Hjem
 / Kåret til verdens beste sykkelforsker

Forskningspris til Bent Rønnestad

Kåret til verdens beste sykkelforsker

Forskeren ved Høgskolen i Lillehammer er kåret til verdens beste på sykkelforskning.

Sist oppdatert 12. oktober 2023 kl 13.52
VERDENS BESTE: Professor Bent Rønnestad på Høgskolen i Innlandet er kåret til verdens beste sykkelforsker. Foto: Ole-André Lagmandokk/HINN
VERDENS BESTE: Professor Bent Rønnestad på Høgskolen i Innlandet er kåret til verdens beste sykkelforsker. Foto: Ole-André Lagmandokk/HINN

Det er det amerikanske rangeringsnettstedet Expertscape som har foretatt kåringen.

Bent Rønnestad konkurrerte med nesten 19.000 andre som driver med sykkelforskning i verden, i følge en pressemelding, og stakk altså av med prisen som verdens beste sykkelforsker.

Rønnestads studier har vært omtalt flere ganger tidligere. Han har blant annet vært med å belyse hvorfor styrketrening kan være prestasjonsfremmende for syklister, hvorfor 30/15-intervaller skal være overlegent mye bedre enn andre typer intervaller, og mer spesielle ting som bruk av vibrasjonsplater før sykkelritt.

Og ikke minst: det mye omtalte varmeprosjektet.

Terrengsyklist Erik Hægstad er en av dem som har nytt godt av et tett samarbeid med Rønnestad, og har ved flere anledninger pekt på at forskningen har vært avgjørende for hans resultater.

Rønnestad har også vært med på å gi Terrengsykkels lesere klare og konkrete tips for å bruke intervalltrening mest mulig effektivt.

Landslagssjef peker på flere grunner til at Mille Johnset (22) vil fortsette progresjonen sin:

TAR NYE STEG: Mille Johnset kommer stadig nærmere topp 5 i verdenscupen. Landslagssjefen håper Oslo-jenta tar nye steg også neste sesong. Foto: Matt Wragg
Les også

Samarbeid med Tour de France-vinner

Arbeidet til Rønnestad har også strukket seg langt utover Høgskolen hvor han jobber.

Han har også vært involvert i studier sammen med ProTour-laget Team Jumbo Visma.

Tour de France-vinner Jonas Vingegaard og norske Johannes Staune-Mittet har samarbeidet med Rønnestad og kollegaene fra Høgskolen i Lillehammer om høydetrening.

I pressemeldingen skrives det:

«Expertscape bruker databasen PubMed for å finne alle de medisinske publikasjonene om et emne i løpet av de siste 10 årene i verden. 

Ut fra dataene derfra rangerer de både forskere og institusjoner opp mot hverandre etter strengt objektive kriterier.

Bent Rønnestads arbeider rangeres som topp 0,0053 prosent av 18.794 publiserte forskere i verden på temaet sykling. Professoren blir vurdert ut fra 35 artikler han har vært med på fra 2011 til 2023.»

Erik Hægstad under siste lab-test etter at han hadde gjennomført et treukersprogram med vedlikeholdsøkter i varmedress. Foto: Bent Rønnestad
Les også

Rønnestad fremhever også at dette er et resultat av godt lagarbeid:

­– Det som er bra med å gjøre det godt på slike kåringer er jo at dette er en konsekvens av at vi er et team på høgskolen som får til veldig mye spennende forskning i samspill med idretten, sier Rønnestad.

bent rønnestad forskning sykkel
Foto: Ole-André Lagmandokk/HINN
canyon strive on test elsykkel
Les også
Publisert 12. oktober 2023 kl 13.30
Sist oppdatert 12. oktober 2023 kl 13.52
Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande  | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes  | Øyvind Aas (permisjon)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue