Skal du kjøpe elektrisk terrengsykkel for første gang?
På kort tid har utvalget av forskjellige elsykler for terreng- og stisykling blitt enormt. Hvis du kan tenke deg å sykle i terrenget med motor er det derfor mye å velge i.
Her får du noen tips som kan gjøre valget enklere.
Hvor mye koster en god elsykkel?
Her er det selvfølgelig mange variabler å ta hensyn til.
En elektrisk terrengsykkel må tåle både en annen type slitasje, og ofte mer slitasje enn en elsykkel som bare skal brukes til og fra jobb.
Den bør ha solide bremser, dempere og drivverk som kan tåle mye bruk. Du må derfor regne med å bruke fra rundt 40 000 kroner og oppover. En god fulldempet elektrisk stisykkel vil som regel ligge mellom 50- og 70.000 kroner, og oppover.
Type sykkel
Det finnes utallige elsykkel-modeller for terrengsykling på markedet.
Du kan lese flere tester av elsykler og elektriske stisykler her, og se hvem som har vært best i test.
Vi kan i all hovedsak dele inn i følgende elsykkelkategorier for terrengsykler:
Hardtail
Hardtailen er den klassiske terrengsykkelen uten demping på bakhjulet.
Den har som regel alltid dempegaffel foran, og er en type sykkel som kan egne seg fint til turer på grus/kjerrevei, og til jobbsykling i hverdagen.

HARDTAIL: Scott Aspect eRIDE 910 er en typisk hardtail med elektrisk hjelpemotor.
Lett fulldemper
Ytterpunktet her er superlette rittfulldempere som Trek E-Caliber, og lette stisykler som Specialized Turbo Levo SL. I denne kategorien har syklene lettere motor med noe lavere kraft.
De har som regel fra 100-140 millimeter vandring foran og bak.
Disse elsyklene egner seg best for deg som vil ha manøvrerbarhet som på en sykkel uten motor, men ønsker deg superkrefter i motbakkene og muligheten til å forsere transportetapper uten å brenne opp kruttet.

RASKE: Både Specialized Turbo Levo SL og Trek E-Caliber er eksempler på lette og raske elsykler for sti.
Grov fulldemper
Grove fulldempere har som regel fra 140 millimeter vandring foran og bak, og oppover. Dette er sykler som er orientert mot nedoverbakkene, men som også har stor fremkommelighet i småkupert terreng.
De fleste syklene i denne kategorien har full-kraftsmotorer, men det finnes også eksempler på sykler i denne kategorien med lettere og mindre kraftige motorer.
Eksempler på grove fulldempere er f.eks Pivot Shuttle, Merida E-One Sixty, og Canyon Spectral:On er eksempler på sykler med fullkraftsmotor. Lapierre E-Zesty og Specialized Turbo Kenevo SL har lettere motor med mindre batteri.

GROVT REDSKAP: Specialized Kenevo SL og Trek Rail er begge eksempler på grove stisykler.
Fatbike
Utvalget av fatbikes med el-motor er ikke så stort, men denne typen sykler vil gi deg stor fremkommelighet på vinteren og på sommerføre når du ønsker å sykle enklere stier, men gjerne med mye bagasje.
Type motor
Det er flere produsenter av elsykkelmotorer på markedet.
Shimano, Bosch, Specialized, Fazua, Yamaha, Bafang for å nevne noen. Du kan lese litt mer om våre inntrykk av noen av disse motorene her.
I skrivende stund kan man i all hovedsak dele motorkonseptene i to:
1. Tradisjonelle elsykkelmotorer
Dette er hva man kan kalle «vanlige» elsykkelmotorer.
Her er ikke vekt en begrensning, og i all hovedsak leverer de mange newtonmeter (rundt 80 newtonmeter pluss/minus), og har som regel store batterier (fra rundt 500Wh til 700Wh.
Eksempel på en slik motor er for eksempel Shimano sin EP8-motor, men her har også Bosch, Yamaha, Specialized og flere alternativer i samme kategori.

