Terrengsykkel har snakket med et knippe av landets skarpeste terrengsyklister for å finne ut hva som er deres yndlingsrulleøkter på rulla, hvorfor de like disse og hvilket treningsutbytte disse gir, slik at du skal ha litt å velge mellom i romjula. 

Vidar Mehl, som også tidligere vintre har kjørt opp mot 20 timer i uka uten å komme av flekken, er glad i rulla som treningsverktøy. 

Annonse

– Det stemmer at jeg bruker rulla en god del, sier han. 

I høst begynte Mehl å bruke simuleringskonseptet Zwift, og det har ikke blitt færre rulleøkter av det. Mehl kjører alt av hardøkter på rulla vinterstid med unntak av treningsopphold i varmere strøk. Han er nemlig ingen tilhenger av kulde, is og lag-på-lag med klær når det skal logges kvalitet.

– Terskelen for å ta en 1- til 3-timers rolig økt inne er lav sammenliknet med å ta på seg tjue lag med klær for å tråkke ute i søle og dritt, sier han.

– Selvsagt så blir det noen økter ute på tjukkas og ski når forholdene er der. Men i en travel hverdag så blir det enkelt og greit rulla på de fleste øktene.

Les også: Ruller opp mot 20 timer i uka 

Hva er favoritt-rulleøkta?  
– Å kjøre ritt på Zwift-ritt som en hardøkt har definitivt blitt min favorittøkt på rulla. Med Zwift kan man kjøre ritt av mange forskjellige typer og lengder, og da får også konkurranseinstinktet litt trening. Det har gitt rullesyklingen en ny dimensjon, sier Mehl.

Hvorfor er denne økta nyttig?
– Zwift-rittene er fra cirka 20 minutter til opp mot tre timer, alt etter hvilket ritt man kjører. Da kan man jo velge å kjøre taktisk for å ha størst mulig sjanse for seier, eller man kan kjøre for å få en hardest mulig treningsøkt som gir en god og morsom form for sweetspot-økt, sier Mehl.

Han legger til at det er lett å la seg rive med, og at økta da kan bli i overkant heftig i forhold til hva formålet med økta er. Derfor kan han ikke kjøre Zwift-ritt hver gang han sitter på rulla.

– Med en skalle som hater å tape, blir slike ritt ofte rimelig "all out. " Derfor kjører jeg ikke så veldig mange av dem i løpet av en måned da trener Ove Sollie helst ønsker økter der vi har litt mer "kontroll" over hvor mye belastning de gir, forklarer Mehl.

Da må han spe på med tradisjonelle metoder.

– Det blir fortsatt en del hardøkter på "gamlemåten" utenom i form av 30/15-intervaller, langdrag, 5-minutters osv. Men favorittøkten på rulla har definitivt blitt Zwift-ritt!

Les også:  Hekta på Zwift

Hva slags rulle sykler du på?
– Jeg bruker en watt rulle som heter Wahoo Kickr. Rulla er genial med at det er en smartrulle som kan kobles opp mot alle ant+ mottakere og apper. Rulla styrer da alle variabler selv, for eksempel justerer den motstanden selv etter terrenget på Zwift når du kjører slike økter. Den kalibreres slik at den gir deg riktige wattverdier. Dessuten er den veldig stillegående i forhold til mange andre ruller da man ikke har bakhjul på sykkelen. Jeg tror det må være den beste rulla som er, sier Mehl.

Sugen på flere rulleøkter?
Terrengsykkel kjører for tida en serie på elitens favorittøkter. Følg med framover og ta en titt på foregående artikler 
Gjertrud Bø: Kortintervall

Les også: Lag egne energibarer

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Vidar Mehl - Zwift 2016 - Foto Vidar Mehl 900x
Vidar Mehl har laget seg et godt og kompakt oppsett for rulleøkter, og med Zwift er det blitt mer sving over hardøktene. Foto: Vidar Mehl

Vidar Mehl har laget seg et godt og kompakt oppsett for rulleøkter, og med Zwift er det blitt mer sving over hardøktene. Foto: Vidar Mehl