andre rimelige hjelmer kommer kun i one-size, kommer Smith Engage i hele fire forskjellige størrelser; small, medium, large og extra large.

Billig... og bra? 

Med prislapp på 999 kroner plasserer Smith Engage seg i den rimeligere enden av skalaen av sykkelhjelmer – de til under tusenlappen.

Men der vi noen ganger ser produsenter ta noen snarveier for å møte prispunktet, er det meste på plass med Smith Engage.

Visuelt kan den ved første øyekast ligne litt på den mye dyrere Forefront 2. 

test smith engage sykkelhjelm 2021
TØFF: Smith Engage er rimelig, men er likevel en stilig sykkelhjelm. (vi ber om unnskyldning for at hjelmen ikke var helt korrekt plassert på knotten på dette bildet)Foto: Mathias Marley

MIPS har heldigvis blitt ganske så vanlig å se selv på de rimeligste sykkelhjelmene, og det har også denne.

Skyggen er justerbar – trinnløst sådan. Her kan du skyve skyggen ganske høyt opp i front – praktisk hvis du har meldt deg på et enduroritt og skal skyve gogggles opp på transportetappene.

Høydejusteringen i bakhodet har tre nivåer – her må du røske og rive litt for å sette mekanismen i ønsket høyde.

test smith engage sykkelhjelm
OPP-NED: I bakkant kan hjelmen justeres opp eller ned i tre posisjoner. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Hjelmstroppene følger ansiktet ganske tett – nok til at vi kan ha sykkelbrillene utenpå dem. Under ørene møtes de i en plastklips som du kan justere høyden med, og det er brukt en tradisjonell plastspenne under haka.

Strammehjulet i nakken er stort og gummiert – lett å få tak på selv med hansker og svette fingre.

Praktisk bruk 

Vi har testet sykkelhjelmen Smith Engage på varme og litt mindre varme junidager til stisykling i Oslomarka over flere dager.

test smith engage sykkelhjelm 2021
KOMFORTABEL: Myke puter på innsiden er med på å gjøre Smith Engage til en komfortabel hjelm. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Komfortabel

På hodet føles Smith-hjelmen komfortabel. Om noe, så er hjelmen litt rundt i passformen. Det er uansett viktig at du prøver sykkelhjelm før du kjøper. Myke puter på innsiden bidrar til det, og gummipaneler i baksiden av hjelmen gjør at den ikke sklir rundt på hodet selv ved mye svetting.

Skyggen kan lett justeres i fart. Vi opplevde at vår skygge ble litt løs etter noen timer. Dette løste vi med å stramme skruene på hver side litt, og opplevde ikke problemer etter det.  

test smith engage sykkelhjelm 2021
OPP: Skyggen på Smith Engage kan du skyve godt oppover - praktisk hvis du skulle finne på å ta med goggles på tur. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Sykkelbrillene stakk vi vekk over og under skyggen når de ikke var i bruk.

Ventilasjonen er også helt grei – selv om vi har prøvd luftigere hjelmer før.

Hjelmstroppene møtes under øret. Det er litt irriterende at de vrir seg ved denne plastklipsen, men vi opplevde ikke gnaging eller annet ubehag.

test smith engage sykkelhjelm 2021
SEIGT: Gummibelegg i bakkant av hjelmen gjør at den holder seg på plass selv ved mye svetting. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Alternative produkter 

Vi har testet flere andre hjelmer til rundt tusenlappen, som Sweet Ripper, Giro Fixture, Lazer Chiru og Bontrager Solstice.

test smith engage sykkelhjelm 2021
TIGHT: Strammehjulet i bakhodet er enkelt å betjene i fart, både med og uten hansker. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Konklusjon

Smith Engage er en superkomfortabel og billig hjelm til stisykling og terrengsykling. Med både MIPS og gode justeringsmuligheter bør du vurdere denne om du ser etter sykkelhjelm i denne prisklassen.

Og om du vurderer hjelmer til 2000 kroner bør du definitivt prøve denne først.

Denne kan vi trygt anbefale.

  

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Justerbar skygge

Komfortabel

Billig!

MINUS

Ikke den beste ventilasjonen

Test av Sweet Dissenter sykkelhjelm

Norske Sweet har solid hjelmerfaring. Sweet Protection Dissenter er en lett og nett terrengsykkelhjelm med god lufting til tross for små luftehull.

test sweet dissenter sykkelhjelm
ALLSIDIG SYKKELHJELM: Den lave vekten og den gode luftingen gjør Sweet Dissenter til en allsidig terrengsykkelhjelm.
Sweet Dissenter

Sweet Dissenter

  • Vekt: 314 gram

  • Pris: 1199 kroner - kan ofte fåes vesentlig rimeligere. 

  • Størrelser: SM, ML, XL

  • Sweetprotection.no

skala
7/10

Sweet Protection startet i Trysil med produksjon av karbonhjelmer til elvepadling.

Dissenter er lillebroren til den kraftigere stisyklingshjelmen Bushwacker.

Du kan kjøpe en litt dyrere Dissenter med MIPS også, men vår rimelige versjon kommer uten.

PLASS TIL BRILLER: Sweet Dissenter har bedre plass til briller enn de to andre i denne testen.
PLASS TIL BRILLER: Sweet Dissenter har bedre plass til briller enn de to andre i denne testen.

Dissenter har litt lavere profil enn de to andre hjelmene i denne testen. Den ligger litt høyere over ørene og går ikke fullt så langt ned i bakhodet. Vekten er også desidert lavest.

Lufting er god, tross små hull. Dessverre er ikke skyggen justerbar i høyden. Stroppene rundt ørene er ikke justerbare og det litt brede stroppekrysset havner litt for langt nede på kjaken for en del.

Skumputene inne i hjelmen er små, men effektive. Panneputa er løftet ut fra hjelm-skummet med vertikale kanaler. Dette gir god kjøling og mindre svette i øynene.

Sweet Dissenter passer bedre med de fleste sykkelbriller enn de andre to sykkelhjelmene. Til gjengjeld er det litt mindre gods i bakhodet å legge goggles rundt hvis du ønsker å bruke slike.

LUFTIG: Sweet Dissenter har fine luftekanaler gjennom hele hjelmen.
LUFTIG: Sweet Dissenter har fine luftekanaler gjennom hele hjelmen.
VURDERING
Helhetsinntrykk
Valuta
PLUSS

Lett

God lufting i panna

Plass til briller utenpå stroppene

MINUS

Stroppekrysset sitter litt lavt på noen

Ikke MIPS til denne prisen

Ikke skall på undersiden

Ikke justerbar skygge

Test av Troy Lee A2 sykkelhjelm

Troy Lee A2 er Troy sin lette stisyklingshjelm. Denne sykkelhjelmen har en unik sammensetning av skum i to hardhetsgrader, med ekstra beskyttelse i fronten.

test av Troy Lee A2 MIPS sykkelhjelm
TEST AV SYKKELHJELM: Vi har testet sykkelhjelmen Troy Lee A2 med MIPS-teknologi
Troy Lee A2
  • Vekt: 380 gram

  • MIPS: Ja

  • Pris: 1999 kroner

  • Nett: bcsport.no

skala
8/10

15 luftehull, inkludert to store utslippshull i bakhodet sørger for god gjennomlufting.

Hjelmen sitter godt på hodet. Den har rund fasong i panna, uten trykkpunkter.

Kanaler i pannepartiet sørger for å lede luft inn mot pannen og over hodet. Svetteputene, som har sølvfiber for å unngå lukt er raust fordelt i hele hjelmen. I front er puta splittet for svettedrenering.

test-troy-lee-sykkelhjelm-2
test-troy-lee-sykkelhjelm-2

Hjelmskyggen på A2 kan bare justeres om lag to centimeter opp og ned. Bakhodestrammeren har et skruhjul med tydelige, markante hakk. Den kan justeres i høyden i tre hakk ved å ta festet ut og inn av tre hull i bakhodet. Litt klønete. Briller passer godt inn under stroppene, uten å komme i konflikt med bakhodestrammeren.

Den fremste stroppen kommer ut av hjelmskallet, den bakre ligger an mot hodet. Stroppekrysset kan ikke justeres og vil havne litt langt ned på kjakene på noen.

Vi kan dytte hjelmen ganske langt opp i pannen selv med bakhodestrammeren stramt på. Dette hadde vi kunnet fikse ved å justere stroppekrysset og de fremre stroppene.

Strammingen under haka holder seg godt på plass. MIPS-nettet under putene gir ekstra beskyttelse mot hjernerystelser, uten at det går på bekostning av lufting eller passform. 

Troy Lee A2 er en av de mest komfortable stihjelmene vi har brukt de siste årene. Den er luftig og rangerer blant de aller beste i Virginia Tecs uavhengige sikkerhetstest.

Vi skulle gjerne hatt litt strammere stropper i front, og større justerbarhet på skyggen.

Ellers en supergod hjelm med god passform og god beskyttelse. 

VURDERING
Funksjon/passform
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

God passform

God lufting

Supre testresultater hos Virginia Tec

Lukter ikke svett og tørker fort

MINUS

Stort og fast stroppekryss

Skyggen lite justerbar

Ganske høy pris

Fiklete høydejustering på bakhodestrammer

Test av Lazer Impala sykkelhjelm

Lazer Impala ligner på Met Terranova. Lazer-hjelmen har også den små firkantede lufteluker på toppen av hjelmen. Vi har testet versjonen av sykkelhjelmen uten MIPS.

Lazer Impala test sykkelhjelm
TEST AV SYKKELHJELM: Vi har testet Lazer Impala, en sykkelhjelm for terrengsykling og stisykling.
Lazer Impala
skala
7/10

Men Lazer-hjelmen har større hull foran og flere hul bak.

I bruk føles den vesentlig luftigere enn Met-hjelmen.

Lazer Impala er også en god del lettere enn de andre hjelmene i testen. En del av denne vekten skyldes at vår testhjelm er versjonen uten MIPS. MIPS legger på noen titalls gram. Skyggen er lett å justere i høyden.

Den kan justeres høyt nok at goggles passer under den for klatrestrekninger. Skyggen har dessverre en tendens til å slippe litt, slik at den ikke helt holder seg så høyt oppe vi ønsker det. Skrufestene kan strammes, men de slakker seg igjen.

Test-lazer-sykkelhjelm-2
Test-lazer-sykkelhjelm-2

Bakhodestrammeren er ikke polstret og kan være litt skarp mot bakhodet. Den har rikelig med høydejustering, så det går greit å få plassert den der den er mest komfortabel. 

Stroppekryssene er lette å justere for å få hjelmen til å sitte best mulig. De kan slippe litt hvis du drar litt i sykkelhjelmen under bruk, f.eks hvis du tar goggles av og på. 

Vanlige sykkelbriller går klar av hjelmen over ørene, men ingen av hullene i hjelmen egner seg til å holde på brillene når du ikke vil ha dem foran øynene. 

Også Lazer-hjelmen har skall på undersiden slik at den vil holde seg fin, selv om du legger den fra deg på bakken, eller i bagasjerommet på bilen. 

Lazer Impala er en lett og ganske rimelig hjelm. Den sitter godt på hodet og har tynne, komfortable puter som styrer svetten unna øynene. Den beskytter godt ned i bakhodet.

Både med og uten MIPS gir den mye hjelm for pengene. MIPS-versjonen får 5 av 5 stjerner i testene til Virginia Tech.

VURDERING
Funksjon/Passform
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Komfortabel

Justerbar skygge

Rimelig

Lett

MINUS

Ganske varm

Skyggen holder seg ikke helt oppe

Test av Met Terranova MIPS sykkelhjelm

Met Terranova MIPS har et annet utseende enn andre hjelmer. Den rimelige hjelmen har firkantede luftehull. MIPS sørger for ekstra beskyttelse.

test sykkelhjelm Met Terranova MIPS
TEST AV SYKKELHJELM: Vi har testet sykkelhjelmen Met Terranova MIPS
Met Terranova MIPS
skala
7/10

Luftehullene i den italienske hjelmen er små og firkantede. Terranova går godt ned i bakhodet.

