Toro Rett i Kroppen -Kakao m. krem

T/R Parkeringsplassen innerst i Hausdalen

Sist oppdatert: 15. september 2008 kl 00.00

HVOR?

  • Kommune: Bergen - Hausdalen
  • Lengde: ikke angitt
  • Tidsbruk: ikke angitt
  • Vanskelighetsgrad: 6. ikke angitt

Slik kommer du dit

Fra Bergen kjører du til Nesttun og så over Vallaheiene til Kallandseidet, halvveis rundt Kallandsvannet står det et skilt Haugsdalen 10, ta inn her og følg veien til den ender i en snuplass for bussen. Veien brukes til tempotrening av middelaldrende syklister med hjulsett som er dyrere enn sykkelen din, så kjør forsiktig og ta hensyn.Åpne grinda i enden av snuplassen og kjør inn på parkeringsplassen og parkèr. Lat att grindi!

Endepunkt

T/R

Terreng

3 stikkord: Slit, flyt, & pump.Turen går fra en frodig dal opp i høyfjellsterreng, og ned igjen. Først grusvei, så traktorvei, smal jordsti, og så fjellgrus-sti, før en vender nesa nedover. Med riktig form, teknikk, og føre kan man sykle ~2/3 av turen opp på halvannen time. Regn med en halv til en time ekstra dersom man går hele veien. Nedover kan man sykle hele veien, og det vil ta fra 15-40min før man er nede i dalbunnen. Du får skikkelig høyfjellsfølelse bare 25 min biltur fra sentrum. Stien er lite brukt av fotgjengere og naturen er vill, det er sett ørn, fjellvåk, rype, hare, og hjort på sommerens turer.

Rutebeskrivelse

Oppturen

Sykl innover grusveien langs elva ca 2km. Første stedet grusveien deler seg tar du opp til venstre. Den første kilometeren er grusvei, går så over til traktorvei, og siden sti. Der traktorvegen tar over for grusvegen går det en sti ned til venstre, du skal ned her på nedturen, nå tar du opp til høyre på traktorvegen. Når du er kommet over tregrensa skal du følge stien til du har passert 5 varder(~1km), ta da av fra stien og følg sparsomt markert tråkk 2-300m opp mot toppen av eggen du har på venstre side.(se bilde) Du har nå nådd turens "høydepunkt" Toro 733 moh. Det er nå på tide å spise matpakka og nyte utsikten. Fra øst og med klokka ser du Sørpolen på Gullfjellet, Samnangerfjorden, Svinningen, Folgefonna og Rosendalsalpane i den sørlige horisonten, Fana og Os mot sørvest, Hausdalshorga og Austerrinden mot vest, og Redningshytten og Gullfjellet mot nord. På kanten toppeggen er det nesten 700m "fritt fall" rett ned i Hausdalen.

NedturenDen andre av de 3 "toppunktene"(bilde) gir finest nedkjøring.Veien ned går samme vei som opp og tar til høyre inn på sti over Hausdalsåsen i ovenfornevnte kryss.Nedkjøringen er en herlig, smal, flytsti på stein, fjellgrus, og jordunderlag uten de store tekniske cruxene, men byr på vedvarrende nedoversykling og pump i både armer og lår.Etter stikrysset ut på Hausdalsåsen blir stien brattere og vanskligere. Her er det flere alternative nedkjøringer, men de gamle stiene er gjengrodd etter at grusveien ble lagd på 90-tallet og må nok ryddes for einerkratt.

Tips

Turkart over Bergen og Gullfjellet fåes hos Bergen Turlag i Marken.Skulle du være så heldig å være her på en Søndag kan det være verdt å fortsette 1km videre bort på turstien til Redningshytten, stille deg i køen og si "è ska ha en åttdåg". Denne stien er fin å sykle, og fra Redningshytten går det alternative turer ned til Osavann eller over Austerinden.

En er på høyfjellet, det er veldig lite fotgjengere i området Hausdalen-Toro, området er værutsatt, og det er sparsomt med mobildekning, så en bør ta forhåndsregler og ha med seg en vindsekk, Paralgin Forte, og et vindtette varmeplagg i gruppa.

Husk: hold deg til stien, & "keep singletrack single!".God tur!

Publisert 15. september 2008 kl 00.00
Sist oppdatert 15. september 2008 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen