Jo mer duppeditter, desto bedre går rulletreninga, sier Torjus Bern Hansen, som kjører en skikkelig Rolls Royce av en rulle når han trår til innendørs.
AVANSERT SYKKELRULLE: Rulla, en Wahoo-Kickr, er med overalt. Også på juleferie, forteller Torjus Bern Hansen. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter
Og det gjør den ambisiøse unggutten ofte. Rulla er en Wahoo-kickr, av typen der en tar av bakhjulet slik at watt kan måles med største presisjon. Bern Hansen leser utstyrstester til øyet blir stort og vått, og da Tacx Bushido-rulla skulle byttes ut falt valget på en av markedets mest avanserte.
– Dette er samme rulla som SKY-rytterne bruker. Her tar du av bakhjulet, slik at motstanden ikke avhenger av hvor varmt dekket blir. Og den trenger bare kalibreres en gang hver annen uke, eller hvis du har vært ute og reist med den, forklarer Bern Hansen, og avslører at han er en utstyrsfreak av klasse.
Det har han fått inn med teskje fra barnsben, for rundt middagsbordet går det i anvendt fysikk.
– Altså, alle i min familie er ingeniører, og jo mer data og harde fakta, desto mer får jeg ut av treningsøkta, sier Bern Hansen.
Rulla er 100 prosent watt-basert og lar rytteren stille inn alle parameter, slik at hele økta blir nøyaktig slik som den skal etter treningsprogrammet. I tillegg bruker han også pulsbeltet, slik at han kan sammenlikne watten mot dagens puls.
– Med watt-rulle er det veldig lett å bare trene og trene og trene uten å lytte til kroppen. Derfor bruker jeg pulsklokke i tillegg. Pulsen avhenger jo veldig av dagsformen, og ved å bruke både puls og watt kan jeg justere økta slik at jeg unngår å gå på en megasmell, forklarer Bern Hansen, som har dyrekjøpt erfaring med overtrening.
Torjus Bern Hansen
Født: 10.januar 1996 Fra: Oslo Klubb: SK Rye Mål 2015: Førsteårs senior, men satser mot U23-VM, seier i NM sprint og topp 5 i NM rundbane Meritter: - Vant 2 Bundesliga-ritt i Tyskland i 15/16-årsklassen - 25.plass i sprint WC for senior i Hafjell i 2013 - Vant uoffisielt NM i sprint (senior) i 2013 - Vant NC junior sammenlagt i 2013 - Vant 4 NC ritt i 2014 Favorittøkt på rulle: Progressive terskelintervaller med 6-7 drag på 97-105 prosent av terskelwatt, totalt 2.5 time
– Før VM i Hafjell brakk jeg hånda og syklet som en gæren på rulla i seks uker for å være klar til VM. Jeg klarte akkurat å ro meg i land med å justere på treningsprogrammet og slippe opp litt uka før Hafjell, forteller Bern Hansen, og legger til at han likevel ikke fikk delta i VM ettersom bruddet var såpass nygrodd.
(Saken fortsetter under)
På displayet vises alle variabler, og det er lett å se hvordan du ligger an i forhold til målsetting. Foto: Privat
HENDIG: På displayet vises alle variabler, og det er lett å se hvordan du ligger an i forhold til målsetting. Foto: Privat
Bern Hansen kjører tre til fem treningsøkter på rulla hver uke, derav opp til tre hardøkter. I tillegg blir det minst en rolig økt, der han fokuserer på tekniske oppgaver slik som rundt tråkk og frekvens, som det er greit å terpe på gjennom vinteren.
Yndlingsøkta er den hardeste i boka: progressive terskelintervaller. Da kjører han 6-7 drag á 10 minutter, der de to første kjøres på 97-98 prosent av terskelwatt, de to-tre neste på dragene på 100 prosent av terskelwatt, det nest siste på 102 prosent og det siste draget på 105 prosent av terskelwatten.
– Det er den vondeste økta både mentalt og fysisk, men det er den jeg føler meg mest fornøyd med etterpå, forteller Bern Hansen, og legger til at med 40 minutter oppvarming og god nedkjøring tar hele økta rundt 2,5 time.
45/15-økta, der det kjøres tre 10-minuttersdrag med 45 sekunder på 120 prosent av terskelwatt og 15 sekunder på halve motstanden er en annen av Bern Hansens favoritter. Den tar totalt rundt halvannen time.
Wahoo-Kickr er unektelig en kremrulle, men 8.500 kroner kan synes stivt, og prinsippet bak øktene fungerer like godt på andre ruller så lenge en har mulighet til å måle watt. Men uansett rulletype anbefaler Bern Hansen å ha tilgang til en skjerm under treninga.
– Kjører jeg hardt, ser jeg gjerne på World Cup ritt eller en klatreetappe i Tour de France. Det er lettere å lide når du ser andre lide.
På lengre, rolige økter går det gjerne i filmer og serier fra Netflix.
Og selv om det er best å sykle ute, så er det en fordel med lange mørke vintre også, mener Bern Hansen.
– Du tvinges til å kjøre en del på rulle, og da får du lagt opp intervallene helt nøyaktig slik treningsprogrammet krever. Du kan kjøre på helt jevn watt, motbakkene og dragene er akkurat så lange som du vil de skal være, og kjører du et program basert på test-trening-retest er det mye lettere å kjøre alle testene under helt like forhold, sier Bern Hansen.
– Det er lettere å motivere seg til rulletreninga hvis du ser treningsformen som en fordel.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.