– Jeg bruker MYE tid på rulla, og jeg kjører alle hardøktene vinterstid inne, sier Vidar Mehl, i Team Sepura Toyota Racing with Birk.

Til tross for jobb og kone og barn og tidsklemma, trener 28-åringen fra Gjøvik opp mot 20 timer i uka. Det går når en legger til rette for der.

Annonse

– Jeg har en veldig snill kone som gir meg tida, og så jobber jeg litt kortere dager to dager i uka, sier Mehl og sender en varm takk til arbeidsgiver Hunton Fiber AS, som gir ham mulighet til å jobbe 80 prosent mens han satser på sykkel.

Treningsrommet i kjelleren står klart til alle døgnets tider med både rulle og TV og alt som trengs for å ha det så kjekt som det går innendørs.

I travle perioder og når det er møkkavær ute kjører Mehl nesten alle treningstimene på rulla.

– Jeg liker godt å komme meg ut, men er det møkkavær og travelt kan all treninga bli inne. det er mer styr med å kle på seg når det er kaldt, og dra til et sted som egner seg hvis du skal på ski og i det hele tatt, sier Mehl.

Vidar Mehl

Født: 5.februar 1987
Fra: Omvikdalen i Hardanger, bor på Gjøvik
Klubb: Raufoss og Gjøvik Sykkelklubb
Team: Sepura Toyota Racing with Birk
Mål for sesongen 2015: Pallen, og helst seier, i grusklassikerne i august. CykelVasan og Grenserittet er favorittene.
Meritter:
- 6.plass i Birken 2014
- 6.plass i CykelVasan 2014
- 5.plass i Grenserittet 2013
- 3.plass i Skarverittet/NC avslutning 2014
- Mye seiere i småritt

Favorittøkt på rulla: Lange terskeldrag på opp til 20 minutter, total dragtid rundt en time, med oppvarming/nedkjøring 2 til 2.5 time. 

Dessuten gir rulla en del fordeler treningsmessig.

– Du får bra effekt av rulla. Du kan styre intensiteten mer presist, og få watten så riktig at du i teorien kan trene helt riktig hele tida. Og du slipper å bli så kald, forklarer han.

Fram til i fjor pleide Mehl å spille FIFA på rulla. Da gikk timene unna som kilometer i nedoverbakke. Han savner egentlig ikke FIFA-spillet, for med den nye rulla har treninga blitt langt mer interessant i seg selv.

– Før kunne jeg ligge mer behagelig på rulla slik at det lot seg gjøre å spille, sier Mehl.

Den ny rulla er en skikkelig kremmodell: en Wahoo KickR med alt som finnes av teknologi og data, og med programmer som lar deg kjøre virtuelle ruter. Rulletida har ikke gått ned, selv om FIFA får kjøre sin egen sjø.

– Rutene ligger på treningsappen. Jeg kobler rulla til iPad’en med blåtann. Der ser jeg ruta jeg sykler. Watten justerer seg i forhold til terrenget. Det er nesten som å være ute, og tida går fort da, forteller Mehl, og legger til at noen ganger ser han film eller serier, eller sport på TV.

– Jeg har vært så nære pallen flere ganger, men jeg føler at det er mulig på en god dag. Det er så små marginer. I fjor kom jeg på sjetteplass i CykelVasan. Det ble nesten pallen, men jeg mistet spurten, sier Mehl.

 

Med grusklassikerne som hovedmål for sesongen, er det lange seige terskeløkter som gjelder, og favoritten er lange drag på opp til 20 minutter med total dragtid rundt en time. Inkludert en halvtime oppvarming og ditto nedkjøring blir det fort godt over to timer, men økta kan også kortes ned med kortere drag og litt mindre oppvarming og nedkjøring dersom tida er knapp, sier Mehl.

På denne tida av året syns han et par-tre slike økter i uka er optimalt, men siden slutten av fjorårssesongen har han vært mye sjuk og planen har sprukket i alle retninger.

– Jeg var nesten to måneder uten trening i høst, så jeg er ikke i rute. Men det er heldigvis lenge til august, sukker han.

Team Sepura Toyota Racing with Birk er en fusjon av fjorårets Sepura XC Superior og Toyota Fuji Racing Team, og ble formelt lansert i november. Fusjonen har gitt et større og mer profesjonelt lag på flere plan, samtidig som teamet har med seg blant annet trener Ove Sollie fra Toyota Fuji-laget.

– Det er profesjonelt hele vegen og det løfter teamet på alle nivåer. Det jobbes veldig bra med lagånd og samarbeid, og det er moro med en større gjeng og veldig engasjerte sponsorer som følger med. Du merker at du er med på noe stort, sier Mehl, som tross alt gleder seg til å trekke utendørs når forholdene og temperaturen stiger. Selv om rulla er helt krem.

 

Vidar Mehl 2013 - Scheve - 1400x924
GRUSKONGE: Femteplassen i Grenserittet 2013 er en av Vidar Mehls større meritter. Foto: Ingeborg Scheve

GRUSKONGE: Femteplassen i Grenserittet 2013 er en av Vidar Mehls større meritter. Foto: Ingeborg Scheve