Fantastiske forhold for sykling med piggdekk i Oslo

Lite snø og mye is fører til unike sykkelforhold i Oslo for dem som har piggdekk på stisykkelen.

Sist oppdatert: 19. januar 2022 kl 08.32
stisykling vinter piggdekk oslo
OPPLYST: En lykt på styret, piggdekk og gode sko hjelper deg langt på vei hvis du vil sykle sti om vinteren. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Lesetid: 4 minutter

– Jeg får faktisk ikke framsnakket dette nok.

Øyvind må nesten rope for å overdøve lyden av et par tusen pigger fra de tre syklene der vi tråkker oppover langs det 40 centimeter brede sporet forbi furutrær og kampesteiner. Kraftige sykkellykter lyser opp skogen der vi sykler.

Noen vil kanskje si det er for spesielt interesserte. De ytterst få personene vi møter oss kaller oss for klin gærne, våghalser eller noe i det samme ordelaget, vi som tør å ferdes når underlaget er som det er.

For underlaget er for det aller meste bare is.

Men for oss, er dette så bra som det blir.

Når skiløperne står i spagaten på blankisen og felleskiene fra XXL ikke biter.

Når løpefantastene ikke har verken pigger eller lårhalser til å sette foten utom døra.

Når de fleste har gitt opp og det ikke er så mange andre i marka.

Det er da, det er da det er vår tur. 

stisykling piggdekk oslo
SISTE LYS: Øyvind Aas får med seg solnedgangen over Oslofjorden bak seg, og skrur på lykta for en opplevelse utenom det vanlige de neste timene. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

For vintersykling er som Øyvind sier noe vi ikke får framsnakket nok. Skjønt nok, noen terskler for å komme i gang er det. Man må ha varme sko så man ikke fryser, gode piggdekk, og helst en skikkelig god lykt. Og ikke være helt uredd – det tar tid å bygge tillit til at stålpiggene i dekkene tar tak.

Men hvis du først kommer deg over den kneika, er det få ting som gir så fete sykkelopplevelser som å suse langt en smal, opptråkket sti i vinterlandskap. Og her er det spesielle – det trenger ikke være vinterlandskap i form av det reklamebildet du har sett for Kvikk Lunsj eller Swix Blå Extra.

stisykling piggdekk oslo
SÅ ER DET SLUTT: Mørket har senket seg, og alt man har er lyset foran seg. Vintersykling med lykt er noe alle ivrige stisyklister bør prøve. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

For så lenge det er kaldt, kan vinteren være så dårlig den bare vil. Når sola steiker på dagtid og smelter snøen, og nattefrosten kommer, skjer det magiske ting. Der hvor turgåere har tråkket opp stier, blir disse stripene gjennom landskapet til knallhard snø, eller i mange tilfeller klink is.

Jeg har aldri kjørt rally før, men kan bare forestille meg at det må føles litt sånn. Kraftige lykter lyser opp skoen i et spotlys rett foran deg, og fartsfølelsen av å suse nedover den smale stien er helt vanvittig, selv om det neppe går så veldig fort. Det er det som gjør vintersykling så utrolig bra.

stisykling piggdekk oslo
EN FOT I BAKKEN: Øyvind Aas og Trond Vidar Storhaug Kjellén tar en pause underveis på stitur. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Stisykling om vinteren gir deg bokstavelig et ekstra bein å stå på, og bra er det. For når vi tar pauser på turen vår og jeg skal sette føttene ned, er det så glatt at det er vanskelig å stå oppreist.

Men piggene våre, de biter.

stisykling piggdekk oslo
GREPA: Gode piggdekk er en forutsetning om du skal sykle sti om vinteren. Heldigvis finnes det slike. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Føret er så raskt at Strava-filene er pepret med personlige rekorder etter hver tur, både opp og ned, uten at det har vært gjort noen forsøk. Og hadde det ikke vært for at det er så morsomt at tempoet går litt opp, hadde pulsen vært lavere. Når alle små crux, røtter og steiner jevnes ut går liksom alt så mye lettere.

stisykling piggdekk oslo
(Nesten) ALENE I SKOGEN: Det er ikke mange folk å treffe i marka om man drar ut på kvelden med lykt på smale stier. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

– Iiiiiiiiiiiyyyha!

Gledesbrølene fra meg og Trond Vidar overdøver fresingen fra piggene. Terrenget vi sykler i nå er vanligvis så steinete og kupert at det ikke innbyr til sykling i det hele tatt i sommerhalvåret.

Men nå har noen gått her med sko, og antakelig luftet hunden og tråkket ned en berg- og dalbane av en sti. En sti som bare er her de månedene det er snø og vinter. Steinrøyser blir som vannsklier i badeland, og svingene er nesten doserte der de går over små forhøyninger i terrenget.

stisykling piggdekk oslo
OVER OSLO: En liten pust i bakken over Oslo før turen går videre på snø- og islagte stier. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

I én sving er det knallhard snø, men ikke hardere enn at piggene sitter som lim. I neste sving er isen nesten blå, og jeg må være lettere når jeg setter trykket i ytterpunktet av svingen. Hver eneste mikrobevegelse gir fullt utslag, og hele kroppen må være påkoblet når man sykler på sånt underlag.

stisykling piggdekk oslo
PÅ HJUL: Trond Vidar Storhaug Kjellén leder an ned en hardpakket utforkjøring. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

– Vooohoooooo!

Det er den tredje stien for dagen vi sykler som jeg vanligvis ikke pleier å sykle fordi den er for kjip, med alt for grovt terreng. Men snøen og isen har fyllt ut hulrommene, og nå er den hur bra som hälst.

stisykling piggdekk oslo
KLINK HOLKE: Lite egnet føre for andre redskaper enn de med stålpigger i. Sånn som Suomi Piikisika eller Schwalbe Ice Spiker Pro piggdekk.

Flere high fives, flere knoker mot hverandre, og det eneste spørsmålet man må stille seg er nemlig det Trond Vidar spør meg om nå. 

– En tur til?

Publisert 19. januar 2022 kl 08.09
Sist oppdatert 19. januar 2022 kl 08.32
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen