NORDMARKA, OSLO: Vinter betyr for mange syklister at sykkelen settes bort, og alternative aktivitetsformer tas i bruk. Men ikke for enduro-proff William Scheele, som kommer susende mellom grantrærne, mens snøen drives opp i luften fra knastene i dekket hans.

For 18-åringen er ikke det et tema - han bruker vinteren til å skjerpe formen inn mot en ny sesong.

Scheele er topp ti blant syklistene i Enduro World Cup (tidligere Enduro World Series), i U21-klassen, og reiser rundt i europa på egenhånd for å satse på å bli best.

Terrengsykkel møter Scheele i Nordmarka i Oslo, hvor han tar med stisykkelen med piggdekk på for vinterturer.

William deler inn treningsarbeidet sitt i tre deler:

Styrketrening

– Jeg selv bruker veldig mye tid på dette fokusområdet, og min favorittøvelse for sykling er markløft. Markløft er en veldig god øvelse for sykling fordi du bruker alle styrkeområdene i kroppen. Bein, rygg, armer og til og med litt skuldre.

Konkrete tips:

Bli en bedre syklist med denne styrketreningen

Teknikktrening

– Det andre er teknikk. Dette løser jeg ved å dra ut og sykle på hardpakkede stier. Dette er veldig god trening fordi om vinteren blir stiene helt annerledes. I tillegg må du sykle på snø, som er et veldig uforutsigbart og vanskelig underlag i forhold til jord. Du sklir mye mer og må være mye mer obs på hvilken teknikk du har.

sykkeltrening tips enduro
KREVENDE: Glatte vinterstier kan være ypperlig for å terpe på god sykkelteknikk. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Utholdenhetstrening

– Det tredje er utholdenhet. Det pleier jeg å dele opp i to hovedelementer. Det første er å dra og sykle en lang stitur i marka. Det andre er litt mer kjedelig, men kanskje mer effektivt. Det er etter sånn å sitte på ruller og tråkke intervaller.

Konkrete tips:

Effektive intervalløkter på sykkel

Slik kan du legge opp en rolig langtur for best utbytte