Enorm etterspørsel og store utfordringer med både produksjon og frakt har gjort at det både er og vil være begrenset tilgang på nye sykler fremover.
Selv om det fortsatt finnes sykler i butikker, kan det være utfordringer med å få tak i akkurat den sykkelen du vil ha. Da kan det være lurt å se til bruktmarkedet.
Husk at det alltid er noen ting som er lurt å se over hvis du kjøper brukt sykkel.
Hva skal jeg betale for en brukt sykkel?
Svaret på det spørsmålet er selvfølgelig ikke enkelt. En god pekepinn får du ved å orientere deg litt i brukmarkedet, og se hva tilsvarende modeller ligger på. Sjekk gjerne våre andre tips for å handle brukt sykkel.
Det kan være verdt å betale noen kroner ekstra hvis sykkelen viser seg å ha blitt vedlikeholdt godt, på samme måte som at du ikke bør betale for mye hvis drivverket er utslitt.
Hvor mye skal jeg bruke på brukt sykkel?
Størrelsen på lommeboka vil selvfølgelig ha noe å si, men generelt kan man få ganske bra sykler opp til 35 000.
Da ser du gjerne på sykler som for to år siden kostet det dobbelte.
Det medfører at du sparer en haug med penger, uten at sykkelen nødvendigvis har blitt umoderne eller utdatert.
Når er en sykkel utdatert?
Ha i bakhodet at de fleste sykkelprodusenter kommer med oppdateringer på de forskjellige modellene omtrent hvert tredje år.
De fleste importører pleier å sitte på lager av komponenter, men uansett hva du kjøper kan det være greit å sjekke at det eksempelvis er mulig å få tak i reserve- og slitedeler til rammen enten fra din lokale forhandler eller på nett.
Hva skal jeg kjøpe?
Det finnes selvfølgelig en rekke aktuelle sykler fra mange merker, men her er noen sykler det kan være verdt å se etter.
De har fått gode resultater i våre tester når de var nye, og etter noen år i bruk kan du regne med en fordelaktig pris.
Dette er noen av syklene vi ville sett etter på bruktmarkedet
Ibis Mojo/Ripley
Ibis er kanskje ikke et kjent navn for uinnvidde, men det er en produsent med lange tradisjoner i terrengsykling.
De lager fulldempede stisykler av flere slag, men to modeller som har vært populære i Norge, er Mojo og Ripley.
Sistnevnte er en sporty og fin stisykkel. Ibis benytter seg av det såkalte DW-link – et demperoppheng som enkelt forklart gjør at syklene har veldig gode tråkkegenskaper.

KVIKK: Ibis Ripley er en kvikk og sporty stisykkel med bredt bruksområde.
Scott Genius
Scott har lange tradisjoner i Norge med å være et populært valg blant syklister som gjerne skal knive med startnummer på styret, men Scott har også aktuelle stisykler. Genius er kanskje den mest kjente.
Vi ville sett etter en 2018-modell eller nyere. I forkant av 2018 redesignet Scott Genius-modellen, og denne får du både med 29- og 27,5+ tommer hjul/dekk. Hva som er best kan du lese mer om her.

POPULÆR: Finner du en Scott Genius av denne typen på brukmarkedet, kan det være et potensielt godt kjøp.
Specialized Stumpjumper
Specialized Stumpjumper er en sykkel som har vært produsert i flere tiår, i mange forskjellige utgaver.
Det finnes eldre modeller både med kort og lang vandring, og i tillegg har du EVO-utgavene som er spisset mot nedoversykling.
Uansett hvor mye vandring du vil ha, ville vi sett etter en med 29-tommer hjul – da kan man også tillate seg å kjøpe en litt eldre modell.
De store hjulene kamuflerer til dels litt gammeldags geometri, og takler ujevnheter i terrenget litt bedre.

KLASSIKER: Specialized Stumpjumper av ymse årganger kan være et godt kjøp på bruktmarkedet.
Trek Fuel EX
Hvis du er på utkikk etter en litt kvikk og rask stisykkel er Trek Fuel EX noe å se etter.
Nåværende modell har 140 millimeter vandring og 130 millimeter bak, men du vil finne eldre modeller som har 120 millimeter foran og bak.
Fuel EX er allsidig, og om du har ambisjoner om å stille i et og annet terrengsykkelritt vil den kunne fungere fint til det også.

ALLSIDIG: Trek sin Fuel EX er en av de mer allsidige stisyklene på markedet, og kan være verdt å se etter om du skal handle brukt.
Santa Cruz Bronson
Santa Cruz har de siste årene blitt et populært merke blant sti- og endurosyklister i Norge. Nå ble det nylig lansert enda en ny versjon av denne modllen, og Bronson-modeller fra noen år tilbake bør det gå an å gjøre gode kupp på.
Felles for dem er Santa Cruz sitt velprøvde VPP-demperoppheng, som har blitt gradvis forbedret med årene.
Men selv om du kjøper en modell med noen år på baken, betyr det ikke at den er lite tråkkeffektiv. Bronson egner seg godt både til grove stiturer og enduroritt.

ALLSIDIG: Santa Cruz Bronson er en grov, men allsidig stisykkel.
Tips til oppgradering
Senkepinne
Hvis ikke sykkelen du kjøper har dette, bør det være første prioritet.
En senkepinne gjør en hver terrengsykkel bedre å bruke på sti – det blir både morsommere og tryggere å slippe seg ned utforkjøringer.
Senkepinner koster fra cirka 2500 kroner nye, men kan også kjøpes brukt. Pass på å kjøp riktig diameter til din sykkel.
Nye dekk
Hvis ikke selgeren av sykkelen har vært ekstra hyggelig og spandert på et par nye dekk før salget, kan du kjøpe dette selv.
Dekk med rundt 2,3-2,4 tommer bredde vil som regel gi deg bra med volum og grep på en stisykkel.
Angleset
Angle...hva sa du? Trenden innen sykkelgeometri er at syklene gjerne blir lengre og slakere. Med slakere mener vi en slakere styrevinkel, altså angrepsvinkel mot underlaget. Eldre sykler har gjerne litt brattere styrevinkel, men fortvil ikke.
Er du heldig, er kanskje sykkelen du kjøper kompatibel med såkalte anlgesets, altså styrelager som gjør styrevinkelen din slakere. Det kan være med å bedre opplevelsen på sti.
Bredere styre
Det er ikke automatikk i det, men et litt bredere styre gir som regel både mer kontroll og moment.
De fleste stisykler i dag kommer med styrer som har bredde rundt 760-780 millimeter.
Noen eldre stisykler vil kanskje ha styre med bredde rundt 720-740 millimeter, så du kan ha noe å hente på å kjøpe et litt bredere styre.