Skyggen er godt justerbar, slik at vi kan løfte den høyt nok til å få plass til goggles i pannen i klatringer. 

Polstringsputene er små, men behagelige. I tillegg følger det med en egen silikonpute du kan plassere i pannen for effektiv svetteskjerming over øynene. Putene ligger godt an mot hodet og hjelmen oppleves som komfortabel med en rund, fin fasong i pannen.

Test-met-sykkelhjelm-2
Test-met-sykkelhjelm-2

Hjelmen går litt ekstra ned over tinningen, også foran ørene, men den går klar av de mest populære brillene på markedet. 

Det er vanskelig å plassere briller vi ikke ønsker å ha foran øynene i hullene i hjelmen. Bakhodestrammeren er enkel i bruk, men vi opplever at den kan glippe et hakk når vi strammer den så hardt vi foretrekker. Den har en stoffpute festet med borrelås som er komfortabel mot bakhodet.

Høydejusteringen av nakkestrammeren er krevende å bruke i praksis. Stroppekryssene er justerbare med en fin klype som holder godt på stroppene. 

I varmt vær og i lav fart i bratte klatringer er Met Terranova varmere enn de andre hjelmene i testen. De små luftelukene må ta skylda her. 

MET Terranova er en rimelig hjelm med MIPS og godt beskyttende skall rundt hele. Passformen er god og detaljene er fine.

Den oppleves som litt varm og lar deg ikke plassere sykkelbrillene på den, når du ikke ønsker dem på nesa.

VURDERING
Funksjon/passform
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

God dekning

Rimelig

God justering av skygge

Komfortabel bakhodestrammer

MINUS

Bakhodestrammeren glipper

Høydejusteringen av bakhodestrammeren vanskelig å bruke

Varm

Ingen hull å plassere briller i

Test av MET Veleno MIPS 

Rimelig, lett og kurant hjelm til variert sykling fra MET. 

test met veleno
RIMELIG: Met Veleno er en rimelig sykkelhjelm med MIPS. Foto: Snorre Veggan
MET Veleno MIPS

Pris: 1199 kroner

Vekt: 305 gram (størrelse medium, veid av oss) 

Størrelse testet: Medium

Størrelser: S, M, L

Teknologi: MIPS

Produsent: met-helmets.com

skala
6/10

MET lager sykkelhjelmer til alle slags typer sykling. MET Veleno MIPS er en rimelig hjelm til 1199 kroner, og som navnet avslører har den MIPS-teknologi. 

Stramming skjer med et hjul i bakkant, som både er stort nok og har bra nok friksjon til at det er lett å grep på. Høyden på strammemekanismen kan justeres i bakkant i tre nivåer. Plastdelene i nakken er også belagt med gummi for mer friksjon.  Hjelmstroppene møtes i kryss under øret i en plastbit hvor du kan justere høyden slik at hjelmstroppene ikke ligger og blafrer under øret. Skyggen på hjelmen er ganske smal, og kort. 

met veleno mips test
GUMMI: Et gummibelegg på innsiden av strammemekanismen gjør at hjelmen sitter litt ekstra godt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Utseendemessig oser ikke akkurat denne hjelmen av hardbarka terrengsykling, men MET skriver også selv om hjelmen at den skal være ment for allround-bruk, og fungere like bra på asfalten som i terrenget. Hjelmen kommer i seks forskjellige farger.      

test met veleno mips
ALLSIDIG: Veleno-hjelmen skal kunne brukes til de aller fleste typer sykling. Foto: Snorre Veggan.

Praktisk bruk 

Vi har testet Met Veleno MIPS våren 2022. Den har blitt brukt til stisykling og terrengsykling, men også til jobbsykling i hverdagen.  

Veleno MIPS føles komfortabel på hodet, med myke puter på innsiden. Hjelmen har helt kurant lufting. Skyggen oppleves både litt kort og smal, men gjør jobben med å ta unna det verste av regn. Vi skulle gjerne sett at den var justerbar, slik den er på noen andre hjelmer i samme prisklasse. 

Strammehjulet fungerer fint, med små knepp som gjør det enkelt å mikro-justere passformen. Når det løsnes derimot, føles det ikke like raffinert, med en litt skranglete lyd. Dette har dog ikke mye å si i praksis. Utformingen på hjelmen gjør at den er kompatibel med de fleste sykkelbriller, og stroppene legger seg fint på innsiden av brillestengene. Det er også mulig å stikke bort brillene i ventilasjonskanaler på hjelmen. 

test sykkelhjelm met
BAK: Veleno MIPS dekker godt ned i bakhodet. Foto: Snorre Veggan.

I testperioden ble dette først og fremst en hjelm som ble brukt til jobbsykling og hverdagssykling. Den vil også fungere fint til terrengsykling, men vi hadde ønsket oss en litt større og justerbar skygge, og litt bedre dekning i nakkepartiet til den typen sykling. 

Hvem bør kjøpe denne sykkelhjelmen?

Syklister som vil ha en rimelig hjelm med MIPS, og kanskje primært til jobbsykling og hverdagssykling. 

met veleno mips
MIPS: Du får MIPS på de aller fleste sykkelhjelmer i denne prisklassen nå, også Veleno MIPS. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Alternative produkter 

Vi har testet flere hjelmer til rundt tusenlappen med MIPS, og vi nevner i fleng; Smith Engage, Giro Fixture, Scott ARX Plus MIPS, Sweet Ripper MIPS og flere.    

Konklusjon

Met Veleno MIPS er en rimelig og helt kurant sykkelhjelm som vil fungere fint til flere typer sykling, til terreng- og stisykling mener vi det finnes noen bedre alternativer.   

VURDERING
Totalvurderingq
PLUSS

Rimelig og komfortabel

MINUS

Ikke det tøffeste utseendet til terrengsykling

Kort skygge

Ikke justerbar skygge

Test av Bell 4Fourty MIPS sykkelhjelm

Et hjelmkupp: Bell 4Fourty MIPS er en komplett stisyklingshjelm til en usedvanlig god pris. Bell 4Fourty har ganske god lufting og justerbar skygge.

test av bell sykkelhjelm
SYKKELHJELM MED GOD LUFTING: Bell 4Fourty er en sykkelhjelm som har ganske god lufting og justerbar skygge.
TS_best_i_test
Bell 4Fourty

Bell 4Fourty MIPS

  • Vekt: 351 gram

  • Pris: 999 kroner - men den selges flere steder for en del mindre

  • Størrelser: M, L

  • Ultimatenordic.no

skala
10/10

Bell 4Fourty haker av i nesten alle bokser på ønskelista vår for sykkelhjelmer til stisykling. 

Den har justerbar skygge, så høyt at goggles kan plasseres i panna, under skyggen.

Den har MIPS-nett for ekstra god beskyttelse mot hjernrystelser. I tillegg har den en ekstra elegant utforming på polstringsputene inne i hjelmen.

Panneputa har en ekstra flik som ligger under fronten av selve hjelmskallet og gjør at svette samles her og raskt blir blåst bort. Da slipper du at den renner ned i øynene. Smart!

BILLIG, GOD OG KUL: Bell 4Fourty er en rimelig hjelm som beskytter bra og ser kul ut.
BILLIG, GOD OG KUL: Bell 4Fourty er en rimelig hjelm som beskytter bra og ser kul ut.

4Fourty-hjelmen har den lave prisen til tross, også heldekkende skall på undersiden. Dette sikrer at hjelmen vil se fin ut lenge, også for oss som kan være litt uvørne med oppbevaring og transport. Hjelmstroppene er tynne og lette å justere.

Det eneste minuset med 4Fourty-hjelmen er at den kan være litt i veien for sykkelbrillene dine. De bør helst plasseres under stroppene, men utenpå bakhode-strammeren. Eller du kan bare bruke goggles på alle stiturene fremover.

Bell 4Fourty er en super sykkelhjelm til en enda suprere pris.

Et kupp rett og slett.

TAKRENNE: Panneputa samler svetten i midten der den raskt blåser bort.
TAKRENNE: Panneputa samler svetten i midten der den raskt blåser bort.
VURDERING
Helhetsinntrykk
Valuta
PLUSS

Justerbart visir

MIPS

Lett justerbare stropper

God svettefanger foran

Skall helt rundt.

MINUS

Noe tung

Sitter lavt over ørene

Test av Lazer Jackal MIPS-hjelm

Shimano-eide Lazer sine hjelmer scorer topp i uavhengige hjelmtester som måler beskyttelsesgrad. Den nye terrengsykkelhjelmen Jackal Mips er intet unntak. Hvordan er den på hodet?

Lazer Jackal MIPS
TOPP-HJELM: Lazer Jackal MIPS er blant de beste hjelmene på markedet når det kommer til beskyttelse.
LAZER JACKAL MIPS
  • Pris: 2299 kroner

  • Vekt: 395 gram

  • Størrelse testet: M/55-59

  • Lazersport.com

skala
9/10

Lazer sin nye stisyklingshjelm er en hjelm med det siste innen hjelmteknologi.

Den har også Lazers eget strammesystem rundt bakhodet og funksjoner som vi har lært å like på andre hjelmer til stisykling de siste årene. 

Lazer Jackal MIPS
GOGGLE-GREP: Gummistriper bakpå hjelmen skal holde godt på brillestrikken.

Det er i amerikanske Virginia Tech sine hjelmtester at Lazer gjør det spesielt bra. Disse testene er blant de få uavhengige testene av sykkelhjelmers evner til å beskytte hodet som finnes. Testmetodene  er nok ikke perfekte, men de er nøye gjennomtenkte og det beste som finnes for øyeblikket.

Når det kommer til hvor godt Lazers nye hjelm beskytter så viser vi til Virginia Tech sin vurdering. I skrivende stund er Lazer Jackal MIPS ranket som den 16. beste hjelmen i Virginia Techs store oversikt. Interessant nok er det at fem av de 15 hjelmene foran Jackal MIPS på lista, også er laget av Lazer. 

Lazer Jackal MIPS
ATS: Advanced Turnfit System er Lazers eget strammesystem i bakhodet. Det er skikkelig robust.

Vi kan uansett konstatere at Lazer Jackal er en av de tryggeste hjelmene på markedet. Men hvor godt den beskytter hodet ditt er ikke det eneste som betyr noe når du skal velge hjelm. 

Kanskje enda viktigere er det at hjelmen sitter godt på hodet og er komfortabel å ha på under krevende sykkelturer med mange høydemeter og energisk og uvøren sykling. 

Vi har tidligere testet Lazers terrengsykkel-hjelm, Impala i en rimelig versjon uten MIPS. Jackal har vesentlig bedre passform enn Impala. I tillegg er skyggen på hjelmen sterkt forbedret. Flere smarte funksjoner er også lagt til. 

Lazer Jackal har Lazers eget strammesystem, Advanced Turnfit, i bakhodet. Dette lar deg justere strammenettet i bakhodet både i høyden og bredden. Det strammer også hjelmen på flere steder enn bare i bakhodet. 

Turnfit-mekanismen har stort hjul å vri på. Dette har tydelige knepp og er lett å vri med hansker på. Selve hjulet føles solid og stødig i bruk. Høydejusteringen kan utføres med hjelmen på hodet, ikke ved hjelp av hull i hjelmskallet som på Giro Manifest Spherical som vi tidligere har testet, men med hakk på et plaststag som går oppover langs bakhodet. Hakkene er litt grove og det krever en del makt for å justere strammeren opp og ned, men når du treffer sweet-spoten kan du la den være der. 

Lazer Jackal MIPS
BAKHODESTRAMMER: Lazers ATS holder hjelmen stramt og godt på hodet.

Høydejusteringen er ikke nødvendigvis en justering du gjør så ofte underveis på tur, men det kan være digg på lange turer å flytte strammeren litt så du slipper at den strammer mot samme sted i bakhodet hele tiden. Dette er superlett og effektiv på Lazer Jackal. 

Som navnet tilsier har Jackal MIPS MIPS-nett inne i hjelmen. Dette er et standard MIPS-nett i plast som skal sørge for at hjelmen kan skli litt på hodet ditt i en krasj, for å bremse rotasjonskrefter noe. Igjen viser Virginia Techs tester at Lazers bruk av MIPS er minst like effektiv i å beskytte mot hjernerystelser som Giros nye og mer avanserte MIPS Spherical.

Skallet på Lazer Jackal er heldekkende. Det går helt rundt hjelmens nedre kanter. Dette gjør at hjelmen blir mer robust mot slepphendt håndtering i boden eller bagasjerommet på bilen. 

Lazer Jackal MIPS
IRSK KYSS: Pannepartiet på Lazer Jackal er spesielt kraftig for ekstra beskyttelse her.

Ytterskallet på hjelmen består forøvrig av sju forskjellige skall-paneler. Dette skal gjøre at hjelmen beskytter ekstra godt, i følge Lazer. 

I pannen er hjelmen spesielt kraftig. Et tjukt panneparti blokkerer nok noe lufting, men er nok også litt av grunnen til hjelmens gode egenskaper. 

Lazer Jackal har 19 luftehull. Flere av dem ganske små. Vi har ikke fått testet hjelmens lufting i særlig grad da vi kun har brukt den med tynn lue under så langt i vinter. De fire luftehullene i pannen tar inn en del luft, men hjelmen har ikke dype kanaler i skallet over hodet slik vi finner på hjelmer fra noen andre produsenter.

Lazer Jackal MIPS
INNSIDEN: Lazer Jackal hjelmen har det velkjente MIPS-nettet. Ytterskallet dekker også undersiden av hjelmen.

Lazer Impala med omtrent samme hull-konfigurasjon er en ganske hjelm, og Jackal er nok ikke markedets aller luftigste, noe som ikke er noe ulempe nå på vinteren. MIPS-nettet inne i hjelmen blokkerer også noe luftgjennomstrømming.

Samtidig liker vi godt hvordan putene i XStatic-materiale suger opp og holder på svetten. Vi liker også godt at det er sammenhengende svettepute på tvers av pannen. 

Lazer Jackal MIPS
STROPPER: Fidlock-spenne og justerbart spennekryss gjør det enkelt å få hjelmen til å sitte godt på.

Hakestroppene på Lazer Jackal har justerbart stroppekryss, uten klemme. Dette gjør det lett å justere hjelmen perfekt, men vi opplevde også at stroppene flytter litt på seg under sykling. Stroppekrysset er dekket av en plastglider som lett lar seg skli opp og ned så du får ønsket lengde på stroppene som går til bakhodet og stroppene som fester foran ørene.

Det er viktig å se seg litt i speilet når man tar på seg en hjelm for første gang. Stroppekrysset bør sitte tett oppunder ørene og både stroppen foran øret og stroppen bak øret bør være stram fra krysset til hjelmskallet. 

Selve hakeklipsen er av den nymotens magnettypen fra Fidlok. Denne er lett å åpne og lukke med en hånd - en fordel. Samtidig er den så stor at den klemmer ubehagelig mot adamseplet og forsiden av halsen når den plasseres som den bør, tett oppunder haka. Det er nesten så vi foretrekker en vanlig, tynnere klipsspenne. Det å kunne feste hjelmstroppen med kun én hånd er ikke veldig kritisk, selv i en hektisk hverdag. 

Lazer Jackal MIPS
PANNEPUTE: XStatic-puta i panna suger opp svette på en god måte.

Skyggen i panna på Lazer-hjelmen er blant de beste vi har syklet med. Den lar seg enkelt justere i høyden, såpass høyt at du akkurat får plass til goggles under den ved behov. Gogglesene vil stikke litt ned fra hjelmen, men er så godt som ute av synet her. Vanlige sykkelbriller kan også plasseres i sidehull på hjelmen, under skyggen når det er ønskelig. Vi opplevde som litt vanskelig å få vanlige sykkelbriller til å sitte godt i disse hullene og vil anbefale å heller putte brillene i bakhodet, eller i en lomme på sekken. 

Lazer Jackal MIPS
GOD PLASS: Brillestengene sitter fint over ørene uten å komme i konflikt med hjelmen.

Hullene der brillestengene må plasseres er litt for langt ut på siden av hodet og brillestengene butter mot hjelmskummet inne i hullene. 

Med brillene foran øynene er det ingenting på siden av hjelmen som kommer i konflikt med brillestengene. Dette er veldig bra! 

Det er enkelt å plassere brillestengene på utsiden av hjelmstroppene og hjelmen verken hviler, eller klemmer på brillestengene under bruk. Her er Lazer Jackal MIPS bedre enn både Giro Manifest og Sweet Trailblazer

Lazer Jackal MIPS
IKKE FUNKSJONELT: Det er krevende å få briller til å sitte trygt i hjelmhullene.

Høydejusteringen av skyggen foregår i tre tydelige hakk - og i motsetning til på Impala-hjelmen vi testet i fjor så holder skyggen seg i den stillingen vi plasserer den. 

I bakhodet har Lazer plassert friksjonsstriper for at goggle-strikken skal holde seg trygt på plass. 

Hjelmen kommer også levert med et enkelt GoPro-feste som stroppes fast gjennom hullene på toppen av hjelmen. Dette har en mutter som GoPro-skruen skal skrus inn i. Denne er det lett å miste, noe som gjør festet mindre anvendelig. 

Lazer Jackal MIPS
HØY SKYGGEFØRING: Her med skyggen i øverste posisjon.

Lazer Jackal MIPS er en skikkelig komfortabel og solid stisyklingshjelm. Testene til Virginia Tech gjør oss trygge på at denne hjelmen også beskytter veldig godt. Den er blant de aller beste hjelmene vi har testet med sykkelbriller foran øynene, noe som tross alt er viktigere enn hvordan den er med brillene pakket bort. 

Lazer Jackal kommer også i en versjon uten MIPS - denne koster 200 kroner mindre enn MIPS-versjonen, noe som gjør at vi helt klart vil anbefale MIPS-versjonen. 

MIPS-versjonen testet her koster 2299 kroner. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Beskytter godt

Sitter veldig godt på hodet

Lett å justere både i høyde og bredde

Solid og god skygge

Goggle-strikk-holder

Lett justerbare stroppekryss

God klaring til briller over ørene

MINUS

Fidlok-spenne er stor og ubehagelig

Litt tung

Briller sitter dårlig i hullene i panna

Test av Bontrager Solstice MIPS sykkelhjelm

Solstice MIPS er en rimelig sykkelhjelm fra Bontrager med relfleksdetaljer og komfortabel passform. Og krasjgaranti!

test bontrager solstice mips sykkelhjelm
TEST AV BONTRAGER SYKKELHJELM: Vi har testet Bontrager Solstice MIPS, som er en rimelig sykkelhjelm til allsidig bruk. Foto: Øyvind Aas
Bontrager Solstice MIPS
  • Pris: 899 kroner  

  • Vekt: 373 gram 

  • Størrelse testet: M/L,  55-61 cm  

skala
8/10

Bontrager er kles- og utstyrsmerket til Trek, og lager mye forskjellig sykkelutstyr – også hjelmer. 

Solstice MIPS er budsjettvarianten. Bontrager har både hjelmer med sin egen WaveCel-teknologi, og MIPS.  

Solstice-hjelmen kommer i to størrelser, small/medium, og medium/large.

Vi har testet sistnevnte. Bontrager opplyser også på sine nettsider at de har en krasj-garanti som skal gi deg en gratis hjelm hvis du krasjer og ødelegger hjelmen innen det første året du har den i ditt eie.  

Hjelmen har stropper som ligger tett inntil ansiktet. Under ørene møtes stroppene, og her kan du justere høyden, bra! 

test bontrager solstice mips sykkelhjelm
TEST AV BONTRAGER SOLSTICE: Solstice MIPS fra Bontrager har hjelmstropper med refleksdetaljer, det er ingen ulempe! Foto: Kristoffer H. Kippernes

Under haken låses stroppen med en såkalt Fidlock låsesmekanisme, som er basert på en magnet. Det er lett å både åpne og lukke mekanismen med én hånd  

Hjelmstroppene har også refleksdetaljer som skal gjøre deg mer synlig i trafikken.  

Strammehjulet i bakhodet er både stort og enkelt å få grep på, og har definerte klikk ved innstramming.

test bontrager solstice mips
STRAMMING: Strammehjulet i bakkant av hjelmen er stort. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Strammemekanismen lar seg også justere høyden i tre hakk – bra!  

Skyggen er ganske kort, og avtakbar. Det hadde ikke skadet om skyggen dekket enda litt mer. Vi fant naturlig plass til å stikke bort briller i front av hjelmen ved pauser.  

Vi opplever at  Bontrager Solstice har litt dårligere luftgjennomstrømming, selv om det ikke er et stort ankepunkt.  

Bontrager Solstice er både komfortabel på, og intuitiv i betjening.

Krasj-garanti er et pluss vi kan sette pris på!  

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Refleksdetaljer

Myk og komfortabel på

Høydejustering bak

To størrelser kan være en fordel for å finne optimal passform

Krasjgaranti!

MINUS

Kunne hatt mer definerte klikk i strammemekanisme

Litt varm

Test av Scott ARX Plus Mips sykkelhjelm

Scott ARX Plus MIPS er en rimelig og allsidig sykkelhjelm.

test scott arx plus mips sykkelhjelm 2021
TESTET: Vi har testet sykkelhjelmen Scott ARX Plus MIPS. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TS_mest_for_pengene
Scott ARX Plus MIPS

Pris: 1299 kroner

Vekt: 266 gram

Størrelse testet: M (55-59cm)

skala
8/10

Scott lager ikke bare gode sykler, de har også en hel rekke produkter innen tilbehør. Deriblant også hjelmer.

Scott ARX Plus er en rimelig sykkelhjelm til allsidig bruk. ARX Plus MIPS kommer i sju forskjellige farger, og har MIPS-teknologi.

ARX Plus er en budsjett-modell, myntet på allsidig sykling. Den skiller seg litt ut i denne testen – der de to andre hjelmene har en utpreget stisykkel-look, har denne litt mer racingpreg.

Kanskje tydeligst i form av mangelen av en stor skygge. Her er det i stedet en kort, nesten symbolsk skygge som lett kan klipses av og på.

Stroppene møtes i et kryss under øret, som du kan justere høyden på. Under haken er det en tradisjonell plastspenne.

test scott arx plus mips sykkelhjelm 2021
MIPS: Scott ARX Plus MIPS har som navnet tilsier et MIPS-skall på innsiden.

Høydejusteringen er ikke like intuitiv på denne hjelmen. Den sitter under MIPS -skallet, hvor det er tre hakk hvor du kan klipse på plass strammemekanismen.

Den er hakket mer krevende å justere enn løsnignene på POC og Giro. På en annen side er ikke dette noe man gjør mer enn et par ganger før en har funnet den perfekte innstilling.

test scott arx plus mips sykkelhjelm 2021
KORT SKYGGE: Skyggen på denne hjelmen kan lett klipses av.

Selv om hjelmen veier 16 gram mer enn oppgitt, er dette med god margin den letteste i testen. Den er faktisk så lett at den konkurrerer med flere hjelmer som koster nesten det dobbelte.

Man kan fnyse av produktreklamer som sier «it feels like wearing nothing», men akkurat dette er tilfellet med denne hjelmen.

