Det har aldri vært et større og bedre utvalg av barnesykler. Uansett om du kjøper ny eller brukt sykkel, er det noen små tilpasninger du kan gjøre for å gjøre sykkelen bedre for barnet å bruke.
FINT PÅ TUR: Med små grep kan du gjøre barnesykkelen bedre. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 8 minutter
Mange produsenter tar de minste på alvor og lager barnesykler som er tilpasset spesielt for de små.
Det er vel og bra, men likevel kan det være enda mer å hente ut på noen sykler hvis du vil gi barnet best mulig sykkelopplevelse.
Stisykling har blitt veldig populært de siste årene, også som familieaktivitet.
Hvis barnet skal prøve seg på terrengsykling er det noen små justeringer du kan gjøre som kan gjøre opplevelsen bedre.
Flere av disse tipsene er direkte rettet mot sykler som skal brukes av barn i terrenget, men noen av dem vil gjelde uansett om det så bare er sykling til og fra skole det er snakk om.
Her vil du finne tips som både er helt gratis å gjøre, via små kostnader, til relativt dyre oppgraderinger.
Kostnadene må du selvfølgelig veie opp mot at barn vokser og ofte har syklene i en begrenset periode før de må ha ny og større sykkel. Samtidig er det verdt å tenke at barnesykler selges raskt og enkelt på bruktmarkedet.
Tenk at kostnaden med sykkel er verditapet fra kjøp til salg, ikke hele innkjøpsprisen. Kjøper man sykkel brukt kan verditapet på et år bli veldig lite hvis man tar litt ekstra vare på sykkelen.
Dekk og slanger
Dette punktet kommer med et forbehold; avhengig av hva sykkelen skal brukes til, kan det være både vekt og rullemotstand å spare på å bytte dekk og slanger. Hvis barnet bare sykler til og fra skolen kan et sett med lettrullende dekk gjøre sykkelopplevelsen både lettere og morsommere. Utvalget av dekk øker med størrelsen på hjulene.
Pass på at du kjøper dekk som passer barnets sykler. Har barnet 16, 20 eller 24 tommers hjul? Eller kanskje 26 tommer? Sjekk hva som står på dekket allerede. Utvalget terrengdekk til barnesykler med 16-tommers hjul er ikke all verden. 20 tommer er samme størrelse som på BMX-sykler så her er utvalget veldig mye bedre. BMX-dekk kommer både med knaster og i mer lettrullende varianter og koster under 100 kroner for dekket. BMX-dekk kommer også i mange kule farger, noe som kan øke sykkellysten.
Det er uansett viktig å være obs på lufttrykket i dekkene. Små barn trenger nesten ikke luft i dekkene. Skal de sykle i terrenget vil det for barn opp til 25-30 kilo eller 8-10 år fungere med 10 psi i 20-24 tommers terrengdekk. Med så lavt dekktrykk vil også dekk med relativt små knaster gi godt grep i terrenget.
Hvis barnet skal mye ut i skogen, er det derimot en fordel å ha dekk med litt knaster på, så gjør en vurdering før du bytter.
Noen sykler kan også komme utstyrt med uforholdsmessig tunge slanger, så for gramjegeren kan det være vekt å spare her også.
Dekk koster fra 1-300 kroner og oppover, avhengig av merke og type.
Flaskeholder
Barn blir akkurat som oss tørste når de sykler. De synes gjerne det er stas å ha med egen drikkeflaske. Monter en flaskeholder av ok kvalitet og en halvliters flaske med god drikketur.
Elites Cannibal-holder og Camelbaks Podium-flasker gir god kvalitet uten at de koster skjorta. Disse kommer også i kule farger.
Justere inn hendelblad
Barn er ikke bare mindre, de er også mye svakere enn oss voksne. Derfor er det bra om de kan disponere kreftene best mulig når de skal håndtere sykkelen. Styret er kontaktpunktet, og der skal de kontrollere både bremser og gir, og ikke minst holde rundt håndtaket.
Et bra tips er å justere inn hendelbladet på bremsen hvis det er mulig. Da får barnet lettere tak i bremsehendelen, og bruker mindre krefter på å bremse ned.
Dette kan gjøres på de aller fleste mekaniske og hydrauliske bremser. Det gjøres som regel enten på innsiden eller ut-siden av hendelbladet med en liten skrue. Dyrere hydrauliske bremser krever ikke verktøy for å gjøre dette, mens på andre bremser er det som regel en liten unbrako som må til.
Det beste av alt er at dette ikke koster noe annet enn tiden du bruker på det.
På syklene til de mindre barna er det sjelden hydrauliske bremser og justerbare hendler. Til disse er det viktig å justere bremsene slik at bremsen ikke tar med hendelbladet for langt fra styret. Dette kan gjøres ved å slakke bremsevaieren litt med skrutønna ved bremsehendelen. Den lille skruen bakpå bremsehendelen nedenfor flytter hendelbladet innover mot styret.
