Oppdalsfjellene med sine runde og gjestfrie former er som skapt for stisykkelen.

Mens heisbasert sykling er blitt kraftig nedskalert, har stisykling tatt av i fjellbygda der jernbanestasjonen ligger 550 meter over havet.

Annonse

Både sau og ivrige turfolk har bidratt til å forme stiene som syklistene har tatt i bruk. De lokale mener nå at syklingen er vel så god grunn til å besøke – eller bosette seg – i Oppdal som skikjøringen, og de er ivrige etter å vise fram herlighetene til andre. 

Syklingen

Sykkeltoppturene i Oppdal foregår på andre fjell enn der skikjørerne ferdes. Jevn helning og runde formasjoner gjør disse stiene sykkelvennlige. Turene som er beskrevet her har mellom 200 og 400 høydemeter. Bortsett fra noen få krevende crux er det teknisk sett mulig å sykle både opp og ned. At det er fristende å stige av sykkelen for å få igjen pusten i motbakken er en annen sak. 

Stiene

De fleste stiene har utgangspunkt i velbrukte turstier og i noen tilfeller sauetråkk. Turene som er beskrevet i denne boka sykles jevnlig av et voksende lokalt stisykkelmiljø, og er dermed endret en del de siste årene. Noen steder er det gjort enkel tilrettelegging, og på flere av de mest brukte turene har syklistene bygd klopper og broer.

Oversiktskart over Oppdal med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Oppdal med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

 

Sykkelmiljøet

Stisykkelmiljøet i Oppdal blomstret opp fra 2005 og har vokst for hvert år. De fleste er ivrige skikjørere om vinteren, og noen har også bakgrunn fra utforsykkelmiljøet, som har arrangert en rekke norgescupritt i Oppdal. I september arrangeres Oppdal Stisykkel Camp.

Lokalt stivett

Det er ikke meldt om konflikter rundt stisyklingen. Også turgåere setter pris på at stiene holdes åpne og ikke gror igjen. Unntaket er vikinggravfeltet på Vang. I dette solvendte parkområdet var det tidligere populært å starte sesongen, men det er nå strengt forbudt. 

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker

Entusiastbutikken Vertical Playground (vpg.no) er et naturlig startsted for den som kommer til Oppdal, med mye fristende utstyr, kaffebar (!), mekkekompetanse og en haug syklende ansatte. De fire andre sportsbutikkene i Oppdal har også sykkelverksteder og kompetente folk. 

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.