/ Sykler

Er barnet ditt ivrig stisyklist? Da må du vurdere dette

Hvis barnet i familien er ivrig på stisykling, er det tre argumenter som spesielt taler for at du bør vurdere en fulldempet terrengsykkel.

Sist oppdatert: 14. juli 2022 kl 06.00
MORO FOR DE MINSTE: Det finnes et utvalg fulldempede terrengsykler for barn - men det koster! Foto: Tore Meirik.
MORO FOR DE MINSTE: Det finnes et utvalg fulldempede terrengsykler for barn - men det koster! Foto: Tore Meirik.
Lesetid: 7 minutter

Ikke mange ser på det som fornuftig å bruke rundt 20 000 kroner på en sykkel fulldemper til barn. Men hvis du ser at barnet finner både glede og mestringsfølelse, og ikke minst bruker sykkelen mye, er det kanskje verdt det?

Sitter du på gjerdet, er det kanskje greit å ha gjort gode vurderinger, og da er det spesielt tre ting som peker seg ut.

Husk først: Det er fullt mulig for et barn å drive med stisykling med en helt enkel, vanlig barnesykkel.  

Men så er det noen barn som er veldig ivrige.

Argumenter for å investere i en skikkelig fulldempet sykkel til barn

  • Annenhåndsverdien på slike sykler er stor. Det er ikke mange fulldempere for barn på bruktmarkedet, og selv om du ikke får igjen det samme som du ga for sykkelen, vil du antakelig få igjen en bra sum.  

  • Flere av disse syklene kan brukes med to hjulstørrelser. Det vil si at barnet antakelig kan ha sykkelen over en lengre periode enn om du kjøpte en «vanlig» sykkel. Dette fordrer selvfølgelig at man kjøper et ekstra hjulsett, så den utgiften må regnes inn. Har man to barn i forskjellig alder, vil derfor kanskje en slik sykkel kunne brukes av begge barna, og i en lengre periode, slik at utgiften må regnes litt annerledes. 

  • De aller fleste syklene i denne kategorien, og spesielt de som er nevnt i denne artikkelen, er tilpasset barn. Det er ikke bare en voksen-sykkel som er nedskalert. Geometrien er tilpasset barns høyde, og demperne er som regel produsert på en slik måte at de skal passe ryttere med lavere vekt enn voksne. Flere av syklene har også spesialkomponenter, som senkepinner med kortere vandring.

Tenk over dette

En fulldempet terrengsykkel er spesielt gode å ha i krevende terreng, men en åpenbar ulempe er selvfølgelig vekten. Det er mange ting å ta hensyn til når man kjøper sykkel til barn, og en mer avansert ramme med flere bevegelige deler øker rammevekten, og dermed totalvekten på sykkelen.  

Derfor bør du føle deg trygg på at barnet fra før kan håndtere en vanlig sykkel og er sterk nok til å kunne utnytte potensialet i en slik fulldemper.  

Én ting er som sykkelen passer barnets kroppshøyde, men det er også viktig at barnet er sterk nok og har litt guts til å dra på i utforkjøringene.  

Størrelser

De fleste av disse syklene kommer med 24-tommer hjul som minste hjulstørrelse. Dette er som regel en hjulstørrelse som passer syklister på 8-12 år, men på disse syklene vil det i litt større grad ha noe å si hvor god kontroll barnet har på sykkelhåndteringen. De aller ivrigste syklistene vil kunne prøve seg i nedre del av denne aldersgruppen. 

Et moment her er at flere av syklene kan brukes med både 24- og 26-tommer hjul, så sykkelen kan vare lenger etter som barnet vokser. Det vil i flere tilfeller bety at sykkelen kan brukes et år eller to lenger enn normalt, avhengig av hvor raskt barnet vokser.

Et ekstra hjulsett koster noen tusenlapper, men kan øke bruksverdien på sykkelen, spesielt hvis det er flere søsken som skal bruke den samme sykkelen. 

Sjekk med din lokale forhandler, og la barnet prøve sykkelen først. Dette er viktig både for å se om sykkelen faktisk passer, og om barnet er i stand til å håndtere den.  

Oppgraderinger og utstyr

Som mange andre sykler kan disse syklene også oppgraderes.

Både for bedre funksjon og allsidighet, men også tilpassing av størrelse som vi har vært inne på. 

Hjulsettene er omtalt. På de syklene det er mulig, kan man øke hjulstørrelsen fra 24- til 26-tommer. Da vil sykkelen oppleves litt stødigere, og hjulene får litt slakere angrepsvinkel mot underlaget og vil rulle bedre over ujevnheter. 

Hjul er en forholdsvis dyr oppgradering å gjøre både på barnesykler. Et nytt hjulsett kan fort nærme seg 5-6000 kroner i pris. Men det går også an å spørre en hjulbygger på et sykkelverksted om pristilbud på et spesialbygd hjulsett, eller bygge om det hjulsettet man allerede har. 

Husk å sjekke dimensjoner på akslinger både foran og bak, og at hjulene er kompatible med både innfesting av bremseskiver og kassett på bakhjul. Hvis to hjulsett gjør sykkelen brukbar for flere barn i familien over lenger tid, kan det være verdt investeringen. 

Dekkene på noen av syklene kan være litt tunge - og spesielt hvis du har et barn som ikke veier veldig mye, kan du redusere vekten på sykkelen noe ved å sette på litt lettere dekk som ruller bedre. Men her må du også ta hensyn til ferdighetsnivået - lettere dekk punkterer lettere.