Bytte vaiere/strømper
Det er ikke bare barn som har nytte av et smidig drivverk, men som vi er inne på i punktet over er det bra om det er minst mulig motstand i komponentene, slik at barnet kan konsentrere seg om å håndtere sykkelen.
Et bytte av vaiere og strømper til gir (og bremser, om de er mekaniske) koster som regel bare noen hundrelapper, og er en av de beste kost/nytte-oppgraderingene du kan gjøre. Vaierne til bremser og gir blir gradvis tregere og tregere etter som sykkelen blir slitt og sølete. Nye vaiere som sklir lett inne i strømpene er overraskende mye lettere å gire og bremse med.
Bytte til hydrauliske skivebremser
Hvis du vil ta steget litt videre med hensyn til punktet over, kan en oppgradering til hydrauliske skivebremser være noe å se på. Flere barnesykler kommer med mekaniske skivebremser, og da er det mulig å bytte ut disse.
Hvis sykkelen til barnet har felgbremser i dag er det sannsynlig at det ikke vil la seg gjøre å oppgradere til skivebremser. Da er det viktigere å sørge for at bremsene er godt justert slik at bremseklossene treffer riktig på felgen og ikke kommer borti dekket når det bremses.
Skivebremser vil i hovedsak være aktuelt på de litt større barnesyklene. Noen sykler med 20-tommers hjul kommer med skivebremser. På sykler med 24 tommers hjul er skivebremser mer normen. For at en oppgradering til hydrauliske bremser skal ha noe for seg er det viktig at hendelbladet kan justeres nærme nok styret. Se over.
En hydraulisk brems vil i nesten alle tilfeller ha mindre motstand i hendelbladet og bedre bremsekraft enn en felgbrems.
Dette er en dyr oppgradering å gjøre hvis du kjøper nytt og må sette ut jobben, men kjøper du deler brukt og har litt mekkeferdigheter kan du spare penger.
Er det snakk om flere søsken som skal bruke sykkelen, kan dette også regnes inn i utgiften.
Slike bremser koster fra ca 1000 kroner pluss montering nytt for både for- og bakbrems av ok kvalitet. Shimanos Deore-bremser og SRAM Level T lar deg justere hendelbladets avstand til styret med en unbrako-nøkkel. Disse koster under 1500 kroner for paret.
Senkepinne
Senkepinnene har revolusjonert måten vi voksne sykler i terrenget på. Det gjør
at man får bedre kontroll og blir tryggere i utforkjøringene, uten at man må stoppe på toppen for å sette ned setet.
For de fleste barnesyklene vil det være modellene med kort vandring som er aktuelle. Man får senkepinner med vandring fra 80 millimeter og oppover. Vær obs på at mange barnesykler har tynn setepinne. Senkepinne kommer for det meste i dimensjonene 30,9mm eller 31,6 mm tjukkelse på pinnen. For mange vil det heller ikke være plass til en senkepinne mellom rammen og barnets setehøyde. En ting det er verdt å passe på i så fall er at sykkelen har hurtigkobling på setet slik at barnet selv kan sette setet opp og ned etter eget ønske og behov.
Scott sin Ransom for barn kommer med en senkepinne med 80 millimeter vandring, og flere produsenter lager slike pinner.
Senkepinner er dyre komponenter som koster fra 1000 kroner og oppover, men her kan du gjøre kupp på bruktmarkedet.
Gode flate pedaler
De fleste barnesykler kommer med billige, flate pedaler i plast. Det kan være OK, men skal barnet ut å sykle i terrenget, er det lurt med pedaler med bedre grep. Det finnes gode plastpedaler og gode metallpedaler som gir bedre grep enn pedalene som gjerne følger med.
Gode, flate pedaler med skikkelige pigger gjør at skoen får bedre grep, og gir mindre sjans for at foten sklir av i uønskede situasjoner.
Det kommer selvfølgelig med en viss fare for at man kan skrape seg opp, men fordelen veier ofte opp ulempene i dette tilfellet.
Flate pedaler med skikkelig grep koster fra 2-300 kroner og oppover. Ikke vær redd for at pedalene skal bli for store heller. Pedaler med stor flate er trygge å ha under foten også for barn med små føtter.
Klikkpedaler er det liten hast å begynne med. Men er barnet innstilt på å sykle med klikkpedaler er det viktig å ikke kjøpe kombipedaler med klikkmekanisme på en side og en dårlig flatpedal på den andre. Disse fungerer dårlig både som klikkpedaler og som flate pedaler. Sørg heller for å justere klikkpedalene veldig løst slik at det er lett å klikke inn og ut. Sørg for å øve på myke underlag frem til teknikken for å klikke ut av pedalene sitter.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.