Toro Rett i Kroppen -Kakao m. krem

T/R Parkeringsplassen innerst i Hausdalen

HVOR?
  • Kommune: Bergen - Hausdalen
  • Lengde: 0-10 km
  • Tidsbruk: 2-3 timer
  • Vanskelighetsgrad: 4. Krevende

Startpunkt

T/R Parkeringsplassen innerst i Hausdalen

Slik kommer du dit

Fra Bergen kjører eller sykler du til Nesttun og så over Vallaheiene til Kallandseidet, halvveis rundt Kallandsvannet står det et skilt Haugsdalen 10, ta inn her og følg veien til den ender i en snuplass for bussen. Å sykle tar ca 45min fra sentrum, bil tar omtrent 20min.Veien er smal og brukes til tempotrening av middelaldrende syklister med hjulsett som er dyrere enn sykkelen din, så kjør forsiktig og ta hensyn. Åpne grinda i enden av snuplassen og kjør inn på parkeringsplassen og parkèr. Lat att grindi!

Endepunkt

T/R

Terreng

3 stikkord: Slit, flyt, & pump. Turen går fra en frodig dal opp i høyfjellsterreng, og ned igjen. Først grusvei, så traktorvei, smal jordsti, og så fjellgrussti, før en vender nesa nedover. Med riktig form, teknikk, og føre kan man sykle ~2/3 av turen opp på halvannen time. Regn med en halv til en time ekstra dersom man går hele veien. Nedover kan man sykle hele veien, og det vil ta fra 15-40min før man er nede i dalbunnen. Du får skikkelig høyfjellsfølelse bare 25 min biltur fra sentrum. Stien er lite brukt av fotgjengere og naturen er vill, det er sett ørn, fjellvåk, rype, hare, og hjort på sommerens turer.

Rutebeskrivelse

Oppturen: Sykl innover grusveien langs elva ca 2km. Første stedet grusveien deler seg tar du opp traktorvegen til venstre. Etter ca 50 høydemeter deler traktorvegen seg i to, du skal til venstre ut mot Hausdalsåsen. Der traktorvegen ender er det et stikryss. Nedover går det ut Hausdalsåsen på gladbratt singletrack, oppover er det krøttersti som siden går over til singletrack opp langs ryggen mot Toro. Nå tar du opp til høyre, på veg ned skal du følge stien som går ut på Hausdalsåsen. Når du er kommet over tregrensa skal du følge stien til du har passert 5 varder(~1km)(stien flater ut her og tar mot høyre rundt Toro) , ta da av fra stien ved et lite sva og følg sparsomt markert tråkk 2-300m opp mot toppen av eggen du har på venstre side (markert med småvarder mot topp nr 2 av de 3 taggene på Toro). I toppen er det først et fotogent sva og en fin, eksponert "chute" (bilde). Du har nå nådd turens "høydepunkt" Toro 733 moh og slitet er over. Det er nå på tide å spise matpakka og nyte utsikten. Fra øst og med klokka ser du Sørpolen på Gullfjellet, Samnangerfjorden, Svinningen, Folgefonna og Rosendalsalpane i den sørlige horisonten, Fana og Os mot sørvest, Hausdalshorga og Austerrinden mot vest, og Redningshytten og Gullfjellet mot nord. På kanten toppeggen er det nesten 700m "fritt fall" rett ned i Hausdalen.Nedturen: Den andre av de 3 "toppunktene"(bilde) gir finest nedkjøring. Veien ned går samme vei som opp og tar til høyre inn på sti over Hausdalsåsen i krysset mellom grusvei-traktorvei-sti nevnt over. Nedkjøringen er en herlig, smal, flytsti først på svastein, så fjellgrussti, og skogssti i bjørkeskogen uten de store tekniske cruxene, men byr på vedvarrende nedoversykling og pump i både armer og lår. Etter stikrysset ut på Hausdalsåsen er det mye bratt koseknot, det meste er kjørbart.

Video

Tips

Turkart over Bergen og Gullfjellet fåes hos Bergen Turlag i Marken.Turen byr på flyt for de teknisk dyktige og litt gladbratte utfordringer i bunnpartiet. Hele stien er blitt syklet.Skulle du være så heldig å være her på en Søndag kan det være verdt å fortsette 1km videre bort på turstien fra Toro til Redningshytten, stille deg i køen og si "è ska ha en åttdåg". Denne stien er fin å sykle, og fra Redningshytten går det alternative turer ned til Osavann eller over Austerinden.En er på høyfjellet, det er veldig lite fotgjengere i området Hausdalen-Toro, området er værutsatt, og det er sparsomt med mobildekning, så ta forhåndsregler. Folk har død her de seneste årene.Husk: hold deg til stien, & "keep singletrack single!". God tur!

Terrengsykkel utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Kristoffer Kippernes Utstyrsredaktør: Øyvind Aas
Salgssjef: Alexander Hagen | Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt
Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå