Jeg er en ung mann på 24 år som alltid har vært glad i å sykle. Jeg startet sykkelkarrieren i ung alder, bmx og downhill var alt jeg brukte tiden min på. Dette varte helt til jeg valgte å følge strømmen, sammen med alle andre gutter på videregående, jeg måtte bli «badestrandsatlet.» Kondistreningen ble glemt og jeg slet med å løpe etter bussen, helt til jeg i høsten 2011 bestemte meg for å gå til innkjøp av en terrengsykkel igjen. Og vips var sykkelgleden tilbake!

Annonse

 

Jeg har stort sett brukt mye tid på sykkelen de siste årene, men jeg har aldri lagt noen plan for hva jeg skal gjøre. Kvantitet fremfor kvalitet har nok vært en rød tråd gjennom treningen min så langt og jeg har, som veldig mange andre, hatt det litt for behagelig når jeg har vært ute på tur.

 

Jeg prøvde meg på mitt første ritt, trysilrittet, sommeren 2012. Jeg hadde aldri vært med på noe lignende før, og det ble et ganske brutalt møte med sykkelritt for min del. Det dårligste været de hadde hatt på mange år og jeg ble fortalt at det var over hundre påmeldte som ikke stilte til start/fullførte. Slik startet min 75km, 5 timer lange rittdebut, med lavt blodsukker, vondt i hele kroppen og blikket limt rett ned i bakken. Det ble det eneste rittet på meg den sommeren.

IMG_1580

 

I sesongene som fulgte ble det noen flere ritt, og jeg følte det løsnet en del, selv om det ikke ble de store resultatene. Dårlig grunntrening og motivasjon gjennom høsten og vinteren har gjort at jeg nesten startet fra scratch hvert år når sykkelsesongen var i gang, derfor søkte jeg hjelp av treningspanelet. Jeg har nå fått en treningsplan og jeg får jevnlig oppfølging av Ola. Jeg har en ganske hektisk hverdag, men jeg har vært veldig flink til å prioritere treningen og jeg føler meg veldig mye sterkere nå enn jeg noen gang har gjort så tidlig på sesongen. Treningen har blitt mye mer tidseffektiv enn tidligere, men jeg trenger fortsatt litt tilvenning til å ofte bruke mer tid på å gjøre klar sykkel/utstyr, enn jeg bruker på noen av treningsøktene. Intervalltreningen har helt klart blitt favoritten så langt. I begynnelsen føltes det nesten ut som juks når treningen ble såpass kort, men det er en økt jeg absolutt har fått respekt for, med tanke på hvor harde de er og hvor lenge en skikkelig økt sitter i bena. Nå kan jeg stort sett kjøre intervalløktene på ren følelse i motsetning til i starten da jeg omtrent måtte låse blikket til pulsklokken gjennom hele økten.

 

Min største utfordring så langt, har helt klart blitt de rolige langturene! Jeg skal holde meg i snitt i sone 1, som for meg tilsvarer opp til 145 i puls, og dette er noe jeg må jobbe mye med. Litt dårlig form kombinert med en del potensielle distraksjoner langs veien gjør at man lett havner på for høy puls og plutselig prøver jeg å henge på nestemann som passerer meg langs veien.

IMG_1586

 

Nå har rittsesongen startet og jeg har fått prøvd meg på en ny type ritt, UB-cup på skullerud. Kroppen kjentes veldig bra ut og utstyret fungerte, med unntak av en punktering, helt perfekt. En liten porsjon uflaks og og en stor porsjon sløvhet fra min side resulterte i at frustrasjonen tok overhånd og jeg endte opp med å bare kjøre helt rolig igjennom løypen. Det er alltid litt surt når følelsen i kroppen er såpass bra, men ting ikke går slik som man skulle ønsket. Nå har jeg fått oppleve mitt første rundbaneritt og jeg er nå mer forberedt på hva som venter meg neste gang. Merket veldig godt at vær og føre hadde mye mer å si på en slik type løype og jeg kommer ikke til å ta så lett på det neste gang. Og ikke minst, jeg skal slutte å prate med folk i startområdet og faktisk rekke starten til min egen pulje.

 

Mitt store mål i treningspanelet er at jeg skal bli en mer allsidig syklist. Hittil, i min korte terrengsykkelkarriere, har det vært klatring og stisykling som har kommet lettest for meg, men på flatmark, i høy fart, så sliter jeg! Programmet jeg har fått av Ola skal hjelpe meg med nettopp dette, forbedre kapasiteten min og gi meg mye mer power i bena. Rittmessig har jeg satt meg to ganske hårete mål, jeg skal komme under tre timer på både trysilrittet og farrisrunden. Jeg syklet begge rittene på 3:17 i fjor, så det kommer til å kreve mye arbeid fra meg, men jeg er veldig motivert for å klare det.