KRAFTIG: Shimano EP8 er et godt eksempel på tradisjonelle elsykkel-motorer som gir deg mye kraft.
Fordeler:
+ Kraftige motorer som kan gi mye ekstra assistanse
Ulemper:
- Tyngre
- Mer vekt å flytte på i terrenget
2. Lettere elsykkelmotorer
De siste årene har det kommet flere «lett-elsykler», kanskje best eksemplifisert i terrengsykkelverdenen med Specialized Turbo Levo SL. På slike sykler er motorpakken med drivverk og batteri vesentlig lettere enn den andre kategorien.
Her vil du derfor ikke ha like mange newtonmeter tilgjengelig (typisk pluss/minus 30nm).
Mye av vekten tas fra batteriene, som her vil ligge rundt 300Wh +/-.
Dermed reduseres også totalvekten på sykkelen med mange kilo. Motoren vil derfor ikke reelt sett oppleves så mye svakere.
Eksempler på sykler med slike motorer er alt i fra Trek E-Caliber til Specialized Kenevo SL.
Sykler som er helt i ytterpunkter av terrengsykkelkategorien, men som bruker samme type motorkonsept.

LETT: Fazua Evation-motoren på Trek E-Caliber er et eksempel på den lettere typen elsykkel-motorer.
Fordeler:
+ Mye lettere sykler
+ Mer håndterbare sykler
Ulemper:
- Ikke like mye kraft og dreiemoment
Du kan (kanskje) justere motoren
En stor fordel med flere elsykkel-motorer på markedet nå, er at de lar seg som bruker finjustere hvordan du vil at motoren skal fungere. Hvorfor er dette viktig?
Som på mange sykkelkomponenter ellers, er de laget for å treffe et typisk gjennomsnitt av en bruker.
Men syklister kan være så forskjellige, og ikke alle har samme behov.
Både Shimano, Fazua og Specialized lar deg justere funksjonen på motoren med en app på smart-telefonen din.

APP: Noen elsykkel-motorer kan du spesialtilpasse til deg selv og ditt bruk.
Batteri og batterikapasitet
Som vi har vært inne på tidligere i saken, vil det være forskjell på batterikapasitet.
Sykler med lettere motorkonsepter vil som regel ha mindre batterier, uten at det nødvendigvis gir deg veldig mye mindre rekkevidde.
Noen sykler har også mulighet for å koble på ekstra batterier, som Specialized med sin Range Extender, eller Focus sin løsning med å koble på et ekstra batteri.
Mange lurer på hvor lenge batteriet på en elsykkel varer.
Det er ikke lett å svare på, spesielt hvis man regner inn variabler som høydekurve, kjørestil, og hvor mye teknisk terreng det er.

KLAR FOR TUR: Her kan du se at batteri-indikatoren viser at batteriet er fullt, og klart for tur.
Men som hovedregel, med mindre du kjører på maksimal assistanse hele tiden, vil de aller fleste elektriske stisykler ha nok batteri til å vare en «normal» sykkeltur på 30-50 kilometer. Er du konservativ med assistansenivået, vil batteriet selvfølgelig vare enda lenger.
Du kan leser mer her om hva vi opplevde da vi testet Pivot Shuttle, en sykkel med enorm batterikapasitet, som en pekepinn.
En annen ting du kan tenke på, er om du har behov for å ta ut batteriet for å lade det.
De fleste elsykler nå til dags har batteriene pent integrert i ramma, men det betyr også at på flere sykler er det ikke bare å nappe batteriet rett ut. I flere tilfeller er det en liten mekkejobb. Du må da være trygg på at du kan få en strømkabel til der du ønsker å lade sykkelen.
Regelverk om motor og ferdsel
Akkurat som på elsykler i trafikken, gjelder den samme EU-regulerte grensen for maksimal motorassistanse opp til 25 km/t, og maksimalt 250 watt nominelt.
Gjør du modifiseringer utover dette, vil sykkelen være pliktig å registrere som moped.
Fram til 2017 var elsykler forbudt i utmark, men det ble endret ved en forskriftsendring.
Det finnes likevel unntak, som nasjonalparker og verneområder. Derfor bør du sjekke verneforskrifter på lovdata.no for områdene du skal sykle i.
Tilbehør
Som til terrengsykler ellers er det en del ekstrautstyr du har behov for. Utstyr som miniverktøy, pumpe, ekstra slange og reservedeler vil være like relevant på en elsykkel.
Dette kan du gjerne ha i en drikkesekk, hoftebelte, eller stroppe fast til ramma. Det finnes også egne drikkesekker for elsykling, hvor du kan ha med ekstra batteri og lader. Vi har testet en variant fra Evoc.
Også elsykler er utsatt for punktering. Skal du sykle mye i terrenget, og på grov sti kan det være lurt å vurdere dekkinnlegg.
Dekkinnlegg er et innlegg av skum som du setter inn i det slangeløse oppsettet ditt. Dette skal minske deformering av dekket under kompresjoner, og gjøre sjansen for gjennomslagspunkteringer mindre.