Aosta er hovedstaden i regionen som kalles Aostadalen eller Valle d´Aosta. Her bor det nærmere 40 000 mennesker. Mange av dem er skikjørere, syklister og klatrere, men du finner også kunstnere, forfattere, og vanlige arbeiderklasser. Turisme er en stor inntektskilde, som gjør at det finnes mange restauranter, kafeer og barer. Aosta er en av Alpenes største steder etter Innsbruck.

Det er lenge siden vi har sett noe annet menneske. Det er merkelig, egentlig. Vi er knapt 30 kilometer fra turistsenteret i Aostas historiske gamleby fra romertiden, men her oppe i den østlige delen av Aostadalen på 2200 meters høyde er det fredelig. Vi tråkker av gårde i rolig fart opp en grusveg som bare blir smalere og brattere jo lenger opp vi kommer. Vi har gjort det i noen timer nå. Snart er vi ved veis ende. Foran oss har vi en liten bondegård der store kyr beiter i ettermiddagssolen, omgitt av grønne enger og fjell. En liten gutt som lufter en hund heier oss videre, men vi ser ikke til noen andre. Vi fyller på vannflaskene våre ved gården, og fortsetter. Fra bondegården og videre opp er det for bratt for å sykle, så vi bærer syklene på ryggen. Massimo, Holger og jeg tar oss videre opp mot den lille hytta Bivacco Rosaire-Clermont. Der skal vi bo i natt, på 12 kvadratmeter og 2692 meter over havet.

Fra Mont Blanc-massivets solside brer den vakre Aosta-dalen seg ut. Dalen begynner akkurat der Mont Blanc-tunellen munner ut, ved den lille byen Entreves, og strekker seg ned mot slettene nord for storbyen Turin. Her finnes velkjente skidestinasjoner som Courmayeur, Champoluc og Gressoney – som i sommerhalvåret er et paradis for turgåere. At hele Aostadalen kryr av fine stier gjør dalen også til en perfekt destinasjon for terrengsykling. De siste fem til ti årene har ryktet spredd seg, men merkelig nok så søker fortsatt mange syklister til andre store destinasjoner som Zermatt, Sölden og ulike steder i Dolomittene.