Søndag gikk altså årets første verdenscup i utfor av stabelen i franske Lourdes. Som forventet var den nye løypen utfordende for rytterne, og underholdende for seere. Til forskjell fra løypen den erstattet, Pietermaritzburg i Sør-Afrika, var dette en hovedsaklig naturlig, bratt og teknisk sak, med tilhørende krasj og tekniske problemer. Eksempelvis ble Niko Mullaly, ulykkesfuglen fra VM i Hafjell, stående ved siden av løypen med en av dagens mest åttekantede hjul, mens andre storkanoner så ut til å ha mistet all flyt fra tidligere sesonger.

Dessverre gikk det også ut over våre norske håp. Isak Leivsson og Terje Nylende punkterte begge i kvaliken, og Zakarias Blom Johansen hadde ikke helt dagen, og kom ikke tidsnok i mål til å bli med i finalerundene søndag. 

Annonse
14-35-33_lightboxorg

Fortsatt fornøyd: Lars Sandviken, på Hafjell med Terje Nylende. Foto: Øyvind Aas

Lars Sandviken var dermed den eneste nordmannen som spurtet ut av plankebroen på toppstasjonen. Et stopp som kostet to-tre sekunder til tross, kongsberggutten kom inn til en solid 40. plass, forsåvidt på en tid to sekunder raskere enn i kvaliken. Det gir gode forutsetninger for skotske Fort William i juni, og er en plassering å slå seg selv på skulderen for.

Seieren i herreklassen gikk til Aaron Gwin, som ikke gjorde det altfor stort i kvaliken. Han ble derimot sittende i "hot seat" en god stund, før han - etter at siste mann utfor, Loic Bruni, trøblet det til for seg selv i første sving - gikk av med seieren. For så vidt med så godt som fire sekunders margin, på en løype med vinnertid under tre minutter. Å si at amerikaneren er tilbake i god form er med andre ord en underdrivelse. 

I kvinneklassen dundret franske Emmeline Ragot av gårde med seieren, med et run som fortjener reprise etter reprise. Hun bombet i mål med en margin på over hele syv sekunder til lederen, Manon Carpenter. Myriam Nicole og Rachel Atherton skulle riktignok gjøre seiersmarginen litt mindre overveldende med sine respektive tredje- og andreplasser, men med to sekunder og litt til var det Ragot som fikk den gjeveste champagnen under seiersseremonien.

Neste verdenscuprunde går av stabelen i legendariske, skotske Fort William helgen 6.-7. juni.