Sykkelsporten er allerede tungt preget av elektriske og elektroniske hjelpemidler. Kanskje mest tydelig i form av elsykler, men også tilbehør som computere, klokker og andre innretninger som er med på å tilføre syklingen en ekstra dimensjon.
TwICEme er en teknologi som føyer seg inn i denne rekken, og vi har tatt en nærmere titt.
Ekstra beskyttelse
En sykkelhjelm er ikke lenger bare et enkelt skall som beskytter hodet. I spesielt de senere årene har det blitt utviklet flere typer avansert teknologi som skal gjøre hjelmene tryggere. Man har både MIPS, SPIN, WaveCel og Koroyd, for å nevne noe. Dette er ulike typer å konstruere hjelmene på, som skal være med å forhindre alvorlige hodeskader ved sammenstøt.
Veldig enkelt forklart, så er TwICEme en databrikke som er integrert i sykkelhjelmen. Nærmere bestemt en NFC-chip. (NFC står for Near Field Communication, og er den trådløse teknologien som brukes når du for eksempel betaler kontaktløst med telefonen din)
På denne NFC-chipen kan du lagre vital og medisinsk info om deg selv. Det være seg enkel informasjon som kroppshøyde og vekt, men også mer kritisk informasjon om allergier eller sykdommer, om du er organdonor. Slik skal den som kommer først til deg på et skadested, kunne hjelpe deg bedre, med mer presis informasjon.
Denne chipen ligger altså inne i hjelmen, og alt man trenger for å lese den av(og legge inn/oppdatere informasjonen), er en smarttelefon.
Om du skulle vært ute for et uhell, og en annen person eller helsepersonell finner deg, vil vedkommende da raskt kunne kartlegge viktig informasjon.
Enkel teknologi
Vi har brukt og testet en POC Kortal Race med TwICEme. Hjelmen ser ut som hvilken som helst annen hjelm, og du vil ikke tenke over eller kjenne at du har noe ekstra på hodet.
Første steg var å laste ned appen. Den lastet vi ned via App Store til en iPhone X.
Der legger du så inn all relevant informasjon om deg selv.
Når du har lagret informasjonen, kan du så trykke på «Upload», og du får beskjed om å plassere NFC-leseren på telefonen over symbolet på hjelmen.
Symbolet er til forveksling likt et WiFi-symbol, og sitter oppå hjelmen. I tillegg har vårt testeksemplar en logo på baksiden, hvor det står «NFC MEDICAL ID».
Å lese av informasjonen er såre enkelt. Du holder NFC-leseren på smarttelefonen mot symbolet på hjelmen, og da popper det opp en melding som lar deg lese av informasjonen. Vi har testet dette med fire forskjellige smarttelefoner fra Apple, og TwICEme skal også fungere med Android.
For at man skal få ut denne potensielt livsviktige informasjonen, forutsetter det med andre ord at man må kjenne til symbolet og hva det betyr, eller ha informert sine turkamerater på forhånd. (se intervju med mer om dette lenger nede i saken)
Brikken bruker ikke batteri. Produsenten estimerer at levetiden til brikken er 500 000 avlesninger, som de kalkulerer til være 10 år med hyppig bruk.
Hva er alternativene?
Et produkt som TwICEme er nok spesielt aktuelt om du har en helsetilstand eller sykdom som tilsier at det er viktig å kommunisere hva som feiler deg. Her finnes det alternativer, om enn ikke av den elektroniske sorten. Road ID er én type – et armbånd som du kan bestille, med inngravert informasjon om deg selv. MedicAlert , og Universal Medical ID er andre alternativer.
Fordeler
+ Tilnærmet ingen ekstra vekt
+ Ikke betydelig ekstra kostnad
+ Ikke noe batteri som må lades
Ulemper
- Man må vite hva man skal se etter for å ha nytte av det
Dette mener Terrengsykkel:
TwICEme er uten tvil en spennende teknologisk nyvinning, som potensielt kan være med på å bidra positivt i kritiske situasjoner ved uhell. Dens videre utvikling vil dog være sterkt avhengig av at merkevaren blir godt kjent og utbredt, slik at den første som ankommer et ulykkessted vet hva man skal se etter – ikke bare dine nærmeste venner.
Dette sier produsenten.
TwICEme er fortsatt forholdsvis ferskt på markedet. Christian Connolly er CEO i TwICEme, og forteller at målet er at både flere merkevarer og produkter skal få denne teknologien.
– I dag har vi tolv produkter som er lansert med twICEme, med varemerker som Salomon, POC og Daines, men vi kommer til å lansere mange flere i 2022, da vil det være snakk om over 30 produkter. Det vil også være i flere kategorier enn bare hjelmer. TwICEme finnes allerede i en sykkeljakke fra POC og det vil komme flere produkter, men det er for tidlig å avsløre hvilke, sier Connolly.
– Ta en sykkelhjelm til 2000 kroner, hvor mye dyrere blir den samme sykkelhjelmen med twICEme?
– Det er en engangskonstnad for kunde på en hundrelapp eller to, som kommer til å tjene kunden under hele livstiden til produktet. Dessuten er alle løpende oppdateringer av twICEme kostnadsfrie for kunden.
– Vil TwICEme kun være tilgjengelig på dyre hjelmer, eller også rimeligere hjelmer?
– Som nevnt er det et lite pristillegg for sluttkunde, så i prinisppet skal dette kunne integreres på hvilket som helst prispunkt. Rent hypotetisk kan vi regne på et pristillegg på 200 kroner, og en livstid på hjelmen på 36 måneder, da blir det altså 5,5 kroner per måned for å gjøre hjelmen smart med twICEme.
– Mange er kanskje kjent med Recco-brikker, som brukes for å lokalisere personer i skred og ulendt terreng, er det planen at dette skal bli like utbredt?
– Recco har gjort et usedvanlig godt arbeid med å spre sin teknologi til sluttbrukere og redningspersonell. Det synes vi er bra, da vi alle sikter på å gjøre sluttbrukeren mer trygg. TwICEme kommer til å bli det globale symbolet for sikkerhetsinformasjon innen noen år, så de er et forbilde. Samspillet mellom teknologiene er bra – Recco gjør deg søkbar, twICEme gjør det enklere å identifisere viktig informasjon.
– Er planen at helsepersonell får opplæring slik at de kjenner igjen produktet? – Vi utdanner allerede ambulansepersonell og skipatruljer og sykkelpatruljer rundt om i verden på dette, men det kommer til å ta tid. Hovedsaken er at sluttbruker forteller sine turkamerater, familie og venner om at muligheten for å scanne utstyret er der. Den som er først på plass er nesten alltid en turkamerat. Når man så ringer nødnummer kommer personen i den andre enden til å stille spørsmål. Med twICEme er sannsynligheten for at du har svar på disse spørsmålene større, som igjen hjelper redningstjenestene.
– For at det skal fungere, forutsettes det altså at man kjenner igjen twICEme-symbolet – hadde det ikke vært nyttig med tydeligere tekst eller et mer forklarende symbol?
– Vi holder på å bygge en global standard rundt symbolet vi har i dag. Det er symbolet vi kommuniserer til sluttbruker og redningstjenester. Videre jobber vi alltid med å bli tydeligere i vår kommunikasjon og gjøre det enklere. Her får vi hjelp av at twICEme er basert på samme teknologi som for eksempel Apple Pay. Apple Pay har jo heller ikke en bestemt tekst når vi betaler med mobilen, men vi har likevel gjort det vanlig å scanne eller tæppe. Det handler om å informere om betydningen av et visst symbol.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.