Stisyklister i Oslo har et uendelig antall stier å velge i.
Omgitt av både Østmarka, Lillomarka, Nordmarka og Bærumsmarka kan man velge fra øverste hylle i Oslomarka.
Alle de forskjellige markene har sine særegenheter, men felles for dem er at de stiller et visst krav til teknikk på sykkelen.
Har du nettopp begynt med stisykling, kan det være greit å ta stegene gradvis. Vi har omtalt det nøyere i denne saken, men et greit råd er å oppsøke områder uten alt for mye bratte partier.
Sandermosen
Ved Sandermosen togstasjon i Maridalen finner du flere stier i aksen nord/sør som egner seg å begynne med.
Stiene som går på vestsiden av asfaltveien ved Sandermosåsen er tilnærmet flate, og her kan du finne flyten.
Ha i bakhodet at dette er et populært område for folk som skal trene opp hunder, så utvis godt stivett.

FLATT OG FINT: Området rundt Sandermosen har flere stier som ikke er for bratte, og som egner seg godt til å komme i gang med stisykling. Skjermdump: Mtbmap.no
Trekker du østover, er stiene på den andre siden av toglinjen fine. Både Dorullstien og Jernbanestien har fine partier. I våte perioder er de ikke like godt egnet, men sykkelklubben Rye har planer om dugnader for å utbedre partier av disse stiene.

POPULÆRT: Barlindåsen er et populært turmål for stisyklister. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Når du etter hvert får opp selvtilliten, er det kort vei til stisykkelklassikeren Barlindåsen. Her får du fin utsikt over Maridalen, en kjempefin utforkjøring, og mulighet til å linke opp en haug med stier.

Flere av stiene i området mellom Sandermosen og Kjelsås er enkle og fine. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Kjelsås
Kjelsås, eller nærmere bestemt Langsetløkka kan være et fint sted å begynne stisykkelkarrieren.
Innenfor et kort område finner du flere stier som går på kryss og tvers, og her kan du egentlig holde på uten å ha noen ambisjoner annet enn å leke.

FLERE VALG: Fra Langsetløkka på Kjelsås får kan du prøve forskjellige stier, og hvis du vil ha mer utfordring er det et fint utgangspunkt for lengre turer i marka. Skjermdump: Mtbmap.no
Sykkelklubben Rye har ledet arbeidet med å lage en arena som fungerer til både ritt og trening, og her vil du finne stor variasjon, og noen opparbeidede partier med hopp og doseringer.

ROTETE: Terrenget fra Kjelsås har en fin blanding av både enkle og vanskeligere stier. Ikke et dumt sted å stifte ditt første bekjentskap med røtter mot dekkene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Når du etter hvert har blitt tryggere på sykkelen, kan du enkelt oppsøke flere stier ved å bare trekke nordover inn i marka.
Pioneren
Er du klar for å ta et steg videre og prøve deg på en teknisk men tilrettelagt sti, vil Pioneren i Østmarka være et naturlig valg.

TILRETTELAGT: Pioneren i Østmarka utenfor Oslo er unik på mange måter. Her fra åpningen av stien hvor mange syklister møtte opp for å prøve den. Foto: Snorre Veggan
Dette er definitivt et lite hopp opp i vanskelighetsgrad, men stien er til dels skiltet, og dermed er det noe enklere å finne fram. Du kan velge å bare sykle deler av Pioneren hvis du synes den blir for lang.
Pioneren er et prosjekt utført av NOTS, hvor formålet var å utbedre og tilrettelegge eksisterende stier for å både minske slitasje og brukerkonflikter i marka.
Maridalsrunden
Som med Pioneren er dette også en litt lenger og mer krevende runde. Men terrenget kan være noe snillere enn i Pioneren. Her er det en større andel flytstier. Du tar utgangspunkt i Kjelsås, og sykler innover i marka på det som er en tilrettelagt runde.
Her må du regne med litt navigering, siden runden ikke er skiltet og like etablert som Pioneren.
Du finner GPS-spor og mer informasjon om Maridalsrunden her.