Derfor bør du sykle sti på vinteren

Vinteren er den beste tiden å sykle på sti, er det mange som mener. Se filmen med sykkelekspertene som forklarer hvorfor sykkelen ikke bør parkeres når snøen faller og minusgradene kommer snikende.

Sist oppdatert: 11. mars 2023 kl 09.00
Lesetid: 3 minutter

På et islagt vann i Østmarka står de svært erfarne sykkelekspertene Aslak Mørstad og Øyvind Aas i den lave vintersola og diskuterer hva som skiller sykling på tørre sommerstier med snø og isdekte vinterstier.  

Gradstokken hjemme hos Aslak var nærmere 20 minus da han sto opp og de færreste tenker på sykling når vinteren ankommer med hvit drakt.  

– Det bør folk nemlig gjøre, mener Aslak. Sykling på vinteren kan være minst like gøy som på sommeren. Både Aslak Mørstad og Øyvind Aas er menn i sin beste alder, og kan se tilbake på sykkelkarrierer godt tilbake på 80-tallet. 

Vintersykling sti
NYE MULIGHETER: Stier som var rufsete og kjipe på sommeren, kan plutselig bli favoritten når snøen kommer og jevner den ut. Bilde: Christian Nerdrum

Denne saken ble først publisert mars 2021.

Ingen vinter har sluppet unna deres bunnløse entusiasme for sykling. 

– Du får en helt annen flyt og fart. Snøen har lagt seg på stiene, og når de tråkkes ned av turgåere, så blir en rufsete sommerstien plutselig helt jevn. Egentlig er dette tiden du burde introdusere nybegynnere for terrengsykling.  

Alt er bare som et fint, deilig teppe, sier Aslak.  

Men det handler også om å velge rett dag. Drar du ut for tidlig etter snøvær, risikerer du at stiene du hadde planlagt å sykle ikke er gått opp enda.  

– Vi stisyklister er avhengige av hundeluftere og turgåere. Gjerne er det i nærheten av tettbebygde strøk du finner de beste stiene på vinterstid. Spesielt om du sykler relativ tett opp mot forrige snøvær, sier Øyvind Aas.  

Skal du sykle på vinteren trenger du gode piggdekk

Sykling på islagt vann piggdekk
ISLAGT VANN: Sykle over islagte vann, er heller ikke noe de fleste av oss får gjort på sommeren. Bilde: Christian Nerdrum

Aas og Mørstad forteller også at de gjerne kan sykle helt andre steder enn  på sommeren. Nettverket av stier kan kobles sammen av vinterstier som ofte tar deg over islagte vann og videre inn i skogen. Siden farten vanligvis er høyere enn på sommeren, er det også lettere å dra på lengre turer enn før.  

– Men, hva trenger du for å drive med stisykling på vinteren av ting du ikke har fra før av, spør Aas sykkelmakkeren.  

– Hvis du allerede har en sykkel, så bør du skaffe deg piggdekk. Det er det viktigste og egentlig det eneste du MÅ ha. Piggdekk må du ha så snart stiene er dekket med ymse varianter av vann i form av snø og is.  

Snø er greit å sykle på uten pigger, men hvis det er is rett under, så kommer du fort i trøbbel, svarer Aslak.  

Piggdekk på sti stisykling vinter bilde: Christian Nerdrum
PIGGER: Piggdekk på sykkelen er et must når du ikke har oversikt over snø og isforholdene der du skal sykle. Bilde: Christian Nerdrum

Klær som funker til stisykling på vinteren har du antakelig allerede. Langrennsbukser funker fint.  

På føttene har Aslak og Øyvind valgt to ulike løsninger. Mens Øyvind har dedikerte vintersko med cleats, har Aslak bare gått opp en størrelse på sommerskoene for å få plass til et ekstra sett med sokker.  

– Hvis du liker å sykle på flate pedaler, er kanskje det allerede beste bare å bruke vinterskoene dine.  

Felles for de to er at de har på seg en relativt tynn primaloft-jakke som lett kan legges i sekken hvis det blir for varmt. De har også en tynn lue eller bøff på undersiden av hjelmen.

Det gjelder å kle seg smart , også når du skal sykle.
KLE DEG SMART: Den største utfordringen når det kommer til sykling på vinteren er å kle seg rett. Føtter og fingre blir fort kalde, mens kroppen gjerne blir for varm. Bilde: Christian Nerdrum

For å holde hendene varme, bruker Aslak noen enkle fleecehansker, mens Aas har utstyrt sykkelen sin med noen voldsomme muffer i neopren.  

– Det er som å komme hjem, når man putter hendene inni her. Da går det nesten ikke an å fryse på fingrene.  

For de spesielt interesserte: Her sykler han uten luft i dekkene:

Publisert 1. desember 2021 kl 13.30
Sist oppdatert 11. mars 2023 kl 09.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen