Vibrerer seg rittklare

Høgskolen i Lillehammer studerer effekten av å bruke en vibrasjonsplattform rett før ritt. Formålet? Bedre posisjonering i feltet.

Sist oppdatert 2. juni 2016 kl 05.30
Vibrasjonsplattformen bidrar til at rytterne kommer kjappere ut når startskuddet går, og dermed sikrer seg bedre posisjon inn i terrenget. Foto: Bent Rønnestad
Vibrasjonsplattformen bidrar til at rytterne kommer kjappere ut når startskuddet går, og dermed sikrer seg bedre posisjon inn i terrenget. Foto: Bent Rønnestad

– Vibrasjonsplattform gir utøveren det lille ekstra: Litt raskere ut fra start gir bedre posisjon inn i terrenget.

Det er i hvert fall teorien, som forsker Bent Rønnestad ved Seksjon for Idrettsvitenskap på Høgskolen i Lillehammer nå studerer.

– Vi har tidligere funnet ut at når du står på en slik vibrasjonsplattform, blir du mer eksplosiv og klarer å løfte tyngre vekter. Nå har vi utviklet en protokoll som ser ut til å gjøre terrengsyklister mer eksplosive i starten og dermed få en bedre posisjon i feltet før de skal inn i terrenget der det er vanskeligere å komme forbi konkurrentene, sier Rønnestad, som er prosjektleder for forsøket om effekten av høyfrekvensvibrasjoner som siste hånd på verket før ritt.

Mer pønsj
Petter Fagerhaug er med på prosjektet, og er ikke i tvil om at det funker.

– Rent følelsesmessig virker det som at jeg rett og slett har mye mer pønsj. I tillegg ser vi forbedringer på tiden, og det er jo det viktigste, sier Fagerhaug.

Forrige uke kjørte han en spurttest, og sist helg prøvde han plattformen for første gang i rittsammenheng under Norgescupen på Konnerud.

– I Norgescupen er ikke dette særlig avgjørende, men det var en fin måte å gjøre seg erfaringer på. Jeg tror derimot det kan være avgjørende i større internasjonale konkurranser. Starten i rundbaneritt er viktig, og da jeg i tillegg ikke er den kvasseste starteren, kan dette være et avgjørende verktøy for meg, sier Fagerhaug, og trekker fram at selve opplevelsen på plattformen også er spennende.

– Det er faktisk ganske digg å stå på den. Den sender ut raske vibrasjoner, og mens jeg står på den tar jeg knebøy. Hensikten med vibrasjonene er å trigge de delene av muskulaturen som skal gjøre raske sammentrekninger. Det gjør at man kan påvirke hurtigheten over en liten periode, sier Fagerhaug, og legger til at syns det er spennende å være med på forskningsprosjektene på Høgskolen.

– Jeg syns det er moro å jobbe med litt ”nerdete” detaljer som dette, og jeg er opptatt av å være målrettet med fysiske arbeidskrav og ha kvalitet på det jeg gjør, sier han.

Les også: Specialized Epic Comp Carbon

Saken fortsetter under

Petter Fagerhaug Vibrasjonsplattform 1200x1200
Petter Fagerhaug vibbet seg til en god start i NC i helga. Foto: Privat

Petter Fagerhaug vibbet seg til en god start i NC i helga. Foto: Privat

Les også: Favorittøktene til sykkelproffene 

Til sykkel via styrkeløft, fotball og ishockey
Forskning på vibrasjonsplattformer har foregått helt siden slutten av 1990-tallet, og Rønnestad er en av de som har holdt på med dette siden starten. Da handlet det om tung styrketrening. Forskerne så at utøverne kunne løfte litt mer når de sto på vibrasjonsplattformen enn når de gjorde samme øvelse på gulvet. Rønnestad lurte på om dette kunne være overførbart til idrett og konkurransesituasjoner.

Først prøvde Rønnestad vibrasjonsplattformen på løping. Han tok et knippe godt trente norske fotballspillere og lot dem løpe 40 meter sprint ett minutt etter at de hadde stått på plattformen. De løp fortere. Så prøvde han plattformen på ishockeyspillere på elitenivå.

– De er jo gjerne 40 til 60 sekunder på isen, og så cirka to minutter i boksen, så da har man jo tid til å stå på plattformen et minutt før man skal ut på isen igjen. Og vi så at de gikk fortere på isen etter at de hadde vibrert enn når de ikke vibrerte, sier Rønnestad.

Deretter begynte Rønnestad å teste på syklister. Ett av hovedfokusene i vår forskning ved Høgskolen i Lillehammer, er optimalisering av sykkelprestasjon, og vi har et tett og godt samarbeid med både Norges Cykleforbund, NTG Lillehammer, Lillehammer Cykleklubb og andre syklister i Norge, sier Rønnestad.

I forhold til effektene av vibrasjon på sykkelprestasjon var Edvard Vea Iversen en av de første han samarbeidet tett med.

– Med Edvard så vi god effekt av vibrasjonsplattformen. Når han brukte den like før ritt, greide han å kjøre på høyere watt i starten av rittet, og var mer eksplosiv slik at han fikk en god startposisjon inn i single track’en, forklarer Rønnestad.

Forrige helg prøvde de det samme med Petter Fagerhaug.

– Det ser ut som at Petter også fikk en god effekt, sier Rønnestad.

Les også: Hva har Team Terrengsykkel i O2 opptak

Les også: Stor økning i interessen for grenserittet 

Flere teorier

Forskerne vet foreløpig ikke helt hva det er som gjør at vibrasjoner øker prestasjonsevnen, men det er flere teorier på banen.

– Vi er ikke helt sikre på den nøyaktige årsaken til hvorfor det virker, men det er to-tre sannsynlige åsaksforklaringer. Uansett, konsekvensen av den rette vibrasjonsprotekollen gir en slags potensiering av muskulaturens evne til hurtig kraftutvikling, som kalles PAP. Det står for Post Activation Potentiation, sier han.

– Men det viktigste er at de sykler fortere. De klarer å utvikle større fart i starten av rittet, kommer bedre ut og sikrer seg en bedre posisjon før de skal inn i terrenget.

Effekten av vibrasjonsplattformen ser ut til å vare et par minutter etter at utøveren går av plattformen. Derfor jobber Rønnestad nå med å se på metoder som kan gjøre at effekten holder seg lenger. I rittsammenheng blir utøverne ofte kalt inn fem til 10 minutter før start, og må stå stille til skuddet går. 

Rønnestad trekker også fram at effektene kan variere noe fra person til person og man bør bruke litt tid på å finne frem til den beste vibrasjonsprotokollen for den enkelte utøver.  har blandede erfaringer med ulike typer utøvere med ulike styrker og egenskaper.

– Vibrasjonsplattformene ser ut til å ha best effekt på utøvere som er sterke og eksplosive i utgangspunktet.

Les også: Treningstips fra team Terrengsykkel 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen

Vibration platform
Vibrasjonsplattform som likner den som brukes av forskerteamet ved Høgskolen i Lillehammer. Foto: Creative Commons

Vibrasjonsplattform som likner den som brukes av forskerteamet ved Høgskolen i Lillehammer. Foto: Creative Commons

Publisert 2. juni 2016 kl 05.30
Sist oppdatert 2. juni 2016 kl 05.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen