/ Europa

Verdenscupfest i Lourdes: Kajas reisebrev 5

Kaja tok turen over grensa til Pyreneenes hellige by Lourdes. Ikke for å hylle Jean D’Arc, men for å bivåne verdenscupåpningen i utfor.

Sist oppdatert 5. juni 2015 kl 18.00
PÅ PLASS: Kaja tok turen til Lourdes for å bivåne verdenscupåpningen i utfor.
PÅ PLASS: Kaja tok turen til Lourdes for å bivåne verdenscupåpningen i utfor.

Les de tidligere reisebrevene til Kaja Marienborg: 

1: Fra Sveits

2: Fra Rivieraen

3: Fra Sospel

4: Fra Katalonia

Denne turen handler om å ta livet litt på sparket, ”følge vinden” og se litt hvor en havner. Det betyr jo at man også finner campingplasser ”as you go” og stort sett har jo det gått veldig bra. Når man da ankommer den lille fjellbyen Lourdes sør i Frankrike med viten om at det denne helgen arrangeres verdens cup åpning i utfor, burde man kanskje vært litt føre var…

Heldigvis er Lourdes en av topp 5 byer i Frankrike med tanke på antall hoteller og overnattingssteder, pga den enorme strømmen av pilegrimmer som kommer hit hvert år. Jeg prøver likeså godt lykken ved campingplassen på nedsiden av Pic De Jer – som er fjellet hvor utforløypene ligger og sirkuset skal være.

SYKKELVENNLIG: De franske Pyreneene er veldig stisykkel-vennlige. Alle foto: Kaja Marienborg
SYKKELVENNLIG: De franske Pyreneene er veldig stisykkel-vennlige. Alle foto: Kaja Marienborg

SYKKELVENNLIG: De franske Pyreneene er veldig stisykkel-vennlige. Alle foto: Kaja Marienborg

Bilen min slippes inn den første porten med den største selvfølgelighet. Det er store telt med logoer overalt og det kryr av årets nyeste sykler mellom et virvar av mennesker som titter og ser etter stjernene. En dame med hornbriller spør tørt om hvilket lag jeg tilhører, mens øynene hennes skummer nedover papiret med de ulike lagplasseringene. Jeg smiler for ikke å le og sier på engelsk at jeg er bare meg jeg.
Damen ser på meg over brillekanten og spør engang til på gebrokkent engelsk og fortsetter med at denne campen dessverre kun er for registrerte, deltagende ryttere.
Jeg må da fortelle at jeg trenger bare et sted å campe og skal ikke delta i helgens begivenheter. Damen smiler høflig og viser meg adressen til to alternative campinger ca 4 km unna. Jaja – jeg kom innenfor første port i alle fall!
Heldigvis finner jeg en camping ikke altfor langt unna byen som også er billig – jeej!

Det er tydelig at mange er ankommet byen for begivenhetene som venter. På turistkontoret får jeg program for WC-helgen, og et stort og detaljert kart over områdets VTT løyper. Her er det mye å velge mellom, stor teknisk variasjon og ganske mange høydemeter.  Det er flere løyper i området rundt Pic De Jer og toppen på motsatt side – dette lover godt for en tur.
Jeg er så heldig å treffe på gutta fra Mayhem Media allerede fredag kveld. Gutta er super stoka og forteller om planene for helgen –  allerede har de snakket med Ratboy Bryce og gått løypa.

 

Lørdagen benytter jeg på to hjul. Jeg velger en sti som går rundt og opp vis a vis Pic De Jer. Sola varmer selv bak skyene mens jeg tråkker sykkelveien gjennom byen for å komme til startpunktet. De første 200 høydemetrene går unna på asfalt med heiarop og jubel fra fjellet på andre siden av veien som motivasjon. Det må virkelig være en fantastisk følelse å fly nedover løypa i den vanvittige jubelen som er – den høres godt selv flere kilometer unna.

PÅ TUR: Kaja lar treningen i verdenscupløypa gå uten henne. Hun skal på tur.
PÅ TUR: Kaja lar treningen i verdenscupløypa gå uten henne. Hun skal på tur.

PÅ TUR: Kaja lar treningen i verdenscupløypa gå uten henne. Hun skal på tur. 

Turen jeg har valgt er på 25 km, dessverre er den hovedsakelig på kjerrevei og asfaltveiene gjennom de små landsbyene rundt Lourdes. Den fine delen av stien er ødelagt av stormblåste trær som ligger på kryss og tvers. Fast bestemt på å sykle litt sti bærer jeg sykkelen over piggtrådgjerder og jorder for å komme til den lille fjelltoppen på andre siden av den ødelagte stien.  Etter en lengre stund med bæring får jeg en 300 meter nedkjøring fra siden av fjellet… Om ikke annet var turen i nydelig landskap og blide franskmenn vinket og ropte ”Bonjour” der jeg tråkket avgårde mellom små steinhus, religiøse statuer og blomsterbed.

Kvelden avsluttes i den franske ”naboens” campingvogn hvor vi vedder om hvem som tar seieren påfølgende dag og hører campens unge gutter gå for seier i  heie-konkurranse mot gutta på campingplassen på andre siden av gata.

Søndag er festdag – sola varmer intenst fra nærmest skyfri himmel, folk er kledd opp i kostymer og bærer sykkelpumper med lufthorn, felger og motorsager oppover den bratte skogen. For en fest!

Jeg går opp til toppen av løypa og ankommer starten idet juniorene setter i gang. Det er en bratt og teknisk løype og det har allerede vært flere stygge krasj under treningene. Stemningen holder seg på topp gjennom dagen og i målområdet går praten om Aron Gwin klarer holde på første plassen etter et fantastisk løp.

Tilfeldigvis spaserer jeg rett på fire glade gutter fra Norge. Zakarias Johansen (Zakka), Lars Sandviken, Terje Nylende og Kristoffer Haugland(Kisse) står å glaner spent på storskjermen mens armene bygger ekte norsk rosafarget t-skjorte mønster.

KVALIK-KID: Lars Sandviken kom til finalen i Lourdes.
KVALIK-KID: Lars Sandviken kom til finalen i Lourdes.

KVALIK-KID: Lars Sandviken kom til finalen i Lourdes. 

Dessverre var det kun unge herr Sandviken som kom gjennom til finalen i første runde, dog med en kjempe plassering på 40. plass – hjulpet frem av intens heiing fra den norske delagasjonen til stede… !
Vi skravler mens vi følger med etter hvert som topp ti kommer i mål en etter en, og ikke uventet blir Aaron Gwin sittende i hotseat.

Sent på kvelden møter jeg igjen gutta fra Mayhem Media som har hatt en insane dag! Klokka er ti og de har så vidt vært innom hotellet før de møter meg. ”Kjendisene” har stått i kø for å bli intervjuet og minnekortene er stappfulle av bilder.
Etter middag treffer vi på Lars og Kisse på en av byens puber, hvor de har selskap av de fleste utøverne fra de britiske øyer.
Det er litt surrealistisk å sitte der mens Gee Atherton, Manon Carpenter, Brendan Fairclough og Sam Dale fjaser rundt bordet. En av Gees kompiser kommer i prat med meg og forteller flere morsomheter – noe Gee ikke akkurat jubler over.

GODT MERKET: VTT-løypene i Frankrike gjøres tilgjengelige med et fint kart fra turistkontoret.
GODT MERKET: VTT-løypene i Frankrike gjøres tilgjengelige med et fint kart fra turistkontoret.

GODT MERKET: VTT-løypene i Frankrike gjøres tilgjengelige med et fint kart fra turistkontoret. 

Kvelden drar utover nattetimene og etter at eieren har kastet oss ut trasker jeg fnisende hjem til campingen. Lourdes er stille og tilsynelatende tom. Festen er over, men for en fest det ble!

Dagen etter våkner jeg smilende, fullt påkledd i soveposen i teltet mitt med rester av kveldens festligheter i lomma - heldigvis uåpnet!
Nå venter en ny landsby på andre siden av Pyreneene, tilbake i Spania. Dette er en stiperle jeg har fått tips om av en ny bekjentskap som driver guiding i den spanske delen av Baskerland. Byen skal huse Enduro World Series i september i år og er et mekka for endurosyklister – jeg setter nesa i retning Ainsa.

Se Gwins vinnende run fra Lourdes her: 

Les også: Slik kler du deg for vintersykling

Les også: ABC i vintersykling

Les også: Test av pulsklokke med GPS

Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra landevei.noterrengsykkel.nofriflyt.noutemagasinet.no og norsk-klatring.no.

Publisert 5. juni 2015 kl 18.00
Sist oppdatert 5. juni 2015 kl 18.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen