– Det er lett å bli revet med.
Det er den første tanken min, 10 meter inn i den første utforkjøringen fra Røverkollen. I Oslomarka er man ikke bortskjemt med vedvarende, lange utforkjøringer, men på Røverkollen får man det.
Og nå skjønner jeg hvorfor dette stedet har sloss seg fram i algoritmene og inn i bevisstheten min. Stadig flere Strava-logger i feeden har vært sentrert her, og navnet har gått igjen når jeg har pratet med mine syklende venner.
Oslomarkene kryr ikke av landemerker. Hvertfall ikke av den typen som du kan se på avstand. Vettakollen er jo et landemerke i den forstand at du har utsikt fra den. Men om du ikke vet hvor den er, er den ikke like lett å få øye på.

MELLOM BLOKKENE: Med utgangspunkt i høyblokkbebyggelsen på Romsås finner du noen av Oslos beste stier.
Slik er det ikke med Røverkollen. TV-masta som står på toppen av den 404 meter høye åsryggen kan du se fra de fleste motorveiene som skjærer gjennom Oslo. Navnet sitt har den fått fra gammelt av, da landeveisrøvere fant dette å være et fint sted å slå til langs den gamle Bergensveien som gikk her.
«En markert topp, med enkel tilkomst i form av en grusvei, og en haug med forskjellige stier du kan ta ned igjen . Drømmen for dem som først og fremst vil ha det moro nedover. »
I dag er det skuffende få landeveisrøvere, men noen stisyklister. Vi er ikke de eneste som er oppe ved utsiktstårnet – rett ved siden av tv-tårnet , men endel mindre – i dag. Det er ikke så rart. For den som liker å sykle nedover på sti, er Røverkollen et nær sagt perfekt sted:
En markert topp, med enkel tilkomst i form av en grusvei, og en haug med forskjellige stier du kan ta ned igjen. Drømmen for dem som først og fremst vil ha det moro nedover.

BRANNTOMT: Stine Martine Fremo Lefdal sykler kanskje den mest ironiske stien i 2021, « Pyro».
Fra Romsås Kirke har vi syklet rolig opp grusveien, og nå står vi i utsiktstårnet og skuer ut over Lillo- og Nordmarka i vest. Utallige åser med fin stisykling i synsfeltet, men i dag er det østover det skal sykles. Fra åsen og ned mot Riksvei 4 er det nemlig flere fete stier.
Stine og Tonje har sykla her før, og leder veien. Vi sikter rett mot øst, og opp på en liten ås med en gravrøys, før det bærer ut på stien Pøbel.

TUSENMETERBLIKKET: Det er flere raske stier på Røverkollen. Her finner Ola Paaske Gulbrandsen siktlinja på stien Pyro.
Som med flere andre populære steder har også Røverkollen hatt sin andel med stikonflikter. Men så er også Røverkollen et av flere naturreservat i Lillomarka. Akkurat dette reservatet har «et særpreget kalkfuruskogområde med sesongfuktig utforming» ifølge Wikipedia.
Det må være en såkalt sesongfuktig utforming det jeg opplever. For når jeg suser ned stiene her en varm juli-dag etter flere dager med regnbyger, er det så grønt at jeg må ta av meg brillene for å sjekke at ikke glassene lurer meg.

LETT ADKOMST: Litt transport på grusvei, og et stiparti eller to, så står du på toppen av flere gode utforkjøringer.
4 om Røverkollen
Stine Martine Fremo Lefdal - «Røverkollen har alt, fra grove, tekniske stier, til flyt og høy fart. Mye av opplevelsen med Røverkollen er den fantastiske skogen. Pøbeler en dødskul teknisk sti. Ellers er Bånnkallåsen en super flytsti, og Pyro litt grovere.»
Mathias Marley - «Røverkollen har noen av Oslos morsomste nedkjøringer! Smale stier med god flyt, men ikke så god flyt at det blir kjedelig.»
Tonje Sameien - «Røverkollen har ganske mye morsomt å by på. Jeg har noen strekninger som peker seg ut som tydelige favoritter, som begge er en del av Pyro. Det ene partiet går under høyspenten, sør for Bamsetjern. Det andre er siste del av pyro - som ligger mellom Bærsærk og Salamanderen. Flere burde sykle her!»
Ola Paaske Guldbrandsen - «Området er perfekt for en lang sykkeldag med gjengen med gode gode muligheter for både bading og isspising. Det er vanskelig å velge en favorittsti, men Pyro er en god kandidat!»
Den dype furuskogen er så frodig at det er litt u-norsk. Pøbel har fått navnet sitt av en grunn – bratte partier med litt lumske linjer som lett kan riste deg av sporet ditt – så krevende at du blir holdt litt på limpinne hele veien ned. Når vi endelig kommer ut av skogen og krysser kraftgata som går her, er det som å ha vært på reise i et annet land.
Vi tar oss over til Bånkållåsen. Her venter en ny utforkjøring, før vi sykler langs gjerdet til Franzefoss Pukk. Det er ikke høkking i sandtak vi kom hit for i dag. Vi vil ha mer av den gode, smale stien.

START HER: Én måte å oppleve Røverkollen på, er å ta utgangspunkt i Romsås kirke. Herfra er det skiltet.
Det virker nesten for godt til å være sant. Men navnet kom før brannen. Vi suser ned stien Pyro – bare noen uker tidligere har nesten 200 kvadratmeter blitt helt avsvidd i en stor skogbrann under høyspentledningene.
Opplevelsen av å sykle her er mildt sagt spesiell. Det lukter fortsatt svidd – ikke av farta vår, men stumpene av brent skog. Stien Pyro går som et veiskille mellom det grønne og det svarte under høyspentmastene. Nedenfor oss ligger Groruddalen badet i kveldssol.
Det går inn i skog igjen, og fartsfølelsen øker når furutrærne sluker oss. I bunnen av stien blir vi nesten spytta ut på gang- og sykkelveien langs RV4, og da er det bare én tanke jeg har i hodet.
Opp igjen. Til Røverkollen.
En gang til.

TILGJENGELIG: Vil du helst la bilen stå? Null stress, T-banen frakter deg praktisk talt nesten til stien.
3 ting du må vite om Røverkollen
Stiene: Røverkollen er kanskje med kjent for fine stier med mye terreng som går nedover. Mange velger derfor å ta seg opp til tårnet på Røverkollen på grusvei og sykle sti ned igjen, men det er selvfølgelig mulig å sykle sti oppover også.
Fra toppunktet på Røverkollen går det stier i nær sagt alle retninger. Både ned mot Groruddalen i øst, Skytta i nord, og Lillomarka i Vest. Området er behørig kartlagt både på mtbmap.no og Trailguide, og du finner stiguide på terrengsykkel.no
Natur: Røverkollen er et av flere naturreservat i Lillomarka. Det betyr at her skal du vise ekstra hensyn til naturen. For mer info, sjekk Forskrift om vern av Røverkollen naturreservat på lovdata.no.
Området er også populært blant andre markabrukere, så vis hensyn og følg stivettreglene.
Adkomst: Du kan fint ta kollektivtransport til Romsås. T-banestasjonen på Romsås ligger i kort avstand fra stiene. Alternativet er bil. Det er gateparkering langs veien ved Romsås kirke som kan være et greit utgangspunkt.

SISTE GLIMT: Få ting er bedre enn sene sommerkvelder med stisykkel på Røverkollen. Tonje Sameien og Ola Paaske Gulbrandsen nyter perfekte forhold.