Komponenter som styre og styrefremspring kan du bytte både for å spare vekt, men kanskje først og fremst for å bytte til noe som gjør at størrelsen på sykkelen passer barnet enda bedre.

Dette er alternativene

  • Noen av prisene kan være oppdatert siden saken ble publisert, så sjekk alltid med din lokale forhandler.  

Transition Ripcord 

Transition har en av de rimeligste fulldemperne for barn. Ripcord har 100 millimeter vandring foran og bak, og 24-tommer hjul. 

Her får du skikkelige knastedekk og solide komponenter.  

transition ripcord barnesykkel fulldempet terrengsykkel
SOLID: Mye tyder på at Transition Ripcord er laget for å tåle juling, med feite dekk og solide komponenter.

Merk at den har ikke senkepinne, så hvis du tenker det er nødvendig må det kjøpes i tillegg.  

Pris:  Rundt 20 000 kroner

Scott Ransom 

Scott har hatt et bra tilbud av barnesykler for terrengsykling lenge, men dro nettopp strikken enda litt lenger når de nylig lanserte sin Ransom for barn

Ransom kommer i to utgaver, med henholdsvis 24- og 26-tommer hjul.

scott ransom fulldempet sykkel barn
TILPASSET: Scott Ransom har lav overrørshøyde og komponenter tilpasset små og lettere ryttere.

Rammen passer begge hjulstørrelsene, så her kan du for eksempel kjøpe sykkelen med den minste hjulstørrelsen, og skaffe et større hjulsett når barnet vokser.

Slik vil også sykkelen vare litt lenger. 

Ellers er det senkepinne på plass, dempere som er tilpasset lette ryttere og komponenter man vanligvis finner på sykler for voksne.   

Pris: 23 990 kroner   

Mondraker Factor 24

Nok en sykkel som kan brukes både med 24- og 26-tommers hjul. Klassisk Mondraker-design, og sykkelen har 100 millimeter vandring foran og bak. Her får du også 1x12-drivverk, som gir rikelig med utveksling for den minste.

Pris: 26 999 kroner

Rocky Mountain Reaper 

Rocky Mountain Reaper har vært en populær fulldemper for barn på det norske markedet.

Vi har skrevet mer om den her, men hovedpunktene er at sykkelen kommer med tre forskjellige hjulstørrelser og utstyrsnivå, hvorav to av disse rammene kan brukes med to hjulstørrelser.  

POPULÆR: Rocky Mountain Reaper kommer med hele tre forskjellige hjulstørrelser, og er tilpasset de minste terrengsyklistene.
POPULÆR: Rocky Mountain Reaper kommer med hele tre forskjellige hjulstørrelser, og er tilpasset de minste terrengsyklistene.

På samme måte som Scott Ransom kan da sykkelen brukes i en lengre periode, og kanskje av to søsken?  

Prisen ligger mellom 26.500-35.000 kroner, avhengig av hvilken av de tre modellene som er aktuelle.

Kona Process 24 

Få merker har en freeride-tradisjon slik som Kona har, og produsenten har alltid sørget for å ha fete sykler for barn i produktlinja.  

Process 24 er fulldemperen for de minste.

KLAR FOR TUR: Kona Process 24 er merkets fulldemper for de minste syklistene.
KLAR FOR TUR: Kona Process 24 er merkets fulldemper for de minste syklistene.

Den har 120 millimeter vandring foran og 100 millimeter vandring bak, og som navnet tilsier, 24-tommer hjul.

Rammen har fin og lav overrørshøyde, men merk at sykkelen ikke kommer med senkepinne som standard hvis du er opptatt av slik.  

Pris: 26 389 kroner  

Spawn Cycles Rokk 26

Spawn Cycles har spesialisert seg på å lage barnesykler, og har både fulldemper og hardtails i utvalget sitt. Syklene selges kun på nett. 

Rokk 26 kan brukes både med 24- og 26-tommer hjul med en enkel modifisering av rammen. 

spawn cycles fulldemper barn
STI FOR BARN: Spawn Cycles sin Rokk 26 er laget for krevende terrengsykling.

Her er det hele 140 millimeter vandring både foran og bak med dempere fra Rock Shox. 11-delt drivverk fra SRAM gir nok gir å velge mellom, og de grove dekkene kan settes opp slangeløst. 

Pris: 37 999 kroner

Canyon Spectral Young Hero

Canyon Spectral er en populær sti- og endurosykkel for voksne, og for 2021/2022-sesongen kommer den også i en barneversjon, kalt "Young Hero". Denne er i størrelse 2XS, den har 27,5 tommer hjul, og 140 millimeter vandring foran og bak.

Her får barn nyte godt av de samme fordelene som voksne, med lav overrørshøyde, senkepinne og progressiv geometri.

Vekten er oppgitt å være rett under 15 kilo.

Pris: 23 199 kroner

BARNEMODELL: Spectral Young Hero er barneversjonen av Canyons sti- og endurosykkel Spectral.
BARNEMODELL: Spectral Young Hero er barneversjonen av Canyons sti- og endurosykkel Spectral.
LES OGSÅ
elsykkel tester 2024
test muc off sykkelvask
Publisert 26. januar 2021 kl 07.00
Sist oppdatert 14. juli 2022 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen