For mange kan det å sykle på vinteren være noe som sitter langt inne.
Men har du gode, varme klær så du holder varmen og kanskje et sett gode piggdekk og en sykkellykt, er det potensielt mange fine opplevelser som venter.
Barfrostsykling
Du må bare komme deg ut. Det er nå, rett før den første snøen faller at forholdene kan være helt magiske.
Barfrosten er et av de beste forholdene som finnes for stisykling. Men det fordrer at du treffer med nettopp forholdene.

FINE FORHOLD: Knallharde stier gir godt grep og raskt føre. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Hva vi snakker om når vi snakker om barfrost:
En nedbørsfattig høst, hvor det så blir grisekaldt. Dette gir knallharde stier og tørrlagte røtter og steiner. Har du aldri opplevd at dekk kan høres ut som borrelås mot underlaget, vil det antakelig skje når forholdene er slik.
Gode barfrostforhold gjør at du kan utsette skiftet til piggdekk, kanskje med flere uker om du har flaks.
Hva vi ikke snakker om når vi snakker om barfrost:
En søkkvåt høst hvor det umiddelbart fryser på etter siste regnfall, og alle stiene blir glatte som bowlingbaner.
Puddersykling
Disse forholdene er kanskje litt vanskeligere å treffe, men ta utgangspunkt i forholdene over, og så legg til 10-30 centimeter med fjærlett nysnø.
Hvis du noen gang har drevet med løssnøkjøring på ski, så er det den samme vanvittige lykkefølelsen.
Er snøen lett nok, kan du bruke vanlig terrengsykkel, men hvis den er tung kan du også bruke fatbike og slippe ut all luften av dekkene. Slippe ut all luften? Ja, du leste riktig.
Sykling i fatbikeløyper
Flere steder i landet preppes det fatbikeløyper. Dette foregår enten manuelt eller med snøskuter, men uansett er resultatet knallharde, fine løyper.
En fatbike vil være det beste verktøyet, men om du tar hensyn til forholdene og drar ut når snøen har blitt fast nok, kan en vanlig terrengsykkel også fungere.

LAGET FOR DET: Ved Birkebeineren skistadion på Lillehammer er det en egen fornøyelsespark for syklister som kommer og går med årstidene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Det preppes løyper på jevn basis både på Lillehammer og i Alta, og flere andre steder.
Men husk – har du ikke fatbike, så unngå å ødelegge nypreppede spor før de har fryst på!
Sykle på grusveier
Dette kan du gjøre både før og etter snøen har falt. Å sykle landevei på trafikkerte veier kan være noe herk sommerstid, og det blir ikke noe mindre verre når snøen faller.
Allerede illsinte bilister får enda mer irritasjon, av typen «må de sykle om vinteren også?»

GRUSVEI: Ikke alle veier i marka brukes som skiløyper, og hvis de blir brøytet kan det være fine muligheter for sykling. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Dette løser du ved å finne din nærmeste grusvei eller landevei. Dette er både glimrende trening og kan gi flotte naturopplevelser.
Kanskje kan du finne en alternativ rute for å sprite opp jobbsyklinga? Husk uansett at når du sykler langs veien er det viktig å være synlig for annen eventuell trafikk.