Det er to årsaker til det. For det første er den kjempelett, og for det andre er luftingen veldig god.

test scott arx plus mips sykkelhjelm 2021
STRAMMING: Scott ARX Plus MIPS har et strammehjul på baksiden.

Denne hjelmen er nesten uhørt bra til prisen. Den er både luftig og lett. Om den treffer din stil og ditt image får du vurdere.

For aktive syklister som vil ha en lett, luftig og allsidig hjelm er det vanskelig å komme utenom Scott ARX Plus.

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Lett!

Allsidig, kan brukes til både terreng og landevei

Veldig god lufting

MINUS

Kort skygge

Høydejusteringen er litt kronglete

Test av Sweet Bushwacker II MIPS

Bushwacker var sykkelhjelmen som virkelig var med å synliggjøre Sweet for stisyklister. Versjon to har kommet, og hvordan holder klassikeren seg mot konkurransen?

sweet bushwacker II sykkelhjelm test
KLASSIKER: Formen på Sweet Bushwacker er lett gjenkjennelig.
Sweet Protection Bushwacker II MIPS

Pris: 2199 kroner  

Vekt: 378 gram 

Størrelse testet: M/L (56-59cm) 

skala
7/10

 Bushwacker er en hjelm som du ofte vil se om du sykler i skogen.

Den ble raskt populær da Sweet lanserte den, og siden den gang har det kommet en ny versjon – Bushwacker II.  

Vi har testet Bushwacker II MIPS – vil du ha samme hjelm men med kcarbondetaljer må du legge på noen hundrelapper ekstra.  

Klassiker 

Utseendemessig vil du ikke umiddelbart merke de store forskjellene fra den første utgaven, men noen oppgraderte detaljer. 

Sweet har jobbet mye med ventilasjon på hjelmene sine, ikke bare på Bushwacker. Ventilasjonsmetoden sin kaller de STACC. Superficial Temporal Cooling Channel som vi må anta er et navn med et glimt i øyet, definerer hvordan Sweet har jobbet for å lede luft gjennom hjelmen.   

Ser man på hjelmen forfra, ser luftekanalene synlig gjennom hjelmen.  

sweet bushwacker sykkelhjelm test
MIPS: Hjelmen har MIPS, og høyden kan justeres på innsiden.

Skyggen er justerbar, men i motsetning til de to andre hjelmene i testen er den trinnløs. Her får du plass til å dytte opp et par goggles hvis du bruker det på tur.  

Hjelmstroppene er utformet slik at de møtes i kryss under ørene i en plastikkramme, og klipses på plass under haken med en vanlig plastspenne.  

Hjelmen kommer i fire forskjellige farger.  

sweet bushwacker sykkelhjelm test
TRINNLØS: Skyggen kan du justere høyden på, også i fart.

Praktisk bruk 

Vi har testet Sweet Bushwacker II på flere stisykkelturer i Oslomarka i varierende vær og temperaturer i mai og juni måned.  

Luftig 

Det første vi merker på tur, er at ventilasjonen er veldig god med Bushwacker II.

Hjelmen har flere åpne ventilasjonskanaler som går i hele hjelmens lengde, og den lufter merkbart godt.   

Skyggen lar seg fint justere i fart, og holder seg der vi plasserer den, til tross for at den ikke har definerte posisjoner slik som på POC og Smith.   

sweet bushwacker sykkelhjelm test
STRAMMING: Strammehjulet i bakhodet er lett å betjene.

Strammehjulet i bakhodet er også lett å betjene.

Justeringen av høyden likeså – her er det bare å dra eller skyve i plastikken, så sklir hjelmen på plass der du vil ha den.  

Alternative produkter  

Som toppmodell plasserer Sweet Bushwacker II seg i samme kategori som blant annet Giro Manifest Spherical og andre toppmodeller.

Er du gira på Sweet-hjelm men synes denne blir litt dyr, er både TrailblazerDissenter og Ripper andre Sweet-hjelmer vi har testet.  

Konklusjon 

Sweet Bushwacker II MIPS er en hjelm uten de helt store manglene, og klassikeren holder stand. 

 

   

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Luftig, god ventilasjon

Greit å plassere briller i hjelmen

Test av Poc Kortal sykkelhjelm

Vi har testet POC sin nyeste sykkelhjelm til sti- og endurosykling – Kortal.

test poc kortal sykkelhjelm terrengsykkel
KANTETE: Den nye Kortal-hjelmen fra POC har en litt annen utforming enn vi er vant til å se fra merket.
Poc Kortal

Pris: 1999 kroner  

Vekt: 370 gram 

Størrelse testet: M (55-58cm) 

skala
7/10

Svenske POC har laget sykkelhjelmer i en årrekke og har supersyklister som Fabio Wibmer, Zakarias Johansen og flere i stallen.   

POC lanserte nylig en ny hjelm til stisykling og enduro, som heter Kortal.   

Hjelmen kommer i to utgaver – Kortal som vi har testet, og Kortal Race MIPS som er litt dyrere og har MIPS-teknologi slik navnet tilsier.    

Ny vei 

Kortal markerer altså en litt ny designretning for POC. Der de andre hjelmene tidligere har vært mer runde i formen, er Kortal mer kantete i formen.   

Den har ikke MIPS – da må du punge ut 500 kroner ekstra, altså like mye som Smith Forefront 2. Det hjelmen derimot har, er en RECCO-brikke. Dette er kanskje mest kjent for de som ferdes i fjellet vinterstid. Brikken som ligger i hjelmen gjør det enklere å lokalisere deg for redningsfolk om uhellet skulle være ute.  

poc kortal sykkelhjelm test
SOLID: Skyggen kan justeres i tre nivåer.

Kortal kommer i åtte forskjellige farger, alt i fra trygge ensfargede alternativer til noen litt mer fargerike varianter.  

Skyggen og justeringen i bakhodet deler justeringsmekanisme. Her har POC innfelt en plastikkskinne i skallet på hjelmen, og med litt kraft drar du skyggen eller strammemekanismen til ønsket posisjon.   

