Stisykling i Bergen

Vestlandets hovedstad har ingen bymark, men derimot sju byfjell. Da sier det seg selv at stisyklingen foregår i bratt og steinete terreng med utsikt.

Sist oppdatert: 15. juli 2021 kl 09.18
stisykling i norge, stisykling i bergen, ulriken
STISYKLING I BERGEN: En av de beste norske utforsyklistene gjennom tidene, Espen Johnsen, har lagt ned mye av treningsgrunnlaget i fjellene rundt hjembyen. Her på vei ned fra fjellet Toro. / Stisykling i Norge.
Lesetid: 3 minutter

Bratt terreng i kombinasjon med jevnt nedbør skaper gode syklister på relativt krevende underlag og det er vanlig å dytte sykkelen opp.

Til gjengjeld byr fuktige værforhold på en lang sesong og forholdene er ofte gode gjennom vinteren, spesielt i kalde og tørre perioder med lite snø. 

Det finnes rikelig med turstier overalt rundt Bergen. Stisyklistens utfordring er å finne stier der du kan få sammenhengende flyt og underlag som tåler de rause nedbørsmengdene byen er kjent for. 

Syklingen

Fjellene i området er bratte og stisyklingen rundt Bergen består hovedsakelig av teknisk stisykling og toppturer. Det er vanlig å dytte sykkelen oppover. En typisk stitur i bergensområdet er ofte en kombinasjon av åpne fjellstier og kronglete skogstier. Tregrensa er lav og gjør det lett å komme opp i skikkelig fjellandskap. 

Regnet i Bergen er velkjent, men det fuktige og milde klimaet byr også på muligheter for en lang sesong. Forholdene er ofte gode gjennom vinteren, spesielt i kalde og tørre perioder med lite snø. 

Her finner du forslag til stisykling i Bergen.

Stiene

De fleste stiene rundt Bergen er turstier, som vedlikeholdes av og for turgåer. En del utbedring av stier er gjort ved Hordnes, som er det mest nybegynnervennlige området for sykling. Utforløypen i Ulriken er en sti som er tilrettelagt av syklister. 

Sykkelmiljøet

Bergen har en hel del stisyklister, og de fleste er uorganisert. Det er et bra miljø for stisykling i Bergen Mountainbike Klubb, som har fokus på moro og mestring fremfor 02-snapping. Klubben har gjennom årene fostret flere gode utforsyklister og dirtsyklister, som Espen Bergli-Johnsen og Kristoffer Haugland. 

Lokalt stivett

Det har vært konflikter i forbilndelse med sykling på de mest bynære stiene rundt Bergen sentrum. Noen stier opp til Fløyen er merket med forbudsskilt mot sykling. Jo lengre vekk fra Fløyen og Vidden du  kommer, jo færre turfolk møter du og jo sikrere er du på å slippe sure kommentarer.

Men både ved Knarvik og ved Arna er det en del turgåere som bruker stinettet, så vis hensyn. Trafikken er størst på lørdag og søndag formiddag. I perioder med mye regn bør du styre unna de mest utsatte stiene. I slike perioder anbefales for eksempel turen til Arnanipa, der syklingen i stor grad foregår på svaberg. 

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker 

Sykkelbutikken, Sykkelsenteret og Boa Sykler er spesialbutikker med god kompetanse. 

Mer info: En del informasjon ligger på terrengsykkel.no og du kan få gode tips både på terrengsykkel.no-forumet og i de lokale sykkelbutikkene.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på.

Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 15. juli 2021 kl 09.18
Sist oppdatert 15. juli 2021 kl 09.18
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen