Tekst/foto: Simen Berg

Det var lang heiskø da Vangslia holdt åpent hus lørdag 19 juli. Men så lenge det er gratis og de splitter nye løypene får nakkehårene til å reise seg, er det helt i orden. Den aktive dh-gjengen fra Oppdal stiller mannssterke i norgescupen landet rundt år etter år. De har også vært fast inventar hos storebror Hafjell, men nå har de ikke lenger noen grunn til å gå over bekken etter vann. DH-løypa i Hovden regnes av mange for å være den beste i landet. Nå har altså eieren engasjert de erfarne løypebyggerne i Elevation Nordic for å forvandle Vangslias skiterreng i sommerdvale til lekegrind for sykkelfolket. For å starte med konklusjonen: Superflytløypa i Oppdal deler tronen som Norges beste freerideløype med Parkløypa i Hafjell. Sammen med Flytløypa og DH-løypa, samt alle de andre løypene og stiene, har Oppdal nå et sykkelprodukt som alle som liker å sykle må sjekke ut.

Annonse

Lørdag var det stort oppmøte på grunn av gratistilbudet. Da det omsider var vår tur i heisen, hadde vi ubegrensa med underholdning fra både Flyt- og Superflytløypa. Noe overmodige starta vi med Superflytløypa, fordi den så morsomst ut der den traverserte fram og tilbake i bjørkeskogen med utallige elementer. Heldigvis trillet vi ut i et moderat tempo for å få en oversikt. Første felle lå i utgangen av den første, bratte doseringen. Et "gap" uten kyllinglinje kom så tett etter svingen at det ikke var så lett å bremse for de som ikke er glad i å ha luft under hjulene. Her trengs det skilting og justering. Videre nedover slanger løypa seg med super flyt og rytme. Enkelt og greit. Det ligger anslagsvis et tjuetalls elementer som hopp, dropp og kamelpukler for alle nivåer. Hele veien sydd sammen med pumpekuler og -svinger og sugende doseringssvinger i forskjellige størrelser. Noen av kamelpuklene er så store at det er garantert kræsj hvis du kommer på mellomstor fart, så ta for all del noen rekognoseringsturer. Det tar sin tid å memorere løypa, på grunn av lengden og alle elementene. Vi rakk ikke nok turer til å få inn en skikkelig superflyt-tur, men som vi gleder oss til den dagen alt klaffer. Og det er akkurat slik det skal være.

Litt bleike om nebbet tester vi Flytløypa. Den lever opp til navnet sitt, og vil fryde alle. Inkludert nybegynnerne på hardtail. Gode doseringer er spredd utover den oversiktlige bakken, og mellom dem ligger små hopp, noen av dem med bokser som gjør at både de erfarne og ferskingene kan sykle med komfortabel fart hele veien. Yngstemann, Anders Eriksønn Lunde (3), syklet løypa med støttehjul, så de fleste bør ha mulighet til å få det til. Det kan imidlertid bli verre å holde følge med Anders når han får kasta støttehjula.

Bekkdalsløypa er en mer teknisk sti med delvis tilrettelagte svinger og noen hopp. Inkludert et drøyt bekkehopp med en kjip inngang. Den kommer ut i Superflytløypa, men vil trolig forlenges til å bli en fullverdig løype.

Ved å traversere via bunnstasjonen i Ådalen, kommer man greit fra Vangslia til Hovden. Det er vel verdt turen, siden den vidgjetne utforløypa lar seg temme for de som har syklet en del til dels bratt singletrack fra før. Skiltingen fra restauranten på toppen mangler, men man følger vandrestien nordøstover. Stien starter pent og pyntelig på snaufjellet med fantastiske høyfartspartier tilbake mot heisen. Etter hvert blir det mer teknisk, samtidig som det blir brattere når man nærmer seg Paradis. Ned gjennom skogen er det mye kompakt jordbunn som er syklet mye. Med noen gjennomkjøringer går det fint å få eventyrlig moro her. Assosiasjonene i denne løypa går til den like sagnomsuste løypa i Narvik, samt noe av det man finner i Åre. Når du skal tilbake til Vangslia fra Hovden, er det viktig å holde seg på Hovden-sida av elva fra Ådalen. Ved skilttavla holder man til høyre og krysser elva på ei bru ikke så langt fra bunnstasjonen i Vangslia.

Inntil videre er adkomsten mellom Hovden og Vangslia ikke merket eller tilrettelagt, så det er kronglete å finne fram.

Vær obs på at Vangslia har to langhelger på gang i sommer, hvor heisen går torsdag og fredag i tillegg til helgedagene.

Fakta:7 løyper, fordelt på Hovden og Vangslia. Mulighetene for stisykling er fantastiske. Det er foreløpig ikke bygd park-elementer, men det drøyer sikkert ikke lenge til lokale dirt-entusiaster har ei linje eller to klare.Sykkelutleie 800,- inkl heiskort og beskyttelse. Enkel servering i Vangslia, topprestaurant i Hovden.

HeisHovden – GondolVangslia – Stolheis med sykkelstativ på siden

Åpent:Hovden 11-17 daglig i tom. 17. aug, deretter helger tom. 5. oktVangslia 10-16 lørdag og søndag tom 5. oktober samt torsdag og fredag 31/7+1/8

Arrangementer: 17. august NM i DH i Hovden

Hjemmeside: oppdalbikepark.com

Heiskart: oppdalbooking.no/Index.aspx?PageID=206