Praktisk bruk 

Vi har testet POC Kortal på flere stisykkelturer i Oslomarka i varierende vær og temperaturer i mai og juni måned.  

Komfortabel   

POC Kortal oppleves superkomfortabel på hodet. Myke puter dekker innsiden av fronten, og selv om baksiden av hjelmen ikke har noen slike puter opplever vi ikke gnaging eller skraping.  

Luftingen er også god, vi opplevde ikke å bli unødvendig svett.  

Skyggen kreves det en del krefter for å justere. 

Såppass mye krefter at vi ikke ble helt komfortable med å gjøre dette i fart på sykkelen. Men det er ikke en stor ulempe. Når skyggen først smetter på plass i hakket du vil ha den, rikker den seg ikke en millimeter.   

poc kortal sykkelhjelm test
HAKK: Skyggen har tre hakk på toppen av hjelmen som den smetter på plass i.

Det samme gjelder justeringen av høyden i bakhodet – også denne er det best å ta av seg hjelmen for å justere, men den føles også dønn solid.  

I forkant av ørene har hjelmen et parti som går litt ned. Vi opplevde at stengene på noen av sykkelbrillene vi testet den med kom i konflikt her. Så ta med brillene om du vurderer kjøp av denne.  

Sykkelbrillene får vi lett stukket inn i ventilasjonsåpninger i front.  

poc kortal sykkelhjelm test
RECCO! En innlagt brikke i hjelmen skal gjøre det enklere for redningsmannskaper å finne deg om uhellet er ute.

Alternative produkter  

Som toppmodell plasserer POC Kortal seg i samme kategori som blant annet Giro Manifest Spherical og andre toppmodeller. Vil du ha Kortal med MIPS, må du altså punge ut litt ekstra. Vil du ha en rimeligere hjelm fra POC, kan Axion SPIN være verdt en titt.  

Konklusjon 

POC Kortal er både stilig og oser av kvalitet, og komforten er på topp. Til snaut 2000 kroner mener vi MIPS eller SPIN burde være en selvfølge, noe det dessverre ikke er på denne hjelmen. Høy kvalitetsfølelse og gode justeringsmuligheter trekker opp.  

   

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Solid justering på skygge

Recco-brikke

MINUS

Ikke MIPS/SPIN

Utformingen kan være i konflikt med noen brilletyper

Test av Sweet Ripper MIPS sykkelhjelm

Ripper MIPS er Sweet sitt rimelige alternativ til syklisten som vil ha en sykkelhjelm til stisykling og terrengsykling.

test sweet ripper mips sykkelhjelm 2021
TEST AV SWEET RIPPER MIPS: Ripper MIPS er Sweet sitt rimelige sykkelhjelm-alternativ med MIPS. Foto: Øyvind Aas
Sweet Ripper MIPS
  • Pris: 999 kroner 

  • Vekt: 362 gram 

  • Størrelse testet: One Size, 53-61 centimeter 

skala
8/10

Norske Sweet Protection er store på hjelmer både til vinter- og sommerbruk. For stisyklister var modellen Bushwacker populær i mange år, før de lanserte modellen Trailblazer som også har fått god mottakelse.  

Ripper MIPS er budsjettmodellen, og klokker inn på de magiske 999 kronene. Det er verdt å nevne at den også kommer i en junior-utgave til barn.  

Hjelmen kommer i fire forskjellige farger, så her bør det være nok å velge i for den som er opptatt av stil. 

Designmessig kjenner vi igjen formspråket fra de dyrere hjelmene til Sweet. Skyggen er ikke justerbar.  

Sykkelhjelmen har som navnet tilsier MIPS-teknologi for økt beskyttelse.

Ripper MIPS kommer i én universalstørrelse, som skal gå helt fra 53 til 61 centimeter.  

Hjelmen har strammehjul med definerte klikk på baksiden. Krysspunktet på stroppene under øret kan justeres til passe høyde. 

Låsemekanismen her legger seg på tvers under ørene og blafrer i vinden, og ble et lite irritasjonsmoment under vår testing, som vi ikke klarte å justere oss rundt.   

test sweet ripper mips sykkelhjelm
TØFF SYKKELHJELM: Sweet Ripper MIPS er en rimelig og tøff sykkelhjelm. Foto: Øyvind Aas

Plastklipsen i stroppekrysset ble liggende med siden inn mot kinnet, noe som gjorde at stroppene blafret mer i fartsvinden, samt ble mer følbare mot kjakene. 

Stroppene ligger litt ut fra ansiktet ned langs kinnet – vi foretrakk å ha brillene på innsiden av stroppen.  

test sweet ripper MIPS
STROPPER: Sweet Ripper MIPS har justerbare stropper ved ørene. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I bruk merker vi fort at dette er en av hjelmene i testen som gir best ventilasjon. Bra! 

Luftekanalene som Sweet har kalt STACC finner vi også på de dyrere hjelmene som for eksempel Trailblazer.  Ripper MIPS føles luftig på hodet på de varmere dagene.  

Vi fant ikke helt en naturlig plassering for brillene våre oppå hjelmen i pausene – dette er en detalj vi har likt å se på andre hjelmer fra Sweet. Å kunne plassere brillene i hull på hjelmen trygg på at de ikke faller ut er nyttig i vekslende lys, eller når brillene dugger over.  

test sweet ripper mips sykkelhjelm
LUFTIG: Hjelmen fra Sweet har meget god lufting til hodet - godt på varme dager. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Strammehjulet føles solid og har tydelige klikk både når vi strammer og løsner det.

Størrelsen, samt riller gjør at hjulet er enkelt å betjene både med hansker og svette fingre.  

Sweet Ripper MIPS er en rimelig og god hjelm som du ikke gjør store feil med å kjøpe.  

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

God ventilasjon

Kvalitetsfølelse på detaljer

MINUS

Høydejustering i nakken hadde vært bra

Ørestroppkryss er litt irriterende

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,

Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.